Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187175 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Ноември, 2017 г.
2 3 4  >  >>
 Често гледам по новините такива съобщения. Тръмп сключил еди каква си сделка. Оланд сключил голяма сделка. Путин отишъл някъде и той сключил сделка.


От десетилетия задавам един и същи въпрос: НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ КАКВА СДЕЛКА СКЛЮЧИХА? ОТИВАТ В МАКЕДОНИЯ. КАКВА СДЕЛКА СКЛЮЧИХА. ОТИВАТ В САРАЕВО. КАКВА СДЕЛКА СКЛЮЧИХА?

ОТИВАТ В САУДИТСКА АРАБИЯ. КАКВА СДЕЛКА СКЛЮЧИХА. ОТИВАТ В КИПЪР. КАКВА СДЕЛКА СКЛЮЧИХА? КЪДЕ ЛИ НЕ ХОДИХА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ В ПОСЛЕДНИТЕ 27 ГОДИНИ. И НАКРАЯ НИЩО ИЛИ ПОЧТИ НИЩО. САМО РАЗХОДИ ЗА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. СКЪПОПЛАТЕНИ ЕКСКУРЗИИ ЗА СМЕТКА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.

И ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР ОБИКАЛЯТ НАСАМ НАТАМ, НО ТАКА И НЕ ВИЖДАМ ДА СКЛЮЧВАТ СДЕЛКИ. ЗНАЧИ ОСТАВА ЕДНО НЕЩО - ПРОСТО СЕ РАЗХОЖДАТ ЗА НАША СМЕТКА.
Категория: Политика
Прочетен: 405 Коментари: 2 Гласове: 3
Последна промяна: 01.12.2017 21:14
 
https://clubz.bg/45088-koi_sa_naj_neefektivnite_zdravni_sistemi_v_sveta_klasaciq_na_blumbyrg

Здравеопазването струва пари, но парите не са всичко в здравеопазването.
България е 46 - та, от 55 страни, като за изследвания 5 годишен период, отстъпваме с 3 позиции назад в класацията. Колкото повече пари даваме за здраве, толкова по-зле ставаме, благодарение на безумната солидарна система, управлявана от социалистически настроени политици.

Румънците, които често нашият премиер дава за пример, че са "след нас", са на 36-то място, като са се придвижили напред с цели 7 позиции, за периода 2009-2014г. Знаете, че реформата в бързата помощ на нашата северна съседка се случи точно в този период. И резултатът в класациите е видим.


Турците бележат забележителен прогрес, като се придвижват от 35-то място през 2009г., до 25 - то място през 2014г., един наистина впечатляващ резултат. Нали се досещате, че всички приказки за това, че Турция е станала новата мека за здравен туризъм в целия регион, съвсем не са безпочвени. Браво на комшиите.

Въпреки икономическите проблеми при комшиите, Гърция прави също забележителен скок - от 22-ро на 13-то място. Там хората живеят средно с 6 години повече, отколкото в България. Гърците също трябва да бъдат поздравени за този напредък в сферата на качеството на здравеопазването.

Може би и кризата в някои моменти помага. Не само Гърция, но с добро здравеопазване може да се похвали Куба - страната, която през 90 - те години постигна рекорд по намаляване на средното тегло на населението, следствие на икономическата блокада от страна на САЩ, ограничаване на търговията с Източна Европа и Русия. Аз имам информация затов, че Хавана се е превърнала в зеленчукова градина. Километри в околовръст на столицата, зеленчуковите градини са една до друга и осигуряват добра храна за жителите там. Още повече, че кубинците са нямали и пари за химикали и следствие на това и храната им е била екологична. В резултат - хората на бедния остров живеят по-дълго от една от най-богатите страни в света - САЩ. Това особено много дразни американците.

Както е видно, с изключение на най-богатата държава в този списък - Норвегия, която харчи и най-много за здраве - 9500 долара на човек от населението и която не може да се похвали с ефективно здравеопазване, останалите държави, особено тези в челото на класациите, се справят значително по-добре съпоставяйки се с най-богатата страна. Например Хонг Конг, Сингапур, Южна корея имат между 3 и 5 пъти по-малки разходи за здраве на човек от населението, но населението там живее по-дълго от норвежкото население и здравните им система са значително по-ефективни. Нека да не забравяме, че в първата шестица в класацията, има само две европейски страни - Испания и Италия. Останалите страни са в Източна Азия, като в тях показателите за затлъстяване на населението са едни от най-ниските в света и варират между 16 и 22%, докато за някои страни, като САЩ например, този показател е над 66%. Това няма как да не се отрази върху качеството на здравеопазването и най-вече върху продължителността на живота, защото този показател формира 60% от общата базисна оценка за качеството на здравеопазването.

image
Категория: Политика
Прочетен: 184 Коментари: 0 Гласове: 1
 Тези хора се кълнат в Хипократ, А ДАЛИ ГО ИЗУЧАВАТ?


Попитайте вашия личен лекар, колко семестъра в университета е учил за методите на лечение, прилагани от Хипократ.

Но те имат отговор - когато е живял Хипократ, медицината е била друга. Сега била напълно различна. Да разбира се, колко удобно.

Това е все едно да кажеш, че черният дроб на човека по времето на Хипократ е извършвал различна работа от черният дроб сега!!! Абсолютно вярно. Сега черният дроб трябва да се справя с какви ли не предизвикателства, като се започне с отровената храна в супермаркетите и се стигне до ваксините от свински изпражнения или тези с арсен, които така с лека ръка разрешаваме на белите престилки да ги бият на децата ни.


Вижте как изглеждат лекарите! Харесва ли ви външният им вид, защото той показва и вътрешният им вид какъв е? Колко години живеят средно докторите и ако не могат да се похвалят с голямо дълголетие, на какво се дължи това? Нали основният критерий за добро здравеопазване е дълголетието?

Народът на хунза са били дълголетници, преди да дойде "цивилизацията" с нейните магазини за хранителни стоки и онези с белите престилки, които са си поставили за основна задача да отровят всеки, който по някакъв начин не е бил отровен от тях досега.


Без да навлизам в подробности, кажете ми, кого искате да следвате в житейския си път и на кого бихте се доверили - на Пол Брег и на Гайдурков или на някой нервак в бяла престилка, който само чака да ви изрита от кабинета, за да отиде навън, че да изпуши една цигара. А някои ги пушат и кабинетите си и принуждават пациентите да търпят тази лудост. Аз лично съм пострадал от един доктор в Пирогов, на когото направих забележка, че пуши в кабинета, а той си отмъсти с непоставяне на диагноза за запушен жлъчен канал и без малко да си отида от този свят преждевременно, заради човек, който е положил Хипократовата клетва.

Няма какво повече да ги нападам. Те просто са хора като нас - обработени, с промити мозъци, които са хванали грешния път. ДАЛИ И ВИЕ ЩЕ ГИ ПОСЛЕДВАТЕ В КРАТКИЯ СИ ЖИВОТ, ЗАВИСИ САМО ОТ ВАС, САМИТЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 232 Коментари: 0 Гласове: 0
 Всички проблеми на здравеопазването или поне най-важните, произтичат именно от СОЛИДАРНИЯ МОДЕЛ на здравеопазването.


Какво простичко представлява солидарния модел?
  1. Един пие, друг плаща. Всеки гледа да прекара другия. Качество никакво. Кой каквото закачи, закачи. Плащай колкото е възможно по-малко и получавай колкото е възможно повече.
  2. Пълно безхаберие за здравето, демонстрирано от мнозинството от пациентите. През последните 3 десетилетия съм се нагледал на какви ли не случаи. Пациентите ни са обременени от почти никакво или направо никакво медицинско възпитание и образование. Чакат наготово, някой да им реши проблема и НИКОГА НЕ ПРИЕМАТ, ЧЕ СА БОЛНИ ЗАРАДИ САМИТЕ СЕБЕ СИ, А НЕ ЗАРАДИ НЯКОЙ ДРУГ.
  3. Яко крадене от страна на докторите. Надписване на процедури. Бюджетът за здравеопазване е едно надлъгване за свършена или несвършена работа. Надписване с калем. Милиарди, хвърлени на вятъра. Механизъм за забогатяване, по метода на обществените поръчки, където се харчи обществен ресурс. А там, където се харчи такъв ресурс е куче влачи, диря няма.
  4. Солидарният модел е, като отидеш в бърза помощ, там да изчакаш една сюрия цигани, които не са здравно осигурени, но именно СОЛИДАРНИЯТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МОДЕЛ е направил така, че те имат предимство пред този, който си е платил здравните вноски, защото са имали безразсъдството да разрешават споровете си помежду си с ножове, колове, брадви и т.н. и тъй като САМИ СА СИ ПРИЧИНИЛИ повреди, по-големи от тези, с които са отишли в бърза помощ здравно осигурените лица, последните ще се наложи да чакат, докато докторите лекуват циганите.

В ТОЗИ СОЛИДАРЕН, ГАДЕН СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МОДЕЛ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ПРЕКАРАНИ СА ТЕЗИ, КОИТО СА РЕДОВНИ ПЛАТЦИ НА СИСТЕМАТА, А ПЕЧЕЛИВШИ СА ТЕЗИ, КОИТО НИЩО НЕ ПЛАЩАТ, А ПОЛУЧАВАТ МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ. ПЕЧЕЛИВШИ СА И ОНЕЗИ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ И ЛЕКАРИ, КОИТО НАДПИСВАТ ПРОЦЕДУРИ ИЛИ НАПРАВО ИЗПИСВАТ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ ОПЕРАЦИИ И ВЗЕМАТ ПАРИ, ВЪЗПОЛЗВАЙКИ СЕ ОТ ХАОСА, КОЙТО СЪПРОВОЖДА ВСЯКА ЕДНА ОБЩЕСТВЕНА ФОРМА НА НАСИЛСТВЕНО СЪБИРАНЕ НА ПАРИ И ТЯХНОТО БЕЗСТОПАНСТВЕНО ХАРЧЕНЕ.


КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ЛИ? ЕТО КАКВО:
  1. Българинът е ниско здравно образован.  Трябва да има консенсус за осигуряване на медицинско образование и възпитание още от детската ясла, семействата и всички образователни нива. Знаете ли колко деца се раждат с увреждания, просто заради неграмотността на родителите в това отношение, съвокуплявайки се и правейки деца, без да са наясно с това, коя кръвна група създава антитела спрямо друга кръвна група. След това държавата трябва да обгрижва нещастни и болни деца, които ще са борни през целия си живот, заради тъпите си родители и най-вече заради тъпата държава, която не ги е научила с кого да се чукат и с кого не. Извинете ме за грубите изрази, ама ми писна от всичките тези простотии. След това прави фондации, събирай пари и търси начин да се грижиш за предварително създадени изроди. Ето това правят немалко родители в България, под благосклонния поглед на незаинтересованата ни държава.
  2. Трябва да се допусне алтернатива на алопатичната медицина. Още повече, че всички виждат, колко скъпа е тя и колко неефективна. Трябва да се учи и друга медицина в медицинските училища, да се дава трибуна на природните методи на живот и лечение, доколкото това е възможно.
  3. Трябва да се въведе принципа на ЛИЧНАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА ЗДРАВЕТО. Нека здравните вноски да се плащат на база на застрахователната оценка, направена от специалисти, за всеки гражданин. Ако някой води живот, който увеличава риска от заболявания, нека да плаща по-висока застраховка, а когато се наложи интервенция, нека да плаща застрахователя. Така порочната практика в която живеем, че нито докторите са доктори, нито пациентите са пациенти, ще престане веднъж завинаги.
  4. Нека на първия етап, личните лекари да получават пари за ИЗЛЕКУВАНИ пациенти, а не за ЗАПИСАНИ пациенти. Тогава ще разберете, колко безсмислена е тази институция, наречена ЛИЧЕН ЛЕКАР. Ще трябва и да се образоват наново, че тези хора разбират от Хипократ токова, колкото магаре от кисело мляко. И тъй като си нямат понятие от истинска медицина, затова са се обвързали като свински черва с разни фармацевтични компании, доставчици на химии и други отрови, които с лека ръка предписват на наивните пациенти.
  5. Нека всички да разберат, че ние стигаме до операционната маса по-често, от онова, което е заложила природата, заради неразумния начин на живот, който водим. Тогава няма да имаме нужда от толкова много лекари, които да ни режат и разкъсват плътта ни, заради нашата глупост и невежество. Разболяваме се най-често от простотия, необразованост, лоши навици, липса на физическа и духовна хигиена и от това, че доверяваме най-ценното, което имаме - здравето си, на хора, които си нямат и най-малка представа какво е това и как трябва да се процедира, за да стане нашето общество по-малко болно, отколкото е сега. Гледат да вземат парата и не им пука от всички хиляди записани пациенти, колко от тях са наистина здрави и колко са болни.
  6. Тези хора, които не се осигуряват по различни причини, да бъдат принудени да полагат обществен труд, за да компенсират тези неплатени вноски. Няма и сме достатъчно чистачки и медицински сестри. Ами накарайте част от тези хора, да извършват такива работи и да подпомагат здравеопазването с обществено полезен труд. Ако някой откаже или не иска да го прави, просто го оставете без медицинско обслужване, дори и тогава, когато се нуждае от спешна помощ. Такива хора заслужават да умрат през болницата без да им бъде оказана медицинска помощ. Никой не иска от тях да дават пари, след като са примерно безработни. Липсата на компенсационен механизъм е най-лошото нещо в солидарния модел.
  7. Представете си случай, в който зрели баща и майка са направили 6 деца и не се грижат за тях в достатъчна степен. Държавата най-сетне трябва да накара тези хора да разберат, че чукането и правенето на деца е нещо отговорно и не може така да се постъпва. Независимо, дали тези хора са семейство или са разведени, както често се случва, те са задължени да изпълняват своите ангажименти към обществото. Ако нямат доходи, които да покрият здравните вноски за децата им, нека да полагат обществен труд. Нека знаят, че правенето на деца е ОТГОВОРНОСТ. Ако не ги накараме да го правят, ТЕ НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРАТ ТОВА И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЖИВЕЯТ В ЖИВОТИНСКИТЕ СИ ПРЕДСТАВИ ЗА ОБЩНОСТНОСТ. 
  8. Вижте данните от предишната статия. Харчовете за здравеопазване са излезли извън контрол. Колкото повече растат те, толкова по-некачествена е здравната услуга. НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧА ТОВА НА МВР? НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧА НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА? НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧА НА ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА? НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧА НА ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА? ВСИЧКО, КОЕТО Е ОРГАНИЗИРАНО ОТ ДЪРЖАВАТА Е ПЪЛЕН БЪРКОЧ. ВИЖТЕ ДАННИТЕ ЗА ЧИЛИ. ВИЖТЕ КАКВО ПРАВЯТ ТАМ, СЛЕД КАТО ПРЕДИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ СЕ ОТКАЗАХА, МАКАР И НЕ НАПЪЛНО, ОТ СОЛИДАРНИЯ МОДЕЛ В ОБЩЕСТВОТО. ЧИЛИ Е В ПЪРВАТА ДЕСЕТКА НА СТРАНИТЕ С ЕФЕКТИВНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, А НИЕ СМЕ НА КОЙРУКА, МАЛКО ПРЕДИ 50-ТО МЯСТО ОТ 55 ВЪЗМОЖНИ. Заради солидарния модел. Когато си имаш своя сметка и ти си отговорен за нейното нарастване, тогава ще гледаш да не се разболяваш и да не ти откраднат парите от сметката. Тогава никой доктор няма да може да ти надписва операции, несъществуващи лечения и тем подобни глупости. Тогава ще разбереш, колко скъпа, неефективна и несправедлива е била солидарната здравна система.
  9. Солидарната система е подкрепяна от некадърниците, крадците, тарикатите, мошенниците и от едната страна и от другата - и от докторското съсловие и от пациентското. Всеки гледа да не пълни обществения казан, но всеки гледа да гребе от него. Никакъв контрол не може да се справи с този проблем. АКО Е МОЖЕЛО ДА СЕ НАПРАВИ, ЩЕШЕ ДА БЪДЕ НАПРАВЕНО ДОСЕГА. ТОВА Е КОМУНИЗЪМ, А ТАМ, КЪДЕТО ИМА КОМУНИЗЪМ ИМА САМО СМЪРДЯЩИ ТРАБАНТИ И ВАРБУРЗИ. 
  10. Представете си, че солидарният модел се е разпрострял над останалите сфери от живота. Аз лично сега не мога да си позволя мерцедес S класа. Но съседът има. Солидарният модел означава, че той ТРЯБВА да ми даде да управлявам от време на време неговия мерцедес. А ако откаже, него ще го принуди държавата да ми го даде. Че защо тогава той да си купува мерцецедес? Защо да не си купи някаква раздрънкана таратайка на 25 години, че никой да не иска да го кара и да си го кара само той, а в същото време, той самият да има претенции да кара лъскавата кола на човека, който живее отсреща. Разбирате ли абсурдността на ситуацията и какво ражда солидарния модел?
  11. Солидарният модел ражда измама, като се започне от най-високо ниво и се стигне до най-ниските нива на обществото. Много пъти съм давал примери за това, как хора се освобождават от имущество с фиктивни сделки, само и само да бъдат записани като бедни и да получават помощи. Става дума  предимно за възрастни хора, които прехвърлят имотите си на роднини. Нали знаете защо много от многодетните цигански семейства се развеждат или изобщо не се женят? Защото самотната майка получава повече социални помощи от тази, която е женена. Да не говоря за фалшивите инвалиди, фалшивите болнични, фалшивите болни, надписаните операции, пенсиите на тези, които нямат и един ден трудов стаж и не са допринесли с нищо за обществото, плащани от всички нас и т.н. и т.н. Ако кибуците бяха толкова ефективни като организация на обществото, щяха да са навсякъде по света. Светът щеше да е един голям КИБУК. Ама не е. За радост на прогреса и развитието. Да не забравя - кибуците в Израел са на доброволен принцип. Затова нямам нищо против такава солидарна икономика. Това е всъщност истинска солидарна икономика, когато тези процеси стават БЕЗ НАСИЛИЕТО ОТ СТРАНА НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ. Ако искаш да бъдеш член на някой кибук, моля, заповядай. Кандидатствай и ако те изберат, ставаш "кибукианец". Въпрос на желание от двете страни. Ха сега ми кажете, дали можете да откажете на държавата да участвате в НЕЙНАТА СОЛИДАРНА ИКОНОМИКА? НЕ, НЕ МОЖЕТЕ. ДЛЪЖНИ СТЕ ДА УЧАСТВАТЕ. ДЛЪЖНИ СТЕ ДА СЕ ОДУПИТЕ И ДА ВИ ГО НАЧУКАТ. АКО НЕ ГО НАПРАВИТЕ, ЩЕ ПОСТРАДАТЕ И ФИЗИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ. Освен ако не искате да бъдете като немалка част от тунеядното общество. Него няма кой да го закача. Него никой не може да го накара да работи и да дава дял от работата на обществото, защото СОЛИДАРНАТА ИКОНОМИКА ВЗЕМА ОТ ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ И ДАВА НА ОНЕЗИ, КОИТО НЕ РАБОТЯТ. ЗАЩО ДА СЕ ТРУДИ ТОГАВА? Солидарната икономика създава лумпени, като онзи мой познат, който чака майка му, пенсионерка, да получи рентата от земята, че да отиде да я излочи в кръчмата. Останал е без зъби на 55 години. Достатъчни му са едно парче хляб и чаша ракия. От това живее. Не си спомням да е рабоил нещо и да се е осигурявал. Избутал е живота си някак си. След време ще получи социална пенсия поради бедност, която да му осигури ракията поне. Солидарна икономика, какво да я правиш!!!
Категория: Политика
Прочетен: 141 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.11.2017 08:33
 Започвам поредица от статии, целта на които е да помогнат да се разбере дали данните, които получаваме като граждани, са лесно смилаеми и така организирани, че да се оправим бързо и лесно с тях и да придобием представа за финансовите измерения на този дял от икономиката.

             

            млрд.лв.
Видове разходи 2010 2011 2012 2013 2014 2015    ръст
Разходи за болници 2106 2106 2181 977 3469 3463  
Извънболнична помощ 884 926 1235 2240 3015 3138  
Аптеки и др.доставчици 2028 2390 2509 2733 2481 2481  
Лечебни и рехабилитационни  2758 2819 3146 3143 1016 1080  
Общо разходи 7776 8241 9071 9093 9981 10162 31%
Брутен вътрешен продукт 74771 80759 80040 82166 83634 88571 18%
Общо разходи/БВП - % 10,39% 10,20% 11,33% 11,06% 11,93% 11,47%  
Данните са от НСИ 

http://www.nsi.bg/bg/content/13664/%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8 .

Всъщност, разходите по съответните пера са сумирани и след това са съпоставени към данните за БВП. Не видях в сайта на НСИ да има такива съпоставки и затова всеки сам трябва да си ги направи.


Вероятно ви е направило впечатление, значителния дял на разходите спрямо БВП по години. Някои източници определят тези разходи между 6 и 8,5% от БВП. Всичко е въпрос на методология при изчисляване на разходите. В таблицата са посочени наред с всички други разходи и капиталовите разходи. В обяснението, дадено от НСИ, не е казано какво се има предвид под капиталови разходи. Икономистите обаче приемат, че става дума за амортизационните отчисления, правени всяка година, като процент от определен вид дълготраен актив.

Както виждате, ръстът на разходите за здравеопазване превишават с 13 процентни пункта, ръста на БВП за периода 2010г. - 2015г. Системата е гладна за пари, но ефектите са почти никакви. Качеството на здравеопазване е на ниско ниво.
В следващата статия ще бъдат представени данни и класации за ефективност на здравната система.
Категория: Политика
Прочетен: 165 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 28.11.2017 16:18
 Страната ни е в демографска криза. Народът бяга от България, а много от тези, които остават, просто ги мързи да работят или нямат необходимата квалификация.


Пътувайки от София към Бургас, гледам билборди, които рекламират работни места. Търсят се шофьори с 1900 евро заплата. След като се е стигнало до там, че да се търсят шофьори чрез билбордове, смятайте колко сме я закъсали с работната сила.


Аз също търся работници и  служители. Трудна работа е да намериш нещо свястно на пазара на труда. Само не ми казвайте, че парите не са добри или че условията на труд не са добри. По-добри условия на труд в България никога не е имало, НО ЗА РАБОТЛИВИТЕ И ЗА ТЕЗИ, КОИТО ВЛАГАТ НЕ САМО МЕХАНИЧНИ УСИЛИЯ И РАЗЧИТАТ НА НЯКАКВА, КАКВАТО И ДА Е ЗАПЛАТА. ТО ТОЛКОВА ЩЕ ИМ Е И РАБОТАТА НА ТЕЗИ ХОРА. ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ СИНДИКАТИ, КОИТО ДА ОРЕВАВАТ СВЕТА, ЧЕ ДА ИМ НАПРАВЯТ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ОТ 460 НА 510ЛВ. ИЛИ ОТ 510 ЛВ НА 560 - ПРИМЕРНО КАЗВАМ. КАДЪРНИЯТ СПЕЦИАЛИСТ НЯМА НУЖДА ОТ ТОВА НЯКАКАВИ ФАЛШИВИ КАЗИОННИ СИНДИКАТИ ДА ЗАЩИТАВАТ НЕГОВИТЕ ИНТЕРЕСИ. ТОЗИ КОЙТО Е УЧИЛ И СЕ Е НАУЧИЛ И Е ОТГОВОРЕН КЪМ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ, НЯМА НУЖДА ОТ ТОВА, НЯКОЙ ДА СЕ "БОРИ" ВМЕСТО НЕГО.

Засега българският камионджия си е извоювал европейски стандарт на живот, ако харчи изкараните пари в България. Тези 1900 евро заплата, харчени преобладаващо в България, отговарят на поне 4000 евро заплата, харчена в Германия.


Същото се отнася и за софтуеристите. На база на покупателната способност на парите тук, те изкарват също толкова пари, колкото техните колеги в богата Европа. Чувал съм за това, колко вземат добрите кардиохирурзи у нас. Някои вземат заплати, на които да завидят и немските им колеги. Дай боже това да се случи и с други професии. Но дотогава, управляващите трябва да обезпечат на бизнеса достатъчно и квалифицирана РАБОТНА СИЛА. Ако бизнесът не може да получи каквото си иска от местния пазар, НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПРЕЧКИ ДА НАЕМЕ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ ОТ ЧУЖБИНА.


Това може да го разбере само този, който е попаднал в административния лабиринт, устроен от българските бюрократи, по отношение на вноса на работна сила от страни, извън ЕС. Все още не мога да повярвам, с какво се занимава един български министър, в частност, министърът на труда. С ПЕРСОНАЛНО ДАВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА РАБОТА. Направо ще кажеш, че друга работа си няма човека.


Така че, уважаеми или неуважаеми управляващи - законодатели, политици, бюрократи, плутократи и севастократи /шегувам се, разбира се/ - АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС, ПОНЕ НЕ МУ ПРЕЧЕТЕ. СЕГА ПРЕЧИТЕ И ТО МНОГО. КАЗВАМ ВИ ГО ОТ СОБСТВЕН ОПИТ. ПРЕЧИТЕ ДА РАБОТИМ, ПРЕЧИТЕ ДА ИЗКАРВАМЕ ПАРИ, ПРЕЧИТЕ ДА БЪДЕМ ДОБРИ И ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИТЕ СИ, ПРЕЧИТЕ ДА СМЕ ЕФЕКТИВНИ И КОНКУРЕНТНИ. НИЩО ДРУГО НЕ ИСКАМЕ ОТ ВАС - ИСКАМЕ ДА НИ ОСТАВИТЕ НА МИРА, ЗА ДА МОЖЕМ НИЕ, РАБОТОДАТЕЛИ, РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ, ДА НАПРАВИМ ТАЗИ СТРАНА ПРОСПЕРИРАЩА И УСПЕШНА. ИСКАМЕ ДА НЕ НИ ВРЪЗВАТЕ РЪЦЕТЕ С ГЛУПАВИ НАРЕДБИ И РАЗПОРЕДБИ. ЖИВЕЕМ В 21 - ВИ ВЕК, АКО НЕ ВИ Е ИЗВЕСТНО. И ЗАГИВАМЕ. ЗАГИВАМЕ КАТО НАЦИЯ, НАРОД, НАРОДНОСТ, ДЪРЖАВА, СТРАНА И КАТО КАКВОТО СИ ОЩЕ ИСКАТЕ. ИМАМЕ НУЖДА ОТ СВОБОДА. ИМАМЕ НУЖДА ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ВАС, ОТ ВАШИТЕ "ГРИЖИ", ОТ ВАШАТА "ЛЮБОВ" ОТ ВСИЧКО, КОЕТО ИДВА ОТ ВАС. ТОВА Е И Е МНОГО ПРОСТО.


НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ВАС. НЕ ЗНАМ КАК ОЩЕ ДА ВИ ГО КАЖА.



Категория: Политика
Прочетен: 259 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 27.11.2017 16:55
 Статията не засяга понятието "самоуправление", като отношение на Аз -а и нас самите или както казват философите-зевзеци, като отношение между двата Аз-а.

Става дума за обществената приложимост на управлението, в неговата форма - самоуправлението. Знаете, че има няколко закона, които дават това право на гражданите в определен формат. Един от тях е Законът за академичната автономия на висшите учебни заведения.


Давам ви един пример, без посочването на конкретни имена и факти. Оставам на читателя сам да се досети за кое "училище" става дума.


Години минават и всички знаят, че ректорът краде. Краде официално и законно. Не можеш да го хванеш. Има много за него, пък и за останалите остава по нещичко. Това статукво явно удовлетворява служителите на "училището" и те не правят нищо, за да се спре тази порочна практика. Имаш нужда от диплома? Нямаш проблем. За пари всичко се намира. Да, ама реномето пада. А ако имаш проблеми с репутацията, рано или късно "гърмиш", както се казва. От продажба на дипломи не се живее вечно, защото такива като мен, когато правят интервюта за назначения за работа, изобщо не се интересуват каква диплома има кандидатът, защото знаят, ЧЕ ДИПЛОМИ СЕ КУПУВАТ ТАКА, КАКТО СЕ КУПУВА ЗЕЛЕНЧУК НА ПАЗАРА. Такива като мен знаят, че живеят във фалшива страна, с фалшиво образование, подплатено с фалшиви дипломи.


Та да се върнем на самоуправлението. Академичното самоуправление е толкова самоуправление в това, пък и във всичките останали "училища", че ректорът и приближените му яко крадат, както казах, напълно законно, а останалите мърморят и се правят на велики в разговорите си помежду си, а когато стане дума за искане на отчет от страна на ръководството, всички са по-ниски и от тревата.
Но идва време, ректорът одъртява, демек остарява и трябва да си ходи. Уволнен, за него му остава радостта да харчи милионите си, които е натрупал с нечестиви дела, а съответното училище или да живее с лошата си слава или да се пречисти и да започне отначяло. Идва ново ръководство, което започва да краде по новому. Намаляват се заплатите, но се увеличават премиите. Познайте кой взема премиите. И както казва един учен в същото "училище" : Стана така, че вземат по малко от всички и дават по много на малко.

Това е положението със самоуправлението или както се казва с автономията, която трябва да предполага самоуправление. 

ТА ТОВА Е ОЩЕ ЕДИН ПРИМЕР, КАК БЪЛГАРИНЪТ НИТО РАЗБИРА, НИТО ИСКА ДА БЪДЕ В САМОУПРАВЛЯВАЩА СЕ ОБЩНОСТ. НЕ ИСКА ДА ПОЕМА ОТГОВОРНОСТ, НЕ НАДИГА ГЛАС. МЪЛЧИ И НАВЕЖДА ГЛАВА. И МЪРМОРИ. ПО МЪРМОРЕНЕ НЯМАМЕ РАВНИ НА СЕБЕ СИ. И ПО ОПЛАКВАНЕ. А ПОРЕДНИЯТ РЕКТОР ПРОДЪЛЖАВА ДА КРАДЕ. ЗАКОННО. И НИКОЙ НЕ ИСКА ДА МУ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ. ДОРИ И В РАМКИТЕ НА АВТОНОМИЯТА. ДОРИ И В РАМКИТЕ НА САМОУПРАВЛЕНИЕТО.  В такъв случай често си казвам, ние, българите, не можем да се разберем в кооперацията, в която живеем и не можем да съберем пари за поддържането на общите части, а очакваме да се самоуправляваме в една икономическа общност, в която зависим от волята на началника си, вместо да го накараме, той да зависи от нас. АМА ЗАТОВА СЕ ИСКА ДА СМЕ НАРОД, А НЕ МЪРША. А иначе не сме мърша. Охранени сме. Независимо от бедността. Или може би тъкмо заради нея.
Категория: Политика
Прочетен: 278 Коментари: 2 Гласове: 3
Последна промяна: 26.11.2017 09:54
 Този месец София се сдоби с поредната ненужна велосипедна алея. Ако направя такова изказване в Дания или в Холандия, със сигурност ще бъда анатемосан. Аз обаче няма да правя такова изказване там. Защото там велосипедът е начин на живот. Вярно е, че държавата малтретира от десетилетия автомобилистите и толерира велосипедистите. Но също така е вярно, че някак си не върви да се направи веросипедна алеля там, където има височина за изкачване, която кара повечето велосипедисти да слязат от колелото и да го бутат, ходейки пеш.


Това се случва в София. На 24.11.2017г. се наложи да се придвижвам в София и да обиколя по задачи центъра на града. Минах по няколко основни булеварда на столицата и по-малки улици и в средата на пътуването минахме с колата и по бул. Раковски. Видях новата велосипедна алея, построена по нареждане на столична община. Само да вметна, че от толкова много километри, изминати с кола през този слънчев ден, в който температурите бяха по-скоро есенни, отколкото зимни, НЕ ВИДЯХ НИТО ЕДИН КОЛОЕЗДАЧ ИЛИ ВЕЛОСИПЕДИСТ. НИТО ЕДИН. Ако бях видял поне един, щях да си каже, халал да му е. Ама няма. Резултатът от новопостроената алея на Раковски обаче е - ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА, ЗАЩОТО САМАТА АЛЕЯ СЪЗДАДЕ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА БЪРКОТИЯ В АВТОМОБИЛНОТО ДВИЖЕНИЕ И ЗАБАВИ СЪЩЕСТВЕНО АВТОМОБИЛНИЯ ПОТОК. 


Стана на практика така: ХЕМ НЕ ВЪРВИМ, ХЕМ ДИМИМ!!!


Нека сега да кажа и аз моето мнение за развитието на велосипедизма, като начин на живот едва ли не в столицата. Всички знаем, че велосипедистите в София "се размърдват" едва на пролетта и затова си има обяснение. Климатът на София не е като този в Мадрид или Лисабон, Хага или Копенхаген. Само си представям, какво ще остане от тази алея, която общината изгради на ул. Раковски, когато падне снегът. Познайте дали снегорините няма да откъртят специално изградените преградни блокове. Така и така сте решили да правите алея, защо просто не я начертаете, та да може снегът да се рине автоматично. Как ще ринете снега по велосипедната алея, след като там няма да може да "влезе" снегорин? Може би тогава трябва да накараме тъпия архитект, който е измислил това недоразумение, да отиде той да рине снега с лопата.

Нека столична община да помисли за комплексно решаване на проблема, ако наистина иска да стимулира велосипедния транспорт в града. Нека да помисли за паркинги за велосипеди и за обезопасяването им. Аз видях как се крадат части от велосипед в Женева, а какво остава за София. Къде ще си оставите велосипеда, ако работите някъде в центъра на София? Ама общинарите не мислят за това. Чертаят алеи, а за другото не мислят. Същото е като при колите - вземат данъци за колите, а един паркинг не са изградили като хората.


Направете връзка между различните паркови зони в София, особено тези, които се намират в западна и южна посока от центъра. Сега няма такава връзка между парка зад хотел Хилтън и Южен парк. Ако стигнете края на Южния парк в посока Витоша, след това как ще се прехвърлите в Ловния парк? Никак. По единствената улица, която прави връзка между булевардите Черни връх и Симеоновско шосе, която дори и през лятото е кална, ако не е прашна и няма тротоари.


Ако пътувате от центъра, през градинката Кристал, след това трябва да отидете в Княжевската градина, как ще преминете булевард Левски? Ще вземете колелото на ръце и ще слезете в подлеза пред Университета и оттам ще минете в Княжевската. Ами след това, как ще се прехвърлите към Борисовата градина? Ще трябва пак да слезете от велосипеда и да го прекарате, бутайки го на ръце през двете платна на бул. Евлоги Георгиев, като същевремено ще трябва или да го бутате или да направите междинно качване на велосипеда със поредното слизане, преминавайки по Орлов мост. Пресичайки Борисовата градина, ще трябва да правите слалом между пешеходците, защото няма изрично очертано място за велосипедна алея. И така, пресичайки Борисовата градина, как ще се прехвърлите в парка на старата телевизионна кула? Пак трябва да слезете от велосипеда и да пресечете бул. Драган Цанков. Добре поне, че има пешеходна пътека. Там трябва много да се внимава, заради огромния размер на пътното платно и профучаващите с голяма скорост автомобили. След като стигнете градината на телевизионната кула и поемете в посока Ловен парк, как ще преминете към него? Има само едно легално място за преминаване и то е на кръстовището на Семинарията. Там трябва да имате голямо търпение, защото чакането няма да е малко. Преминавайки в Ловния парк, ще бъдете изненадани - точно на това място няма и помен от никакв алея, дори и пешеходна пътечка няма, за да влезете в парка. Ще трябва да карате по тротоара, а той е така проектиран, че може да послужи само на един пешеходец. Ако се появи втори, единият трябва да стъпи извън тротоара, за да се разминат. Да не говоря за велосипедист. Има няколко случая, където тротоарът се стеснява допълнително, заради електрически стърб, който по някаква глупава случайност е забоден точно в средата на тротоара, или по-лесно за обяснение, при изграждането на тротоара, това е било заварен случай и така е останало. Ако се доберете до велосипедна пътека, придвижвайки се в посока бившия София ленд, ще установите, че там има повече кал, отколкото пътека. Ако предпочетете втория вариант, ще трябва даистина да изтърпите подобието на тротоар и да се спуснете по Симеоновско шосе, след което да се включите след около 500 метра в Ловния парк. След като веднъж сте го преминали, особено в есенно зимно време, втори път няма да се решите.


Та това е само един от примерите... Представете си, че сте велосипедист и живеете в северните райони на София, примерно в Толстой или във Враждебна. За какви алеи и за какво велосипедно предвижване говорим тогава!!! Или ако живеете в Люлин. Там поне метро има и не ви трябва велосипед, че не знам как ЩЕ ПРЕМИНЕТЕ ПРЕЗ ТУНЕЛА, КОЙТО МИНАВА ПОД ЗАПАДНИЯ ПАРК. Със сигурност ще ви сгазят колите, ще умрете от бензинови изпарения или ще ви сгази трамвай.

Софийска община не е намерила решения там, където има най-голяма обективна възможност да се изгради велосипедна алея и може да стане с най-малко пари, какво да кажем за трудните терени. Опитайте се да се придвижите с велосипед, избягвайки от клишето - квартали - център - квартали. Пробвайте да се придвижвате между самите квартали, ако целта не е центъра или излизане от него. Пробвайте например от Подуене, да стигнете до Орландовци или от Павлово до Студентски град или от Дружба до Лагера.



Нека на всички да ни е ясно: СОФИЯ НИТО Е КОПЕНХАГЕН, НИТО ЩЕ СТАНЕ.  НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА НАПРАВИТЕ ЕДИН ГРАД "ВЕЛОСИПЕДЕН", КОГАТО НЯМА НИТО ПРИРОДНИ, НИТО КАКВИТО И ДА Е ДРУГИ ОБСТОЯТЕЛСТВА, КОИТО МОГАТ ДА ГО НАПРАВЯТ ТАКЪВ, ПРЕЗИЦИРАЙКИ РАЗБИРА СЕ ФИНАНСОВАТА СТРАНА НА НЕЩАТА. Свържете парковете и оправете алеите там. Софиянци обичат да карат велосипеди, не за да ходят на работа, а просто ей така, да покарат в парка така, както някои се разхождат или тичат. Заедно с това обезпечете в централната част на града няколко велосипедни паркинга, просто да проверите готовността на жителите на София да ги ползват. И махнете проклетата алея от Раковски или поне махнете загражденията по нея, защото както каза един мой приятел, "Тази алея я ползват само клошарите, които бутат по нея събраната отпадна хартия и разносвачите на закуски сутринта. Но в сравнение с 90-те години, нито имаме толкова клошари нито разносвачи на закуски. За изминатото от мен разстояние по Раковски, започвайки от бул. Сливница, та чак до "Патриарх Евтимий", не видях нищо живо, което да "мърда" на въпросната алея.
Категория: Политика
Прочетен: 300 Коментари: 3 Гласове: 1
 

ТУК НЕ МОЖЕШ ДА НАМЕРИШ ДЕСТИЛИРАНА ВОДА. Или поне аз не мога да намеря.
  1. Обадих се на шефа на снабдяването на завода, който произвежда дестилирана вода. Заводът е в Пещера. Линията не работела. Нямат дистрибутори. 
  2. Питах в няколко аптеки - няма;
  3. Проверяваме в някои от супермаркетите - няма;
  4. Поръчах на мой служител да обиколи бензиностанции в София, които са на всички по-големи вериги - Шел, Лукойл, Еко, ОМВ...Отговорът е: НЯМА;
Само се чудя, как разреждат хомеопатичните лекарства и разни там други субстанции, които изискват дестилирана вода!!!






В Хонг Конг, можете да купите дестилирана вода на улицата, в магазините, в аптеките, в баровете, в ресторантите, на летището, в музеите. Навсякъде. Просто защото те пият дестилирана вода така, както ние пием тази от чешмата или минералната, купена в бутилки от магазините.

По статистика, жителите на Хонг Конг живеят средно с около 10 години повече от нас, българите. Не знам дали е от водата или и тя помага.



Ето ви конкретен пример от днес. Поръчвам на мой служител да купи дейонизирана вода от супермаркет Хит, в Младост, София. Купува човекът срещу 2 лева и преди да я включа в употреба, реших да проверя показателите за електропроводимост и за минерализация. Знаете ли какво показаха? Същите резултати, все едно съм наточил водата от крана на чешмата в Хасково или Пловдив, които точат вода от кладенци край Марица или от язовир Тракиец - една силно минерализирана вода. Веднага наливам от крана на чешмата - в района на кв. Лозенец, София и водата показва чудесни харектеристики, много по-добри от "йонизираната вода". Казах на друг мой служител да мине през ОМВ - бензиностанция на бул. България, също в София, да мине оттам и да купи дейонизирана вода. Донася ми я и я измервам - електропроводимост 10, минерализация - 5 или обратното, не е толкова важно. Показателят на другата бутилка беше 250/430. Смятайте каква е разликата.


Ето английското наименование на показателите.
Total Dissolved Solids = TDS
Electrical Conductivity = EC



Още примери: Отивам на пазара. Харесвам си орехи. Гледам върху орехите има няколко счупени наполовина, за да може клиентът да прецени по-добре качеството. Купувам половин кило, защото нещо ме човърка и не вземам цяло кило. Вземам нож в къщии разчупвам един орех. Първият беше тотално гранясъл отвътре. Изхвърлих го. Вторият, нямаше нищо общо с онова, което видях като изложение. Едва изкарах ядката отвътра. Преди да купя орехите се вгледах в продавача. Беше циганин, като повечето продавачи на Женския пазар в София, но ако избираш продавачите по етнически състав, трябва да си намериш друг пазар за пазаруване.


Купувам ябълки и гледам купа, харесвам ми, цената е добра. Давай 4 кила. Отивам до колата и тогава съмнение ме загриза. Не го гледах как и откъде слага стоката. Слагам чантите в багажника и какво да видя - повече от половината ябълки наранени, повечето за изхвърляне. Върнах се и бях готов да му ги тресна в главата на циганина, лъжльото му с лъжло. Той усети, че работата е дебела и ми върна парите. Казах си, че ще го запомня и от този мангал не искам повече нищо да купувам. Без пари да ми дава, просто не искам и това е.

След това последва случаят с дейонизираната вода. Там не знам дали циганин я прави и продава, но че работата е циганска, в това няма никакво съмнение. Купуваш си шише с вода за 2 лева и накрая излиза, че са я наливали даже не и от чешмата, защото тази от чешмата излезе по-читава от тази в шишето. Просто нямам думи, как можем да живеем така в постоянна лъжа!!!

П.С. Търсенето на дестилирана вода продължава. Продава се чрез сайта. Цена 1,9лв. за литър. Няма проблем. Доставка - 6 лева. Отказвам се. Имало в някаква аптека в Студенски град. Ще ходим и там да проверим.

Сега ви казвам къде на шега, къде на истина: АКО ЗА ЕДНО ШИШЕ ДЕСТИЛИРАНА ВОДА ТРЯБВА ДА ОБИКОЛИМ СОФИЯ ОТ ЕДНАТА СТРАНА, ДО ДРУГАТА, АКО ЗАРАДИ ЕДНО УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА СЪДИМОСТ, ТРЯБВА ДА ОТИДЕШ НА ДРАГАН ЦАНКОВ, В СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД И ОТТАМ ДА ТИ КАЖАТ, ЧЕ СА СЕ ПРЕМЕСТИЛИ НА БУЛ. ТОТЛЕБЕН, ДО ПИРОГОВ И ТРЯБВА ДА ХОДИШ ТАМ ДВА ПЪТИ - ЕДИНИЯТ ТАЗИ СЕДМИЦА, А ДРУГИЯТ - В СЛЕДВАЩАТА, ЗА ДА ГО ПОЛУЧИШ, ВМЕСТО ИНСТИТУЦИИТЕ ДА СИ ГОВОРЯТ ПОМЕЖДУ СИ И ДА НЕ НИ ИСКАТ ОТ НАС ДОКУМЕНТИ, КОИТО СА ОТ ТЕХНИТЕ ПРАВОМОЩИЯ, РАЗБИРАТЕ ЛИ ЗАЩО ИМА АВТОМОБИЛНИ ЗАДРЪСТВАНИЯ. КОЛКО ИЗЛИШНИ ПЪТУВАНИЯ НАСАМ, НАТАМ. ИМАЛО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА, ИЗНЕРВЕНИ ШОФЬОРИ. И ВЕЧЕ СИ ИЗНЕРВЕН ОТ МАЛОУМИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ПРАВИШ ГРЕШКА И БЛЮСТИТЕЛИТЕ НА РЕДА СЕ ГЛОБЯВАТ, ЗАЩОТО ТЪРСИШ КЪДЕ ДА ПАРКИРАШ, ЗА ДА СИ ВЗЕМЕШ ТЪПОТО УДОСТОВЕРЕНИЕ. КАКВОТО И ДА НАПРАВИШ, ВСЕ СИ НАВЕДЕН, ОДУПЕН И ВИНОВЕН. НАКРАЯ СИ ПОЖЕЛАВАШ, ПОНЕ ВЛАСТТА ДА ПОЛЗВА ВАЗЕЛИН, КОГАТО ТЕ ОБЕЗЧЕСТЯВА.
Категория: Политика
Прочетен: 1134 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 21.11.2017 23:20
 

Има криза с ипотечните облигации, защото има ипотеки.


Има валутна криза, защото има валути.


Има производствена криза, защото пазарът се е преситил и отказва да потребява с темповете, с които производителите произвеждат.


Има криза на доверието, защото има съмнения, че то липсва.


КАК ДА ИМА КРИЗА НА ДЕМОКРАЦИЯТА, КОГАТО НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ. ДЕМОКРАЦИЯ ОЗНАЧАВА, ВЛАСТ, КОЯТО ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА. САМИЯТ ПРОЦЕС НА "ПРОИЗТИЧАНЕ", НЕ ОБХВАЩА САМО СЪСТОЯНИЕТО НА ПЪРВОНАЧАЛЕН ИЗБОР, А ВКЛЮЧВА ВСИЧКИ ЕЛЕМЕНТИ НА КОНТРОЛ И САНКЦИИ ОТ СТРАНА НА СОБСТВЕНИКА ИЛИ СУВЕРЕНА НА ТАЗИ СТРАНА. ТОВА Е КАТО СОБСТВЕНИКА НА ФИРМАТА. АКО БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОПРИЛИЧИ НА ФИРМА, СЕГАШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ФИРМАТА Е, ЧЕ НЯМАМЕ ФОРМАЛЕН СОБСТВЕНИК. УЖ СУВЕРЕНЪТ Е СОБСТВЕНИК, А НИКОЙ ОТ НАС НЯМА НИКАКЪВ ДОКУМЕНТ ЗА ПРАВА НА СОБСТВЕНОСТ. СЪЩОТО БЕШЕ И В КЛАСИЧЕСКИЯ ЖИВКОВСКИ СОЦИАЛИЗЪМ. ТАМ ИМАШЕ ТАКАВА ГЛУПОСТ - ДЪРЖАВАТА БЕШЕ СОБСТВЕНИК, А ТРУДОВИТЕ КОЛЕКТИВИ - СТОПАНИ. И ЗАТОВА ТОЗИ СОЦИАЛИЗЪМ ФАЛИРА. ЗАЩОТО ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ СИ МИСЛЕХА, ЧЕ КИТКИ И ФИТКИ МОГАТ ДА СЕ ГЛЕДАТ НА ЕДНО МЯСТО.


ЩЕ ПРИЗНАЯ, ЧЕ В ТАЗИ СТРАНА ИМА ДЕМОКРАЦИЯ, КОГАТО СУВЕРЕНЪТ ПОЛУЧИ ИСТИНСКИ ПРАВА ДА ИЗБИРА УПРАВИТЕЛИТЕ НА ТАЗИ ФИРМА, ДА ГО СМЕНЯ, ТОГАВА, КОГАТО ТОЙ ПРЕЦЕНИ, БЕЗ ДА МУ ДАВА ОБЯСНЕНИЯ, ДА ОПРЕДЕЛЯ ПОЛИТИКАТА НА РАЗВИТИЕ, ПРИОРИТЕТИТЕ И ЦЕЛИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТИГНАТ. ЕТО ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ, А НЕ ТОВА, КОЕТО Е СЕГА. ТОГАВА  И САМО ТОГАВА, Г-Н КАРАДАЙЪ ЩЕ ИМА ОСНОВАНИЕ ДА ОПРЕДЕЛИ, ДАЛИ Е В КРИЗА ДЕМОКРАЦИЯТА ИЛИ НЕ.


ДЕМОКРАЦИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ В КРИЗА САМО ТОГАВА, КОГАТО Я ИМА. 
Категория: Политика
Прочетен: 615 Коментари: 2 Гласове: 2
 
Чух за такъв случай. На някой закъсал за пари човек, му дали 1500 лева, за да се покаже пред обществеността и да каже, че е спечелил 100 000лева.


Преди 30 години, такова нещо се случваше но в обратен смисъл. Тогава тези, които имаха много пари, пък не можеха да ги докажат, търсеха такива, които печелеха от лотарията пари и им предлагаха да  им "изкупят" билета от лотарията. Нещо подобро на автомобилите. Жигулата струваше 6100 лева, но имаше такива, които бяха готови и плащаха двойно за нея. Една лада 1500s корекомска, струваше около 3500 долара и по тогавашния курс на долара спрямо лева би трябвало да струва около 3500 лева, но лично на мен ми я предложиха за 16 500 лева. 


Но да се върнем на игрите на късмета. Моето предложение е, хората, които правят изявление, че са получили наистина пари от тези игри, да могат да го докажат - извлечения от банкови сметки и т.н. и за по-големите суми, нека да има проследяемост на тези пари в бъдещето. Да не ги върнат случайно на тези, които са им ги дали, заради рекламния ефект. Така става още по-голяма психоза сред населението. Има милиони тъпаци, които ще се вържат на тези реклами и като видят по телевизията, че някой спечелил 20 000, 50 000, 100 000 лева, просто се побъркват и дават последните си пари, за да си купят талони, които след това в някакъв потрес търкат определеното място на талона с монета, тръпнейки да спечелят и те големите пари.


НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ХАЗАРТ. НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ТОВА, НЯКОЙ ДА СПЕЧЕЛИ ОТ ГЛУПОСТТА И НАИВНОСТТА НА ХОРАТА, ПРОДАВАЙКИ ИЛЮЗИЯ, А НЕ РЕАЛНА СТОКА И УСЛУГА. НЯМАМЕ НУЖДА ДА СЕ ПРЕВРЪЩАМЕ В НАЦИЯ, НА КОЯТО НЕ Й ПУКА КОЙ ПО КАКЪВ НАЧИН СИ ПЕЧЕЛИ ПАРИТЕ. АЗ ЛИЧНО ПОЗНАВАМ ПЕНСИОНЕРКА, КОЯТО СИ ХАРЧИ ПЕНСИЯТА, КУПУВАЙКИ ТАКИВА ТАЛОНИ И ЗАЛАГАЙКИ НА БИНГО, КАТО СЛЕД ТОВА СЕ ОПЛАКВА, ЧЕ НЯМА ПАРИ ДА СИ НАПРАВИ ОПЕРАЦИЯ НА ОЧИТЕ. НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ТАЗИ ПРОСТОТИЯ. ХОРАТА, КОИТО ПРАВЯТ ТОЗИ БИЗНЕС, НЕ СЪЗДАВАТ НИЩО ЗА ТОВА ОБЩЕСТВО. ХОРАТА, КОИТО СИ КУПУВАТ ТЕЗИ ТАЛОНИ, ОБИКНОВЕНО СА НЕЩАСТНИЦИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО - ЕДНИ ИСТИНСКИ УСПЯЛ ЧОВЕК В ОБЩЕСТВОТО НЯМА ДА ОТИДЕ ДА СИ КУПИ ТАКОВА ТАЛОНЧЕ И ДА ГО ТЪРКА С ТАКАВА СТРАСТ, КАТО ОНЕЗИ НЕЩАСТНИЦИ, КОИТО ГО ПРАВЯТ. ЗАЩОТО УСПЕЛИЯТ С ТРУДА СИ, С РАБОТАТА СИ, С ПОЗНАНИЯТА СИ ЧОВЕК, ОПРЕДЕЛЕНО НЯМА ДА ХАРЕСА НИТО НАЧИНА НА ПРАВЕНЕ НА ПАРИ ЧРЕЗ ХАЗАРТ, НИТО ГЛУПАВИЯ ЕЛЕКТОРАТ, КОЙТО ИСКА ДА ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ ПО ТОЗИ БЕЗУМЕН НАЧИН, НАДЯВАЙКИ СЕ НА ТОЗИ НЕЗНАЧИТЕЛЕН ШАНС ДА ИЗКАРА ПАРИ.

СЪСРЕДОТОЧВАНЕТО НА НАЦИОНАЛЕН КАПИТАЛ В ТОВА НАПРАВЛЕНИЕ ДЕМОРАЛИЗИРА ОБЩЕСТВОТО. НЕ КАЗВАМ ДА СЕ ЗАБРАНИ. КАЗВАМ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ НЕЩО КАТО САЩ - ИЗМИСЛИЛИ СА ЛАС ВЕГАС И АКО НЯКОЙ ИСКА ДА ПРАВИ ПРОСТОТИИ, ДА ХОДИ ДА ГИ ПРАВИ ТАМ. И ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ Е ПРАВИЛНО? ЗАЩОТО ВЪПРОСНАТА ПЕНСИОНЕРКА СЪС СИГУРНОСТ НЯМА ДА ОТИДЕ ДО БЪЛГАРСКИЯ ЛАС ВЕГАС, АКО СЕ НАПРАВИ. ТЯ МОЖЕ ДА ПОХАРЧИ ДНЕС САМО 2-3 ЛЕВА ЗА ТАЗИ ЦЕЛ. НЕ ПОВЕЧЕ. ТОГАВА ТАЗИ ЖЕНА ЩЕ СИ КУПИ НЕЩО ДРУГО С ТЕЗИ ПАРИ, ВМЕСТО ДА КУПУВА ТЪПИТЕ БИЛЕТЧЕТА КАТО НЕНОРМАЛНА. ЖАЛКО СЪСТОЯНИЕ НАИСТИНА, ЗАЩОТО СТАВА ДУМА ЗА ЖЕНА, КОЯТО НАБЛИЖАВА 80 ГОДИНИ. НЕКА ДА НЕ ПРАВИМ ЛОШИТЕ ПРАКТИКИ ЛЕСНИ ЗА ПОСТИГАНЕ. НЕКА ДА НЕ ВИЖДАМЕ ЦИГАРИТЕ И АЛКОХОЛА НА ТОЛКОВА ЛЕСНИ МЕСТА, НЕКА ДА ИМА МЯСТО, КЪДЕТО ДА СИ НАЧЕШЕМ ХАЗАРТНАТА КРАСТА, НО НЕКА ТОВА ДА НЕ СТАВА ПРАКТИКА, КАКВАТО Е СТАНАЛА СЕГА В БЪЛГАРИЯ. ИМАМЕ НУЖДА ОТ НОВ МОРАЛ. ОТ НОВ ЧОВЕК. ЧОВЕК, КОЙТО Е ПРИРОДНО СВЪРЗАН, ОТГОВОРЕН, ЗДРАВ, ПРОДУКТИВЕН, ЕФЕКТИВЕН ЗА СЕБЕ СИ, ЗА СЕМЕЙСТВОТО СИ И ЗА ОБЩЕСТВОТО. НЯМАМЕ НУЖДА ОТ НАИВНИЦИ И ТЪПАЦИ ИЛИ И ОТ ДВЕТЕ ЗАЕДНО В КОМБИНАЦИЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 194 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 15.11.2017 11:17
 https://www.24chasa.bg/novini/article/6547759


Как вестникът отразява събитието - интервю на Карлес Пучдемон, пред Льо Соар.

Вижте точния цитат, взет от вестника. Нещо не успявам да го копирам, затова ще го препиша, а всеки, който иска да го провери, нека влезе в посочения от мен линк и да го направи.


"Запитан, дали пред него стои въпросът: "Независимост или смърт",  той отговаря, че продължава да подкрепя постигането на "споразумение", но не отстъпва от позицията, че каталунците, трябва да бъдат консултирани".

Цитирам го, защото искам да усетите заиграването между думите в лозунга. Ако ви попитат, какво избирате - Независимост или смърт, само глупак би избрал смъртта.


Нещо като "Свобода или смърт". Всички знаем, че тук става дума за безалтернативност, при произнасянето на този или горния лозунг.


Никога не съм се замислял от този ъгъл. Ако ми предложат да избирам между свободата и смъртта, с радост бих избрал свободата.

Просто игра на думи. 


Категория: Политика
Прочетен: 203 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 13.11.2017 18:33
2 3 4  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187175
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Ноември, 2017  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930