Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3223127 Постинги: 6928 Коментари: 4323
Постинги в блога от 08.12.2014 г.
Само да не стигнем да обясняваме какво означава "обикновен" човек и какво означава "необикновен", но ако се наложи и това ще направя.


Спомням си когато моите родители купиха първото си и единствено жилище през 1971г. Струваше 7700 лева. Апартамент в непосредствена близост до окръжен център. Баща ми вземаше 77 лева заплата и работеше в текстилен комбинат като обикновен електротехник. Сметката излиза лесно. Това са 100 заплати. Ако заделя 100 % от заплатата си в продължение от 10 години, ще придобие апартамента.


Сега това жилище струва около 60 000 лева. Баща ми винаги вземаше средна заплата за страната до 1989г. Сега средната заплата е 820 лева приблизително. Ако трябва да си купи този апартамент, ще работи по-малко от 10 години.
Лесно можем да оценим и колко струва този апартамент, ако е нов - някъде под 400 евро на квадрат, или можем да приемем, че в това направление цените са да кажем приблизително същите, само че с тази огромна разлика, че тогава изплащането на кредита беше при минимална лихва, а сега лихвата е доста по-голяма. През 70-те и 80-те години инфлацията беше съществена. Цените се повишиха с пъти, както и заплатите. Баща ми вземаше вече около 240 лева, но продължаваше да изплаща апартамент, който струваше 7700 лева. Така държавата се "самонабутваше", но откъде в нея акъл да индексира вноските.


Да видим другите цени. Сиренето беше 3,60лв. Значи можеше да се купят около 65 кила сирене на месец. Сега могат да се купят около 100 кила. Много спорни са моментите, какво качество сирене се купуваше тогава за 3,60 и какво качество се купува сега за 8 лева.

Бензинът беше левче и можеше да се купят 240 литра бензин през 80-те години. Сега могат да се купят някъде към 350 литра бензин.

Работата става дебела, ако трябваше да си купим някаква нехранителна вещ - техника, дрехи, козметика и т.н. Ако се вземеше под внимание черният курс на долара - 1:3, тогава нещата изглеждаха доста интересно. Масовата заплата тогава беше в рамките на 140 до 175 лева. Всички, които работеха в търговията, селското стопанство и дребните чиновници вземаха такива пари. Висшистите започваха със 175 лева, но рядко се преминаваха 240 лева, освен ако не става дума за началническа длъжност. Най-големи заплати вземаха миньорите, дървосекачите в Коми и стругаро-фрезистите във военните заводи. Виждал съм фиш за над 1000 лева, къто в същото време заплатата на Председателя на Държавния съвет - Живков беше мисля 700 лева.

Та да се върнем на примера - цял месец трябваше да се работи, за да се купи добър касетофон. Той струваше не по-малко от 80 долара. Едни дънки струваха от 25 до 40 долара, което ознаваше почти половин заплата. Лека кола струваше 3500 долара или около 11 хиляди лева по черния курс, което означаваше, че колата струваше повече от апартамент в центъра на града. Вие представяте ли си да си купите руска трошка, която да струва колкото апартамент в центъра на града, ама какво не правеше дефицитът при социализма!

Значи ако се приемеше черният курс на долара спрямо лева, средната заплата при социализма беше в рамките на 80 долара. Вие представяте ли си сега да работите за 80 долара? В тези пресметки НЕ ВКЛЮЧВАМ ВСИЧКИ РУШВЕТИ И ЦЯЛАТА БЪРКОТИЯ, КОЯТО СЕ СЪЗДАВАШЕ И КОЯТО СТРУВАШЕ МНОГО НЕРВИ, ВРЕМЕ И ПАРИ, ЗА ДА СТИГНЕШ ДО ОПРЕДЕЛЕНА СТОКА. ДАЛИ ВИ СЕ Е СЛУЧВАЛО ДА ОБИКАЛЯТЕ ГРАДОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ДА СИ НАМЕРИТЕ НЯКАКВА ТЪПА ЧАСТ ЗА КОЛАТА, ЗАЩОТО НА МЕН МИ СЕ Е СЛУЧВАЛО. Е КОЛКО СТРУВА НАКРАЯ ТАЗИ ЧАСТ, ЗНАЕТЕ ЛИ? Скъпо и прескъпо, но така беше тогава - нямаше на магазина и започват едни обиколки, едно търсене на връзки, задължения към този и онзи магазинер, само и само да се докопаш до заветната част. Така на практика сме работили за под 80 долара на месец.

Аз започнах със 175 и през 1989г. стигнах до 245 лева, което си беше висока заплата, имайки предвид 3 годишния си трудов стаж. Баща ми вземаше тази заплата след повече от 30 години трудов стаж.

Нека да обобщим - евтина беше основната храна - хляб, сирене, олио, зеленчуци. Невероятно скъпи бяха нехранителните стоки. Спомням си, че платихме за български телевизор, правен по лиценз, в Търново, та платихме за него 6 средни заплати за страната. Представяте ли си сега да платите за средна ръка телевизор близо 5000 лева!!! Сега има смарт телевизори за 700 лева. Да не говоря, че средната ръка телевизор с такъв размер кинескоп струва 400 лева максимум или това е половин заплата.

За някои услуги плащахме като за световно. Свързването на едно жилище с телефон излизаше до 600 лева рушвети. Това бяха почти 3 средни заплати. Просто това право се полагаше на партийните секретари и на послушните им протежета. Ако не слушкаш, трябва да платиш рушвет, за да имаш телефон.

Да, здравеопазването беше евтино. Но заради евтиното социалистическо здравеопазване останах без зъби. Веднъж се наложи да ми зашият главата, защото едно желязо ме беше цапнало по челото. Направиха ми шева дори и без да ми бият упойка. Адски болеше, но кой ти мисли за човека. Не си спомням да са ми слагали упойка, когато съм бил на зъболекар. Това е евтиното здравеопазване. В устата си имах толкова гадна амалгама, че ако не я бях махнал навреме, сигурно щеше да активира сигнализационните уредби, които се поставят за засичане на оръжие.

Да не ви казвам тъпи примери, как сме губили хора в условията на "евтиното" социалистическо здравеопазване. Дядо ми си отиде от този свят заради докторите. На 49 години. Мой роднина по бащина линия си отиде без да получи първата си пенсия, защото го оперирали, без да го изследват за захар в кръвта. Просто не са могли да спрат кръвотечението и така...Здравеопазването тогава беше наистина  страшно "евтино". Спомням си, че вероятно докторът ми заши главата тогава без упойка, защото се изрепчих на една санитарка, която ми направи глуба забележка, че кръвта от главата ми КАПЕ НА ПОДА, КОЙТО ТЯ ТРЯБВА ДА ЧИСТИ СЛЕД ТОВА, а тогава санитарките и обикновените хамали имаха много права, а не като сега. И аз й се изрепчих, защото кърпата, с която притисках раната се беше напоила и повече кръвта не можеше да се попива и започна да капе на пода. За лош късмет, точно в този момент караха много пострадали от катастрофа станала между влак и автобус на ж.п. прелез в Симеоновград, сега Марица. Бяха по-тежки случаи и аз изчаквах в коридора да оперират тези, които имаха по-голяма нужда от мен. При мен беше нещо травиално според докторите - имах разкъсана кръвна артерия встрани от лявото око и според тях натискането с парцал щеше да свърши чудесна работа. Поне да ми бяха дали марля с кислородна вода, ама това е социализма. Хубаво от него не съм видял. Затова простотиите сега не ми правят толкова впечатление, защото като извадиш 20 лева веднага ще ти направят превръзка и ще ти се усмихнат дори и няма да ти се скарат, че кръвта ти капе по пода.

НИЩО ПРИ СОЦИАЛИЗМА НЕ СТРУВАШЕ ТОЛКОВА, КОЛКОТО ТРЯБВАШЕ ДА СТРУВА. И ЗАТОВА КАЗВАМ, ЧЕ И СЕГА ИМА СОЦИАЛИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО И СЕГА ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО НЕ Е СЛЕДСТВИЕ НА ПАЗАРНИ ОТНОШЕНИЯ, А СЛЕДСТВИЕ НА ДЪРЖАВНА НАМЕСА. ВСИЧКО ОТ ЕНЕРГОНОСИТЕЛИТЕ, ДО ЦЕНИТЕ НА МНОГО ВИДОВЕ УСЛУГИ ОТ БАНКИТЕ, ФИНАНСОВИТЕ ПОСРЕДНИЦИ, ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА, НОТАРИАЛНИТЕ И СЧЕТОВОДИТЕЛСКИТЕ ТАКСИ ЗА ЗАВЕРКА - ВСИЧКО ТОВА СЕ РЕГУЛИРА ОТ ДЪРЖАВАТА. НЯМА СВОБОДА И НЯМА ИСТИНСКИ ПАЗАР - ГОРЕ ДОЛУ СЪЩОТО КАТО ПРИ СОЦИАЛИЗМА. И СЕГА И ТОГАВА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА И НЕДООЦЕНКАТА НА ТРУДА БЕШЕ ФАКТ. НЕКА ДА НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ, ЗАЩОТО НИЩО СЪЩЕСТВЕНО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО. ДЪРЖАВАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА НИ ВЗЕМА ПАРИТЕ И ДА СЕ ПРАВИ НА ИСТИНА ОТ ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ.

СОЦИАЛИЗМЪТ ИМА МАЛКО ПРЕДИМСТВА ПРЕД ПОСТСОЦИАЛИЗМА. ТОГАВА ЦИГАНИТЕ БЯХА ПО-МАЛКО И ИМАХА СТРАХ ОТ ВЛАСТТА И НЕ ПРАВЕХА ТОЛКОВА ПРОБЛЕМИ. СЪЩО ТАКА ВЛАСТНИЦИТЕ ТОГАВА НЕ БЯХА ТОЛКОВА БОГАТИ, КОЛКОТО СА БОГАТИ СЕГА. ТОГАВА ХОРАТА БЯХА ЕДНАКВО БЕДНИ И СВИКНАХА С ТОВА СТАТУКВО - СТАТУКВОТО НА ЛУЗЪРИТЕ. СЕГА АКО ИСКАШ И АКО МОЖЕШ, КЕФ ТИ АМЕРИКА, КЕФ ТИ АНГЛИЯ - НИКОЙ НЕ ТЕ СПИРА. ЕДИНСТВЕНО ОГРАНИЧЕНИЯТА, НАЛОЖЕНИ В НАШИТЕ ГЛАВИ ОТ КОМУНИСТИТЕ, НИ СПИРАТ ДА ПОИСКАМЕ ОТ СВЕТА ТОВА, КОЕТО ОТГОВАРЯ НА НАШИЯ ПОТЕНЦИАЛ. НО КАКТО КОМУНИСТИТЕ, ТАКА И СЕГАШНИТЕ УПРАВНИЦИ ИСКАТ СТАДО, ТЕ НЕ ИСКАТ НИЕ ДА РАЗКРИВАМЕ ПОТЕНЦИАЛА СИ, ЗАЩОТО ПРОСТИ ХОРА ПО-ЛЕСНО СЕ МАНИПУЛИРАТ. НИКОЙ НЯМА СМЕТКА ДА ТИ ДАВА КРИЛЕ, ЗАЩОТО МОЖЕШ ДА ОТЛЕТИШ И ДА НЕ ПЛАЩАШ ДАНЪЦИ НА СКУДОУМНАТА СИ ДЪРЖАВА. СОЦИАЛИЗМЪТ НИ ПРОМИ МОЗЪЦИТЕ, КАТО НИ ВТЪЛПИ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е ПРИЧИНАТА ДА ИМАМЕ ДЕТСКИ ГРАНИНИ, УЧИЛИЩА, ПЪТИЩА, МОСТОВЕ...

НАЙ-ПОШЛОТО НЕЩО, КОЕТО НАПРАВИХА КОМУНИСТИТЕ С ГЛАВИТЕ НИ Е, ЧЕ УБИХА В НАС ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИЯ ДУХ ОЩЕ ПРЕДИ ДА СЕ Е ПОЯВИЛ. ИЛИ КАКТО ОБИЧАМ ДА КАЗВАМ - СМАЧКАХА НИ НАВРЕМЕ.

Категория: Политика
Прочетен: 3685 Коментари: 8 Гласове: -1
Последна промяна: 09.12.2014 00:10
Наистина е тъпо. Погледнете дали тези животни са щастливи. Ходили сте на зоопарк, нали. Гледате лъва, потънал в лайната си, мечката, която си движи главата покрай решетката, все едно, че е гламава.
Случаят с леопарда Алонсо и тигъра Мърдок в София, когато небрежни служители са оставили отворени вратите им само допълнително нагнети обстановката.

Доколкото аз знам, Европа иска животните да се гледат при определени условия. Само 2 зоологически градини в БГ отговарят на тези изисквания. Останалите са нефункциониращи. Общините плащат, за да се отглеждат животните, но тези зоокътове не се посещават.

Време е да се освободим от този отживял времето си стереотип, да водим децата си в зоологическата градина и да им показваме маймуни и бизони. Мястото на маймуните е в джунглата, а на бизоните - в прериите. Ако някои иска да ги види, да заповяда там.


За обществото не е изгодно поддръжката на тези зоологически градини. Това са милиони левове, които могат да отидат за по-полезни неща - недостигат детските градини, тротоарите в повечето от градовете не са направени и хората газят кал, пътищата са осеяни с дупки, речните корита се задръстват всяка година и хиляди хора след това имат нужда от помощ, защото се наводняват имотите им и къщите им, има родопски села, откъснати от света, заради лош път или липса на мост и хиляди и хиляди други причини парите да отидат там, вместо да осигуряваме човешка среда за съществуване на диви животни.

Да не говорим за стотиците ангажирани в отглеждането на диви животни хора. Те могат да бъдат ангажирани в някакъв свинекомплекс и с труда си да доставят на пазара прясно месо, вместо да работят на "празни" обороти, както се казва. Да не говорим и за злоупотребите с пари, когато става дума за обществени разходи, защото зоологическите градини са на обществена издръжка. Не съм много съгласен да се правят такива градини, дори и когато става дума за финансиране на проекти с частни средства. Нека да не мислим само за финансите - нека да питаме какво е добро за животните, а не какво е добро за нас и децата ни.
Категория: Политика
Прочетен: 313 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 09.12.2014 00:15
За 10 години имах "щастието" да попадна в "Бърза помощ" на няколко пъти. За голяма моя радост, веднъж се отнасяше за мен и на няколко пъти за членове на семейството.


Спомням си една случка от преди повече от 10 години. Имах съществени проблеми, свързани със самоотравяне на организма, слествие на запушване на жлъчен канал. Отивам в Пирогов ни жив ни умрял. Изпращат ме при някакъв доктор. Докторът се излегнал на една кушетка и си пафка цигара. Вероятно съм направил неприятна гримаса, защото освен тоталната си отпадналост, само цигарен дим и то в болнично заведение ми трябва. И за да си отмъсти, направи един формален преглед и каза, че ми няма нищо. Изписа ми един куп илачи, за да умра по-лесно. След няколко дни положението става критично. Довличат ме в инфекциозна. Там виждат запушването и ме отпращат спешно към 5-та градска. Пак ме преглеждат и се хващат за главата. Организмът ми е тотално отровен от жлъчка. Веднага на операционната. Пъхат ми някакъв шланг в гърлото, повръщам - гадна работа. След 1 час гадост ми казват, че са махнали камъка от канала, но постоянно повтаряха, че някакви електроди изгаряли вътре в мен и работата била на кантар. Накрая докторът си свърши добре работата и стана дума за мангизи. Платих, както се полага. След няколко дни ме изписаха.

Та толкова за "Бърза помощ" - попаднах на тъпанар и за малко не се сбогувах с този живот.

След време посещавам "Бърза помощ" в Хасково. Карам член на семейството. Там - жив кахър. Доктори, които не разбирам много. Не стига друго, ами и апаратура нямат. Извикаха някакъв стар доктор по телефона. Дойде след около половин час. Преди това чакахме отвън. Гледам идват от онези, аспаруховите българи и направо вътре. Брех да му се не види. Здравни осигуровки не плащат, а какви са само нахални. Питам докторите - тук има ли някакъв ред или всеки си прави каквото си поиска. Отговарям ми, че ако не съм бил нахален щял съм да си стоя отвън до сутринта. Така ли да еба вашата мама и нахлух вътре. Разбързаха се. Сложиха система, пипаха тук, пипаха там, ама викат, нямаме стенер и така, минават часове и чакат болката на пациента да отмине.
Какво друго да кажа - пред вратата в коридора се пльоснал един бездомник. Мръсен, парцалив. Питам, този какво прави тук. Ами докторите отговарят - тук спи. Как така бре хора, това да не е обществен приют, това е "Бърза помощ". Те отговарят - вдигнали сме ръце.

 Трети случай - счупване на крак. Тук проблемът не беше отношението към нас, а по-скоро онова, което видяха очите ми, във връзка с този проблем. Точно ни правят гипса и в коридора нахлува една тълпа цигани. Вдигат гюрултия. Наоколо се мяркат униформени, но само се мяркат. Носят някакъв накълцат циганин, а има и друг с по-малки рани. Нахлуват вътре в един от кабинетите и след малко започва една олелия. Нещо не са доволни от "лечението". Тези полицаи не разбирам каква им е работата, след като са допуснали да влязат толкова "роднини" в болницата. Никой не смее нищо да им каже.


То какво да говорим за сигурността, след като влизам с пистолет в болницата и никой не ме проверява.

Трети случай - пак в Пирогов. Лекарят си свършва добре работата и аз го подпитвам за това, онова. Каза, че не е доволен от сигурността. Плаши се да ходи на адреси. Дори и в Пирогов не се чувства сигурен. Питам го защо. Отговаря ми: Виждаш ли ги тези нерези на входа /визира двамата полицаи, които с цялостното си поведение показват неприкрита досада от работата, която трябва да вършат и се чудят от коя кълка на коя да се преместят/, как си мислиш, можем ли да разчитаме, че ще ни пазят, когато се наложи? Не разбира се. Питам го, за що в болницата се пускат повече от 1 придружител. Ясно е, че няма пари за санитарен персонал и болният има нужда някой да го развежда по кабинетите, да го бута с количката и т.н., но защо пускат вътре цяла тарга цигани? А той отговаря, че точнотова има предвид. Не искаше да говори за посещенията на място, защото вместо казва да се съсредоточа какво да правя с пострадалия, аз гледам да не изям образко казано, някакъв тупаник, защото съм дошъл да помагам. Жалко ми стана. Дори и не каза, че заплащането не е достатъчно като за тази отговорна работа. СПОМЕНА ПЪРВО ЗА СИГУРНОСТТА, ЗАЩОТО ТОВА Е ОГРОМНО НЕГЛИЖИРАНЕ НА ТЯХНАТА ПРОФЕСИЯ, КОЕТО Е НЕДОПУСТИМА РАЗБИРА СЕ. ОЩЕ ВЕДНЪЖ КАЗВАМ, ЧЕ НАЙ-ПАРАЗИТНАТА СТРУКТУРА В ТАЗИ ДЪРЖАВА Е МВР. ДОКТОРИТЕ, КОЛКОТО И ЗАБЕЛЕЖКИ ДА ИМАМЕ КЪМ ТЯХНАТА РАБОТА СА В ПЪТИ ПО-ПОЛЕЗНИ ЗА ОБЩЕСТВОТО, ОТКОЛКОТО ОНЕЗИ "НЕРЕЗИ", КАКТО ДОКТОРЪТ СЕ ИЗРАЗИ ЗА ПОЛИЦАИТЕ.

А колко простичко щеше да бъде, ако полицията, прокурорите, следователите и съдът си бяха свършили добре работата. Ама при тази централизация, да искаме качествена работа от тях е все едно да очакваме от умрял писмо. Дори и да има свестни полицаи, те няма как да съществуват в общото овчо стадо на посредствени връзкари, на дебели катаджии и на корумпирани ченгета. А

Ако Пирогов или всяка една Бърза помощ имат бюджет за охрана, тогава те сами щяха да назначат охранители и щяха да ги изгонят от работа, ако те не си вършат работата както трябва. Сега какво става - полицаите висят на вратата на Пирогов, ама се подчиняват на някакъв полицейски началник, който кур го боли дали тези двама "нерези" се справят с работата или чакат ден да мине друг да дойде, самун да свърши.
Категория: Политика
Прочетен: 330 Коментари: 0 Гласове: 1
Имаше преди време някакъв подобен филм.

Харесвам този лозунг. Преди години не му обърнах достатъчно внимание. Да подкрепиш местния шериф означава, да му съдействаш, той да си свърши добре работата, което е добро нещо за общността, в която живеем.

Лесно им е на американците. Ако те са си избрали местния шериф, този лозунг по-скоро е към онези, които са били против избирането, но така или иначе е трябвало да приемат избора на мнозинството.


Кога и тук ще се издигне такъв лозунг? КОГАТО НАСТОЯВАМЕ ПРЕД НАШИТЕ ЗАКОНОДАТЕЛИ, ИЗПЪЛНИТЕЛИ, СЪДИИ И ПРОКУРОРИ И ТОВА НАСТОЯВАНЕ Е ТОЛКОВА СИЛНО, ЧЕ ТЕ СЕ ВЗЕМАТ В РЪЦЕ, КАКТО СЕ КАЗВА И НАПРАВЯТ НАЙ-ПОСЛЕ ОНАЗИ РЕФОРМА, ОТ КОЯТО ВСИЧКИ НИЕ ИМАМЕ НУЖДА.

ИСКАМЕ ДА СИ ИЗБИРАМЕ КВАРТАЛНИЯ ПОЛИЦАЙ.
ИСКАМЕ ТОЙ ДА ИМА ОПРЕДЕЛЕН БЮДЖЕТ, КОЙТО Е ПРОПОРЦИОНАЛЕН В ЗАВИСИМОСТ ОТ БРОЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО.
ИСКАМЕ КВАРТАЛНИЯТ ПОЛИЦАЙ ДА МОЖЕ ДА СИ ИЗБИРА СЛУЖИТЕЛИ, ДА ГИ НАЗНАЧАВА И УВОЛНЯВА И НИЕ ДА ГО ТЪРСИМ ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО ИМАМЕ ПРОБЛЕМ СЪС СИГУРНОСТТА.
И НАКРАЯ, ИСКАМЕ ДА ГО УВОЛНИМ, НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ НА КВАРТАЛА, БЕЗ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАМЕ ОТ МНЕНИЕТО НА МИНИСТЪРА НА МВР, КОЙТО И ДА Е ТОЙ, АКО КВАРТАЛНИЯТ ПОЛИЦАЙ НЕ СИ ВЪРШИ ДОБРЕ РАБОТАТА И ЗАГУБИ НАШЕТО ДОВЕРИЕ.


ТОГАВА НАИСТИНА ЩЕ ИМАМЕ И ПРАВО И НЕОБХОДИМОСТ В ТЕЖКИ МОМЕНТИ ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СЛУЖБАТА НА НАШИЯ ШЕРИФ ДА ИЗДИГНЕМ ПРИЗИВА: "ПОДКРЕПЕТЕ НАШИЯ ШЕРИФ!", ДОРИ НЕ И МЕСТНИЯ, КАКТО БЕШЕ НА ФИЛМА, А "НАШИЯТ".
Категория: Политика
Прочетен: 373 Коментари: 0 Гласове: 1
Помощите за раждане и отглеждане на дете.

ВСИЧКИ ВИЖДАМЕ, ЧЕ ИЗПЛАЩАНЕТО НА ТАКИВА ПОМОЩИ НЕ РЕШАВА ДЕМОГРАФСКИЯ ПРОБЛЕМ В БЪЛГАРИЯ, А ТЪКМО ОБРАТНОТО - ЗАДЪЛБОЧАВА ГО. ЗНАЧИ НИЕ ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ, ЗА ДА МОЖЕ СЛЕД ТОВА ДЪРЖАВАТА ДА РАЗДАВА ПОМОЩИ, ЗА ДА ИМА ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ БЕДНИ И ВСЕ ПО-СЪЩЕСТВЕН ДЕМОГРАФСКИ ПРОБЛЕМ. СЛЕД КАТО ТАЗИ ПРАКТИКА НЕ РАБОТИ, НЕ НИ ОСТАВА НИЩО ДРУГО, ОСВЕН ДА СПРЕМ ДА ПЛАЩАМЕ ЗА РАЖДАНЕТО И ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЦА. ТО БЪЛГАРКАТА ТАКА И ТАКА Е СПРЯЛА ДА РАЖДА, А КАКТО СЕ ВИЖДА, ПОМОЩИТЕ ЗА ДЕЦА НЕ СА Я НАКАРАЛИ ДА ПРОМЕНИ ЖЕЛАНИЕТО Й, НЯМА СМИСЪЛ ТАЗИ ПРАКТИКА ДА ПРОДЪЛЖАВА И В БЪДЕЩЕ.


От тези помощи се възползват малцинствата, които ГО ПРАВЯТ ПРЕДИМНО ЗА ПАРИ. Ако раждаш и отглеждаш деца заради пари, еба си и политиката наистина имаме в БГ!!!

Нека да останат помощите, но да не са в парична форма, защото сега паричните помощи подпомагат производители и търговци на алкохол и цигари, а не производители на детски стоки и детски храни.

Наистина, децата имат нужда от дрехи и храна. Нямат нужда от цигари и алкохол. НО В НАШАТА СМОТАНА СИСТЕМА, ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ИМЕННО ЗА КУПУВАНЕТО НА ЦИГАРИ И АЛКОХОЛ. ЗНАЧИ ДЕТСКИТЕ ПОМОЩИ НЕ ОТИВАТ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЦА И ЗАЩО ТОГАВА ДА ГИ ПЛАЩАМЕ. ВИЗИРАМ ПРЕДИ ВСИЧКО ОТНОШЕНИЕТО ПО ТОЗИ ПРОБЛЕМ НА ЦИГАНСКОТО МАЛЦИНСТВО. АКО ЕДНО ЦИГАНСКО СЕМЕЙСТВО ИМА 10 ДЕЦА И ВСИЧКИ ПАРИ, КОИТО НИЕ ИМ ПЛАЩАМЕ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ ОТИВАТ ЗА ДЕЦАТА, ТО ОТ КАКВО СЕ ХРАНЯТ И ИЗОБЩО ОТ КАКВО СЕ ИЗДЪРЖАТ РОДИТЕЛИТЕ, СЛЕД КАТО МАЙКАТА ОБИКНОВЕНО Е САМОТНА МАЙКА, ЗА ДА ВЗЕМЕ ПО-ГОЛЕМИ ПОМОЩИ, А БАЩАТА Е БЕЗРАБОТЕН? РАЗБИРА СЕ, НИЕ, БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ГИ ИЗДЪРЖАМЕ ЧРЕЗ ДЕТСКИТЕ ДОБАВКИ. ВЪПРЕКИ ТОВА ОБАЧЕ, ТЕ НЕ ОСИГУРЯВАТ И ЕЛЕМЕНТАРНИ УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ НА ДЕЦАТА СИ И ГИ ОТГЛЕЖДАТ ТАКА, КАКТО ХЛЕБАРКИТЕ ОТГЛЕЖДАТ СВОИТЕ МАЛКИ. СЛЕД ТОВА ГИ ИЗПРАЩАТ ДА КРАДАТ И НЕ ГИ ПУСКАТ НА УЧИЛИЩЕ И ЕТО ТИ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ СОЦИАЛЕН ПРОБЛЕМ - КАТО ПООТРАСТНАТ, ТЕ ТРЪГВАТ ДА НАСИЛВАТ НАШИТЕ ВЪЗРАСТНИ РОДИТЕЛИ, ПО СЕЛАТА И ПО МАЛКИТЕ ГРАДЧЕТА.


ВСИЧКО ТОВА Е ЗАРАДИ ТЪПАТА КОМУНИСТИЧЕСКА СИСТЕМА ЗА ОГРАБВАНЕ НА РАБОТЕЩИТЕ И ЗА ХРАНТУТЕНЕ НА НЕРАБОТЕЩИТЕ.

МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА СЕ ФОРМИРА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ЦИГАНСКИ БЮДЖЕТ, В КОЙТО ДА ПОСТЪПВАТ ДАНЪЦИТЕ И ТАКСИТЕ, СЪБРАНИ ОТ ЦИГАНИТЕ И КАКВОТО Е ПОСТЪПИЛО, С ТЕЗИ ПАРИ ДА СЕ ПРАВИ СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА СРЕД ТОВА НАСЕЛЕНИЕ. КОЛКОТО ПОСТЪПИЛО, ТОЛКОВА И СЛЕД ТОВА ПОХАРЧЕНО. В КРАЯ НА ГОДИНАТА ОБАЧЕ ЩЕ СЕ УСТАНОВИ, ЧЕ Я СЕ СЪБЕРЕ ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА Я НЕ, КАТО ИЗКЛЮЧИМ РАЗЛИЧНИТЕ ФОНДАЦИИ И ПАРИТЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОГРАМИ ЗА ТЯХНОТО ИНТЕГРИРАНЕ. КАТО НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, А ТЕ НАИСТИНА НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, КАКВОТО ОСТАНЕ, НЕКА ДА РАЗПОЛАГАТ С ТЕЗИ ПАРИ, ПЪК АКО ИСКАТ И ПО 100 ДЕЦА ДА НАРОДИ ВСЯКО ЕДНО СЕМЕЙСТВО. НЕ Е ПРОБЛЕМ В ЛИПСАТА НА ЕЛЕМЕНТАРНА ХИГИЕНА И КУЛТУРА НА ТАЗИ ОБЩНОСТ И В ПРЕДВАРИТЕЛНОТО ОБРИЧАНЕ НА ДЕЦАТА НА СЪЩИЯТ СКАПАН И МИЗЕРЕН ЖИВОТ, КАКЪВТО ВОДЯТ И РОДИТЕЛИТЕ. ПРОБЛЕМЪТ Е В ТОВА, ЧЕ ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ НЕ ПИТА САМИТЕ БЪЛГАРИ, ДАЛИ ИСКАТ ДА ИЗДЪРЖАТ ТЕЗИ ПИЯВИЦИ И ДА ИМ ТЪРПЯТ ЗУЛУМИТЕ И МРЪСОТИЯТА. НАИСТИНА КАТО ГЛЕДАМ ЦЯЛОСТНИЯТ ИМ ЖИВОТ НА ТЕЗИ ХОРА, СИ МИСЛЯ, ЧЕ В ТЕОРИЯТА ЗА БИОЛОГИЧЕСКИЯ ДЕТЕРМИНИЗЪМ ИМА МНОГО ГОЛЯМА ДОЗА ИСТИНА.


НАКРАТКО, АКО СПРЕМ ДА ПЛАЩАМЕ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ, БЕДНИТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ОТ САМО СЕБЕ СИ. ТЕ СЕ ПОЯВЯВАТ ВИНАГИ И ТОГАВА, КОГАТО СЕ ПОЯВИ КОМУНИЗЪМ И ИЗЧЕЗВАТ ВИНАГИ И ТОГАВА, КОГАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕТО, ВСЕКИ САМ ДА СИ ПЛАЩА СМЕТКИТЕ.


Категория: Политика
Прочетен: 544 Коментари: 3 Гласове: 3
На второ място. Сега е модерно да се говори за пари по европейски програми. Създаде се един паразитен бюрократичен апарат, подкрепящ огромна армия от частни консултанти, основната работа на които е да точат обществен ресурс.


И в това нямаше да има нищо лошо, ако парите на всички нас не се харчеха по нечестен път. А НЕЧЕСТЕН Е ТОЗИ ПЪТ, КОЙТО ПОЗВОЛЯВА НАШИТЕ ПАРИ ДА СЕ ПРЕДОСТАВЯТ БЕЗВЪЗМЕЗДНО НА ТРЕТИ ЛИЦА, ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА БИЗНЕС, А НЕ ЗА ПРОГРАМА ЗА ОПАЗВАНЕ НА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ, НАПРИМЕР. Масов случай в това отношение са паричните помощи за създаване на дребен бизнес - грантови схеми за къщи за гости, хотели, преработвателни предприятия и т.н. Какво пречи на бизнесът да ползва кредитен ресурс при привилегировани лихвени условия и след един период от време да си върне парите на данъкоплатците, ако в крайна сметка си признаваме, че банковата ни система е дебилна и създадена от бюрократите, за да удовлетвори прищевките на олигарсите, като по този начин отказва да бъде истински икономически инструмент, подкрепящ растежа на националната икономика. Да, ама не. Грантовите схеми са толкова несправедливи, колкото и комунистическото разпределение на парцели за вилно строителство, когато ръководни кадри се напълниха с имоти, които след това синовете и дъщерите им продаваха за стотици хиляди евро след падането на режима.

ИКОНОМИКАТА СЕ ПЛАШИ ОТ МАЛКО НЕЩА, НАЙ-ВАЖНИТЕ ОТ КОИТО СА ЛИПСА НА ИСТИНСКИ ПАЗАР, А ТОВА ОЗНАЧАВА, ОТ НЕСПРАВЕДЛИВОСТ. ЗАЩОТО НЯМА ПО-ГОЛЯМА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ ОТ ЛИПСАТА НА ПАЗАР И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ИСТИНСКИ ПАЗАР, БЕЗ НАЛИЧИЕТО НА СПРАВЕДЛИВОСТ. СПРАВЕДЛИВОСТТА ОЗНАЧАВА ЧЕСТНИ ОТНОШЕНИЯ НА  ПАЗАРА, КОИТО НЕ СА ДЕФОРМИРАНИ ОТ МАФИЯТА И ОТ ДЪРЖАВАТА. ДВАМА ДУШИ СЕ СЪБИРАТ НА ЕДНО МЯСТО И ОБМЕНЯТ СТОКИТЕ НА СВОЯ ТРУД. ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ГАРАНТИРА, ЧЕ ТОВА НЕ СТАВА С НАСИЛИЕ, СКРИТА ИЗМАМА ИЛИ НЯКАКВА ФОРМА НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПРИНУДА.


Каква справедливост има в това, един оправен човек да прекара бюджета и да си построи къща за гости, като ние му платим половината от разходите? Каква справедливост има в това, бюджетът да плати дограмата или част от разходите по санирането на блока? Аз съм си направил сам санирането. Защо трябва да плащам като данъкоплатец и на съседа да го направи? Той казва, че няма пари, а има пари да си купува всеки ден по шише ракия и по голяма бутилка с бира! Ама като отговаря на определени критерии, държавата ще ме накара да му плащам санацията аз, дори и без да се интересува, дали това ме удовлетворява или дали изобщо искам да го правя. За каква справедливост става дума?


Категория: Политика
Прочетен: 272 Коментари: 0 Гласове: 2
Кажете ми, кое е това нещо, което е "стимулирала" държавата и то се е развило така, че да няма повече нужда от "подкрепа"?


Вижте какво става със селското ни стопанство. Арендаторите са вече твърде големи, за да се нуждаят от подкрепа, но продължават да получават помощи. Въпреки това, основният селскостопански отразъл - зеленчукопроизводството, е умрял от където и да го погледнеш. Зеленчуци по селата отглеждат само хората, които са на държавна издръжка - пенсионерите и то произвеждат за себе си, а не за пазара.
От друга гледна точка, вмешателството на държавата пречи да се видят истинските цени на земеделските стоки, които сега са деформирани от липсата на реална конкуренция, защото няма и не може да има истински пазар там, където има субсидирани цени. Да не говорим, че с тези субсидирани цени, фермерите произвеждат зърно, ограбено от гледна точка на хранителните качества. В зърното има само азот, който се добавя за растежа и добиването на количествени характеристики на зърното, но от гледна точка на неговото качество, отдавна ядем плява, без в тази плява да има ценните минерални съставки, от които има нужда нашият организъм.

Ето го първият пример - държавата просто плаща, без да иска нищо в замяна. За нея е важно да се произведат едни килограми и нищо друго. Следствие на това подпомага бизнеса на докторите, защото какво искате от народ, който яде хляб, произведен от това зърно.

Накратко, вместо държавата да се ангажира с най-важната функция за нея в земеделието - гарантиране на пазарните условия за производство и търговия на продукция и да гарантира качеството на произведената стока, което е най-важното нещо за изхранване и поддържане здравния статус на населението, тя ИЗСИПВА ЕДНИ БЕЗОТЧЕТНИ ПАРИ И ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАДЪЛБОЧАВА ПРОБЛЕМИТЕ, ВМЕСТО ДА ГИ РЕШАВА.

А знаете, че болестите са един от факторите, които водят най-лесно и бързо до бедност.
Категория: Политика
Прочетен: 250 Коментари: 0 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3223127
Постинги: 6928
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Декември, 2014  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031