Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3217761 Постинги: 6920 Коментари: 4320
Постинги в блога от 20.01.2016 г.
 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5246936


Не можем да опазим червеногушата гъска


Не можем да опазим сивия корморан

Не можем да опазим благородния елен


Не можем да опазим черногушата сврака

Не можем да опазим жълтия дъжновник


КАТО ГЛЕДАМ ТАЗИ "ЗЕЛЕНА" МАФИЯ, САМО ЗА ОПАЗВАНЕТО НА КОМАРИТЕ И МУХИТЕ НЕ СА ПОИСКАЛИ И НЕ СА ВЗЕЛИ ПАРИ.


КАК БЕ ДЖАНЪМ ТЕЗИ И ВСИЧКИ ДРУГИ ЗАСТРАШЕНИ ВИДОВЕ СА СЕ ОПАЗИЛИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА МИЛИОНИ ГОДИНИ И СЕГА ТРЯБВА ДА ИМА МНОГО ТОМА БЕЛЕВЦИ, КОИТО ИСКАТ ПАРИ, ЧЕ ДА ГИ ОПАЗВАТ!

НЕ МОЖЕ ЛИ ДА ГИ ОПАЗВАТ БЕЗ ПАРИ? КАТО АПОСТОЛИ ДА ХОДЯТ СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО И ДА АГИТИРАТ ВСИЧКИ НАС, КОИТО НЕ СМЕ КАТО ТЯХ, ОТДАДЕНИ НА КАУЗАТА НА УСВОЯВАНЕТО НА ПАРИ ЗА ГЛУПОСТИ, ДА НЕ ПРАВИМ ГЛУПОСТИ И ДА ПАЗИМ ВИДОВЕТЕ!

КРАДЕНЕ, ЖИВЕЕМ В ГОДИНИТЕ НА ПЛАДНЕШКИЯ ГРАБЕЖ НА ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. СЪВСЕМ ЗАКОННО РАЗБИРА СЕ.


ЗА ЖАЛОСТ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ОПАЗИМ НИЕ САМИТЕ НАС - БЪЛГАРИТЕ. ИЗЧЕЗВАМЕ ПО-БЪРЗО, ОТКОЛКОТО ИЗЧЕЗВАТ ЖИВОТИНСКИТЕ И РАСТИТЕЛНИТЕ ВИДОВЕ ПО ЗЕМЯТА. КАК НЯКОЙ НЕ СЕ Е СЕТИЛ ДА ВЗЕМЕ ПАРИ, ЗА ДА ЗАПОЧНЕ ДА НИ ПАЗИ!!!


АХ, ЗАБРАВИХ. МВР ВЗЕМА ПАРИ ДА НИ ПАЗИ!!! КАК МОЖАХ ДА ЗАБРАВЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 487 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 25.01.2016 08:35
Без да теоретизираме много.

Представете си, че имате малък бизнес. Например, магазин за хранителни стоки. Трудът, който полагате е труд от семейството. Плащате наем на обект. Нещо толкова познато на много българи. Понякога, в малките населени места се случва, помещението на е собственост на търговеца, така, че да не плаща наем за него и както се казва - каквото изкара, изкара. По-добре е, отколкото да е безработен и да "лежи" на помощи.

Така се върнах към търговията от преди 15-20 години. Да имаш магазинче, си беше добър бизнес. Вярно е, няма събота, няма неделя и стоиш на пост и до 15 часа на денонощия. Това съм го преживял на собствен гръб. Но се изкарваше и бяхме доволни.

След това се появиха търговските вериги. Първо "Метро", а след тях повлякоха крак "Билла", "Кауфланд", "Кеърфур", а след това "Пени", бог да го прости и "Лидл". Появиха се и местни вериги, някои от които свързани с политически фигури от близкото минало. Няма лошо, конкуренцията изисква от малките търговци да се приспособяват и да станат по-гъвкави. Започнаха намаления на цени и оптимизиране на процесите. Какво означаваше това? Гадничко е, но някои от по-слабите играчи на пазара, които бяха индивидуални, затвориха магазинчетата и отидоха да работят в същите тези вериги супермаркети, които им взеха хляба. Други освободиха наемния персонал и наистина концентрираха приходите си само в семейството, за да оцелеят. СОБСТВЕНИКЪТ СЕ ПРЕВЪРНА В АБСОЛЮТНО САМОЕКСПЛОАТИРАЩО СЕ СЪЩЕСТВО, ЗАЩОТО ВЕЧЕ НЯМАШЕ ВЪМОЖНОСТ ДА ПЛАЩА ЗАПЛАТИ И СЛЕД КАТО НЕ МУ ОСТАНА ДРУГА ВЪЗМОЖНОСТ, ЗАПОЧНА ДА САМОЕКСПЛОАТИРА СЕБЕ СИ. Пак ви казвам - всичко това съм го изстрадал на собствен гръб. Дори прескочих тази възможност, наречена "експлоатация на чужд труд" или по-модерно казано - "покупка на работна сила" и бухахме от сутрин до вечер ние, членовете на семейството. За този период от време нито една институция не дойде да ни попита, как така отваряме обекта в 7 сутринта и го затваряме след 23 часа към полунощ. Никой не ни попита, дали не нарушаваме конвенции за защита на човешките права, поставяйки се на границите на човешките възможности. Никой синдикат не дойде да защитава нашите права, които доброволно се бяхме съгласили да нарушаваме. Никой не се поинтересува как се чувстваме. Но постоянно се появяваше някой чиновник, който искаше пари. Не за себе си, разбира се. Това би било твърде нагло. Идваше законно и искаше законно да ни прецака. А те законите са направени така, че да не можеш да ги изпълняваш стриктно. Иначе загиваш.
Малко да се отклоня от темата. Вчера чета в пресата, че щели да глобяват тези работодатели, които не можели да осигурят температура между 20 и 22 градуса на своите служители. Бе мамицата ви да еба скапана бюрократична, ами отидете на женския пазар в София и глобете всички, които работят на минус 10 градуса вчера и днес. Идете по бензиностанциите и глобете бензинджиите, които ви пълнят колите с гориво. Идете на Витошка и вижте работниците от "Чистота" на каква температура чистят снега. Загрижили са за чиновниците. Трябвало да имат 22 градуса топлина в работните помещения. Както и да е.


С появята на големите вериги започнаха да изчезват малките магазинчета. Не че изчезнаха напълно, но както се казва, вече не е това, което е. В много държави умните ръководители разбраха, че този процес на изяждане НЕ Е ПАЗАРЕН. КАКВО ПАЗАРНО ИМА ДА ДОЙДЕШ В БЪЛГАРИЯ, ДА ПОХАРЧИШ 100 МИЛИОНА ЛЕВА, ДА ПОСТРОИШ СТОТИЦИ СУПЕРМАРКЕТИ, ДА ИЗВИВАШ РЪЦЕТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ, ДА ВНАСЯШ ИЗМИСЛЕНИ СУБСИДИРАНИ СТОКИ ОТКЪДЕ ЛИ НЕ, ДА НЕ ПЛАЩАШ ПО 3-4 МЕСЕЦА НА ТЕЗИ, КОИТО СА ТИ ДАЛИ СТОКА ДА ПРОДАВАШ, ВЪПРЕКИ, ЧЕ СИ Я ПРОДАЛ, КАТО В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА ДЪРЖИШ ТЕХНИТЕ ПАРИ В СВОЯ ДЕПОЗИТНА СМЕТКА В БАНКАТА... КАКВО ПАЗАРНО ИМА ДА ПОСТРОИШ СУПЕРМАРКЕТИ НА ВСЕКИ 200-300 МЕТРА? И НЕ ТИ СТИГА ДА НАЛАПАШ ЦЕЛИЯТ БИЗНЕС И ДА  НАКАРАШ БИВШИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ОБЕКТИ ДА ТИ БЪДАТ КАСИЕРИ В СУПЕРМАРКЕТА, АМИ И ДА СЛОЖИШ КЕБАБЧИЙНИЦА ПРЕД СУПЕРМАРКЕТА СИ И ДА ПРОДАВАШ КЕБАБЧЕТА ЗА 30 СТОТИНКИ? АКО ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ И НА ОГРАДАТА НА ПАРКИНГА ЩЕ СЛОЖАТ ГИШЕТА ЗА ПРОДАЖБИ - ТОЛКОВА СА АЛЧНИ И ГЛАДНИ ЗА ПАРИ. КАКВА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА Е ТОВА, ДА УБИЕШ КОНКУРЕНЦИЯТА, ЗА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ЗА ТЕБ? ВСИЧКО ТОВА СЕ СЛУЧИ С МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПРАВИТЕЛСТВА И ОБЩИНСКИ РЪКОВОДСТВА ИЛИ С ТЯХНАТА ОТКРИТА ПОДКРЕПА. ЗА КОЛКО ВРЕМЕ "МЕТРО" ПОЛУЧИ РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ ЗА СТРОИТЕЛСТВО НА ПЪРВИЯ СИ ОБЕКТ В СОФИЯ ОТ ОБЩИНАТА? ИМА ЛИ ДРУГ ТАКЪВ СЛУЧАЙ НА БЪРЗО РЕШАВАНЕ НА "ПРОБЛЕМ" ОТ СТРАНА НА ОБЩИНАТА, КОГАТО НЯКОЙ ОБИКНОВЕН ГРАЖДАНИН ИСКА ДА ПОЛУЧИ СТРОИТЕЛНО РАЗРЕШИТЕЛНО?


В РЕЗУЛТАТ НА ЦЯЛАТА ТАЗИ РАБОТА, КАТО ИЗКЛЮЧИМ ПРИМЕРЪТ С "ПЕНИ", ЧИЙТО БИЗНЕС БЕШЕ ПРИМЕР ЗА ТЪПО УПРАВЛЕНИЕ И ЗАТОВА ФАЛИРА, ВСИЧКИ ДРУГИ ВЕРИГИ СЕ ПРЕДСТАВЯТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБРЕ. "МЕТРО" ПЕЧЕЛИ ОТ ВСЕКИ ЕДИН КЛИЕНТ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО В ГЕРМАНИЯ. ЦЕЛИТЕ НА "ЛИДЛ" В ЛОНДОН ЗА НЯКОИ СТОКИ, СА ПО-НИСКИ ОТ ТЕЗИ В МАГАЗИНИТЕ НА "ЛИДЛ" В СОФИЯ. В СЪЩОТО ВРЕМЕ, ЛОНДОН Е НАЙ-СКЪПИЯТ ГРАД В СВЕТА, А СОФИЯ Е НАЙ-ЕВТИНАТА СТОЛИЦА В ЕВРОПА. КАК СТАВАТ ТЕЗИ РАБОТИ? СТАВАТ ЧРЕЗ ДЪРЖАВНАТА НЕНАМЕСА ИЛИ НАМЕСА. ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ГАРАНТИРА ЧЕСТНИТЕ ПРАВИЛА НА ИГРАТА. ПРАВИ ЛИ ГО? 

Другият пример е с цените на горивата. На този пазар има няколко играча. Те така са обсебили пазара, че като погледнеш цените по бензиностанциите разбираш, че имат някакво съглашение. Не трябва това да е формално и да предизвикват бюрократите от КЗП, които иначе нищо съществено не вършат, за да има справедлив пазар. Те просто си имат разузнаване и негласно са се договорили да държат високи цени. Но ето, появява се един по-разтропан играч на пазара - Марешки, който прави бензиностанция във Варна и обявява ниски цени на горивата - съществено по-ниски от конкуренцията. Големите играчи не спят разбира се и свалят цените на горивата под тези на Марешки, но забележете, само в района на неговата бензиностанция. Те могат да си го позволят, защото печелившите им десетки и стотици бензиностанции в страната ще покрият загубите от тези, целта на които е да убият бизнеса на Марешки в зародиш. И той започна да говори за държавно регулиране на цените на крайните продукти - бензин, дизер и газ пропан бутан, така, както държавата го прави в аптеките. Аналгинът е на една цена, независимо от това откъде го купуваш. Има логика.

Къде е държавата? Пак никъде. ЗАЩО НЕ НАПРАВИ ТАКА, ЧЕ АКО ЕДНА ВЕРИГА ОПРЕДЕЛИ ЕДНА ЦЕНА НА ГОРИВОТО НА ЕДНА СВОЯ БЕНЗИНОСТАНЦИЯ, ТОВА ДА БЪДЕ ЦЕНА И ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА. НАЛИ Е СПРАВЕДЛИВО. ЗАЩО КЛИЕНТИТЕ НА ЛУКОЙЛ ВЪВ ВАРНА ЩЕ КУПУВАТ ЕДИН ЛИТЪР НАФТА НА 1,60ЛВ., А В БУРГАС, ОТКЪДЕТО ИДВА ГОРИВОТО И КЪДЕТО ИМА МИНИМАЛНИ ТРАНСПОРТНИ РАЗХОДИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАРНА, ДА ПЛАЩАТ 1,90ЛВ. ЗА ЛИТЪР. НИМА КЗК НЕ ВИЖДА, ЧЕ ЦЕЛТА НА МОНОПОЛА Е ДА УБИЕ ИГРАЧИТЕ ТИП" МАРЕШКИ". КЪДЕ Е КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ? ВСИЧКИ СПЯТ. МЪЛЧАНИЕ. 



Знам от собствен опит за такива случаи. Фирма, която владее 70 % от националния пазар за конкретна услуга, определя цени за едни клиенти в рамките на 100 единици, а за други в размер на 50 единици. Как и защо става това? Защото се е появил друг играч, който сваля цените за тези клиенти примерно до 60 единици и големият играч "дотичва" веднага до клиента и предлага с 10 единици по-ниска цена. Клиентът разбира се е доста тъп да види, че същият този голям играч го е прецаквал две десетилетия с цена от 100 единици и чак сега сваля на 50, защото се е появила конкуренция и гледа да се възползва от ситуацията пълноценно. Защо обаче няма държавен орган, който да задължи този голям играч да анонсира тази цена от 50 единици за всички клиенти, защото и на децата им е ясно, че свалянето на цената до въпросните 50 единици за конкретния клиент цели да се убие конкурента, който е дръзнал да се появи на пазара и да предложи оферта на същия този клиент от 60 единици. Разбирате нали?


Примери мога да дам и други примери, но важното е да се разбере същността на тази статия. ДЪРЖАВАТА Е ВИНОВНА ЗА ВСИЧКО - И ЗА ЛОШОТО И ЗА ХУБАВОТО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В ЕДНА СТРАНА. ЗАСЕГА ХУБАВОТО СЕ СЛУЧВА ВЪПРЕКИ НЕЙНИТЕ УСИЛИЯ. ЗА ЛОШОТО ВЕЧЕ СИ ГОВОРИХМЕ. С НЕНАМЕСАТА СИ И С НАМЕСАТА СИ, ДЪРЖАВАТА ПОДКРЕПЯ МОНОПОЛА, ЗАЩОТО ТОВА Е ИНСТИНКТ - ТЯ СЪЩО Е МОНОПОЛ. НЯМА ДА ПОДКРЕПЯ НАС Я. ГАРВАН, ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ.
Категория: Политика
Прочетен: 537 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 27.01.2016 19:54
 Преди време ви разказах един случай от моята практика.

Участваме на търг за доставка на стока от чужбина. Нещо дребно. Единичната бройка струва около 150 лева, а ставаше дума за няколко бройки от тази стока. Техника.


Даваме оферта, която доколкото разбрахме е малко по-скъпа от тази на конкуренцията. Установи се, че нашият клиент е решил да си поръча тази стока направо от интернет и така да спести едни 50 лева. На толкова изчислявам разликата в цените.

И какво се получава.
  1. Клиентът купува стоката и се опитва да я вкара в употреба. Тя обаче се установява, че не е обучена и синхронизирана за работа. Става дума за електроника.
  2. Клиентът се обажда на фирмата, която е изпратила стоката и й казва, че има проблем. Фирмата изпраща от хиляди километра двама специалисти, които обучават тази стока да работи в реална среда. От една страна, фирмата изпращач от чужбина се "набутва" с толкова много разходи - самолетни билети, хотел, командировъчни и т.н., за да изправи онова, което е сгрешила, преди да изпрати стоката, от която в крайна сметка я спечели едни 50 евро, я не. Фирмата от чужбина може да предложи, клиентът да му върне стоката чрез куриер и след като отстрани този дребен недостатък, отново да използва куриерска фирма, за да достави стоката на клиента, но не го прави, защото иска да изчисти името си и да не бере срам, както се казва. Затова прави тези разходи.
  3. Докато чака да му дойдат специалистите от чужбина, купувачът трябва да чака и не може да използва стоката, която му е много важна. Получава се голям проблем за малко пари. Мейл кореспонденция, хора с високи заплати се занимават със сделка за няколко стотин лева. Чудна работа.
  4. Чужденците пристигат със самолет и след това свършват "работата". Клиентът изпраща стоката в свои офиси в страната, където да влезе в употреба. Не щеш ли, след около 2 месеца разбираме, че въпреки идването на чужденците, тези апарати така и не работят коректно.
  5. Случайно разбираме за проблема и предлагаме на същия този наш клиент да ни изпрати тези апарати, за да ги настроим. За да е още по-интересно, отиваме на крака и вземаме съответните апарати, за да ги отнесем в сервиза и да ги настроим, след което ги връщаме на клиента. Напълно безплатно.
  6. След това разбираме, че някои от служителите на нашия клиент са очаквали да отидем до другия край на България, че да извършим техническата операция там, напълно безплатно. Дори и не им е минало през ума, да използват куриер и да дадат едни 5 лева на някоя фирма, че да не се разкарваме толкова далеко. И естествено очакването е да се извърши безплатно.
  7. В крайна сметка, прокурментът, който е извършил доставката ще отчете пред борда на директорите, че е спестил едни 50 лева от това, че е купил тази стока с 50 лева по-евтино. Просто нямам думи, с които да коментирам повече тази ситуация. И това се случва в частна институция, където работят хора с висше образование, с претенции за високо ниво на техническа и икономическа подготвеност. За жалост, подготвени от български училища и университети. А още по-жалкото е, че тези хора, за които става дума, които са взели това решение, са наистина много интелигентни и големи професионалисти в своята област. Истинският проблем е обаче на организацията, създадена от висшия мениджмънт. Използвайки толкова високо ниво на професионалисти в сделки за няколко стотин лева, управителите не могат да преценят, че въпросните хора ще бъдат като слон в стъкларски магазин. Слонът е полезно животно и тайландците отдавна са го разбрали, използвайки го да изнася дървесина от джунглата. Ама да го вкараш в стъкларски магазин - не става. Проблем с висшия мениджмънт.
Та толкова от мен...

Категория: Политика
Прочетен: 1178 Коментари: 4 Гласове: 2
Последна промяна: 20.01.2016 15:39
 Това е една крилата мисъл на Самюъл Клеманс, която идеално пасна на моето разбиране за образователната система.


Цял живот се опитвам да ликвидирам "грешките" и "бъговете", с които образователната система успя доста целенасочено да напълни голямата ми иначе глава.


НАЙ-ТРУДНО Е ДА СЕ ИЗПРАВИ ОНОВА, КОЕТО НЯКОЙ Е НАУЧИЛ ДА СЕ ПРАВИ ПО ГРЕШНИЯ НАЧИН.


Вижте какво представляват лекарите! Хванали са грешния път. Вижте какво представляват учителите! Също са хванали грешния път. По-скоро са ги вкарали в грешния път. Напълно целенасочено. Ха сега ги накарай да хванат правилния път?


Кажи на лекарите, че трябва да лекуват душата на болните, да им помогнат да разберат смисъла на своето съществувание на живота, кажи им,  че най-скъпите неща ни са дадени от Всевишния или от Природата или от Случайността или от Предопределеността, както искате го казвайте, НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО И ЧЕ ИМАМЕ НУЖДА ОТ СЕБЕПОЗНАВАНЕ, А НЕ ОТ ТОВА ДА СМЕ ПАЦИЕНТИ. Накарайте учителите да се отрекат от това, което знаят и да започнат на стари години да учат информационни технологии и да изкарат обучение по мотивационно говорене, да учат медицина и икономика - неща, на които трябва да научат нашите деца и ще видите какви са реакциите им.


ЗАТОВА МИЛИ ЧИТАТЕЛИ - НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ДЪРЖАВАТА ДА ВИ ОТНЕМЕ ОБРАЗОВАНИЕТО, ДАВАЙКИ ВИ ГРЕШНОТО ОБРАЗОВАНИЕ. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА ВИ ОТНЕМЕ ПРАВОТО САМИ ДА РЕШАВАТЕ СЪДБАТА СИ, БЕЗ ДА УСЕЩАТЕ, ЧЕ "...НАД НАС ВЛАСТТА НАРОДНА Е РАЗПЕРИЛА КРИЛЕ".

Между другото, Самюъл Клеманс е Марк Твен.
Категория: Политика
Прочетен: 1201 Коментари: 2 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3217761
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Януари, 2016  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031