Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196384 Постинги: 6870 Коментари: 4297
Постинги в блога от 25.02.2016 г.
 Отново и отново констатирам, как един закон може да има негативно действие в дадено направление, което не е било предвидено или оценявано предварително, преди приемането му.


Такова действие има законът, който забранява пушенето на закрити обществени места.


Пушачите отидоха в парковете и на улиците и тротоарите. Не можеш да се разходиш по тротоара на която и да е улица в центъра на София, без да си принуден да дишаш освен бензиновите и дизеловите изпарения на колите, пушеците от печките с твърдо гориво и цигарен дим, който се произвежда от пешеходци пушачи или от тези дами, които са продавачки в магазините и постоянно клечат с цигара в ръка пред тях.

В парковете е същото - какъв кеф е да отидеш с детето в Борисовата градина, да го пуснеш да тича като отвързано куче, а ти да запалиш цигара на някоя пейка с другите майки и да наговориш един куп глупости, от рода на това, че детските не стигат, като в същото това време пилешкият мозък не може да абсорбира факта, че изпушваш поредните 5 лева, които при друг случай можеш да заделиш за детето си или за книга, която да те направи ако не по-умен, то поне по-информиран.

Днес си зададох въпроса - защо, ако наистина пушачите имат нужда от никотин, защо не пушат, тичайки през парка. Така, хем по-бързо ще се задавят с дима, от който явно имат нужда, хем и ще разнасят дима насам натам, защото ще се движат с 20 км./час и няма да пречат толкова на непушачите. Ако пушат тичайки, ще има по-малка вероятност да не ги забележат децата, които си играят в парка, а това е добре, защото всички знаем, че лошият пример е много по-заразителен от добрият.


И сега най-важното в случая - пушейки по време на тичане, пушачите ще разберат каква тъпня е изобщо да вкарваш пушек и то съзнателно, в белите си дробове и се увеличава възможността да се откажат окончателно от този навик. От моите интервюта с пушачи установявам, че по-голямата част от тях разбират, че това е вреден навики  искат да се откажат от него, но не успяват. Същото е като зависимост като преяждането, прекаляването с алкохола и други зависимости. Ако опитат да пушат по време на физически занимания, ще имат по-голяма вероятност да се отровят от вдишания дим и ако не умрат по време на тренировката, със сигурност след едно такова преживяване, ще се откажат от цигарите.


Разбира се, че моето предложение е къде сериозно, къде не. Опитвам се да кажа, че няма нужда да обучаваме младото поколение на вредни навици, защото самата показност на пушенето в България е голяма. Навсякъде се виждат хора с цигара в ръка. Идете в Хонг Конг и ще видите да се пуши само на определени места. Не може да се разхождате из улиците и да пушите цигара. Ако искаме да станем привлекателна държава и тук да идват милиардери от цял свят и да си купуват къщи за десетки милиони долари, както е примерът с Хонг Конг, трябва да направим много неща, едно от които е това, за което ви говоря. 

Глобата за неспазване на тези забрани в Хонг Конг е 1200 лева. Не че всичко се спазва там, но е показателен пример, какво трябва да направим, ако искаме да станем развита държава, а именно - да поощряваме добрия пример и да се опитваме да ограничаваме лошия. Цигарите в Хонг Конг като цяло са по-евтини от тези в България и при равни други случаи би трябвало въздухът да е по-замърсен с цигарен дим от този в градовете на България. Да, ама не. Администрацията там е направила така, че да ти е неизгодно да си пушач, не заради покупката на самите цигари, колкото до намирането на място, където да се упражнява този навик. Представяте ли си, да работите в някой от небостъргачите на града и за всяка цигара да се налага да слизате долу на улицата и да се запътите към зоната за пушачи. Не е никак удобно. За предпочитане е да се правят пари, отколкото да се губи време. Още повече, че трябва да се чекираш, че излизаш извън службата, което още повече усложнява нещата.


И като погледнеш статистиката, бедните пушат повече, при равни други условия, защото си нямат достатъчно работа и имат цялото време на света. Какво друго да правят, освен да произвеждат пушек!  В центъра на Хонг Конг пушат по време на обедната почивка, ако им остане време след хранене. През останалото време правят пари. Затова вчера са продали къща за над 100 милиона долара. Наистина има връзка и само предубеден човек няма да успее да я види.
Категория: Политика
Прочетен: 651 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196384
Постинги: 6870
Коментари: 4297
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Февруари, 2016  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29