Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187153 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Февруари, 2014 г.
2 3 4 5  >  >>
Много пъти съм казвал, че хората имат нужда от свобада, а не от това някой да им "осигурява" работа, чрез измислени системи за пилеене на парите на данъкоплатците. Работа няма заради липсата на свобода в икономиката. Липсата на свобода парализира действието и мисленето на инвеститорите.

Социалното министерство похарчи стотици милиони за временна заетост, преквалификации и по какви ли още не програми, а безработицата е достигнала до най-високите нива от последните 15 години. Чиновниците първо връзват ръцете на бизнеса чрез невиждана бюрократщина, политиците и висши чиновници са парцелирали подобието на пазар в България и всяка инициатива за правене на бизнес е умряла още в самото начало.

И все още като че ли малко хора разбират, че ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ, НО НЕ ТРЯБВА ДА УЧАСТВА НА ТРУДОВИЯ ПАЗАР - НИТО ПРЯКО, НИТО КОСВЕНО, ЗАЩОТО НАРУШАВА ПАЗАРНИТЕ ПРИНЦИПИ ЗА ФОРМИРАНЕ И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНОТО БОГАТСТВО. ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ И НЕ БИВА ДА ПЛАЩА ЗАПЛАТИ, ОСВЕН НА СЛУЖИТЕЛИ, НЕОБХОДИМИ ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ. НЕЛОГИЧНОСТТА НА ДЕЙСТВИЯТА НА ДЪРЖАВАТА Е СТИГНАЛА ДОТАМ, ЧЕ ПРОГРАМИТЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЗАЕТОСТ ДА ИМАТ ПОЛИТИЧЕСКО, НО НЕ И ИКОНОМИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ. ДЪРЖАВАТА ПЪРВО СЪЗДАВА НЕКАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ, КОЙТО БЪЛВА ОТ УЧИЛИЩАТА И УНИВЕРСИТЕТИТЕ, ДА НЕ ГОВОРЯ ЗА ОНЗИ НЕКАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ, КОЙТО СЕ БЪЛВА ОТ САМО СЕБЕ СИ И БЕЗ ДОРИ И ДА ИМА СПОМЕН КОГА Е ХОДИЛ НА УЧИЛИЩЕ И СЛЕД ТОВА СЕ ОПИТВА ДА ПОПРАВИ ГРЕШКАТА СИ, КАТО НАЛИВА ПАРИ В БЕЗДЪННА КАЦА.

НАЛИ ВИЖДАТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА? КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СЕ МЕСИ ДЪРЖАВАТА В ТОЗИ ПРОЦЕС, ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ СТАВАТ РАБОТИТЕ. И ВЪПРЕКИ ТОВА ГЛАВАТА Й НЕ УВИРА, ЧЕ НЕ ТОВА Е ПЪТЯТ. ПЪТЯТ Е ВЛАСТТА ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ВЛАСТТА, А ХОРАТА ДА БЪДАТ ОСТАВЕНИ НА МИРА. НО ТОГАВА КАК ЩЕ БЪДАТ КОНТРОЛИРАНИ И ОГРАБВАНИ? КАК ЩЕ БЪДАТ ОБГРИЖВАНИ И МАНИПУЛИРАНИ?
Категория: Политика
Прочетен: 524 Коментари: 2 Гласове: 0
Според мен трябва да се постъпи по следния начин:
  1. Тъй като всяко увеличение на заплатите трябва да се предшества или с повишение на производителността на труда или с повишение на приходите поради други причини, логично е повишението на заплатите на МВР, МНО и МП да е предшествано от увеличената ефективност от тяхната работа;
  2. България е на последно място по защита на собствеността , ефективност на съдебната система. За последните 15 години, поне заплатите в Министерството на кривосъдието са се увеличили с пъти. Да, но ситуацията в тази система никак не кореспондира с европейските ни претенции. Значи колкото по-големи заплати получаваха господа съдиите, толкова по-неефективна ставаше тяхната работа.
  3. Знаете ли кога за последно мина полицай по нашата улица? През 1943г., по времето на Гешев. Е как да стане работата за борба срещу престъпността, като полицията не е изпълнила едно от важните условия - да излезе от чиновническата си сянка, скрити зад бюрата в полицейските управления и се покаже да я видим на улицата. Днес е петък, 28.02.2014г. Нека МВР ни направи справка, колко от 27 000 полицаи тази вечер са на улицата и се грижат за нашата безопасност? Да предположим, че ако работят на трисменен режим,  във всяко едно време на денонощието трябва да има 9 000 полицаи по българските улици. Аз лично се съмнявам, дали има и 1 000 души от МВР, които са на улицата тази вечер. Като се има предвид, че прекосявайки София, през райони, в които живеят стотици хиляди хора е цяло чудо да видиш униформени, мисля, че надали има и 500 души. От този списък изключвам онези, които пазят границата ни и онези досадници от КАТ, които за мен не са никакви полицаи, а хора, които съвсем целенасочено ни тормозят, за да ни смачкат самочувствието на граждани.
  4. Какво правят останалите 30 000 чиновници от МВР в съботната вечер? Работят ли или си стоят при семействата? Защото и те ще имат претенции за 20 заплати при пенсиониране и за прекратяване на трудовия им стаж преди да са навършили и 50 години. Те какъв извънреден труд полагат точно сега?
  5. Какво правят сега служителите на армията ни? Нека да позная - я има 300 човека дежурни, я не. Другите на учения ли са или какво?
  6. Какво правят сега служителите на специалните служби и ДАНС? И те ли дежурят, за да осигурят нашата безопасност или и те са си при семействата, също като останалите чиновници от МВР и МО?
И всички тези около 100 000 служители имат претенции за пари, след като страната ни е класирана на едно от последните места по показател сигурност. Нямам нищо против увеличението на заплатите, но нека да е следствие на на постигане на някои резултати. Например:
1. Увеличение с 10% на заплатите, ако страната ни е подобрила своето място във въпросната класация с 10%;
2. Намаление с 10% на заплатите, ако няма подобрение.

Не трябва ли поне да ни питат нас, данъкоплатците, дали ще разрешим такова увеличение на заплатите, защото на практика то е за наша сметка. Нека ние да си кажем думата затова, дали сме доволни от работата на тези служители и ако сме доволни, тогава да ги увеличават. Нека в сайта на Министерски съвет да се направи анкета, на която всеки от нас може да даде вот "да" или "не" по електронен път и така в рамките на няколко часа ще стане ясно какво е настроението на хората, които изкарваме пари, за да съществува тази държава. А сека какво, хоп и готово. С чужда пита, помен правят.
Категория: Политика
Прочетен: 776 Коментари: 2 Гласове: 2
И да превърнеш обществото от личности в отрепки.

Нека да видим какви са приоритетите ни, какви са целите ни или простичко казано, какво искаме да постигнем като страна:

Най-общо казано - искаме икономическа и политическа свобада, която да ни даде материално, физическо и духовно благополучие.

Политици и бюрократи искат точно обратното - право да разпределят, тоест да крадат нашите пари.

НЯКЪДЕ ТРЯБВА ДА СЕ СРЕЩНЕМ. Те няма да се откажат от своето искане, както и ние - тълпата. Но те са организирани, за разлика от нас. Правят с нас каквото си поискат, но тълпата отвреме на време си показва зъбките и изгаря по някой друг дворец - примерът с двореца Тюйлери през 19 век, както и превръща понякога църквите в конюшни - приемерът с Нотр Дам. Тогава управляващите се стъписват временно и отстъпват малко права на тълпата.

Сега на въпроса. Без управляващите да се карат с тълпата може да се започне с нещо много простичко. То че проблемите са толкова много, няма спор - икономиката ни е скапана, корумпирана, неефективна и така нататък - всеки го знае. Това че политици и бюрократи за столетия наред произведоха един смотан, страхлив, завистлив и крадлив народ. Това всички си го знаем какви сме.

Но ако ние не можем да се поправим и да вървим напред, НЕ ТРЯБВА ДА ОТНЕМАМЕ ТОВА ПРАВО НА ДЕЦАТА СИ.

Да кажем, че сме единодушни в едно - демографската криза в страната ще превърне България в циганска държава през 2050г., ако вървим така. Всеки ден бележим по 200 души отрицателен прираст, като повече от половината раждания са за сметка на малцинствата. Произвеждаме с нашите пари един нецивилизован, непросветен народ, който разчита на маанетата, духовата музика, на кражбите и социалните помощи.

Ако приемем, че децата ни са най-важното нещо, нека се обединим и дадем най-доброто от себе си за тяхното обучение. Какво да направим:
  1. ДА ПРЕСТАНЕМ С ПРАКТИКАТА ФИНАНСИРАМЕ РАЖДАНИЯТА С ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА. ТАЗИ СИСТЕМА НЕ РАБОТИ. СЛЕПИ ЛИ СТЕ ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ И НЕ ВИЖДАТЕ КАКВО СТАВА?;
  2. АКО ДЕЦАТА СА НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО, ЗАЩО В СОФИЯ ИМА НЕДОСТИГ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЗА 11 000 ДЕЦА? ПАРИ ЗА ТОЛКОВА МНОГО ГЛУПОСТИ ИМА, А ЗА ДЕЦАТА НЯМА.
  3. СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО ИЗРАЗХОДВА БЛИЗО 400 000 000 ЛЕВА ЗА ДЕТСКИ НАДБАВКИ И РАЖДАЕМОСТТА Е УБИЙСТВЕНО СЛАБА ОТ СТРАНА НА БЪЛГАРИТЕ И УБИЙСТВЕНО СИЛНА ОТ СТРАНА НА МАЛЦИНСТВАТА. АКО ИСКАТЕ ТОВА ДА СЕ ПРОМЕНИ, НАЛЕЙТЕ ТЕЗИ ПАРИ В ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ - ЯСЛИ, ГРАДИНИ, УЧИЛИЩА. ТОВА СА 800 ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО АКО ИМАТ ПО 50 ДЕЦА ПРАВИ 40 000 ДЕЦА, НА КОИТО МОЖЕ ДА СЕ ОСИГУРИ ВЪЗПИТАНИЕ, ОБРАЗОВАНИЕ И ВСИЧКО НЕОБХОДИМО, ЗА ДА РАСТАТ КАТО ОТГОВОРНИ ГРАЖДАНИ, ВМЕСТО ДА СА НА УЛИЦАТА, ОБРАЗНО КАЗАНО. БЮДЖЕТЪТ НЯМА ДА ПОСТРАДА С НИЩО;
  4. Какви са придобивките. Първо, родителите няма да се притесняват да се грижат за децата си през деня. Ще ходят на работа или ще се занимават с това да бъдат полезни за себе си и за обществото - ще бъдат икономически по-активни, отколкото сега. Децата ще бъдат настанени безплатно в детски заведения, ще бъдат чисти, нахранени и с тях ще се занимават специалисти, които ще им дадат първоначалните познани за живота. Голяма част от децата сега са оставени на баби и дядовци, които са по-скопо пазители, отколкото възпитатели. Това са друго поколение хора и не можем да очакваме от тях нещо значимо в това направление;
  5. Тези образователни центрове ще работят по програма, която ще бъде поставена на обществена дискусия, а защо не и на референдум. Тъй като семейството като цяло не може да възпитава и образова, поради ред причини, които съм изброявал толкова пъти, очаква се тази система да направи от децата ни отговорни, възпитани, образовани, физически и духовно здрави индивиди.
  6. Само няколко примера ще ви дам. Имах късмет, че детето ми беше няколко години в елитна детска градина. Не елитна, заради луксозно обзавеждане - нищо подобно. Беше си мизерно, като във всяка една обществена градина. Но хората бяха получили право да експериментират с обучението. Имаше случаи, когато моят ми правеше забележка, защото в градината ги възпитавали по начин, който не допуска отрицателно влияние към околната среда. Това ме впечатли - 5 годишно дете да прави забележка на баща си за някои работи. И беше много убедителен. Вместо аз да го възпитавам изпаднах в ситуация той да ме възпитава. Няма проблем, вслушах се с него, дори му казах едно "слушам" и продължихме напред. Това го окуражаваше да бъде още по-активен в социално отношение. Приемах с уважение опитът на тези блестящи педагози да възпитават както децата, така и родителите им.
ТАКА ФИНАНСИРАЙКИ УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, НО ПРИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРИНЦИП НА ЕФЕКТИВНО, ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И ПРИЕТ ОТ ШИРОКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ С КОНСЕНСУС  НАЧИН НА ВЪЗПИТАНИЕ И ОБРАЗОВАНИЕ ЩЕ СЪЗДАДЕМ ПОКОЛЕНИЕ, ПО-ДОБРО ОТ НАС И СЛЕД 20-30 ГОДИНИ, ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ МОЖЕМ ДА БЕРЕМ ПЪРВИТЕ ПЛОДОВЕ НА БЪДЕЩИТЕ СИ УСПЕХИ КАТО НАЦИЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 659 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 28.02.2014 14:29
  1. Събуждам се сутринта. Трябваше да отида малко да поспортувам, а не ми се мърда от леглото. Направо се излагам;
  2. И на работа трябва да ходя, а висях в нета почти до сутринта. Голяма излагация;
  3. Оправям се някак и слизам надолу по стълбището. Мирише на непочистено. Чистачката се излага. Домоуправителката също. Излизам навън. Снабдителят на баничарницата отсреща е спрял като арабин в пустиня. Заради него не мога да видя дали идват коли по главния път и как да се включа, без да поемам риск. Направо се изложи;
  4. Пътувам към офиса. На пътя не понасям "снощните" хора и жените шофьорки. Като знам как по мое време инструктурът даваше изпити на някои колежки срещу сексуални услуги от тяхна страна и сега като ги гледам как се мотаят по пътищата. Направо и в двата случая се излагат. Както и инструктурите;
  5. Пешеходците - никакви ги няма. Толкова много са се самозабравили, че пресичат пътя със слушалки в ушите и дори и за елементарната си безопасност не мислят. Добре сме ние шофьорите, иначе загиналите пешеходци щяха да са с хиляди, ако оставим на тях да се грижат за безопасността си. Тотално се излагат повечето, да не кажа всички;
  6. Отивам в офиса и какво да видя. Някой се е опитвал да влезе вътре неканен. Нанесени материални щети - незначителни, но дразнещи, като си помисли човек, че някой се е опитал да те изчука за твоя сметка. Голяма излагация са се изложили крадците, че не са успели да отворят офиса. За сметка на това, предишната седмица са отворили съседния офис и са откраднали парите в касата и малко зулум са направили. Там по-малко са се изложили. Да не говорим за полицаите, които ептен много се излагат, защото никакви ги няма. Вършат си своята работа, скатават се, минават 20 години служба метър, след това вземат 20 заплати и преди да са навършили 50 години излизат в пенсия за наша сметка. Е те супер много се излагат;
  7. И сега какво, докато ми направят системите за безопасност трябва да спя в офиса и с пищова под възглавницата да чакам мръсниците да дойдат, че да им тегля по един в гъза, че да ги боли повее, отколкото на мен ми създават неудобство. Е това не е ли излагане, да спя в офиса, вместо у дома и не е ли излагане, че искам да ги гръмна в гъза?;
  8. Започвам работа. Обаждам се на клиент и му казвам, че продавам един чарколяк за 100 лева в бройката, като съм си сложил 10 % за мен. Все пак гаранция давам, монтаж и така нататък. Даже и малко искам, ама хайде, от мен да мине. За мое учудване разбирам, че същият този чарколяк е купен от моя конкурент за 200 лева. Обаждам се на купувача и му казвам, човек, ти работиш за частна институция, а не за някаква община или за тъпата държава, която разбирам, че си заслужава да крадеш, защото и тя те краде както намери за добре. Но работиш за частна институция и продължаваш да крадеш, все едно си държавен чиновник. Неговият началник разбира, че подчиненият му е набутал частната институция, но за какво да се притеснява и той - да не е негова. Да му мисли собственикът, а той също вероятно е намазал от сделката. Направо не можах да повярвам, че това се случва. Все си мислех, че такива работи стават предимно там, където се харчат на поразия обществени пари. Но и с частните пари било така. Яко се краде на всички фронтове. Според мен и купувачът и неговият началник много се изложиха. Не знам дали доставчикът също не се изложи, защото рано или късно собственикът на тази институция ще разбере, че неговите хора са го прекарали и са купили този чарколят за двойно по-висока цена. Значи косвено и собственикът на институцията се е прекарал, след като не може да контролира какви ги вършат подчинените му. Изложил се е още от процеса на избор на тези хора и сега продължава да се излага, като допуска под носа му да го крадат;
  9. Един от моите служители взе че се трясна с колата в една друга кола. Добре че не уби някого. Състезател, какво да го правиш. Направо се изложи. Исках да му купя някаква трошка за наказание, но в крайна сметка му купих още по-нова и запазена кола, от тази, която тресна и направи на дар мадан. Е сега кажете, не се ли излагам и то яко?;
  10. Вглеждам се в детайлите на изпълнението на офиса по едно време, поради липса на концентрация за работа. Брей да му се не види. как един от тези строители не си е свършил работата както трябва и си е оставил ръцете. Едната плочка крива, другата куха отзад. Мивката несвързана както трябва, плочките замърсени с цимент така, е нямат почистване...Канализацията не направена като хората и като пусне вода човек, тя се връща назад. Никой не помислил дали да остави отвори, че като си сложи човек климатика, да не кърти вее готовата сграда. За външното осветление също не помислено. Хайде пак копай, след като си нямаш работа. Толкова са се изложили, че няма накъде. Изложили са се инвеститорите, че накрая обектът те го продават. Изложили са се строителите, че са си оставили ръцете там Изложили са се токаджиите, че са направили една инсталация  - майка плаче - отговаря на стандартите, но е толкова грозна и нефункционална, че ти идва да преправиш всичко отначало. Да не ви говоря за улуците. Така са направени, че тази зима водата течеше направо по стените. Защо пък не...Излагация, излагация...
  11. Излагаме се всички, които трябва да поддържаме общите части. Хвърляме боклуци, като се надяваме някой друг да ги почисти, а ние се правим на моралисти в същото време. Излага се комшията отгоре - така крещи всеки ден, че се чудя как не е удушил жена си досега. Излага се и неговото дете, което тича като гламаво така, все едно ми тича по главата и вдига врява до небето. Излага се майка му и баща му, че не го изкарват навън да се измори, че да легне да спи, когато и другите деца спят;
  12. Минах на обяд по кръстовището на Семинарията в София. Докога ще се излага общината. Месеци наред ни прави затруднения, докато може за един месец цялото строителство да е приключило. И строителите работят като полицаите и военните и всички останали - като общински съветници - хем пари искат, хем и работа не вършат. Така че, яко излагане за общината. Да не говоря за междукварталните улички. Ще трябва да купуваме танкове, а не коли, за да минаваме по тези дупки. Излагация;
  13. Вечерно време пускам телевизията - всички се излагат. Всички са прави всички лъжат и всички мажат. Ефирно излагане на най-голяма степен. Излагаме се и ние, че ги гледаме;
  14. Ама и това време как се изложи тази зима. Чакаме сняг, а то топло, топло и сухо. Няма вода в язовирите. Онези американци пък, направо ги отнесе снега. Англичаните пък ги отнесе водата. Излага се вреето напоследък и това е.
Категория: Политика
Прочетен: 473 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 27.02.2014 14:40
Топим се с около 200 души на ден. Едно българско село всеки ден изчезва от демографската карта на България. Наистина имаме да решаваме два сложни въпроса в тази област:

1. Единият е как да накараме българите да правят деца;

2. А вторият е как накараме циганите да спрат да правят деца.


Двата етноса реагират съвсем различно по този въпрос. Циганите например, правят яко деца заради две причини. Каквото и да получат от държавата под форма на детски надбавки, помощи за самотни майки и бащи, енергийни помощи или всякаква друга подкрепа е добре дошла. Доволни са на малкото, което получават и никога нямат претенции за свобода, защото не разбират политическото значение на това понятие. Някога да сте видяли циганска общност да участва в политически протести, освен ако не го правят срещу някой лев, подхвърлен от политическата класа. Ние не трябва да ги съдим заради отсъствието на чувството за социална безотговорност. Те така са създадени. Интелектуалният им и икономическият им статус са предопределени и никакви програми за интеграция не вършат работа именно защото те самите не желаят да бъдат нещо повече, отколокото са сега. В много отношение тяхната логика е логиката на кукувуцата. Те винаги намират някое общество, което е достатъчно дезорганизирано, милостиво и без ясно концепция за демографските въпроси и вегетират като пиявици от трохите на същото това общество. Остава открит въпросът, колко деца ще правят, ако държавата спре да им плаща детски надбавки и социални помощи. Вероятно ще има съществено намаление, но няма как да знаем, докато не опитаме. И защо трябва да направим това? Защото на практика сега, със собствените си данъци, създаваме лошокачествен материал. Защо да го правим, а да не си купим по-добър материал? Нали живеем в пазарна среда. Защо трябва да плащаме за нещо, което не харесваме?

Българският етнос е хилядолетен. Но явно не можем да се организираме добре и да си направим стабилна и просперираща държава. Цялата управленска върхушка живее заради това, да ни направи податливи и лесно управляеми. И успява. Следствие на което, потенциалът на нацията се изнизва през границите навън, а тук остават пенсионерите, които разчитат на все по-малко работещите да ги издържат, армията от държавни бюрократи, политиците, различни службогонци, една малка част от населението, което искрено вярва, че нещо може да се промени към по-добро и българите да се завърнат в родината си и маса социално слаби цигани, които източват и без това рехавата социална система.

В тази обстановка на българинът му секва желанието да прави и отглежда деца. Докато циганинът прави деца въпреки трудностите, явно ние българите сме по-изнежени и не намираме достатъчно сила в себе си да осигурим възпроизводството си, въпреки трудностите. Имах познат, който притежава триетажна къща в околностите на София. Има хубава кола, но отлага правенето на деца, защото искал да им осигури достоен начин на живот. Годините си минават, а той е на 50. Какъв начин на живот иска да им осигури? Може би златни кранчета в банята или частна детска градина, за която да плаща по 5 000 евро на година и бавачка за всяко едно от тях. Защото си има чистачка на пълен работен ден за къщата. Ненормална работа.
Като цяло, надявам се това да не е показателен пример, а изключение. Българинът има нужда от много повече свобода, за да прави деца. Има нужда от ново възпитание и превъзпитание, защото кичът завзе животът ни и забравихме важните неща. Не говорим за важните проблеми. Не търсим решения. А като не говорим и не търсим решения, какво друго очакваме, освен да продължаваме да сме в дупката, в която ние сами сме се заврели.
Категория: Политика
Прочетен: 475 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 27.02.2014 18:18
Проблемът е в системата, която кара тези хора да проявяват лошите си и крадливите си черти. Проблемът е в безнаказаността и липсата на демокрация, която кара тези хора да правят каквото си поискат с ясното съзнание, че никой няма да им потърси сметка за делата, защото българската политика е като гумата на движещ се автомобил - веднъж си долу, след това горе, след това долу и т.н., докато гумата се изтърка и трябва да се сменя. И всичко започва отначало. Гумите в българската политика обикновено се изтъркват на всеки четири години.

Всичко се корени в разбирането, че ако няма партия /тоест мафия, защото всяка партия работи и съществува на принципите на съществуването на мафията или на организираната престъпна група/ няма да има представителна демокрация.

Политиците изтъкват като основна причина за съществуването на партията, необходимостта за посредничество между избирателите и управлението като цяло. Но по тази логика и социализмът е демокрация!!!

Истинската демокрация има само тогава, когато властта се упражнява пряко от избирателите. Но тъй като това трудно, да не кажа невъзможно да се осъществи, защото оперативността на управлението изисква множество решения всеки ден, тогава решението би следвало да бъде идеята, според която гласоподавателите да могат оперативно да определят кой да управлява страната. Тогава се решават два много важни въпроса, от гледна точка на реализацията на принципите на демокрацията:
  1. Няма да са необходими никакви организационни механизми като партии, граждански сдружения, организации и т.н., за да се кандидатира някой за изборна длъжност. Всички кандидати, тези на партиите и на сдруженията и тези, които са се самопредложили за изборни длъжности се подреждат по азбучен ред. Ще бъде забранена всякаква реклама от типа на: Гласувайте за кандидат №3 или партията подкрепя кандидат №4. Така ще се намали възможността за промиване на мозъците на избирателите от партийните централи и ще даде повече възможности на независимите кандидати;
  2. И второ, веднъж избрани, съответните личности ще могат да бъдат сменяни единствено чрез народен вот. Така избраният няма да се отчита на партийните централи, разбирай на мафията, а ще внимава какво прави, защото ще е в пряка зависимост от избирателите. Няма да има сложни изборни системи, каквито има сега. Когато положителните гласове за дадена изборна длъжност и личност станат по-малки от отрицателните, изчаква се един месец време и след това се гласува отново за същата личност или за друга, избрана от избирателите от предварително обнародвания електронен регистър на избирателите.
Просто, ясно, евтино, логично, ефективно.

Тогава Станишев може да бъде твърде различен като действие и поведение, спрямо сегашното си АЗ. Същото се отнася и за другите политици, защото ще бъдат в конкурентна борба с хиляди други кандидати за тези длъжности и трява да взимават какво говорят и какво вършат, защото няма ДА МОГАТ ДА СЕ СКРИЯТ ЗАД УДОБНИЯ ПАРАВАН НА ПАРТИЙНАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ.
Категория: Политика
Прочетен: 1209 Коментари: 3 Гласове: 1
Последна промяна: 27.02.2014 11:53



Статия от newsbg

"В началните училища в Разлог ще има часове за превенция на агресивно поведение, съобщава Радио Благоевград. Целта на методиката е чрез надграждане на знания да се помогне на децата сами да идентифицират и разбират чувствата си, да ги споделят и да дават израз на трудните си изживявания по безопасен начин, който да не води до агресия или рисково поведение.

Интерактивният метод дава възможност по пътя на взаимодействието, играта и деликатното насочване, учениците сами да стигнат до изводите. Програмата за Превенция на агресивното поведение в начален курс обхваща учениците от 1 до 4 клас.

Във всеки клас се провеждат по пет теми. Обсъждат се въпроси, свързани с изразяването на чувствата, различните семейства, ценностите, трудните ситуации и приятелство, съобщават психолози от Центъра за социална превенция в Разлог."

Защо ми се струва, че са пропуснали нещо много важно: Наред със всички онези високопарни изрази и хора, които ти бъркат в главата, какво ще кажете за 2 часа футбол на открито или 6 километра по часовник, всеки ден?
Категория: Политика
Прочетен: 663 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 26.02.2014 20:06
НЯКОЙ ДА Е ЧУЛ ГУБЕРНАТОРЪТ НА ХОНГ КОНГ ДА ХОДИ ДА ЛОВИ ИНВЕСТИТОРИ НЯКЪДЕ?

ДА СТЕ ЧУЛИ ПРЕМИЕРЪТ НА СИНГАПУР ДА ХОДИ ЗА ЛОВИ ИНВЕСТИТОРИ?

Ако успеят да примамят някой чужденец да дойде в България, като го залъжат с обещания за евтини курви и алкохол и като изтрезнее, ще се установи, че е останал без портфейл и инвестицията му ще бъде дотук.

Аз лично не познавам неограбен човек в България. Да не говорим за масовия грабеж, на който всички правителства от десетилетия крадат от народа си. Говоря за онези простички случаи на имуществено обезчестявания, на които всички сме свидетели и потърпевши. В БЪЛГАРИЯ НЕОГРАБЕНИТЕ АПАРТАМЕНТИ, СКЛАДОВЕ, ОФИСИ, МАГАЗИНИ И Т.Н. СА МАЛЦИНСТВО. КЪЩИТЕ ПО СЕЛАТА - ДА НЕ ГОВОРЯ. ТАМ НЯКОИ ВОДЯТ С ПО 5-6 ГРАБЕЖА НА КЪЩА.
И Бобева щяла да агитира чуждите инвеститори да идвали в България. Вместо да си средим скапаната къща и тогава да каним чужденците ние каним чужденците в кочината си с надеждата не ние да станем като тях, а те да станат като нас.
Категория: Политика
Прочетен: 373 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 26.02.2014 18:51
Дали е вярно или не - не знам. Изпрати ми го мой приятел.
Разказва се затова, как циганин иска от прокурор съдействие, да "натисне" шефа на фирмата, в която работи, да му изплати детски надбавки за детето му, което в същото време му се падало и ВУЙЧО. Шантава работа, казвам ви.

Ето как може да имате дете и то в същото време да ви бъде и вуйчо:


https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1920378_669348256457277_301698529_n.jpg


 Както се казва, без коментар. Важното е, че ние финансираме тази простотия.


Категория: Политика
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове: 2
Днес отново имах проблем с опити за чуждо проникване в моя собственост. Обадих се на кварталния и той ми каза, че можем да се видим, но дори не в неговия участък, а на пичка ли лелина, някъде на километри, в някакъв друг участък на полицията! И за какво да се гледаме в участъка, какво му е на участъка, че да се видим там? Той ли е бил обект на посегателство, че да ходя там? За какво да се видим в проклетия участък? Може би за да му се оплача, че някой ми е нанесъл щети, той да ме накара да напиша някаква жалба, след това да получа писмо, че не са хванали нарушителя и накрая да ми каже, че от него нищо не зависи и е сам, пък отговаря за район с 20 хиляди души и да иска не може да огрее. Дори и не прояви интерес да дойде на място и да разгледа. Чиновник, а не полицай...

По телефона му казах, че никога не съм виждал и кьорав полицай на моята улица, но какво от това. Няма да се появят утре двама я.

Започнах да смятам, колко ще ми струва обезопасяването на обекта. Сега плащам СОТ, но той реагира само тогава, когато някой проникне вътре. Не отговаря за външните повреди и опити за проникване.

И се започна една. Толкова хиляди левове за външни щори, толкова хиляди левове за видео наблюдение, толкова хиляди хиляди за това и за онова.

Като ходиш в града и в страната, виждаш какви милиардни инвестиции са извършили и бедни и богати, за да защитят себе си и имуществата си. Като се започне от безобидните решетки на ниските етажи на блоковете, които са адски грозни наистина, като се мине през селските огради и мрежите опънати между парцелите и се стигне до скъпоструващите системи за видео наблюдение и допълнителните разходи за армията от частни охранителни фирми. Значи плащаме на държавата над 2 милиарда лева за национална сигурност и нямаме сигурност дори и на книга! В същото време плащаме сигурно и още толкова на частни фирми или на застрахователи, за дообезпечаване на нищожната ни държавна защита.

И защо е всичко това? Защото нямаме полиция. Или ако я имаме, тя работи нещо друго, а не да се грижи за нашата безопасност и сигурност на имуществото ни. И служителите на тази полиция имат претенции да се пенсионират на 50 годишна възраст и да получат 20 брутни възнаграждения и да вземат повече пари от българския учител, доктор или чиновник, след като за мен са си чисти чиновници с работно време от 9  до 17! За да може да ни каже, че от него нищо не зависи.

Бях няколко пъти в Словения. Как не видях огради, бе да му се не види!

И пак се връщам на любимото си заключение. НИЕ СМЕ ГЛУПАЦИ, ЗАЩОТО ПЛАЩАМЕ ЗА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО ПО НЯКОЛКО ПЪТИ. И НА ПРАКТИКА ПАК НИЩО НЕ ПОЛУЧАВАМЕ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ОЧАКВАМЕ СИГУРНОСТ ОТ ДЪРЖАВАТА НИ, ДАЛИ ОБРАЗОВАНИЕ, ДАЛИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ИЛИ СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ.


Започвам да си мисля, че е прав един мой приятел, който казва, че е глупак онзи, който плаща данъци на тази скапана държава. Той също казва, че трябва да я оставим да умре, за да се роди нещо по-свястно.
Категория: Политика
Прочетен: 392 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 25.02.2014 15:48
Каква би трябвало да бъде основната функция на икономическите университети? За какво ние, данъкоплатците им даваме едни 400 милиона всяка година, плюс отделно пари за БАН?

При тази скапана икономика, която имаме, университетите трябва да подготвят кадри, които най-образно казано, могат да я "оправят" в сравнително кратък период от време.
Също така, след като икономиката ни е скапана, значи и политическата система е скапана. Университетите трябва да покажат на студентите, защо политическата система произвежда скапана икономика и отново как да се оправят нещата. Сега университетите произвеждат безхарактерни бюрократи и пишман политици

Значи икономическите университети трябва твърде критично да се отнасят към политическото устройство на държавата, към действията на правителството и парламента и правосъдната система. Някога да сте чували критично изказване на ректор на икономически ВУЗ по отношение на икономическата политика на правителството? Нищо нали, мълчат като риби. Защото онези отгоре ще им отрежат субсидията. Защо да си развалят рахата. Какво очаквате тогава от тях? Вместо да са репер на властта, те са нейно послушно оръдие. Затова няма да ги видите в нито една престижна класация. И ние пращаме там децата си да учат. Толкова ли сме глупави, че да не се досетим какво се случва там с умовете им, с чувствата им, със свободата им!

Харвард може да се похвали с Марк Цукърбърг и Бил Гейтс. Дори може да се похвали, че Гейтс е изкарал само един или два семестъра, преди да се впусне в бизнеса и сега е почетен доктор на университета. Университетът в Чикаго може да се похвали с Милтън Фридман.Какво произвеждат нашите вузове? Успешни бизнесмени, успешни политици, какво? Нищо добро, само жалки мишки, плъхове, кариеристи - бюрократи...Само си помислете - Георги Марков, този жалък човек, е народен представител, произведен с подкрепата на ръководството на един от вузовете.

В НАШИТЕ ВУЗОВЕ НЯМА ДУХ, НЯМА ЧЕСТНОСТ, НЯМА СТРЕМЕЖИ, НЯМА ЧУВСТВА...ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ЗА ПАРИ И ЗА ПУСТИТЕ МУ ДИПЛОМИ, КОИТО ТРЯБВА ДА УДОСТОВЕРЯТ ПРЕВЪЗХОДСТВОТО НА ЕДИН ЧОВЕК НАД ДРУГ В ИЗМИСЛЕНО ИНТЕЛЕКТУАЛНО ОТНОШЕНИЕ, НО НЕ СЪС СИЛАТА НА МИСЪЛТА И УМА, А С ПОМОЩТА НА АДМИНИСТРАТИВНОТО РЕШЕНИЕ, УДОСТОВЕРЯВАЩО, ЧЕ ЗНАЕШ НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГИТЕ, ОТПЕЧАТАНО И ПОДВЪРЗАНО ПО ЛУКСОЗЕН НАЧИН. ФОРМАЛИЗАЦИЯ НА НЕЩАСТНИТЕ НИ УСИЛИЯ ДА ПРИДОБИЕМ ФОРМАЛЕН СТАТУС. А ОТВЪТРЕ - КУХО, КУХО, КУХО... 


НЯМА ЩАСТИЕ БЕЗ ЛЮБОВ, ТАКА КАКТО НЯМА ИКОНОМИКА БЕЗ СВОБОДА.

Сега да питам минали и настоящи студенти: "Някой да ви го е казвал това?" Някой да ви е казвал как да "оправите" скапаната икономика?

Не, нали. Разбирам, че и между преподавателското съсловие има идиоти и комунисти, които тъпчат главите на децата ни с групости от рода на: "Да вземем от богатите и да дадем на бедните", но пропускат да им кажат много важното допълнение:" Че да остане нещо и за нас".

За какво икономическо учение става дума, след даскалите там не са казали на децата ни, че развита икономика не се прави от затворници. Примерите с Китай и Дания, където затворниците се трудят сравнително ефективно не са много показателни, когато става дума за работата на цялата икономическа система. Минахме през този период от време, когато при социализма на всеки 4-ма имаше по един надзирател. Сега няма толкова много надзиратели, но държавата продължава да плаща заплата на всеки четвърти зает и на това му вика "пазарна икономика". Толкова е пазарна, колкото аз съм наследник на Юлий Цезар по бащина линия!

ЗНАЧИ ДАСКАЛИТЕ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ УЧАТ ДЕЦАТА НИ НА П О С Л У Ш А Н И Е. ДА ПРАВЯТ ТОВА, КОЕТО ЧИНОВНИЦИ, БЮРОКРАТИ И ПОЛИТИЦИ ИМ КАЗВАТ. ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ ПО-ЛЕСНО. И ВСИЧКО СИ ИДВА НА МЯСТОТО - ИМАМЕ ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ВЛАСТ, ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ СТРУКТУРИ, КОИТО РЕШАВАТ ВАЖНИТЕ АСПЕКТИ ОТ НАШИЯ ЖИВОТ И ЗАДАЧАТА НА ВСЯКА ЕДНА ПАРТИЯ Е ДА ИМА ПОСЛУШНИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ, КОИТО ДА ЗАХРАНВАТ ЕГОЦЕНТРИЧНИТЕ СТРЕМЕЖИ НА НЕЙНИТЕ ЛИДЕРИ.
УНИВЕРСИТЕТИТЕ СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В МАШИНИ ЗА ПРАВЕНЕ НА ПАРИ - НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА, ДАЛИ СЪЗДАВА КАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ. СЪМНИТЕЛНО Е КАЧЕСТВОТО НА САМАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА НА СТУДЕНТИТЕ, ДА НЕ ГОВОРЯ ЗА МАКРОИКОНОМИЧЕСКАТА ИМ ПОДГОТОВКА И ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА СТРЕМЕЖ КЪМ УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ И КРИТИЧНОСТ ПРИ ИЗЯВА НА ВЪЗГЛЕДИТЕ И ИДЕИТЕ.

Всъщност простичко казано, ако даскалите във вузовете са комунисти, какво очакваме от тях? Какво очакваме от Петър Димитров, Пламен Орешарски, Стоян Александров, Тодор Вълчев, Любен Беров, лека му пръст или Иван Костов? Какво очакваме от провалили се политици освен, да станат даскали във ВУЗ, каквито винаги са били? Очакваме да поддържат статуквото, да пълнят главите на децата ни с безполезни глупости, да ги направят плазмодии в очакване да получат заветните си кухи дипломи, да им отнемат и последната искрица, че от тяхната активност и гражданска позиция зависи бъдещето на страната им.

Как могат да се оправят нещата ли? Много лесно, стига да има политическа воля и силен натиск от страна на данъкоплатците за промяна:
  1. Държавата да дава пари само за много добри и отлични студенти. Оценяването на това кой е много добър и кой е отличен да се извършва на база на предварително определени и приети, обнародвани и леснодостъпни тестове в мрежата, върху които всеки може да работи и да се подготвя. Така се елиминира всякакъв субективизъм в писането на оценките, премахва се корупцията и негласната практика да се получава финансиране срещу некачествено свършена работа;
  2. Университетите да плащат наем на държавата за помещенията, които са обществена собственост, за да има справедливост и конкурентна среда в тази област;
  3. Сградите на университетите да се използват и от частни университети на равноправен принцип. Така ще се ликвидира несправедливостта, основно изискване за лицензиране на висше учебно заведение да е фактът, дали има сграда, отговаряща на един куп изисквания;
  4. Университетите да бъдат задължени да не превишават квота от 50% преподаватели на щатна заплата. Останалите да бъдат преподаватели от практиката на хонорар. Да има електронна система затова, кои специалисти да бъдат канени от практиката, като право на глас да имат и студентите;
  5. Изборът на ректор. Всички знаят, е сегашната система за избор на ректори на учебните заведения не е добра. Според мен, всички студенти трябва да имат право да гласуват за ректор на учебното заведение, в което учат. Изборът да бъде контролиран от ЦИК. Така и така нямат работа по времето между изборите за парламент, а получават заплати;
  6. Изследователска работа и критичност към всяко едно управление. Нито едното го има, нито другото. Колкото е "по-близо" един университет до управляващите, толкова по-некачествено е образованието там. Икономическите ни вузове дават трибуна на изява на провалили се политици, защото на практика всички политици и бивши и настоящи са провалени политици. И това не го казва Добри Колев. Казват го всички международни класации за социално и икономическо развитие. Само един въпрос - колко пъти икономическите ни вузове са канили специалисти, примерно от Естония, за да ни кажат как аджеба една държава от нищото през 1990г., сега е пример за икономическо развитие, просперитет и възможности за решаване на проблеми? Колко пъти сме канили бащите на проекта "Ирландия", за да споделят своя опит? Колко пъти сме канили исландските реформатори, заради което Исландия вече е прескочила трапа на икономическите проблеми? Колко пъти нашите икономически вузове са канили специалисти от Сингапур, Хонг Конг, Швейцария, Австралия, Нова Зеландия и други страни, класирани в раздел "реформаторски", за да споделят своя опит? КАКВО СИ МИСЛЯТ НАШИТЕ КОМУНИЗИРАНИ, КОРУМПИРАНИ И ДЕГРАДИРАЛИ В УМСТВЕНО И МОРАЛНО ОТНОШЕНИЕ ПРОФЕСОРИ И ДОЦЕНТИ, ЧЕ ЗНАЯТ И МОГАТ ПОВЕЧЕ ОТ ХОРАТА, КОИТО НАПРАВИХА УСПЕШНИ ГОРЕИЗБРОЕНИТЕ СТРАНИ? НЕ, ТОГАВА КАКТО КАЗВАШЕ ПОКОЙНИЯ ИЛКО ЕСКЕНАЗИ, ЩЕ ИМ ЛЪСНАТ ГОЛИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЗАДНИЦИ. СТУДЕНТИТЕ ЛИ? ТЕ СА ТОЛКОВА НАИВНИ ГОРКИТЕ. ТА ТЕ СА ЕДНИ ДЕЦА. РОДИТЕЛИТЕ ИМ НЕ СА ГИ ПОДГОТВИЛИ ДОБРЕ ЗА ЖИВОТА, ЗАЩОТО ТЯХ Е НЯМАЛО КОЙ ДА ПОДГОТВИ ДОБРЕ. И ВСИЧКО СИ ВЪРВИ ПО СТАРОМУ.
Университетите трябда да генерират идеи за промяна, а не послушание и раболепничество спрямо властта. Това би трябвало да бъде будната съвест на нашето общество. Нали затова съществуват за бога тези икономически вузове - за да ни кажат в коя посока да вървим и с каква скорост да вървим. Кой, ако не те ще ни кажат това? Правителството, парламентът или онези обикновени и отрудени хорица, които от сутрин до вечер ровят в земята, за да се самозадоволяват с хранителни продукти?

ТРЯБВА ДА ОТКЪСНЕМ УНИВЕРСИТЕТИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА, ТОЕСТ ОТ МАФИЯТА. ТРЯБВА ДА ГИ ОТКЪСНЕМ ОТ МАФИЯТА, ТОЕСТ ОТ ДЪРЖАВАТА. ДОКАТО НА НИКОЙ ОТ НАС НЕ НИ ПУКА КАКВО ПРОИЗВЕЖДАТ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ НИ ВУЗОВЕ, СТРАНАТА НИ ЩЕ БЪДЕ ИЗОСТАНАЛА, КОРУМПИРАНА И ПОКАЗАТЕЛ ЗА ЛОШ ПРИМЕР НА ЕВРОПА. ДОКАТО ПРЕПОДАВАНЕТО, УЧЕНЕТО И ЗАЩИТАТА НА СВОБОДАТА НА ИКОНОМИКАТА ОТ ПОСЕГАТЕЛСТВАТА НА МАФИЯ, ДЪРЖАВА И РАЗНИ КРЕТЕНИ, КОИТО БЛЕНУВАТ ДА ПОЛУЧАВАТ ПРЕДИМСТВА ПРЕД ДРУГИТЕ, НЕ СТАНЕ ПРИОРИТЕТ В АКАДЕМИЧНИЯ ЖИВОТ, ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА БЪДЕМ СВИДЕТЕЛИ НА ТОВА, КОЕТО ВИЖДАМЕ И СЕГА.
Категория: Политика
Прочетен: 760 Коментари: 2 Гласове: 3
Последна промяна: 25.02.2014 09:22
Направо на въпроса, какво трябва, за да се интегрират циганите в нашето общество. Първо е важно да подчертаем, че да не кажа почти всички крачки трябва да бъдат направени от ромската общност, защото откъдето и да ги погледне човек, те са нетни получатели на пари от нас. Тоест повече получават и по-малко дават, ако изобщо дават нещо. Казано по друг начин, твърде скъпо ни излизат. Могат да имат претенции към нас, когато започнат да дават повече, отколкото получават. Дотогава ето ги стъпките:
  1. Да почистят около копторите, в които живеят. Ако минете покрай техните гета в Кюстендил, Мъглиж, Казанлък, Пловдив, София или покрай който и да е град виждате мръсотия. Хартии, найлони и какви ли не разхвърляни боклуци;
  2. Да престанат да строят незаконни коптори. Обществото не им е длъжно да ги осигурява със земя и да им купува и подарява жилище. На мен никой не ми е давал земя, на която да си построя къща. Ако искат да живеят с нас, да правят като нас - да събират пари, да работят, да вземат кредити и да си купят апартамент, земя или къща, а не да заселват общински и частни имоти. Тоест да престанат с чергарското си отношение по този въпрос, защото не живеем в 634г., а в 2014г. и то сме в Европа, където имотите си имат собственик;
  3. Да започнат да си плащат тока, водата и данъците;
  4. Да раждат толкова деца, колкото могат да осигурят с елементарни условия за живот. Ние можем да помогнем, като благотворителни организации раздават безплатни кондоми. Ако няма ефект от кондомите, да ги накараме да ги платят двойно. Преди години научих, че в модерна Швеция са подлагали циганките на принудителна стерилизация, без тяхно знание. Ние сме по-хуманна страна, но нека да не прекаляват с нашата хуманност и може би е време да се спре с практиката да им плащаме затова, че ни раждат проблеми;
  5. Да пращат децата на училище и да не ги учат от ранно детство да крадат, да ровят в кофите за боклук, да не пушат, да не се дрогират и да ги научат на елементарни хигиенни навици;
  6. Ако направят това, ще имат по-големи възможности за интеграция.

Категория: Политика
Прочетен: 512 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 22.02.2014 21:38
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187153
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Февруари, 2014  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728