Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187179 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Януари, 2016 г.
2 3  >  >>
 Защото така се правят най-големите пари. Така се крадат милиарди. Краде се на супер едро.


НЯКОЙ ТИ КАЗВА ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА, ОЩЕ ПРЕДИ ДА СИ ЗАПОЧНАЛ ДА ГОВОРИШ, ОЩЕ ОТ РАЖДАНЕТО ТИ.

КАЗВАТ ТИ КОЕ Е ПРАВИЛНО И КОЕ НЕ Е ПРАВИЛНО. НЯМА НИЩО ЛОШО В ТОВА, НО ПРАВИЛНОТО ЗА НАС Е НЕПРАВИЛНО ЗА ТЯХ И ОБРАТНО - ПРАВИЛНОТО ЗА ТЯХ Е НЕПРАВИЛНО ЗА НАС. НО НИКОЙ НЕ ТИ ОБЯСНЯВА ТОВА. 

НЕ ТИ КАЗВАТ, ТИ ДАЛИ СИ ОТ "ТЯХ" ИЛИ СИ ОТ "НАШИТЕ". А МОЖЕ БИ ТРЯБВА, ЗА ДА СЕ ЗНАЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО И ВСИЧКИ ДА СМЕ СПОКОЙНИ. ЩЕ СИ ИМА РОБОВЛАДЕЛЦИ И ЩЕ СИ ИМА РОБИ И ПАРИИ. А ТАКА, НИКОЙ НИЩО НЕ ЗНАЕ. КАЗВАТ ТИ ЕДНО, А ТО Е ДРУГО.


КАЗВАТ ТИ, ЧЕ СИ БОЛЕН И ТИ ТРЯБВА ДА ВЯРВАШ, ЧЕ СИ БОЛЕН. КАЗВАТ ТИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАШ ПРЕДВАРИТЕЛНО, ЗА ВРЕМЕТО, ПРЕЗ КОЕТО ЕВЕНТУАЛНО МОЖЕШ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕШ, НО НЕ ТИ КАЗВАТ, КОГА ПРЕДВИЖДАТ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ. КАЗВАТ ТИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕШ ГОТОВ, ЗА ДА СЕ РАЗБОЛЕЕШ. СТРАХУВАТ ТЕ И ТИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ. СЪЩО ТАКА ТИ КАЗВАТ, ЧЕ СЕГА ПЛАЩАШ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ПЕШО, ГОШО, ТОШО И АТАНАС, А СЛЕД КАТО СЕ РАЗБОЛЕЕШ, ЗАЩОТО ТАКА СА ПЛАНИРАЛИ ЗА ТВОЕТО РАЗВИТИЕ, СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПЕШО, ГОШО, ТОШО И АТАНАС, ЩЕ ПЛАТЯТ ЗА ТВОЕТО ЛЕЧЕНИЕ, ЕСТЕСТВЕНО АКО СА ЖИВИ. АКО НЕ СА ЖИВИ, ЩЕ СЕ НАМЕЛЯТ ДРУГИ БАЛЪЦИ, ДА ПЛАТЯТ СМЕТКАТА. И ТИ ТАКА СЕ УСПОКОЯВАШ, ЧЕ НЯКОЙ СЕ ГРИЖИ ЗА ТЕБ, ЧЕ ГО УДРЯШ НА ЯДЕНЕ И ПИЕНЕ, НА ПУШЕНЕ И ДРОГА, ЗАЩОТО ЗНАЕШ, ЧЕ В КРАЙНЕ СМЕТКА ЗДРАВЕТО ТИ НЕ ЗАВИСИ ОТ ТЕБ САМИЯ, А ОТ ДЪРЖАВАТА, ПОДКРЕПЕНА ОТ ГОШО, ТОШО, АТАНАС И ВЕРОЯТНО АЗ.


КАЗВАТ ТИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАШ НА СЕГАШНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ, ЗАЩОТО СЛЕД КАТО СТАНЕШ НЕМОЩЕН, НЯКОЙ ДРУГ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ТВОИТЕ СМЕТКИ. ЗА БОГА, ЗАЩО НЕ ТИ КАЗВАТ, КОЙ ПОХАРЧИ ОНЕЗИ ПАРИ, С КОИТО СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ ОНЕЗИ, КОИТО СЕГА СА НЕМОЩНИ? ЗАЩО НЕ ТИ КАЖАТ, ЧЕ ОТ ТЕБ СЕ ОЧАКВА ДА СИ ТОЛКОВА ГЛУПАВ, ЗА ДА ПЛАЩАШ ЧУЖДИ СМЕТКИ, НА КЕТО МАСТИТИТЕ ФИЛОСОФИ-НЕГОДНИЦИ ЩЕ КАЖАТ, ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА СОЦИАЛНА И СПОДЕЛЕНА ИКОНОМИКА. КАКВА СОЦИАЛНА ИКОНОМИКА Е ТАЗИ, В КОЯТО ПРИКРИТИ ЗАД ОБЯСНЕНИЕТО, ЧЕ ВСЕКИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА НЕ СВОЯТА, А ЧУЖДАТА СМЕТКА, ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ ЧИНОВНИЦИ ОПРАВДАВАТ СВОЕТО ЖАЛКО СЪЩЕСТВУВАНЕ, РАЗПРЕДЕЛЯЙКИ ПАРИ, ОТКРАДНАТИ ОТ ТВОЯ ДЖОБ?


ДА ПОВЯРВАШ НА ДЪРЖАВАТА И ДА СПРЕШ ДА ВЯРВАШ НА СЕБЕ СИ - ТОВА Е КРАЙНАТА ЦЕЛ НА МАНИПУЛАТОРИТЕ И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ОТ НАС КАЗВАТ "ОТ МЕН НИЩО НЕ ЗАВИСИ", ТОЛКОВА ПО-ГОЛЯМА ОЦЕНКА ЗА СВОЯТА РАБОТА ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ МАНИПУЛАТОРИ.


ПРЕДИ 2 ХИЛЯДОЛЕТИЯ Е БИЛО ЯСНО. ЕДИН Е БИЛ РОБ, А ДРУГ ГОСПОДАР. ИМАЛО Е И НЕЩО КАТО СВОБОДНИ ХОРА, КОИТО НЕ СА БИЛИ НИТО ГОСПОДАРИ, НИТО РОБИ. НО КАТО ЦЯЛО, РОБСКИЯТ ТРУД Е БИЛ В ОСНОВАТА НА ИКОНОМИЧЕСКАТА ДЕЯТЕЛНОСТ. РОБЪТ НЕ СИ Е ПРАВИЛ ИЛЮЗИЯ, ДАЛИ Е ПОЛЕЗНО ДА РАБОТИ ЗА ГОСПОДАРЯ СИ ИЛИ ЗА ОБЩЕСТВОТО. ТОЙ Е РАБОТИЛ ЗА НЯКОЙ ДРУГ И В ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ Е ПРИЕМАЛ, ЧЕ ТОВА Е НОРМАЛНО И СЕ Е НАПЪВАЛ ДА РАБОТИ, ПОД ЗАПЛАХАТА ОТ ФИЗИЧЕСКО НАКАЗАНИЕ ИЛИ СМЪРТ.

РОБЪТ Е ОСЪЗНАВАЛ, ЧЕ Е РОБ И ТОВА ГО ПРАВИ ОСЪЗНАТ РОБ.

СЕГА ХОРАТА СА ПРЕВЪРНАТИ В РОБИ, БЕЗ ДА ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ СА РОБИ. ДА, ИМАТ НЯКАКВО ИМУЩЕСТВО И ТОВА ГИ ОТЛИЧАВА ОТ РОБИТЕ ОТ ПРЕДИ 2 ХИЛЯДИ ГОДИНИ. НО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПРОДАВАТ РАБОТНАТА СИ СИЛА И ТО ПОД УСЛОВИЯ, КОИТО СА ПОВЛИЯНИ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ И БЮРОКРАТИТЕ, ОТ МАФИЯТА И НАСИЛНИЦИТЕ, ОТКОЛКОТО ОТ ЕДНА СПРАВЕДЛИВА И ЧЕСТНА ПАЗАРНА СРЕДА. СЪВРЕМЕННОТО РОБСТВО Е ЕДНО НЕ НАПЪЛНО ОСЪЗНАТО РОБСТВО. КАКТО И ПО ВРЕМЕТО НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ, ОТ РОБИТЕ "НИЩО НЕ Е ЗАВИСЕЛО", ТАКА И В СЪВРЕМЕННАТА ФОРМА НА РОБСТВОТО, ОТ "РОБИТЕ НИЩО НЕ ЗАВИСИ". САМОПРИЗНАНИЕТО, КОЕТО ЧУВАМ НАВСЯКЪДЕ В ТАЗИ СТРАНА, ЧЕ ОТ "НЕГО ИЛИ ОТ НЕЯ НИЩО НЕ ЗАВИСИ" МЕ ВБЕСЯВА И ПОНЯКОГА ИЗКРЕЩЯВАМ НА ГЛАС:

АМИ КАТО СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ ВАС, АМИ БЪДЕТЕ РОБИ И БЪДЕТЕ НАИСТИНА ДОБРИ РОБИ, ЗА ДА МОЖЕ ГОСПОДАРЯТ ВИ ДА ВИ СЕ НАСЛАЖДАВА - НА ВАС САМИТЕ, НА СЕМЕСТВОТО ВИ, НА ДЕЦАТА ВИ, НА ВНУЦИТЕ И ПРАВНУЦИТЕ. БЪДЕТЕ РОБИ, СЛЕД КАТО ТОЛКОВА МНОГО ВИ ХАРЕСВА. НАЛИ УЧЕНИТЕ ХОРА КАЗВАТ, ДА ПРАВИМ ТОВА ,КОЕТО НИ ХАРЕСВА. ЕТО, ХАРЕСВА НИ ДА БЪДЕМ РОБИ, И НАИСТИНА СМЕ РОБИ. ЧУВСТВАМЕ СЕ КАТО РОБИ. РАБОТИМ КАТО РОБИ. ЖИВЕЕМ КАТО РОБИ. НО СЛЕД КАТО СТЕ ИЗБРАЛИ ТОЗИ ЖИВОТ, НЕ ВДИГАЙТЕ ГЛАВА, НАВЕЖДАЙТЕ СЕ, НАДУПВАЙТЕ СЕ И БЪДЕТЕ ИСТИНСКИ РОБИ, БЕЛКИМ ОТ НАВЕЖДАНЕТО НА ГЛАВИТЕ ВИ, НАЙ-ПОСЛЕ ВЛЕЗЕ ТАМ ДОСТАТЪЧНО КРЪВ, ЗА ДА ОРОСИ ПРАЗНАТА КРАТУНА."

САМО ОЩЕ МАЛКО ИКОНОМИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ. ВСЯКА ГОДИНА РОБСКИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД ГУБИ ПО 10 МИЛИАРДА ЛЕВА, ПОДЧИНЯВАЙКИ СЕ НА ГОСПОДАРИТЕ СИ. СЕГА ПРЕСМЕТНЕТЕ КОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ БЪЛГАРИНЪТ ИМА ПАРЛАМЕНТ. ПОВЕЧЕ ОТ 135 ГОДИНИ. НЕКА ДА ВИДИМ КОЛКО ПАРИ РОБСКИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД Е ПОДАРИЛ НА ГОСПОДАРИТЕ СИ ЗА ТЕЗИ 135 ГОДИНИ. ГОДИНИ, В КОИТО НЯКОЙ ДРУГ, ВМЕСТО НЕГО Е ВЗЕМАЛ ВАЖНИТЕ РЕШЕНИЯ. А ВАЖНИТЕ РЕШЕНИЯ СА РЕШЕНИЯ ЗА ПАРИ. ЗА МНОГО ПАРИ. ВЗЕТИ ОТ НАШИТЕ ДЖОБОВЕ. БЕЗ НАШЕТО СЪГЛАСИЕ ИЛИ ОДОБРЕНИЕ. БЕЗ НИКОЙ ДА НЕ НИ ПИТА. ДОБРОЗОРНО ДАДЕНИ АКО ЩЕТЕ. И НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ПОИСКА СМЕТКА, КЪДЕ СА ТЕЗИ ПАРИ. В КАКВО СА ВЛОЖЕНИ. ДА, ЧАСТИЦА ОТ ТЯХ СА ВЛОЖЕНИ В ПЪТИЩА, СЪОРЪЖЕНИЯ, УЧИЛИЩА И Т.Н. ЧАСТИЦА. РАЗБИРАТЕ ЛИ ЗНАЧЕНИЕТО НА ДУМАТА "ЧАСТИЦА". А ОСТАНАЛОТО, КОЕТО Е ИЗЧЕЗНАО ЯКО ДИМ ПРЕЗ КОМИНА? КОГА ЩЕ ПОИСКАМЕ СМЕТКА ЗА НЕГО? ДОТОГАВА СМЕ РОБИ. ДОТОГАВА, ДОКАТО НЕ НАМЕРИМ СМЕЛОСТ - ДУХОВНА, ПОЛИТИЧЕСКА И КАКВАТО ЩЕТЕ ДА БЪДЕ, НО СМЕЛОСТ, ДА ПОИСКАМЕ СМЕТКА КОЙ И ЗА КАКВО НИ ХАРЧИ ПАРИТЕ. РОБИ. ДОТОГАВА ЩЕ СМЕ РОБИ. НА СОБСТВЕНИТЕ СИ СТРАХОВЕ, ЗАБЛУДИ И ОГРАНИЧЕНИЯ.


РАНО ИЛИ КЪСНО ТРЯБВА ДА ОСЪЗНАЕМ, ЧЕ НИЕ МОЖЕМ БЕЗ ДЪРЖАВАТА. ЧОВЕЧЕСТВОТО Е СЪЩЕСТВУВАЛО ДЪЛГО ПРЕДИ ДА СЕ ПОЯВИ ДЪРЖАВАТА. ДЪРЖАВАТА ОБАЧЕ НЕ МОЖЕ БЕЗ НАС. НИЕ СМЕ ДОПУСНАЛИ ГОЛЯМА ГРЕШКА, КАТО СМЕ ПОЗВОЛИЛИ НА ДЪРЖАВАТА АВТОНОМНОСТ, НЕДОПУСТИМО ГОЛЯМА АВТОНОМНОСТ. СЪЗДАЛИ СМЕ ХИДРА СЪС СВОЕТО УЧАСТИЕ ИЛИ БЕЗУЧАСТИЕ, КОЯТО ЗАПЛАШВА ДА ПОГЪЛНЕ НЕ САМО ПАРИТЕ НИ, НО И ДУШИТЕ НИ. ДАЛИ ЩЕ ПОЗВОЛИМ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ, ЗАВИСИ САМО ОТ НАС.
Категория: Политика
Прочетен: 534 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 30.01.2016 12:55
 http://9gag.com/gag/aGxZw4K


Да се посмеем малко. Не влагайте кой знае колко разум и не тълкувайте това, което видяхте на клипа. Въпреки, че има върху какво да се замислим. Този си е направо "тюлен" според американските представи
Категория: Политика
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове: 1
 http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/politika/odobrjavate-li-nominacijata-na-meglena-kuneva-za-ministar-na-obrazovanieto.html

Една медиа прави анкета. Питат хората, дали Кунева е подходящата кандидатура. Над 75% от тях казват, че тя не е наясно с проблематиката или че това е политическа кандидатура, което също е вид несъгласие.
Но въпреки това, тя ще бъде новият министър.


Постоянно говоря за свободата. Каква свобода има избирателят в БГ? Никаква. АКО ИЗБИРАТЕЛЯТ В ТАЗИ СТРАНА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ПО ВЪПРОСА КОЙ ДА БЪДЕ ПРОСВЕТЕН МИНИСТЪР, ЗА КАКЪВ ИЗБИРАТЕЛ СТАВА ДУМА?


СТАВА ДУМА ЗА ИЗБИРАТЕЛ - МЕНТЕ. ТАКИВА СМЕ ВСИЧКИ НИЕ, БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ - ИЗБИРАТЕЛИ МЕНТЕТА.  И ИЗОБЩО НЕ НИ ПУКА ОТ ТОВА, ЧЕ СМЕ МЕНТЕТА. СВИКНАЛИ СМЕ ОТ ВЕКОВЕ ДА НИ НАЛИЧАТ МЕНТЕТА И ПЛУЖЕЦИ, СТАДО И МЪРША. ТОВА НИ ГО КАЗВАТ НАЙ-УМНИТЕ ЧЕДА НА СЪЩИЯТ ТОЗИ НАРОД, А НА НЕГО НЕ МУ ПУКА. КЮТА СИ КАКТО КАЗВАТ МАКЕДОНЦИТЕ И ТОВА Е.
 
Категория: Политика
Прочетен: 628 Коментари: 1 Гласове: 1
  1.  Винетката е задължителна такса, която се плаща от притежателите на превозни средства, използващи републиканската пътна мрежа.
  2. Размерът на винетката се определя от Министерството на регионалното развитие. Няма практика за обществено обсъждане, преди да се приеме нова тарифа.
  3. Миналата година от винетки са продадени над 6,5 милиона винетки, на обща стойност 232 милиона лева. Три дни преди изтичане на срока на валидност на старите винетки, пътната агенция е продала малко под 700 хиляди винетки на стойност около 66 милиона лева. Значи 3 дни преди "финала" както се казва, собствениците на близо милион и половина пътни превозни средства не са си закупили винетки, ако предположим, че автомобилите, които са регистрирани са около 2.2 милиона.
  4. Още един въпрос - ако миналата година са продадени 6,5 милиона винетки, значи над 4 милиона винетки са продадени на чужди превозни средства, които пресичат границата ни. При всяко едно преминаване на границата, статистиката отчита посещения в страната, като физически лица. Значи интересна статистика - закупените винетки за чужди превозни средства са повече от туристите, посетили страната!
  5. Ако приемем, че 230 милиона лева се събират всяка година от винетни такси и че половината от тези пари отиват за издръжка на администрация и зимно почистване на пътищата, не остават кой знае колко пари за нови пътища и за ремонтиране на старите. За да се отговори на европейските стандарти за пътища, страната ни има нужда от инвестиции в пътната инфраструктура в размер на минимум 10 милиарда лева и то без да се включва в тази сума изграждането на магистралите Хемус, Струма, София - Калотина, Черно море и скоростните пътища до Видин и този межди Русе и Свиленград. Не са включени в сметката и такива съоръжения като планирания тунел под Шипка, изграждането на два нови моста на Дунав и други нови пътни съоръжения. Онези 10 милиарда лева са затова, да се приведе съществуващата пътна инфраструктура спрямо европейските стандарти и то само при условие, че от тези пари няма да се открадне нищо и всичките тези 10 милиарда ще отидат по предназначение.
  6. Значи какво - обречени сме да НЯМАМЕ европейски пътища. В много голяма степен това се дължи на комунистическият ни бюджет, който прибира милиарди от облагането на всичко, свързано с автомобилите - данъци, акцизи, такси и т.н. върху автомобилите, консумативите, резервните части и най-важното, облагането на горивата с всевъзможни данъци, акцизи и такси. Като вземете предвид и контрабандата на горивата /лесно се хваща, като се види разминаването между данъчните и митническите складове с гориво/ откъдето се пропускан близо милиард лева приходи за бюджета, лесно може да се определи, защо нямаме пътища в България - защото образно казано, пътищата издържат и куцо и кьораво и сакато - каквото хванете, само не и пътищата.
  7. Държавата не обича да си разтура рахата и предприема стъпката за постоянното увеличение на винетките. Шефът на агенцията по пътищата каза, че и 150 лева за кола са малко. Предвижданията са от 2017г. да се облагат товарните коли, които са основните разбивачи на пътищата у нас с по-високи такси, за да се компенсира липсата на средства. Каквото и да се прави в тази посока обаче, ще натовари допълнително гражданите с нови плащания и никой засега не мисли за пренастройване на бюджета на принципа - "Не ограбвай един бизнес, за да поддържаш друг бизнес". Ама откъде бюрокрацията ще има принципи за спазване, още повече и такъв, който е различен от социалистическия модел за развитие на икономиката.
  8. Тук няма да коментираме състояниетона общинските пътища, които трябва да се поправят и изграждат с данъците върху автомобилите, че и там има един куп проблеми. Важното е да се разбере, че нашата държава се крепи на няколко икономически кита - на европейските пари, като разлика между онова, което нашият бюджет дава на общността и това, което получава, на акцизите, на косвените данъци и на контрабандата. Това последното е заигравка и дано го разбере читателят, без да е необходимо да се конкретизира. Та както виждате бюджетът ни е "ценово" и "бюрократично" ориентиран и увеличението на цените на винетките и налагането на тол такси за камионите е нещо ново за нашата финансова действителност, като опит за намиране на допълнителни средства, необходими за поддържане и изграждане на нова пътна инфраструктура, ориентирана към увеличение на средствата чрез директно облагане на заинтересовани страни - собственици на коли и камиони, като в същото това време, приходите, реализирани именно от ползването на тези пътища отиват предимно за издръжка на държавната бюрокрация, пенсионни и здравни плащания. Простичко казано - държавата спира да работи, ако ги няма приходите от пътищата, но когато я попиташ, защо вземайки по няколко милиарда чисти пари от функционирането на тези пътища иска допълнително пари от нас, данъкоплатците, за да ги поддържа и възпроизвежда, ни се казва, че малко пари даваме, чрез системата на винетките. Така излиза, но ни спестяват факта, че нито една система в България не се самоиздържа. Нито здравната система, нито пенсионната система се самоиздържат. Те струват на данъкоплатците едни 10 милиарда лева на година. Е как да имаме пътища, като парите от пътищата отиват в тези две системи! Пак казвам - ние никога няма да се откъснем от социализма, а това значи мизерия, ако основните национални системи са на дефицит и не се самоиздържат. Здравната система няма място в бюджета. Тя трябва да се издържа от здравните вноски. Пенсионната система няма място в бюджета. Тя също трябва да се издържа от пенсионни вноски. Тя също няма място в бюджета. Ако махнеме тези две системи от бюджета и насочим данъците и таксите, които изкарваме от използването на пътищата за тяхното поддържане и изграждане на нови, за по-малко от 10 години ще имаме най-хубавите пътища в Европа. А сега какво се получава - пътищата финансират здравната и пенсионната система и тъй като последните приемат тези пари за харизани, се отнасят към тях като към чуждо нещо. Просто открадват по-голямата част от тях и искат още. Нали знаете една народна мъдрост - ВСЯКА ЖАБА, ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА. ТОВА Е ПРИКАЗКА С ОТКРИТО ОТРИЦАНИЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ПРИНЦИП НА УПРАВЛЕНИЕ НА ИКОНОМИКАТА, В КОЙТО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ЖИВЕЕМ И СЕГА. А КАКТО СЕ ЗНАЕ, НИТО ЕДНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА НЯМА ХУБАВИ ПЪТИЩА. ПО ПРИЧИНИ, ЗА КОИТО ГОВОРЕХ ДОСЕГА. 
Категория: Политика
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове: 1
 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5264109
Премиерът поиска оставката на министърът на образованието. Хем е недоволен от неговата работа, хем и му е благодарил за свършеното. Лицемерие, какво да ги правиш. Политици. Очаквам да му благодарят и за несвършеното, за да е приказката още по-приятна за слушане. Че може да е замислил някаква глупост човека, която глупост ще бъде предотвратена чрез искането на оставка. Тоест: "Благодаря ви г-н министър, че няма да имате възможност да извършите поредната глупост.


Съкратих текста на изказването, но запазих смисъла. Няма как да се хване целият текст като заглавие...

А ето целият параграф "За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане. "

Доколкото се подразбира, "промени" могат да се правят и без "широко обществено обсъждане",  навсякъде - във всяко едно министерство и във всяка една област на обществения живот, само не и в министерството на образованието. Там трябва задължително да има "широко обществено обсъждане", преди да се правят промени. Да сте чули от премиера какво разбира или какъв смисъл влага /защото са две различни неща/, използвайки думите "промени" и "широко обществено обсъждане". Не се хващам за думите, а само казвам, че когато един човек, издигнал се или издигнат на такъв висок пост /най-високият пост в държавата/, направи такова изказване, това няма как да бъде прието като едно просто "хвърляне на изразни средства в пространството", именно защото това е излязло от устата на първия човек на държавата.

Под "промяна" някой може да разбира смяната на плочките в тоалетната на министерството. Под "широко обществено обсъждане", може да се разбира сондиране на мнение от 3 броя НПО. Хубаво е предварително да се знае смисълът на думите, които се използват, особено, когато се казват от първия човек на държавата. За да няма след това измпровизации, на каквато сега сте свидетели в мое лице. Но нали знаете - каквото повикало, такова и отговорило.



Категория: Политика
Прочетен: 716 Коментари: 2 Гласове: 0
 Прочетете всички доклади на европейските институции за България, от 2009г. насам.


ПРИКАЗВАТ НИ ЕДНО И СЪЩО - СЪДЕБНАТА ВИ СИСТЕМА НЕ СТРУВА, А ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА КАКТО ТРЯБВА. МЕДИИТЕ НЕ СА НЕЗАВИСИМИ, А НАПРЕДЪКЪТ Е ТОЛКОВА НЕЗНАЧИТЕЛЕН, ЧЕ Е ПО-ДОБРЕ ДА НЕ СЕ СПОМЕНАВА НА ФОНА НА ИЗОСТАВАНЕТО.


Какво трябва да се случи, за да се промени българската бюрокрация? И тук българският народ постъпва така, както е постъпвал по време на четническото движение, както по време на Априлското въстание, както и по време на Руско-Турската Освободителна война - СКАТАВАЛ СЕ Е. И АКО НАИСТИНА Е ДАВАЛ ЖЕРТВИ, ТО ТЕ СА БИЛИ ОТ ОНЕЗИ, НА КОИТО В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ИМ ВИКАМЕ "СЪПЪТСТВАЩИ", ЗАЩОТО ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЕЗИ ЖЕРТВИ СА МИРНО НАСЕЛЕНИЕ, КОЕТО Е ПОПАДНАЛО ПОД ЯТАГАНА НА НАСТЪПВАЩАТА КЪМ СТАРА ПЛАНИНА АРМИЯ НА СЮЛЕЙМАН ПАША, ГЛАВНО В РАЙОНА НА СТАРА ЗАГОРА И ЗАДБАЛКАНСКИТЕ КОНЛОВИННИ ПОЛЕТА.


НЕ РАЗЧИТАМЕ НА НАС, САМИТЕ. РАЗЧИТАМЕ НА НЯКОЙ ДРУГ ДА СВЪРШИ НАШАТА РАБОТА. СЕГА РАЗЧИТАМЕ НА БРЮКСЕЛСКИТЕ БЮРОКРАТИ, ДА ВИДЯТ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ РОДНИТЕ НИ БЮРОКРАТИ И ДА ВЗЕМАТ МЕРКИ. 

В ТОЗИ ЖИВОТ, НА ФОНА НА ОНОВА, КОЕТО ГЛЕДАМ И НА ОНОВА, КОЕТО СЪМ ЧЕЛ В ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН, ВЕЧЕ ЗНАМ, ЧЕ БЪЛГАРИНЪТ СТАВА ЗА РОБ, ПОВЕЧЕ ОТ КОЙТО И ДА Е ДРУГ НАРОД В ЕВРОПА, НО НЕ СТАВА ЗАТОВА, ДА БЪДЕ СВОБОДЕН. ПРОСТО НЕ МУ СЕ ОТДАВА. ЗА ЖАЛОСТ. ЧЕ КОЙ ДРУГ НАРОД Е БИЛ 700 ГОДИНИ ПОД ЧУЖДО ГОСПОДСТВО В ЕВРОПА? ОТГЛЕДАЛ Е ДОБРЕ "НАЙ-ДОБРИТЕ" СИ ЧЕРТИ - ТЪРПИ КАТО ДОБИТЪК, МИНАВА С МАЛКО И НЕ МУ ПУКА ЗА БЛИЖНИЯ. НЕ ПОЗНАВА ДОРИ И СЪСЕДИТЕ СИ И ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ, ВЪПРЕКИ, ЧЕ НЕ ГИ ПОЗНАВА, УСПЯВА ДА ГИ МРАЗИ УСПЕШНО. МРАЗИМ И ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА КАКВА Е - ЧУЖДА ИЛИ СОБСТВЕНА, НО В СЪЩОТО ВРЕМЕ Й СЕ ПОКЛАНЯМЕ И АКО НИ ПАДНЕ ДЪРЖАВНА СЛУЖБА, НЕ ОТКАЗВАМЕ, А СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ И ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ МРАЗИМ ВЛАСТТА. ЗАЩОТО ТАКА НИ ОТТЪРВА. ЗАЩОТО СМЕ ТАКИВА. ЗАЩОТО НИ Е ПО-ЛЕСНО ДА ЧАКАМЕ НЕВОЛЯТА. ДАЛИ ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКИ МЪРЗЕЛ ИЛИ ИДИОТЩИНА НЕВИЖДАНЕ, НЕКА САМ ВСЕКИ ДА ПРЕЦЕНИ.
Категория: Политика
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове: 1
 Няма да изреждам за пореден път, какво трябва да преживее всеки един гражданин, който е решил да започне бизнес. Естествено е да се предположи, че той ще започне като малко предприятие, по смисъла на закона. Това е естественото нещо. Аз съм бил в такова състояние преди години и постоянно се усещам в такова състояние, имайки предвид практиката си през последните 25 години.

Няма как да предвидиш всичко и няма как да можеш да платиш на мастити адвокатски и счетоводни фирми, за да изчистиш всичко въпроси, които биха възникнали, във връзка с нормативната уредба в страната. Възникват хиляди и хиляди въпроси, на които трябва да се отговаря, независимо дали става дума за фирма с 1000 или повече работници и такава, в която има 1 работник.

Та да се върнем към Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия. Ако някой знае, нека да каже, в какво се изразява това насърчаване. Някакви нормативи не важат за тези предприятия, докато станат големи предприятия, някакви данъчни плащания са им спестени за това време или нещо друго, за което не съм чувал.



ИКОНОМИКАТА НЯМА НУЖДА ДА БЪДЕ НАСЪРЧАВАНА. ПО-ДОБРЕ Е ДА НЕ Й СЕ ПРЕЧИ ДА СЕ РАЗВИВА. КАКВА Е ЛОГИКАТА, ЗАКОНИТЕ ДА СА НАПРАВЕНИ ТАКА, ЧЕ ХОРАТА ДА ИСКАТ ДА СТАНАТ ПОЛИЦАИ ИЛИ ЧИНОВНИЦИ И МАЛЦИНА ДА СА ГОТОВИ ДА РАБОТЯТ В ЧАСТНИЯ БИЗНЕС, КОЕТО ПОКАЗВА КОЕ Е ЛЕСНОТО И КОЕ НЕ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА ГОВОРИМ ЗА ПОДКРЕПА НА МАЛКИТЕ И СРЕДНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ. ПОДКРЕПАТА Е ИЗГЛЕЖДА ЗАТОВА, ЗА ДА СЕ ФОРМИРА ПОРЕДНИЯ ЧИНОВНИЧЕСКИ АПАРАТ, В КОЙТО ДА ВЛЯЗАТ КОХОРТА ОТ "НАШИ" ХОРА, КОИТО ДА ВЗЕМАТ ЗАПЛАТИ И ДА ТЕРОРИЗИРАТ БИЗНЕСА.
Категория: Политика
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове: 3
 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5246936


Не можем да опазим червеногушата гъска


Не можем да опазим сивия корморан

Не можем да опазим благородния елен


Не можем да опазим черногушата сврака

Не можем да опазим жълтия дъжновник


КАТО ГЛЕДАМ ТАЗИ "ЗЕЛЕНА" МАФИЯ, САМО ЗА ОПАЗВАНЕТО НА КОМАРИТЕ И МУХИТЕ НЕ СА ПОИСКАЛИ И НЕ СА ВЗЕЛИ ПАРИ.


КАК БЕ ДЖАНЪМ ТЕЗИ И ВСИЧКИ ДРУГИ ЗАСТРАШЕНИ ВИДОВЕ СА СЕ ОПАЗИЛИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА МИЛИОНИ ГОДИНИ И СЕГА ТРЯБВА ДА ИМА МНОГО ТОМА БЕЛЕВЦИ, КОИТО ИСКАТ ПАРИ, ЧЕ ДА ГИ ОПАЗВАТ!

НЕ МОЖЕ ЛИ ДА ГИ ОПАЗВАТ БЕЗ ПАРИ? КАТО АПОСТОЛИ ДА ХОДЯТ СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО И ДА АГИТИРАТ ВСИЧКИ НАС, КОИТО НЕ СМЕ КАТО ТЯХ, ОТДАДЕНИ НА КАУЗАТА НА УСВОЯВАНЕТО НА ПАРИ ЗА ГЛУПОСТИ, ДА НЕ ПРАВИМ ГЛУПОСТИ И ДА ПАЗИМ ВИДОВЕТЕ!

КРАДЕНЕ, ЖИВЕЕМ В ГОДИНИТЕ НА ПЛАДНЕШКИЯ ГРАБЕЖ НА ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. СЪВСЕМ ЗАКОННО РАЗБИРА СЕ.


ЗА ЖАЛОСТ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ОПАЗИМ НИЕ САМИТЕ НАС - БЪЛГАРИТЕ. ИЗЧЕЗВАМЕ ПО-БЪРЗО, ОТКОЛКОТО ИЗЧЕЗВАТ ЖИВОТИНСКИТЕ И РАСТИТЕЛНИТЕ ВИДОВЕ ПО ЗЕМЯТА. КАК НЯКОЙ НЕ СЕ Е СЕТИЛ ДА ВЗЕМЕ ПАРИ, ЗА ДА ЗАПОЧНЕ ДА НИ ПАЗИ!!!


АХ, ЗАБРАВИХ. МВР ВЗЕМА ПАРИ ДА НИ ПАЗИ!!! КАК МОЖАХ ДА ЗАБРАВЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 485 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 25.01.2016 08:35
Без да теоретизираме много.

Представете си, че имате малък бизнес. Например, магазин за хранителни стоки. Трудът, който полагате е труд от семейството. Плащате наем на обект. Нещо толкова познато на много българи. Понякога, в малките населени места се случва, помещението на е собственост на търговеца, така, че да не плаща наем за него и както се казва - каквото изкара, изкара. По-добре е, отколкото да е безработен и да "лежи" на помощи.

Така се върнах към търговията от преди 15-20 години. Да имаш магазинче, си беше добър бизнес. Вярно е, няма събота, няма неделя и стоиш на пост и до 15 часа на денонощия. Това съм го преживял на собствен гръб. Но се изкарваше и бяхме доволни.

След това се появиха търговските вериги. Първо "Метро", а след тях повлякоха крак "Билла", "Кауфланд", "Кеърфур", а след това "Пени", бог да го прости и "Лидл". Появиха се и местни вериги, някои от които свързани с политически фигури от близкото минало. Няма лошо, конкуренцията изисква от малките търговци да се приспособяват и да станат по-гъвкави. Започнаха намаления на цени и оптимизиране на процесите. Какво означаваше това? Гадничко е, но някои от по-слабите играчи на пазара, които бяха индивидуални, затвориха магазинчетата и отидоха да работят в същите тези вериги супермаркети, които им взеха хляба. Други освободиха наемния персонал и наистина концентрираха приходите си само в семейството, за да оцелеят. СОБСТВЕНИКЪТ СЕ ПРЕВЪРНА В АБСОЛЮТНО САМОЕКСПЛОАТИРАЩО СЕ СЪЩЕСТВО, ЗАЩОТО ВЕЧЕ НЯМАШЕ ВЪМОЖНОСТ ДА ПЛАЩА ЗАПЛАТИ И СЛЕД КАТО НЕ МУ ОСТАНА ДРУГА ВЪЗМОЖНОСТ, ЗАПОЧНА ДА САМОЕКСПЛОАТИРА СЕБЕ СИ. Пак ви казвам - всичко това съм го изстрадал на собствен гръб. Дори прескочих тази възможност, наречена "експлоатация на чужд труд" или по-модерно казано - "покупка на работна сила" и бухахме от сутрин до вечер ние, членовете на семейството. За този период от време нито една институция не дойде да ни попита, как така отваряме обекта в 7 сутринта и го затваряме след 23 часа към полунощ. Никой не ни попита, дали не нарушаваме конвенции за защита на човешките права, поставяйки се на границите на човешките възможности. Никой синдикат не дойде да защитава нашите права, които доброволно се бяхме съгласили да нарушаваме. Никой не се поинтересува как се чувстваме. Но постоянно се появяваше някой чиновник, който искаше пари. Не за себе си, разбира се. Това би било твърде нагло. Идваше законно и искаше законно да ни прецака. А те законите са направени така, че да не можеш да ги изпълняваш стриктно. Иначе загиваш.
Малко да се отклоня от темата. Вчера чета в пресата, че щели да глобяват тези работодатели, които не можели да осигурят температура между 20 и 22 градуса на своите служители. Бе мамицата ви да еба скапана бюрократична, ами отидете на женския пазар в София и глобете всички, които работят на минус 10 градуса вчера и днес. Идете по бензиностанциите и глобете бензинджиите, които ви пълнят колите с гориво. Идете на Витошка и вижте работниците от "Чистота" на каква температура чистят снега. Загрижили са за чиновниците. Трябвало да имат 22 градуса топлина в работните помещения. Както и да е.


С появята на големите вериги започнаха да изчезват малките магазинчета. Не че изчезнаха напълно, но както се казва, вече не е това, което е. В много държави умните ръководители разбраха, че този процес на изяждане НЕ Е ПАЗАРЕН. КАКВО ПАЗАРНО ИМА ДА ДОЙДЕШ В БЪЛГАРИЯ, ДА ПОХАРЧИШ 100 МИЛИОНА ЛЕВА, ДА ПОСТРОИШ СТОТИЦИ СУПЕРМАРКЕТИ, ДА ИЗВИВАШ РЪЦЕТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ, ДА ВНАСЯШ ИЗМИСЛЕНИ СУБСИДИРАНИ СТОКИ ОТКЪДЕ ЛИ НЕ, ДА НЕ ПЛАЩАШ ПО 3-4 МЕСЕЦА НА ТЕЗИ, КОИТО СА ТИ ДАЛИ СТОКА ДА ПРОДАВАШ, ВЪПРЕКИ, ЧЕ СИ Я ПРОДАЛ, КАТО В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА ДЪРЖИШ ТЕХНИТЕ ПАРИ В СВОЯ ДЕПОЗИТНА СМЕТКА В БАНКАТА... КАКВО ПАЗАРНО ИМА ДА ПОСТРОИШ СУПЕРМАРКЕТИ НА ВСЕКИ 200-300 МЕТРА? И НЕ ТИ СТИГА ДА НАЛАПАШ ЦЕЛИЯТ БИЗНЕС И ДА  НАКАРАШ БИВШИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ОБЕКТИ ДА ТИ БЪДАТ КАСИЕРИ В СУПЕРМАРКЕТА, АМИ И ДА СЛОЖИШ КЕБАБЧИЙНИЦА ПРЕД СУПЕРМАРКЕТА СИ И ДА ПРОДАВАШ КЕБАБЧЕТА ЗА 30 СТОТИНКИ? АКО ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ И НА ОГРАДАТА НА ПАРКИНГА ЩЕ СЛОЖАТ ГИШЕТА ЗА ПРОДАЖБИ - ТОЛКОВА СА АЛЧНИ И ГЛАДНИ ЗА ПАРИ. КАКВА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА Е ТОВА, ДА УБИЕШ КОНКУРЕНЦИЯТА, ЗА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ЗА ТЕБ? ВСИЧКО ТОВА СЕ СЛУЧИ С МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПРАВИТЕЛСТВА И ОБЩИНСКИ РЪКОВОДСТВА ИЛИ С ТЯХНАТА ОТКРИТА ПОДКРЕПА. ЗА КОЛКО ВРЕМЕ "МЕТРО" ПОЛУЧИ РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ ЗА СТРОИТЕЛСТВО НА ПЪРВИЯ СИ ОБЕКТ В СОФИЯ ОТ ОБЩИНАТА? ИМА ЛИ ДРУГ ТАКЪВ СЛУЧАЙ НА БЪРЗО РЕШАВАНЕ НА "ПРОБЛЕМ" ОТ СТРАНА НА ОБЩИНАТА, КОГАТО НЯКОЙ ОБИКНОВЕН ГРАЖДАНИН ИСКА ДА ПОЛУЧИ СТРОИТЕЛНО РАЗРЕШИТЕЛНО?


В РЕЗУЛТАТ НА ЦЯЛАТА ТАЗИ РАБОТА, КАТО ИЗКЛЮЧИМ ПРИМЕРЪТ С "ПЕНИ", ЧИЙТО БИЗНЕС БЕШЕ ПРИМЕР ЗА ТЪПО УПРАВЛЕНИЕ И ЗАТОВА ФАЛИРА, ВСИЧКИ ДРУГИ ВЕРИГИ СЕ ПРЕДСТАВЯТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБРЕ. "МЕТРО" ПЕЧЕЛИ ОТ ВСЕКИ ЕДИН КЛИЕНТ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО В ГЕРМАНИЯ. ЦЕЛИТЕ НА "ЛИДЛ" В ЛОНДОН ЗА НЯКОИ СТОКИ, СА ПО-НИСКИ ОТ ТЕЗИ В МАГАЗИНИТЕ НА "ЛИДЛ" В СОФИЯ. В СЪЩОТО ВРЕМЕ, ЛОНДОН Е НАЙ-СКЪПИЯТ ГРАД В СВЕТА, А СОФИЯ Е НАЙ-ЕВТИНАТА СТОЛИЦА В ЕВРОПА. КАК СТАВАТ ТЕЗИ РАБОТИ? СТАВАТ ЧРЕЗ ДЪРЖАВНАТА НЕНАМЕСА ИЛИ НАМЕСА. ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ГАРАНТИРА ЧЕСТНИТЕ ПРАВИЛА НА ИГРАТА. ПРАВИ ЛИ ГО? 

Другият пример е с цените на горивата. На този пазар има няколко играча. Те така са обсебили пазара, че като погледнеш цените по бензиностанциите разбираш, че имат някакво съглашение. Не трябва това да е формално и да предизвикват бюрократите от КЗП, които иначе нищо съществено не вършат, за да има справедлив пазар. Те просто си имат разузнаване и негласно са се договорили да държат високи цени. Но ето, появява се един по-разтропан играч на пазара - Марешки, който прави бензиностанция във Варна и обявява ниски цени на горивата - съществено по-ниски от конкуренцията. Големите играчи не спят разбира се и свалят цените на горивата под тези на Марешки, но забележете, само в района на неговата бензиностанция. Те могат да си го позволят, защото печелившите им десетки и стотици бензиностанции в страната ще покрият загубите от тези, целта на които е да убият бизнеса на Марешки в зародиш. И той започна да говори за държавно регулиране на цените на крайните продукти - бензин, дизер и газ пропан бутан, така, както държавата го прави в аптеките. Аналгинът е на една цена, независимо от това откъде го купуваш. Има логика.

Къде е държавата? Пак никъде. ЗАЩО НЕ НАПРАВИ ТАКА, ЧЕ АКО ЕДНА ВЕРИГА ОПРЕДЕЛИ ЕДНА ЦЕНА НА ГОРИВОТО НА ЕДНА СВОЯ БЕНЗИНОСТАНЦИЯ, ТОВА ДА БЪДЕ ЦЕНА И ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА. НАЛИ Е СПРАВЕДЛИВО. ЗАЩО КЛИЕНТИТЕ НА ЛУКОЙЛ ВЪВ ВАРНА ЩЕ КУПУВАТ ЕДИН ЛИТЪР НАФТА НА 1,60ЛВ., А В БУРГАС, ОТКЪДЕТО ИДВА ГОРИВОТО И КЪДЕТО ИМА МИНИМАЛНИ ТРАНСПОРТНИ РАЗХОДИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАРНА, ДА ПЛАЩАТ 1,90ЛВ. ЗА ЛИТЪР. НИМА КЗК НЕ ВИЖДА, ЧЕ ЦЕЛТА НА МОНОПОЛА Е ДА УБИЕ ИГРАЧИТЕ ТИП" МАРЕШКИ". КЪДЕ Е КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ? ВСИЧКИ СПЯТ. МЪЛЧАНИЕ. 



Знам от собствен опит за такива случаи. Фирма, която владее 70 % от националния пазар за конкретна услуга, определя цени за едни клиенти в рамките на 100 единици, а за други в размер на 50 единици. Как и защо става това? Защото се е появил друг играч, който сваля цените за тези клиенти примерно до 60 единици и големият играч "дотичва" веднага до клиента и предлага с 10 единици по-ниска цена. Клиентът разбира се е доста тъп да види, че същият този голям играч го е прецаквал две десетилетия с цена от 100 единици и чак сега сваля на 50, защото се е появила конкуренция и гледа да се възползва от ситуацията пълноценно. Защо обаче няма държавен орган, който да задължи този голям играч да анонсира тази цена от 50 единици за всички клиенти, защото и на децата им е ясно, че свалянето на цената до въпросните 50 единици за конкретния клиент цели да се убие конкурента, който е дръзнал да се появи на пазара и да предложи оферта на същия този клиент от 60 единици. Разбирате нали?


Примери мога да дам и други примери, но важното е да се разбере същността на тази статия. ДЪРЖАВАТА Е ВИНОВНА ЗА ВСИЧКО - И ЗА ЛОШОТО И ЗА ХУБАВОТО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В ЕДНА СТРАНА. ЗАСЕГА ХУБАВОТО СЕ СЛУЧВА ВЪПРЕКИ НЕЙНИТЕ УСИЛИЯ. ЗА ЛОШОТО ВЕЧЕ СИ ГОВОРИХМЕ. С НЕНАМЕСАТА СИ И С НАМЕСАТА СИ, ДЪРЖАВАТА ПОДКРЕПЯ МОНОПОЛА, ЗАЩОТО ТОВА Е ИНСТИНКТ - ТЯ СЪЩО Е МОНОПОЛ. НЯМА ДА ПОДКРЕПЯ НАС Я. ГАРВАН, ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ.
Категория: Политика
Прочетен: 536 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 27.01.2016 19:54
 Преди време ви разказах един случай от моята практика.

Участваме на търг за доставка на стока от чужбина. Нещо дребно. Единичната бройка струва около 150 лева, а ставаше дума за няколко бройки от тази стока. Техника.


Даваме оферта, която доколкото разбрахме е малко по-скъпа от тази на конкуренцията. Установи се, че нашият клиент е решил да си поръча тази стока направо от интернет и така да спести едни 50 лева. На толкова изчислявам разликата в цените.

И какво се получава.
  1. Клиентът купува стоката и се опитва да я вкара в употреба. Тя обаче се установява, че не е обучена и синхронизирана за работа. Става дума за електроника.
  2. Клиентът се обажда на фирмата, която е изпратила стоката и й казва, че има проблем. Фирмата изпраща от хиляди километра двама специалисти, които обучават тази стока да работи в реална среда. От една страна, фирмата изпращач от чужбина се "набутва" с толкова много разходи - самолетни билети, хотел, командировъчни и т.н., за да изправи онова, което е сгрешила, преди да изпрати стоката, от която в крайна сметка я спечели едни 50 евро, я не. Фирмата от чужбина може да предложи, клиентът да му върне стоката чрез куриер и след като отстрани този дребен недостатък, отново да използва куриерска фирма, за да достави стоката на клиента, но не го прави, защото иска да изчисти името си и да не бере срам, както се казва. Затова прави тези разходи.
  3. Докато чака да му дойдат специалистите от чужбина, купувачът трябва да чака и не може да използва стоката, която му е много важна. Получава се голям проблем за малко пари. Мейл кореспонденция, хора с високи заплати се занимават със сделка за няколко стотин лева. Чудна работа.
  4. Чужденците пристигат със самолет и след това свършват "работата". Клиентът изпраща стоката в свои офиси в страната, където да влезе в употреба. Не щеш ли, след около 2 месеца разбираме, че въпреки идването на чужденците, тези апарати така и не работят коректно.
  5. Случайно разбираме за проблема и предлагаме на същия този наш клиент да ни изпрати тези апарати, за да ги настроим. За да е още по-интересно, отиваме на крака и вземаме съответните апарати, за да ги отнесем в сервиза и да ги настроим, след което ги връщаме на клиента. Напълно безплатно.
  6. След това разбираме, че някои от служителите на нашия клиент са очаквали да отидем до другия край на България, че да извършим техническата операция там, напълно безплатно. Дори и не им е минало през ума, да използват куриер и да дадат едни 5 лева на някоя фирма, че да не се разкарваме толкова далеко. И естествено очакването е да се извърши безплатно.
  7. В крайна сметка, прокурментът, който е извършил доставката ще отчете пред борда на директорите, че е спестил едни 50 лева от това, че е купил тази стока с 50 лева по-евтино. Просто нямам думи, с които да коментирам повече тази ситуация. И това се случва в частна институция, където работят хора с висше образование, с претенции за високо ниво на техническа и икономическа подготвеност. За жалост, подготвени от български училища и университети. А още по-жалкото е, че тези хора, за които става дума, които са взели това решение, са наистина много интелигентни и големи професионалисти в своята област. Истинският проблем е обаче на организацията, създадена от висшия мениджмънт. Използвайки толкова високо ниво на професионалисти в сделки за няколко стотин лева, управителите не могат да преценят, че въпросните хора ще бъдат като слон в стъкларски магазин. Слонът е полезно животно и тайландците отдавна са го разбрали, използвайки го да изнася дървесина от джунглата. Ама да го вкараш в стъкларски магазин - не става. Проблем с висшия мениджмънт.
Та толкова от мен...

Категория: Политика
Прочетен: 1175 Коментари: 4 Гласове: 2
Последна промяна: 20.01.2016 15:39
 Това е една крилата мисъл на Самюъл Клеманс, която идеално пасна на моето разбиране за образователната система.


Цял живот се опитвам да ликвидирам "грешките" и "бъговете", с които образователната система успя доста целенасочено да напълни голямата ми иначе глава.


НАЙ-ТРУДНО Е ДА СЕ ИЗПРАВИ ОНОВА, КОЕТО НЯКОЙ Е НАУЧИЛ ДА СЕ ПРАВИ ПО ГРЕШНИЯ НАЧИН.


Вижте какво представляват лекарите! Хванали са грешния път. Вижте какво представляват учителите! Също са хванали грешния път. По-скоро са ги вкарали в грешния път. Напълно целенасочено. Ха сега ги накарай да хванат правилния път?


Кажи на лекарите, че трябва да лекуват душата на болните, да им помогнат да разберат смисъла на своето съществувание на живота, кажи им,  че най-скъпите неща ни са дадени от Всевишния или от Природата или от Случайността или от Предопределеността, както искате го казвайте, НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО И ЧЕ ИМАМЕ НУЖДА ОТ СЕБЕПОЗНАВАНЕ, А НЕ ОТ ТОВА ДА СМЕ ПАЦИЕНТИ. Накарайте учителите да се отрекат от това, което знаят и да започнат на стари години да учат информационни технологии и да изкарат обучение по мотивационно говорене, да учат медицина и икономика - неща, на които трябва да научат нашите деца и ще видите какви са реакциите им.


ЗАТОВА МИЛИ ЧИТАТЕЛИ - НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ДЪРЖАВАТА ДА ВИ ОТНЕМЕ ОБРАЗОВАНИЕТО, ДАВАЙКИ ВИ ГРЕШНОТО ОБРАЗОВАНИЕ. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА ВИ ОТНЕМЕ ПРАВОТО САМИ ДА РЕШАВАТЕ СЪДБАТА СИ, БЕЗ ДА УСЕЩАТЕ, ЧЕ "...НАД НАС ВЛАСТТА НАРОДНА Е РАЗПЕРИЛА КРИЛЕ".

Между другото, Самюъл Клеманс е Марк Твен.
Категория: Политика
Прочетен: 1200 Коментари: 2 Гласове: 1
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/politika/pravnata-komisija-v-ns-odobri-elektronnoto-glasuvane.html

Добре започва парламентарната 2016г. Има някаква надежда. Не всичко значи е загубено.

Толкова много усилия. Правната комисия е дала одобрение. Комунистите и Атака са против. Разбира се, че са против, защото и на едните и на другите електоратът е прост и необразован. ДПС поставят условия за тайната на вота. Разбираемо е да имат и те притеснения, но по принцип били за.


Дано мине и на следващите етапи в парламента и да се промени Избирателния закон.
Категория: Политика
Прочетен: 1130 Коментари: 4 Гласове: 0
Последна промяна: 19.01.2016 21:34
2 3  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187179
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Януари, 2016  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031