Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3194595 Постинги: 6869 Коментари: 4294
Постинги в блога от 15.11.2016 г.
 Тя щяла да си остане шеф на НС, нямало да подава оставка, защото била подкрепена от парламентарната група на Герб. Баба Цеца е на път да провали тотално Герб. Всъщност какво й пука на баба Цеца за Герб. Партията е само трамплин за удовлетворяването на нейното ненаситно его. Как си мислите, ако ПАРТИЯТА не застане зад баба Цеца, докъде може да стигне нейната кариера? Шеф на правния отдел в община Плевен, ама и там вече няма да я вземат, след като се провали на изборите за кмет на града преди 9 години.

Как тогава Бойко не видя, че тази жена не е избираема!!! Чудя му се на акъла, какво видя в нея. Аз виждам един класически чиовник, който с голям кеф бих наритал, ако ми се отдаде случай. Да ходи да продава вафли и мляко в някой магазин, без да обидя никой от прадавачките, защото години наред и аз съм продавал мляко и вафли. Но това е наистина би бил върхът на нейната "кариера", ако не е член на политическата мафия.



Сега искам да задам въпрос на работодателите.  ВИЕ БИХТЕ ЛИ ВЗЕЛИ БАБА ЦЕЦА НА РАБОТА ПРИ ВАС, КАТО ЗНАЕТЕ, ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ ОТ НЕЙНИТЕ ВРЪЗКИ, КОИТО ТЯ ИМА СРЕД ПОЛИТИЧЕСКАТА МАФИЯ. ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ДА ИЗКАРАТЕ ЦЯЛ ДЕН С ТОВА ЧУДОВИЩЕ В ЕДНА КАНЦЕЛАРИЯ!


Ами другите назначения? Дали някой е питал служителите на МВР, дали искат за началник такава като Бъчварова. А знаете ли защо не уважавам служителите на МВР? Защото и дяволът да го назначат за техен началник, никой от тях няма да има достатъчно чест и гордост, да се откаже да му служи.

Сигурен съм, че Бъчварова разбира от МВР толкова, колкото аз разбирам от астрономия. Но не съм чувал досега някой от системата да си подаде оставката в знак на несъгласие с толкова непрофесионално назначение и то на мястото на главата на системата - министър на МВР. 

Всъщност какво очаквам от българския народ и от българина. Радев напусна армията, защото му предложиха алтернатива. Защо не напусна преди това, въпреки, че не беше съгласен с модела на управление наложен от Плевнелиев и от онзи министър на войната, Ненчев? Това е положението - шубето е голям страх.
Категория: Политика
Прочетен: 567 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 18.11.2016 09:57
 http://www.mediapool.bg/voennite-sadii-se-obidiha-ot-doklad-za-kachestvoto-na-rabotata-im-news256575.html


Ако искате, прочетете статията сами, защото неАм нерви да коментирам тези глупости. Вземат повече от 3000 лева заплати, а са 10 пъти по-малко натоварени от гражданските съдилища и са недоволни. Ето това е безконтролната държава. Някой ги е парашутирал там и си живеят живота и не им пука от това дали работят или не. 
Категория: Политика
Прочетен: 167 Коментари: 0 Гласове: 0
 С това, че е черен.


С това, че големи ги вадеше, а накрая нищо хубаво не направи за света.


С това, че стана носител на Нобелова награда за мир, а в същото време изпращаше дронове, като някакъв подлец, за да изтребва тези, които не са съгласни с него.


С това, че изпрати специалните части да убият Осама по "най-демократичен" начин. По какво се различава Обама от Осама? Единият се разпореди на своите последователи да разбият самолети в двете кули, а другият си отмъсти, като му отне живота. Всъщност, религиозен ли е Обама? Как ще обясни пред свети Петър, че не е спазил божията заповед: Не убивай? Ако той убива напълно съзнателно, използвайки за целта ресурсите на "демократичния " си народ, каква е разликата между него и един терорист като Осама?


С това, че "набута" Америка с още дългове и сега страната дължи 20 трилиона долара.


С това, че подпали с действията си или с бездействията си "цветните" революции в Африка, Азия и в частност в Европа, следствие на което, тези зони станата зони на напрежение, емигрантски потоци и като цяло значително се повиши нивото на нестабилност в цели региони от света. Тероризмът разцъфтя така, както никога досега. Първо финансираш Ал Нусра, като я снабдяваш с оръжие. След това я подкрепяш да напада законно избрано правителство и в края на мандата си заповядваш на своите да изпратят дронове, та да убият ръководителите на същата тази Ал Нусра, защото за гледали накриво американските инструктури, които си пратил да ги научат на военни обноски.



С това че милиони повярваха, че този човек е носител на промяната и същите тези милиони педераси, травестити, нелегални емигранти, натурализирани латиноси, черни наркотрафиканти и каква ли още не паплач, гласуваха за него, облени в сълзи, защото са станали свидетели на една паметна промяна в Америка, на нещо, за което такива като Мартин Лутер Кинг мечтаеха. В края на мандата, бели полицаи застреляха няколко черни трафиканти на дрога и се започнаха едни вълнения, та чак до ден днешен. Никога през последните 30 години Америка не е била повече разделена на бели и черни, отколкото е сега, след управлението на Обама. Така и не разбрах този човек, християнин ли е или мюсюлманин. Защо се кланяше на краля на Саудитска Арабия?



С това че се разпореди НАТО да приближава колкото е възможно по-близо до руските граници, за да изнерви руснаците до краен предел и вместо да се споразумее с тях, реши да им наложи санкции, като преди това финансово и морално подкрепи един напълно "демократичен" преврат в Киев, като в същото време създаде условия украинската олигархия да обсеби напълно държавните структури на Украйна. До този момент поне оригарсите нямаха пряко властта. Е вече я имат. След това защо ни взеха Крим и защо в Донбас има война. Ами какво очаквате, като не се грижите за народа си, някой друг ще се погрижи за него. Защо руснаците не дебаркират в Киев? Могат да го направят, но там живеят украинци и няма да посмеят. Да не ги мислите за толкова глупави. Целият театър, който гледахме от Майдана в Киев беше режисиран от Обама и от неговото обкръжение. Путин има по-висок рейтинг от Обама, защото Обама е смотан. Нито е ястреб, нито е пацифист. Някакъв хибрид, който за нищо не става. 

Кажете ми, че не се досещам, какво хубаво направи Обама за света и за Америка? Може и да съм пропуснал нещо. "Хубавото" е, че благодарение на неговите грижи, 50 милиона американци получават купони за храна, в качеството си на особено уязвими граждани на Америка. Колкото демократите в Америка ставаха все по-богати, толкова бедните ставаха все повече и повече. С това запомних управлението на Обама.

Категория: Политика
Прочетен: 205 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 18.11.2016 09:55
 За всички успехи на правителството сега няма да говорим. Всички ги знаем. Спорни или не, те са факт. 

Но тъй като премиерът в оставка все още не може да вдене какво сгреши, мисля, че е важно да му припомним какво не направи и заради какво народът му зашлеви плесница на президентските избори.
  1. Като му дадохме властта през 2009г., Бойко обеща да осигури техническа възможност, към някой от сайтовете - било този на министерския съвет или друг, сега вече не си спомням точно, да направи нещо като неформален тип за перманентно допитване затова, какво мислят хората по отделни въпроси. Още тогава реагирах положително на тази изява и си мислех, че това е най-хубавото нещо, което ни се е случвало и излизало от устата на български премиер, защото предполагах, че от това ще последва нещо много по-голямо, а именно, пряката демокрация, за която толкова хора в България мечтаят. НЕ СЕ ПОЛУЧИ. БОЙКО НЕ ИЗПЪЛНИ ТОЗИ АНГАЖИМЕНТ. А ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ПАРИ СТРУВА ДА СЕ НАПРАВИ? ЖАЛКИ ПАРИ, НА ФОНА НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА. Много от вестниците и електронните издания направиха подобно нещо - анкети, за проучване на общественото мнение. Бойко обаче не се усети, че бламира най-доброто си предложение още в самото начало. Ако имахме такава възможност, можеше да ни предложи десетина кандидатури за президент и със сигурност, българският народ нямаше да подкрепи Цачева още на това предварително допитване. На практика Бойко си призна, че слуша кожата си и контактува с народа именно пред кожата. Вместо да разчитаме на първичните си инстинкти, не е ли по-добре да питаш народа, а не след това да се правиш на дръж ми шапката;
  2. Второто нещо, което не направи е - електронното правителство. Ние живеем в 21-ви век и колкото повече използваме технологиите в нашия живот, толкова по-добре ще живеем. Само за пример - Майкрософт, Епъл и Оракъл взети заедно, правят повече пари от цялото селско стопанство на Америка. Не искам да обиждам земеделците, но технологиите са това нещо, което движи всичко около нас, включително и земеделието. Ако използваме технологиите и в политическата си дейност, а както знаете, тя е в основата на всяко нещо - и добро и лошо, което се случва в живота ни, тогава малко страни биха имали шанса да бъдат нещо повече от нас. Да, ама не. Бойко назначи един посредствен циганин за министър и накрая, никакво електронно правителство нямаме. А за последните 15 години са похарчени повече от 1 милиард лева за тази цел. Естонците свършиха тази работа при първоначални вложения от 34 милиона долара и в резултат на оптимизирането на работата на държавната администрация и електронизацията на образованието, правителството, общините и като цяло, на цялата икономика, отиде на космическо разстояние от нас. Както се казва, срещу тях да бягаме, не можем да ги стигнем. Това е второто голямо нещо, което Бойко не направи.
  3. Третото нещо е, че нищо не направи, за да подобри съдебната система - тя е корумпирата и интригантска, след като се стигна даже дотам, че френският посланик се застъпва за фирма, открадната чрез акт на български съдия!!! Представяте ли си, българският посланик в Париж да се застъпи за българска фирма, открадната с акт на френски съд!!!! Бойко имаше всички лостове за внасяне на закони, които да направи съдебната система по-ефективна. Но не направи нищо. Стигна се до такива прецеденти, че гражданин е нападнат незаконно от служители на отряда за борба с тероризма, без да е класифициран като терорист или дори без да е извършил каквото и да е нарушение на закона досега. Направен е опит за неговото убийство, а той се е защитавал в собственото си жилище. Резултатъ е - осъден е на доживотна присъда, затова, че не се е подчинил на неправомерна заповед от страна на ръководителя на операцията. Полицията е използвала гранатомети, за да обезвреди собствен сътрудник. И след това няма никакво съдебно преследване на този, който е разпоредил тази акция. В същото време, затворите са пълни с "престъпници", които са откраднали нещо за 50 лева или са направили някаква друга подобна глупост.
  4. Четвъртото нещо, което не направи е, не осигури ефективна работа на МВР. Населението няма доверие в МВР и в много от случаите не съобщава за извършени престъпления срещу личността и имуществата, защото вярва, че МВР няма да му помогне, а само ще му изгуби от времето.. Това го говоря и от собствен опит. МВР продължава да е корумпирано и да служи на началника си, тоест на премиера, вместо на закона. Попитайте който и да е служител на МВР, колко закона е прочел и колко закона прилага в работата си. Те прилагат заповедите на началниците си а не на закона. Това е голям пропуск в работата на премиера. Той беше пропуск и тогава, когато беше главен секретар на МВР. Затов няма никакво основание да се оплаква от липсата на опит. Има достатъчно опит, важното е дали има достатъчно акъл да разбере това, което такива като мен пишат.
  5. Петото нещо, това е липсата на каквато и да е реформа и прозрачност и оценка на ефективността от работата на тайните служби. Случката с КТБ го потвърждава. Как е възможно, службите да оставят един човек, да оперира с милиради левове, без да го наблюдават. И то става дума за чужди пари, а не за негови пари.
  6. Четвъртото нещо е, че остави монополите да си правят каквото си искат и с това ни "набута" с милиарди левове.
  7. Петото нещо е, че когато харчеше парите ни, не мислеше, че е необходимо да иска качествена работа в замяна, независимо от това, дали става дума за учители, лекари, университетски преподаватели, полицаи, държавни служители и т.н. В резултат на това, нито сигурността ни е сигурност, нито образованието - образование, нито здравеопазването - здравеопазване. Куче влачи, диря няма. Пари се дават само срещу добре свършена работа, е не едно към гьотьоре, какъвто беше неговият принцип. Мога да говоря много затова, че никой финансов министър не посмя да му каже, че на практика бюджетът е план, който припокрива почти на 100% онова, което социалистическата държава по времето на Живков правеше, а това водеше дотам, че се харчеха безхаберно милиарди левове всяка година.
  8. Шестото нещо е, че не ни даде увереност, че всичко в системата на държавната администрация е поставено на честни принципи, на яснота и откритост към гражданите, че назначенията са на основанието на предишен опит и доказани възможности и че всеки, който се труди усърдно и ефективно в системата на държавната администрация ще получи достойно заплащане и позиция. Всичко продължи постарому, защото Бойко не посмя да разтури най-голямата и силна българска партия, партията на бюрократите. Тази партия е постоянно на власт, независимо от това дали управлява Герб, БСП, НДСВ, СДС, ДПС или която и да е друга партия. Бюрократите са най-голямата и силна българска партия, създадена умишлено от българските политици и която партия стои в основата на всички неблагополучия, случили се на България през цялот й съществуване. Та как би ни отговорил Бойко, защо направи Цецка Цачева председател на НС? Какви са нейните заслуги за конституционализма в България, какво е направила за обществото преди да стане шеф на събранието? Как е възможно от служител в правна служба в община Плевен и хоп, председател на НС!!! И след това този народ трябва да му повярва, че всичко е честно!!! Кого пита Бойко за това назначение? Никого, себе си пита. И накрая, най-нахално искаше да ни я пробута за президент! Какво после се прави, че не разбира за какво става дума, когато гласоподавателите му извъртяха този звучен шамар. Не стига друго, ами и кандидатът му в квартал Младост в София загуби от втория, който изоставаше на първия тур с 10 пункта след фаворита на Герб. Шамар след шамар.
  9. Седмото нещо, което не направи е, осигуряването на стабилна и свободна медийна среда в България. Откакто Бойко е на власт, медийната среда става все по-неслободна и по-несвободна. Заигравката му с Пеевски е апогей на тази несвободна медийна среда. Ако свободата на словото е под въпрос в една европейска страна, няма как това да не се отрази на цялостната картина на обществения, политическия и икономическия живот на тази страна.
  10. Осмото нещо, което не направи е да осигури свобода на икономиката. Няма ли кой да му каже, че ако икономиката не е свободна, тя е по-близко до икономиката на Северна Корея, отколкото до икономиката на Австралия, например?
  11. Отново стана много дълга статията, така че, ако съм пропуснал нещо, извинявам се.
Категория: Политика
Прочетен: 296 Коментари: 2 Гласове: 0
 https://www.24chasa.bg/novini/article/5875441


И ПАК ЗАДАВАМ ЕДИН И СЪЩ ВЪПРОС ОТ ГОДИНИ НАРЕД - НА КОЛКО ГОДИНИ ЗАТВОР ЩЕ ОСЪДИТЕ ВИНОВНИТЕ ЗА ГРАБЕЖА НА ВЕКА - КТБ? АКО ЗА 105 ЛЕВА ОСЪЖДАТЕ ЧОВЕК НА 8 МЕСЕЦА СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР, НА КОЛКО ТРЯБВА ДА ОСЪДИТЕ ВИНОВНИЦИТЕ ЗА КТБ? ЗА КОЛКО МИЛИОНА ГОДИНИ? ХОРА, ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ И ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ГЛУПОСТИ. НЕ ЗНАМ, КАКВО СА ВИ УЧИЛИ В УНИВЕРСИТЕТА, АМА КАТО ГЛЕДАМ ВАШИТЕ РЕШЕНИЯ, МАЙ НА НИЩО НЕ СА ВИ НАУЧИЛИ.


Чували ли сте приказката: На умряло куче, нож вади?


Това е българското правосъдие. Само си помислете - ангажирани трима съдии, обвинител, обществен защитник, стотици страници преписки, събиране на свидетелски показания и ред други административни негодби, да да вкараш някого в затвора, който е причинил щета на бензиностанция в размер на 105 лева.
Сега трябва да лежи в затвора, да го храним, да го обличаме, да му осигурим топлина през зимата, да плащаме заплати на надзиратели, заради щета от 105 лева.


А какво ще кажете дами и господа съдии, да го осъдите да плати глоба на държавата, която да покрие разходите на съдебната система и в същото време да го осъдите да положи обществен труд в полза на фирмата, която е ощетил, като отработи работа за няколко пъти повече от нанесената щета?

Какво ще кажете да го осъдите на обществено полезен труд и да чисти помещенията на "Бърза помощ" в продължение на един месец?

Няма ли да е по-справедливо от това, да му отнемата свободата за 105 лева? Колко струва свободата на гражданина? Ако му отнемете свободата за 240 дни, това означава, че за щета от 1,8лв. лишавате човека от свобода за един ден и натоварвате бюджета с поне 50 лева в рамките на същия този ден, ако се вземат предвид всички разходи, по неговото залавяне, осъждане и излежаване на присъдата.

Страхотна логика, няма що. И къде е превъзпитателната роля на съдебната система? На базата на какъв правен акт ще докажеш, че заради 1,8лв. имате право да отнемете свободата на един човек за 24 часа? Просто умът ми не го побира. Къде са учили право тези хора? Къде другаде, в Софийския или в някой от многобройните му филиали или в полицейската академия. 



Категория: Политика
Прочетен: 678 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 15.11.2016 15:13
 Интелектуалните напъни на премиера в оставка продължават. Толкова гениални работи е направил по време на 6 годишното си управление на страната, че народът му е сляп и не може да ги види.
Всички други пъти, той е "усетил през кожата си", настроенията на народа, само този път разбирате ли, не усетил такова нещо.

АМИ КАТО СИ СЕ ОБГРАДИЛ С ЛИЗАЧИ И ПОДМАЗВАЧИ, КАК ЩЕ УСЕТИШ, ЧЕ НЕЩО НЕ Е НАРЕД. НЯКОЙ ОТ ТВОИТЕ СЪВЕТНИЦИ НЕ ТИ ЛИ КАЗА, ЧЕ ТВОЕТО УПРАВЛЕНИЕ НЯМА ФУНДАМЕНТ. ВЪРХУ КАКВА ПОЛИТИКА ПРАВИШ ПОЛИТИКА? КАКВИ СА ОСНОВОПОЛАГАЩИТЕ ПРИНЦИПИ, ВЪРХУ КОИТО ГРАДИШ ДЕЙНОСТТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. Ако си мислиш, че да строиш е политика, прав си. Политика е. Държавата винаги се е намесвала в икономиката, особено, когато става дума за строителството на важни национални обекти. С много малки изключения по света, инфраструктурата е работа на държавата и на общините. В тази сфера все още частници не се допускат. Поне в България не знам да има частни пътища.

Ако си мислиш, че да се строят детски градини за сметка на данъкоплатците, няма проблеми. Децата са нашето бъдеще и държавата не може да стои безучастна.

Ако си мислиш, че бюджетът трябва да финансира пенсионерите, защото вноските в НОИ не са достатъчни, поради факта, че крадливите комунисти в продължение на десетки години направиха така, че парите в спестовния фонд да се изпарят ако дим, ням проблем, нека да има пари за пенсионерите от бюджета.


Ако си мислиш, че бюджетът трябва да налива пари в системата на държавното и общинското здравепогазване - няма проблеми и там да отиват.


Ако си мислиш, че образованието в България трябва да бъде държавно - няма проблеми, наливай и там пари. Няма значение, какъв продукт ти дават - наливай и това е. Важното е и тук хората да са доволни. Резултатът не е важен.

Ако си мислиш, че БДЖ трябва да получава стотици милиони субсидии, за да могат социално слабите да пътуват между София и Карлово за 5 лева, давай пари и там.


Ако си мислиш, че полицаите, въпреки това, че са корумпирани и вършат нищожна работа, за парите, които получават и че трябва да получат в края на службата си едни 24 заплати накуп, затова, че са стояли като чиновници в стотиците полицейски управления в страната, докато в същото това време, битовата престъпност минава всякакви граници, моля, давай пари и там.


Ако си мислиш, че съдиите трябва да получават по 2000 лева минимална заплата, а в същото това време, хиляди дела "отлежават" за по-добри времена, моля давай и на тях.

Ако си мислиш, че трябва да дадеш едни 500 милиона лева за висшето образование, при положение, че там освен да продават дипломи, друго не правят - моля, давай пари и на тях.


Ако си мислиш, че трябва да дадеш едни 130 милиона на БАН, когато същата тази институция има активи от 330 милиона лева, няма проблеми, давай и на тях.


Ако си мислиш, че трябва с бюджетни пари да ремонтираш църкви и манастири, като в същото това време, църковният клир е пълен с ченгета доносници, които пари за 5 лева не са свършили през живота си в полза на този народ, няма проблеми, давай пари на църквата.


Ако си мислиш, че трябва да дадеш на казионните БНТ и БНР едни 110 милиона лева от бюджета, въпреки, че друго, освен да са стожери на цензурата и лошата журналистика - моля, давай пари от бюджета.

Ако си мислиш, че трябва да си затваряш очите, за дейността на монополите в България и за кражбата от десетки милиарди левове от джобовете на всички нас, като в същото това време и кьоравите виждат, че Лукойл Русия е на печалба, а Лукойл България не е внесла в бюджета и един лев корпоративен данък, откакто купи рафинерията, тогава затваряй си очите и карай да върви. Но знай, че Путин не допуска Лукойл в Русия да прави това, което прави в България - под твоя благосклонен поглед.

Ако си мислиш, че ти повярвахме, че нямаш нищо общо с фалита на КТБ, не е вярно. Имаш и то много. Имаше 5 години от 2009г. до 2014г., да изчистиш оборите, които наследи от комунистите. Защо не го направи? Наистина тук не разбираме - защо не си свърши работата и не започна на чисто. Ако назначението на управителя на БНБ става с твоята благословия и след това нещо стане в системата, ти носиш отговорност, а не някой друг.

Ако си допуснал ДАНС да проспи цялата тази работа, то е затова, защото ти лично си се обаждал на шефовете на агенцията, да назначат на работа сина на този или дъщерята на онзи. Затова работата не върви. Заради твоите намери и заради твоите избори, повечето от които грешни, основани на "чувството на кожата", както самият ти се изрази.


Ако си помагал на Цацаров да стане главен прокурор, наистина ти носиш отговорността за всичко, което е направила или не е направила българската прокуратура.

Ако твоят министър се е срещал 34 пъти с Делян Пеевски, някои от които срещи в присъствието на главния прокурор, ти носиш отговорност затова, че още държиш Цецо при теб. Това е преяждане с власт на теб и на твоите подчинени, които ти сам си избрал и заплатил с нашите пари.


За всичките тези години, първо трябваше да помислиш затова, дали онези милиарди, които ние ти даваме, ти ги харчиш с грижата на добър стопанин. Не можа да се справиш с най-важното нещо, с което трябва да се справи един премиер на всяка една страна - ДА НАКАРА ДЪРЖАВНАТА И ОБЩИНСКИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ, ДА БЪДАТ В УСЛУГА НА ГРАЖДАНИТЕ И ДА СПОСОБСТВАТ НА ИКОНОМИКАТА ДА СЕ РАЗВИВА ДОБРЕ. ВМЕСТО ТОВА, ТИ ИЗБРА ТОДОР ЖИВКОВСКИЯ ПОДХОД - ВЖИВЯ СЕ В РОЛЯТА НА ИСТИНАТА ОТ ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ И ОТНЕ ИНИЦИАТИВАТА НА ЧАСТНИТЕ ЛИЦА ДА ПРАВЯТ БИЗНЕС И ДА УСПЯВАТ. НАКАРА ДЪРЖАВАТА ДА БЪДЕ ИНВЕСТИТОР ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ И ПОЧТИ ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО. И СЛЕД ТОВА ИМАШ НАГЛОСТТА ДА КАЖЕШ, ЧЕ НЕ СИ БИЛ РАЗБРАН.



НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО, КОЕТО ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕШ, Е ЧЕ НЕ СИ СВЪРШИ РАБОТАТА КАКТО ТРЯБВА. ТОВА, ЧЕ СИ СВЪРШИ РАБОТАТА ПО-ДОБРЕ ОТ ОРЕШАРСКИ, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО. ТИ ИЗБРА ДА СИ ЕДНООК, В ЦАРСТВОТО НА СЛЕПЦИТЕ. И ТОВА, ЧЕ ВМЕСТО ДА СЕ СТЕГНЕШ И ДА СИ СВЪРШИШ РАБОТАТА, РАЗЧИТАШ НА КОЖАТА ТИ ДА ТЕ АЛАРМИРА И ДА ТИ ПОДСКАЖЕ РЕШЕНИЯТА, КАК ДА ДЕЙСТВАШ, ВМЕСТО ДА РАЗЧИТАШ НА КОЛЕКТИВНАТА ВОЛЯ, ЗНАНИЕ И ОПИТ, ДОКАЗВА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ, ЧЕ СИ ЕДНОЛИЧЕН ИГРАЧ, КОЙТО ВЪВЛИЧА ХИЛЯДИ, ЗА ДА ПОСТИГНАТ МЕЧТИТЕ ТИ. НО ТЕЗИ МЕЧТИ КАКТО ГЛЕДАМ, НЕ СА КАТО НАШИТЕ. Мога да пиша и говоря за още много неща, които ще спестя.

Само ми кажи - кой от твоите министри даде някакъв отчет за работата си? Никой, освен външният министър. Всички другите мълчат. Какво ще каже например онзи циганин, министър Московски? За 6 години на власт, нека да каже какво направи, освен, че беше една от касичките на Герб. Имаме ли електронно правителство? Не, нямаме. А това не беше ли основната негова задача? Имаме ли ефективна система за събиране на пътни такси по границите, за тези, които влизат в страната? Не. Имаме само корупционни практики на продажба на шофьорски книжки, че чак и в Дойче веле ни писаха.

Какво направи министър Лукарски за последните 2 години? Подобри ли се средата за правене на бизнес в България? Не, нищо подобно. Защо не му поиска отчет след края на всеки месец "работа", в която е престоял в министерството?

Какво направиха министрите на правосъдието за последните 6 години? Нищо.


Аз питам, ама си казвам, какво разбираш ти от управление, какво си управлявал, преди да те направят началник. АКО СИ БИЛ ТОЛКОВА ДОБЪР, ЩЕШЕ ДА СТАНЕШ УПРАВИТЕЛ НА ЧАСТНА ФИРМА ИЛИ НА МЕЖДУНАРОДНА КОРПОРАЦИЯ И ЩЕШЕ ДА ИМАШ ПОЛОЖИТЕЛНИ БАЛАНСИ. ЩЕШЕ ДА ПЛАЩАШ ЗАПЛАТИ НА МНОГО ХОРА И ДА ПЛАЩАШ ДАНЪЦИ НА ДЪРЖАВАТА. КОЙ ОТ ТВОИТЕ ХОРА, КОИТО ТИ НАЗНАЧИ И ИМ ДАДЕ ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ Е НАПРАВИЛ ТАКОВА НЕЩО? НИКОЙ. СЛЕД ТОВА "ИЗВИНЯВАЙТЕ, ЧЕ НЕ МЕ РАЗБРАХТЕ". ОБГРАДИЛ СИ СЕ С НЕПЪЛНОЦЕННИ ХОРА, КОИТО НИЩО СЪЩЕСТВЕНО НЕ СА НАПРАВИЛИ В ЖИВОТА СИ, САМОСТОЯТЕЛНО, БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКА ПОДДРЪЖКА И БЕЗ СИЛАТА НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ. ЗАТОВА ХОРАТА ГЛАСУВАХА ЗА МАРЕШКИ И ЗА  СЛАВИ. ЗАЩОТО КАКВОТО И ДА КАЗВАТ ЗА ТЯХ, СА НАПРАВИЛИ НЕЩО САМИ ИЛИ ПОНЕ НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА, КОЕТО НАПРАВИ ТИ И ТВОИТЕ ХОРА.


И НЕЩО В ДОПЪЛНЕНИЕ: ВМЕСТО ДА ХРАНТУТИШ СТОТИЦИ ХОРА ОКОЛО СЕБЕ СИ, КОИТО ДА ТИ ДАВАТ АКЪЛ КАКВО ДА ПРАВИШ И ВМЕСТО ДА СЛУШАШ РАДИО И ДА ГЛЕДАШ КАЗИОННИ ТЕЛЕВИЗИИ, ВЛЕЗ В НЕТА БЕ ЧОВЕК И ПРОЧЕТИ. ТАМ ИМА МНОГО ХОРА, КОИТО ЩЕ ТИ КАЖАТ КАКВА Е ИСТИНАТА И НЯМА НУЖДА ДА РАЗЧИТАШ НА КОЖАТА СИ, ЧЕ ДА РАЗБЕРЕШ, КАКВО МИСЛИ НАРОДА.



Категория: Политика
Прочетен: 314 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 15.11.2016 15:13
 Достатъчността на властта е също така спорно понятие, като всичко друго на този свят. За един достатъчността на властта е "достатъчна", за друг не е, а на трети му е все тази.

Когато различни философи са разсъждавали за държавата, за нейното място и роля в обществения живот, никога не се е стигало до единство на мнението, имайки предвид богатата и спорна история на нейното съществуване, а така също и на механизмите, които я движат в различни посоки и последиците, които почти винаги имат разнопосочни тълкувания. Всеки си има позиция и гледна точка.


Но кое е това обединяващото, около което да се обединят много хора? Когато има настроения срещу държавата, много хора могат да поддържат тези, които в повечето случаи не разбират. Например, за мажоритарния вот. Хората са толкова незапознати с тази материя и не могат да видят гората, взирайки се в дърветата. Милиони хора подкрепиха референдума на Слави, в частта за мажоритарния вот, без да знаят за какво става дума. Ей така, от инат. Защото досега никой не ги е питал за нищо и сега им се е паднало да станат интересни. Това също е част от напъните да въведем нещо като демокрация по тези земи. Все отнякъде трябва да се тръгне. Аз също гласувах "за", но знаейки за какво става дума и въпреки, че основните въпроси за развитието на нашата държава, доколкото я чувстваме като наша, нямат никаква връзка с формата на избирателната система. Всяка една система, която излъчва най-достойния е мажоритарна система. Излиза някой, гласуваш за или против него и ако той е събрал най-много гласове, той става шефът. Простичко е. Така гражданите на Атина са избрали Перикъл, най-известният ръководител на Атина, гениален оратор и пълководец и накрая по зла ирония на съдбата, народът масово мре от чума, затворен зад стените на града, обграден от враговете му. Ето как, един велик човек, може да вкара в капан тези, които са оценили качествата му. Такъв им е бил късметът на атиняните - да станат известни и силни с прилаганата за пръв път в света демокрация и да загинат като общество, победени от чумата, тъй като демокрацията е била безсилна по това време пред нея.

Демокрацията е преди всичко чистота - чистота на всеки един от нас - духовна и физическа. Болни хора не могат да лекуват други хора, така, както болни хора не могат да направят силна държава. Демокрацията е сборен елемент на демокрацията във всеки един от нас. Ако нямаме "достатъчно" демокрация във всеки един от нас, ще имаме нужда от повече държава. Ще имаме нужда не само някой да ни каже какви са правилата на играта, а и да ни каже, какво да правим, как да го правим, с кого да го правим, кога да го правим, че да е изгодно за тези, които незнайно кой е оторизирал с власт. Имаме нужда от достатъчно държава тогава, когато сме изправени пред външни опасности, дай боже никога да не ни се случват. Нямаме нужда от държава, за да озаптим разбеснели се отделни индивиди в нашия квартал или населено място. Достатъчността тогава на държавата ще бъде нашата достатъчност като личности, които да вземат решения, от които пряко да зависи сигурността на околната среда, средата, в която живеем всеки ден - домът, в който живеем, улицата, училището на детето ни, работното ни място...Когато решим този казус и ние станем, образно казано, държавата, от която имаме нужда на тези дребни и малки на пръв поглед позиции, тогава можем да помислим и за държавата, като обединение на всички тези дребни позиции на национален мащаб. Оръжието, което сега имаме, сякаш някой му е вдъхнал живот и то се е насочило към нас. Този живот сме му вдъхнали ние, българсият народ. Ние сме създали това невидимо чудовище, алчно за парите ни и ограничаващо свободите ни. Ние сме дали прекалено голяма достатъчност на това чудовище и отнесени от егоистичните ни чисто лични подбуди да се възползваме от трохите на неговата трапеза, паднали на земята, сме способни да изтрием много от себеподобните си от тази земя, без да ни мигне окото. Ако нямаме чистота вътре в себе си, в мислите си, в тялото си, в действията си, ако не търсим плюса, а се съсредоточаваме в минуса на човека, който е най-близо до нас - хората от дома, в който живеем, в кооперацията, където е домът ни, съседите и жителите на квартала и т.н., винаги ще имаме нужда от чудовище, на което да подарим свободата си, за да ни помогне да решим проблемите си. Но както всички знаят, това никога няма да стане и въпреки това, продължаваме да разчитаме на чудовището, да да оправим живота си. 
Категория: Политика
Прочетен: 180 Коментари: 0 Гласове: 0
 Така в исторически план, държавната организация става все по-опасна както за народът или народите, които са формирали съответната държава, така и за останалите народи и държави. 
Държавата, малко по малко излиза извън контрол. Уж съществуват някакви граници, в които един народ може да контролира държавата си, но повечето изследователи казват, че всъщност, държавата контролира в повечето случаи своите народи. Или това е като някакъв цикъл - държавата мачка народът или народите си и в един момент, вътрешните сили на тези народи надделяват и променят в някаква степен държавата си /разбирай управлението/.

Както и да е, в повечето случаи съществува отчуждение на отделния гражданин или индивид от своята държава, тъй като този гражданин или индивид има пряк достъп до управлението само в секундата, в която пуска своята бюлетина в урната. Става дума за така наречени пишман демокрации, където властва представителната демокрация, ако изобщо има такава демокрация.


В другите случаи, обикновеният гражданин е по-скоро задължен на държавата си, отколкото тя на него.


Когато държавата предприеме мерки срещу обикновения гражданин, тя харчи неговите пари, за да докаже неговата вина. Обратната позиция обаче е загубена кауза - гражданинът да търси своите права пред държавата. Общото с първия случай е в това, че гражданинът пак харчи своите пари. А държавата сякаш се превъплъщава в нещо друго, в някакво чудовище, въпреки, че всички знаем, че няма чудовища. Срещу теб застава нещо, което е формирано от хора, но като че ли хора няма и отговорността се прехвърля върху нещо общо, нещо размито, нещо митично. И колкото този механизъм е по-централизиран, толкова тази митичност става все по-голяма и все по-голяма. Като резултат на това почти обожествяване, обикновеният гражданин обикновено свиква "да няма претенции към държавата си" и приема този факт като предварително определено състояние, дадено свише, нещо от бога, неизменно и непроменимо...


И така, докато на така наречената критична маса, не й пукне на к-ра, както се казва в една интелигентна приказка за упражняване на властта и цикълът започва отново.


Следва текст.


Категория: Политика
Прочетен: 166 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 15.11.2016 14:17
 Често пъти съм си задавал въпроса, какво се е случило в историята тогава, когато един владетел е разделял държавата на няколко части, за да осигури власт и земи на наследниците си.

В световната история, най-значим е примерът с монголите на Чингиз. Тази най-голяма държава за всички времена се е разделила на множество държави, управлявани от неговите наследници и в рамките на 2 столетия, една подир друга са изчезвали от картата на света.

В българската история, имаме подобен пример, с разделянето на България на три части - Източна, Търновско царство и Видинско. Те стават лесна плячка на турските нашественици през 14 век. Но нека да не изтъкваме това като основна причина за бързото падане на България под турска зависимост и изчезването на българските държави, въпреки, че такова нещо, макар и по-различно, се е получило след смъртта на цар Петър, синът на Симеон, когато центробежните сили в България са "изтеглили" така да се каже властта, в югозападна посока, към сегашните територии на Македония.

Всъщност, колкото и да е голяма една държава, колкото и повече народи да включва, рано или късно, тя умира и целият този процес все още няма еднозначно обяснение, защото светът е толкова сложен и пъстър и толкова непредсказуем, че и най-задълбоченото изследване няма да ни свърши работа. Рим е просъществувал в централизираната си форма, преди да се разпадне на Източна и Западна империя, близо 1000 години. Също толкова е продължило съществуването на Източната римска империя с център Константинопол или Цариград. Други формирования имат къде по кратко съществуване, но има някакви общи принципи, които няма как да се пренебрегнат. На изток, централизацията на властта и ролята на монарха е много по-съществена, отколкото на запад.


Западната цивилизация има късмет да преживее така нареченото усвояване на западното полукълбо, за което е необходимо освен чисто човешки качества като героизъм, алчност и безкомпромисност и в същото време, значително по-добра държавна организация, отколкото на покорените народи. Ако я нямаше китайската държава, надали и досега щяхме да познаваме оръдието, като елемент на военно превъзходство на един народ над друг. Ако не беше държавата, нямаше да има и атомна бомба, защото частното лице нито има възможностите да я произведе, нито пък и има и интерес да я използва, предвид обстоятелствата, че няма капацитетът да контролира ефектите от това изполване и в човешки и в икономически план. Държавата е способна на това.
Категория: Политика
Прочетен: 455 Коментари: 0 Гласове: 0
 Преди хилядолетия, всяко едно обществено образование, като се започне от родовете, племето, племенните съюзи и накрая държавните образования, са се формирали, за да се запази общността, от най-малката й форма до по-големите. Обединяващата дума тук е била - сигурност. 

Във всяка една формация от обединение, независимо от това дали става дума по родствен принцип, племенен или народностен, основната причина за това обединение е гарантиране на сигурността вътре в общността и предпазване от външни заплахи.

Във времето, когато светът е бил "бездържавно" място за живеене, хората са ходили насам натам и комбинирайки принципа на "първонастанилият се" жител, са усвоявали нови територии. Конфликтите са били толкова чести, че историята е низ от насилнически събития. И едните, които са бранели земите, имуществата, семействата , рода и племето да били в правото да го правят и другите, които са искали да го отнемат, също са имали свое право. В епоха, в която присвояването и убийството са били мерило за превъзходство, държавата се е формирала като висша форма на организация на обществото, за да узакони претенциите си за власт над другия или другите, извън племето или народа и вътре в него.

Така през годините, държавата /разбирай нейният властови център/ си е извоювал правото, ДА ОТНЕМА правата на обикновените граждани, селяни или там както ги наричат жителите на една страна. Този властови център е бил БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ в рамките на държавата и само сблъсъкът с друг властови център или това е друга държава, може да легитимира неговото право на съществуване и упражняване на насилие. Когато се сблъска с друг властови център, дадените жертви се оправдават с неизбежността и божието предначертание, като често идеята за това утвърждаване е да се прехвърлят ВЛАСТОВИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ О ДЪРЖАВАТА, КЪМ НЕЙНИТЕ ПОДАНИЦИ. Какво се има предвид?

Когато една държава воюва с друга държава, обикновено се използват ресурсите на съответните народи. Нали никой не си представя, че държавни чиновници ще воюват с държавни чиновници и платени войници от едната страна ще воюват с други платени войници от другата страна. В крайна сметка, народите на съответните страни опъват каиша и плащат сметката. Първо сметката се плаща от победения, а след това, ако има късмет, той я връща на победителя и така е от хиляди години. Никоя държава и никой народ не е бележел само победи и обратното, никоя държава и никой народ, не е търпял само поражения. Светът е шарен и доказателството на това са видни в цялата негова история.
Категория: Политика
Прочетен: 205 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194595
Постинги: 6869
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Ноември, 2016  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930