Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187269 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Януари, 2011 г.
  1. Америка е прекалено много нахранена и следствие на това - затлъстяла. Америка вече трудно може да си „върже” обувките сама, без да използва стол, на който да седне. „Навеждането” и „Изправянето” са вече много трудни процеси за американците.
  2. В резултат на това „освинване” и след всички достижения на тази цивилизация, средната им продължителност на живота е по-малка от тази в комунистическа Куба. За какво им са на американците всичките тези пари, след като една 20 пъти по-бедна страна осигурява по-голяма продължителност на живота за своите граждани?
  3. Японците отделят два пъти по-малко пари за здравеопазване, но в същото време живеят по-дълго от американците.
  4. Преди 60 години Америка беше друга. Силна и просперираща и много енергична. Сега е променена в негативна посока – ваксинирана, дебела и на командно дишане. Управлявана от хранителните монополи и фармацевтичната и военната индустрии...
  5. През това столетие или ще трябва да се „съвземе” малко от самата себе си или ще преотстъпи на други народи палмата на първенството.
Категория: Политика
Прочетен: 1020 Коментари: 4 Гласове: 1
Последна промяна: 30.01.2011 14:43
  1. Да предположим, че по-малко можем да влияем на генетическата предизпозиция, макар, че теорията за биологическия детерминизъм се поставя под съмнение от много автори. Да кажем, че имаме възможност чрез разумни и премерени и балансирани решения да подобрим генетическия си статус в този живот в някаква степен, която си заслужава усилията. Става дума както за отделната личност, така и за обществото като цяло.
  2. Второто нещо е храненето. Храненето представлява „строителния материал”, за изграждане на тялото и духа. С добър строителен материал можем да направим добра сграда. Ако обаче строителният материал е лош, нищо добро не ни очаква.
  3. Ето върху какво трябва да работи правителството. Магистралите в човешкото тяло са много по-важни от другите магистрали. Те са затлачени и трябва да се поотпушат. Засега производители и търговци ни предлагат лошокачествена храна, докато в същото време правителството стои настрана от този процес. А това е по-важно от отбраната на страната. По важно и от борбата с престъпността и от всички тези глупости, с които ни занимават.
Категория: Политика
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове: 1
  1. 1.     Какви са тези посещения на храмове и други туристически обекти в работно време?
  2. 2.      Не ли това чиста проба туризъм?
  3. 3. Ако ще даваме летища и пристанища на концесия, не би ли трябвало да си обявим конкурса както си е по закон, а не да се разхождаме по храмовете в Япония? Освен ако не обещаем, че ще помогнем японците да „спечелят” конкурса, заради отделеното внимание и разглеждането на забележителностите на Токио!
  4. 4.     Всеки собственик на фирма има достъп до документите на фирмата. Може във всеки един момент да разбере, управителят на фирмата кого и къде е командировал, каква задача му е дал за изпълнение и дали е изпълнил задачата. Иначе защо да му плаща командировъчни – за да се разхожда в работно време из културните забележителности?
  5. 5.     Ще разберем ли колко ни струва поредната екскурзия и ще видим ли отчет за извършената „работа”? Ще ни дадат ли отчет след половин година, дали нещо е станало, следствие на вдигането на толкова голям шум или това ще бъдат поредните пари на данъкоплатците, хвърлени на вятъра?
  6. 6.     Със сигурност знам отговорите на поставените въпроси – няма да ни дадат отчет, да, наистина са отишли да поразгледат малко и да се поразходят – сега им е паднало да го направят за чужда сметка, няма да има нищо съществено като последствия от тази „екскурзия”. Ще бъде същото като посещенията на премиера и министрите къде ли не по света. Като се започне от Европа, след това Азия, Северна и Южна Америка. Мисля, че не са ходили в Африка да гърмят лъвове, в Австралия и Нова Зеландия и на полюсите.
  7. 7.     ИМА ДОСТАТЪЧНО ПАРИ И ВРЕМЕ И ТАМ ДА ОТИДАТ. ГОРКИТЕ!
  8. 8.     ЕЙ, НЕ ИМ СЕ РАБОТИ НА ТЕЗИ ХОРА И ТОВА Е! ИЛИ ЩЕ ПРАВЯТ ИНТРИГИ ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ ИЛИ ЩЕ СЕ РАЗХОЖДАТ НЯКЪДЕ ПО СВЕТА ЗА НАША СМЕТКА. АКО ИМ СЕ РАБОТЕШЕ, ЩЯХА ДА СИ СЕДНАТ НА Г..А И ДА ОПРАВЯТ ШИБАНОТО НИ ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И ДА РАЗКАРАТ СМОТАНАТА НИ БЮРОКРАЦИЯ, ЗАРАДИ КОИТО СМЕ „ДУПКАТА” НА ЕВРОПА. ДА, АМА НЕ. ЖАЛКОТО Е, ЧЕ "ПОПРАВИТЕЛНИЯТ" ИЗПИТ Е ТВЪРДЕ ДАЛЕКО - ЧАК СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ И ПОЛОВИНА.
Категория: Политика
Прочетен: 1577 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 30.01.2011 09:54

Няколко дни след НГ отидох в един от офисите на М Тел в Хасково да си доплатя трафик за интернет. Нещо се „закучи” работата, пък и аз бях в отпуск и ми беше интересно да видя как работи една институция с клиенти и не ми пукаше много за загубеното време. След като изкарах няколко часа в офиса и около него /от 11.30 до 17.30 часа/, най-после ми разрешиха да ползвам трафик срещу платени от мен 35 лева.

Включих се в интернет. Изгледах едно клипче на Нуриел Рубини на два пъти, с продължителност 1.58 минути, изпратих няколко съобщения по Скайп и интернетът изчезна. Всички опити да се включа пак останаха напразни.

На другия ден ми казаха, че съм изчерпал трафика. Изгубих още 4 часа в офиса на МТел, за да получа някаква информация, как е възможно да „изтрескам” 35 лева за няколко минути, но нищо не се получи. В същия ден МТел имаше някакви проблеми с вътрешната информационна система. След толкова много сизифовски усилия от страна на служителите на офиса се разбра, че за интернет трафик не може да се направи проверка толкова лесно и трябва да си „пишем” писма с МТел.

Вече доста напрегнат отидох в първия офис на Глобул и поисках да си купя мобилен интернет. Казаха ми, че имат за 24 лева месечно, неограничен достъп, ама тарикатите ти пускат първо една добра връзка за първите няколко гига и след това я намаляват с пъти. Както и да е и това го преглътнах.

Тук пък се появи „ново пет”. Нямам фирмени документи. Казвам на служителката, че могат да проверят на сайта на Агенцията по вписванията, че аз съм управител на фирмата и след това да го докажа с лична карта. Тя обаче казва, че дори и така да е, трябва й документ. Аз продължавам да настоявам и вече издивял и викам нещо от рода на „Защо ви е писмен документ, след като има ИНТЕРНЕТ и там можете да видите кой е действащият управител на фирмата”.  Тогава тя ми казва, че устройстовото за връзка с интернет струвало 120 лева и нямало гаранция дали ще си плащам вноските. Отговорих й, че съм съгласен да платя авансово вноските за 2 години напред – някъде над 550 лева, само и само да ми даде проклетия интернет. Тя се замисли малко и отново ми казва: Трябва да отидете в Агенцията по вписванията, да си извадите удостоверение и да ми го представите. Аз й отговорих: „На толкова прост ли ти изглеждам? Да отида до София, да измина 500 километра, за да извадя едно удостоверение, само и само да ти докажа кой е управителят на фирмата”. А имало и друго – поиска ми пълномощно издадено от самия мен, заверено на нотариус, в което пълномощно изрично да пише, че е за „пред Глобул”. Тогава я попитах не иска ли да й дам нотариално заверено удостоверение, че съм или не съм педераст! С тези „мили” думи в началото на новата година се разделих и с Глобул.

Изминаха няколко дни оттогава и ми идва фактура от Виваком. Наред бяха и те да се „осерат”. Гледам голяма сметка във фактурата. Обаждам се и питам. Отговориха ми, че близо 600 лева са разговори с Нигерия. Това пък откъде се взе? Казват ми:”Платете си и подайте жалба еди къде си”.

След няколко дни ми се обаждат пак от Виваком и ми казват, че за няколко дни пак има близо 600 лева трафик към Нигерия и ми спират телефона. Казвам й: „Блокирайте ми двете нули, ако обичате. Нито знам, нито искам да знам къде се намира тъпата Нигерия. Утре можете да ми кажете, че съм „въртял” за Фиджи и да ми поискате 10 000 лева”. Отговарят ми:”Платете си и ще разгледаме жалбата ви”.

Е това е в общи линии. Колкото са по-големи едни структури, толкова си по-безпомощен пред тях. Няма значение дали това е държавата или някаква фирма.  Колкото едно общество е по-зряло и демократично, толкова по-малки са възможностите на големите играчи да прецакват по-малките, само и само защото са по-големи. Това е една от основните задачи на държавата: да дисперсира риска от появата на големи играчи на пазара. На всички ни е ясно как се справи държавата с тази задача. Както и с всичко друго – нищо не направи или ако направи нещо, то не е както трябва.

Единственото нещо, което може да прави нашата държава е да сее същите семена, от които се възпроизвежда и самата бюрокрация – липса на интерес, лошо отношение към потребителите, монополни позиции, икономическо прецакване не на основата на пазарно поведение, формализъм...

 

Големите фирми гледат от държавата и се възползват от това й поведение и постъпват също като нея. Това е начинът на доене на данъкоплатците. В същото време правителството ни заблуждава, че върши работа. Вместо това, всички ние виждаме, че то работи за големите играчи, след като ги оставя да вършат каквото си поискат.

 

Послепис: В Англия можете да си купите кола с договор, написан на салфетка. Какъв нотариус, какви пет лева? Достатъчен е подписът на Джон, Тони или някой друг продавач. Хем по-евтино, хем по-лесно за потребителите. И системата им работи добре. За разлика от цялата тази наша пасмина от тромави, нотаризирани, държавизирани, формализирани и мафиотизирани чиновници.

Категория: Други
Прочетен: 753 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 24.01.2011 15:58
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187269
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Януари, 2011  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31