Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196316 Постинги: 6870 Коментари: 4297
Постинги в блога от 13.10.2015 г.
 Класическият капитализъм е обществен строй, в който собствениците на капитала се договарят свободно с продавачите на работна сила, за да могат да приведат в действие същият този капитал.


В случая "свободно" не се използва формално, а е същностно определение на съществуването на капиталистическите отношения. Както капиталистът, така и работникът, може да тегли "една майна" на другия и поеме по свой път. Капиталистът може да уволни работника, без много да му мисли и работникът може да напусне работата при капиталиста, също без много условности.


Когато обаче се появяват социалистите, още от времето на Бисмарк, отношенията между капиталистите и работниците и служителите стават по-сложни и объркани. Това е времето в което политиката влиза с взлом в икономиката, за добро или лошо.


Както се казва, няма честен начин на трупане на капитал, а от друга страна, няма абсолютно честно отношение на служителите и работниците спрямо капиталиста. Всеки лъже за нещо и по много. Но това са подробности, когато бизнесът върви и работниците и служителите получават достатъчно, че да живеят сравнително добре. Работата се усложнява в условия на криза и най-вече там, където има синдикати, които не са нищо повече от поредната мафия, която капитализира за себи си властовите си позиции.


Много хора са запознати с развитието на стопанските отношения по българските земи преди Освободжението. Тогава новосформираните държави Сърбия, Гърция и Влашко са се възползвали от икономическия прогрес на западните страни и образно казано са "дръпнали" напред в икономическото си развитие" Те са били периферия на Османската империя и икономическите им отношения в империята са били сравнително по-малко развити /с изключение на бизнеса на гърците/, отколкото населението на по-близките до столицата, български земи. Сърбия и Румъния бързо са заместили търговските отношения с турците с Австро-Унгария и Русия. Точно обратното се получава с българите. Нашите предци са се възползвали от тази ситуация и са станали едва ли не основен доставчик на занаятчийски произведения за империята, която особено преди и по време на Кримската война е изпитвала остра нужда от такива произведения. Борбата на турците за Крим, подпомогнати от почти цяла Европа е направила нашите еснафи богати и преуспяващи, та дори и загубите, които са претърпели те след спирането на бойните действия не са довели до такова драстично ограничаване на техния бизнес, заради натрупването на огромни стокови запаси, формирани при силно завишени от войната цени именно поради предприетите реформи от султана за даване на права на еснафите, включително и права, надхвърлящи тесните рамки на занаятчийската задруга, а засягащи в същото това време цялата общност на града или селото, в която са функционирали тези задруги. 

Така българските земи, в икономически план, претърпяват една 10-15 годишна трансформация към търсене на нови пазари, което време в очите на съвременните икономически анализатори може да се тълкува като криза за новата българска икономика, която трябва да закърпва положението със заеми.


Сегашната ситуация на поссоциалистическа икономика много напомня на годините след Освобождението. На България сега й трябваха 25 години, за да достигне нивото на БВП от 1989г. Трансформацията на социалистическите икономически взаимоотношения към постсоциалистически, когато ръководители на държавата, членове на тайни общества и служби и други подобни близки до властите структури, трябваше да материализират властовите си позиции, като удостоверят с документи притежаването първо на собственост изобщо и след това на собственост на средства за производство и правене на бизнес, като процес продължи достатъчно дълго, подкрепян от социалистическите правителства и като цяло социалистическата управленска, политическа и икономическа система, която трудно се променяше от социалистическа към капиталистическа.

Така в България се формира онова 0,1% общество на капиталисти, без да има истински капитализъм на практика. Това са наследниците на онези управляващи през 1989г., които направиха преврата срещу Живков, защото усетиха, че е време да материализират властта си, като станат реални, капиталисти. Те са продукт на тоталитарното общество, където това, кой да стане богат и кой да остане беден, се решава от властта. Подобна е ситуацията и в Русия. България е много близка до Русия по този показател. И в двете страни, премиерът или президентът решават кой да е богат и кой да е беден, кой да получава държавните поръчки и кой да печели чрез държавния бюджет и кой да не получава тези поръчки. Смяната на политическите партии на власт само сменяше едни капиталисти с други.


България и Русия си приличаха много в прехода по това, че КАПИТАЛИСТИТЕ СТАНАХА КАПИТАЛИСТИ ЧРЕЗ КРАДЕНЕ ОТ ДЪРЖАВНОТО, ОБЩЕСТВЕНОТО. КЛАСИЧЕСКИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ, ОПИСАН ОТ МАРКС, СЕ Е "ПРОИЗВЕЛ" КАТО ЧАСТ ОТ АРИСТОКРАЦИЯТА НА АНГЛИЯ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА ВЪВ ФАБРИКАНТИ, КОИТО СА ПРИЕМАЛИ С ОХОТА РАЗОРЕНИТЕ СЕЛЯНИ, ИЗГОНЕНИ ОТ ЗЕМИТЕ ИМ "ОТ ОВЦЕТЕ". НАЛИ СИ СПОМНЯТЕ "ОВЦЕТЕ ИЗЯДОХА ХОРАТА", ИЗРАЗ, КОЙТО МАРКС ВЪВЕЖДА В УПОТРЕБА ЗА ХАРАКТЕРИЗИРАНЕ НА СЪЗДАВАНЕ НА КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА КЛАСА В АНГЛИЯ ПРЕДИ 400 ГОДИНИ.

НЕКА ДА НЕ СИ МИСЛИМ, ЧЕ САМО В УСЛОВИЯТА НА СЕГАШНИЯ ПОСТСОЦИАЛИЗЪМ, КАПИТАЛИСТИТЕ СА СТАНАЛИ КАПИТАЛИСТИ, КРАДЕЙКИ ОТ ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕСУРС, ПОДПОМОГНАТИ ОТ КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ И БЮРОКРАТИ. СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО Е БИЛО СЪЩАТА РАБОТА С ТАЗИ МЪНИЧКА РАЗЛИКА, ЧЕ СЕГА НЯМА ТАКИВА БЪЛГАРИ КАТО ЕВЛОГИ И ХРИСТО ГЕОРГИЕВИ ИЛИ ДИМИТЪР ЦЕНОВ, КОИТО СА НАПРАВИЛИ ПАРИ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ И КОИТО ДА ГИ ОСТАВЯТ СЛЕД ТОВА В БЪЛГАРИЯ. СЕГА ПАРИ СЕ ПРАВЯТ В БЪЛГАРИЯ, КАТО СЕ КРАДЕ ОТ НАС, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ И СЛЕД ТОВА ПАРИТЕ СЕ ИЗНАСЯТ НАВЪН. СЪЩО КАТО В РУСИЯ. ЗАТОВА КАЗВАМ, ЧЕ МНОГО СИ ПРИЛИЧАМЕ...
Категория: Политика
Прочетен: 313 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 14.10.2015 08:29
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196316
Постинги: 6870
Коментари: 4297
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Октомври, 2015  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031