Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3220122 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 16.02.2010 г.

„Войната на световете”

1.       Това е една невидима война, за разлика от всички други. Войната между Центъра и Провинцията.

2.       Центърът консолидира прекомерно голяма сила и формира икономически диспропорции в държавата.

3.       Силата на центъра е преди всичко административна и след това икономическа.

4.       Центърът контролира по-голямата част от администрацията на държавата – десетките хиляди държавни служители от министерствата, ведомствата, агенциите, различните институции на централно подчинение, областните управители, съдилищата, прокуратурата, следствието, полицията. Машина за власт, пари и влияние.

5.       Центърът контролира и най-съществената част от предлаганите услуги на гражданите – образованието, здравеопазването и социалните дейности.

6.       Центърът притежава глобалната инфраструктура – пътищата, мостовете, нефто и газопроводите, глобалната електрическа мрежа, горите, планините, пасищата, реките, езерата и големите изкуствени водни съоръжения.

7.       За Провинцията остава грижата за боклука и за „вътрешно кварталните улички”.

8.       Притегателната сила на Центъра става все по-голяма, за сметка на Провинцията. Действа правилото, че колкото е по-голям един град, толкова по-голяма е неговата притегателна сила именно заради наличието на АДМИНИСТРАЦИЯ и КОНЦЕНТРАЦИЯ НА ИКОНОМИЧЕСКИ ПРАВА.

9.       В малките населени места с отмиращи функции няма „сметка” да се поддържа нито училище, нито детска градина, болница, социален патронаж или нещо подобно.

10.   Хората в Центъра управляват хората от Провинцията. Първите определят на вторите, кой да им бъде областен управител, кой да им е шеф на полицията, кой да им бъде съдията, прокурор или следовател. Същите тези хора са подчинени на Центъра и зависят от волята му. Те не зависят от хората на които „служат”, ако изобщо го правят.

11.   Тази икономическа несправедливост може да бъде решена по два начина. Първият е така нареченият швейцарски тип – хората от Провинцията са в достатъчна степен социално ангажирани, за да могат да отстояват своите права пред Центъра. Вторият начин е, самият Център да предостави повече права на Провинцията, заради натрупали се икономически и социални причини, които застрашават съществуването и на самия Център.

12.   Централизирането е процес на икономическо и социално смачкване на Провинцията

13.   Какво е решението?

14.    Провинцията трябва да има право сама да избере всички изброени по-горе служители и да им търси сметка, ако те не си вършат добре работата.

15.   Провинцията трябва да има право да отхвърля закони на централната власт, ако те противоречат на нейните интереси. Провинцията трябва да има право да откаже да плаща такса „обществена сигурност” или да участва в други проекти, ако Центърът не докаже по убедителен начин състоятелността на всеки един проект.

16.   Преразглеждане на законите за набиране на средства. Всички доходи на Провинцията трябва да бъдат само и изключително НЕЙНА СОБСТВЕНОСТ. Провинцията сама трябва да прецени колко да плаща на държавата за общоадминистративното обслужване и таксата „Сигурност” на принципа на равноправието в договарянето на тази услуга.


Категория: Други
Прочетен: 374 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3220122
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Февруари, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728