Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3233792 Постинги: 6935 Коментари: 4324
Постинги в блога от 27.10.2015 г.
 file:///C:/Users/Dobri%20Kolev/Downloads/Zakon_2007_DV108%20(1).pdf

file:///C:/Users/Dobri%20Kolev/Downloads/_2016.pdf_.pdf





                                                  2007                            2013г.                    % увеличение

Прокуратура                       83 622х.лв.             210 406х.лв.                             152


Висш съдебен съвет             3 275х.лв.                14 911х.лв.                             355


Съдебна власт                  313 020х.лв.              543 493х.лв.                              74




Как ви изглеждат тези данни? Имайте предвид, че през тези години се премахна НСС и едни 40 милиона лева би трябвало да се икономисат. Да, ама не. Точно обратното. Вместо да намаляват, парите за съдебната система растат. И не спират да растат. И не спират съдии и прокурори да се оплакват, че им малко парите. В същото време, качеството на работата им и резултатите особено, са трагични. Доверието към тези институции е на най-ниското стъпало от години наред.


Вижте колко пари се изсипват във висшия съдебен съвет, който би трябвало да носи най-голямата вина за състоянието на съдебната система. Какво получихме ние за това драстично увеличени на разходите за ВСС? Получихме аферата на Красьо Черничкия, за същия период от време, за който ви говоря. Хем увеличение на парите от данъкоплатците, хем и от Красьо, но както се казва, кой както я нагласи.

По това време се носеха слухове, че едно съдийско място струва 200 хиляди евро. Няма доказателства, но нали знаете индианската мъдрост, няма дим без огън.

Всичко ли в тази държава се продава - най-вече държавните длъжностни позиции. Полицай 5000 лева, съдия - 200 хиляди евро, шофьор на новите автобуси в София - 2000 лева, министър -, депутат - . Може би трябва да видим записите на заповеди, разписани от "длъжниците", че да разберем истинските суми? Това е така, защото няма пряка демокрация. Ако избирахме ние членовете на ВСС, нямаше да има корупция, защото тяхното избиране ще зависи от нас, а не от някой политическа сила, силна личност на деня, лобист, партиен лидер и т.н. Същото е и с другите - прокурори, съдии и т.н. Никакви закони срещу лобизма и корупцията няма да решат проблема - само пряката демокрация - прекият избор и отзоваване - това е решението.



Отново искам да ви напомня, че населението на България намалява всяка година. Значи би трябвало и работата на съдебната система да намалява, в това число и разходите. Би следвало.....




Категория: Политика
Прочетен: 354 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.10.2015 09:57
 Каква по-голяма демокрация от това?


ТОГАВА НИКОЙ НЯМА ДА НИ ПЛАШИ С ТОВА, ЧЕ ИНТЕРНЕТ БИЛ НЕСИГУРЕН, ЧЕ МОЖЕЛИ ДА НИ "ПРОБИЯТ", ЧЕ ИМАЛО ВИРУСИ, ЧЕ ИМАЛО "ТРОЯНСКИ КОНЕ".


НЕКА АЗ ДА ПОПИТАМ - НАЛИ ЗНАЕТЕ, ЧЕ В ПЛАНИНИТЕ ИМА МЕЧКИ? ЗАЩО ХОДИТЕ ТАМ ТОГАВА? МЕЧКИ ИМА И ВЪВ ВИТОША - 14 НА БРОЙ, ОСВЕН АКО НЯКОЕ МЕЧЕ НЕ СЕ Е РОДИЛО В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ. В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ 30 ХИЛЯДИ СОФИЯНЦИ ПОСЕЩАВАТ ВИТОША. ТЕ НЕ СЕ ЛИ СТРАХУВАТ ОТ МЕЧКИТЕ? КАКВО ИЗЛИЗА - МЕЧКИТЕ СЕ СТРАХУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ НАС, ЗАЩОТО СЕ КРИЯТ, ВЪПРЕКИ, ЧЕ ВИЖДАТ ХОРАТА ДА ЩЪКАТ НАСАМ НАТАМ.



НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА СТРАХ. ИЗПРАВЕТЕ СЕ ГОРДО И СИ КАЖЕТЕ ОНОВА, КОЕТО ВИ ТЕЖИ НА ДУШАТА, ЗА ДА НЕ ВИ СЕ СЛУЧИ СЛУЧКА. ДЪРЖИТЕ ЛИ ГО В СЕБЕ СИ, ТО ЩЕ ВИ УБИЕ.

АЗ НЕ КРИЯ ЗА КОГО СЪМ ГЛАСУВАЛ - НИКОГА НЕ СЪМ КРИЛ И НЯМА ДА КРИЯ. АЗ ГЛАСУВАМ НА ВСИЧКИ ИЗБОРИ С НЕДЕЙСТВИТЕЛНА БЮЛЕТИНА, ОСВЕН НА РЕФЕРЕНДУМИТЕ, КОИТО СМЯТАМ, ЧЕ СА НАЙ-ПРОГРЕСИВНАТА И СПРАВЕДЛИВАТА ЧАСТ ОТ НАШАТА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА. ЖАЛКО САМО ЧЕ СА ТОЛКОВА МАЛКО.


АКО ИМАМЕ ПРАВО ДА ГЛАСУВАМЕ ЧРЕЗ КОМПЮТЪРА СИ, ЩЕ ИМАМЕ ПРАВО ДА ПРОВЕРЯВАМЕ И ОКОНЧАТЕЛНИЯ НАШ ГЛАС, ЧРЕЗ САЙТА НА ЦИК, ЗА ДА НЯМА ЗЛОУПОТРЕБИ С НЕГО И ПОДМЯНА НА ВОТА.

А ЗА ХОРАТА, КОИТО ИСКАТ ВСЕ ПАК ДА ИМ СЕ ЗАПАЗИ ТАЙНАТА НА ВОТА, ДА ИМАТ ПРАВО ДА БЛОКИРАТ ДОСТЪПА ДО ФАЙЛА, КОЙТО ПАЗИ ДАННИ ЗА ТЕХНИЯ ВОТ. ЗАКОНЪТ МОЖЕ ДА ОГРАНИЧИ ПРАВОТО НА СИСТЕМНИТЕ ИНЖЕНЕРИ ЗА "ВЛИЗАТ" И ДА ВИЖДАТ КОЙ КАК Е ГЛАСУВАЛ. ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ В КОМПЮТРИТЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОСЛЕДИ, ТАКА ЧЕ НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА ВИ ВТЪЛПЯТ ДОПЪЛНИТЕЛНА ДОЗА СТРАХ КЪМ ТОЗИ, КОЙТО ВЕЧЕ ИМАТЕ. ДОСТАТЪЧНО СА ВИ СТРАХУВАЛИ. НЯМАТЕ ПОЛЗА ДА СЕ СТРАХУВАТЕ ПОВЕЧЕ.



ДОРИ И ДА ИМА ХАКЕРСКИ АТАКИ, ДОРИ И ДА ИМА БЛОКИРАНЕ НА НЕТА, РАНО ИЛИ КЪСНО, СЪРВЪРИТЕ ЩЕ СЕ НОРМАЛИЗИРАТ И ВИЕ ЩЕ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ КАК СТЕ ГЛАСУВАЛИ, ЗА ДА НЯМА ЗЛОУПОТРЕБА И ЩЕ ВИДИТЕ В РЕАЛНО ВРЕМЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ГЛАСУВАНЕТО. СОФТУЕРЪТ МОЖЕ ДА НИ ДАДЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТ ТАЗИ, КОЯТО ИМАМЕ СЕГА, ЗА ДА СЕ ВИДЯТ ИСТИНСКИТЕ ТЕНДЕНЦИИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ. СЕГА СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ АГЕНЦИИ СА СЪСРЕДОТОЧЕНИ В "ПАРТИЙНИЯ" ПОГЛЕД НА ИЗБОРИТЕ. ВРЕМЕ Е ДА ПОГЛЕДНАТ ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ЛИЧНОСТТА - ТАЗИ НА КАНДИДАТИТЕ И ТАЗИ НА ИЗБИРАТЕЛЯ. СТИГА ДА ЗНАЯТ ЗА КАКВО ИМ ГОВОРЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 588 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 27.10.2015 19:24
 По стар навик се интересувам от студентите. Остана ми от "даскалските" години във вуза, в който учих и след това преподавах.

Често ги питам за такива неща като дали са въодушевени, дали ходят на "даскало" с желание, дали чувстват, че се развиват и т.н.

В същото това време имам кореспонденция с професори и доценти - бивши мои колеги, познати и приятели, защото искам да чуя и другата страна.


В открит разговор с двете страни, оставам с убеждението, че се произвежда боклук. И двете страни са виновни. Студентите гледат да минат "по-тънко" и да вземат диплома, без да се напъват. Не и пука от това, дали ще имат знания или не, защото както казват те РЕАЛИЗАЦИЯТА В ЖИВОТА НЕ ЗАВИСИ ОТ ЗНАНИЯТА, ОСВЕН АКО НЕ СТАВА ДУМА ЗА ГЕНИАЛНОСТ, А ОТ ВРЪЗКИТЕ, С КОИТО РАЗПОЛАГА ТАТЕ, МАМА, НЯКОЙ РОДНИНА, БЛИЗЪК ИЛИ ПРИЯТЕЛ. НА ТОВА РАЗЧИТАТ.

Процентът на тези, които имат хъс и искат да научат нещо и смятат, че така е редно, гравитира около 5, което е много стряскащо. Както казваме, вина имат и двете страни.
Но нека да не забравяме институцията, която носи най-голямата вина за случващото се - държавата, нейните органи, в това число Министерството на образованието.


ДЪРЖАВАТА СЪЗДАВА ПРАВНА, ИКОНОМИЧЕСКА, СОЦИАЛНА, МЕДИЙНА, КУЛТУРНА И МОРАЛНА СТЕДА, В КОЯТО ПРОЦЪФТЯВА ВРЪЗКАРСТВОТО, НАГАЖДАЧЕСТВОТО, КОРУПЦИЯТА И ДАЛАВЕРАТА, КАТО ОСНОВНА ФОРМА НА ИКОНОМИЧЕСКО СЪЩЕСТВУВАНЕ. КАК В ТАЗИ ТОКСИЧНА СРЕДА ДА НАКАРАМЕ МЛАДИТЕ ДА УЧАТ, А ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ДА СЕ РАЗВИВАТ? НИКАК, РАЗБИРА СЕ.

ДЪРЖАВАТА ПО-НАЙ БЕЗСРАМЕН НАЧИН ПОКАЗВА АБСОЛЮТНОТО СИ БЕЗХАБЕРИЕ, ПО ТАКЪВ НАЧИН ХАРЧИ ЕДНИ МАЛКО НАД 400 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ. ИМА ЛИ НЯКАКЪВ ОБЕКТИВЕН КРИТЕРИЙ, КОЙТО СТОИ В ОСНОВАТА НА НЕОБХОДИМОСТТА ДЪРЖАВАТА ДА ДАВА ПАРИ ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ? НЯМА ТАКЪВ. ИЗСИПВАТ СЕ ЕДНИ ПАРИ, УСВОЯВАТ СЕ ПО-СКОРО, КАКТО Е МОДЕРНО ДА СЕ ИЗРАЗЯВАМЕ, НАДПИСВАТ СЕ ЕДНИ ДИПЛОМИ И ТОЛКОЗ. ВСИЧКО Е ПРИКЛЮЧИЛО. НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ЗА КАЧЕСТВО, ЗА ЗНАНИЯ....


ЧЕСТО ДАВАМ ТОЗИ ПРИМЕР. ДА ВИ ПРИЛИЧА ТАЗИ СИТУАЦИЯ НА ПОЛОЖЕНИЕТО НА БДЖ? ИЗСИПВАТ СЕ ЕДНИ ПАРИ, АМА КАКВО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ СЛЕД ТОВА - НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. ОСИГУРЯВА СЕ ЕВТИН ТРАНСПОРТ НА БЕЗРАБОТНИТЕ, КАКТО И ФАЛШИВИ ДИПЛОМИ, ПЛАТЕНИ ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. ТОКСИЧНА СРЕДА. В НЕЯ ЦВЕТЯ НЕ ВИРЕЯТ. НИТО ПЛОД. НИТО ЗЕЛЕНЧУК. СРЕДА, СЪЗДАДЕНА ОТ ПОЛИТИЦИ И БЮРОКРАТИ, ПОДКРЕПЕНА ОТ НАС, ТЪПИЯ ЕЛЕКТОРАТ.
Категория: Политика
Прочетен: 365 Коментари: 0 Гласове: 0
 http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/27/2637632_peevski_se_provali_na_izborite_vuv_velingrad/?ref=rss



АКО ИЗБИРАХМЕ ЛИЧНОСТИ, ТАКИВА КАТО ПЕЕВСКИ, НЯМА ДА БЪДАТ ДОПУСНАТИ ДА СТИГНАТ ДО СТЪЛБИТЕ НА ПАРЛАМЕНТА, А КАМО ЛИ ДА ВЛЯЗАТ В НЕГО.
ВИЖТЕ КОЛКО ГАДНО НЕЩО СА ПАРТИИТЕ - МОГАТ ДА ВКАРАТ В ПАРЛАМЕНТА И ПРАСЕ, АКО ПОИСКАТ. И ТЕ ГО ПРАВЯТ.

НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТНИ ИЗБОРИ ЗА ПЕЕВСКИ СА ГЛАСУВАЛИ...19 ЧОВЕКА. ТОЛКОВА СА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИТЕ БЮЛЕТИНИ, ПУСНАТИ ЗА НЕГО. 7 ДУШИ ОТ ДПС, ЗА КОИТО НИКОЙ ИЗВЪН ВЕЛИНГРАД НЕ Е ЧУВАЛ НИЩО, СА ПОЛУЧИЛИ ПОВЕЧЕ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ГЛАСА ОТ НЕГО.



ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА ПАРЛАМЕНТА, АКО ТАМ СЕ ВЛИЗАШЕ С ПРЯКО ГЛАСУВАНЕ ЗА ВСЕКИ ЕДИН КАНДИДАТ, БЕЗ ПРЕДИ ТОВА НЯКОЯ ПАРТИЯ ДА ЗАСТАНЕ ЗАД ГЪРБА МУ, ТОЕСТ БЕЗ ДА МУ ДАДЕ ПАРИ ЗА КУПУВА ГЛАСОВЕ, ДА ПРАВИ РЕКЛАМА И ДА НИ ГО НАВИРА В ОЧИТЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ВСЕКИ ДЕН!


ТОГАВА ЖИВОТЪТ НИ ЩЕ ИЗГЛЕЖДА ПО ДРУГ НАЧИН. КОЛКОТО ПО-СКОРО ГО РАЗБЕРЕМ И СЕ СПЛОТИМ ОКОЛО ИДЕЯТА ЗА ПРЯК ИЗБОР НА ВАЖНИТЕ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ И ЗА ТЯХНОТО ПРЯКО ОТЗОВАВАНЕ ОТ ВЛАСТТА, ТОЛКОВА ПО-СКОРО ЩЕ ЗАЖИВЕЕМ КАТО ЕВРОПЕЙЦИ. 
Категория: Политика
Прочетен: 342 Коментари: 0 Гласове: 0
 Много пъти съм писал за недостатъците на централизацията.

Обикновено привържениците на централизацията изтъкват в исторически план, различни доводи, които имат някакво обяснение, връщайки се назад в историята. Разпокъсаните германски държави са обединени от идеята на Бисмарк за силна Германия. По същата причина, слабите италиански държави не са могли да се противопоставят на испанската и френската хегемония на Апенинския полуостров в късното Средновековие.

Разпокъсаните в политическо и административно отношение руски княжества, са били покорявани и васализирани от монголи и татари в продължение на столетия.


Бъгария пада под турска власт, намирайки се в дезинтеграционни процеси, следствие на преразпределянето на българските земи между няколко братя, а така също и формирането на отделни области, подвластни на местни воеводи. Липсва център, който да обединява силите за борба с въшния нашественик.


Да тези приказки имат историческите си основания. Но какво да кажат швейцарците? Те правят конфедерация, като различни кантони се присъединяват към Конфедерацията Хелветия, в продължение на столетия. Как тези дезинтеграционни процеси там не довеждат до отслабване на централната власт, въпреки, че тя изглежда твърде слаба, поне на външен вид. Всеки знае кой е канцлерът на Германия, Италия и Франция, но никой не знае кой е президентът или старшият министър на Швейцария. Толкова невзрачно изглежда централната власт на Швейцария. Въпреки това, швейцарците са отстоявали своята независимост в борбата им срещу Хабсбургите, шведския крал и какви ли не други посегателства.


Сега има силно дезинтеграционни процеси в Каталуня, Испания. Бях в Испания. По-богати са от нас, но проблемите си ги имат. Централизирана полиция, която е неефективна и си затваря очите, когато трябва да свърши някаква работа. Централизирана държавна власт, която акумилира ресурс от цялата страна и по същият глупав начин взема от богатите райони, за да подпомогне изоставащите, без дори и да се поинтересува за мнението на Каталуня, дали да го прави. Централната власт може да има сила само в Швейцария, защото тя се допитва до своите граждани, които пък защитават централната власт и местната власт, разбира се, като своя. Намират баланс между централизма и децентрализма. Ще ви дам един пример - който е бил в Швейцария, не може да не забележи как са надупчили планините си като швейцарско сирене - тунели, магистрали - чудо невиждано. Това няма как да стане без централизирана власт. Но никой не протестира, защото дори и тези разходи на централно ниво, са подкрепени от народа, чрез различни форми на допитване.

Централизирана Испания рано и ли късно ще се прости с Каталуня. Тогава да видим кой ще финансира бедните райони. Тази социалистическа непрагматичност, която демонстрират както левите, така и десните сили в Мадрид ще им изиграе лоша шега. В едно пазарно стопанство всеки трябва да си знае сметката - семейството, жилищната кооперация, кварталът, населеното място, общината и т.н. Всички сме част от много структури, но най-важните структура след семейството, това е жилищната кооперация и след нея квартала. На никой от Омуртаг, не му пука за това, какво се случа в Летница или Угърчин. Така е устроен човекът. По същата логика аз задавам въпроси, защо в квартала, в който живея, за последните 20 години нищо съществено не се е случило, въпреки огромните средства, които плащаме на общината, като в същата логика виждаме, че тези пари отиват за изграждането на инфраструктура в район, отдалечен от нас. На какво основание нашите пари ще отиват за изграждане на улици и тротоари в другия район, а ние да ходим по разбитите плочки, слагани още от времето на младия Живков. Та такива простички въпроси си задават жителите на Каталуня.


Знаете ли, писах на Фандъкова, като я помолих да се разпореди да се запълнят две дупки в района, в който се намира офисът ни и за моя изненада, дупките бяха запълнени. Беше приятна изненада, признавам. Но когато попитах за информация, колко пари жителите на района, в който живея, са дали на общината за последните 25 години и какво са получили в замяна, настана пълно мълчание. Защото със сигурност не сме получили и 5% от това, което сме дали. Ето това дразни. Липсата на информация. Липсата на диалог. Диктаторството. Кражбата. Мазните политически спекулации, целта на които е да ни смажат и да отклонят нашето внимание от такива въпроси.


Като гледам как се "дърлят" валонците и фламандците в Белгия, как се засилва сепаратизма в северната част на Италия и как шотландците извоюваха повече автономия в рамките на Империята, си мисля, че тепърва ще става дума за дезинтеграционни процеси в развитие защото само вижте какво ни се случва - ОТ ЕДНА СТРАНА, РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА СТРАНИТЕ В ЕВРОПА ЗАСИЛВАТ ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА - ВИЖТЕ САМО КАКЪВ Е ДЕЛЪТ НА БЮДЖЕТИТЕ НА РАЗВИТИТЕ СТРАНИ В БВП И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА. ИМА ДЪРЖАВИ КАТО ФРАНЦИЯ, КЪДЕТО ТОЗИ ДЯЛ НАДХВЪРЛЯ 50%!!!  ТАКА СЕ ФОРМИРАТ ЦЕНТРОВЕ НА ВЛИЯНИЕ, ПОДОБНО НА ТЕЗИ В РУСИЯ. НО ДОКАТО В РУСИЯ ИМА ПО-МАЛКО СВОБОДА, ОТКОЛКОТО В ЕВРОПА, КАК ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ ЩЕ ОБЯСНЯТ КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ХОРА, ПОЛИТИКА, ИКОНОМИКА И ВЛАСТ В ТАКИВА ЦЕНТРОВЕ КАТО ЛОНДОН, ПАРИЖ, МАДРИД, БЕРЛИН, БУДАПЕЩА, СОФИЯ. МНОГО АНАЛИЗАТОРИ СЕ ПОДИГРАВАТ С РУСИЯ, КАТО КАЗВАТ, ЧЕ КАТО СЕ МАХНАТ МОСКВА И ПЕТЕРБУРГ, ОТ РУСИЯ НЕ ОСТАВА МНОГО. КАКВО ДА КАЖАТ ЗА БУДАПЕЩА ИЛИ СОФИЯ. ДАЛИ ЩЕ ОСТАНЕ НЕЩО ОТ УНГАРИЯ, АКО СЕ МАХНЕ БУДАПЕЩА ИЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ, АКО СЕ МАХНЕ СОФИЯ? КАКВО ЩЕ ОСТАНЕ ОТ БРИТАНИЯ, АКО СЕ МАХНЕ ЛОНДОН? ИЛИ ОТ ФРАНЦИЯ, АКО СЕ МАХНЕ ПАРИЖ? КАТО ГЛЕДАМ РУСКИЯТ ВАРИАНТ, САМО ЧЕ МАЛКО ПО-БОГАТ. ТАКАВА КОНЦЕНТРАЦИЯ НЯМА В ШВЕЙЦАРИЯ, ЗАЩОТО НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ГРАД ТАМ - ЦЮРИХ, Е ПО-МАЛЪК ОТ ПЛОВДИВ, А СТОЛИЦАТА Е ПО-МАЛКА ОТ СТАРА ЗАГОРА. РАЗБИРАТЕ ЛИ КЪДЕ ЦЕНТРАЛИЗМЪТ Е УРОДЛИВ И КЪДЕ НЕ. НО НА ЕДНОТО МЯСТО ИМА ДЕМОКРАЦИЯ, А НА ДРУГОТО НЯКАКВО МЕНТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА. ЗАТОВА В ШВЕЙЦАРИЯ НЯМА ДА ВИДИТЕ ПРОБЛЕМИТЕ, КОИТО ВИЖДАТЕ В ЛОНДОН, ПАРИЖ, МАДРИД, СОФИЯ ИЛИ МОСКВА. ЗАЩОТО ИМА ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАЩОТО ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА Е ПРОЦЕС, КОЙТО Е НЕРАЗДЕЛНО ПРЕПЛЕТЕН И ПРЕДОПРЕДЕЛЕН ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ОСНОВНИТЕ КЛЕТКИ НА ОБЩЕСТВОТО - СЕМЕЙСТВОТО, КООПЕРАЦИЯТА, КВАРТАЛА, СЕЛОТО, ГРАДА, ОБЩИНАТА И Т.Н. НЕЩО ЗА КОЕТО ТАЙНИЧКО СИ МЕЧТАЕ ДА СТАНЕ И У НАС.
Категория: Политика
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 27.10.2015 19:27
 КАКТО ВИНАГИ СЪМ КАЗВАЛ - НЕ СЪМ ЗА ПАРИТЕ. НО КОГАТО НЯКОЙ ПОЛУЧАВА ОБЩЕСТВЕН РЕСУРС, НЕ ЗА ДА СВЪРШИ РАБОТАТА, А ДА ЗАМАЖЕ РАБОТАТА, ЕЙ ТОВА НЕ МОГА ДА ГО ТЪРПЯ.


БНТ И БНР ПОЛУЧАВАТ НАД 107 МИЛИОНА ЛЕВА ОТ НАШИТЕ ПАРИ! ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВА ЗАДАЧА ИЗПЪЛНЯВАТ БНТ И БНР?


Влезте в сайта на БНТ и ще видите за какво ви говоря. НА ПРАКТИКА, ЦЕЛИТЕ НА БНТ СА ДА НИ ЗАБЛУДИ, ДА НИ НАТЪПКА С КУП НЕНУЖНА ИНФОРМАЦИЯ, ОТ КОЯТО НЯМА ДА СТАНЕМ НИТО ПО-УСПЕШНИ, НИТО ПО-БОГАТИ, НИТО ПО-ИНФОРМИРАНИ, ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ВАЖНИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА НИ.


И ТЪЙ КАТО БНТ НЯМА ЦЕЛИ, ЗАЩОТО ТАКА И НЕ УСПЯХ ДА НАМЕРЯ ИЛИ АКО ИМА, ТЕ ТАКА СА СКРИТИ, ЧЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ГИ ТЪРСИТЕ С ОВЧАРСКО КУЧЕ, РЕШИХ ДА ПОМОГНА НА УПРАВИТЕЛИТЕ НА БНТ ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ВСЪЩНОСТ КАКВИ СА - ТАКИВА, КАКВИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЛИ ТАКИВА, КАКВИТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ.


КОИ СА ВАЖНИТЕ НЕЩА, НА КОИТО БНТ ТРЯБВА ДА ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ. КОИ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА НИ?
  1. Здравето - физическото и духовното здраве на човека. Няма по-важно нещо в живота от това. БНТ като казионна институция дава поле на изява предимно на казионни доктори. Всички виждат, че централизацията на медицината и монополизацията на лечителските практики от алопатичните доктори не води до нищо добро, но работите си продължават ей така, по инерция. Искаме алтернатива. Искаме промяна.
  2. Възпитанието и образованието;
  3. Защита на правата и свободите - икономически, политически, социални и други;
  4. Как държавата и общините ни харчат парите - искаме сметка до стотинка и очакваме от БНТ да ни помогне да получим такава сметка.
  5. Всичко това става чрез разследваща журналистика, която като цяло на БНТ липсва.
Всеки ден служителите на телевизията трябва да си казват молитвата, която може да звучи като нещо такова:

Благодарим ти данъкоплатецо, че заради теб можем да упражняваме тази прекрасна професия - да бъдем твоите уши и очи, независимо от това дали работиш, пътуваш, спиш, почиваш...
Заклеваме се да защитаваме твоите интереси от външни и вътрешни врагове. Заклеваме се да се борим срещу всякаква форма на концентрация на власт, независимо от това, дали става дума за политиката, икономиката, социалната дейност, медииите и т.н.
Заклеваме се всеки месец да ти даваме отчет затова, как сме похарчили милионите, които си ни дал, за да упражняваме в твоя полза тази професия, професията на журналиста. 

И ТИ ОБЕЩАВАМЕ, В НАЙ-КРАТЪК ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ ДА НАПРАВИМ ТАКА, ЧЕ ДА ПОДОБРИМ ЗНАЧИТЕЛНО НЕЗАВИДНОТО МЯСТО НА БЪЛГАРИЯ В СВЕТОВНАТА КЛАСАЦИЯ ПО СВОБОДА НА МЕДИИТЕ /102-РО МЯСТО/, КАТО ВСЕКИ МЕСЕЦ ЩЕ ТИ ДАВАМЕ ОТЧЕТ ДОКЪДЕ СМЕ С ТАЗИ ЗАДАЧА. АМИН. 

Можете да си измислите вие самите някаква молитва или клетва, в която да поемате някакво обещания към тези, които ви плащат заплатата. Иначе е много тъпо нали, ние ви плащаме, а работите за властта, която пък работи против нас. Баси и наредбата имаме.


Всякакви други предавания от типа "иху, аху", можем да си ги гледаме от частните телевизии.







Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 428 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 27.10.2015 17:00
 Как ви изглежда бюджет 2016г.?

Ето ви доказателство за чисто социалистическият тип на този бюджет. Субсидиите за нефинансовите предприятия и изобщо субсидиите за 2016г. са над 2 пъти по-големи от тези, които са били през 2007г.
През 2016г. са предвидени субсидии за 871 600хил. лв., а през 2007г. са били 416 000хил. лв. Тоест нищо не се е променило от времето на Живков в това отношение. Даже и по-лошо е станало положението.


За тези 8 години разходите за здраве от бюджета са нараснали повече от 4 пъти!!! Какво се случи с нашето здраве за това време? Станахме ли по-здрави, след като държавата харчи 4 пъти повече пари за нас за здраве, в сравнение с 2007г.?


ОБЩАТА ФИЛОСОФИЯ НА БЮДЖЕТА НА БЪЛГАРИЯ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА ДАЛИ СТАВА ДУМА ЗА 1989, 2007 или 2016г. е Б Е З О Б Р А З И Е. Друга философия няма.


Нека пак да кажа на тези, които не разбират от бюджет. БЮДЖЕТЪТ НА ДЪРЖАВАТА Е ПЛАН СМЕТКА ИЛИ ФИНАНСОВ ПЛАН НА ДЪРЖАВАТА ЗА ЕДНА ГОДИНА, ЦЕЛТА НА КОЙТО Е ДА ОСИГУРИ ИЗДРЪЖКАТА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА. ВСЯКАКВИ ДРУГИ РАЗХОДИ, КОИТО СА СВЪРЗАНИ С ПРЕДЛАГАНЕ НА УСЛУГИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ПРЕДЛАГАНИ И ОТ ЧАСТНИ ЛИЦА Е ПРЕДПОСТАВКА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА БЮДЖЕТА. СТАВА ДУМА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ, СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ, СУБСИДИИ И КАКВИ ЛИ НЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ ПРОЦЕСИ. ВСЯКО РАЗДАВАНЕ НА ПАРИ, БЕЗ СРЕЩУ ТОВА ДА СТОИ НЯКАКВА СТОКА И УСЛУГА Е В ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА ПРИНЦИПИТЕ НА ПАЗАРНОТО СТОПАНСТВО И В КРАЙНА СМЕТКА ВОДИ ДО ЛОШО АДМИНИСТРИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕСУР И ДО БЕДНОСТ. ПОЗНАТА КАРТИНКА НАЛИ?


РАБОТАТА НА ДЪРЖАВАТА Е ДА ОСИГУРИ РЕД, ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ. ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ, АКО ДЪРЖАВАТА СЕ ГРИЖИ ЗА ЧАСТНИТЕ ЛИЦА И СУБСИДИРА И ЧАСТНИ И ДЪРЖАВНИ ФИРМИ. ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ, АКО ДЪРЖАВНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ НАПРАВЯТ ТАКАВА ЗАКОНОДАТЕЛНА БАЗА И ГАРАНТИРАТ НЕЙНОТО СПАЗВАНЕ ТАКА, ЧЕ СТРАНАТА НИ ДА Е В ЧЕЛНИТЕ МЕСТА НА КЛАСАЦИИТЕ ПО СВОБОДА НА ИКОНОМИКАТА, ПОЛИТИЧЕСКА СВОБОДА, СВОБОДА НА МЕДИИТЕ И ЗАЧИТАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. ТОГАВА И САМО ТОГАВА МОЖЕМ ДА ИМАМА ПРОСПЕРИРАЩА ИКОНОМИКА И ЦВЕТУЩА ДЪРЖАВА.


СОЦИАЛНА Е ТАЗИ ДЪРЖАВА, КОЯТО ОСИГУРЯВА ВЪЗМОЖНОСТИ НА ГРАЖДАНИТЕ СИ ДА ПРАВЯТ ПАРИ, А НЕ ТАЗИ ДЪРЖАВА, КОЯТО ИМ ГАРАНТИРА МИНИМАЛНИ ПОДАЯНИЯ И МИЛИОНИ РАЗЧИТАТ НА НЕЯ, ЗА ДА ИЗКАРАТ МЕСЕЦА. ТОВА Е ОТВРАТИТЕЛНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА, ДАЖЕ ПО-ОТВРАТИТЕЛНА И ТАЗИ, КОЯТО ИМАХМЕ ПРЕДИ 25 ГОДИНИ.
Категория: Политика
Прочетен: 337 Коментари: 0 Гласове: 0
 Както вече споменах в предишната статия, бюджетът ни е нараснал за тези 8 години с над 1/3. Държавата ни става все по-алчна и по-алчна. Всъщност, какво се е променило в тези 8 години, следствие на повишаване на бюджета на държавата? Забележете, че бюджетът расте с невероятни темпове, въпреки НАМАЛЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ, КОЕТО ОЗНАЧАВА И НАМАЛЕНИЕ НА БРОЯ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. ТАКА ДЪРЖАВАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА ИЗЯЖДА УВЕЛИЧАВАЩИЯ СЕ ДОХОД НА НАСЕЛЕНИЕТО ЧРЕЗ СИСТЕМАТА НА ДАНЪЧНОТО ОБЛАГАНЕ. ДЪРЖАВАТА НЯМА СПИРАЧКА - ТЯ НЯМА ДА КАЖЕ "СТОП", КОГАТО ИЗПЪЛНИ БЮДЖЕТА ДО РАЗМЕРА НА ТОЗИ ОТ ПРЕДИШНАТА ГОДИНА. ВСЕ СЕ НАМИРА МЯСТО, КЪДЕТО ДА СЕ "НАМЕСТЯТ" ПОВЕЧЕТО ПАРИ И НИКОГА ТЕ НЕ СТИГАТ.


Опитайте се да анализирате тези факти, колкото се може по-простичко, без много да се задълбочавате. Обикновено чрез бюджета на държавата, тя се стреми да ни предложи няколко услуги, които е монополизирала само за себе си.
  1. Услугата "административно" обслужване, която включва ред неща;
  2. Услугата ред, вътрешна и външна национална сигурност и правораздаване;
  3. Услугата "образование";
  4. Услугата "здравеопазване"
  5. Услугата "опазване и възпроизводство на околната среда и природата";
  6. Услугата "култура";
  7. Услегата "социално подпомагане" на хората в нужда, но заедно с тях и на тарикатите, измекярите и всички, които са се възползвали от това, че държавата харчи чужди пари, а знаете, като се харчат чужди пари, как няма кой да милее за тях - ръсят се наляво и надясно под благовидни поводи и без поводи.

Може да съм пропуснал някоя от "услугите", които ни предлага държавата, но като цяло, това са най-важните. Разходите за персонал са нараснали от 2 500 хил. лв. на 4 500 хил. лв. Питам се, след като населението на страната намалява, не би трябвало увеличението на разходите за персонал да са за сметка на увеличение на персонала, нали така? Като гледам как намаляват децата в училищата, как закриват паралелка след паралелка, би трябвало да намаляват броя на училищата, на учителите на възпитателите. Като всяка година умират едни 100 хил. българи преждевременно от болест, би трябвало и разходите за заплати на докторите да намаляват, защото докторите доколкото ми е известно масово емигрират я в Британия, я в Германия или Испания. Нали така?

По същият начин стоят нещата в раздел "Ред, вътрешна и външна национална сигурност и правораздаване". По-малкото население изисква по-малък апарат, който да поддържа реда. Това е логичното, при равни други условия.

Когато говоря за философияна на данъците и философията на бюджета, няма как да не държим сметка за тези неща. Няма как показателите на грамотност на българските деца постоянно да намаляват, ситуацията със сигурността да е критична, държавата ни да е икономически недостатъчно свободна зона, хората да са все по-болни и по-болни, а разходите на бюджета да не спират да се увеличават. ВСЕ ЕДНО БЪЛГАРСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ Е ДОПРИНЕСЛА ЗА СВЕТОВНАТА СТАТИСТИКА С КОРЕЛАЦИЯТА - УВЕЛИЧАВАЩИ СЕ РАЗХОДИ НА ДЪРЖАВАТА - ПОНИЖЕНО КАЧЕСТВО НА УСЛУГИТЕ, КОИТО ПРЕДЛАГА СЪЩАТА ТАЗИ ДЪРЖАВА.


ВРЕМЕ Е ЗА ДИСКУСИЯ ЗА ФИЛОСОФИЯТА НА ДАНЪЦИТЕ И БЮДЖЕТА. ДОКОГА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ИЗОБЩО ДОКОГА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ЩЕ СЕ ПРИДЪРЖАТ КЪМ СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ФИЛОСОФИЯ ЗА ПРАВЕНЕ НА БЮДЖЕТА, КОЕТО НА ПРАКТИКА ОЗНАЧАВА ИЗТОЧВАНЕ НА ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ И БЕЗХАБЕРНОТО ИМ ХАРЧЕНЕ, А ЗАЕДНО С ТОВА И КРАДЕНЕ ОТ СТРАНА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА? ТОВА Е ФИЛОСОФИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ БЮДЖЕТ - СОЦИАЛИСТИЧЕСКА, ЖИВКОВСКА, НЯМАЩА НИЩО ОБЩО С ПАЗАРНОТО СТОПАНСТВО. БЕЗХАБЕРНА. БЕЗОТГОВОРНА. 

Категория: Политика
Прочетен: 359 Коментари: 0 Гласове: 0
 Накратко - данъците са необходимо зло. Данъците са насилствени и гражданинът няма право да избира. Има само задължения.


Тогава възниква въпросът за справедливостта - така и така няма мърдане, барем данъците да са справедливи. И тук възникват най-много спорове. Ако питате шибаните комунисти, тъй като те са крадци, ще ви кажат, че този, който получава повече пари, трябва да плаща по-високи данъци. Не стига, че и при облагането на доходите с един и същ процент, един плаща по-високи данъци от друг, за тях това не е достатъчно и искат пропорционално облагане - ако могат ще вземат всичко  от този, който има повече и ще го докарат до състоянието на този, който плаща малко или не плаща данъци. Политически тъпаци, какво да коментирам повече. Социализъм. Както казах, те са крадци, не уважават собствеността и единственият начин, по който се сдобиват с нея в условията на пазарна икономика, това е вземането на властта с преврат и след това - национализация, което означава, комунизация.

Но тъй като тук няма свободно пазарно стопанство, елитът на комунистите ограби общественото богатство чрез приватизационни хватки и чрез използване на властовия ресурс. Ама за пред хората постоянно говорят за равенство и справедливост на данъците, тъй като на тях формално им трябва електорат и колкото по-тъп и колкото по-конформистки настроен, толкова по-добре за изборните резултати.

Има и други, които настояват за увеличаване на данъците на богатите. Например, един от най-богатите хора на земята, Уорън Бъфет, настоява пред президента на САЩ, казвайки: Облагайте доходите на богатите, не ни жалете. Фактът, че човекът е стар и няма идеи как да изразходва богатството си за добри цели, потвърждава схващането, че след като не може да намери време да се занимава с това да прави добро с парите си, по-добре е или държавата да му отнеме голяма част от дохода под формата на богатството или да го дари за благотворителност.
Целта на тази статия е обаче не да дава примери с изключенията, а да определи кое е нещото, което кара хората да работят и да създават. ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ, УВЕЛИЧЕНИТЕ ДАНЪЦИ НЕ СА НЕЩОТО, КОЕТО МОЖЕ ДА НАКАРА ИКОНОМИКАТА ДА ЗАРАБОТИ ПО-ДОБРЕ.

Нивото на данъчното облагане трябва да е такова, че да осигури минималните средства за функциониране на държавата, но не повече. Колкото повече пари даваме на държавата, толково по-зле е за цялата икономика, защото центърът на тежестта се измества от гражданите към държавата. А би трябвало да бъде обратното. 


Дори и данъците като процент спрямо дохода да не се променят, данъчните постъпления могат да продължават да нарастват. През 2007 г. нашият бюджет беше 14 500 хил. лв., а сега, след 8 години е нараснал на 20 500 хил. лв., или над 1/3, дори и при занижение на лихвените нива по кредитите, на цените на недвижимостите, при дефлационни процеси и т.н. и въпреки това, на държавата все не й стигат парите.

Дали тогава това е справедливо данъчно облагане?
Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 238 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3233792
Постинги: 6935
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Октомври, 2015  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031