Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3214907 Постинги: 6917 Коментари: 4319
Постинги в блога от 21.10.2015 г.
 Жалки кандидати. Колко много даскали ни ръководят или искат на ни ръководят в София. Кандидатът на БСП - даскал. Кандидатът на Иван Костов - Вили Лилков - пак даскал. Фандъкова - даскалица.

Абе тези даскали решиха проблемите на образованието и се юрнаха да ни ръководят като награда за решаването на тези проблеми.


Вчера гледах "Референдум" по БНТ. Общи приказки и нищо съществено. Бля, бля.


Ето моите предложения, върху които трябва да работи един бъдещ кмет и общински съветници. Нещо, което дори и не е загатнато в предизборните платформи на кандидатите.



Основни принципи:
  1. Всеки бизнес трябва да се самоиздържа, в условията на свободна пазарна конкуренция и при гарантирана защита на потребителите. По същата логика, нито една общинска фирма не е логично да продължава да съществува в този й вариант. Фрапантни примери в това отношение е градска мобилност и топлофикация. Транспортът в София е субдидиран от всички данъкоплатци на България, независимо дали го ползват или не. Данъкоплатци от Алфатар, Силистра, Средец, Панагюрище или Гоце Делчев, плащат затова, софиянци да се возят на субсидиран транспорт. Да не ви кажа, че над 15 % от превозите са на гратисчии и това струва на данъкоплатците десетки милиони левове. За топлофикация всичко вече се е изписало. Това са наглеци, от които няма оттърване. Направиха така, че най-ефективният начин на отопление на сградите го докараха дотам, че да фалира. При над 600 милиона задължения и около 100 милиона загуба, без да се има предвид онези 93 милиона, които на практика "изгоряха" в КТБ, какво очаквате в бъдеще да се случи в Топлофикация?
  2. Основните направления на приходната част, трябва да отговарят на основни направления в разходната част. Не може собствениците на коли да плащат за образование и за транспорта на тези, които нямат или не искат да ползват колите си. Глупаво е парите от такса смет да отиват за социален патронаж или за изграждане на велоалеи, например. Няма как да вземаш за изхвърляне на боклук едни 190 милиона, а да плащаш 90!!! Това си е открита кражба, защото "надписваш" тази услуга в качеството си на обществен орган и потребителите нямат никаква защита в това отношение. Целият бюджет е тип социалистически. Вземат ти пари "данък сгради", а на практика вървиш по кал и дупки, за да стигнеш до жилището ти. Направих една друга сметка - живея на улица, живущите на която всяка година дават на общината над половин милион лева "данък сгради". Знаете ли какво получават от общината в замяна? За 10 години съм видял общината да направи 50 метра тротоар. Това е крайно несправедливо. Жителите на квартала трябва да получават обратно поне половината от онова, което да дали на общината. ИНАЧЕ ЗАЩО ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ? НА ТЕЗИ ЖИТЕЛИ КАКВО ИМ ПУКА, ЧЕ ОБЩИНАТА ИСКА ДА НАПРАВИ С ТЕХНИТЕ ПАРИ, ТРОТОАРИТЕ НА НЯКОЙ ДРУГ КВАРТАЛ? НАЛИ ВСЕКИ СИ ГЛЕДА В КАНЧЕТО ВСЕ ПАК? ПРЕДСТАВЕТЕ СИ АКО ОТИДЕТЕ НА РЕСТОРАНТ, ПОРЪЧАТЕ СИ ХРАНА И СЛЕД КАТО ВИ Я ДОНЕСАТ, ДОЙДЕ НЯКОЙ НАГЛЕЦ И ВИ ВЗЕМЕ ЧАСТ ОТ ХРАНАТА, БЕЗ ДА ВИ ПИТА И СЛЕД ТОВА СЕРВИТЬОРЪТ ВИ ПРИНУДИ ДА Я ПЛАТИТЕ ЦЯЛАТА. НАЛИ НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛИТЕ? ТОГАВА ЗАЩО ПОЗВОЛЯВАМЕ ТОВА ДА НИ СЕ СЛУЧВА, КАТО ОТДЕЛНИ НЕОТОРИЗИРАНИ ОТ НАС ХОРА НИ КРАДАТ НАЙ-НАГЛО И В ЦЕЛИЯТ ТОЗИ ПРЕРАЗПРЕДЕЛИТЕЛЕН ПРОЦЕС СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ВЪЗМОЖНО НАЙ-НАГЛО ОТ НАШАТА НЕМАРЛИВОСТ.
  3. Каквото и да направи общината, трябва да е прозрачно - не може да има тайни договори и договорености между общината и фирмите, които на практика прикриват факта, че едни и същи фирми, близки с властта, печелят обществените поръчки.
  4. Всеки месец трябва да има финансов отчет на общината, където да е видно, харченето на парите до последния лев - разбивка по извършени дейности, кой е спечелил търговете, с кого е свързан, каква е историята на този изпълнител, дали е изпълнявал други обществени търгове и с какво качество и т.н. Трябва да престанем с практиката, която сега съществува, нещо, което струва 1000 лева, да бъде заплащано с обществен ресурс от 5000 лева. Защото има и по-драстични отклонения, показващи мащабите на източването на обществените средства. Никой от кандидатите не гарантира, че това ще се случи в бъдеще, ако те станат кметове или съветници.
Следва текст.

Категория: Политика
Прочетен: 304 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.10.2015 11:29
 http://dnes.dir.bg/news/slovenia-ungaria-harvatska-siria-bezhanskiat-natisk-20331597?nt=9


Без никакъв спор, целият свят е един съвокупен среден емирант. Като се започне от разселването на хората по всички континенти /ако тази теория е истина/ и се стигне до сегашната имигрантска криза в Европа.


Да се върнем малко в историята на емиграцията. Посоката на емиграцията е от бедните към богатите райони на света. Римляните преди повече от 2 хилядолетия са владели Европа. Как е възможно Рим да стане град с 1 милион население, ако не са емигрантите от цяла Европа, Близкия изток и Северна Африка? Рим е продукт на първата по големина емигрантска криза на Европа. 

След Рим преселението на народите е ставало с огън и меч, за разлика от емиграционните процеси, които са се случвали по време на империята, когато насилственият "внос" на емигранти, тоест поробване на жители от ново придобитите територии е осигурявал икономическия просперитет на Рим.

Следват хунските нашествия в Европа и след тях, нашествията на европейските северни и западни племена в посока Рим и Северна Африка. Че даже и по нашите настоящи земи е имало силни емиграционни процеси, въпреки, че източната част на империята се е справила значително по-добре от западната. Правете сметка, след като келтски племена са нахлули на Балканите, та даже сега сърбите се опитват да извлекат исторически дивиденти, като казват, че кръвта им е смесена с тази на келтите. Така някак си изглежда по-престижно. Едно е да имаш келтска или саксонска кръв, а друго е - татарска.

След това списъкът е дълъг - българи, кумани, печенеги, хазари, кутригури, маджари и накрая напастта на Европа - монголи, татари, османлии...
Никой с никого не се е съобразявал и е завземал чужди територии със сила.

В по-съвременната история на света, основните емиграционни потоци са били от Европа към двете Америки, Австралия и Нова Зеландия. Отритнатата част от европейските общества, в които се е появил излишък от работна сила, е имала нужда от нови земи. 
КАКВО Е СТАНАЛО С МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ? На места в Америка, то е почти напълно физически премахнато - в северните части на континента. В Южна Америка, в плодородните земи, това население е претопено от испано и португалоговорящи преселници. В планинските части на континента то е успяло да се запази, защото тези земи не са били интересни за колонизаторите. В държавите под САЩ местното население от преди колонизацията е ясно разпознаваемо.


В Австралия, поради по-ниската си степен на развитие, местното население също е почти на изчезване и трудно се вписва в обществената структура, донесена от агличаните и останалите култури. Същото важи и за маорите в Нова Зеландия. Ако имаха възможност, англичаните биха избили и индусите, но мащабите, плюс дълбоките корени на индуската култура и състоянието на развитие на обществото, не са позволили това да се случи.

Като цяло, местните са били или избивани от нашествениците или претопявани, но при всички случаи, експлоатирани по всякакъв възможен начин, защото са нямали структури, които да защитават техните интереси и са оставени на благоразположението на завоевателите.

Като пример - сравнително добронамереното отношение на индианците на Северна Америка спрямо новите заселници е довело след това до избиването на милиони от тях от страна на наследниците на тези заселници. 


Какво става сега? НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ КАКТО ВИНАГИ Е БИЛО, Е НЕРАЗБИРАТЕЛСТВОТО МЕЖДУ ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ. ЕМИГРАНЦИТЕ ИЗПОЛЗВАТ ТОВА НЕРАЗБИРАТЕЛСТВО И СЕ НАТРАПВАТ НА НАРОДИТЕ НА ЕВРОПА ПО НАЧИН, КОЙТО Е ПРИСЪЩ НА ПО-ИЗОСТАНАЛИТЕ НАРОДИ. ТРЪГВАТ КАТО СТАДО И КАКВОТО СТАНЕ, СТАНЕ. НО ПОРАДИ РАЗЛИЧИЯТА СИ В КУЛТУРАТА, ИКОНОМИЧЕСКОТО СИ СЪСТОЯНИЕ, РАЗБИРАНИЯТА СИ ЗА ЖИВОТА, ТЕЗИ ХОРА СЕ КАПСУЛОВАТ В ДЪРЖАВИТЕ, КЪМ КОИТО СЕ СТРЕМЯТ И ОТКАЗВАТ ДА СЕ "ВПИШАТ" В ТЕЗИ ОБЩЕСТВА, А СЕ ОПИТВАТ ДА НАЛАГАТ НА ДОМАКИНИТЕ СВОИТЕ РАЗБИРАНИЯ И КУЛТУРА. ПРОБЛЕМЪТ С ЕМИГРАНТИТЕ НЯМА КАК ДА СЕ РЕШИ ИЛИ РАЗМИНЕ БЕЗ НАСИЛИЕ. ТАКА Е БИЛО И ТАКА ЩЕ БЪДЕ. ПРИКРИТО ЗАД ИЗМИСЛЕНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА, ТОВА НАШЕСТВИЕ Е НА ПЪТ ДА ПРОМЕНИ КУЛТУРНАТА И ЕТНИЧЕСКАТА КАРТА НА ЕВРОПА И ДА Я ИЗПРАВИ ПРЕД МНОГО СЛОЖНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА. ХОРАТА, КОИТО СЕ ИМАТ ЗА ИЗМИСЛЕНИ ХУМАНИСТИ ПОСТОЯННО ГОВОРЯТ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, НО В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ ЗАБРАВЯТ ДА НАПОМНЯТ ЗА НЕГОВИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ. ТОВА Е ВСЕ ЕДНО НЯКОЙ ИЗТОЧЕН МИСТИК ДА ГОВОРИ ЗА ИНСКА ЕНЕРГИЯ, НО ДА ЗАБРАВИ ЗА ЯНСКАТА ЕНЕРГИЯ. НЯМА КАК - ЕДНОТО НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА БЕЗ ДРУГОТО.


ЕВРОПА ТРЯБВА ДА ИМА ТВЪРДА ПОЗИЦИЯ КЪМ ЕМИГРАНТИТЕ И БЕЖАНЦИТЕ - ГРАНИЦИТЕ НА СЪЮЗА ТРЯБВА ДА СА НАДЕЖДНО ОХРАНЯВАНИ И ДА НЕ СЕ ДОПУСКА НЕЛЕГАЛНОТО ПРЕМИНАВАНЕ НА ЕМИГРАНТИ. ВСЯКО ТАКОВА ПРЕМИНАВАНЕ ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ДОВЕЖДА ДО ЗАТВОР И ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД, АКО ТОВА Е ИКОНОМИЧЕСКИ ОПРАВДАНО ИЛИ ВЕДНАГА С ПРИНУДИТЕЛНО ИЗСЕЛВАНЕ ОБРАТНО. ЕВРОПА ТРЯБВА ДА КУПИ ИЛИ ДА НАЕМЕ ОТ ГЪРЦИЯ ЗА ЦЕЛТА НЯКОЛКО ОСТРОВА, КЪДЕТО ТЕЗИ ЕМИГРАНТИ ДА БЪДАТ ОТКАРВАНИ И ТАМ ДА БЪДЕ ИЗВЪРШЕНО ТЯХНАТА АДМИНИСТРАТИВНА ОБРАБОТКА И ТОГАВА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ДА РЕШАТ КОГО ДА ПРОПУСНАТ И КОГО НЕ, НО ИМАЙКИ ПРЕДВИД ЖЕЛАНИЯТА НА ОТДЕЛНИТЕ СТРАНИ, А НЕ КАКТО Е СЕГА - РАЗНИ АДМИНИСТРАТОРИ СЕ УПРАЖНЯВАТ НА ТЕМА ЕМИГРАНТИ, БЕЗ ДА ПИТАТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ. ТОЗИ ПРИНЦИП НЕ Е ЧУЖД НА СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ. ПРИЛАГА ГО УСПЕШНО АВСТРАЛИЯ, КОЯТО ПРИЕМА ЕМИГРАНТИТЕ НА ОСТРОВ И ПУСКА В АВСТРАЛИЯ САМО ТЕЗИ, КОИТО ОТГОВАРЯТ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА АВСТРАЛИЯ. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ТОЗИ ОПИТ, А НЕ ДА СПАСЯВАМЕ ОТ УДАВЯНЕ ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ ЕМИГРАНТИ, КОИТО СЛЕД ТОВА ТРЯБВА ДА ОБРАЗОВАМЕ, ОБУЧАВАМЕ И СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАМЕ, ЕСТЕСТВЕНО СЪС СЪМНИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ, ЗА КОЕТО НАТОВАРВАМЕ И БЕЗ ТОВА НАТОВАРЕНИЯ СОЦИАЛЕН БЮДЖЕТ НА ОБЩНОСТТА.

НАИСТИНА ТРЯБВА ДА СЕ ПОМАГА НА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ, НО НЕКА ТОВА ДА СТАНЕ СЛЕД КАТО ПИТАМЕ НАРОДИТЕ НА ЕВРОПА, КОЛКО И КАКВИ ЕМИГРАНТИ ИСКАТ ДА ПРИЕМАТ. ЗАЩОТО ЕМИГРАНТИТЕ МОГАТ ДА СА НИ МИЛИ, НО НИЕ СМЕ СИ ПО-МИЛИ, КАКТО СЕ КАЗВА В ПРИКАЗКАТА. НИКОЙ ОТ НАС НЕ Е ВИНОВЕН ЗА СЪДБАТА НА ТЕЗИ ХОРА, ТАКА ЧЕ, НЕКА ДА НЕ СЕ ВЖИВЯВАМЕ ТОЛКОВА МНОГО И ДА НЕ СЕ ПРАВИМ НА ГОСПОД, ЧЕ МОЖЕМ ДА ИМ РЕШИМ ВСИЧКИТЕ ИМ ПРОБЛЕМИ.

ДА, ТРЯБВА ДА ИМ ПОМАГАМЕ, НО ТАЗИ ПОМОЩ ДА БЪДЕ НАСОЧЕНА КЪМ ТОВА, ТЕ ДА СЕ ВЪРНАТ В РОДИНАТА СИ И ТАМ ДА УСТРОЯТ ЖИВОТА СИ.

Затова - емиграцията в този й вид трябва да бъде спряна със сила и колкото е възможно по-рано. Европейският парламент и Европейската комисия, трябва да осигурят правната възможност за обезпечаване на общата граница на Европа, като изградят съответните съоръжения, недопускащи емигранти в Европа, а всички кандидати за убежище да бъдат приемане извън територията на Европа и по възможност връщане към родината им след това. Европа трябва да има избор да приеме само тези, за които сметне че трябва да приеме. Не ни трябват неканени гости. В противен случай от Европа няма да остане нищо друго, освен онова, което беше преди да се формира това обединение - отделни национални държави, които всяка за себе си трябва да решава този, а не само и този проблем, който засяга всички ни.


НАСТОЯЩАТА ЕМИГРАНТСКА КРИЗА ПОКАЗА НА ЕВРОПА, КОЛКО КРЕХКО ФОРМИРОВАНИЕ Е И КАК НАЦИОНАЛНИТЕ ЧУВСТВА И НАСТРОЕНИЯ НА ЕДНИ ДЪРЖАВИ СРЕЩУ ДРУГИ ИЗБУХВАТ, СЛЕДСТВИЕ НА ПОЯВАТА НА ТОЗИ ПРОБЛЕМ. ХЪРВАТИТЕ СА В КОНФЛИКТ СЪС СЪРБИТЕ. УНГАРЦИТЕ СА В КОНФЛИКТ И СЪС СЪРБИТЕ И С ХЪРВАТИТЕ. СЛОВЕНЦИТЕ СЕ СКАРАХА С ХЪРВАТИТЕ И С АВСТРИЙЦИТЕ И Т.Н. И ЗА КАКВО? ЗА НЯКАКВИ СИ ЕМИГРАНТИ. ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА, ЕВРОПА МИ ПРИЛИЧА НА ГОЛЯМО РАЗГЛЕЗЕНО ДЕТЕ, КОЕТО МРЪНКА ПРИ ПОЯВАТА НА ПЪРВАТА ТРУДНОСТ В ЖИВОТА.

Кризата показа и колко беззъба е Европа, когато трябва да се вземат решителни мерки. Една Франция, в която съдът приема, че емигранти трябва да се депортират обратно в страните, откъдето идват, изпълнява тази заповед на съда твърде ограничено. 
http://europe.actualno.com/96-ot-poluchilite-otkaz-za-ubejishte-ostavat-vyv-Francija--news_502727.html

Само 4% от емигрантите се депортират. Това е абсолютно административно безсилие, което показва колко слаба е Европа в каквото и да е администриране.
Категория: Политика
Прочетен: 392 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 21.10.2015 11:26
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3214907
Постинги: 6917
Коментари: 4319
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Октомври, 2015  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031