Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195412 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 07.10.2015 г.
 Този Путин е много хитър.

Сега в Америка предстоят избори. Може американските граждани да дадат шанс на републиканец да влезе в Белия дом, тъй като на кой ли не му омръзна колебливостта на Барак Обама в международните отношения. Не че постигна нещо кой знае колко на икономическия фронт в самата Америка, след като за времето на неговото управление, дългът на държавата нарасна с няколко трилиона долара. Значи и той е „работил” на кредит, като всички преди него. Значи е посредствен президент.

 

 

Та сега Путин гледа да бърза. Има нужда от международно признание. Пък и да покаже малко мускули. Това да изпратиш ракети от кораби в Каспийско море, които да прелетят 1500 км. Над Иран и Ирак и да „треснат” бази на терористите в Сирия си е постижение и Путин иска да покаже на света, че не трябва а се ебават  с него и с руснаците. Пък и ако дойде някакъв нов Буш на власт в Америка и изпрати армията, така, както Буш я изпрати срещу Ирак през 2003г., щя ще помете Дамаск, така, както помете и Багдад, независимо, че на морето могат да се сблъскат с руснаците. В този случай ще влязат през Ирак и ще пресекат пустинята и толкоз. Затова Путин бърза, за да си осигури предимство, защото иска да запази влиянието си в този район и единствените си военни бази в Средиземно море. Ако режимът на Асад се стабилизира с негова помощ, това ще бъде огромна победа за Путин, който ще се опита да извлече дивиденти за Руската федерация, която е под санкциите на САЩ и съюзниците, което пък в този момент се отразява зле на икономиката.

 

Друго какво иска да каже Путин на света. Вижте какво могат да направят 12 руски самолета, 2000 служители в базите в Латакия и Тартут и 50-60 ракети, изстреляни от Каспийско море. Разсипваш цялата комуникационна и снабдителна инфраструктура на ислямистите. Нима не можеше Русия да направи това и с украинската армия? Може разбира се и нищо нямаше да остане от украинските части, които водеха боеве срещу сепаратистите в източната част на Украйна. Но вместо това Путин предпочете друга тактика. Изпрати „доброволци” от руската армия, които с конвенционални оръжия удариха най-силно в бронетанковите батальони на украинците, като ги изкараха от строя и по този начин дадоха възможност на сепаратистите да се бият с украинците с леко стрелково оръжие, картечници и полеви оръдия.  В този случай се видя, че деморализираната украинска армия не струва нищо, ако й отнемеш техническото превъзходство над бунтовниците. Но видно е, че руснаците не са участвали явно във войната в Украйна, защото ако го бяха направили, Киев щеше да падне за 2 седмици военни действия. Нима руснаците не можеха да помогнат на сепаратистите, като осигурят „чисто” небе над Украйна? Можеха разбира се, но не го направиха бързо и веднага, а оставиха украинската авиация да безчинства над Донбас. След което вертолетите и самолетите започнаха да падат, но пак не благодарение на редовно действащи руски части, а благодарение на съветници, които подпомагаха бунтовниците. 

Сега в Сирия, Русия е решила да покаже какво би могло да се случи в източната част на Украйна, ако наистина имаше пряка руска намеса, защото в момента използва високотехнологични оръжия, каквито не видяхме в Украйна и които за пръв път руснаците използват в реална, а не учебна среда. Американците имат предимство пред руснаците в това отношение, защото те са в постоянни военни конфликти и на тях не им трябват полигони, за провеждане на учебни стрелби. Те си стрелят направо по реални мишени от десетилетия. Сега е време и Русия да се набърка в тази игра, но за разлика от САЩ, на Русия й трябва бърза победа. Руската икономика няма да издържи дълго, без съществени последствия за нея, на дълга военна кампания, още повече на 2000 километра от границите на Русия.

 

Вижте и друго нещо. Прави ли ви впечатление колко страни са в конфликт с Ислямска държава? Над 50. И какво са направили? Нищо. В същото това време, американските и европейските данъкоплатци, особено американските, са натоварени с милиарди долари разходи за военната кампания.

 

ИЗВОДЪТ Е, ЧЕ РУСКАТА КАМПАНИЯ Е ДОБРА ЗА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ НА САЩ, ЗАЩОТО ЩЕ УСКОРИ, ПРИ РАВНИ ДРУГИ УСЛОВИЯ РЕШАВАНЕТО НА КОНФЛИКТА В СТРАНАТА.

 

ДОРИ И БОМБАРДИРАНЕТО И УНИЩОЖАВАНЕТО НА ВОЕННИТЕ СКЛАДОВЕ КРАЙ ХОЛМС ОТ СТРАНА НА РУСКАТА АВИАЦИЯ НЯМА ДА НАНЕСЕ ТОЛКОВА ФИНАНСОВИ ЩЕТИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ, ЗАЩОТО ТЕ ДА ФИНАНСИРАЛИ ТЕЗИ СКЛАДОВЕ, КОЛКОТО ФИНАНСОВИ ЩЕТИ НАНАСЯ СЕГАШНОТО РЪКОВОДСТВО НА САЩ, КОЕТО ЯВНО Е ДВУГЛАВО И ЕДНАТА ГЛАВА НЕ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ ДРУГАТА. ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКОТО РЪКОВОДСТВО НА САМИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ – БАРАК ОБАМА И ОТ ДРУГА СТРАНА – ВОЕННИТЕ И ЦРУ, КОИТО НЯМАТ НИКАК ИНТЕРЕС ДА РЕШАТ КОНФЛИКТА, ЗАЩОТО РЕШАВАНЕТО НА КОНФЛИКТА ОЗНАЧАВА, СПИРАНЕ НА ФИНАНСИРАНЕТО. А КАТО СПРЕ ФИНАНСИРАНЕТО КАКВО ДА ПРАВЯТ АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ И ЦРУ? ТЕ ДРУГО НЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ, ОСВЕН ДА СТРЕЛЯТ И КОЛКОТО ПО-ДЪЛГО ИМ СЕ ОСИГУРЯВА ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА ТЯХ.

 

РУСНАЦИТЕ ИМАТ ТОЧНО ОБРАТНИЯ ИНТЕРЕС. БЪРЗО ДА ПРИКЛЮЧАТ КАМПАНИЯТА, ЗА ДА НЕ НАТОВАРВАТ БЮДЖЕТА СИ С ИЗЛИШНИ РАЗХОДИ, В ПЕРИОД НА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА И ДА СПЕЧЕЛЯТ ДИВИДЕНТИ ОТ ЕФЕКТИВНОСТТА НА НАМЕСАТА СИ.

 

ЗАТОВА КОНКУРЕНЦИЯТА НА РУСНАЦИТЕ В СИРИЯ Е ПОЛЕЗНА В СЛУЧАЯ, ЗА ДА СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ ЩАТИТЕ И СЪЮЗНИЦИТЕ ИМ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА ПРЕЗ ПРЪСТИ, ЗАЩОТО ПОЛИТИЧЕСКОТО РЪКОВОДСТВО НЕ Е НАЯСНО СЪС СИТУАЦИЯТА, А ВОЕННОТО РЪКОВОДСТВО НА АЛИАНСА НЯМА ИНТЕРЕС ТАЗИ КАМПАНИЯ ДА ПРИКЛЮЧИ ПО-БЪРЗО.


Живеем в интересен свят. Една държава като Руската федерация, чийто БВП е по-малък от БВП на щата Калифорния, показва несъразмерна сила на света и явно ще бъде един от главните играчи за решаването на сирийската криза, защото богатият Запад отново затъна в тресавището на конфликта на интересите на военните си кръгове и задрямалото си политическо общество, за което демократическите ценности са вече блян от миналото. Както знаете, военните и политиците взеха решенията за това, преди повече от 10 години да бъде "разтурен" редът в Близкия Изток, решения, от които си патим и до днес. И на Запад и на Изток, царе, а не народ управлява големите държави. Сега руският цар иска да каже на американския цар, че военните го лъжат за Сирия и му точат парите, а също така, че богатият Запад има повече какво да губи при евентуален конфликт с Русия, отколкото самите руснаци, които в този момент са заслепени от качествата на лидера си, събудил през последните години заспалото руско его.


И НАКРАЯ НЕКА ДА СИ ПРИЗНАЕМ. ВСЯКО ЗЛО, КОЕТО СЕ Е ПРЪКНАЛО В БЛИЗКИЯ ИЗТОК Е СЛЕДСТВИЕ НА НАМЕСАТА НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ТАМ. НАРЕД С ФИНАНСИРАНЕТО, ОРЪЖИЯТА И ПАРИЧНАТА ПОДКРЕПА НА РАЗЛИЧНИ ФРАКЦИИ, ЦЕЛТА НА КОИТО Е ДА НАПРАВЯТ РЕГИОНА ВСЕ ПО-НЕСИГУРЕН, ЗАПАДЪТ НА ПРАКТИКА ОСЪЩЕСТВИ И ПОДКРЕПА ЗА ТЪПИТЕ НАЦИОНАЛНИ И РЕЛИГИОЗНИ КАУЗИ, КАТО ИЗПРАТИ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЛУМПЕНИ ОТ ЛОНДОН, ПАРИЖ, БРЮКСЕЛ, ЧЕ И ОТ МОСКВА, КОИТО В ТЕЗИ ГРАДОВЕ И В ТЕЗИ ОБЩЕСТВА СА ЛУМПЕНИ И АУТСАЙДЕРИ. СЕГА ИМ СЕ ОТДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ СВЕТЪТ ДА ВИДИ КОИ СА ТЕ. СЕГА ТЕ СА "НЕЩО", ЗА РАЗЛИКА ОТ ПРЕДИШНИЯ СИ ЖИВОТ, В КОЙТО СА БИЛИ ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.


ТРЯБВА ДА СЕ ПОМИСЛИ, ЗАЩО ТЕЗИ ЗАПАДНИ ОБЩЕСТВА И РУСИЯ В ТОВА ЧИСЛО, СЪЗДАВАТ ТОЗИ ЧОВЕШКИ БОКЛУК. ЗАЩО ЛИ? ПРОСТИЧКО Е. ЗАЩОТО НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ. ЗАЩОТО РЕШЕНИЯТА НЕ СЕ ВЗЕМАТ ОТ НАРОДА. ЗАЩОТО НАРОДЪТ Е ИЗТИКАН В ЪГЪЛА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПЕРВЕРЗНИЦИ, ВОЕННИТЕ СТРАТЕЗИ И КОРПОРАЦИИТЕ. АКО НАРОДЪТ ВЗЕМАШЕ РЕШЕНИЯТА, НИКОГА НЯМАШЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЧОВЕШКИ БОКЛУК, КАКЪВТО ВИЖДАМЕ СЕГА ИЗНЕСЕН В ПОСОКА НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ЧОВЕК ЩЕ ЖИВЕЕ В АМЕРИКА ИЛИ РУСИЯ. ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ, ПОЛИТИЦИТЕ ТАМ СЪЗДАВАТ ЧОВЕШКИ БОКЛУК ИЛИ НАРОД, КОЙТО ТРЯБВА САМО ДА ПЛАЩА ТЕХНИТЕ СМЕТКИ И МНОГО МНОГО ДА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТОВА, КАК ПОЛИТИЦИТЕ МУ ХАРЧАТ ПАРИТЕ. ТОВА Е СВЕТЪТ, В КОЙТО ЖИВЕЕМ. ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ Е, ЧЕ НАРОДЪТ НИТО Е ОРГАНИЗИРАН, НИТО ИМА ИНСТИТУЦИИ, КОИТО ДА КОНТРОЛИРА КАК СЕ ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ МУ. ОТТАМ ИДВА ВСИЧКО - И НАСИЛИЕТО И ИКОНОМИЧЕСКИТЕ КРИЗИ И ВОЙНИ, ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ ПОЛИТИЦИ И ВОЕННИ.

Категория: Политика
Прочетен: 223 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 08.10.2015 11:12
 Видяхте какво стана с Ирак. Преди години, преди да екзекутират Саддам Хюсеин, той каза, че Близкият изток ще стане арена на хаос и размирици. Е какво се получи? Той позна. И как няма да познае, като той самият държеше Ирак, една държава "произведена" след ВСВ и "изтървана" така да се каже от англичаните, формирайки огромна територия, на която да има буфер между шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия. 

И в един момент, буферът гръмна. Основата на армията на различни мюсюлмански радикали са именно сунитски войници от армията на Саддам или техните деца. Войствени и непримирими. Само си помислете за войната между Иран и Ирак преди повече от 30 години. Тогава на нас не ни даваха кой знае колко информация и никой не ни казваше, как може Ирак да воюва с Иран, когато по-голямата част от населението на Ирак е шиитско, каквото е всъщност и населението на Иран. И въпреки това, войната продължи години, като тогава различните религиозни течения бяха подтискани от комунистическата пропаганда и от реакционните ирански аятоласи.

Сега обаче всичко прозира и се вижда, че религиозните противоречия са толкова големи, че хората не могат да живеят заедно. Те може и да могат, но радикалите, които не са никак малко, не позволяват това да се случи. Затова гражданска война има в Ирак и Сирия, но не и в Иран, където мнозинството са шиити. А там, където има много различни религиозни общности, непримиримостта е съставна част от статуквото. Още повече, ако това статукво по някакъв начин се подклажда отвън - с пари, оръжия или направо с човешка подкрепа от цял свят - от Афганистан, през арабския свят, Руската федерация и Европа.


Затова, всички трябва да разберат - сунитите мразят алеуитите и шиитите. Тези общности не могат да живеят мирно. Нека да "парцелират Сирия и да се оформят граници, каквито очертават тези религиозни общности. Асад да си запази Дамаск и връзката с морето, така наречените "умерени" северняци, сунити, да си направят държава в северната част на Сирия, а ислямистите да вземат източните територии и на север до кюрдите. 

Кюрдите пък е време да си направят собствена държава, защото няма как 25 милионен народ да стои без държава. Искат или не, турците трябва да се примирят с това положение, освен ако не решат да изтребят всички кюрди от лицето на земята. Но сега е 21-ви век и онова, което са правили с арменци и гърци, сега вече е трудно да се направи. Така, разделените религиозни общности нека да си живеят в своя собствен свят и най-после този район да "рахатяса". Същото се отнася и за отношенията между палестинците и евреите. Последните трябва да разберат, че без да отстъпят малко територии на палестинците, ще живеят и в следващите столетия под напрежение е заплаха. Палестинците пък трябва да разберат, че трябва да се съсредоточат като усилия във формиране на институции и да вземат да се образоват и възпитат малко повече, защото само с показване на снимки с калашник в ръка, децата им няма да имат кой знае колко възможности. За да може и в крайна сметка и тази цветуща страна - Ливан, да има някакъв шанс за развитие. Сега там е пълна гмеж и напрежение, защото какви ли не религиозни общности няма и там.

И след всичко това, нека тези народи да правят бизнес и да нямат други допирни точки- било религиозни, културни или нравствено естетически.
Категория: Политика
Прочетен: 260 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195412
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Октомври, 2015  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031