Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3217302 Постинги: 6920 Коментари: 4320
Постинги в блога от 16.12.2015 г.
 http://econ.bg/%D0%90%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8_l.pa.html


Има различни въпроси, свързани с цените на винетките. Два от отговорите са показателни за настроението на гражданите:

  1. Пътищата ще останат в лошо състояние, независимо от това, колко струва винетката - 39,3% от анкетираните;
  2. Парите ще отидат за запълването на други дупки в бюджета - 44,4% от анкетираните.

Виждате ли настроенията на гражданите? Хората знаят, че при съществуващата система на формиране и разпределение на средствата и липса на обществен контрол, колкото и пари да дадете на държавата за строителство и поддържане на пътища, те няма да са достатъчни, защото размерът на злоупотребите винаги ще бъде толкова значителен, че до хубави пътища никога няма да стигнем.

При втория отговор от страна на гражданите, те казват на политическата система - ВИЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ПРАВИТЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ БЮДЖЕТ, ТЪЙ КАТО ПАРИТЕ ОТИВАТ В ЕДИН КЮП И ОТТАМ КАКТО СЕ КАЗВА "КУЧЕ ВЛАЧИ РЕЙС" - ТОЕСТ НЕ МОЖЕШ ДА МУ ХВАНЕШ ДИРИТЕ. ГРАЖДАНИТЕ ОЩЕ КАЗВАТ НА ДЪРЖАВАТА: НЕ ВИ ВЯРВАМЕ, ЗАЩОТО ВИЕ НИ ЛЪЖЕТЕ. НЕ НИ ДАВАТЕ ДОСТАТЪЧНО НАДЕЖДНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТОВА, КАК СЕ ХАРЧАТ НАШИТЕ ПАРИ. ВИЖДАМЕ, ЧЕ ТЪРГОВЕТЕ СА НАГЛАСЕНИ, ЗА ДА МОГАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ "ПРАВИЛНИТЕ" ФИРМИ И САМО МОЖЕМ ДА СЕ СЪМНЯВАМЕ, КАКЪВ Е РАЗМЕРЪТ НА ОТКРАДНАТИТЕ ОТ НАС ПАРИ. ТОЕСТ, ДЪРЖАВАТА Е НА ТЪМНО И НИЕ НЯМАМЕ ОСНОВАНИЕ ДА Й ВЯРВАМЕ.


ТОЛКОВА ПО ВЪПРОСА.

Категория: Политика
Прочетен: 399 Коментари: 0 Гласове: 2
 Отивам в провинцията и какви приказки слушам, когато възрастни хора си говорят. Кой каква пенсия вземал, кой на какви надбавки се надявал. Кой от тях си уредил да получава и някакви други помощи и по какъв начин го е постигнал.


Говорят за прехвърляне на имоти на роднини, ЗА ДА МОГАТ ДА ОТГОВАРЯТ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА БЕДНОСТ, ЗА ДА ПОЛУЧАВАТ ПОМОЩИ. ПОМОЩИ ЗА САМОТЕН ВЪЗРАСТЕН С НИСКИ ДОХОДИ. ЕНЕРГИЙНИ ПОМОЩИ. ПОМОЩИ ПОД ФОРМА НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ. БЕЗПЛАТНА КУХНЯ.

ЗА ПОСЛЕДНОТО ЧУХ, ЧЕ КУХНЯТА "ИДВАЛА" ОТ СЪСЕДНИЯ ГРАД, КОЙТО Е НА 10 КИЛОМЕТРА ОТ СЕЛОТО.


БАБАТА ЖИВЕЕ НА СЕЛО. ОТ НЕЙНАТА ПЕНСИЯ СЕ ИЗДЪРЖАТ ДВАМА МЪРЗЕЛИВИ МЛАДИ, КОИТО НАРЕД С ТОВА СИ ИМАТ БИЗНЕС С ЖИВОТНИ И РЕАЛИЗИРАТ ДОБРИ ДОХОДИ, БЕЗ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ ЗАТОВА И НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ, НА БАБАТА ДЪРЖАВАТА Й ОСИГУРЯВА ГОТВЕНА ХРАНА, ДОКАРАНА ОТ 10 КИЛОМЕТРА РАЗСТОЯНИЕ. БАБАТА ЕСТЕСТВЕНО Е ПРЕХВЪРЛИЛА ВСИЧКИТЕ СИ ИМОТИ ОТДАВНА НА РОДНИНИТЕ И СЕГА Е ОТ БЕДНА, ТА ПО-БЕДНА. НИЩО НА ПРАКТИКА НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО. ИМОТИТЕ СА СИ ТАМ. ВСИЧКИ СИ ЖИВЕЯТ ЗАЕДНО, НО БАБАТА ВЕЧЕ СЕ ВОДИ МНОГО БЕДНА И ПОЛУЧАВА ПОМОЩИ.


ДРУГИТЕ СЛУШАТ И СИ ПРИЗНАВАТ, ЧЕ ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ СЪЩОТО, ЗА ДА СЕ ВОДЯТ БЕДНИ И ДА ПОЛУЧАВАТ ПОМОЩИ, КОИТО ДА ПОДКРЕПЯТ ПЕНСИИТЕ ИМ.


ТАКА СЕ СЪЗДАВАТ БЕДНИ ОТ НАШАТА ДЪРЖАВА. Тук искам да спомена и друг факт, който научих напоследък, затова как се източва обществен ресурс, който отива за подпомагане на "бедните". Северозападнала България. Кмет на една община получава по 800 лева на възрастен, които пари отиват за издръжка на социален дом за възрастни. И при толкова много пари, вътре е пълна мизерия. Та мисля си, дали от тези 800 лева и 100 отиват по предназначение. Съмнявам се. Това е друг начин, чрез който държавата или общината "подпомагат" "бедните".

Наистина е гадно да се краде от помощи, но такава е човешката природа. Тя не гледа откъде се краде - дали се крадат цветя от гробищата, които след това се продават на пазара и дали се свалят златните зъби от умрял човек, преди да бъде изгорен в камерата. Гадно е, но това е животът.


Между впрочем, туристическите агенции трябва да организират екскурзии до гробищата на Загреб, за да видите какво е отношението на един народ към умрелите. Ние не разполагаме с парк за почивка, който да съперничи на гробищата в Загреб. Представям си там, как действа циганска мафия, която да краде вафлите и цветята от гробищата, които да продава след това на пазара....
Категория: Политика
Прочетен: 318 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 16.12.2015 11:02
 http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5177767


Особено през 90-те години на миналия век, когато започнахме да берем плодовете на преврата от 1989г., по улиците на София имаше доста бездомници, несравнимо повече, отколкото сега. Имаше малки деца, които току що проходили, бяха поставени на възлови места по Витошка или Графа от цигански банди, специализирани в това, да разчитат на милосърдието на софиянци и да печелят доста пари от наивността на гражданите. 


Още оттогава ме интересуваха причините, един човек да е бездомник. С много от тях и не може да се говори, защото натрупаното недоверие тогава беше огромно. Бездомниците събираха картони и стари железа, които издаваха на пунктовете за вторични суровини, които тогава бяха навсякъде и с парите обикновено първо купуваха цигари и алкохол и ако останеше нещо, купуваха хляб, кренвирши или бурканче от нещо, на което пишеше "лютеница". Казвам ви го, защото семейството ми имаше малък бизнес в центъра на града и някои от бездомниците идваха и ни носеха монети, които знате са необходими за връщане на ресто на клиентите. Та знаехме приблизително и по колко пари изкарват на ден.


Та някои от тези бездомници използваха изоставени или зле поддържани къщи и входове на кооперации. През последните години обаче, много от собствениците на жилища ремонтираха входовете си така, че вече трудно се влиза. Поставиха се системи за електронен достъп, чипове, автомати за затваряне на външните врати и т.н. Това в голяма степен ограничи възможността, бездомници да намират подслон в центъра на града и те като че ли поизчезнаха с годините.

Сега виждам, че центровете за настаняване в София са пълни. Все пак, държавата трябва да си направи своите анкети, за да разбере, защо тези хора са без дом. Моите интервюта тогава показваха, че някои от тях са следствие на неразбории в семействата, имотни измами, а имаше и такива отговори, които казваха нещо от рода на: Не искам да се прибирам, защото навън ми е по-хубаво.


Държавата трябва да ни каже какви са причините, най-малко защото тези центрове за настаняване се финансират с наши пари - парите на данъкоплатците, а би трябвало да знаем все пак, защо плащаме и на какво основание плащаме. Би трябвало да знаем какъв е коренът на това явление и как можем да ДЕЙСТВАМЕ НА ПРИЧИНИТЕ ЗА НЕГОВОТО ВЪЗНИКВАНЕ, А НЕ ДА СЕ "БОРИМ" С РЕЗУЛТАТИТЕ МУ.



Категория: Политика
Прочетен: 405 Коментари: 2 Гласове: 0
 Нали знаете моето мнение, а то не е само мое. Близо 2/3 от инвалидите са измислени инвалиди, с цел източване на социалната система. Формално и аз мога да бъда инвалид - имам съответното заболяване, което ме обездвижва за определени периоди от време. Но не го правя, ЗАЩОТО АЗ НЕ СЪМ ИНВАЛИД. КАТО ИЗКЛЮЧИМ ТЕЗИ, КОИТО СА БЕЗ РЪЦЕ ИЛИ КРАКА И ТЕЗИ, КОИТО СА В ЛУДНИЦАТА, ЗА ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ КАЖА, ЧЕ ИНВАЛИДНОСТТА Е В ГЛАВАТА.


ЕТО ВИ ПОКАЗАТЕЛЕН ПРИМЕР ЗА БОРБА, КОЯТО МОЖЕ ДА ВДЪХНОВИ МНОГО ХОРА. ДАЛИ НА ТОЗИ ЧОВЕК ЩЕ МУ КАЖЕТЕ, ЧЕ Е ИНВАЛИД?

http://9gag.com/gag/awxNMMx



Категория: Политика
Прочетен: 301 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3217302
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Декември, 2015  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031