Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3223935 Постинги: 6933 Коментари: 4323
Постинги в блога от 13.01.2016 г.
 Напоследък съм "захапал" да чета книгите от Стария завет. Сега няма да коментирам останалите тестове, а само тези, в които евреите са описали какво се случва при физическо насилие на човек над човека, особено когато става дума за мирновременни конфликти в тяхната общност.


Всички знаят приказката за "око за око, зъб за зъб". Тази приказка има и продължение, което обхваща наказанията при определени престъпления, включително и тези за чужденците, които живеят или преминават през земите, населени с евреи.


Съвременният прочит при установяването на еврейската държава е наложил и друг прочит на старите кники. А той е "зъб за чене и око за две". Тази версия за раздаване на справедливост, за някои може да изглежда като използване на непропорционална сила, но за други тя е показателен пример за отношение към лица, причинили някаква травма на трети лица.

Помислете си, че става някаква свада. Примерът е с онова 18 годишно момче, което вчера беше убито във Враца, следствие на скандал, възникнал между него, в качеството му на шофьор и двама братя, в качеството им на пешеходци. Тази информация я научих от пресата. А тя най-общо е следната: Този младеж управлява някаква барака, наречена 20 годишно ауди. На улицата се появяват двама пешеходци и младият шофьор нетърпеливо им свири с клаксона, по-бързо да се разкарат от пътя. Признавам си, че и на мен ми се е случвало, особено когато виждам, че въпросният пешеходец прави всичко възможно да се появи на пътя в най-лошия момент и то съзнателно, за да ползва своето право на пешеходец. Повечето стъпват на пътното платно, дори и без да се огледат, разчитайки като всеки прост и себичен човек, че някой друг трябва да се погрижи за тяхната безопасност, а не те самите. В заключение мога да кажа, че именно шофьорите в тази страна, с малки изключения разбира се, са причината, да няма хиляди и хиляди пешеходни трупове по улиците. Такова неглижирано отношение към живота могат да проявят предимно пешеходците. Това са моите наблюдения, още повече, че в последните месеци съм повече пешеходец и рядко управлявам кола. Вървят като шматки насам натам.
Та да се върнем на случая. След подадения клаксон от страна на младия шофьор е възникнал спор. Разменили са си лоши думи. Младежът е излязъл от колата и е започнал "търкал", демек бой. Доколкото разбрах от публикациите в пресата, младият шофьор е използвал метален бокс, в тази конфронтация. Да, ама братята са двама и са излезли по-яки. Пребили са младежа и той е умрял, за жалост.


Сега какво правим. Вестниците писаха, че единият от братята имал проблеми със закона. Шофьорът и той не е бил стока, както гледам, щом е използвал клаксон, за да ракара пешеходците от пътя и е влязъл в конфликт. Защото той не е бил убит зад волана на колата си, а навън, което означава, че той съзнателно е влязъл в "сражение" на улицата, излизайки от колата. Още повече, че е използвал помощно средство, за да спечели предимство при разправата, а именно, метален бокс.



Въпреки своите недостатъци обаче, той е мъртъв, а двамата братя са живи. Това е мъничката разлика. И тук възникват много версии. Някои казват, че младият шофьор си го е "търсил", както се казва. Защо му е било да свири с клаксона, още повече, че улицата, на която е станало проишествието е малка и тясна. Какво е искал да каже на пешеходците - ей, мърши, я се разкарайте бързо от пътя, че ще ви сгазя. Възможно е някой от братята да е показал среден пръст, в знак на несъгласие с употребения срещу тях клаксон. В случаят за мен, шофьорът носи по-голямата вина, защото е първопричината да се случи всичко това. Показал е невъздържаност, типична за млад човек, за който всичко, което лети се яде. Също като онзи младеж, 16 годишния, който преди няколко дни в Бургас, в автобус на градския транспорт, преби 63 годишен мъж, защото онзи е имал смелостта да отправи забележка към приятелката на младежа, да си свали калните крака от седалката на автобуса и това е достатъчно основание според пубера, да пребие човекът, който е направил забележката.


Та след като не си е стоял в колата, дори и да е сгрешил, че е надул клаксона, след като е излязъл от колата и е държал метален бокс в ръката си, той не е иман никак миролюбиви намерения. Просто си го е търсил и си го е получил и колкото и сълзливи обяснения да дават родителите и да казват колко е бил добър, фактите са други - той си е направо едно келеменци, което вероятно е вляло в поредния си конфликт, но този път неуспешно за него.


И така, дори и да е предизвикал конфликта, това дава ли основание, двамата братя така да го налагат, че да го убият? Колкото и голямо гаднярче да е този 18 годишен младеж, има ли някакво основание той да бъде убит. Дори и да е предизвикал толи конфликт. Карал е кола, надул е клаксона и след това е излязъл с бокс, за да раздава справедливост, както на него му се струва, че трябва да го направи. Заслужава ли да бъде убит на улицата, пък и където и да е на друго място?

Не, разбира се. За всички е ясно, че е използвана несъразмерна сила. И САМО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, ЗА КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО ВСИЧКО ТОВА? ЗАРАДИ НЕУПРАВЛЯЕМОТО И ОГРОМНО ЕГО НА ТЕЗИ ХОРА. И ТРИМАТА СА ИМАЛИ ОГРОМНО ЕГО И СА БИЛИ ОБИДЕНИ ЕДИН ОТ ДРУГ ДОТОЛКОВА, ЧЕ СА РЕШИЛИ ДА СЕ БИЯТ ДО СМЪРТ. НЯМА ОБЕКТИВНА ПРИЧИНА И ЗАПЛАХА, ЗАРАДИ КОЯТО СИ Е ЗАСЛУЖАВАЛО ДА СЕ СТИГНЕ ДОТАМ. НО СЛЕД КАТАО НИКОЙ НЕ ГИ Е УЧИЛ И ВЪЗПИТАВАЛ ДА КОНТРОЛИРАТ ЕГОТО СИ, РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ТАКИВА РАБОТИ ЩЕ СЕ СЛУЧВАТ.

Да не забравя - тези работи се случват и не само заради липсата на адекватно възпитание. Те се получават и заради неработещата система за раздаване на справедливост. Ако системата не е "око за око и зъб за зъб" или в по-тежкия вариант " око за две и зъб за чене", няма да има съществена промяна в нашите отношения и в очакванията ни за справедливо правораздаване. Независимо от вината, никой няма право да отнема човешки живот и да използва несъразмерна сила. Преди няколко дни и на мен ми показаха среден пръст във Варна. беше циганин с опел. И отвътре смърдлив и отвън. Мръсен мангал ви казвам. Давам му мигач, да ме изпревари, че искам да се движа по-бавно, път широк, танкове да минат, а той виси отзад и не мърда. Стигна се дотам, че да намаля и почти да спра, за да може мръсният мангал да реши да ме изпревари. А както казах път - широк, танкове да минават. Движение никакво и отпред и отзад. Точно се изравни с моята кола, когато циганинът наду клаксона. Това ме разстрои разбира се и дадох газ и го настигнах. Попитах го през прозореца с жест: "Какво правиш", а той не реагира. След това го пускам да си върви. Разминавайки се с колите, той ми показа среден пръст. Идваше ми да го настигна, да му блокирам колата, да го изкарам навън и да му счупя същия среден пръст, който ми показа. Така следващият път няма да посмее да постъпва така. Но си казах, кой съм аз да раздавам правосъдие и какво друго ще постигна, освен проблеми за себе си. Всъщност, дали има заплаха за живота ми, която да ме накара да правя неща, за да го запазя? Няма такава заплаха. Тогава остави мангала да си върви по пътя. Показал среден пръст, голяма работа. Той пак ще си остане мангал с 25 годишния си смърдящ опел и животът ще си тече все така, без да се интересува от това, кой от нас какво его има и как иска да го удовлетвори. Но това е пример, че ако няма задържащ механизъм, който да ограничава нашата вътрешно-присъща агресия, заложена в нас от Създателя, ние ще се изпотрепем по пътищата за едното нищо. Добре, че има все пак малко останал страх от Бога и от правосъдието, колкото и жалко да ни изглежда то в настоящият политически момент.

Та да се върнем на братята. Дори и да са били в състояние на самоотбрана и са спасявали "кожата" си, което ще се разбере в съда, защото е имало свидетели на тази случка, пак нищо не ги оправдава, че са отнели живот, още повече, че става дума за бой, при който смъртта не може да настъпи ей така, като от изстрел с пистолет. Ако използваш ръцете си за самоотбрана, няма как да убиеш човек с един удар. Яко са го налагали и това е. Дори тогава, когато онзи вече не се е съпротивлявал и когато е било ясно, че те са победители.

Преди време кучето ми беше нападнато от по-голямо куче. Едва успяхме да го спасим. Собственикът на другото куче също участваше в тази спасителна операция, вероятно знаейки, какво ще се случи. Моето куче беше още сравнително малко и нямаше шанс пред по-голямото и силно куче. Пострада много. Не ядеше цяла седмица и трепереше. Тогава му казах: Приятел, виждаш какво нещо е живота. Трябва да си подготвен за него. Или ще ставаш шампион или ще те изядат другите. Но още в самото начало му разправям, че това, да си по-силен, не означава, че трябва да убиваш противниците си. Достатъчно е да получиш само признание от тях и да си сигурен, че никой не може да се ебава с теб. И се започнаха тренировки. След година време, двете кучета пак се срещнаха. Това беше преди повече от 20 години. Нямаше все още изисквания за намордници и т.н. И двамата собственици изтървахме от контрол любимците си и те се "намериха". Този път моят беше победител, въпреки, че породата му е по-дребна от тази на противника.

Но какво ми направи впечатление. Нищо не можеше да го спре, когато се биеше. Никакви ритници или тояги. Единствено само куршум би го спряло. Но, НИКОГА НЕ НАПАДАШЕ ПРЪВ И НИКОГА НЕ ДОВЪРШВАШЕ ПРОТИВНИКА СИ, КОГАТО ТОЙ СЕ ПРИЗНАВАШЕ ЗА ПОБЕДЕН. И досега в мен остава въпроса, КАК ТОВА КУЧЕ НИКОГА, АМА НИКОГА НЕ НАПАДНА ПЪРВО И ВИНАГИ, СЛЕД КАТО ГО НАПАДАХА, БИЕШЕ СЕ ХРАБРО И С НЕВЕРОЯТЕН ХЪС И СПИРАШЕ В МОМЕНТА, В КОЙТО НАПАДАТЕЛЯТ СЕ ПРИЗНАВАШЕ ЗА ПОБЕДЕН. НИКОГА НЕ СИ ПОЗВОЛИ ДА НАРАНИ СЪЩЕСТВЕНО, ДО СТЕПЕН НА ОСАКАТЯВАНЕ ИЛИ НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ ДА УБИЕ НАПАДАТЕЛЯ СИ. 


КАК Е ВЪЗМОЖНО ЕДНО КУЧЕ ДА ИМА ТАКОВА УСЕЩАНЕ, ЧЕ НЯМА ПРАВО ДА ОТНЕМА ЧУЖД ЖИВОТ, ДОРИ И ТОГАВА, КОГАТО Е НАПАДНАТО, А ХОРАТА ДА НЯМАМЕ ТАКОВА ЧУВСТВО.


Така че, независимо от това, дали са предизвикани или не от младия шофьор, независимо от това дали младежът си го е "търсил" или не, сега някой трябва да плаща доживот кръвнина, тъй като в съвременното право няма съотносителност между направено престъпление и изтърпяно наказание. В НАШЕТО ПРАВО, ВИНАГИ ИЗТЪРПЯНОТО НАКАЗАНИЕ Е ПО-МАЛКО ОТ НАПРАВЕНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ЗАЩОТО ПРИ НАС НЯМА НОРМА - "ЖИВОТ ЗА ЖИВОТ, ОКО ЗА ОКО ИЛИ ЗЪБ ЗА ЗЪБ".

Колко е сложно нещо раздаването на справедливост, нали. Помислете си, излиза този младеж, надянал желязо на ръката си и както се предполага, той не идва да ви поднесе цветя, вие вадите пистолет и го гръмвате, защото това си е неизбежна самоотбрана. Преценявате, че ако ви удали с бокса по главата, има голяма вероятност да ви убие. И го гръмвате. Тогава какво правим? Това използване на несъразмерна сила ли е? Няма как в този момент да му кажете - "Извинявайте, но виждам, че сте надянали бокс на едната си ръка, моля ви, свалете го, за да нямате технологично предимство пред мен. Ако пък не склоните да го махнете, почакайте да отида в железарията, за да си купя бокс, че наистина да сме с равни шансове за победа. Това го правя, защото иначе трябва да ви гръмна, а след това се съмнявам дали съдът ще приеме моите обяснения, че съм ви гръмнал в състояние на неизбежна самоотбрана".


Нали разбирате, че в такива моменти на никой не му идва в главата да изреди цялата тази плеяда от мисли...

И такъв момент си мисля за американското правораздаване в тези случаи. Ще бъде анализиран характера на всеки един от участниците в тази случка и ако някой от тези участници и друг път е проявявал насилнически стремежи, това няма как да не повлияе на решението на съда.

Хората преди хиляди години са нямали тази система за събиране и съхраняване на данни. Затова са били простички в определенията си. "Око за око.." Съдебната система у нас е толкова уязвима не заради другото, А ЗАЩОТО НЕ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ОБЩНОСТТА ДА ОПРЕДЕЛИ В НЯКАКВА СТЕПЕН КОЙ Е КРИВ И КОЙ Е ПРАВ, БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА ТВЪРДЕНИЕ. ПОМИСЛЕТЕ СИ ЗА СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ В САЩ. НИМА ТЕ ДАВАТ ОТЧЕТ ЗАЩО СА КАЗАЛИ "ВИНОВЕН" ИЛИ "НЕВИНЕН". КОГАТО ОБЩНОСТТА УЧАСТВА ПРИ ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯТА, ТОГАВА ПРИКАЗКИТЕ ЗА КОРУМПИРАНОСТ ИЛИ СУБЕКТИВНОСТ НА СЪДА ЩЕ СТАНАТ ИЗЛИШНИ. НО ЗАСЕГА ПРАВОСЪДИЕТО НИ Е ТАКОВА - СУБЕКТИВНО И ОПРЕДЕЛЯЩО СЕ ОТ МНЕНИЕТО НА ЕДИН ЧОВЕК И ОСОБЕНО ОТ ЧОВЕК, КОГОТО НИЕ НЕ СМЕ ИЗБРАЛИ И МУ НЯМАМЕ ДОВЕРИЕ. ОТТАМ ИДВА И БАТАКА В НАШАТА СИСТЕМА ЗА РАЗДАВАНЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТ. ОТТАМ ИДВА И БЕЗХАБЕРИЕТО НА ТЕЗИ, КОИТО ВЛИЗАТ В КОНФЛИКТИ, НЯКОИ ОТ КОИТО ЗА ЖАЛОСТ С ФАТАЛЕН КРАЙ. ВСИЧКО Е НАВЪРЗАНО И ВЗАИМОЗАВИСИМО, НО АКО ХОРАТА ЗНАЯТ, ЧЕ ЩЕ ИМА СПРАВЕДЛИВО ПРАВОРАЗДАВАНЕ, ТУК НА ЗЕМЯТА, А НЕ КАКТО НИ УЧИ ЦЪРКВАТА, ТАМ, НА НЕБЕТО, ТОГАВА ЩЕ СИ ДАДАТ СМЕТКА ЗА ПОСТЪПКИТЕ, КОИТО СЕГА ПРАВЯТ. НО ТЪЙ КАТО НЯМА ЕФЕКТИВНОСТ НА ПРАВОРАДАВАНЕТО, МНОГО ХОРА САМИ СА СЕ ОТОРИЗИРАЛИ ДА ПРАВОРАЗДАВАТ, СПОРЕД СВОИТЕ СУБЕКТИВНИ ОЧАКВАНИЯ. А ТЕ КАКТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ СА ТОЛКОВА РАЗЛИЧНИ. СПРАВЕДЛИВОТО ЗА ЕДИН, НЕ Е СПРАВЕДЛИВО ЗА ДРУГ.
Категория: Политика
Прочетен: 411 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 14.01.2016 23:13
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3223935
Постинги: 6933
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Януари, 2016  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031