Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187073 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Февруари, 2010 г.
Каква е ползата от духовенството?
Разбира се, че става дума за институционализирането на религиите.

По цялата балканска земя виждаме църкви и манастири /особено в Македония и Сърбия много са превъртели на тази тема/, джамии и минарета и тук там по някоя синагога.

Какво всъщност става?

Защо се строят храмове, а не болници да речем, училища, пътища, мостове?

Кой с кого се надпреварва за нашите души?

За душите ли наистина се напреварват или за парите ни?

Каква е нашата полза от духовенството, след като то самото се е превърнало в рентиер на имоти и търгаш на тамян и свещи?

След построяването на толкова много църкви и джамии, поне дали една болница са построили духовниците или дом за социално слаби хора?

Или това е роля на държавата, защото е по-проста от тях?

Какви мерки взеха поповете и ходжите да помогнат на народа на Хаити?

А на Чили?

Колко пари дадоха, колко свещеници отидоха там да помагат на
пострадалите?

Или те ще се молят за душите им оттук, от хиляди километри. Нали за вярата няма разстояния. Така е и по-безопасно. Че виж някой им е откраднал свещоливницата.

Ето тук е мястото на държавата ни, вместо да гледа какво да открадне от нас, да забрани инвестициите в такива абсурдни строежи като църковни и джамийни и какви ли още не храмове и да се спре тази война за душите на хората. Ако населението ни толкова има нужда от храм, нека се съберат пари от нуждаещите се, нека всеки участва с каквото може. Има такива примери и аз съм присъствал на такова строителство. Ама не храм да се строи с парите на Халифата или бог знае откъде дошли нефтодолари. Каква само гюрюлтия се вдигна за голямите църкви на Смолян и Пампорово!

А какво всъщност става?

Те правят джамии, хайде ние да правим църкви. Бахти и глупостите. И този дебилски народ им се връзва.
И ако някой от нас иска да направи някакво добро дело не е ли по-добре е да отгледа изоставено дете, отколкото да дава пари на брадатите?
Дали Христос е строил църкви, дали Мохамед е строил джамии, дали Буда е проповядвал институционализиране на вярванията му?

ДАЛИ ТЕЗИ ТРИМАТА СА ИМАЛИ НУЖДА ОТ ИНСТИТУЦИЯ И ОТ ФИНАНСИРАНЕ, ЗА ДА ВЯРВАТ И ДА ВОДЯТ ХОРАТА СЛЕД СЕБЕ СИ?

Много дали-та. Ама така е, като сме прости, ще ни лъжат. Хората обичат да ги лъжат, особено когато става дума за духовни работи.
Ей това мързеливците ще намерят хиляди начини, за да не работят.
Категория: Други
Прочетен: 415 Коментари: 0 Гласове: 1

Може би прокурорите трябва да издадат заповед за арестуване на самата ДЪРЖАВА, ако наистина са независими. След това съдът да издаде заповед за „Задържане под стража” с парична гаранция в размер на „Държавния бюджет”, ако наистина е независим съд. След което да последва справедлив процес и държавата да бъде осъдена на 15 години лишаване от свобода „При първоначално строг режим”, за да може най-после българският народ да си отдъхне от този престъпник, лъжец и крадец на едро и дребно. На какво основание?

 

ВСИЧКО ДО КОЕТО СЕ Е ДОКОСНАЛА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА СЕ Е РАЗПАДНАЛО, ОЩЕ ПРЕДИ ДА Е ПОСТРОЕНО ИЛИ МАЛКО СЛЕД ТОВА. НИЩО ЗДРАВО, ЕФЕКТИВНО КОНКУРЕНТНО И ЦЕЛЕСЪОБРАЗНО НЕ Е СЪЗДАЛА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И НЯМА КАК ДА СЪЗДАДЕ, ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА НЕ СЪЗДАВА ТЯ Х А Р Ч И, К О Н С У М И Р А, П Р А Х О С В А, Н А К А З В А, И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ, НО НЕ СЪЗДАВА. Ако все пак създаде нещо, то е за да може да О П Р А В Д А Е ОТКРАДНАТОТО ОТ НЕЯ.

 Нека видим какво е „СЪЗДАЛА” българската държава

1.      Държавните училища – висши и нисши

2.      Държавните болници

3.      Държавното социално осигуряване

4.      Държавните железници

5.      Държавните пътища изобщо държавната инфраструктура

6.      Държавната администрация

7.      Държавната полиция

8.      Държавната армия

9.      Държавното обвинителство

10.  Държавният съд

11.  Държавното подпомагане на бедните

12.  Държавните митници

13.  Държавните затвори

14.  Държавните институции

 

 

Каквото и друго да изброите с прилагателното ДЪРЖАВЕН може да допълни този списък.

Ха кажете ми сега, КОЕ ОТ ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ НЕЩА Е ЧИТАВО, ЗДРАВО, РАБОТЕЩО, ФУНКЦИОНИРАЩО, ЕФЕКТИВНО, ПЛОДОНОСНО, ЦЕЛЕСЪОБРАЗНО, ФУНКЦИОНАЛНО, ГРАДИВНО И КОНКУРЕНТНОСПОСОБНО в един сравнително дълъг период от време? Вижте само каква оценка дават международни агенции за всички тези дейности, пред които стои прилагателното „държавен”. Пълна скръб.

 

И вижте сега пак ни хвърлят прах в очите. Не че НАШИТЕ воюват пак срещу ВАШИТЕ, ами Алексей Петров създал паралелна структура на държавата.

 

Баси и провокацията. Така дяволът чете евангелието.

ИСТИНАТА Е, ЧЕ ДЪРЖАВАТА СЪЗДАВА СВОЯ ПАРАЛЕЛНА СТРУКТУРА В ЛИЦЕТО НА ЕДИ КОЙ СИ, ЗА ДА МОЖЕ ДА КРАДЕ ОТ НАРОДА СИ. И АКО ТОЗИ, КОЙТО НОСИ ЧИСТО ФОРМАЛНО ТЕЗИ ПРАВА СПРЕ ДА СИ ПЛАЩА ИЛИ ДОПУСНЕ ГРЕШКАТА ДА СЕ ПРАВИ НА „ВЕЛИК”, ЛЕСНО МОЖЕ ДА СЕ ОТСТРАНИ – ТА НАЛИ ДЪРЖАВАТА Е НАЙ-ЯКА ОТ ВСИЧКИ. МОЖЕ ДА СМАЖЕ ВСЕКИ И ТО НА ЗАКОНОВА ОСНОВА.

 

НИКОЙ НЕ ГЛЕДА, ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА КРЕТАМЕ В СВЕТОВНИТЕ КЛАСАЦИИ И НЯМА МЪРДАНЕ ОТТАМ. ТОВА ЗА ДЪРЖАВАТА НЕ Е ВАЖНО. НАЛИ ВСИЧКО ПРИ НЕЯ Е НА РАЗСИПИЯ, ТОВА Е ВЪТРЕШНАТА Й СЪЩНОСТ.

 

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВАТА ИЗЗЕМВА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СВОБОДИ НА ГРАЖДАНИТЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ТЯ СТАВА ПО-ТРУДНО УПРАВЛЯЕМА И ПО-НЕЕФЕКТИВНА И ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ГРАЖДАНИТЕ СТАВАТ ПО-НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ И НЕДОВОЛНИ ОТ ЖИВОТА СИ.

 

ДЪРЖАВАТА СЕ ДЪРЖИ КАТО ТЕЗИ РОДИТЕЛИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА ПРИЕМАТ, ЧЕ ДЕЦАТА ИМ ВЕЧЕ СА ПОРАСНАЛИ И ТРЯБВА САМИ ДА УПРАВЛЯВАТ ЖИВОТА СИ. ПОСТОЯННО СЕ БЪРКА В КАКВО ЛИ НЕ, ДОКАТО ИМ СЪСИПЕ ЖИВОТА НАПЪЛНО.

 

ТА ТАКА Е И В БЪЛГАРИЯ. ДЪРЖАВАТА, ОТКАКТО СЕ ПОМНЯ, ПОСТОЯННО СЕ БЪРКА В ЖИВОТА НА БЪЛГАРИНА. И НЯМА ОТТЪРВАНЕ ОТ НЕЯ. КАТО НЯКАКЪВ НАВЛЕК, КАТО ПАРАЗИТ ВПИТ В ТЯЛОТО ТИ, КАТО ЧУМА, КАТО ПРИРОДНО БЕДСТВИЕ. САМО ЧЕ РАНО ИЛИ КЪСНО И ЧУМАТА И ПРИРОДНОТО БЕДСТВИЕ СИ ОТИВАТ. САМО ДЪРЖАВАТА НЕ СИ ОТИВА.

 

Да, прави са френските класици, които казват, че ДЪРЖАВАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ДА КРАДЕШ ОТ ГРАЖДАНИТЕ СИ.

На следващите избори бих гласувал за политик, който ми обещае, че ако го изберат основното нещо, върху което ще работи е да ИЗЗЕМВА ФУНКЦИИ ОТ ДЪРЖАВАТА И ДА ГИ ПРЕДОСТАВЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЧАСТНИТЕ ЛИЦА. Особено, когато става дума за предоставянето на УСЛУГИ. Тогава може би най-после ще се роди и истинският български капиталист, а не тази пародия на капитализъм, отгледан от българските политици.

 

Второто нещо, което бих искал от българския политик е да се бори за намаляване на ролята на монополите в икономиката.

Третото нещо, което очаквам е прилагането на политика за стимулиране, подпомагане и развитие на технологично напреднали производства, създаване на стоки и услуги с висока принадена стойност. Да престанем да се занимаваме с теми като селско стопанство, хотелиерство или други такива бизнеси, от които освен обслужващ персонал на Европа, друго няма да станем. Спомням си как преди 30 години Корея правеше първите стъпки в автомобилостроенето. Дали някой е вярвал, че корейците ще изместят от световната класация такъв производител като Форд? Преди 15 години Словакия си беше в условията на чист социализъм. Сега е в челните класации по производство на автомобили на глава от населението и упорито застига избягалите напред чехи в икономически план. Технологичните държави имат много повече шансове да бъдат богати в сравнение с такива като България – мизерия отвсякъде.

 

Само това е пътят към икономическия просперитет. Никога България няма да постигне средноевропейското ниво, ако не се отстрани държавата ни от икономическия живот, ако не се контролират монополите и ако продължаваме да сме нация, която предлага на света евтин краен продукт. Между впрочем, Финландия не произвежда пшеница и там населението яде най-скъпият хляб в Европа. Дали за зле финландците от това?

Аз лично предпочитам, ние българите да ядем най-скъпият хляб в Европа, само и само да сме на хала на финландците. Явно тези нации, които произвеждат технологии, нямат много време да произвеждат храни. В Швейцария може и да останете без място за нощуване, ако нямате предварително резервация и разчитате на типично българската представа за хотели, които у нас са навсякъде. Там просто няма много хора, които да изкарват доходите си с хотелиерство. Защо да го правят, когато могат да продават часовници по 10 000 евро бройката или химикали или други технологични чудеса. Да не говорим какво има в банките им, които въпреки, че загубиха десетки милиарди от вложенията си в САЩ, все едно бълха ги е ухапала.


Категория: Други
Прочетен: 470 Коментари: 0 Гласове: 1

„Войната на световете”

1.       Това е една невидима война, за разлика от всички други. Войната между Центъра и Провинцията.

2.       Центърът консолидира прекомерно голяма сила и формира икономически диспропорции в държавата.

3.       Силата на центъра е преди всичко административна и след това икономическа.

4.       Центърът контролира по-голямата част от администрацията на държавата – десетките хиляди държавни служители от министерствата, ведомствата, агенциите, различните институции на централно подчинение, областните управители, съдилищата, прокуратурата, следствието, полицията. Машина за власт, пари и влияние.

5.       Центърът контролира и най-съществената част от предлаганите услуги на гражданите – образованието, здравеопазването и социалните дейности.

6.       Центърът притежава глобалната инфраструктура – пътищата, мостовете, нефто и газопроводите, глобалната електрическа мрежа, горите, планините, пасищата, реките, езерата и големите изкуствени водни съоръжения.

7.       За Провинцията остава грижата за боклука и за „вътрешно кварталните улички”.

8.       Притегателната сила на Центъра става все по-голяма, за сметка на Провинцията. Действа правилото, че колкото е по-голям един град, толкова по-голяма е неговата притегателна сила именно заради наличието на АДМИНИСТРАЦИЯ и КОНЦЕНТРАЦИЯ НА ИКОНОМИЧЕСКИ ПРАВА.

9.       В малките населени места с отмиращи функции няма „сметка” да се поддържа нито училище, нито детска градина, болница, социален патронаж или нещо подобно.

10.   Хората в Центъра управляват хората от Провинцията. Първите определят на вторите, кой да им бъде областен управител, кой да им е шеф на полицията, кой да им бъде съдията, прокурор или следовател. Същите тези хора са подчинени на Центъра и зависят от волята му. Те не зависят от хората на които „служат”, ако изобщо го правят.

11.   Тази икономическа несправедливост може да бъде решена по два начина. Първият е така нареченият швейцарски тип – хората от Провинцията са в достатъчна степен социално ангажирани, за да могат да отстояват своите права пред Центъра. Вторият начин е, самият Център да предостави повече права на Провинцията, заради натрупали се икономически и социални причини, които застрашават съществуването и на самия Център.

12.   Централизирането е процес на икономическо и социално смачкване на Провинцията

13.   Какво е решението?

14.    Провинцията трябва да има право сама да избере всички изброени по-горе служители и да им търси сметка, ако те не си вършат добре работата.

15.   Провинцията трябва да има право да отхвърля закони на централната власт, ако те противоречат на нейните интереси. Провинцията трябва да има право да откаже да плаща такса „обществена сигурност” или да участва в други проекти, ако Центърът не докаже по убедителен начин състоятелността на всеки един проект.

16.   Преразглеждане на законите за набиране на средства. Всички доходи на Провинцията трябва да бъдат само и изключително НЕЙНА СОБСТВЕНОСТ. Провинцията сама трябва да прецени колко да плаща на държавата за общоадминистративното обслужване и таксата „Сигурност” на принципа на равноправието в договарянето на тази услуга.


Категория: Други
Прочетен: 373 Коментари: 0 Гласове: 1

Саркози говори за „морализиране на капитализма”, за „споделени ценности” и за „общ морал”

Разбира се, банките са виновни: „Защо да рискуваш да даваш кредити на предприемачи, след като е лесно да спечелиш пак толкова пари чрез спекулации на пазара”, казва Саркози.

Аз пък бих го попитал, защо тогава той продава държавни дългове и харчи пари, които очаква да получи в бъдещето?  Само от сумите, които харчи президентството на година за цветя, могат да се построят домове за изпаднали в беда хора. Бюджетните дефицити и те ли са следствие на алчността на капиталистите или са следствие на такива „икономисти” като Саркози? Банкерите ли изпращат десетки хиляди войници да претърсват чукарите на Афганистан? И за да получи подкрепа от световните лидери се подмазва на кого ли не. На Гордън Браун, който искал да се обложат с данък транзакциите, на Барак Обама, само на Бат Бойко не се е подмазал още, като го цитира как трябва светът да се справи с престъпността.

 

С едно изречение: „Прекрасен стил на изразяване, глобализъм, мащаб, социологизиране на икономически проблеми, и какво ли още не”. И накрая едно голямо НИЩО.

 

И не мога да разбера дали такива като Саркози, Браун или Обама наистина не могат да видят истинския проблем на капитализма или това е поредното упражнение в пустословна реторика от която няма никакъв резултат.

 

Проблемът е по-скоро философски. Всеки човек, фирма, организация или държава има нужда от това да ДОМИНИРА. Когато СВЕТЪТ позволи някой да ДОМИНИРА, това е началото на края.

 

Това е основният проблем на капитализма. Доминирането на отделни държави, доминирането на монополите, доминирането на религиите, на партиите и на отделните личности. Та как няма да има криза, когато политическата власт стоеше безучастно и гледаше как се развива стремглаво процесът на концентрация на капитала, за сметка на ограничаване на ролята на дребните и средните бизнес формирования? Толкова е лесно да се правят пари от много пари – ЕТО ТОВА ДЕФОРМИРА КАПИТАЛИЗМА. Саркози и такива като него проспаха времето, когато трябваше със законови мерки да се ограничи монополизма по света и сега той има нахалството да говори за НОВ МОРАЛ. Не е ли по-просто да решиш проблема, преди да се е превърнал в голям проблем, вместо после да се правиш на университетски преподавател, като казваш прости неща с много сложни думи, за да изглеждаш като произлязъл от интелектуално семейство? ЗА КАКВО ВСЪЩНОСТ ТАКИВА КАТО САРКОЗИ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТА ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ? ЗА ДА МОГАТ ДА КОНСТАТИРАТ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА УМЕЯТ ДА П Р Е Д О Т В Р А Т Я В А Т, НО НЕ МОГАТ! СЕГА – ГУЗЕН, НЕГОНЕН БЯГА.

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БЕДИ В ИКОНОМИКАТА НА СЪВРЕМЕННОТО ЧОВЕЧЕСТВО СА ДВЕ

1.       ДЪРЖАВАТА и

2.       МОНОПОЛИТЕ

И ДВЕТЕ НЕЩА СТАНАХА ТВЪРДЕ ГОЛЕМИ И ТВЪРДЕ НЕУПРАВЛЯЕМИ. При такава конструкция, робите стават все повече и повече. Някои от тях не издържат и „яхват” самолетите. Нима е толкова сложно да се разбере.

 

Държавата обвинява капиталистите в алчност и не иска да си признае, че тя също е виновна за това, че е „допуснала” капиталистите да станат толкова алчни. Капиталистите обвиняват държавата, че харчи парите им за глупави проекти, които освен корупция не раждат нещо кой знае какво, че създава пречки за развитието на бизнеса и е най-важната причина за слабата икономическа активност. И едните и другите носят вина. Но Саркози първо трябваше да види вината на държавата и после да гледа чуждата градина.  И нека политиците като Саркози, като Браун, като Блеър и Обама, първо да престанат да лъжат и тогава да говорят за морал.


Категория: Други
Прочетен: 587 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 08.07.2011 01:25
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187073
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Февруари, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728