Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195512 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 28.02.2012 г.

Частни кредитори, под натиска на Меркел и Саркози са отписали 54 % от гръцкия дълг.

Сега гръцкото правителство „натиска” банките да отпишат приблизително 30% от дълга на домакинствата и фирмите към тях. И това е при положение, че лошите заеми в Гърция са по-малък процент от кредитите, в сравнение с България. Нещо пак гърците излязоха по-умни от всички.

 

Опрощението е морална категория, която има място във всяка една религия и е освен въпрос на икономика и на морал.

От друга страна, какъв ще бъде дисциплиниращият ефект за всички останали, ако дълговете на гърците се отпишат, както се говори в размер на 30 %. При приблизително 250 000 000 000 евро дългове на гърците към банките, 30% означава редукция на дълга в размер на 75 000 000 000 евро, което означава, че някой трябва да се откаже от тези планирани приходи. А това са банките и финансовите институции.

Разбирам да се отсрочи дълг, дори, когато става дума за 20 годишни заеми, да се предоговорят примерно за 30 години, да се предоговорят условията, които да доведат до намаляване на лихвата по дълга или да се търсят други начини за облекчение на кредитополучателите, особено на тези семейства, в чиито редици се появяват безработни, следствие на икономическата криза, но да се опрощават дългове в такива размери, това не е добра икономическа практика, особено, като се има предвид положението, в което се намират и други държави от Съюза. Испания, Италия, Португалия и Унгария също са в деликатна ситуация. Дори държави като Франция и Великобритания не са защитени от дългови проблеми.

Само си помислете, ако банковата система поддържа адекватност на капитала около и под 8%, за какво опрощаване на заеми става дума? Заеми могат да опрощават банки в България, където чисто административните мерки на БНБ доведоха дотам, че банковата система е високо капитализирана /спрямо развитите страни от Съюза/, като нивото на средната капитализация у нас е над 14 %.

Докато в другите страни не е така и банките не мога да поемат такъв удар в балансите си.

Ако се опрощават дългове има и друг проблем, морален. От една страна, Христос казва да прощаваме на длъжниците си. Ама докога, колко пъти и в какъв размер. Учителят не е отговорил на тези въпроси и деликатно ни е оставил на нас да си блъскаме главите за оптималното решение.

Историята постоянно ни дава примери, когато кредиторите са прекарани, а не длъжниците. Длъжниците или са облагодетелствани от инфлацията или от такива „жестове” за опрощение. В същото време, милиони хора да си дали парите на банките, в очакване да получат доход, докато други милиони са получили техните пари и имат претенции да не ги върнат и то не само главниците, но и лихвите.

Тъй като банките са посредници в случая, ако са притиснати от държавата, а те няма как да останат независими, заради командните системи, които съществуват навсякъде по света, те ще намалят парите за лихви, които трябва да дадат на хората, от които са получили пари и така нейните депозитори ще бъдат ощетени. Всъщност НИКОЙ НЕ ПИТА ДЕПОЗАНТИТЕ НА БАНКИТЕ, ДАЛИ СА СЪГЛАСНИ ДА СЕ ОПРОСТЯТ ДЪЛГОВЕТЕ НА КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИТЕ.

Решенията в това направления се вземат първо от ДЪРЖАВАТА, която има множество лостове за натиск върху частните институции и може да им извива ръцете както и когато си поиска и второ, последващото изпълнение на това решение се формализира и от банките, които трябва да изпълнят държавната воля и да опростят дълговете на кредитополучателите си, като прехвърлят после този проблем върху депозантите.

Така че, прекарани отново са депозатните и облагодетелствани са кредитополучателите, които в годините на измислен разцвет са изконсумирали спестяванията на дебиторите и сега бягат от отговорност за своите действия.

И не стига, че ще се опрощават дълговете на домакинствата, но ще се опрощават и дългове и на фирмите.

То като се замисли човек, ако необслужваните заеми на гърците са към 40 000 000 000 евро, това представлява по-нисък процент необслужвани заеми от този в България. И ще получат ОПРОЩЕНИЕ.

Меркел и Саркози принудиха частни инвеститори да се откажат от 53 % от вземанията си, за да спасят Гърция от фалит. И ако това не е комунизъм! В замяна искат реформи, която гърците така и няма да направят, като се има предвид, колко са чувствителни на тема някой да ги прекара. Тези, които крадат най-много, от тях най-трудно можеш да откраднеш.


Категория: Политика
Прочетен: 1113 Коментари: 3 Гласове: 1
Последна промяна: 28.02.2012 16:50
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195512
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Февруари, 2012  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829