Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196489 Постинги: 6870 Коментари: 4297
Постинги в блога от 23.01.2010 г.

Вчера премиерът каза, че имало две решения в условията на криза или „да се пусне дефицитът” или да не се пуска. Интересно е как икономическият речник звучи от устата на премира. Ако не беше огромното его и нестихващото желание за публична изява, независимо от резултата, изглеждаше много по-логично по тези въпроси да се произнася министърът на финансите или поне този на икономиката.

Дефицитът господин Премиер, не е граничарско куче да го пускате или да не го пускате.

Дефицитът е разликата между ненаситния апетит на държавата да харчи и възможностите на крехкото стопанство да удовлетвори този апетит.

Дефицитът е другият начин да вземате от работещите и да давате на неработещите, възползвайки се от „правата” си да плащате с нашите пари за политическата си подкрепа. Трябва да знаете обаче, че това е частично решение, което води след себе си много по-съкрушителни за икономиката последствия, отколкото вие можете да си представите. Да управлявате охранителна фирма с протекцията на държавни чиновници е едно, да преследвате бандити кокошкари със служебен автомобил е друго, но да управлявате държавата е съвсем различно нещо. И ако не ЗНАЕТЕ, по-добре се научете да СЛУШАТЕ тези, които знаят повече. И това е критерий за висока степен на интелигентност. Историята на Америка има такъв случай -  генерал Грант, който е спечелил политическа победа в битката за президентството, възползвайки се от активите, които му е донесла победата над генерал Ли, в братоубийствената война между Севера и Юга. Той е пример за пословична некомпетентност в областта на държавните финанси, ама човекът поне си го е признавал и е оставял работата, свързани с набирането и разходването на държавните средства на финансовия си министър. Все пак и той е човек! На всичкото отгоре получава и заплата, която трябва да заслужи. Нали така?

Да давате пример с други държави, много по-развити от нас, как те имали значително по-висок дефицит от нас и което от своя страна ни давало основание и ние да предприемем стъпки в такава посока, това е поредния сигнал, който изпращате към нас избирателите за непрофесионализъм от ваша страна.  Дефицитът в държавния бюджет се получава поради две причини:

1.       Лакомията на държавните чиновници да разпределят пари, които те самите не са заработили и

2.       Липсата на достатъчно икономическа свобода, КОЕТО Е СЛЕДСТВИЕ НА Т.1.

За пример вижте състоянието на бюджета на Швейцария. За 2008г., се забелязва рязко свиване на обществените разходи, свързани с проекти в инфраструктурата, за да се държат под контрол държавните разходи, поне до равнището на приходите и да не се увеличава допълнително данъчната тежест върху граждани и фирми. Държавата там много бързо реагира на сигналите за задаващата се опасност. А ние започнахме да строим зали.  Швейцарците харчат основно парите от данъци за  инфраструктура, която да се ползва от значителна част от населението - магистрали, телекомуникационни трасета, водноелектрически съоръжения и други подобни. Ние строим зали, които да произвеждат поредната порция от мафиотизирани елементи. Държава „производителка” на мутри. Знаете ли колко олимпийски и световни шампиони има Израел? И какво от това, че няма КОЛКОТО НАС? ДАЖЕ, КАКВО ВЪПРЕКИ ТОВА, ЧЕ НЯМА? Израел не е в криза, България е в криза.

ВЕЧЕ ЗНАМ, ЧЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ НЕ МОЖЕМ ДА ОЧАКВАМЕ СЪДЕЙСТВИЕ, РАЗБИРАНЕ, НАМАЛЕНИЕ ДО МИНИМУМ НА ЗАБРАНИТЕ И ПРЕМАХВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ ПРОИЗВОЛ ИЛИ ДОРИ НАЙ-ОБИКНОВЕНО ПООЩРЕНИЕ. НИКОГА! ОБЩЕСТВЕНА ЧУМА.

 

Послеслов – разгледах от Гугъл държавата Ботсвана, или Ботсуана, както и сайтовете за класации по различни показатели. Какво видях, то не са пустини, то не е  чудо. Унизително е, държава създадена преди 40-50 години, да има по-добри показатели от нас. И то в Африка...

А Премиерът се чуди дали да „пуска” дефицита...вместо да отиде до тази държавица и да провери какво толкова правят там африканците, че да имат по-добри показатели от нас – българите-европейци.

Вместо това, той ходи до Израел, за да разбере, докога Мосад ще дава подкрепа на Яне. Това изглежда е по-важно...за него.
Категория: Други
Прочетен: 487 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 23.01.2010 12:32
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196489
Постинги: 6870
Коментари: 4297
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Януари, 2010  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031