Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3219407 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 03.01.2017 г.
 Та говорихме затова, дали докторите честно си изкарват хляба.

Имам много добър зъболекар. Скъп е, но след него никой не минава. Това е рядко срещано явление в България, където е общоприето схващането, че никой не си върши качествено работата и винаги идва някой да повтаря.

Та с него си говорим от години и аз не си спестявам обвиненията, че зъболекарите имат много работа, защото нито здравната култура на българските семейства е на висота, нито организацията, създадена от министерството на здравепогазването и здравната каса, нито пък и самите ние правим достатъчно да надскочим тази информационна бъркотия и да намерим сами пътя си, заделяйки част от времето си и от енергията си. Винаги съм се чудил, как е възможно хората да намерят време да четат някакво криминале, където е "много важно" да се открие кой е убиецът, вместо да прочета нещо за здравето и да намерят отговори на въпроси, които обикновено няма да получат от личния си лекар или от министерството.

Понякога казвам на моя зъболекар, че производителите на бяла захар, бяло брашно и други бели отрови, работят в тяхна полза, защото колкото повече произвеждат и продават от тези "бели" продукти, толкова повече пациенти ще имат зъболекарите. Също така съм забелязал, че оралната хигиена на българина не е на ниво. То как да е на ниво, при това количество алкохол, цигари, наркотици и храна, които приемаме в организмите си. Ние сме болна нация и това е известно от статистиката. Но какво правят зъболекарите, за да ни предпазят от толкова много посещения при тях. Ето това е интересно заключение. Каква сметка имат зъболекарите от това, да ни съветват какво да правим, за да ги посещаваме по-рядко?

От толкова много разговори с моя зъболекар, през последната година забелязах, че в неговия кабинет се появиха брошури, в които се казва, какви са причините за повишената потребност от ползване на зъболекарски услуги, като една от причинет е посочена лошата или недостатъчна орална хигиена. Това е неоспорим факт. Не стига друго, ами в брошурата е посочено, че рафинираните храни също са значим фактор за болестите по зъбите и венците. Това е голям напредък. Като изключим наследствените фактори, кармични обременености и конструкция, дадена по рождение, всеки от нас може да подобри ситуацията в устата си или поне може да намали вредния ефект върху зъбите, ако спазва тези елементарни правила. За да може моят зъболекар да стигне дотам, че да издаде брошура, със съвети какво да правят пациентите му, за да има здрави зъби, това означава съществена крачка в РАЗБИРАНЕТО НА МЕДИЦИНСКИТЕ ГРИЖИ, КЪДЕТО НА ПЪРВО МЯСТО СЕ ПОСТАВЯТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ПАЦИЕНТА, А НЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА ДОКТОРА.
Категория: Политика
Прочетен: 260 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.01.2017 08:36
 Ако някой е решил да стане доктор, било поради хуманни подбуди, било поради любопитство или по нареждане на своите родители, минава през нелек процес на изучаване на анатомията и физиологията на човешкия организъм в различните медицински учреждения, като учи книги и участва в процеса по разчленяване на човешки трупове и органи в специализирани лаборатории. Без това не може. Това е пътят на хирургията. СТОП, КАКВО КАЗАХ, ПЪТЯТ НА ХИРУРГИЯТА!!! ЕТО ТОВА Е ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ДИСКУТИРАМЕ.

Какво е простичко казано, хирургията? Това е интервенция, която цели да отреже част от човешкото тяло, която част е болна, деградирала, пострадала и да я замени с нова или по-скоро с такава втора употреба, но в по-добро състояние. Знаете, процесът на трансплантации се развива точно по този способ - някой има нужда от някакъв орган. Чака се ред. Плаща се и когато има възможност да се присади някакъв орган, който отговаря на изискванията, тогава той се присажда от хирурга. Тази работа е върхът на алопатичната медицина. Ако има някой, на когото дължим благодарност, това е хирургът. Кой не се е подлагал на хирургическа операция, особено ако е живял няколко десетилетия - я са му шили главата като малък, я е чупил ръка или крак, рязали са му червата, отстранявали са му простатата или са го кърпили, след някаква катастрофа или катаклизъм. Кой от нас не е ходил на зъболекар, да му вадят зъб, да му чистят каналите на зъба или на друга подобна интервенция. Какво бихме правили, ако ги нямаше хирурзите и да не забравя - анестезиолозите, които ни "заспиват", за да се извърши една операция и обслужващия персонал - преди всичко медицинските сестри? Въпреки допусканите грешки от хирурзите, въпреки вътрешноболничните инфекции, заради които умират хиляди хора всяка година, без намесата на хирурга, сме заникъде. Оценявам техните усилия и не завиждам на заплатите на някои хирурзи, които се разписват на 5 цифрени суми всеки месец. Заслужават си го.


Нека обаче да погледнем проблемите на медицината от друга гледна точка. Сегашната гледна точка каква е? ЦЯЛОСТНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ПАРЛАМЕНТА И НА ВСИЧКИ, ОТ КОИТО ЗАВИСИ ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ПРОЦЕСА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ Е ДА СЪЗДАДЕ ПАЦИЕНТИ ЗА ХИРУРЗИТЕ И ЗЪБОЛЕКАРИТЕ. БИХТЕ ЛИ МОГЛИ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ, АКО НИЕ, ХОРАТА, ЖИВЕЕХМЕ СЪГЛАСНО ПРИРОДНИТЕ ЗАКОНИ, СЪГЛАСНО КАРМИЧНИТЕ СИ ОПРЕДЕЛЕНОСТИ, СЪГЛАСНО ДОШОВАТА СИ СТРУКТУРА И ИЗИСКВАНИЯТА, КОИТО НАШАТА КРЪВ Е ПРЕДЯВИЛА КЪМ НАС, КАТО ДНК МОДЕЛИРАНАТА НАЙ-СЪВЪРШЕННА СТРУКТУРА НА ЗЕМЯТА, НАРЕЧЕНА ЧОВЕК, БИХТЕ ЛИ МИ КАЗАЛИ, В КАКВА СТЕПЕН ЩЕ СЕ НУЖДАЕМ ОТ НАМЕСАТА НА ХИРУРЗИТЕ В НАШИЯ ЖИВОТ? ОБЩЕСТВОТО НИ СЪЗДАВА ТВЪРДЕ МНОГО РАБОТА НА ХИРУРЗИТЕ. ПЪРВО СИ СЪЗДАВАМЕ САМИ ПРОБЛЕМА И СЛЕД ТОВА СЕ ВТУРВАМЕ ДА ХАРЧИМ ПАРИ И ВРЕМЕ, ЗА ДА ГО РЕШИМ. НАПРИМЕР - ВСЯКА ГОДИНА ПО ПЪТИЩАТА УМИРАТ 700 ДУШИ, ЗАРАДИ ЛОША ЧОВЕШКА ПРЕЦЕНКА. ХИЛЯДИ ДРУГИ СЕ ИНВАЛИДИЗИРАТ. ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ УМИРАТ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ОТ БОЛЕСТИ, А ХИЛЯДИ ОТ ВЪТРЕШНОБОЛНИЧНИ ИНФЕКЦИИ. ТЕЗИ, КОИТО УМИРАТ ОТ ХИМИКАЛИТЕ, ПРОИЗВЕЖДАНИ ОТ ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ СЪЩО СА ХИЛЯДИ. 

ТА ПРОСТОТИЯТА, В КОМБИНАЦИЯ С ЛОШО ОРГАНИЗИРАНАТА ОТ ДЪРЖАВАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА, ЛИПСАТА НА ДОБРО ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ И РЕД ДРУГИ ФАКТОРИ, ДОПРИНАСЯТ ЗАТОВА, НИЕ ДА СМЕ ПРЕКАЛЕНО БОЛНИ И НАШИТЕ ФИНАНСИ ДА СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАТОВАРЕНИ, ЗА ДА СПАСЯВАМЕ ОНОВА, КОЕТО ДРУГИ ХОРА И НИЕ САМИТЕ САМИ СИ ПРИЧИНЯВАМЕ КАТО ПОВРЕДИ.
Категория: Политика
Прочетен: 603 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 04.01.2017 12:42
 Темата за докторите е винаги актуална. Тя е като онези теми, които новинарите дъвчат до забрава всяка нощ, когато ни заливат с едни и същи новини - какво се е случило по пътищата на страната, кой кого утрепал и кой кого не е успял да убие, прокурорите какво преследване започвали и кой бандит какво направил. След това са пенсиите и доходите и накрая докторите. Повтаряни баналности до втръсване.

Всички знаем, че докторите намират работа в Германия и в други страни от съюза и напускат България. Много общини предлагат вече на доктори и общински жилища, сравнително високи за страната заплати и други удобства, само и само да намерят доктори, за да не затворят лечебни заведения. Докторите се чувстват едновременно ценни и пренебрегнати. Чувстват се ценни, защото пред който и докторски кабинет да застанете, чакате на опашка, за да влезете. Те никога няма да умрат от глад, както аптекарите, между впрочем.

Преди да кажем КАК РАБОТЯТ ДОКТОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, нека да кажем каква е организацията на официалната медицина. Има едно министерство на здравепогазването, което на практика погазва здравето на хората, пледирайки точно обратното. Има една каса, където насила ни събират парите и там някакви хора от някакъв надзорен съвет и някакъв управителен съвет, се събират  и решават на кой колко пари да преведат. За пред нас, избирателите и пациентите ни казват, че има правила и процедури, благодарение на които средствата ни се харчат разумно и че не сме прецакани.

НО НИЕ ЗНАЕМ, ЧЕ СМЕ ПРЕЦАКАНИ, ВЪПРЕКИ ПРАВИЛАТА И ПРОЦЕДУРИТЕ ИЛИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ.


Първо сме прецакани заради наложения монопол върху здравните услуги. Има едно отвратително химическо направление в медицината, което е взело властта в тази област във всички страни по света. Произвеждат едни химикали, които имат съмнително действие върху организма, след това ги дават на аптекарите, които пък ги продават на крайните клиенти, по нареждане на докторите. АКО СЕ ОПИТАТЕ ДА ИЗЛЕЗЕТЕ ОТ ТАЗИ СХЕМА И СЕ ПОПИТАТЕ, ДАЛИ ИМА ДРУГ ЖИВОТ, ИЗВЪН ТАЗИ ДОГМА, ЩЕ ВИ КАЖАТ, ЧЕ НЯМА.
Категория: Политика
Прочетен: 274 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.01.2017 08:36
 До 05. януари 2017г., се събират оферти за изграждане на съоръженията. Поздравявам новоизбрания президент, който ще встъпи в длъжност след няколко седмици, г-н Радев, че е против обявяването на тази обществена поръчка.


ТОВА Е ГОЛЯМА КРАЖБА НА РЕСУРС И НА ВРЕМЕ ЗА ОБЩЕСТВОТО. ОГРОМНА КРАЖБА ЗА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ, ХВЪРЛЕНИ НАПРАЗНО В НИЩОТО.


Какво е решението да се спестят тези пари?


Какво пречи на полицията или на митниците, да продават винетки на границата за тези, които влизат в страната? Нищо не пречи. Само че няма далавера за управляващите от тази организация на работата. Това пречи.


Какво пречи всяка година да се събират по-високи винетни такси от собствениците на камиони над 3,5 тона? За тировете тази такса може да бъде 3000 лева на тир или дори и повече. Няма да има никакви разходи по събиране на таксите, ако винетката е електронна. За тези товарни превозни средства, които не са закупили винетки, да се прилага принципа на автоматичната дерегистрация в системата на КАТ, а движението без винетка да се съпътства със санкция - отнемане на МПС в полза на бюджета.


ПРОСТО И ЕФЕКТИВНО. ДАМИ И ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ, АКО ТАЗИ СИСТЕМА БЕШЕ ТОЛКОВА ЕФЕКТИВНА, ГЕРМАНЦИТЕ И ШВЕЙЦАРЦИТЕ ЩЯХА ДА Я ВЪВЕДАТ. ЗА МЕН ТОВА СА НАЦИИТЕ, ОТ КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ УЧИМ КАК СЕ ПРАВЯТ ПЪТИЩА И КАК СЕ СТОПАНИСВАТ. ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ МИЛИОНИ СПИРАНИЯ И ТРЪГВАНИЯ ВСЯКА ГОДИНА ЗАРАДИ ТОЛ СИСТЕМАТА. МИЛИОНИ, А НЕ ХИЛЯДИ. И КАКВИ ДРУГИ СЪПЪТСТВАЩИ РАЗХОДИ ИМА. ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВЯТ ОТДЕЛНИ ЛИНИИ ЗА ДВИЖЕНИЕ НА ТЕЗИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, КОИТО ИМАТ ВГРАДЕНИ ЧЕТЦИ В САМИТЕ АВТОМОБИЛИ. КОЛКО ЗЕМЯ ЩЕ СЕ ПОХАБИ, ЗА ДА СЕ ИЗГРАДЯТ СЪОРЪЖЕНИЯТА? КОЛКО ИЗЛИШНА ЕНЕРГИЯ И ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК ЗА СТРАНАТА НИ И ЗА СВЕТА ЩЕ ИМА ОТ ПРИЛАГАНЕТО Й И КОЛКО ИЗЛИШНА, ФИКТИВНО И НИКОМУ НЕНУЖНА РАБОТНА РЪКА ТРЯБВА ДА СЕ НАЕМЕ, ЗА ДА СЕ ОБСЛУЖВА ТАЗИ СИСТЕМА И ФИЗИЧЕСКИ И ИНФОРМАЦИОННО!

Готов съм да споря със всеки, който твърди, че това е добра идея.
Категория: Политика
Прочетен: 323 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 03.01.2017 12:57
 Иска ни се или не, това са фактите.


Нека да видим някои от тях.
  1. Един милион българи злоупотребяват с алкохолни напитки.
  2. Над четвърт от този милион са тези, които са класифицирани като алкохолици - това са трупове, които все още мърдат и от тях няма никаква файда за обществото - точно обратното, те абсорбират значителна част от ресурсите на това общество, за да обгрижва тяхната зависимост.
  3. Над четвърт милион са наркоманите - тези, които редовно прибягват до наркотични вещества. Ако към тази група се прибавят и онези, които ползват по-меки форми на препарати, закупени от аптеките, със сигурност тази група от българи няма да е по-малка от тези, които злоупотребяват с алкохол;
  4. Половината от българите или около 3,5 милиона души са пушачи, немалка част от които са така наречени "заклети" пушачи, които няма да свършат деня с няколко цигари;
  5. Българинът се оплаква, че е беден, но НЕ СЕ ОПЛАКВА, ЧЕ Е ЗАТЛЪСТЯЛ! Много пъти съм се чудил, абе аджеба, като месечният ти доход е 200, 300 или 400 лева, как е възможно да си толкова затлъстял, че едва се движиш по улицата!!! ОТКЪДЕ ПАРИ, ЗА ДА СИ КУПИШ ТЛЪСТИНА?  Повече от половината от българите са с излишни килограми, а около 20% от тях са сериозно затлъстели. Няма да споменавам здравните ефекти от този процес;
  6. Само си помислете, колко много българи умират всяка година преждевременно от заболявания - 100 хиляди души. Това е един град като Сливен, който изтриваме от картата на страната, заради преждевременна смърт. Спорез мое мнение, не по-малко от 85% от тези летални случаи са предизвикани от МЪРЛЯШКОТО ОТНОШЕНИЕ НА НАС, БЪЛГАРИТЕ, КЪМ НАС САМИТЕ, КЪМ СОБСТВЕНОТО СИ ТЯЛО, БИЛО ПОРАДИ НЕЗНАНИЕ, ПРОСТОТИЯ, ЛИПСА НА ДИСЦИПЛИНА, НАТРУПАНИ СТАРИ СХВАЩАНИЯ И ТРАДИЦИИ ИЛИ ПРОСТО ПОРАДИ ТОВА, ЧЕ НА ХОРАТА НЕ ИМ ПУКА ЗА ТЯХ САМИТЕ.
  7. Само 7 % от населението ни спортува активно, докато за Южна Корея този показател е 90%. Българинът не дава пари и за образование, освен ако не се наложи да си купи готова диплома или да изпрати синчето или дъщеричката да учат в Лондон, ей така, за престиж. По-малко от 4% от населението е готово да заделя пари и за плаща за образованието си. А без образование на здравна тематика, вероятността да сгрешим пътя и методите на лечение са големи. То официалната медицина е сгрешила пътя и методите дори и с милиардите, които получава от нас, та какво остава за други, които и една книга на медицинска тематика нямат в библиотеката си. Да не говоря, че много неща има в нета, ама кой да чете. То трябва мозък и трябва през годините на възпитанието и образованието, някой да ни е учил не само да четем, но и да разбираме и да отсяваме плявата от семето. Че плява колкото си искаш, особено в тази наука, а семена - рядко се намират.

В началото на статията използвах "СМЕ", защото в по-голямата част от моя живот, аз също се включвам в тази група - в групата на МЪРЛАЧИТЕ. Е, някой е по-голям мърляч от други, но това не го прави нещо по-различно от мърляч. Каква е ролята на ДЪРЖАВАТА? ОГРОМНА. Тя се опитва да се набърка в личностните отношения и да се "погрижи" за всеки поданик. В крайна сметка тя се грижи за да поощрява некадърниците, тарикатите и бездарните, като накарва способните, работливите и продуктивните да ги издържат. Нали си спомняте как процедираха учителките в клас? Ако има няколко много добри ученици в класа и няколко изоставащи, времето на учителката беше отделено да накара изоставащите да настигат другите. В резултат изоставащите никога не настигнаха другите, а същите тези други не стигнаха там, където би трябвало да стигнат, ако вниманието на системата беше съсредоточено към тях. Така в резултат имаме некадърна социална система, некадърна политическа система, некадърна икономическа система и некадърна държава и народ. Стигна се дотам, че да сме толкова незаинтересовани за нас самите и да се доверяваме на някакви измислени доктори, все едно че си караме колата на сервиз.


ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА. 
  1. Как бихте процедирали със своето тяло, ако трябваше да се осигурявате сами за всички застрахователни случаи, свързани със собственото ви здраве? Дали щяхте толкова много да пушите, да пиете алкохол, да преяждате или да се друсате с наркотици? Ако сега плащате по 30 лева здравна осигуровка и се наложи да плащате 100, 150 или 200 лева осигуровка на месец, дали няма да се погрижите по-добре за здравето си и като резултат, да платите по-ниска застраховка? Разбира се, че ако отговорността за здравето ви падаше единствено върху вас, със сигурност много хора биха се отнасяли със своето тяло много по-добре и отговорно;
  2. Солидарната система носи болести и разпад на обществото, защото не държи сметка за това, кой каква вина има за съсипването на собственото му здраве. Всички вноски отиват в един кюп и след това, кой пие и кой плаща, не му се вижда краят. Защо например, работодателят се наказва да плаща за отсъствието на свой работник или служител, заради болест, която той сам си е причинил? Каква наистина е неговата вина в случая? Служителят не се грижи добре за здравето си и се разболява, а работодателят, защото е по-прост, нека да плаща сметката. Това ли е справедливата система, от която цялото общество има нужда, защото точно това се получава сега? Всички се оплакват, че имало грип, че били хърлясали, че кашляли, че гърдите им били задръстени със слуз...Нима работодателят е виновен за това?
  3.  Време е да поискаме от властта да узакони и други форми на лечение, а не само алопатични. В Германия например, диагнозата и лечението на пациент по метода на хомеопатията се признава от здравната каса. Във Виетнам народната медицина участва наравно с алопатичната медицина в прегледите и диспансеризирането на пациентите. Отсъствието от работа поради болест и предписано лечение от неалопатичен доктор се признава като обективно основание за отсъствие от работа. ВСЕКИ МОНОПОЛ Е ВРЕДЕН. ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИ ВИДОВЕ МОНОПОЛ, КЪДЕТО ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС ОПИРА ДО ФОРМАТА НА СОБСТВЕНОСТ, В МЕДИЦИНСКИЯ МОНОПОЛ ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС Е ЗА ФОРМАТА  НАЧИНЪТ НА ЛЕЧЕНИЕ. СЕГАШНИЯТ НАЧИН НА ЛЕЧЕНИЕ ИЗСМУКВА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ОТ НАШИТЕ ДЖОБОВЕ, ПРИ ТОВА НИТО НИЕ, ПАЦИЕНТИТЕ СМЕ ДОВОЛНИ, НИТО ДОКТОРИТЕ.
  4. Разбира се, тук не са включени тези случаи, коитое надхвърлят 5% от всички случаи, когато специфичността на заболяването и кармичната обремененост на пациента е толкова силна, че вероятността от благоприятен изход на болестта е минимален. Но при всички случаи и най-тежките форми на заболявания, могат да се повлияят от друг вид лечение и процедури, различни от официално приетите и наложени със закон от министерството на здравепогазването.
Категория: Политика
Прочетен: 322 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 03.01.2017 13:56
 Този проблем е най-вече актуален през зимата и в условията на безветрие. Тези дни се поразходих из града. Първият път с автомобил, а вторият - пеша. Въпреки, че улиците на София бяха празни откъм автомобили, въздухът навсякъде беше много мръсен. Печки работеха на 6 както се казва, като по-малко бяха изхвърляните пушеци там, където имаше централно отопление. Най-трагично беше състоянието в така наречените южни райони и по селата около София. Бояна, Драгалевци, Княжево - смрад, та не се трае. Ситуацията в Орландовци, Бенковски и изобщо в северната част, не е по-добра.


Г-жо Фандъкова, ако статистиката показва, че София е единственият град в България, жителите на който са достигнали средноевропейски стандарти на живот, моля погрижете се да се ограничи до минимум ползването на дърва и въглища и разни там боклуци, за отопление на жилищните сгради. Ако гражданите не искат да минат на газ, защото аз знам за такива случаи /газта е прокарана до входната врата, но къщите наоколо продължават да пушляват смрад през комините си/, то има и други начини за по-екологично отопление, без това да повлияе тълкова съществено на бюджета на гражданите. Вместо котел за дърва и въглища, инсталацията лесно може да се пригоди за отопление на пелети. Разликата може да се види в зимно време във Велинград. Частта на града, в която много хора са преминали на отопление с пелети, включително и хотелски комплекси е значително по-чиста от циганската махала, където циганите горят каквото им падне, за да се отопляват. И ако циганите имат някакво оправдание, че нямат пари за друго, какво оправдание имат софиянци?

Хората нямат екологично съзнание. Говоря за масата, за тълпата, за онази огромна част от населението на която не им пука дали от неговият комин излиза смрад и трови всичко наоколо или за онзи, който кара някаква таратайка на пътя и от която излиза пушек, колкото от 10 автомобила. Затова е необходимо да се направи всичко възможно, по законодателен път да се увеличи цената на твърдото гориво - въглища и дърва, дотолкова, че на хората да им стане неизгодно да ги ползват за отопление. Нека ползват пелети, газ или други алтернативни източници.

Необходима е законодателна уредба, според която наред с изискванията за енергийна ефективност, всеки строител да бъде задължен да строи сградите така, че да се осигурява поне 50% енергийна независимост на сградата.

Каквото и да се опитаме да направим, няма да е лесно. Но трябва да избираме - въздухът или топлината. Както се знае, човек не може да живее без въздух повече от няколко минути, което означава, че приоритетите са в полза на осигуряване на чист въздух за гражданите. 

Умишлено не предлагам такива мерки като санкциониране на замърсителите, защото от практиката досега се вижда, че те не действат. Колкото са подействали санкциите на топлоцентралите в Марица Изток, Перник или Бобовдол, толкова ще подействат и санкциите на по-дребните замърсители на въздуха - тоест никак. 
Категория: Политика
Прочетен: 220 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 03.01.2017 11:33
 http://www.dotbg.bg/article/5969451


Става дума за нови и възстановени автобуси и трамваи, на брой 58. Само на кьоравите не им е ясно, че така наречената ТРАНСПОРТНА ЗАДАЧА,  която изпълнява кмета и общинския съвет, е задача за крадене на данъкоплатците. Огледайте натовареността на градския транспорт на София, във времето, различно от това, да се отиване и връщане от работа. Големи автобуси, които трябва да превозват по над 100 човека, се "лангуркат" по маршрута си с 10-на пасажера. Най-трагична е ситуацията с трамваите. Трамваи, които струват 2 милиона евро, в ранните часове на деня превозват само ватмана и някой пияндурник. Виждал съм цяла композиция, в която освен ватмана имаше само двама пасажера. НА ТОВА ЛИ МУ ВИКАТЕ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ТРАНСПОРТНА ЗАДАЧА? НЕ МОЖЕТЕ ЛИ ДА Я ИЗПЪЛНЯВАТЕ ПО-ЕФЕКТИВНО, ТАКА ЧЕ ДА НЕ СЕ НАЛАГА ТОЗИ ВИД ТРАНСПОРТ ДА СЕ СУБСИДИРА ОТ НАС, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, КОИТО НЕ ПОЛЗВАМЕ ТЕЗИ ВАШИ "УСЛУГИ"?


Не стига, че транспортът в София е субсидиран с едни 120 милиона лева всяка година, ами раздавате и преференциални условия за придвижване на хиляди хора. Нека критерий за предоставяне на тази "услуга" да не е фактът, че някои от тях живеят на или под границите на бедност. Данъкоплатците нямат вина, че в тази държава има бедни хора. Държавата има вина затова и тя трябва да се погрижи да осигури икономически условия, повечето от тях да имат възможност да си позволят да ползват транспортни услуги, без да е необходимо те да се субсидират или да им се предоставя преференции. Не слагайте коня след каруцата. Това, което правите не е икономика. В истинската икономика има конкуренция и всяко нещо струва пари, което ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАТИ ОТ ПОЛЗВАТЕЛЯ НА УСЛУГАТА, А НЕ ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, БЕЗ ТЯХНО ИЗРИЧНО СЪГЛАСИЕ.


Сега столичният градски транспорт превозва така наречените ИЗЛИШНИ ПЪТНИЦИ и прави ИЗЛИШНИ курсове. Ако транспортът не беше субсидиран и нямаше преференциални условия за пътуване, което си е още един вид допълнителна субсидия, много от хората, които сега се возят почти безцелно в градския транспорт, просто няма да го ползват. ЗА КАКВО НИ ДАВАТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ОТЧЕТИ, ЧЕ СА ПРЕВОЗЕНИ ПРИМЕРНО 450 ХИЛЯДИ ПЪТНИЦИ НА ДЕН В СТОЛИЦАТА, СЛЕД КАТО НЕМАЛКА ЧАСТ ОТ ТЯХ СА НА ХОРА, КОИТО ОБИКАЛЯТ С ТРАМВАИ И АВТОБУСИ НАСАМ НАТАМ, ЧЕ ДА НАМЕРЯТ НЯКАКЪВ ЗЕЛЕНЧУК С 20 СТОТИНКИ ПО-ЕВТИНО ИЛИ ПРОСТО ДА СЕ РАЗХОДЯТ, ЗАЩОТО НЯМАТ ДРУГА РАБОТА? АКО НАПРИМЕР, ЗАДАЧАТА Е ДА СЕ ЗАКАРАТ ХОРАТА ДО РАБОТАТА И СЛЕД ТОВА ДА СЕ ВЪРНАТ В КЪЩИ, ПРЕЗ ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ ЗА КАКВО НИ Е СУБСИДИРАН ТРАНСПОРТ!

Нека да помислим и по малко по-различен начин на стълпкновението на хора и автомобили в София. ЦЕНТЪРЪТ НА СОФИЯ Е ЗАДРЪСТЕН С АДМИНИСТРАЦИЯ. ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ХОРА ВСЕКИ ДЕН ОТИВАТ В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА, В КАЧЕСТВОТО ИМ НА СЛУЖИТЕЛИ НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНАТА, ЗА "ВРЕМЕГУБЯТ" СВОЕТО ВРЕМЕ И ТОВА НА ГРАЖДАНИТЕ. И АКО ДЪРЖАВАТА И ГРАДЪТ БЯХА ИДЕАЛНО ОРГАНИЗИРАНИ И ТЕЗИ ХОРА НИ ДАВАХА КАЧЕСТВЕНИ УСЛУГИ, МОЖЕ БИ НЯМАШЕ ДА СЕ ЗАЯЖДАМ С ТЯХ. НО ТЕ СЪЗДАВАТ ЗАДРЪСТВАНЕ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ДОРИ И СЪС СОБСТВЕНОТО СИ ПРИСЪСТВИЕ. НАРЕД С ОСТАНАЛОТО, ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ГРАЖДАНИ СЪЩО ЗАДРЪСТВАТ ЦЕНТЪРА, ЗАЩОТО ОТИВАТ ПРИ ТЕЗИ СЛУЖИТЕЛИ С НАДЕЖДАТА ДА ИМ РЕШАТ ЛИЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ, ГЛАВНО ПОРАДИ ФАКТА, ЧЕ НЯМА И СКОРО НЯМА ДА ИМА НИТО ЕЛЕКТРОННО БАНКИРАНЕ, НИТО ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО. АКО МОЖЕХМЕ ДА СИ СВЪРШИМ РАБОТАТА ОТ КОМПЮТЪРА, ЗА КАКВО ДА ХОДИМ В ЦЕНТЪРА ПРИ ВЛАСТИМАЩИТЕ? ЗА КАКВО ЛИ? ЗА ДА ДАДЕМ ПОРЕДНИЯ РУШВЕТ ИЛИ БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НА НЯКОЙ ТОЛУП, ЗА ДА НИ СВЪРШИ РАБОТАТА, КОЯТО И БЕЗ ТОВА Е ЗАДЪЛЖЕН ДА Я СВЪРШИ.


Ако държавата и общината бяха по-добре организирани, нямаше да има нужда да се осъществява чак толкова голяма ТРАНСПОРТНА ЗАДАЧА, която ни струва стотици милиони левове всяка година. Нали знаете приказката за социалистите - не само транспорт, ако трябва и деца ще ви направим -толкова са навити да изпълняват социални функции, които накрая излиза, че е просто пладнешки грабеж, който се извършва под носа ни и с нашето гласно и негласно съгласие.
Категория: Политика
Прочетен: 320 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3219407
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Януари, 2017  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031