Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196358 Постинги: 6870 Коментари: 4297
Постинги в блога от 15.12.2015 г.
 Представяте ли си - 100 000 души на протест в центъра на София. 


Представете си каква енергия ще има във въздуха.

Ами ако протестиращите са достатъчно интелигентни, че да протестират, докато народните пратеници заседават? Ако 100 000 души оградят народното събрание, дали тези хубавци най-после ще се размърдат и поне за малко ще престанат да си играят на псевдодемокрация?


За жалост, уличният натиск засега остава единствената възможност на избирателите да променят тази политическа система. Остава и откритото съмнение, някой пак да не яхне протестите, както винаги се случва.

Преди повече от 25 години излязохме на протест, за да можем да псуваме свободно на воля. Е получихме правото си да псуваме г-н Живков, след няколко десетилетия навеждане на глави. Но пропуснахме най-важното - участието в политическия процес. Рано или късно, този народ ще излъчи онези 100 000 души, които ще принуда властта да промени системата - от превдодемократична в демократична. Като се замислим, не са кой знае колко хората, които са нужни за промяна. Ако София е неофициално 1 500 000 души, това е на всеки 15 човека живеещи в София, да се намери един, който да изтърпи и студ и жега, да се лиши от свободното си време, което може да прекара с приятели или на топло в жилището или квартирата си, за да осигури на страната си по-добро бъдеще от това, което се очертава в сегашната политическа ситуация.

За жалост не виждам друг път. Не можем да гласуваме електронно. Не можем като се върнем у дома да определяме дневния ред на обществото, сядайки пред компютрите си. Може и този момент да дойде, но засега уличният натиск е най-ефективното средство за промяна на политическата система.

Знам, че този уличен натиск може да е подобен на онзи, от онази зловеща 1917г. - манипулиран, купен от германската държава, насила насаден след това на толкова много народи по света. Знам, че е рисковано, защото всички революции по света рано или късно са се израждали в неорганизирано насилие, от което са страдари и виновни и невинни. Знам, че малко са страните по света, където народите са толкова мъдри и влиятелни, че превъзхождат влиянието, което имат техните правителства. Знам, че едва ли в скоро време ще заприличаме на швейцарския или на исландския народ. Но другият глас в мен ми казва, че няма да се различавам от средностатистическия българин, ако мисля по този начин. Затова казвам, че вярвам в промяната - в тази промяна, която да осмисли оставането ни в България.
Категория: Политика
Прочетен: 858 Коментари: 4 Гласове: 1
 Първият е неговата политическа импотентност - толкова тъпо политическо същество като българинът, надали има някъде по света. Овца, това е българинът и не напразно Славейков говори за народа ни като за стадо. Всички виждат кусурите на властта, ама мнозинството го мързи да си мръдне гъза и да отстоява правата си.



Вторият кусур на българина се състои в неговото качество като шофьор. Е толкова смотани шофьори сме, че няма повече накъде. Казвам ви го, защото знам как карат в другите страни. Идете в Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Хърватска, Словения, Унгария, Чехия, Словакия, Италия, Швейцария, Испания, Франция, Белгия, Люксембург, Германия, Полша, Британия и вижте как карат коли хората. НЕ СПЯТ ПО КРЪСТОВИЩАТА КАТО НАС. НА НАС И СВЕТОФАРИ С ДАТЧИЦИ ЗА ВРЕМЕ СА НИ ПОСТАВИЛИ И ПАК ДРЕМЕМ И НЕ ТРЪГВАМЕ НАВРЕМЕ.

Най-много ме впечатлява движението в няколко града - Париж, Лондон и Хонг Конг. Шофьорите са бързи и ако някой се прави или е направо заспал, останалите участници така го юркат, че не може човек да си позволи да се влачи по пътя като пребита змия и да задръства движението.


Всяка сутрин на Цариградско шосе в София, в посока на от центъра към края на града стават задръствания. Има две ленти за движение на автомобилите и нещо се случва там всеки път, когато или се включват нови автомобили в Цариградско или наближи спирка на градския транспорт, въпреки, че спирката е направена така, че да не пречи на движението на леките автомобили, пък и има и аварийно платно. Не, те ще ударят спирачка, дори и да се движат със скорост, много под позволената, ей така, за да огледат кой чака на спирката или просто да разгледат пейзажа.


Тази сутрин имаше страхотно задръстване и едва успяхме да стигнем до Младост. Колоната спираше на няколко пъти. Каква беше изненадата ни, когато в близост до отбивката за Младост видяхме в средната лента за движение /там има три ленти за движение, плюс една аварийна/, та там видяхме един таралясник, Мерцедес на повече от 30 години, целият ръждясъл, все едно е стоял през тези три десетилетия на бунището, обветрян от вятъра и обливан от дъждове и снегове, че да ръждяса толкова много, да се търкаля буквално с не повече от 40 км. в час и автомобилите се опитваха да го заобикалят кой отлявово, кой отдясно. От ауспуха на този ветеран се отделяше такова количество сажди, че вероятно изпълняваше нормата за изхвърлен диоксид на поне 50 автомобила наведжъж. И СЕГА СЕ ПИТАМ, КЪДЕ НИЕ ШИБАНАТА ПОЛИЦИЯ, ДА СПРЕ ТАЗИ ТАРАТАЙКА, ДА Я СПРЕ НЕ ЗА ДА Я ПРОВЕРИ, А ЗА ДА Я ОТСТРАНИ ЗАВИНАГИ ОТ ДВИЖЕНИЕТО. АКО НАШАТА ПОЛИЦИЯ ПОЗВОЛЯВА ТАКИВА БРАКМИ ДА СЕ ДВИЖАТ ПО ПЪТИЩАТА, ВЪЗДУХЪТ НИ ЩЕ БЪДЕ НЕНОРМАЛНО ЗАМЪРСЕН /НЕКА ДА НЕ ЗАБРЯВАМЕ, СЕ СОФИЯ Е НАЙ-ЗАМЪРСЕНАТА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА/, А ЗАДРЪСТВАНИЯТА ЩЕ БЪДАТ ЕЖЕДНЕВИЕ.


И СЕГА ЩЕ НАПРАВЯ ЕДИН ПАРАЛЕЛ, КАТО СВЪРЖА ТОЗИ ТАРАЛЯСНИК С НАШАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА. СПОМНЯТЕ ЛИ СИ, ЗАЩО В КЛАСОВЕТЕ, ЕДИН КЛАС ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРЯЗАВА С НАЙ-ГОЛЕМИЯ ТЪПАК В УЧИЛИЩЕТО, ЗАРАДИ КОЙТО ВСИЧКИ ДЕЦА ТРЯБВА ДА ТЪПЧАТ БУКВАЛНО НА ЕДНО МЯСТО, ВМЕСТО ДА УЧАТ НОВИ УРОЦИ И ДА СЕ РАЗВИВАТ. И ТОВА Е НАПРАВЕНО ЗАРАДИ ГРЕШНОТО РАЗБИРАНЕ ЗА СОЛИДАРНОСТТА КАТО ОБЩЕСТВЕНО ПОНЯТИЕ. ТЕЗИ ТЪПАЦИ ТРЯБВА ДА СЕ СЪБЕРАТ С ДРУГИ ТЪПАЦИ НА ЕДНО МЯСТО, ЗА ДА СИ ЛИКА ПРИЛИКА, А ОСТАНАЛИТЕ ДЕЦА НЕКА ДА ВЪРВЯТ НАПРЕД, БЕЗ ДА Е НАЛОЖИТЕЛНО ДА ЧАКАТ НЯКОЙ ДА СИ НАУЧИ УРОЦИТЕ, ЧЕ ДА СА ЗАЕДНО И В ДОБРО И ЛОШО, В СЛЪНЦЕ И В ДЪЖД, В УСПЕХИ И ПОРАЖЕНИЯ, КАКТО СЕ КАЗВА ОТ ПОПА, ПРЕДИ ДА ВЕНЧАЕ БУЛКАТА И МЛАДОЖЕНЕЦА. 

ЗНАЧИ СТОТИЦИ ХОРА ДНЕС СЕ СЪОБРАЗЯВАХА С ТОЗИ УМСТВЕНО ИЗОСТАНАЛ НЕЩАСТНИК, КОЙТО КАРАШЕ ВЪПРОСНАТА КАТАФАЛКА ПО ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ. КАЗВАМ, ЧЕ Е НЕЩАСТНИК, ЗАЩОТО ДОРИ И НЕ СЕ СЕЩАШЕ ДА ОТБИЕ И ДА СИ КАРА В КРАЙНА ДЯСНА ЛЕНТА ЗА ДВИЖЕНИЕ. КОГА НАЙ-ПОСЛЕ ПОЛИЦИЯТА В ТАЗИ ДЪРЖАВА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА САНКЦИОНИРА ТЕЗИ, КОИТО СМЪРДЯТ АДСКИ МНОГО И ТЕЗИ, КОИТО СПЯТ ПО ПЪТИЩАТА, ВМЕСТО ДА КАРАТ КОЛИ.

ВЧЕРА НА МАГИСТРАЛАТА ТРИ ТИРА ИЗПРЕВАРВАХА ЕДНА ЛАДА. ПОМИСЛЕТЕ СИ, АКО ТИРОВЕТЕ ИМАТ ОГРАНИЧИТЕЛИ НА СКОРОСТТА, КОИТО СЛЕД ТОВА СЕ ПРОВЕРЯВАТ НА ГРАНИЦАТА, С КОЛКО КИЛОМЕТРА В ЧАС ИЗПРЕВАРВАХА ТЪПАТА ЛАДА, САМО И САМО ЗА ДА НЕ НАРУШАТ ПОСТАВЕНИТЕ ИМ ОГРАНИЧЕНИЯ ОТ ЗАКОНА? ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ, ДАЛИ ТИРОВЕ МОГАТ ДА ИЗПРЕВАРВАТ ЛЕКИ КОЛИ ПО МАГИСТРАЛАТА. ТОВА НЯМА ДА ГО КОМЕНТИРАМЕ ИЗОБЩО, ЗАЩОТО ОНАЗИ ЛАДА НЕ БИХ Я КЛАСИФИЦИРАЛ КАТО ЛЕКА КОЛА, А КАТО ПОРЕДНИЯ ТАРАЛЯСНИК, КОЙТО СЕ ТЪРКАЛЯ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ПЪТИЩА. И НЯМА КОЙ ДА РАЗКАРА СМРЪДЛЬОВЦИТЕ ОТ ПЪТИЩАТА И ТЕЗИ, КОИТО СА ТРЪГНАЛИ ДА ПРЕЧАТ НА ДРУГИТЕ. И САМО НЕ МИ КАЗВАЙТЕ, ЧЕ ТЕЗИ ХОРА НЯМАТ ПАРИ ДА СИ КУПЯТ НЕЩО ПО-СВЯСТНО. АКО НЯМАХА ПАРИ, ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМНИЦИ НЯМАШЕ ВСЯКА СЕДМИЦА ДА ОБИРАТ ДЕСЕТКИ НАИВНИ ПЕНСИОНЕРИ, КАТО ИМ ВЗЕМАТ ПО НЯКОЛКО ХИЛЯДАРКИ НАКУП.


ДУШАТА ИМ Е МИЗЕРНА НА ТЕЗИ ХОРА, НЕ ЧЕ НЯМАТ ПАРИ. ПАРИ ИМАТ ДОСТАТЪЧНО. ДУШАТА ИМ Е МИЗЕРНА. ВИЕ ЩЕ СЕ КАЧИТЕ ЛИ ДА КАРАТЕ КОЛА, КОЯТО ОТЗАД ХВЪРЛЯ САЖДИ, КАТО ЗА СВЕТОВНО? АЗ НЯМА ДА СЕ КАЧА. НЯМА ДА КАРАМ КОЛА, НО НЯМА ДА СЕ КАЧА ДА КАРАМ ТАКАВА КОЛА. А ЗНАЕТЕ ЛИ ТЕ КАК РАЗСЪЖДАВАТ? ЕБАЛ СЪМ МУ МАЙКАТА, НАЛИ НЯМА АЗ ДА ГО ДИШАМ ТОВА, КОЕТО ИЗЛИЗА ОТ АУСПУХА. ЩЕ ГО ДИША ОНЗИ ОТЗАД. НА МЕН КАКВО МИ ДРЕМЕ. ТОЧНО ТАКА РАЗСЪЖДАВАТ И ЗАТОВА НА МЕН НЕ МИ Е ЖАЛ ЗА ТЕЗИ ХОРА И ЗА ТЕЗИ КОЛИ. ДА ГИ СПИРАТ КАТАДЖИИТЕ И ДА ИМ ЗАБРАНЯВАТ ДА СЕ ДВИЖАТ ПО НАШИТЕ ПЪТИЩА.
Категория: Политика
Прочетен: 540 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 07.02.2018 11:57
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196358
Постинги: 6870
Коментари: 4297
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Декември, 2015  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031