Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187058 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Януари, 2018 г.
2 3  >  >>
 Сега модата е да се върви към "деинституционализиране". Хора без работа кандидатстват да гледат деца, за които държавата им плаща заплати. Така те стават приемни КУПЕНИ родители.


Интересно ми е, какво се случва с тези деца, доколко те са напреднали в своето обучение, живеейки в среда ,близка до семейната. Има ли някаква статистика? НЯМА. Лашкаме се от едната крайност, към другата. Колко високообразовани граждани стават приемни родители? Обикновено такива са хора, които могат да осигурят на децата поне да пораснат. Дават им там някаква храна, гледат да са в добри отношения, ама какво ще стане от тях, колко напред са с материала - това не е важно. Държавата не иска такива неща от тези хора. Пък и не плаща за подобно нещо. Тя плаща, за да се оттърве от проблем. 


Въпреки, че съм за това, да утвърждаваме свободата като най-неотменното човешко право, заедно с правото за живот, на чист въздух, вода и храна, аз определено съм застъпник за ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНЕТО на грижата за децата. Това, че държавата ни допусна да се случи всичко това с някои от домовете за деца, като този в с. Могилино, показва за пореден път, че ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е В ОРГАНИЗИРАНЕТО И ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЦА ПОД ШАПКАТА НА ЕДНА ИНСТИТУЦИЯ, А В САМАТА ГАДНА ЦЕНТРАЛИЗИРАНА СИСТЕМА, КОЯТО Е ТОЛКОВА БЕЗЛИЧНА И НЕ Й ПУКА ЗА НИЩО, НИТО ЗА ЖИВИТЕ, НИТО ЗА МЪРТВИТЕ. ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА СИСТЕМА Е ВИНОВНА ЗА ОТЧАЙВАЩОТО СЪСТОЯНИЕ НА ВСИЧКИ СФЕРИ ОТ НАШИЯ ЖИВОТ, КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРЕДЛАГАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА УСЛУГИ, КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ СИСТЕМАТА ЗА СИГУРНОСТ, ПРАВОВИЯТ РЕД, СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО И ДРУГИ УСЛУГИ, КОИТО ТЯ НИ ПРОБУТВА СКЪПО И ПРЕСКЪПО.


Какво пречи местните общности да се грижат за тези проблеми? Какво пречи тези общности да се ангажират с тези проблеми? Какво пречи, ако едно дете е без родители, в зависимост от възрастта, то да бъде настанено в детската ясла на квартала, в детската градина на квартала, в училището на квартала, където ще получи всичко необходимо, за да се развива - от училищна дейност, до възпитателна дейност и преспиване в същото това училище? Защо трябва да има специализирани заведения за изоставени деца? Единствено има някакво оправдание, да има специализирани заведения за умствено изостанали деца или други такива, които имат специфични потребности, различни от нормалните деца. Но също какво пречи тези заведения да се добре финансирани, да има необходимия обучен персонал, който да работи с тези деца и те да получават грижи от общината? В същото това време, аз се интересувам, какво общината и държавата правят, за да не се раждат уроди, заради необразованост и лошо възпитание. Защо се създават проблеми, които след това обществото трябва да решава? Защо се разрешава да се произвеждат, да, тъкмо да се произвеждат, а не да се създават, деца от родители, за които науката знае, че не могат да имат нормални деца? Къде е контролната функция на обществото като цяло - община, централизирана власт, различни служби и службички? КАК ПЪК НЯМА ЕДНО НЕЩО, КОЕТО Е ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНО, ФИНАНСИРАНО, ОБЕЗПЕЧЕНО С КАДРИ И ВСИЧКО НЕОБХОДИМО, ЗА ДА ФУНКЦИОНИРА НА СВЕТОВНО НИВО, В ТАЗИ ДЪРЖАВА!!! НАВСЯКЪДЕ БЪРКОТИЯ И ПРОБЛЕМИ.


Институциите трябва да поемат грижите за всички деца. Всяко дете, трябва да има възможност да бъде отглеждано в детско заведение или училище, независимо от това, дали става дума за деца, които си имат семейство и което семейство по ред причини е решило в отделни дни или седмици, да предостави детето си на това детско заведение, което да поеме всички грижи за неговото отглеждане - от храната, медицинските грижи, облеклото, хигиената, образованието и възпитанието. НЕ ИСКАМ ДА НАМЕРЯ ЗАМЕСТНИК НА СЕМЕЙСТВОТО. ТУК НЕЩАТА НЕ СА ЧЕРНО БЕЛИ. НО ОПРЕДЕЛЕНО СМЯТАМ, ЧЕ ПОНЕ ПОЛОВИНАТА ОТ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ИМАТ НУЖДА ОТ ПО-ДОБРИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ГРИЖИ, ОБРАЗОВАНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ, КОЕТО ПОВЕЧЕТО СЕМЕЙСТВА НЕ МОГАТ ДА ПРЕДОСТАВЯТ. Аз лично не съм имал възможността да бъда в детска ясла или градина, за разлика от моят наследник. Видях какви предимства има това, детето ти да посещава обществена детска градина. Видях каква беше неговата радост, с която отиваше всяка сутрин там. Виждах как там го учат на добри практики и навици, които не всяко семейство може да му предложи, особено пък, ако родителите ходят на работа. Мислите, че е по-добре да го оставите на бабите и дядовците или майката да се посвети на грижите за него? Ако знаете, какви тъпи баби и дядовци има и какви глупави майки, които наистина могат да му дадат любов, но са толкова необразовани и невъзпитани, че няма да могат да научат детето на кой знае колко неща. Просто тези, които могат да образоват и възпитават деца си имат високо платена работа, на която посвещават по 10 часа от денонощието си. Те затова са умни и способни, защото работят. Какво очаквате от една майка на 20 години?  Тя самата не знае какво да яде и какво да пие, от какви рискове трябва да предпазва самата себе си, пък камо ли и детето й. АЗ ЛИЧНО СЪМ ВИДЯЛ ГОЛЯМА ПОЛЗА ОТ ИНСТИТУЦИЯТА "ДЕТСКА ГРАДИНА". ЕДИНСТВЕНАТА МИ ЗАБЕЛЕЖКА ТОГАВА БЕШЕ, ЧЕ ПОНЯКОГА БЯХ ТОЛКОВА АНГАЖИРАН, В ТОВА ЧИСЛО И С ПЪТУВАНИЯ В ЧУЖБИНА, ЧЕ НЕ МОЖЕХ ДА СЕ ПОСВЕТЯ ИЗЦЯЛО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И ОБУЧЕНИЕТО НА ПОКОЛЕНИЕТО СИ. ИМАХ НУЖДА ОТ ТОВА НЯКОЙ КОМПЕТЕНТЕН И ПРОФЕСИОНАЛЕН СПЕЦИАЛИСТ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ДЕТЕТО МИ, ДА ГО ОБРАЗОВА И ВЪЗПИТАВА. ТОВА МОЖЕШЕ ДА СТАНЕ В САМАТА ДЕТСКА ГРАДИНА, А НЕ ДА ТЪРСЯ КАКВИ ЛИ НЕ ВАРИАНТИ, ЧЕ ДА ОБЕЗПЕЧА ТАЗИ БАБА ИЛИ ТОЗИ ДЯДО, ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА НЕГО В ДНИТЕ, КОГАТО ОТСЪСТВАХ. ТОВА БЕШЕ В БУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА "ГЛЕДАНЕ", А НЕ ГРИЖИТЕ, ЗА КОИТО АЗ НАСТОЯВАХ. Какво пречи да оставя детето си на грижите на детската градина 2 или 3 дни, докато отсъствам от държавата? Защо да не може то да преспи там и някой да се погрижи за него? Нали аз тичам, работя, плащам данъци на тази държава и ми се налага понякога да отсъствам. Ако имам възможност, бих изкарал всичките тези години, всичките тези часове с детето си. НО КОЙ ЩЕ МИ ОСИГУРИ ИКОНОМИЧЕСКАТА ОСНОВА ЗА ТОВА? 

В детската градина синът ми получи онзи тласък, от който има нужда всяко дете - от общуване със себеподобните, от игри, забавления и натрупване на познания в тези игри и забавления, от колективност и в същото време от индивидуална изява. Това е едно малко общество от малки хора. Трябва да им осигурим този живот, защото освен от контактите с родителите си, децата имат още по-голяма нужда от КОНТАКТИ СЪС СЕБЕПОДОБНИТЕ СИ. Там те няма да прояват егоизъм в онази степен, в която биха проявили в една затворена семейна среда. Вероятността едно дете да получи добро възпитание и добро образование, далеко от обществената среда е възможна само в една елитарна среда, която да обхваща не повече от 1% от децата. А останалите? Останалите трябва да получат правото да изживеят детството си така, че да са щастливи в общуването със себеподобните си, но заедно с това изживяване, те трябва да бъдат ОБРАЗОВАНИ и ВЪЗПИТАНИ така, че след като пораснат, ДА НЯМАТ ТОЛКОВА НУЖДА, КОЛКОТО НИЕ, ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ, ОТ ПОЛИЦАИ, ПОЖАРНИКАРИ, СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ, ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ И ВСЯКАКВА ДРУГА, ЛЕЖАЩА НА ИЗДРЪЖКА НА ОБЩЕСТВОТО, ОБЩНОСТ. ТОГАВА ТЕ ЩЕ СИ ХАРЧАТ ПАРИТЕ ЗА ИСТИНСКИ НЕЩА, ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС.

Само едно допълнение. Със заплати от по 550 лева бруто, тази работа няма да стане. НЕ МОЖЕШ ДА ПОВЕРИШ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ В РЪЦЕТЕ НА ХОРА, КОИТО СА СЪГЛАСНИ ДА ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ ОТ 550 ЛЕВА!!! ПРОСТО НЯМА КАК ДА СТАНЕ. 
Категория: Политика
Прочетен: 627 Коментари: 3 Гласове: 2
Последна промяна: 29.01.2018 20:01
 https://offnews.bg//ikonomika/zaplaha-kam-sluzhitel-na-bdzh-razkril-fiktiven-remont-martav-si-673765.html   Служител на БДЖ сигнализирал за фиктивен ремонт, заплатен на частна фирма. В отговор получил смъртни заплати.

Че частният бизнес е корумпиран, това е ясно. Аз лично съм свидетел и в същото време, засегнат от това явление. Само си мисля, дали степента на корупция нямаше да бъде по-малка, ако не ставаше дума за сделка, страна по която е ДЪРЖАВНО предприятие. Виждам, че служителите на частните фирми също не им пука от това, дали фирмата от която получават заплати ще плати повече и ли по-малко. Хората се интересуват от това, което получават те самите. Получават заплати, но това те не го възприемат като достатъчен мотив, за да бъдат 100% лоялни към фирмата, откъдето получават заплата. Появяват се допълнителни претенции, всяка от които е различна, в зависимост от един куп обстоятелства. Лично на гърба съм го изпитал. Когато обаче става дума за отношения между две частни фирми, възможността за такава нагла далавера, за каквато става дума по-горе е вече ограничена. Въпреки корумпираността на част от служителите на частните фирми, все пак контролът на собственика, особено когато става дума за по-малките фирми, с по-малък персонал, е осезаем, за разлика от контрола, който съществува в един държавен мастодонт, като БДЖ. Вероятно такива неща с договорени и неосъществени и заплатени ремонти от БДЖ има и това не е изолиран случай. Просто сега се е намерил един свестен човек, който не е приел, че това е нормална практика и е възроптал срещу нея. Но това, както и вие се досещате, е изключение.

Не стига друго, ами БДЖ плащало заплати на...ритнитопковци!!!  Дружеството е "изяло" стотици милиона от нашия джоб, заради некадърност, политическо опекунство и превръщането му в касичка на политическите партии, та едни футболисти ли няма да издържа!!!


Вчера водих разговор със служител на една фирма, която през последните месеци получи конкурентно предимство пред останалите фирми, на базата на административно решение на производител на техника от чужбина. Тази фирма е част от международен конгломерат, който на практика е узурпирал дейността в точно определена област на точно определен производител на машини и яко сече потребителите. Потребителите пък са богати институции, които едва ли не заслужават да бъдат прецакани. Сложна ситуация. И аз му говоря на този служител, че фирмата за която работи, използва нелоялни търговски практики и отстранява от пазара конкуренти, които при една нормална пазарна среда, биха взели от него значителен пазарен дял, заради високите цени и нискокачествените услуги, които предлага. И как си мислите, че реагира този служител? И той има семейство да храни и дете да гледа. Пари трябват. Много важно, че парите които получава, са следствие на нечестни търговски практики. Това е все едно да четеш конско на килъри, които получават пари, за да убият някой човек. Ти му казваш - никой не ти е дал право да отнемаш живот, а той ти казва, че няма невинни и че парите си струват. Именно затова казвам, че както социалната и политическата среда в тази територия, наречена България е отровена, по същият начин е ОТРОВЕНА И ИКОНОМИЧЕСКАТА СРЕДА. АДМИНИСТРИРАНЕТО НА ПАЗАРА, А В НЯКОИ СЛУЧАИ И ЧРЕЗ ОТКРИТИ ЗАПЛАХИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ФИЗИЧЕСКО ОТСТРАНЯВАНЕ НА НЕУДОБНИТЕ Е НЕОСПОРИМ ФАКТ В НАШАТА ДЕЙСТВИЕТЕЛНОСТ, КОЙТО ФАКТ СЪЩЕСТВУВА, ЗАЩОТО ЛИПСВА ОНЗИ МОРАЛ, КОЙТО БИ СЛЕДВАЛО ДА ВОДИ КЪМ СПРАВЕДЛИВОСТ ВСЕКИ ЕДИН ИКОНОМИЧЕСКИ СУБЕКТ. ВСЕКИ, КОЙТО ИЗВЪРШВА НЯКАКВА ДЕЙНОСТ, БИЛО КАТО ОБИКНОВЕН РАБОТНИК И СЛУЖИТЕЛ ИЛИ РЪКОВОДЕН КАДЪР ИЛИ СОБСТВЕНИК НА ФИРМА, БИ ТРЯБВАДО ДА СИ ЗАДАВА ВЪПРОСА, ТОВА, КОЕТО ПРАВИ ДАЛИ Е ПРАВИЛНО И РЕДНО, А ТАКА СЪЩО И НАЧИНЪТ ПО КОЙТО ГО ПРАВИ, ДАЛИ Е ПРАВИЛЕН И РЕДЕН.  ДА АМА НЕ, ПРОСТИТЕ ХОРА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ САМО ОТ ТОВА, КОЕТО ПОЛУЧАВАТ И ПРЕЗ ОНАЗИ РАБОТА ИМ Е, ДАЛИ ПАРИТЕ ИМ СЕ ЗАРАБОТВАТ ЧЕСТНО, ИЛИ НЕ.


А иначе много "знаем". Не можеш да ни затвориш устата. То е едно напъване, едно ерчене, едно големеене...Докато накрая установим, че става дума за лайно.

Хиляди и десетки хиляди хора в България работят за бандити или за фирми, свързани с бандити. Как спят тези хора, какво говорят у дома на децата си, като се върнат от работа? Ей това не мога да го разбера. Колко хора се връщат при семействата си вечерно време, могат да заявят пред децата си: Днес върших само добри дела, отказвайки да следвам лоши практики. Работех за кауза, за която си струва да се работи. Работих честно и заслужих парите, които получавам. Бях отговорен към работодателя, към обществото и към семейството си и се противопоставих на неправдата, независимо от това, че пропуснах материални облаги, независимо от това, че поставих на риск работата си, независимо от това, че поставих на изпитание волята си. Та те нали са затова?
Категория: Политика
Прочетен: 387 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.01.2018 18:30
 

Богатите общества, при равни други условия, имат по-чиста среда от бедните.

Примерите са много. Норвегия и Дания например. В Норвегия около 40% от продаваните нови автомобили са електрически, а в столицата на Дания, Копенхаген, е забранено да се използват дърва и въглища за отопление. Някои могат да кажат, лесно им е на норвежците и датчаните - имат пари и могат да си позволят електрически автомобили, а също така и да се топлят на газ и електричество.

Нека да погледнем нещата от друг ъгъл. Това, че датчаните и норвежците "имат пари" е безспорен факт. Но защо "имат пари", а ние нямаме? Много пъти съм си мислил, че основният данъкоплатец в една страна, това е автомобилистът. Само си помислете, какво плащаме на държавата - милиарди левове под формата на ДДС, акцизи и преки данъци за ползване на автомобилите и цялата съпътстваща им инфраструктура. Ако ограничим ползването на автомобилите, няма ли да съкратим приходи в бюджета за милиарди, които при други условия биха отишли за пенсии, за социални помощи, за инвестиционната програма на държавата, за образование и медицинско обслужване и т.н.? Да, вероятно, но ако не държим сметка за така наречените съпътстващи фактори. Датчаните не ползват автомобили толкова, колкото нас, но са по-богати с пъти от нас и бюджетът им е многократно по-голям от нас. В същото време са и по-здрави и по-производителни.

Какво ще стане, ако НАКАРАМЕ БЕДНИТЕ, В СЛЕДВАЩИТЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ, ДА СЛЯЗАТ ОТ АВТОМОБИЛИТЕ СИ? Ами ще станат по-богати, защото няма да харчат пари по колите си и ще ги използват за по-рационални неща. В същото време въздухът ни ще стане много по-чист, защото автомобилите на бедните са с характеристики - стар и със завишени показатели за замърсяване. В страната има 4 милиона регистрирани МПС-та и също толкова жители, които са или бедни или застрашени от бедност. При 7 милиона население е ясно, че бедните също притежават автомобили. Няма статистика за това, коя социална група какви превозни средства притежават, но изводите се налагат сами от тези данни. 

Ако държавата наложи еко данъци на автомобилите с емисии, но неминуемо ще се стигне до намаляване на броя на регистрираните превозни средства и най-вече тези, които изпускат най-много изгорели газове. Налагането на тези еко данъци трябва да бъде на принципа - замърсяваш - плащаш, а не както е сега, дали колата отговаря на съответния еко стандарт, защото може да се случи така, че автомобил с евро стандарт 1 да отговаря на нормите на стандарта, а автомобил с евро стандарт 5 - да не отговаря. Не е важно коя кола на какъв стандарт отговаря. Ако замърсява - плаща. Например, ако е под 100гр. на километър - 50 лева данък. Ако е между 100 и 200 - 100 лева данък. Ако е между 200-300 - 200 лева данък и така нататък. Нека всеки да си направи сметката дали да притежава и какъв автомобил да притежава. Същото важи и за по-големите МПС-та. Над 95% от тировете, регистрирани у нас, са втора употреба.

Така ще се превърнем в Дания на Балканите.  Ще се намали драстично автопарка, но в същото време драстично ще се увеличат приходите от данъци върху него. Така ще имаме повече пари в бюджета, и в същото време по-чист въздух. Бедните ще могат да си похарчат парите за нещо по-добро, отколкото да притежават автомобил, пък и знае ли се, може да излязат от положението си на бедни, освобождавайки се от автомобила.

Ако се сложат и GPS системи за контрол над скоростта, ще станат излишни и хилядите катаджии, които сега ни тормозят по пътищата. Всичко ще става автоматично - превишаваш скоростта - плащаш веднага глоба. Във всеки един момент системата ще знае с колко сме превишили скоростта и ще може да се задължава специално създадената за целта сметка, със сумата на глобата. Ще се изгуби смисъл да се притежава автомобил с огромна кубатура двигател, защото за какво ти е той, ако не можеш да караш с повече от 140!!! Така и въздухът ни ще стане по-чист и ние ще станем по-богати, като не пращаме за простотиите, които сега вършим. Ще намалеят и проишествията, смъртните случаи, ранените и други пострадали от катастрофи, застрахователните обезщетения и други съпътстващи плюсове.
Та това е за колите.


За печките? Там решението е просто - след като в Копенхаген има забрана за ползването на дърва и въглища за отопление, следва само да се добави, че се забранява да се горят и други неща като дрехи втора употреба, гуми, пластмаси и други подобни. Освен Копенхаген, такава забрана има и в Краков от началото на следващата година. Трябва само да се реши проблема с монопола върху мрежата за доставка на газ, за да може да се предложи на потребителя алтернативна възможност.


Не ме разбирайте погрешно, но екологичната култура на балканеца е толкова ниска, че ефект може да се постигне само с прилагането на закон, според който половината от изгорелите газове от ауспуха да се вкарват вътре в купето, както и половината от пушека от комина да се вкарва в жилището на този, който произвежда пушек. Тогава може и да се оправят нещата. 
Категория: Политика
Прочетен: 206 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 29.01.2018 15:12
 Много "материал" съм прочел на тази тема. Всеки, който е любопитен, може да проучи биографията на богати американци и ще установи, че много от тях са избягали от училище и са започнали някакъв бизнес. Това наистина е впечатлително, след като нашата статистика е точно обратната - 


Значи изводът е следният: ИЗБЯГАЛИЯТ ОТ УЧИЛИЩЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НЕ Е ЦИГАНИН. Тоест, самият факт - "бягство от училище", в Америка е бягство към някаква работа, която не може да се извършва, заради ангажиментите към училище, докато тук бягството от училище е заради самото бягство. МОЖЕ БИ БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ Е СКУЧНО И НЕИНТЕРЕСНО И ЗАТОВА УЧЕНИЦИ БЯГАТ ОТ НЕГО, ПРЕДИ ОЩЕ ДА СА СТАНАЛИ УЧЕНИЦИ.

В подкрепа на гореказаното, аз си спомням за изкараното време в българско училище до навършване на 11-ти клас. АМИ БЕШЕ СКУЧНО. Учихме, учихме, ама като гледам какво станахме в живота, изглежда нищо не сме научили. Не ни научиха на основни и важни неща в живота. Не ни научиха да общуваме помежду си, да стигаме до идеи и решения, които да следваме. Не ни научиха да се обичаме - както себе си, така и останалите. Не ни научиха как да бъдем силни, здрави, предприемчиви...Не ни научиха да бъдем свободни. Да, това също е наука. Но не ни научиха. ТЕ ПРОСТО ПОДГОТВЯХА ПОРЕДНАТА ПОРЦИЯ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ, КОИТО ДА ИМ СЛУЖАТ.

Връщам се към примера с богатият българин, Игнат Канев. Човекът не е учил, ама е забогатял. АКО БЕШЕ В БЪЛГАРИЯ, ИГНАТ КАНЕВ МОЖЕШЕ ДА СТАНЕ ГЕРОЙ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ТРУД И МОЖЕШЕ ДА МУ РАЗРЕШАТ ДА СИ КУПИ "ЛАДА" БЕЗ ДА ЧАКА 15 ГОДИНИ ЗА НЕЯ. НИЩО ПОВЕЧЕ. Нали разбирате разликата. Онова общество, където пазарните отношения все пак ги има в някаква степен, за разлика от при нас, предприемачеството, хъсът за работа и спестовността се възнаграждават богато. Само си представете, ако сте предприемач, имате хъс за работа и сте спестовен, как ще успеете в България! АМИ ТО АКО Е МОЖЕЛО, И ИГНАТ КАНЕВ ЩЕШЕ ДА УСПЕЕ В БЪЛГАРИЯ. ЗА КАКВО МУ Е ДА ХОДИ В КАНАДА, АКО ТУК Е БИЛО ОК?

Та целта на нашето, българското общество, целта на онези българи, които все още не са напуснали територията, наречена България, е да работят, за да се създадат условия, такива като Игнат Канев, които дори и да не са учили, да могат да станат милионери тук, в България, а не в Канада. На първо време, българското училище трябва да стане забавно и полезно за децата. Българското училище ще трябва да ПРЕСТАНЕ ДА СЛУЖИ НА ВЛАСТТА, НА ПОЛИТИЦИ И БЮРОКРАТИ, КОИТО МУ НАЛАГАТ ДА СЛЕДВА ПРОГРАМИ, КОИТО ОТ СВОЯ СТРАНА ПРОИЗВЕЖДАТ ПОДЧИНЕНИ ХОРА, КОИТО СЛЕД ТОВА, ОСВЕН ДА СТАНАТ БЕЗИДЕЙНИ, СТРАХЛИВИ, УСЛУЖЛИВИ НА ВЛАСТТА И МРЪНКАЧИ, ЗА ДРУГО НЕ СТАВАТ.

А иначе, за онези, които сега бягат от училище, за онези де, циганите, за тях просто друго решение, освен спиране на помощите за раждане и отглеждане на деца и конфискуване на децата в полза на държавата, която да им осигури условия за развитие, друго не мога да измисля. Българското общество няма нужда от хора, които произвеждат деца, които след това правят да приличат като тях, отглеждани в гетото, възпитавани в гетото, на основата на същите принципи, на които са учени и техните родители. БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ИМА НУЖДА ОТ ХОРА, КОИТО ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ДЪРЖАВАТА, А НЕ ХОРА, ЗА КОИТО ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ГРИЖИ.

Така както хората правят държавата, така и държавата създава хората. Трябва да променим точно това - да накараме държавата да произвежда хора, КОИТО СЛЕД ТОВА ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА НЕЯ, А ТОВА СА СВОБОДНИ И ПРЕДПРИЕМЧИВИ ХОРА, ОТГОВОРНИ И СЪЗНАТЕЛНИ, ПРОДУКТИВНИ И АМБИЦИОЗНИ - ХОРА, КОИТО ПРОМЕНЯТ КЪМ ПО-ДОБРО ВСИЧКО, КОЕТО ГИ ЗАОБИКАЛЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 301 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 27.01.2018 23:57
 https://offnews.bg/sviat/boj-za-techen-shokolad-na-promotcia-vav-frantcia-video-673649.html


ИЛИ НАКРАТКО, КОЛКО СЕКУНДИ СА НЕОБХОДИМИ, ЗА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ ЕДИН ЧОВЕК В ЖИВОТНО И ТО ЗАРАДИ НЯКАКВА СИ "НУТЕЛА", НАБЛЪСКАНА С ГЛЮКОЗЕН СИРОП И КАКВИ ЛИ НЕ ДРУГИ ГАДОСТИ. Всичко е заради отстъпката. Заради ниската цена. Античовешката природа на човека се проявява тогава, когато има неприродни състояния. "Нутела" е неприродно състояние, който продукт, заради начина си на производство и заради различните неприродни продукти, с които  е създаден, СЪЗДАВА ЗАВИСИМОСТ, ПОДОБНА НА ТАЗИ НА НАРКОТИЦИТЕ, ГАЗИРАНИТЕ НАПИТКИ, ИНДУСТРИАЛНИЯ ХЛЯБ, ЗАХАРТА И ВСЯКАКВИ ПОДСЛАДИТЕЛИ, РАЗНИ ТАМ ГЛУТАМАТИ И ДРУГИ ПОДОБНИ. Първо, вече има създадена зависимост и след това прекалено ниска цена, която допълнително изкарва хората, пък дори и това да са французи, от състоянието на нормално възприемане на света.

Представям си какво би се получило, ако раздаваха този продукт не с отстъпка, а безплатно.



Категория: Политика
Прочетен: 386 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 27.01.2018 09:31
 Каква работа има президентът да говори с бизнесмени?


Каква работа има премиерът да разговаря с бизнесмени?

Каква работа имат министрите да разговарят с бизнесмени?


Каква работа имат политиците с бизнесмени?


Ясно е, че бизнесът е зависим от политиците, а политиците получават пари от бизнеса. При тези взаимоотношения, нищо добро не ни чака като държава.


Работата на политиците е да създадат правила на играта, които са максимално близки до пазарните и да дадат възможност на всеки един гражданин, да покаже чрез своята активност, най-доброто от себе си, като допринася максимално за просперитета както на своето семейство, така и на просперитета на обществото.

Това е, просто, ясно и логично. НО ВМЕСТО ДА СЪЗДАВАТ ПРАВИЛА НА ИГРАТА И ВМЕСТО ДА КОНТРОЛИРАТ ДАЛИ ТЕЗИ ПРАВИЛА СЕ СПАЗВАТ, НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ И БЮРОКРАТИ ПРАВЯТ СРЕЩИ С БИЗНЕСМЕНИ. КЪДЕ В ТЕХНИТЕ ПРАВОМОЩИЯ И В ТРУДОВАТА ИМ ХАРАКТЕРИСТИКА Е ЗАПИСАНО, ЧЕ ЧАСТ ОТ РАБОТАТА ИМ Е ДА СЕ СРЕЩАТ С ХОРА НА БИЗНЕСА И КАКВО БИХА ГОВОРИЛИ, АКО НАИСТИНА ИМА ТАКИВА СРЕЩИ. Представете си само - Бойко приема някакъв бизнесмен. За какво ще си говорят? Какво може Бойко да му обещае и защо трябва да му обещава нещо? Какъв го дири въпросният бизнесмен при Бойко? Ако иска да участва в някаква държавна поръчка, има си ред за участие. Не е необходимо да се среща с премиера за това.


Какъв го диреха китайските бизнесмени на среща с Бойко? Какво може да им обещае той и в качеството си на какъв? Премиерът няма право да се договаря с никого зад гърба на закона и ако е така, защо се среща с такива хора?

Кога може премиерът да се среща с бизнесмени и за какво?
  1. Премиерът може да се срещне с бизнесмени, които да награди, заради това, че са в първата десетка на най-големите данъкоплатци на страната.
  2. Премиерът може да се срещне с управители на фирми, които да награди, затова, че са най-големите платци на корпоративен данък в страната;
  3. Премиерът може да се срещне с управители или собственици на фирми, които са значими за българската икономика и които правят всичко възможно, за да източват печалбата и да я трансферират в други държави. Често давам пример с Путин и Борисов. Казвам, че Борисов е много дребен играч до Путин. Как можете да тълкувате факта, че компанията майка Лукойл, регистрирана в Русия, има 8 милиарда долара печалба, а неговото подразделение - Лукойл България, от десетилетие не е платило и един лев корпоративен данък на българската държава. Ако Лукойл прави пари в Русия, а е на загуба в България, ето това е нещото, с което трябва да се заеме премиерът, а не да се разхожда до Давос, че да се види там с други престъпници и лъжци;

Всъщност, какви ги търси премиерът в Давос? Какво ще изкяри грубо казано България, от това, че българският премиер е на срещата в Давос? Нищо. Харчене на пари. Престоят на премиера в Давос, заедно с делегацията, ще ни излезе шестцифрена сума в долари. Една чудесна безплатна, безидейна и нищоненосеща екскурзия, платена от българския балък, данъкоплатец.

Категория: Политика
Прочетен: 210 Коментари: 0 Гласове: 0
http://news.bnt.bg/bg/a/873581-borisov



 Е това не мога да го разбера. Тони Блеър беше един от двамата гамени /другият е онзи клоун Джордж Буш младши/, които упорито ни лъжеха, че Садам Хюсеин притежава оръжие за масово унищожение. За тази си лъжа Блеър беше анкетиран от британския парламент и мисля, че още продължава това разследване.

Нашият премиер обаче или не знае за това или изобщо не му пука. То на кого ли му пука дали се среща с лъжец или не. Там всички лъжат и всички мажат. На никого да нямаш доверие. Това са те, нашите управители, които нямаме право да сменим, когато ние искаме. Колко сме жалки. Като пионки на детска игра. Местят ни както намерят за добре и когато намерят за добре. А лъжците си устройват срещи и чертаят нашето бъдеще. Разбира се, без да ни питат. Дори и не ни информират, за какво питане говоря.

Интересно, на какъв език си говори Бойко с Тони? Или само се хилят за пред камерите.
Категория: Политика
Прочетен: 195 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 26.01.2018 19:19
 Нашият премиер и в Давос повдига въпроса за ИБ - Източни Балкани. Няма лошо. Колкото по-сигурни са Балканите, толкова по-добре за всички народи, които ги населяват. Аз обаче продължавам да твърдя, че първо трябва да се погрижим за собствената си къща, която е толкова много материално и особено много - духовно деградирала, че ако не направим нещо сега и веднага, ще плащаме скъпо и прескъпо през следващите десетилетия и столетия, ако изобщо оцелеем като нация и народ.

Алчността на българския политически елит няма край. Алчност за власт, пари, влияние... Как пък малко не им остана малко време, да направят нещо добро за България! Условия, условия за бизнес няма. Преди поне имахме работна ръка. Сега и това вече нямаме. Просто не останаха хора да работят. Кой избяга в Испания, кой в Гърция, Италия, Германия, Франция, Холандия, Британия...и къде ли още не по света. Административно определен и политически зависим бизнес, ограничена икономическа свобода и зависими от икономически и политически кръгове, медии. Блато


Няма кой да работи, няма кой да поиска властта обратно от управляващите. Желанието за промяна деградира. Хората се умориха от лъжи и измама. Те просто се оставиха на течението, като мнозинството се включи на страната на лошите, защото парите са в лошите.

И затова именно управляващите са нагли и безпардонни. Нямало кой да управлява, ако те се оттеглели от властта! Приказки за наивници.

Наблюдавам колко много енергия хвърля правителството, за да се хареса на западните партньори. Външно-политическа дейност, която надхвърля всякакви мерки и норми на нормалност. Пътуват насам, натам, а резултат - никакъв. И това е от десетилетия време. Вместо да си седнат на задниците и да работят в полза на обществото...


Сега какво прави премиерът ни в Давос? Каква държава представлява там? И колко десетки хиляди евро са платени за това участие, без никаква полза за нашето общество. Какво ще каже премиерът на тези, с които се среща? Ще им каже ли, че чуждите инвестиции заобикалят България, заради корумпираните политици и бюрократи, ръководител на които е самият премиер? Ще им каже ли, че българите вече не се юрват да работят, защото са видели, че от работа само може да се изгърбят, но не и да забогатеят? Ще им каже ли, че оценъчната система в България е пълен провал и този народ нито учи, нито работи, а само търка билетчета, с надежда да спечели милиони от лотария? Ще им каже ли, че половината от българското население на практика е маргинализирано и доведено до скудоумие от бедност и промиване на ума от социалните инженери на властта? Ще им каже ли, че показателите за развитие на страната са отчайващи и че българите като нация се стопяват с такива плашещи темпове, каквито не е имало и във времената на най-тежките войни, които е водила България през цялото си съществуване?


Въздухът, водата и храната ни са замърсени. Бизнес средата също е отровна. Администрацията е весдесъща. Никой не може да мърда без разрешение. Прецакани сме отвсякъде. Дали ще ни чукат държавните чиновници и политици, дали ще ни чукат топлофикация, водните стопанства, телефонните оператори или банките е все тая. Всички ни чукат и ошушкват. Нали сте гледали рекламите на козметика, които завършват със сентенцията:"Защото го заслужавате"?
Категория: Политика
Прочетен: 210 Коментари: 0 Гласове: 1
 Начинът и формата. Парична ли да бъде? Натурална ли да бъде? Ясно, че млади и стари имат нужда от грижи, а не от пенсии и помощи.

Всички сме свидетели на ПРОВАЛЪТ на паричната форма на подпомагане. За кой ли път ще дам пример с Либия при Кадафи. Колкото повече пари им даваше Кадафи на либийците, толкова по-незаинтересовани от собственото си развитие ставаха те. Либия внасяше чужди работници не на килограм, а на тонове, защото либийците бяха толкова мързеливи, че една крушка нито искаха, нито можеха да завъртят на фасунката. Всъщност, какви са нашите 200-300 лева помощи за раждане на дете, пред онези 8000 долара, които даваше Кадафи! У нас се даваха така наречените младоженски кредити, за да се насърчат младите да се задомят. Кадафи направо им даваше по едни 70 000 долара, за да си купят дом. И какво ли още не. И КАКВО СТАНА? ЛИБИЯ ОТИДЕ ПО ДЯВОЛИТЕ. ИМЕННО, ЗАРАДИ ДЕГРАДАЦИЯТА НА ХОРАТА, СЛЕДСТВИЕ НА ГОТОВИТЕ ПАРИ. 


Макар и в по-малки мащаби, паричното субсидиране на раждаемостта води до същия резултат - постоянно спадаща раждаемост и намаляване на населението в България. Малцинствата го обърнаха на бизнес. Много пъти съм си задавал въпроса, ами ако малцинствата не получаваха онова, което получават от обществото под различна форма, дали щяха да правят толкова много деца? Те са антигона на онова, което се случва с българите. Някои казват, че българите не раждат, заради икономически проблеми. Ако българите имат икономически проблеми, какво да кажат циганите? Те всъщност са най-бедната част от обществото. Защо те раждат толкова много? Защото нямат работа. Защото нямат образование? Колкото по-ниско е образовано едно общество, толкова повече ражда. За правене на дете не е нужда някаква си философия. Даже и децата вече правят деца. Особено това важи за циганската общност.

Аз мисля, че това ще се промени коренно, ако помощите за деца не бяха в парична форма. Ще ми бъде наистина интересно, ако циганите не получават разни там помощи, свързани с раждането и отглеждането на деца и други парични помощи. Как щяха да си купят цигари, алкохол, лепило за дишане? И след като всички знаем, че парите, които бюджетът отпуска за раждане и отглеждане на деца, не отиват за издръжката на децата, а за издръжката на родителите на децата.

Ако държавата конфискува децата на тези, които не могат да се грижат за тях и не могат да им осигурят нормални условия на живот, обществото ще отнеме от циганите най-важният код или инструмент, чрез който те рекетират обществото. Нали знаете, една просеща циганка е едно, а просеща циганка с дете в ръцете е съвсем друго. Някак си се разчувстваш и даваш...Те го знаят и го използват.

Та нека да говорим за формата. Парите развращават, ако няма двустранен поток от енергия. Този, който дава, трябва и да получава. Сделките трябва да са справедливи. Ако държавата, без да ни пита, субсидира раждането на деца, то те няма да се различават от субсидиите за крави, овце, кокошки или други животни. Просто субсидираш. Комунистите казват, че ако се спрат субсидиите, няма да има деца, крави, овце и кокошки. АМИ НИЩО НЕ ПРЕЧИ ДА ОПИТАМЕ. НЕКА ДА СПРЕМ СУБСИДИИТЕ И ДА ВИДИМ НАИСТИНА ЛИ НЯМА ДА ИМАМЕ.

И така, едно новородено дете, няма нужда от пари. Има нужда от любов и грижи. Вярно, че отглеждането на дете не може да стане без пари, но нека първо да се откажем от търгашеското отношение спрямо децата си, защото те не са добитък, че да искаме субсидии, за да ги раждаме и отглеждаме.


Децата трябва да са на издръжка на обществото. Без спор. Издръжка, която включва покриването на всички нормални потребности на детето, определени предварително след широко обсъждане и записани в закон. Всяко дете, на първо време до навършване на време, за започване на училище, на легло, дрехи, обучение, медицинско обслужване, възпитание и т.н. и всякакви други грижи, които, ако не може да бъдат покрити и осигурени от семейството, трябва да бъдат осигурени от обществото. Преди да стане данъкоплатец, младият човек трябва да бъде възпитан и образован по начин, който да го превърне в индивид, който ще създава минимални проблеми на обществото и ще дава максимален резултат както за себе си, така и за обществото. В много от българските семейства, пък да не говоря за циганските, това възпитание и образование не може да бъде осигурено. Дори и да имат пари, тези семейства не могат да образоват и възпитат едно дете така, както трябва, защото затова се искат знания и умения, които младите хора НЯМАТ. НЯМАТ, защото тях никой не ги е възпитал и научил, а камо ли те за възпитават и образоват. Че за какво са детските ясли, детските градини, училището...? Да не би да са за украса? Право на избор на родителите трябва да бъде, дали да остави детето си в яслата, градината или училището за ден, два, три, четири или колкото се наложи, като за него ще се полага професионални грижи 24 часа в денонощието и родителят ще може да наблюдава това на мобилния си телефон. Не ви ли се е случвало да заминете в чужбина и да се чудите, на кого да си оставите децата? Не всеки разполага с готови за екшън баби и дядо или отдадени приятели, които не ходят на работа и ще гледат децата, без да си нарушават жизнените си навици. Какво толкова се иска? Няколко стотин милиона, увеличаване на яслите и детските градини, увеличаване на персонала за да покрива изискванията за 24 часа престой, обучение, сън, възпитание и т.н., информационни системи, които да гарантират, че всичко във всеки един момент е ОК.  Аз лично не бих могъл да дам на поколението след мен, това образование и обучение, което то получи по време на престоя си в обществено детско заведение - ясла и градина, освен, ако не напусна работа и се посветя на това. А тогава кой ще издържа държавата? Кой ще плаща данъци? То няма как да стане - да работиш по 10 часа на ден, да изкарваш пари за издръжка на семейството, за плащане на данъци и т.н. и в същото време да отглеждаш, възпитаваш и образоваш деца!!! Това е работа на обществените заведения. Друг е въпросът, че те съществено трябва да подобрят цялостната си репутация и организация на работата, както и програмата за възпитание и образование. Вместо да направим това, правителството наема на договор безработни възрастни хора, като ги назначава за временни "майки" на деца, останали без семейства. Какво ще научат тези деца от тези временни "майки"? Нищо. Та те ако са можели да станат нещо в този живот, нямаше да станат временни "майки" и да го правят за пари.

Родителите не трябва да получават никакви пари за раждане и отглеждане на деца. Децата трябва да получават всичко, което им е необходимо от обществените фондове и обществените институции - дрехи, храна, втори дом, образование, възпитание и т.н. Родителите пък получават своя шанс, да влязат в ролята не само на "собственици на децата си", което право никой не го оспорва, освен ако самите родители се докаже, че не могат да се грижат за децата си, което правило го има и в сегашното законодателство, а и на хора, които, ако искат децата им да станат нещо в живота, да съчетаят предимствата на това едно дете да живее и отрасне в семейство, с предимството държавата да поеме грижите за всяко едно дете, за което родителите не могат да се грижат. Тогава по улиците няма да има деца, които крадат, научени от родителите си или такива, които дишат лепило пред Централна гара в София или такива, които не могат да пишат и цетат, навършили 14 години или такива, които правят деца, при положение, че те самите са деца. Така всеки родител ще може да остави детето си в обществено заведение - ясла, градина, училище, толкова, колкото време си поиска. Това е негово право и правителството трябва да гарантира това право.

Това предложение възникна след мой личен опит и направени десетки интервюта по време на оглеждане на дете през различните години, с различни служители и граждани. Разбира се тук не става за такава компрометирана във времето организация за отглеждане, възпитаване и образоване на деца, каквато съществуваше в различни домове за изоставени деца, деца с асоциално поведение и с ограничен режим на движение и други подобни. Точно този отвратителен модел на изпълнение компрометира добрата идея, според която, в тези институции би трябвало да се получава по-добро възпитание и образование, отколкото примерно в гетото, да кажем.

Аз лично също бих оставил детето си за ден, два, когато ми се наложи да отсъствам от държавата или да свърша някаква работа извън града. Трябва да имам право да поверя детето си на обществена институция, без да се притеснявам, че то ще бъде малтретирано или насилвано, неглижирано или оставено без наблюдение и внимание. След като в детската градина децата изкарват по 9 часа на ден и аз лично съм наблюдавал колко са щастливи там, в игрите и забавленията си, в обучението, което им се прави под форма на игри и развлечения, защо да не могат да пренощуват в същата тази детска градина? Какво пречи това да се получи? Какво пречи целият този процес да бъде организиран и финансиран? А на нас, родителите, какво ни пречи, ако не ни харесва всичко това, просто да си вземем детето и да си го отглеждаме сами на 100%, стига да можем да удостоверим, че можем да обезпечим съответните условия за това.
И още веднъж да го кажа - децата имат нужда от внимание, грижи, любов, възпитание, образовани и т.н. и т.н. Дали един 25 годишен младеж е подготвен да бъде родител? Не, разбира се. При сегашната система - твърдо не. Та ние излизаме от училище толкова неподготвени или толкова зле подготвени и научили грешните неща, че се налага след това цял живот да изправяме натрупаните "бъгове" в нашата система в главата. Децата нямат нужда от пари. Но за да отгледат и възпитат, има нужда от пари. Общесвото ще осигури парите и правителството ще създаде необходимата организация. Имаме нужда от нов народ. Сегашното българско семейство не може да го създаде. Просто няма този капацитет, защото такова ни е наследството. Генетическото...

Още 



Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 199 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 26.01.2018 19:20
 https://www.24chasa.bg/novini/article/6667374


Приказки, приказки, приказки. Поне да беше казал, КАК ще се справи с корупцията. Десетилетия наред БКП управлява страната. И по времето на социализма и по времето на постсоциализма, тоест сегашно време. Няма друго управление, освен управлението на БКП. Различни производни на тази партия, както и да се нарекат, те са продължената ръка на БКП. Другото, което е също важно за нашия живот, че десетилетия живот след преврата през 1944г., България се управлява и зависи от тайни общества, визирайки преди всичко тайни служби и други силови ведомства. Те казват кой, кога, колко и т.н. Те и само те. Няма друга алтернатива.


Сега говорят за "преборване" на корупцията в рамките на следващите 2-3 дни. Но никой от управляващите няма нито план, нито акъл за да я "пребори". За да пребориш корупцията, трябва да ограничиш до минимум харчовете на държавата. Колкото повече харчи държавата, толкова повече се ограничават възможностите за развитие на икономиката и толкова се увеличават възможностите да се краде - ударно и по много.


Сега държавата преразпределя 35 милиарда лева. Ако с течение на времето започне да преразпределя по-малко средства, първо ще намалеят разходите за издръжка на администрацията и на хиляди и хиляди съмнителни програми за ограбване на данъкоплатците, а от друга, ще накара хората наистина да започнат да се грижат повече сами за себе си, отколкото да разчитат на общите фондове, защото нали знаете приказката: Орташката кобила и вълците не я ядат. Тук никой не си знае сметката и политиката на чиновниците е, колкото повече пари вземем от гражданите и фирмите, толкова по-добре за нас самите. На всичко това трябва да се сложи край и да се намалят до минимум държавните разходи. Тогава ще намалее и корупцията.

Но иначе няма как да стане, да разпределяш едни 35 милиарда и да няма корупция. Сегашната система е простичка: Държавата яко краде от народа си, а народът отвръща на държавата с омраза и незаинтересованост. Системата кара всеки, да плаща по-малко на обществените фондове, а да получава повече. Така е, като няма връзка между положено усилие и получен резултат. Често цитирам Тачър, която казваше: Комунизмът свършва там, където свършват парите на другите.
Категория: Политика
Прочетен: 2534 Коментари: 4 Гласове: 1
Метан - цена на ОМВ в Стара Загора - 1,05лв.
Метан - цена на ОМВ в Бургас - 1,25

Метан - цена на Марешки в Добрич - 0,93лв.

Метан - цена на Кристал 2000 в Обеля, София - 1,05лв.

Метан - цена на Петрол, Симеоновско шосе, София - 1,25

Метан - цена в Монтана - 1,50лв.

Метан - цена във Видин - 2 лв.

Газ пропан бутан - Лукойл - Бургас - 1,12лв.
Газ пропан бутан - Марешки - Варна - 0,94лв.
Газ пропан бутан - Лукойл - Варна - 0,94лв.
Газ пропан бутан - Лукойл - София - 1,12лв.
Газ пропан бутан - Марешки - София - 
Газ пропан бутан - Луклойл - Добрич -
Газ пропан бутан - Марешки - Добрич - 

Газ пропан бутан - Лукойл - с. Ахелой - 1,12лв.

Газ пропан бутан - Лукойл - Айтос - 0,98лв.

Газ пропан бутан -  Лукойл - Левски - 1,16лв.
Газ пропан бутан - Марешки - 0,99лв.
Газ пропан бутан - Лукойл - Ловеч - 1,14лв.
Там, където няма точна информация, тя ще бъде добавена по-късно.


Няколко простички извода:
  1. Цената на метана във Видин е със 115% по-скъпа от тази в Добрич и с   90% по-скъпа от тази в София. Само не ми казвайте, че разликата е заради транспортни разходи. Транспортните разходи са нищожна част от цената. Само си помислете, най-бедния областен град в България, плаща най-висока цена на метана.
  2. Какво е основанието Лукойл да продава газта в Павликени на 0,99лв., а в съседния град - Левски, на 1,16лв. И двата града са еднакво отдалечени от рафинерията. Защо в едната бензиностанция на веригата ще продава газта със 17% по-скъпо? Защото гражданите на Левски ще трябва да заплатят онова, което Лукойл е пропуснала да спечели от гражданите на Павликени. Същото важи и за Лукойл - Айтос и Лукойл - Ахелой. На някакви си няма и 30 километра от рафинерията, едната бензиностанция иска 1,12лв. за литър, а другата 0,98лв. Тук проблемът не е Марешки, а други малки дистрибутори, които "натискат" цената надолу, а Лукойл се опитва да ги "удуши", защото има най-добра локация като бензиностанция - на изхода на главния път от Айтос за Бургас.
  3. Там, където се е появил обект на Марешки, Лукойл и другите играчи на пазара свалят цените. На останалите места дерат кожи. Вижте колко простичък въпрос - Защо цената на Лукойл в гр. Бургас, само на няколко километра от рафинерията, откъдето се купува горивото, струва по-скъпо от Лукойл - Павликени, Варна или Габрово? Ако Лукойл могат да поддържат цена на газта от 94ст. във Варна, защо не продават на такава цена и в останалите бензиностанции в страната? Варна е на 135 километра от Бургас, а в същото време цената във Варна е драстично по-ниска от тази в Бургас, откъдето всъщност идва горивото. Няма икономическа логика. Марешки има газстанция в Габрово. Идва някаква проверка, която затваря обекта за известно време. Тогава големите вериги "дръпват" нагоре с цената. Газстанцията на Марешки заработва и големите свалят пак цената.

Има обаче друга логика. Логиката на големия, който иска да убие по-малкия. За каква конкуренция и свободен пазар говорим, ако цената на изхода на рафинерията е с 15 процента по-скъпа, отколкото цената, по която Лукойл продава в град като Павликени, разположен на повече от 200 километра от рафинерията? Целта е да се убие конкуренцията. Какво да се направи?


Промяна в законодателството, която да задължи веригите бензиностанции, да продават горивото на една цена по цялата територия на страната. 


е сами ще си направят разчети, каква да бъде тази цена. Така, ако Лукойл определи 20% по-ниска цена на горивата в близост до бензиностанциите на Марешки или на друг доставчик на горива на дребно, с цел да му убие бизнеса, да продава на същата цена и там, където няма конкуренция. Интересното в случая е, че веригите, като че ли се договарят за цените и там където продават ОМВ, Шел, Лукойл, Петрол и Еко, цените са почти едни и същи. Но появи ли се някой, който сваля цените надолу, всички се обединяват и като по заповед и те свалят цените, за да не им избягат клиентите. Значи дотогава те са прекарвали клиентите!!! Явно и нагло. 


Така, в интерес на потребителите е, законодателно да се помогне на такива като Марешки или някои по-дребни търговци на горива, като Йоана в Свищов или дребните дистрибутори в Габрово, например, да не бъдат изядени от мастодонтите. Защото ако ги няма тях, големите ще ни дерат. Такива като Златев твърдят, че Марешки и подобните на него дистрибутори, не плащат данъци и лъжат държавата. Нямам нищо против, това да се провери и ако има несъответствие, всеки да си понесе последствията. Но ако няма такова нещо и имам цена от 98 стотинки на литър и аз да отида да пълня на 1,12, трябва да нямам ум в главата. И нека никой да не ми казва, че има разлика в качеството на газта и затова някъде тя е по-скъпа. Качеството е държавен стандарт и ако държавата позволява някой да продава газ с отклонение от стандарта, това трябва да бъде санкционирано. Това не е хляб, в който всеки може да си слага каквото и колкото си поиска. Един ще го направи, с добавка на консерванти. Друг ще го направи само с брашно вода и мая. Трети ще сложи ядки, четвърти ще добави захар. Всеки има право да произведе какъвто си иска боклук, под формата на хляб. В България има 200 вида хляб, но не може да има 200 вида пропан-бутан.

Категория: Политика
Прочетен: 303 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 23.01.2018 23:45
 This world has become so materialistic. Since you all are so filled with greed, which by the way is not the worst thing in the world, here are some ways of amassing wealth as individuals and as a society: The first thing is to appoint me as your leader. A leader holding the most power to make change. The second is to listen and do exactly as I say. If, in the span of 1 year, Bulgaria doesn’t amass a 10% GDP increase, just get rid of me. I WILL NOT TAKE A PAYCHECK OR ANY OTHER FORM OF REWARD. APART FROM BATHROOM BREAKS AND SLEEP, I WILL BE SURROUNDED BY CAMERAS AND JOURNALISTS MONITORING MY EVERY MOVE SO AS TO CONFIRM THAT THERE IS NO FOUL PLAY FOR WHICH THE PEOPLE OR THE BUDGET MUST PAY. MY TELEPHONE WILL BE RECORDED AND MY CONVERSATIONS WILL BE SHOWN TO THE PEOPLE IN REAL TIME, INCLUDING THE ONES PASSING THROUGH ELECTRONICALLY. THERE WILL BE NO SECRETS. I will give up any form of personal freedom of expression and communication just to assert the idea that I will not attempt to gain any profit for myself in the span of this 1 year. If I fail, I will step down. In reality, results will emerge in the first 6 months, but 1 year is a sufficient span. However, if I succeed, with your help, of course, I will acquire 1 million BGN as an annual payment. I do not require this because it is a large paycheck. This payment is minuscule. Personally, I would happily vote for a 50 million annual payment to the person who can bring a 10% GDP growth for that year. Consider that we currently have 100 billion BGN GDP. If every year we increase our GDP by 10%, a political mandate of 4 years would leave us with 146,41 billion BGN in GDP, bringing us closer Poland, Slovakia, Hungary and the Czech Republic. In 4 more years of such growth, we will surpass them. In the 12th year after the changes, we will surpass countries like Slovenia. In 4 more, we will reach Germany. In 4 more, Switzerland. In 4 more, Norway. Do you want this or not? How will we ever accomplish all of this, you might ask? CHURCHILL USED TO PROMISE THE BRITISH PEOPLE BLOOD, SWEAT AND TEARS. I WILL OFFER THE SAME, MINUS THE BLOOD. LET US SEE IF YOU ARE TRULY PEOPLE, OR ARE SIMPLY DEAD WEIGHT. I BELIEVE THE THE BULGARIAN PEOPLE, WHEN PLACED IN A FREE MARKET ENVIRONMENT, WILL SHOW WONDERS OF HEROIC PROPORTION. I HAVE WORKED IN SUCH AN ENVIRONMENT ABROAD. NO ONE COULD STAND UP TO OUR ACCOMPLISHMENTS AS A TEAM. WE WERE SUPERHUMAN. THIS IS MY DREAM. WE, AS BULGARIANS, TO RISE ABOVE AND BECOME STRONG INSTEAD OF ROOTING AROUND IN GARBAGE LIKE WHINING, COWERING WEAKLINGS.

If I fail, everything will be the same as it is with our current leaders. NOTHING WORSE THAN WHAT IS HAPPENING NOW CAN OCCUR.



 
Категория: Политика
Прочетен: 225 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 19.01.2018 10:55
2 3  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187058
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Януари, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031