Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3222318 Постинги: 6928 Коментари: 4323
Постинги в блога от 03.02.2018 г.
 И при вас ли е същата простотия?

Сега написах статия, по която работих повече от 3 часа и тази тъпня ми я изтри. Излязоха някакви картинки, с нареждане да отбележа витрина на магазин. Имаше 3, но те бяха банки, а не магазини. Не ги попълних и тъпнята за втори път ми напомни, че трябва да ги попълня. Писна ми на онази работа и ги нащраках, както си знаех. Натиснах "потвърждавам" и тъпнята ми избърса статията. Да ви го начукам, модератори на Блог.бг!!! Това е моето пожелание към вас. За какво бе мамицата ви гадна е необходимо да попълвам всеки път анкети, че да публикувам при вас?
Категория: Политика
Прочетен: 228 Коментари: 1 Гласове: 0
 Вижте икономическата ни действителност. 
  1. Вижте например Лукойл. Там не можете да заемете ръководна позиция, та дори и шеф на бензиностанция, ако не сте комунист, роднина на комунист или близък на комунист. И всички тези комунисти ни продават гориво и за годините на съществуването на фирмата, не са внесли и един лев корпоративен данък в бюджета на държавата. А всички, които са работили там, очакват да получат високи пенсии и си мислят, че ги заслужават. На никого от тях не му пука, дали фирмата е коректен данъкоплатец или не. На никого. Но така са комунистите, гледат те да са добре, а за обществото - курец. Всички знаем, че това е партийна фирма и си траем. Всички знаем, че манипулират така балансите, че печалбата остава в майката на фирмата в Русия, но си траем. Всички знаем, че преди да стане Лукойл, фирмата се казваше Нефтохим. Всички знаем, че Иван Костов ни лъжеше, че е продал фирмата на руснаците, защото технически там можело да се обработва само руски нефт, но си траехме. Траехме си дори тогава, когато там се обработваше судански или либийски нефт. Значи можело да обработва и друг нефт. Но го продадоха на руснаците. Използвайки огромен ресурс, те създадоха енергиен мастодонт и мрежа от търговски обекти, които покриват цялата страна. На база на тези предимства, дори и аз, който не ги харесвам, имам договор с тях. 
  2. Вижте енергийните разпределителни дружества.
  3. Вижте телефонните компании
  4. Вижте топлофикациите
  5. Вижте банките, застрахователите, инвестиционните посредници.
  6. Вижте монополизацията, която си направиха нотариусите и експерт счетоводителите. ЗАКОННО определиха минимални тарифи и парцелираха страната така, както е парцелирана земеделската земя.
  7. Вижте държавните комисии, които получават огромни заплати от нас, данъкоплатците, за да защитават интересите ни. Нима знаете какво работят, как го работят и за кого работят? За всички други, само не и за вас, потребителите.
  8. КОРУПЦИЯТА И ЛОШИТЕ ПРАКТИКИ СА ОБХВАНАЛИ НЕ САМО ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ. ТЕ СА ОБХВАНАЛИ И ЧАСТНИТЕ СТРУКТУРИ. ЗАД ВСЯКА ЕДНА ПОКУПКА И ПРОДАЖБА НА СТОКИ ИЛИ УСЛУГИ, КАТО ИЗКЛЮЧИМ ПРОДАЖБИТЕ НА ДРЕБНО ПО МАГАЗИНИТЕ, ПРОЗИРА ЛИЧЕН КОРУПЦИОНЕН ЕЛЕМЕНТ, НА ЧОВЕКА, ОТ КОЙТО ЗАВИСИ ТАЗИ ПРОДАЖБА ИЛИ ПОКУПКА. Казвам ви го от собствената си практика на човек, който преди години е работил със съответната документация в качеството си на контролен орган в държавна институция и като човек от дребния бизнес. КОРУПЦИЯТА Е НАВСЯКЪДЕ, ЗАЩОТО МЪГЛАТА Е НАВСЯКЪДЕ. И АКО ПРИРОДНАТА МЪГЛА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОВЛИЯНА ОТ ЧОВЕКА, БЕЗ ТОВА ДА ДОНЕСЕ НЕГАТИВНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ПРИРОДАТА, ТО МЪГЛАТА СЪЗДАДЕНА ОТ СОЦИАЛИСТИ, КОМУНИСТИ, ШУМКАРИ И РАЗНИ ДРУГИ ТВАРИ, МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТА. ТЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТА, АКО ВСЕКИ ДЕН СЕ СЪПРОТИВЛЯВАМЕ НА НЕЯ, АКО ВСЕКИ ДЕН ИЗИСКВАМЕ ОТ МЪГЛОПРАВАЧИТЕ ДА НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ МЪГЛА, АКО ГИ ХВАЩАМЕ В КРАЧКА И ГИ НАКАЗВАМЕ С ОТРИЦАТЕЛНИЯ СИ ВОТ. Нали знаете приказката за мътната вода и рибата. Приказката за мъглата е същата и се отнася за същото нещо. Знам, че да изискваме от себе си и от управляващите в същото време е изключително трудно нещо. Онзи ден споделих с приятел, за отчаянието, което ме обзе след един тривиален случай. Няколко месеца водих битка със Столична община, докато запълнят една голяма дупка на пътя, който води към офиса ни. Накрая го направиха, но в следващата година се отвориха нови 6! дупки. Боже, пак ли трябва да започвам всичко отначало. Когато са правили пътя, са сложили толкова малко асфалт и така са го направили, че този път никога няма да бъде път. То е пунктиране на дейност за изграждане на път. Ако на всяка запълнена дупка се отварят 6, ДОКОГА ЩЕ ИЗДЪРЖИ ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС, КОЙТО СИ Е ЗАГУБИЛ ЦЕННОТО ВРЕМЕ ДА СЕ БОРИ С ИНСТИТУЦИИТЕ, ЗА ДА СВЪРШАТ ТОВА, ЗАРАДИ КОЕТО ПОЛУЧАВАТ ПАРИ. ЗАТОВА МНОГО ПЪТИ СЪМ ГО КАЗВАЛ - НИЩО СЪЩЕСТВЕНО НЯМА ДА ПОСТИГНЕМ, АКО КРИТИЧНАТА МАСА ОТ НЕДОВОЛНИ ОТ ТАЗИ ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ ХОРА, НЕ НАПРАВЯТ НЕЩО СЕГА И ВЕДНАГА, А НЕ СЛЕД СТО ГОДИНИ. ЗАЩОТО НИЕ ЖИВЕЕМ СЕГА И ВЕДНАГА, А СВИКНАХМЕ ПО-ЛЕСНО С МИСЪЛТА ДА ИЗБЯГАМЕ ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА, ОТКОЛКОТО ДА Я ПРОМЕНИМ КЪМ ПО-ДОБРО. ЗА ЖАЛОСТ. ТА ТОЛКОВА ЗА МЪГЛАТА...
Категория: Политика
Прочетен: 107 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 03.02.2018 20:43
 Какво представлява видимостта? Някои му казват "прозрачност".

Колкото по-малко прозрачност има в едно общество, толкова по-несвободно е то. Можете да си го представите с мъглата и отсъствието на мъгла. Мъглата може да бъде толкова гъста, че видимостта да е едва десетина, двадесет метра. Какво можете да правите в условия на мъгла? Живее се, но не е като да няма мъгла. Спомням си, че като студент през 80-те години на миналия век, се наложи да "изкараме" около 45 дни в мъгла, в района на Свищов. Беше толкова подтискащо, особено след като минаха няколко седмици. Тогава се качих на колата и просто избягах от града за няколко часа, за да видя слънцето. Но пак се върнах в мъглата, защото там ми беше бизнесът, образно казано.

Та нещо подобно е и в икономиката. Ако икономиката е в мъгла, не очаквайте добри резултати. В мъгла даже и климатиците не работят както трябва. Работят дори и при много студени условия, но при мъгла се тормозят. Мъглата тормози всички, независимо от това, дали става дума за природна мъгла или за икономическа мъгла. Когато е вечер или когато има мъгла, производствените предприятия, които създават екологични проблеми се разработват като за световно. Влизал съм в Димитровград късно през нощта, от посока Стара Загора и от височините преди града се вижда как в източната част на града, където е индустриалната зона, комините яко пушат. Същото е и онова предприятие, което се намира от дясната страна на магистрала "Тракия", когато се отива към Пловдив, малко преди Ихтиман. Вечерно време и при мъгла, яко пуши. Вечерно време инспекторите не ходят на работа, а при мъгла, кой видял, кой не видял, няма значение.

Същата мъгла, ако не и по-голяма е в икономиката. Първо там влизат неподготвени от професионална гледна точка кадри, които разчитат предимно на връзките, за да се докопат до високи позиции, защото друг начин няма. Цари пълна деморализация на обществено-икономическите отношения. На второ място, където и да погледнеш и до каквото и да се докоснеш, освен ако не е някакъв прекалено дребен частен бизнес или някой, който произвежда само за себе си, останалото е под "зоркото око на Партията". Какво ще разбирате под Партията, няма значение. За мен това са всички онези нелегитимни практики, които са залегнали дълбоко в душата на българина и отърване от тях няма. Ще ви дам няколко примера:
  1. Опитайте се да влезете в сайта на която и да е обществена институция, било то министерски съвет, министерство, комисия, агенция, община, държавно предприятие и т.н. и вижте каква информация ни поднасят. МЪГЛА. ПОДНАСЯТ НИ МЪГЛА. ДА НЕ ВИДИМ НИЩО ИЛИ ДА ВИДИМ СЪВСЕМ МАЛКО, КОЕТО СПОРЕД ТЯХ БИ БИЛО ДОСТАТЪЧНО ДА ВИДИМ. Е как ще я караме така? Същата работа е и в частния бизнес. Влезте в сайта на която си искате банка, на която си искате застрахователна компания, инвестиционен посредник, промишлено предприятие, предприятие в областта на транспорта, съобщенията и т.н. и вижте каква информация ви дават!!! Никаква или почти никаква, от която да разберете, кои са собствениците и за какво се борят, кои са директорите и за какво отговарят, какви са целите и задачите на това предприятие, да ви покажат неговата икономическа и социална значимост, за ролята на тези, които създават там продукта или услугата. Нищо. Зеро, както се казва.
Нова статия

Категория: Политика
Прочетен: 117 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3222318
Постинги: 6928
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Февруари, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728