Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187196 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Ноември, 2014 г.
2 3 4 5  >  >>
Главният принцип на социалното осигуряване е - ЛИЧНИЯТ. ВСЕКИ САМ ТРЯБВА ДА ПОМИСЛИ ЗА СТАРИНИТЕ СИ И ДА НЕ РАЗРЕШАВА ДРУГ ДА МУ СЕ БЪРКА В ЛИЧНИЯ ЖИВОТ.


КАКВО ЩЕ ПРАВИМ С ТЕЗИ, НА КОИТО ИМ ПРЕДСТОИ ПЕНСИОНИРАНЕ. ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИМИРЯТ С ПО-НИСКИ ПЕНСИИ, ЗАЩОТО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ СА ДОПУСКАЛИ ДЪРЖАВАТА ДА ГИ ГРАБИ И ДА ИМ ОТКРАДНЕ ПАРИТЕ. ЕДНО ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА ДЪРЖАВАТА Е ЧЕ НИ НАСТРОЙВА ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ. НЯМА ПО-ГОЛЯМА КРАЖБА ОТ ТОВА, ДА ОТКРАДНАТ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИ И ДА НИ ДОКАРАТ ДОТАМ, ЧЕ НИЕ ДА ПЛАЩАМЕ ПЕНСИИТЕ НА МАЙКИТЕ И БАЩИТЕ СИ, А ДЕЦАТА НИ СЛЕД ВРЕМЕ ДА ПЛАЩАТ НАШИТЕ ПЕНСИИ. ТОВА Е ГАДНА КОМУНИСТИЧЕСКА ИЗМИШЛЬОТИНА, КОЯТО БИСМАРК Е ПРИЛОЖИЛ ЗА ПРЪВ ПЪТ, ПОД НАТИСКА НА ТАКИВА ОТРЕПКИ КАТО МАРКС И ЕНГЕЛС И ТЕХНИТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ. ТОВА Е НАЧИН ДА СЕ ОТКУПИ МАЛКО ВРЕМЕ И С ПАРИ ДА СЕ КУПУВАТ ГЛАСОВЕ.

ЗА ДА СТАНЕ ТОВА ЩЕ СА НЕОБХОДИМИ МИНИМУМ 20-30 ГОДИНИ. КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ:
  1. На първо време да се премахнат всякакви привилегии за ранно пенсиониране по старата система. Никакво пенсиониране на полицаи, военни и чиновници от тези ведомства, преди на навършат 70 години. Те ще трябва да работят 5 години повече от останалите, защото са най-малко амортизирани и живеят след това най-дълго;
  2. Никакво разграничаване на категории труд и осигурителен доход. Ако на миньорите не им изнася да работят до 65 години, нека да работят нещо друго. На мен не ми трябват нито въглищата, които произвеждат, нито токът, който се произвежда с тези въглища. Още повече, че се замърсява околната среда и се влияе негативно на цената на тока, ако се включи в сметката ранното пенсиониране;
  3. Рационализиране на бюджета на страната - сега милиарди левове се губят в държавната администрация, следствие на недобра организация и разпиляване на ресурси. Същото важи и за здравеопазването, образованието, МВР, съд, прокуратура, следствие, тайни служби, митници, агенции, общини и т.н. Има милиарди левове, които могат да послужат за плащане на пенсиите на тези, които са внасяли цял живот осигуровки и сега няма кой да ги издържа.
  4. За тези, които не са работили през живота си, нямат право на обществена издръжка. Никой не е длъжен да издържа друг, който не иска да работи. Има обществени неправителствени организации, църкви и мюсюлмански дружества - вместо да се занимават с религиозна пропаганда и да "си го мерят помежду си", нека да се погрижат за мързеливите и да им осигурят парче хляб за през деня.
  5. Така всеки сам да си прави сметката, колко пари да внася за собственото си бъдеще, след като преди това си плати данъците към държавата. Ако иска и цялата останала сума да я внася и да я внася където си  поиска - да си отвори спестовен влог, да събира пари за някакво недвижимо имущество, което след това да отдава под наем, да си купи акции или някакви други ценни книжа, да си купи злато, което да държи до момента, в който му потрябват пари. Нека всеки сам да помисли за бъдещето си и да престанем ДА СЕ ДЪРЖИМ КАТО ЛУМПЕНИ, КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОБГРИЖВАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА, ТОЕСТ КРАДЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА. ЗНАМ, ЧЕ Е ТРУДНО, НО НИКОЙ НА НИКОГО НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА МУ ПЛАЩА СМЕТКАТА. ТОГАВА НЯМА ДА ИМА И ЦИГАНИ В ТАЗИ СТРАНА, ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА ИМ ПЛАЩА СМЕТКАТА И ТЕ ЩЕ БЪДАТ ПРИНУДЕНИ ДА РАЖДАТ ТОЛКОВА, КОЛКОТО МОГАТ САМИ ДА ОТГЛЕЖДАТ И ИЗДЪРЖАТ. ВСЯКА ДРУГА СИСТЕМА ПРЕДПОЛАГА ПРАКТИКАТА ДА ОТКРАДНЕШ ОТ ЕДИН И ДА ДАДЕШ НА ДРУГ. ТАКА ИКОНОМИКА НЕ СЕ ПРАВИ И РАЗВИТИЕ НЯМА. ВСЕКИ КАТО ОТИДЕ В РЕСТОРАНТ ПО СВОЯ ВОЛЯ, ТРЯБВА ДА ПРЕЦЕНИ САМ ДАЛИ МОЖЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ. СТИГА С ТЕЗИ ТАРИКАТЛЪЦИ, ДА СЕ НАПЛЮСКАШ И СЛЕД ТОВА ДА ТЪРСИШ БАЛЪЦИ ДА ТИ ПЛАТЯТ СМЕТКАТА.
  6. Само си представете колко десетки хиляди халогъзници ще останат без работа - шефове на различни пенсионни фондове, техните служители и обслужващ персонал, хилядите служители на НОИ и съпътстващите ведомства, бюрата по труда и какви ли още не паразити, които смучат обществени пари и нищо нe произвеждат. Всъщност произвеждат - произвеждат НЕСПРАВЕДЛИВОСТ И КРАДЛИВОСТ В ОБЩЕСТВОТО. ПРОИЗВЕЖДАТ ЛУМПЕНИ, КОИТО ЧАКАТ 110 ЛЕВА СОЦИАЛНА ПЕНСИЯ, ЗА ДА НЕ УМРАТ ОТ МЪРЗЕЛ.
Категория: Политика
Прочетен: 597 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 30.11.2014 19:55
Независимо дали искаш или не, просто ти се навират в очите. Досадна работа. Мислех си, че администраторите на Блог.бг имат достойнството да си държат на думата, че реклами няма да има, освен ако ти самият не пожелаеш. Ще взема да пожелая, че така и така няма спасение от тях.
Категория: Политика
Прочетен: 730 Коментари: 2 Гласове: 2
Дадохме им достатъчно време - време, в което трябваше да ни кажат, какви реформи смятат да вършат.


НИЩО СЪЩЕСТВЕНО НЕ СМЯТАТ ДА ПРАВЯТ И ТЕЗИ. НЕ СМЯТАТ ДА НИ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА. НЕ СМЯТАТ ДА ГАРАНТИРАТ С ДЕЙСТВИЯ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО И ПЕЧАТА. НЕ СМЯТАТ ДА ПРАВЯТ РЕФОРМИ НИТО В МВР, НИТО В СЪДА, НИТО В ПРОКУРАТУРАТА И ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ. НЕ СМЯТАТ ДА РЕФОРМИРАТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. НЕ СМЯТАТ ДА РЕФОРМИРАТ ОБРАЗОВАНИЕТО. НЕ СА СИ ПОСТАВИЛИ ЗА ЦЕЛ ДА ИЗБЯГАМЕ ОТ НЕГАТИВНИТЕ КЛАСАЦИИ, КАТО ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, СВОБОДА НА РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ ЗА СТРОЕЖ. НЕ СМЯТАТ ДА РЕШАВАТ ЯСНО И ОТЧЕТЛИВО СТРАШНАТА ДЕМОГРАФСКА КРИЗА, В КОЯТО СМЕ ПОПАДНАЛИ. НЕ СМЯТАТ ДА БЪДАТ ОТКРИТИ И ЧЕСТНИ И ДА НАПРАВЯТ ДЪРЖАВАТА НИ ЯСНА И ОТКРИТА ЗА НАС, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.




ЩЕ ВИ КАЖА КАКВО СМЯТАТ ДА НАПРАВЯТ:

СМЯТАТ ДА УСВОЯВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ, ЗАЩОТО ТАМ ИМА И ПАРИ ЗА ТЯХ. ОТТАМ СЕ КРАДЕ. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, ДАЛИ ОТ ПРОЕКТИТЕ ИМА НЯКАКВА ФАЙДА. УМРЯЛА СОФИЯ ЗА НОВ ЦЕНТЪР, СЛЕД КАТО ВТОРОСТЕПЕННИТЕ УЛИЦИ СА КАТО СЛЕД ВОЙНА. УМРЕЛИ СМЕ ЗА КЪЩИ ЗА ГОСТИ И РЕД ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ, С КОИТО ЕВРОПА НИ ЗАБЛУЖДАВА, ЧЕ МОЖЕМ ДА СТАНЕМ РАЗВИТА СТРАНА.

СМЯТАТ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СИ ПОЛУЧАВАТ ДЪРЖАВНИТЕ ЗАПЛАТИ И ДА ИМИТИРАТ АКТИВНОСТ. ТЕЗИ СМЕТКИ ЗАСЯГАТ 600 000 СЛУЖИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА. ТЕ НЕ СМЯТАТ ДА ИЗЛЯЗАТ НА ТРУДОВИЯ ПАЗАР. ИСКАТ СИ ПРИВИЛЕГИИТЕ, СИГУРНОСТТА, ОСИГУРОВКИТЕ И ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ЗАРАБОТВАТ ЗА СМЕТКА НА ДЪРЖАВАТА И НЕЩО ДОПЪЛНИТЕЛНО - Я ОТ РУШВЕТИ, Я ОТ ПРИВИЛЕГИИТЕ, КОИТО ДЪРЖАВНАТА СЛУЖБА ИМ ДАВА СЛЕД РАБОТНО ВРЕМЕ. ТАКА ПРОМЯНА НЯМА ДА ИМА. НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПРИВИЛЕГИРОВАНИ И ЗАЩИТЕНИ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ. ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ЕДНАКВИ ПРАВА КАТО ГРАЖДАНИ И ЕДНАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ТАЗИ ДЪРЖАВА. НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ И ВСЕКИ ДА РАБОТИ ЗА ПАРИ, КОИТО ДА СЕ ИЗПЛАЩАТ СЛЕД ПОСТИГАНЕТО НА РЕЗУЛТАТ.


НИКАКВИ ПАРИ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИЯ МИНИСТЪР, АКО ИКОНОМИКАТА НИ Е ЗЛЕ.

НИКАКВИ ПАРИ ЗА ФИНАНСОВИЯ НИ МИНИСТЪР, АКО БЮДЖЕТЪТ Е ЗЛЕ И НЕ Е БАЛАНСИРАН.

НИКАКВИ ПАРИ ЗА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР, АКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ Е ПЪЛЕН КЪРШ.

НИКАКВИ ПАРИ ЗА ПРОСВЕТНИЯ НИ МИНИСТЪР, АКО ОБРАЗОВАТЕЛНАТА НИ СИСТЕМА Е ЗЛЕ.

НИКАКВИ ПАРИ ЗА КМЕТА И ЗА ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА ВСЯКО ЕДНО НАСЕЛЕНО МЯСТО, АКО НЕ ОСИГУРИ В РАМКИТЕ НА 1 СЕДМИЦА ОБОСНОВАНО СТРОИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ С ВСИЧКИ ПРАВА НА ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, КАНАЛИЗАЦИЯ, ВОДА И ПЪТ ДО СЪОТВЕТНОТО МЯСТО ЗА СТРОЕЖ.


НИКАКВИ ПАРИ ЗА СОЦИАЛНИЯ МИНИСТЪР, АКО СОЦАЛНАТА НИ СИСТЕМА Е КАТО ПРОДЪНЕН ЧУВАЛ, КОЙТО СЕ ИЗТОЧВА ОТ НЕДОБРОСЪВЕСТНИ НАШИ СЪГРАЖДАНИ И ХОРА ОТ МАЛЦИНСТВАТА.

НИКАКВИ ПАРИ ЗА ШЕФА НА МИТНИЦИТЕ, АКО ДЪРЖАВАТА НИ Е КАТО РАЗГРАДЕН ДВОР.

НИКАКВИ ПАРИ ЗА МВР, АКО НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ ГИ ЗАЛАВЯТ Я В РАЗГРАД, Я В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ, АКО ИЗОБЩО ГИ ЗАЛАВЯТ И АКО ЦИГАНСКИЯ ТЕРОР ПО СЕЛАТА ПРОДЪЛЖАВА.

НИКАКВИ ПАРИ ЗА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ, ЗАЩОТО ДОСЕГА СА ПОКАЗАЛИ ЧЕ ТАЙНИ ИМ СА САМО ДАЛАВЕРИТЕ И РАБОТАТА, КОЯТО НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ДАЛИ ИЗОБЩО Я ВЪРШАТ.

НИКАКВИ ПАРИ ЗА ВОЙСКАТА, ЗАЩОТО РЕАЛНА ОПАСНОСТ ОТ ВЪНШНО НАХЛУВАНЕ В СТРАНАТА НЯМА. ИМАМЕ СИ ДОСТАТЪЧНО ВЪТРЕШНИ ПРОБЛЕМИ, ТАКА ЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА ЖЕЛАЕ ДА НИ ПОКОРИ. ТО ЕМИГРАНТИТЕ ОТ СИРИЯ НЕ ИСКАТ ДА ОСТАНАТ ТУК, ХЕМ ИМ ОСИГУРЯВАМЕ БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ И ПРЕСТОЙ, КАМО ЛИ НЯКОЙ ДА ПОЖЕЛАЕ ТЕРИТОРИЯТА НИ.

НИКАКВИ ПАРИ ЗА БНБ, ФИНАНСОВИЯТ НАДЗОР И ОДИТОРИТЕ, ЗАРАДИ ПРОПУСКИТЕ В ТЯХНАТА РАБОТА.

НИКАКВИ ПАРИ ПОВЕЧЕ ЗА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ, ПО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ПОЛИЦИ.

НИКАКВИ ПАРИ ПОВЕЧЕ НА ИЗМИСЛЕНИ ОТ ВЛАСТТА НОТАРИУСИ И ЕКСПЕРТ СЧЕТОВОДИТЕЛИ. НИКАКВИ МИНИМАЛНИ ПРАГОВЕ, ЦЕНИ, ЗАПЛАТИ И РЕД ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ, С КОИТО СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ЩЕ НИ ИЗЛЪЖЕТЕ, ЧЕ СЕ ГРИЖИТЕ ЗА НАРОДА.



ПЪРВО СВЪРШЕТЕ РАБОТАТА СИ, ЗА КОЯТО ПЛАЩАМЕ И ТОГАВА ИСКАЙТЕ ПАРИ ОТ НАС. А РАБОТАТА Е ДА ОСИГУРИТЕ СВОБОДА В ИКОНОМИЧЕСКИЯ И ПОЛИТИЧЕСКИЯ СМИСЪЛ НА ТАЗИ ДУМА. НИЕ ЗНАЕМ КАКВО ДА ПРАВИМ СЪС СВОБОДАТА СИ. А АКО НЕ ЗНАЕМ, ИМА ВРЕМЕ ДА СЕ НАУЧИМ. СВОБОДАТА Е ВЪЗМОЖНОСТ ДА ЖИВЕЕМИ ДА ТВОРИМ НЕЗАВИСИМО ОТ ДЪРЖАВАТА. ТОВА ИСКАМЕ. ТЪПАТА ДЪРЖАВА ДА СЕ МАХНЕ ОТ ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЖИВОТ И ДА СВЪРШИ РАБОТАТА, ЗАРАДИ КОЯТО Й ПЛАЩАМЕ - ДА ПРАВИ ЗАКОНИ И ДА ГИ СЪБЛЮДАВА. ВСИЧКО ДРУГО НЕ Е НЕЙНА РАБОТА, А НАША. ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ДЪРЖИТЕ КАТО МУХЛЬОВЦИ, ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА ТОВА ОЧАКВА - ДА БЪДЕТЕ ПРИМИРЕНИ, ДА СИ ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИТЕ И ДА НЕ ИСКАТЕ ОТЧЕТ ОТ ДЪРЖАВНИЦИТЕ. ТОВА Е МЕЧТАТА ЗА ВСЕКИ ДЪРЖАВНИК. НО ТАКА УБИВАМЕ СЕБЕ СИ КАТО НАРОД И КАТО ДЪРЖАВНОСТ. СТАВАМЕ ЛЕСНА ПЛЯЧКА НА ЧУЖДИ И ВЪТРЕШНИ ВРАГОВЕ. СТАВАМЕ ВРАГОВЕ НА САМИТЕ СЕБЕ СИ. СПИРАМЕ ДА СЕ РАЗВИВАМЕ И РАЗЧИТАМЕ НА МИЛОСТИНЯ, ВМЕСТО ДА ВЗЕМЕМ СОПАТА И ДА ИЗМЕТЕМ ТЕЗИ, КОИТО СА НИ ОТНЕЛИ ПАРИТЕ, ВРЕМЕТО, САМОЧУВСТВИЕТО И ВЯРАТА, ЧЕ МОЖЕМ ДА СЕ СПРАВИМ САМИ.
Категория: Политика
Прочетен: 311 Коментари: 0 Гласове: 2
Нека сега да видим как стоят нещата с различните добавки, които слагаме към основните храни.


Преди години ми направи впечатление, че известните известните ведически лекари препоръчват с особено внимание използването на различни добавки, защото това според техните думи били суперхраните, които както могат да лекуват, така и могат да убиват. Не веднага, но с времето, поради непознаването на човешката природа, която е склонна да мисли, че щом едно растение носи полза на един човек, ще донесе толза и на друг, без да се вземе предвид цял куп фактори, като конструкция на човек, енергийно ниво, дошова характеристика, възрастови граниници, моментна ситуация, часова характеристика на приема и т.н. и т.н. Мисля си, с каква увереност милиони хора се тъпчат с чай, ей така, едно към гьотьоре и докарват нещата дотам, че когато наистина имат нужда от определени билки, за да помогнат на организма в оздравителната му функция, която ние сме нарушили заради непознаване, безразсъдство или просто заради липса на дисциплина, тогава тези билки не действат, просто защото сме имунизирали организма си спрямо техните действия. ТРЕВИТЕ НЕ СА ПРОСТО ТРЕВОЛЯЦИ, ОТ КОИТО МОЖЕМ ДА ПРАВИМ ЧАЙ И ДА ПИЕМ КОЛКОТО СИ ИСКАМЕ И КОГАТО СИ ПОИСКАМЕ. И ТРЯБВА МНОГО ДА ВНИМАВАМЕ, КОГАТО БОЛНИ И ЗДРАВИ ХОРА СЕ НАЛИВАМЕ С ЧАЙ, МИСЛЕЙКИ, ЧЕ ТОВА ЩЕ НИ ПОМОГНЕ, ЗА ДА ОЗДРАВЕЕМ. Ако беше така, анестезиологът ще ни сложи витамин А, за да ни приспи преди операция и ще слага количество колкото му скимне и когато му скимне. За всяко нещо си иска познание, а по отношение на "треволяците", аюрведическите мъдреци казват, че един лечител трябва да има поне 8 прераждания, за да бъде истински имри калаш лечител - тези, които познават до големи тънкости свойствата на вкусове, миризми и действия на природни съставки на фино ниво.

Само за пример, която дава мисля Дийпак Чопра в една от книгите си. Вата конструкция, слаба, уязвима. От години има проблем, който разстройва функциите на целият организъм. Имри калаш лечител изписва лекарство - в спалнята на тази жена да има аромат на карамфил. И постига онова, което никой доктор дотогава не е правил - балансира цялостното поведение на организма на тази жена. Но за да се досетиш, трябва да имаш опит и да си поколения назад лечител, както казват мъдреците. Защо не е изписал примерно аромат от рози или куркума? Ако го беше направил, можеше да усложни още повече нещата. За жалост, всички наши познавачи карат на принципа на пробите и грешките.


Да се върнем на темата. СОЛ. Какво правим със солта. Хиляди приказки са изписани за ползата и вредата от солта. Едните казват, че трябва да се консумира в определени количества. Другите отричат. Спорез мен организмът има нужда от натрий, а не от натриев хлорид и всички приказки, че кравите ближели сол, за да си набавят минерали са глупости, защото никъде в природата, Господ не е поръсил сол върху тревата. И все пак - според вече утвърдения принцип - АКО ВИ СЕ ЯДЕ СОЛ - ЯЖТЕ СОЛ. НЕ Я СЛАГАЙТЕ В МАНДЖИТЕ СИ, А Я ЯЖТЕ ЕЙ ТАКА, КАКТО СЕ ЯДЕ ОБИКНОВЕНА ХРАНА. ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ЯДЕТЕ ПО-МАЛКО СОЛ, ОТКОЛКОТО, АКО Я СЛОЖИТЕ В МАНДЖАТА И ЯДЕТЕ ПО-МАЛКО МАНДЖА, АКО НЕ ДОБАВЯТЕ В НЕЯ СОЛ. И ПРИ ДВАТА СЛУЧАЯ, ПО-ДОБРЕ Е ЗА ВАС.

АКО КАЖЕТЕ, ЧЕ ТАКА НЕ ВИ Е ВКУСНО, ПРЕТЕГЛЕТЕ СЕ НА КАНТАРА И СЕ ОГЛЕДАЙТЕ В ОГЛЕДАЛОТО. АКО ДАВАТЕ ПРЕДИМСТВО НА ВКУСНОСТТА, ПРЕД ТОВА ДА СТЕ ЗДРАВИ, ИЗБОРЪТ СИ Е ВАШ.

СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ДРУГИ ПРОДУКТИ.  Какво търсите например в бисквитите? Сладкото, соленото или изпеченото тесто. Ще се установи, че вие няма да искате да ядете бисквити, които са натурални, защото това ще е обикновен хляб. Но комбинацията е изключително добра за търговци и производители и изключително лоша за вас, защото ще изядете ненужно количество сол, захар, подсладители, консерванти и брашно едновременно, без да знаете точно кое ви привлича. Ще ядете пак на принципа едно към гьотьоре и след това като закъсате, ще търсите някакъв илач от аптеката, за да намали страданието ви или ще се наливате с чай пак на принципа едно към гьотьоре, правейки поредната бъркотия в организма, за да отстраните друга бъркотия.


Категория: Политика
Прочетен: 420 Коментари: 0 Гласове: 0
Тук има няколко уловки. Първата е как несмесването на храните ще е допълнение към разделното хранене. Не е и това едно и също нещо? Без да навлизам в големи подробности ще дам няколко примера.


Опитвам се от дълги години да намаля зависимостта си от газираните безалкохолни напитки. Някой ще каже, гледай го този, хората си имат проблеми с наркотици, алкохол, цигари и други такива, а той се жали, защото имал страст към безалкохолните напитки.

Според мен, тези "чорби", които забъркват световни и национални компании и от които правят луди пари, са едва ли не по-вредни и от наркотиците. Всяка година от наркотици в света умират около 40 000 души. А знаете ли колко умират от прекаляване с безалкохолни? Не знаете нали? Няма такава статистика, защото няма как да определиш смъртоносните комбинации, които всеки един човек може да направи и която може да го доведе до преждевременна смърт, след дългогодишна употреба.

За различниет държавни институции, вредни са само тези храни и дрога, която може да те убие веднага. Например, ако излочиш кило ракия, може и да умреш, макар, че някои издържат и като лочат повече от кило. Падаш и колабираш. Още е по-зле ситуацията с консумацията на дрога - превишаваш дозата и си аут от живота.


Докато с безалкохолните не е така. Можеш да изпие през деня и 2 литра и нищо да ти няма на пръв поглед. Аз съм изпивал и много повече от 2 литра на денонощие. Но не падаш и не умираш веднага. УМИРАШ БАВНО, ГОДИНИ НАРЕД, НО НАИСТИНА УМИРАШ В ЕДИН ДЕН, АКО НЕ СПРЕШ.


Та реших да сменя купешките газирани напитки с нещо домашно и по-малко вредно. Запитах се, какво толкова ме привлича в газираните питиета? Дали е сладостта? Или балончетата, които прави въглеродният двуокис? Или някакви аромати или комбинацията между тези неща?


Установи се, че е комбинацията... Опитайте се да пиете безалкохолна напитка, на която е е махнат въглеродният двуокис. Отврат. Същото е като да пиете незагирана и топла бира. Опитайте се да пиете безалкохолна напитка, в която няма добавена захар или подсладител. Също отврат. Нека да потърсим заместител. Лесно е. Хем е по-евтино, хем е по-здравословно. Купувате си газирана вода за 80 стотинки и един буркан мед за 7 или 8 лева. От него отсипвате точно 110 грама, разреждате го с малко обикновена вода и добавяте газираната вода, толкова, колкото искате да е газирано. Ще ви излезе по-евтино, отколкото да купувате кола например, да не говоря, че няма да има нито оцветители, разни там киселини и изкуствен подсладител, под формата на глюкозо-фруктозен сироп. Ще използвате натурален мед като подсладител.

НО КАКВО ЗАБЕЛЯЗАХ НА ПРАКТИКА ПРИ ПРАВЕНЕТО НА ТАКАВА КОМБИНАЦИЯ. СТРАСТТА КЪМ БЕЗАЛКОХОЛНИТЕ ОСТАВА И ВЪПРЕКИ, ЧЕ НАМАЛЯВА КОЛИЧЕСТВОТО, ЗАЩОТО НЯМА ТОЛКОВА ПРИСТРАСТЯВАЩИ ДОБАВКИ, ДА НЕ КАЖА, ЧЕ НЯМА ИЗОБЩО, ВСЕ ПАК ОБЕМЪТ НА КОНСУМАЦИЯТА НЕ Е ЗА ПРЕНЕБРЕГВАНЕ. КАКВО ДА ПРАВЯ ОТТУК НАТАТЪК?


Връщаме се към основното правило на разделното хранене - довеждаме го до ново ниво. Като е разделно, да е разделно. Като е гарга, да е рошава, както казва народът.


Ето ги изводите в конкретния случай:
  1. Ако искате да пиете газирано, пийте газирано. Ако вие прекалено газирано, добавете обикновена вода и го направете по-малко газирано. Във всеки случай, ще задоволите страстта си към газираното, без да си навличате повече други неприятности;
  2. Ако ви се яде сладко, хапнете една чаена лъжица с мед. Яжте сладко, ако ви се яде сладко. Простичко е.
  3. Такаааа, а къде останаха оцветителите, консервантите и други боклуци, с които пълнят безалкохолните напитки? Вие изпитвате ли нужда от тях? Ако толкова изпитвате нужда, купете си фосфорна киселина, аскорбинова киселина и яжте от тях. Да, ама няма да го направите, защото самият организъм не го иска. Тях ви ги пробутват "гратис" както се казва, за да ви направят зависими.
  4. Като резултат, при равни други условия, вие ще консумирате по-малко газирани напитки, ако пиете само газирани напитки. Ще консумирате по-малко сладко, ако ядене мед тогава, когато ви се яде сладко. Ще консумирате по-малко вода, отколкото, ако я подсладите.
  5. Изводът е - че дори и да направите по-добра комбинация от тази, която правят производителите и това ще бъде революция във вашето отношение към храната, все пак е по-добре да не смесвате храните. Добавянето на мед към водата е смесване на храната, което ни кара да консумираме повече мед и повече вода, отколкото, ако ги консумираме поотделно.

Нека да не забравяме, че хората тип кафа са "земя" и "вода" и нямат толкова нужда от приемането на вода, колкото примерно хората, които са тип "огън". Излишната вода при кафа хората ще ги доведе до отделяне на повече слуз, а до повишение на кръвното има само една крачка. Лично съм го изпитвал през годините. Наблюдавал съм такива пациенти, като се започне от близките в семейството, роднините, приятелите и служителите във фирмите, в които съм работил. Трябва да се внимава с водата. Тя е полезна, за да се потуши огъня, но е вредна, когато е в излишък - наводненията по различни части на земята го доказват.
Категория: Политика
Прочетен: 344 Коментари: 0 Гласове: 0
Както всяко нещо в България, за което плащаме по два и три пъти и за справедливостта трябва да се плаща по няколко пъти.

  1. Плащаме на МВР, за да ни пази;
  2. Плащаме на прокуратурата, за да подвига обвинения към тези, които ни съсипват здравето, живота, имуществото, бизнеса...
  3. Плащаме на съда, за да отсъжда кой е виновен и кой не е;
  4. Плащаме на тайните служби, за да предугаждат събития, които могат да навредят на обществото;
  5. Плащаме на чиновниците, за да можем, като отидем да поискаме някакъв документ от тях, да ни го дадат без да чакаме с дни, седмици или месеци и без да се налага да ходим по няколко пъти и накрая, без да даваме допълнително пари, за да получим онова, което ни се полага по закон;
  6. Плащаме на политиците, да правят такива политици, че животът ни да е по-подреден, по успешен и по-съзидателен;
  7. Плащаме на държавата всеки месец здравни вноски, за да можем да се възползваме от здравеопазването, когато ни се наложи;
  8. Плащаме на държавата за издръжката на образователната система, за да могат децата ни да учат безплатно и да получават необходимите знания за живота;
  9. Плащаме на горски служители, за да пазят горите от незаконно изсичане.
  10. Плащаме, плащаме, плащаме....
И след като сме платили на тази армия от десетки и стотици хиляди служители на държавата, ОТНОВО СЕ НАЛАГА ДА ПЛАЩАМЕ, ЗА ДА ПОЛУЧИМ СПРАВЕДЛИВОСТ. СЛЕД ЦЯЛОТО ТОВА ПЛАЩАНЕ, ОТНОВО И ОТНОВО НИ ИСКАТ ПАРИ, ЗА ДА ПОЛУЧИМ СПРАВЕДЛИВОСТ.

КАКВА Е ВСЪЩНОСТ ЦЕНАТА НА СПРАВЕДЛИВОСТТА? НЕ ИЗЛИЗА ЛИ ТАКА, ЧЕ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПЛАЩАМЕ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО СПРАВЕДЛИВОСТ ИМА В БЪЛГАРИЯ?

КОГАТО НИЕ СМЕ ПОСТРАДАЛИ ОТ НЯКАКВО ДЕЙСТВИЕ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЕ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА, НИЕ ОТНОВО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ, ЗА ДА ПОЛУЧИМ СПРАВЕДЛИВОСТ. ТОЗИ ПЪТ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ НА ЧАСТНИ АДВОКАТИ.

КОГАТО ИМАМЕ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ТРЕТА СТРАНА, ЗА ДА СИ ПОЛУЧИМ ОНОВА, КОЕТО СМЕ ДАЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО С ДОГОВОР, ОТНОВО ТРЯБВА ДА СИ ПЛАЩАМЕ, ЗА ДА СИ ГО ПОЛУЧИМ ОБРАТНО. НЯМА БЪРЗО, ЕВТИНО И БЕЗОТКАЗНО ДЕЙСТВАЩО ПРАВОРАЗДАВАНЕ В ТАЗИ СТРАНА. ЗАТОВА СПАЗВАЙ НЯКОЛКО ОСНОВНИ ПРАВИЛА, ЗА ДА НЕ ВЛЕЗЕШ ВЪВ "ФИЛМ" И ДА НЕ ТИ СЕ СЛУЧВАТ ПОДОБНИ ПЛАЩАЩИ ИСТОРИИ. ТО НЕ Е ГАРАНЦИЯ, ЧЕ И ТОВА ЩЕ ТИ ГАРАНТИРА СПОКОЙСТВИЕ, НО ВСЕ ПАК....
  1. Никога, ама никога не давай пари на заем на никого. Или ще си развалиш приятелските отношения или ще се наложи да търсиш незаконни начини, за да си върнеш парите, защото законните струват твърде скъпо и са твърде неефективни. По същият начин никога на никого не ставай поръчител. То е същото като при заемите. То банките, при цялата тази организация и ресурси не могат да си получат дадените пари, че ние ли да се справим. Пък и какво печелим от всичко това. Заради някакво съжаление или неясни чувства на вина или на измислена взаимопомощ, ще предоставиш собствен паричен ресурс, за да може друг, който не е работил и ден за тези пари, да се възползва от твоя труд. Я да се спасява както може и да изстрада своя житейски път, без да му плащаме ние затова;
  2. Всеки път, когато става дума за отношения с доставчик на услуга, независимо от това, дали става дума за майстор по строителството, майстор на домакински уреди, автомобил или каквото и да е, искай по възможност писмени гаранции за извършените услуги и през цялото време по възможност го контролирай какви ги върши. В България досега не съм срещнал фирма, която съвестно и с чувство на висока степен на отговорност да си върши работата. И то не е заради желанието и нежеланието на собствениците или управителите на фирмите. Каквото и да правят, както и да организират служителите и работниците си, не забравяйте, че все пак БЪЛГАРИ вършат работата и трябва винаги да се съмнявате в тяхната благонадеждност и почтителност. Съжалявам, че го казвам, но досега не съм видял перфектна работа, свършена от българи. Дано в бъдеще успея да видя такова нещо. Говоря за простички неща, а не за технологични предизвикателства, в които нашите момчета се справят понякога и по-добре от западните колеги. Говоря за милионите български труженици, които извършват прости операции и ги извършват все едно че работят не с ръцете си а с "гъза си". Да завъртиш един болт, не се изисква дори и основно образование. Не се изисква и начално образование, но в тази страна и това не се прави както трябва. Да контролираш завъртването на болта също не се прави коректно и съзнателно. Само един пример. Преди години си купих руско возило. Последната глупава постъпка в живота ми. Нямаше нито един завъртян болт до край. А беше минала тогава през БДС, което означава контрол - български държавен стандарт и някой чиновник и друг техник се бяха подписали, че всичко е наред. Не можех да вкарам колата в пътя. Като глупак разчитах, че държавата си беше свършила работата, както и руският работник, който е правил тази кола в понеделник сутрин, без преди това да е успял да изтрезнее, както и контрольорът на пияният работник на конвейра, както и началникът на смяната, както и всички контролни органи на руската държава, както вносителят, както и.....да не изброявам нататък.  И да не забравя - не знам кой по веригата производител, контрольор, търговец - беше откраднал клапана за регулиране на ниските обороти и беше сложил коркова тапа, замаскирана с най-обикновен цимент, но накрая мен ме обвиниха, че аз съм свършил тази работа, за да получа нов клапан, тъй като колата беше гаранционна. А се мъчих един месец, ден след ден, докато я запаля и подкарам тъпата кола. Та да обобщим - ГЛЕДАЙТЕ МАЙСТОРА ИЛИ ДОСТАВЧИКА НА УСЛУГАТА В РЪЦЕТЕ. КАТО ИЗКЛЮЧИМ СТРОГО СПЕЦИФИЧНА ДЕЙНОСТ, ЗА КОЯТО СЕ ИСКАТ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПОЗНАНИЯ, КАТО ИНСТАЛИРАНЕ НА СОФТУЕР, ОСТАНАЛИТЕ ДЕЙНОСТИ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ И ПРЕДСКАЗУЕМИ, ЧЕ ВИЖДАТЕ ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ, КАК ВЪПРОСНИЯТ МАЙСТОР СЕ ОПИТВА ДА ЗАМАЖЕ РАБОТАТА, С ЦЕЛ ДА Я ПРЕТУПА ПО-БЪРЗО И ДА ВЗЕМЕ ПО-БЪРЗО ПАРИТЕ. ПРОСТО ТАКА Е УСТРОЕН И ВИЕ НЕ ТРЯБВА ДА МУ ИМАТЕ НИКАКВО ДОВЕРИЕ. КАКТО КАЗВА НАРОДЪТ, ВЪРЖИ ПОПА, ЗА ДА ТИ Е МИРНО СЕЛОТО ИЛИ ПОКРИЙ МЛЯКОТО, ЗА ДА НЕ ГО ИЗПИЯТ КОТКИТЕ.
  3. Ако не можете да си позволите да ползвате услуги на частни майстори или фирми, не ви остава друго нещо, освен да си купите някои "ваданлъци" и да си правите ремонтите сами или поне онези, които можете. Никой не очаква от вас да бъдете софтуерен специалист и да се оправяте със сложна техника като смарт телевизори или перални, но много от нещата, за които трябва да плащате, със сигурност можете да си ги направите сами. В крайна сметка, ако не ви харесва резултатът, поне няма да пустосвате друг човек, а ще си носите отговорността сами. Имам служител, който си е купил няколко основни уреда, като моторен трион, бормашина, шмиргел, някакви универсални машини за домакинството и други такива работи и си върши сам в свободното време ремонтите в къщи. Инженер е човекът и познава електрическите инсталации, компютри и други сложни системи. Дори и простите неща като бояджийство си върши сам и не се занимава с майстори. Казва, че освен парите, спестява и нерви и разправии с тях. И е прав. Всъщност имаме достатъчно свободно време. Стига да можем да разберем това и да го осъзнаем. Намираме време за да се напием или да преядем на масата. Намираме време и за цигари. Само за работа не намираме време.
  4. Да спазваме приказката: Три пъти мери, един път режи. Всяко нещо иска да го огледаме внимателно. И друга приказка има в Южна България: Бързата кучка, слепи ги ражда или Бързата работа е мърза, демек лоша. Бързо и качествено работят китайските работници, които ръчно опаковат карти за игра. Влезте в Тубата и вижте за какво става дума. За жалост ние българите не сме толкова добри в ръцете. В същото време започнахме да губим и предимство, когато става дума за работа и с главата.
  5. Да не забравяме най-важното. Никога, ама никога да не оставяме съдбата на собственото ни здраве и това на семейството ни в ръцете на доктори и производители на различни отрови, с които са пълни магазините ни. Не се доверявайте на общественото хранене, защото първо ще плащате скъпо, а след това ще ви излезе и прескъпо, като ви се развали здравето. Никоя обществена кухня или ресторант няма да сложи най-качествените материали в храната, която ви предлага и никой няма да минимизира дотам печалбата си, че да не си струва да приготвяте сам храната си. Така, както се грижите за колата си и слагате бензина, който ви е предписан, слагате моторно масло, което ви е предписано или слагате онази спирачна течност, която ви гарантира, че ще спрете надеждно, когато ви се налага, така както се грижите за колите си или както жените се грижат за дрехите си и за обувките си, трябва два пъти повече да се грижите за храната си, защото в противен случай няма да имате възможността да се грижите за всичко останало....И не се оправдавайте с липса на време, защото никой няма да ви пита дали имате време, когато ви "запътят" към болницата или към гробищата и то преждевременно, както се казва "ненаял се", "ненапил се", "ненаиграл се", "ненаживял се".
Няма как да не грешим. Човешко е да се греши както се казва. И друго, казва се още, че признатият грях е половин грях. В нашето общество трудно ще чуете някой искрено да се извинява за нещо. Тук това не е на мода. Приемете, че това е заложено в човешката природа. Трябва да правим живота си така, че по-рядко да ни се налага да искаме извинения за простотиите, които някой друг ни е направил. И ако това се случи, значи не сме направили достатъчно добър контрол над поведението на трети лица. Плащането не винаги гарантира лоялност от трети лица към нас. Да не кажа почти никога. Освен плащане, трябва да УЧАСТВАМЕ В ПРОЦЕСА И ДА НЕ ОСТАВЯМЕ НЕЩАТА БЕЗ КОНТРОЛ. ТОВА Е КАТО ПРИ МАЛКИТЕ ДЕЦА - Я ГИ ОСТАВИШ БЕЗ НАДЗОР, Я СА СВЪРШИЛИ НЕЩО НЕРЕДНО. Затова имаме много време да се усъвършенстваме, да учим, да се развиваме...Трябва ни желание и страст за развитие. Всичко друго ще си дойде на мястото.
Категория: Политика
Прочетен: 366 Коментари: 0 Гласове: 3
Много пъти съм си задавал въпроса, как дъбавите глави на служителите на министерството на образованието, нито учителите и директорите на училищата не разбират, че ВЪЗПИТАНИЕТО Е ОСНОВНАТА ЧАСТ ОТ ОБРАЗОВАНИЕТО.  Те обаче са се хванали за ЛЕСНОТО - за преподаването на фактите.


Преди години комунистите осъзнаваха, че възпитанието е по-важно от фактите и ни пълнеха главите с техните глупости за развито социалистическо общество и за постиженията на партията, та и ДОСЕГА И В СЛЕДВАЩИТЕ НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ, ДОКАТО НЕ УМРАТ ТЕ САМИТЕ И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ, ТАЗИ ЗАРАЗА НЯМА ДА БЪДЕ ОТМИТА ЛЕСНО ОТ СЪЗНАНИЕТО НА ХОРАТА. ТРЯБВА ДА МИНАТ ПОКОЛЕНИЯ...
Това беше образование на раболепие и нагаждачество. Примерното поведение беше синоним на добро дете, усвоило правилата на системата, според която не бива да й се съпротивляваш. Гадна работа, към която винаги съм се връщал с погнуса.


За друго става на въпрос.
  1. Трябва да обясним на децата какво е това свободата и къде свършва свободата - там, където започва свободата на другите. Че не може да имаш свобода, като нарушават свободата на другите. Че свободата е освен лично понятие, то е и обществено такова и че личността, колкото и да е добраи развита, не струва кой знае колко, ако не е впрегната в някаква степен в постигането на обществени цели. Дори и най-богатият човек и най-свободният човек да сте, ако живеете в едно несвободно и небогато общество, дори и ако сте собственик на това общество, като навремето някои комунистически диктатори бяха направили със собствените си съграждани, пак няма да бъдете доволен и щастлив от живота. Личната свобода е като птица в голяма клетка - клетката е голяма, но все пак е клетка;
  2. Трябва да обясним на децата, какво е това да се работи качествено - независимо от това дали става дума за професии, които предлагат услуги на хората, за производство или за нещо друго. В БЪЛГАРИЯ СЕ РАБОТИ НЕКАЧЕСТВЕНО, БЕЗ СЪЗНАНИЕ, БЕЗ ОТГОВОРНОСТ. СЛЕД ТОВА СЕ БУНТУВАМЕ, ЧЕ СМЕ БИЛИ БЕДНИ И ЗЛИ. НЕ СИ ДАВАМЕ СМЕТКА, КАКВО МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ НА ОБЩЕСТВОТО НЕКАЧЕСТВЕНАТА РАБОТА - ИЗЛИШНИ НЕРВИ, ПРИТЕСНЕНИЯ, ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ И ОБЩО ВЗЕТО МАТЕРИАЛЕН И ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ТОРМОЗ.
  3. Трябва да обясним на децата си, какво означава това да информираме както себе си, така и клиентите и обществото за факти и обстоятелства, които могат да травмират в някаква степен хората. Като се започне от обясняване на рисковете за тях, които може да има в един продукт, който те купуват от нас и се стигне до обясненията, които трябва да чуем от финансовия министър затова, как смята да харчи нашите пари. Навсякъде трябва да има откритост и честност в отношенията ни с другите. Това трябва да се обяснява на децата.
  4. Трябва да даваме отношение на онези гениални деца да вървят напред, а не да ги заставяме да учат с изоставащите. Нека да се знае, че всеки ще получи своя шанс в живота и че обществото няма да го натиска нагоре, а ще даде равни възможности на всеки да расте. Всички знаят сега как е. И можещи и неможещи - всички са в един кюп, защото образованието е държавно и държавата има сметка всички да са достатъчно тъпи и невъзпитани, че да може лесно да ги управлява, като пораснат.
Ето ви няколко примера, някои от които ще ви се струват достатъчно нелепи, но те са факт, видян от моите очи през годините.

  1. Последният пресен пример - монтирали сме радиатори у дома. Един ден член от семейството прави опит за обезвъздушаване. Неуспешен разбира се. Малкото клапанче, което се развъртва, за да излезе въздуха изхвърча от голямото налягане и започва една мътна и кървава. Наоколо мокро, паркетът прогизва, тичаме с кофите...Не можем да намерим къде е изхвърчало клапанчето. Натискам с пръс, за да спра водата и да помисля какво да правя - не се получава. Стрес. Сменяме кофите. В същото време, член на семейството, носейки кофата с врява вода към тоалетната се подхлъзва и пада на плочките - удря си главата, появява се силен оток, набъбва до заплашителни размери. Окото засегнато. Не стига друго, ами при падането събаря накаква стъклария и си набожда крака отдолу. Кръв тече навсякъде. Въпреки това тя проявява героизъм и продължава да участва в спасението на долните апартаменти от "удавяне". Накрая се досетих да се обадя на техника, който е сложил радиаторите. Събота сутрин е, но няма как. Обаждам се на друг член от семейството, който му има телефона. Свързахме се някак си. Казвам му, че съм завъртял термостата за прилив на топла вода и какво друго да направя. Казвам му, че е изхвърчал вентила за обезвъздушаване и не можем да го намерим и водата си тече с голямо налягане. Тогава разбирате ли, техникът ми казва, че можем да отидем до магазина и да си купим вентил, като имало два вида - ръчен и автоматичен. Аз веднага го питам  - автоматичният има ли предпазител, така че и дете да се опита да го развие, да не може и той ми отговаря с "ДА". Тогава му казвам, А ЗАЩО НЕ СЛОЖИ ТАКЪВ БЕ ДА ТИ Е----А МАЙКАТА СКАПАНА. РАЗЛИКАТА ОТ ЦЕНАТА БИЛА 6 ЛЕВА. ТОВА Е ОТГОВОРЪТ МУ. ЗА 6 ЛЕВА ПРЕЖИВЯХМЕ ТОЗИ СТРЕС И ХОДИХМЕ В ПИРОГОВ НА СНИМКИ И ПОСЕЩЕНИЯ В НЯКОЛКО КАБИНЕТА, ВКЛЮЧИТЕЛНО ОПЕРАЦИЯ.  И ВСИЧКО ТОВА ЗАРАДИ ТЪПИЯ ТЕХНИК, КОЙТО НЕ НИ КАЗА ЗА РИСКОВЕТЕ И Е СЛОЖИЛ ОБИКНОВЕН ВЕНТИЛ, ЗА ДА ПРИБЕРЕ ВЪПРОСНИТЕ 6 ЛЕВА В ДЖОБА СИ. КАКВО ДА ПРАВИШ С ТАКЪВ ЧОВЕК - ДА ОТИДЕШ И ДА МУ СТРОШИШ ЕДИНИЯ ПРЪСТ С ЧУК, ЧЕ ДА ЗНАЕ И ПОМНИ, КАКВА ГЛУПОСТ Е НАПРАВИЛ. Ние клиентите в случая не бива да бъдем 100 % оневинени. Проявили сме незнание и не сме поискали детайлно описание на процеса. Не сме поискали да знаем всички рискове. Но можем ли всеки майстор да го гледаме в ръцете и да си мислим, че той съзнателно иска да ни убие за 6 лева? В Британия бояджиите получават лиценз, а камо ли тези, които изграждат такива инсталации, които работят под напрежение. Ако бяхме там, бих поискал от Камарата, на този човек да се отнеме лиценза, заради немарливост в работата. Ако бях там.... Ако бях тям, щях да съде и Агенцията по метрология, защото и тя е виновна за случилото се - просто да забрани тези ръчни обезвъздушители, защото това можеше да се случи и на дете. Тогава какво правим. То ние възрастните не сме подготвени за такива ситуации, ами ако е дете и е само в апартамента? Вижте колко просто нещо, някакви си 6 лева и какви поразии се случват. В САЩ например, виновните щяха да олекнат поне с 1 милион долара заради несвършена работа. Но каквито и наказания да налагаш, важното е, че нямаме такова възпитание. То и друго е важно, докато "дойде" такова възпитание няма да стоим със скръстени ръце я! Да се лицензират всички майстори и да носят отговорност за делата си;
  2. Втори случай от последния месец - изпращам служител да смени маслото на служебната кола. Сменят маслото, а аз след няколко дни констатирам, че багажникът е залят с масло. Гледам една туба се мотае отзад и тя е с незавъртяна капачка. Нито този, който е сменял маслото си е свършил работа, като не е завъртял капачката, нито служителят ми е проверил работата на техника до край. Толкова скапана работа. В училище не ги ли учат да завъртат капачката на тубата с масло, когато я хвърлят в багажника? Явно не ги учат. И сега започва сагата. На 4 пъти тази постелка отзат отива на перална. И след четвъртият път отново пуска масло.  Вече се е протрила от пране. Колко струва оригиналната постелка при вносителя - 290лева, а като за нас - 220 лева. Тези луди ли са, това е почти като минимална заплата. И всичко това е причинено от двама души, които не са си свършили добре работата - техника и моят служител, който има изрична заповед в такива случаш да гледа техника в ръцете и да се съмнява във всяко негово действие. Да, ама не. Простичък пример нали? И показателен затова, с какви хора сме принудени да правим бизнес в България. Не само че държавата се опитва да те смачка и го прави всеки ден, но и все по-трудно се намират свестни служители и работници. Хвани единия, удари другия. Реват, че заплатите им са ниски, а не си дават сметка, че повече и не заслужават. Дори и много вземат, защото в случая и двамата, които са направили тази глупост вземат доста повече от средната работна заплата за страната и то чисто, без данъци, социални плащания и здравни застраховки. Какво трябваше да направя - да му удържа от заплатата тези пари? Ако така правя, в края на месеца няма да получи никаква заплата и това важи за всички. Това са българските служители и работници - недисциплинирани и небрежни. Такива ги произвежда българското семейство и българското училище.
  3. Трети случай - не трети, а хиляди случаи може всеки да даде за строителни работници, работници в сервизите, услугите в ресторантите и хотелите, обществените служители по чистотата и какво ли още не...Не става дума за някакви особени изисквания, които да затрудняват и най-образования човек. Става дума за прости неща - да измиеш чиниите, така, че да няма мазни петна, да изметеш улицата качествено, да замажеш стената, като сложиш тези материали, които са препоръчани,  да запълниш дупките на пътя не с някаква съмнителна смес, а с асфалт, като предварително почистиш и подготвиш мястото за запълване /виждал съм какви ли не глупости, като асфалтът се изсипва направо върху пръст, което е недопустимо/, да направиш храна за клиент, без преди това да му се изплюеш вътре и т.н.

Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 403 Коментари: 0 Гласове: 3
Нито какво е това свободата и как да я пазим, за себе си и за останалите.


Не ни учат на съзнателно и отговорно отношение към всяко нещо и към всичко.


Според моите наблюдения и практически опит, не повече от 3 % от българите са в много добро здраве. Останалите са в някаква степен на разстройство - физическо и психическо. НИЕ ЖИВЕЕМ В БОЛЕСТНО СЪСТОЯНИЕ, КАТО ЗА ПОВЕЧЕТО ХОРА, ТОВА Е СЪСТОЯНИЕ ОТ РАЖДАНЕТО ДО СМЪРТТА.

Къде е българското училище, да ни научи, КАКВО ДА ПРАВИМ, ЗА ДА БЪДЕМ ОТНОСИТЕЛНО ЗДРАВИ ФИЗИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ? НИКЪДЕ ГО НЯМА. МНОГО ВАЖНО, ЧЕ МОЖЕМ ДА ЧЕТЕМ И ДА ПИШЕМ, СЛЕД КАТО НЕ МОЖЕМ ДА РАЗБИРАМЕ ТОВА, КОЕТО ЧЕТЕМ И НЕ ОСМИСЛЯМЕ, ТОВА КОЕТО ПИШЕМ. ДА НЕ ГОВОРЯ, ЧЕ НИТО ОБИКНОВЕНОТО ЧЕТЕНЕ НИ Е КАТО ЧЕТЕНЕ, НИТО ПИСАНЕТО НИ Е ПИСАНЕ.

САМО СЕ ОГЛЕДАЙТЕ И ВИЖТЕ КОЛКО ХОРА ГОВОРЯТ ЯСНО И ОТЧЕТЛИВО. ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ФЪФЛИ И НЕ Й СЕ РАЗБИРА КАКВО КАЗВА.

За да се преподава физическо и духовно здраве, е необходимо да има такова министерство на образованието, каквото никога сме нямали. Необходимо е да се направят такива планове за образование, каквито никога сме нямали. Необходимо е да имаме такава организация на образователния процес и контрол, къквито никога сме нямали. Необходимо е да имаме такива учители и директори на училища, каквито никога сме нямали. НЕОБХОДИМО Е ДА СМЕНИМ ПОСОКАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО, ЗАЩОТО СЕГА ТЯ Е ГРЕШНА И УЧИ ДЕЦАТА НА ГРЕШНИ НЕЩА. Но как да направим това, след като официалното здравеопазване е в дупка и докторите не са доктори? Нали те трябва да подготвят заедно с просветното министерство, програма за здравно възраждане на българския народ? На какво ще ни научат докторите, които за монополизирали правото да убиват гражданите на тази страна, без да носят последици за своите действия? На това, че още като се роди човек, трябва да му "хакнат" толкова ваксини, че да го направят жив труп през целият му останал живот? Затова, че трябвало да се пие много вода и тази рецепта си я казват като мантра небесна, без дори и да предполагат, че хората могат да са различи, както е различно всичко, което ни заобикаля? ТОВА НЕ ЗНАМ, ОТ ХИПОКРАТ ЛИ ГО ЗНАЯТ, ЗАЩОТО АЗ НЕ ЗНАМ ХИПОКРАТ ДА Е КАЗАЛ ТАКОВА НЕЩО, НИТО ПЪК ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ БИЯТ ВАКСИНА СЛЕД ВАКСИНА, ПРЕВРЪЩАЙКИ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО В ХИМИЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ.


УСЕЩАТЕ ЛИ КОЛКО БЕЗНАДЕЖДНО Е ПОЛОЖЕНИЕТО. ОСТАВЕНИ СМЕ ДА РАЗЧИТАМЕ НА СВОЯ ГЕН, КОЙТО ДА СЕ СПРАВИ С ТОВА НЕНАУЧНО И ВАРВАРСКО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЕЛАТА НИ. УСЕЩАТЕ ЛИ, ЧЕ НЯМА КРИТИЧНА МАСА, КОЯТО ДА НАПРАВИ ТАЗИ ПРОМЯНА В БЛИЗКИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ. УСЕЩАТЕ ЛИ, ЧЕ СПАСЕНИЕТО Е В ИНДИВИДУАЛНОТО РЕШЕНИЕ, ИЗБЯГВАЙКИ СИСТЕМАТА ИЛИ ЗАОБИКАЛЯЙКИ НАЛОЖЕНИТЕ ОТ НЕЯ ГЛУПАВИ ПРАКТИКИ И РЕШЕНИЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 302 Коментари: 0 Гласове: 0

Прегледах доста публикации за икономиката на България за последните около 150 години, като основната книга, която прикова вниманието ми беше на проф. Любен Беров. Попаднах и на статистически данни за съпоставката на различни държави, правени от чужденци, като измерванията са правени по съвременна методика за определяне на реалния БВП, на база на покупателната способност на съответната парична единица. Опитах се да видя бъдещето на страната си, като се абстрахирах от емоционалната страна, визирайки моите очаквания за бъдещето, направени през 1990г. Тогава сгреших, като си мислех, че ни очаква ново прераждане на страната, така, както е било в първите няколко десетилетия след Освобождението. Направих няколко общи констатации. Нарочно не цитирах различни данни и числа, защото гледах гледах и какво да видя - балканските народи с малки изключения, са на едно дередже в продължение на столетия. Един отива малко напред и след това изостава. Позната родна картинка. В същото време Германия си е Германия, Британия си е Британия, независимо дали става дума за 1912г. или за сто години след това. Единствената държава, която прави наистина грандиозен скок в икономическо отношение е Ирландия. Това е държавата, която е "пораснала" два пъти за времето след 1990г.  За жалост там промяната е станала не отдолу нагоре, а обратното - случили са на добри управници. Наличието само на един такъв пример не ми дава основание да смятам, че това може да се случи и в България. Още повече, че Ирландия е много далеко от Ориента, за разлика от нас.


Ето няколко констатации, като най-важните са в края на статията:
  1. Ние никога не сме работили за света истински. България винаги се е определяла като аграрна държава, десетилетия след Освобождението. Докато в освободените територии е имало икономически напредък и за пръв път от столетия, поява на истински дух за промяна, в други български територии са преживели икономически упадък от разпада на Турската империя, като например Родопския край. Стадата вече не са могли да пътуват безпрепятствено към Беломорието и това е довело този край до икономически колапс. Родопите са били зависими преди всичко от животновъдството. Независимо от напредъка през първите десетилетия след Освобождението, до началото на Балканските войни, страната ни продължава да е изостанала земеделска страна, с темпове на развитие, които не са могли да я превърнат бързо в индустриална държава. Може би сме единствената европейска страна, в която земеделска партия е печелила изборите. През 1934 година дори се е стигнало до забрана на политическите партии, след като световната криза и типично българските неразбории довеждат до икономическа криза. Отвращението от политическите партии е траяло кратко.  След като комунистите вземат властта с помощта на преврат през 1944г., подкрепен от Червената армия, започва истинското създаване на фабрики и заводи, но както всички знаем, всяко нещо създадено насила и управлявано от държавни чиновници и секретари не носи нищо добро нито за икономиката, нито за народа ни. 
  2. Никога не сме били истинска част от световния пазар - при социализма зависехме от ниската цена на руския нефт, а на руснаците давахме милиони тонове селскостопанска продукция в много лош външен вид.  Добре, че земята ни ражда вкусна стока. Всички живели при социализма помним ангарията, която давахме за прибиране на реколтата. Отново всичко беше с насилие, като ефектите бяха повече от съмнителни. Преди няколко десетилетия комунистите решиха да "олабят" малко примката и да ни разрешат да произведем "туй онуй" за себе си. Тогава се появиха вилите, където немалка част от българския народ полагаше тежък физически труд и за да си почине от него, направо си дремеше на работното място на държавна служба. Единствено многомашинничките нямаха вили и не си почиваха в заводите. Все някой трябваше да работи в пустите му заводи. Социализмът наистина създаде грозна картина - грозни панелни комплекси, лоша инфраструктура и гадни огнедишащи заводи. Виждах целият този процес по това, как се променяше цвета на реката, която течеше през моят град и през селото, в което изкарвах ваканциите. А какво да кажем за вилните зони. Грозни, наизмазани и неестетични полукъщи, полувили, целта на които е да отпушат малко недоволството от прекалено държавната икономика. Там произвеждахме ЗА СЕБЕ СИ. При такова огромно обществено производство стигнахме дотам, ЧЕ ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ ЗА СЕБЕ СИ.  Но кой ти чете Адам Смит, който пише, че най-ефективният начин за производство е специализацията. Да станеш най-добрият в своята област и да работиш за пазара. Пораженията, които комунистите направиха в съзнанието на хората са много силни и десетилетия ще тегнат над нас. Може да се каже, че целият този колапс след 1989г. показа в каква изкуствена среда сме живели - не стига, че България е била един голям концлагер, но и умът на хората толкова много е променен в посока на загуба на вяра в собствените сили, че трябва да минат поколения, за да се промени всичко това към по-добро. НАЙ-ЛОШИЯТ УРОК, КОЙТО СЕКРЕТАРИТЕ НИ ПРЕПОДАВАХА Е, ЧЕ НИЕ ИМАМЕ НУЖДА ОТ ДЪРЖАВАТА, А НЕ, ЧЕ ТЯ ИМА НУЖДА ОТ НАС. В сегашно време чувам много хора да казват, че произвеждат за себе си зеленчуци и дребни животни и заради това, че могат да гарантират качество на храната си, но в повечето от случаиете става дума за хора, които нямат друга съществена алтернатива в живота си. Не казвам, че това е лошо, само констатирам фактите. ДЪРЖАВАТА НЕ НИ РАЗРЕШАВА ДА СМЕ СВОБОДНИ, ЗАЩОТО СВОБОДНИТЕ ХОРА НЯМАТ НУЖДА ОТ ДЪРЖАВАТА. ИРЛАНДЦИТЕ ПОЛУЧИХА ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА И ВСИЧКИ ВИЖДАМЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЕДНА ТАКАВА ПОЛИТИКА.
  3. Превъзходството, което демонстрирахме пред една по-либерална в обществен план държава като Югославия, например, по никакъв начин не го усещахме в ежедневния си живот. Тъкмо обратното - купувахме тъпите им найлонови ризи и се наслаждавахме на сладкарската им индустрия, под формата на вафличките Краш. Завиждахме на гражданите на Югославия, че могат да си пият кафето в Истанбул или че могат да пътуват в Западна Европа. А по документи произвеждахме повече БВП на глава от населението.
  4. Единствено посещение в Румъния по времето на Чаушеску,  можеше да ни накара да бъдем мъничко горди, заради чисто човешкото качество да сравняваме нашата си орисия с тази на съседите. Хората там наистина живееха много зле. И ненапразно народът подкрепи убийството на своя ръководител, осъден след скалъпен военен процес след неговото падане през 1989г. Там имаше наистина бунтове, за разлика от България. При нас работата беше, както се казва - софийски преврат, за разлика от Румъния, където се стигна до стрелба и противопоставяне на Секуритате и войската. Бунтуваше се не само столицата, но и градовете на Трансилвания, донякъде и заради това, че унгарците не искаха повече да мизерстват, управлявани от азиатски тип комунизъм. Много унгарци искаха да напуснат свободно Румъния и много от тях го направиха след 1989г. Посещенията за нас в съседна Югославия до 1989г., бяха леко травмиращи, гледайки пълните рафтове на магазините, ресторантите и автомобилните сервизи, хубавите пътища и като цяло липсата на това отвратително нещо, като да чакаш на опашка за някаква стока. Сега може да изглежда смешно, но тогава си мислехме, че няма нещо, като изключим хляб и салам тип "кучешка радост", което да може да се купи, без да се редим на опашки, без да правим списъци и без да се умилкваме като проститутки пред тези, от които зависеха нашите покупки.
  5. Да, бяхме стигнали почти 9 милиона жители. Градовете бяха пълни с неселение. Селата загиваха, но те загиваха десетилетия наред и причините не бяха само комунистите. Така е по цял свят - техниката навлиза в земеделието и хората на село стават излишни. Спомням си пълните паркове, по време на есенни сборове и панаири. Като ходиш по планините, пълно с народ. Бяхме затворено общество и ако границите са затворени къде да ходят хората на екскурзии - обикалят затворената си страна. Че даже имаше и лозунг - Опознах Родината, за да я обикнеш. Обичахме я, но родината, а не властта. И когато ентусиазмът започна да отминава още през 70-те години, започнахме да кръшкаме от съзнателната работа.  Народът усети, че общонародната собственост не е чак толкова общонародна. И това се разбра след 1989г., когато тази собственост беше най-нагло открадната и разпродадена от комунистическата номенклатура. Тогава всички видяхме, че тази собственост никога не е принадлежала на нас и всичко в нашия обществен и икономически живот е било една огромна измама. Много хора си мечтаят за онова време. Времето на социализма. Такива са хората. Те и много руснаци превъзнасят Сталин, а много хора оправдават така нареченият "народен съд", както и много хора превъзнасят Хитлер. Може би ще преосмислят мнението си, ако една част изкарат само един ден в лагера Скравена, при същото отношение, което са имали комунистите спрямо лагеристите или един ден по няколко пъти такива хора да бъдат вкарвани в газова камера и да им се пуска по малко газ, но не толкова, че да умрат от нея. Нека се помъчат един ден и тогава може би ще разберат какво е Сталин, Хитлер или "народен съд".  МАСАТА НАИСТИНА СИ ЗАСЛУЖАВА ЖИВОТА, ДОРИ И САМО ЗАРАДИ ФАКТА, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ОСЪЗНАЕ, ЧЕ ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ ЖИВЕЕМ В ОБЩЕСТВО, СЪЗДАДЕНО И ПРОЕКТИРАНО ОТ БИВШИ КОМУНИСТИ, ЧЕНГЕТА И СОЦИАЛНИ РЕНЕГАТИ.
  6. Жалкото е обаче, че цялата история на България е такава или подобна, което ме кара да бъде песимист от гледна точка на бъдещето на страната България и на българския народ. Жалко е да бъда съвременник на циганизацията на страната и народа, от който произлизам. Жалко е десетилетия или да не кажа столетия, един народ да живее в качеството му на лош пример за останалия свят - пример за неразвитост, недемократичност, продажност и липса на воля за промяна. НО ТАКАВА Е СЪДБАТА НА НАРОДИТЕ, КОИТО ИМАТ ЩАСТИЕТО ДА ГРАНИЧАТ С ОРИЕНТА. НЯМА КАК ДА ВИНИМ АСПАРУХ, ЧЕ Е НАПРАВИЛ ТУК ДЪРЖАВА. ЧОВЕКЪТ СЕ Е ПРИСЛАМЧИЛ КЪМ НАЙ-РАЗВИТАТА ДЪРЖАВА ПО ОНОВА ВРЕМЕ - ВИЗАНТИЯ. НЯМАЛО Е КАК ДА ПРЕДВИДИ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ 700 ГОДИНИ СЛЕД ТОВА.
  7. В заключение - през 1990г. бях оптимист за бъдещето на страната си. Сгреших. Освен открития грабеж на "общонародното ни имущество", организиран от комунистическата шайка и подкрепен духовно от 800 000 членове на същата тази партия, повечето от които си останаха бедни и прости, послужили като маша в ръцете на управляващата шайка, остана усещането ЗА ЛИПСА НА СВОБОДА, КОЕТО МЕ ПРЕСЛЕДВАШЕ ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА. КЪДЕТО И ДА ПОГЛЕДНА, НАВСЯКЪДЕ В ТАЗИ СТРАНА ЛЪХА НА СОЦИАЛИЗЪМ - КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПРИНЦИПИ НА ФОРМИРАНЕ И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ СРЕДСТВА, ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ИКОНОМИКАТА, КОЯТО ЗАВИСИ ОТ ВОЛЯТА НА ПОЛИТИЦИ И БЮРОКРАТИ, МОНОПОЛИЗАЦИЯТА НА ЦЕЛИ ОТРАСЛИ НА СЪЩАТА ТАЗИ ИКОНОМИКА, ЛИПСАТА НА СВОБОДА НА МЕДИИТЕ, ПОСТОЯННИТЕ ЗАТРУДНЕНИЯ, КОИТО ИМАМЕ ОТ ЧИСТО БИТОВ ХАРАКТЕР, ЗАВИСИМОСТТА НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС ОТ ВОЛЯТА НА ДЪРЖАВАТА, НАМЕСАТА НА СЪЩАТА ТАЗИ ДЪРЖАВА В ИКОНОМИКАТА, МОНОПОЛИЗИРАЙКИ ОБРАЗОВАНИЕ, СИГУРНОСТ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, РЕД И ПРАВОСЪДИЕ, ЕНЕРГЕТИКА, БАНКОВО, ЗАСТРАХОВАТЕЛНО И ФИНАНСОВО ДЕЛО, ПООЩТРЯВАЙКИ ЛИПСАТА НА СПРАВЕДЛИВОСТ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО НАПРАВЛЕНИЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ И СОЦИАЛЕН ЖИВОТ НА СТРАНАТА, ОТКРИТАТА ЦИГАНИЗАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ПРОФАНИЗИРАНЕТО НА ЦЕННОСТИТЕ.... И НЕКА ДА БЪДА ПРАВИЛНО РАЗБРАН - И ПРИ СОЦИАЛИЗМА И ПРИ ПОСТСОЦИАЛИЗМА, С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ В ПЕРИОД ОТ ЕДНА ГОДИНА, НЕ СЪМ ИМАЛ СЪЩЕСТВЕНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАТРУДНЕНИЯ, КОИТО ДА МИ ПОПРЕЧАТ ДА СЛОЖА ХРАНА НА МАСАТА НА СЕМЕЙСТВОТО СИ ИЛИ ДА НЕ МОГА ДА СИ ЗАРЕДЯ РЕЗЕРВОАРА С БЕНЗИН. ПО-ЛОШОТО В СЛУЧАЯ Е В ТОВА, ЧЕ АЗ НЕ СЪМ БИЛ ГЛАДЕН И ЖАДЕН, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА ДАЛИ СЪМ ЖИВЯЛ В СОЦИАЛИЗМА ИЛИ В ПОСТСОЦИАЛИЗМА. ЛОШОТО Е В ТОВА, ЧЕ НИТО ЕДНАТА СИСТЕМА, НИТО ДРУГАТА, МИ ДАДОХА ВЪЗМОЖНОСТ ДА РАЗБЕРА НАИСТИНА КАКВИ СА МОИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ. ВИНАГИ УСЕЩАХ ТЕЖКАТА РЪКА НА ДЪРЖАВАТА, ЗАЩОТО СЕ ОПИТВАХ ДА ПРАВЯ БИЗНЕС, РАЗЛИЧЕН ОТ ТОВА ДА ПОЛУЧАВАМ ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА ИЛИ ПЕНСИЯ. ЗАТОВА ХОРАТА, КОИТО РАЗЧИТАХА НА ЗАПЛАТА ОТ ДЪРЖАВАТА И ТОГАВА И СЕГА НЕ МОГАТ ДА РАЗБЕРАТ ТОВА, КОЕТО ИМ КАЗВАМ. ЗАЩОТО Е ОТРОВЕН ДУХЪТ НА БЪЛГАРИНА. ОТРОВЕН Е ОТ СОБСТВЕНИТЕ МУ ПОЛИТИЦИ И ОТ СОБСТВЕНАТА ИМ ДЪРЖАВА. В ТАКАВА ОТРОВА НЕ МОГАТ ДА СЕ РОДЯТ ГЕРОИ КАТО ПОЛКОВНИК СЕРАФИМОВ, ГЕНЕРАЛ ВАЗОВ ИЛИ МАЙОР УЗУНОВ. ПРЕДИ КОМУНИСТИТЕ ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА Е ИМАЛО БЕДНОСТ, НО Е ИМАЛО И ГЕРОИ. СЛЕД ТОВА ГЕРОИТЕ СА ИЗЧЕЗНАЛИ, ЗАЩОТО КОМУНИСТИТЕ СА ИМАЛИ НУЖДА ОТ ЧУЖДИ ГЕРОИ КАТО ЧАПАЕВ И ДЗЕРДЖИНСКИ, ЛЕНИН И СТАЛИН. ГЕРОИТЕ СА СЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗИРАЛИ. РЕЗУЛТАТЪТ Е - ЗАГУБА НА НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО, ЗАГУБА НА НАЦИОНАЛЕН ДУХ, ЗАГУБА НА СВОБОДА. ВСЕ ОЩЕ НЯМАМЕ СВОБОДА, ЗАЩОТО ОЧАКВАМЕ НЯКОЙ ДА НИ Я ПОДАРИ, ТАКА, КАКТО ИРЛАНДСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ПОДАРИХА СВОБОДА НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ. НО КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ, ТОВА Е ИЗКЛЮЧЕНИЕ В ИСТОРИЯТА НА ЕВРОПА, КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ, ОСОБЕНО, АКО СТАВА ДУМА ЗА НАРОД, НАСЕЛЯВАЩ ТЕРИТОРИЯ, ГРАНИЧЕЩА С ОРИЕНТА, КЪДЕТО ЕВРОПЕЙСКАТА СЕЛЯНИЯ СЕ СБЛЪСКВА С АЗИАТСКАТА.
Категория: Политика
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.11.2014 22:37
На всички им е ясно, че нашите депутати не са избрани по демократичен начин. Те са посочени от партийните лидери и 25 % от лумпенизираното население, купено по различен начин, узаконява тази антидемократична практика.


След като влязат в парламента, има ли нормативен документ, който да казва кого представляват депутатите - тези, които са ги предложили за депутати и към които те са поели някакви обещания - писмени или устни, тези, които са гласували за тях или всички избиратели.

Според мен, практиката е, че неформално депутатите са подчинени и представляват тези, които са ги предложили в партийните листи. Иначе няма как да се възприеме за нормална недемократичната практика, лидерът на партийната група да казва на своите "подчинени" депутати как да гласуват всеки път.


Ако представляват своите избиратели, не би ли трябвало по някакъв начин да кореспондират с тях, във връзка с текущото водене на делата в народното събрание.

Разбирате ли какъв правен абсурд съществува в България. Нито изборът е честен и демократичен, нито след това, постъпили в народното събрание, те се съобразяват с волята на избирателите, защото не съм чувал досега, народен представител да е направил анкета сред избирателите си, по отношение на това какво становище да вземе по предложен за приемане закон в народното събрание.


Логично е народните избранници да представляват тези, които са ги избрали за депутати. Но този подход е твърде имагинерен и остава голяма група от избиратели, които нямат свое представителство в народното събрание.

Също така е логично, всеки народен представител да представлява суверена като цяло и е логично, гласовете в подкрепа на избирането на народен представител да идват от територията на цялата страна и от българските граждани, които живеят в чужбина. Колкото повече гласове събере, толкова по-големи трябва да бъдат шансовете за успех. Така ще се премахне огромната несправедливост, един депутат да се избира с 1000 или по-малко гласа, а друг да остане "навън" и със събрани 5000 гласа. Сегашната система е порочна и обслужва партийните инереси на лидерите на партиите и тяхното обкръжение.


Също така, трябва да имаме право и на отрицателен вот. Може някой да бъде избран за народен представител, но ако освен положителният вот, за него има и голям отрицателен вот, няма как такава личност да бъде народен пратеник.

Но преди да стигнем до същностната промяна на изборния кодекс, където трябва да се направи всичко възможно да се премахне влиянието на партиите при изборът на народните пратеници или възможностите за отзоваване на депутати, на първо време може да се помисли за забрана за "консултации" в парламента, което означава, да бъде криминализирано "съветването" на народните пратеници, как да гласуват по всеки един закон или предложение за гласуване. Поне ще ни спести нагласените резултати и "черното" тото, което познаваме в нашия парламент от десетилетия. Всеки да гласува по съвест. Да се премахнат привилегиите при формирането на групи иначе много ще ни дойде. Партиите лансират кандидатите, те плащат за изборите и ги печелят и накрая, те правят законите така, както на тях им е изгодно и насилват собствените си депутати да гласуват в много от случаите, против тяхната воля. Както виждате, всичко е опорочено още от първата стъпка, та чак до последната.

Въпроси - трябва да задаваме въпроси и да искаме настоятелно отговори. Иначе онези там се правят на слепи и глухи. Нямаме правна възможност да ги разкараме оттам, засега. Не ни остава друго, освен да питаме и да настояваме да ни дават отговори. И да вдигаме шум, толкова, че това да им пречи в голяма степен да мислят предимно за себе си. Ако не вдигаме шум, никой няма да ни забележи. Такава е практиката от десетилетия. Нищо не се дава даром в тази държава. Още повече СВОБОДАТА...ТРЯБВА ДА ВОЮВАМЕ ЗА НЕЯ ВСЕКИ ДЕН.

Категория: Политика
Прочетен: 680 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 29.11.2014 15:54
Ако видим какво се случи във Великобритания, можем да направим и аналогия с това, което се случва и в Украйна и в други държави.

ОБИКНОВЕНО ИСКАНИЯ ЗА ФЕДЕРАЛИЗАЦИЯ СЕ ПРАВЯТ ТАМ, КЪДЕТО ИМА РАЗДЕЛЕНИЕ ПО НАРОДНОСТЕН ПРИНЦИП, като населението е различно в някаква степен от общото за държавата, в някаква степен е различен езикът или религиозната принадлежност, както е например в Украйна.
Примерът с Каталуня също е показателен. Голяма част от каталунците се припознават по-скоро като каталунци, отколкото като испанци. Езикът им също има своите особености. Религията обаче е една и съща. Но въпреки това, тенденциите към федерализъм са много силни.


Проблемът при всчики случаи е централизираната държава - която може да се казва Великобритания, Испания, Украйна или която и да е друга страна. ЗАСЕГА ОБАЧЕ ПРЕОБЛАДАВАТ ТЕНДЕНЦИИТЕ ЗА ФЕДЕРАЛИЗАЦИЯ, КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА РАЗЛИЧЕН НАРОД. ОСОБЕНО ТЕ СА СИЛНИ И ТОГАВА, КОГАТО СТАНЕ ДУМА ЗА РАЗЛИЧНА РЕЛИГИЯ, КАТО В УКРАЙНА.


И ТЪЙ КАТО ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ДЪРЖАВА Е ЕДНО БЕЗДУШНО И ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНО АДМИНИСТРАТИВНО ФОРМИРОВАНИЕ, КОЕТО Е НАЛОЖЕНО НАСИЛА И С ИЗМИСЛЕНИ ОТ БЮРОКРАТИТЕ ПОЛИТИКИ, КОИТО КРЕПЯТ ТОВА ФОРМАРОВАНИЕ, ЦЕНТРОБЕЖНИТЕ СИЛИ СТАВАТ МНОГО СИЛНИ, КОГАТО ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ ФОРМИРА И РАЗПРЕДЕЛЯ РЕСУРСИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО, КАКТО И КОГАТО ОПРЕДЕЛЯ В ГОЛЯМА ЧАСТ ПОЛИТИКАТА НА ВСИЧКИ РЕГИОНИ, БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С ТЕХНИТЕ МНЕНИЯ. ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЗА ПРОТИВОРЕЧИЕТО, КОЕТО СЪЩЕСТВУВА В СЪВРЕМЕННА ЕВРОПА. УЖ ЖИВЕЕМ В ДЕМОКРАТИЧНИ ДЪРЖАВИ, НО НИКЪДЕ В ТЕЗИ УЖ "ДЕМОКРАТИЧНИ" ДЪРЖАВИ, НИКЪДЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ СЕ ИЗБИРА И СВАЛЯ ПРЯКО ОТ СУВЕРЕНА. А ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ РАБОТИ БЕЗ НЕГОВАТА ОТОРИЗАЦИЯ И НА ПРАКТИКА ПРАВИ ТОВА, КОЕТО СИ ИСКА, БЕЗ ДА МОЖЕ ДА БЪДЕ КОНТРОЛИРАНО ОТ СУВЕРЕНА.


В този напрегнат момент някои от провинциите издигат глас за икономическа и политическа самостоятелност, защото колкото е по-малка една общност, толкова повече възможности има за контрол върху формирането на политиките и разпределението на обществения ресурс. Примерът с Исландия тук е впечатляващ. Една държава с население колкото е Пловдив ни показа как може суверенът да влияе на политиките провеждани от властта. Естония също е добър пример в това отношение.

Важно е да се подчертае, че когато става дума за богати провинции, които искат да се откъснат от централната власт, като Шотландия и Каталуня, обяснението е прозаично - хората там искат да стопанисват парите си, тъй като не вярват, че централната власт може да го направи по-добре от тях. В други случаи като Крим и Източна Украйна, настроенията са повече за присъединяване към по-големия "брат", защото в една централизирана държава като Русия, социалните помощи са съществен дял от бюджета на страната и така на практика тя купува благоволението на по-бедните части на територията на Украйна, населена с руснаци. А от геостратегическа гледна точка, Русия няма да позволи да съществува независим Крим, защото географското положение на полуострова е много важно за Русия и тя е готова да плаща на половината население на тази територия пенсии и заплати, само и само тя да е в границите на Русия. Тоест Крим има огромни възможности за самостоятелно развитие, но това не отговаря на интересите на Русия. Обратно, Източна Украйна има много по-малки възможности да се справи сама, без подкрепата на Русия и всякакви напъни за самостоятелно решение извън Русия, ще обрече тези райони на икономически упадък, имайки предвид наслоените през десетилетия социалистически настроения и това, че тази територия е обградена от две тоталитарни и корумпирани страни като Украйна и Русия. Но каквото и да кажем, там са силни центробежните сили, благодарение на тъпата политика на управляващите в Киев, която отиде на директна конфронтация с руското население. От друга страна, тази територия не може да бъде анексирана директно както това стана с Крим и заради откритото противопоставяне на лидерите на развитите страни и заради липсата на толкова стратегически силни основания като при Крим. Не са за пренебрегвани и икономическите фактори, защото едно е да плащаш пенсиите и заплатите на кримчани, а друго е на десет пъти повече руснаци, населяващи източните територии на държавата Украйна.


Но да не се отклоняваме в големи подробности. Бедните искат да се откъснат от богатите. Централизираната държава не разрешава. Започват брожения и шотландците успяха да получат големи отстъпки, като размахаха пръст на метрополията. Сега на ред е Каталуня. След това може да се случи със Северна Италия.

Хората искат по-голяма справедливост при формиране и разходване на средствата и намаляване ролята на централизираната държава при решаването на ежедневните им проблеми. Естествено, че Гранада няма да иска да бъде независима, защото получава от централната власт повече, отколкото би получила, ако е независима. Или това ще бъде резултатът в първите 10 години от самостоятелното съществуване. Централизираната държава на практика унищожава естественото състезание между общности, народи и територии, като провежда политики на зависимост от решенията на центъра, като преразпределя финансовите ресурси не на база на ЗАСЛУГИ, А НА БАЗА НА СУБЕКТИВНИ ФАКТОРИ. Същото в голяма степен е и при нас. Винаги съм се питал, на какъв принцип става разпределение на средства в посока - държава - общини и никаго не съм получавал отговор, колкото и да гледам бюджета и всякакви политики и документи. Принципът на социализма същесвува в някаква степен и в България и в Русия, че и в Америка. Да преразпределяш ресурси събрани от едно място, към друго място си е чист социализъм, независимо от това как някои хора ще го нарекат. Най-справедливо е, ако регионите плащат на централизираната държава за определени услуги, на база на населението, което живее там. Ако не харесват тези услуги, тези общности могат да откажат да плащат на централизираната държава и да намерят друго решение за себе си. Но както е известно централизираната власт се крепи на насилието и нея не я интересуват кое е справедливо и кое не. Видин е един скапан град, въпреки, че получава повече държавна помощ от Габрово например. Но това не прави Видин по-добър, а още по-зле - прави го още по-скапан. Защото ако се опитваш да заобиколиш обективни пазарни закони, резултатът е един - бедност и хаос. Не е справедливо да вземеш от богатите и да дадеш на бедните, особено ако богатите са заработили честно парите си, а бедните са мързеливи търтеи. Но ако имаме централизирана система, нито богатите ни са честно станали богати, но със сигурност знаем, че безните са повече, заради държавната политика за поощтрение на тяхното увеличение.

Затова призовавам, колкото по-бързо направим федерализация на България на териториален принцип, колкото по-бързо се осигури истинска финансова независимост на общините и кметствата, колкото по-малко средства изсмуква от тях централизираната държава, толкова по-бързо и по-ефективно ще се решават проблемите на населените места. Простичко да го кажем - жителите на Катуница не им пука много за жителите на Бяла Черква, както и обратното, освен ако не става дума за общонационален проблем, като строителството на АЕЦ или въпроси, които засягат националната сигурност на страната. Нека едните да си гледат своя бюджет, нека другите да си гледат техния. Да работят, да плащат на общината, да изискват от кмета отчет за всеки похарчен лев, да го сменят, ако той краде и лъже, да поемат собствената си отговорност за развитието на своето село, град и община. Сега милиарди левове се крадат от централизирания бюджет. Големите общности трудно могат да се контролират. Как например бай Пешо от квартал "Меден рудник" ще контролира Бойко Борисов? Никак. Но бай Пешо има повече възможности да контролира какви ги върши кметът на "Меден рудник". Но ако централната власт открадне парите на хората от този квартал, тези хора ще станат зависими от централната власт и в резултат ще се получи това, което е всъщност нашето дередже. Вдигаш ръце и се примиряваш, защото нищо не зависи от теб. И започваш да разчиташ и ти на пенсия или помощ от държавата и свикваш с идеята, че не е необходимо, ако не и вредно, да развиваш своя потенциал. Превръщаш се в кученце, което се умилква около стопанина си за парче хляб.

Категория: Политика
Прочетен: 303 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 27.11.2014 15:29
Сега получава по 1 милиард на година и с тези пари хрантутим 57 хиляди служители на ведомството. Искат още поне 300 милиона, за да се издържали по-добре и да изпълнявали по-добре професионалните си задачи.

ЧУДЯ СЕ, КОЛКО ПАРИ ЩЕ ПОИСКАТЕ, ЗА ДА ИЗЛЕЗЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ НА УЛИЦИТЕ И ДА ВИ ВИДИМ ГОСПОДА ПОЛИЦАИ?

В едно интервю, шефът на КАТ каза, че в България имало 400 полицейски екипа на пост в момента на интервюто. Това са 800 полицаи. Ако са на три смени, значи полицаите, които ни пазят улиците са 2400 души. Ако сложим и 500-600 квартални, числото става 3000. Като добавим гранична полиция и пожарната, да станат максимум 7000 души. КЪДЕ СА ОСТАНАЛИТЕ, ЧЕ НЕ МОГА ДА ГИ ВИДЯ? А ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИСКАТ ПАРИ. И ОТ НАС И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ОТ МАФИОТИТЕ. ХИТРА СИСТЕМА. ВСИЧКИ Й СЛУЖИМ, ВМЕСТО ТЯ ДА НИ СЛУЖИ.

АЗ ЛИЧНО СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ ИМА 400 ЕКИПА ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА. АЗ ПОНЕ НЕ МОГА ДА ГИ ВИДЯ. ДНЕС ИЗМИНАХ СТОТИЦИ КИЛОМЕТРИ И ВИДЯХ ДВА ПОЛИЦЕЙСКИ ПОСТА И ТЕ КАКТО ПРЕДПОЛАГАТЕ, ВИДЯХА В КРАЯ НА ДВЕ ТЪПИ СЕЛА, С НАДЕЖДАТА ДА НИ ХВАНАТ С ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ И ДА НИ НАПИШАТ АКТ, КАТО В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ БАНДА МАНГАЛИ ВЕРОЯТНО РЕЖАТ С РЕЗАЧКА ПОРЕДНИЯ ПЕНСИОНЕР В ПОРЕДНОТО СКАПАНО БЪЛГАРСКО СЕЛО. ЧУДЕСНА РАБОТА. СТАВАТЕ САМО ДА ИСКАТЕ, АМА НЕ ДАВАТЕ.


КОЛКОТО И ПАРИ ДА ДАДЕМ НА МВР, ДА ИМ НАПРАВИМ ЗАПЛАТИТЕ ПО МИНИМУМ 2000 ЛЕВА. ДА ДАДЕМ НА НАЧАЛНИЦИТЕ ИМ ПО 4000 ЛЕВА, ПАК НЯМА ДА СИ ВЪРШАТ ДОБРЕ РАБОТАТА, ЗАЩОТО ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА СИСТЕМА ПРАВИ ТАКА, ЧЕ ПОЛИЦАИТЕ СЛУЖАТ НА НАЧАЛНИЦИТЕ СИ, А НЕ НА НАС. В ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ. В ОРГАНИЗАЦИОННАТА СХЕМА И В ТОВА КАК ТЯ ФУНКЦИОНИРА, А НЕ В СРЕДСТВАТА, КОИТО СЕ ЗАДЕЛЯТ ЗА МВР.
Категория: Политика
Прочетен: 367 Коментари: 0 Гласове: 2
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187196
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Ноември, 2014  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930