Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187143 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Март, 2010 г.
2  >  >>
Знаете ли, кои са най-сигурните професии?
1. Учители;
2. Лекари;
3. Държавни чиновници;
4. Други служители на държавна или общинска заплата.

Обществото има нужда от тези професии и то голяма. Ама няма нужда от сигурни професии. Пробвал съм да посадя борче в саксия. Откъснах го горкото от 1500 метра височина в Родопите. Беше съвсем малко. Знам, че е грешка и не трябваше, ама понякога човек върши глупости. Опрадавах се с това, че в миналото като дете съм участвал в две кампания по засаждане на борчета и две съботи и недели се утрепах да правя дупки. Та да не се отплесвам, така се грижих за него, ама горкото се изкриви като макарон след варене. Не стана нищо от него. ЗАЩОТО НЕ СЕ БОРЕШЕ ЗА ЖИВОТА СИ. ЗАЩОТО МУ ПРЕДЛОЖИХ СИГУРНОСТ И ТО БЕЗ ДА ГО ПИТАМ.

Сигурните професии правят икономиката несигурна. Ако искате да опитате и имате частна фирма, предложете на един учител 30-40 % повече пари, от учителската му заплата, да видите дали ще дойде да работи в частния бизнес. Но става дума за човек, който има и качества да се справи с предизвикателствата на съвременния бизнес. Аз имах два такива случаи. Ако учителят получава 700 лева заплата и в същото време дава частни уроди - има предостатъчно свободно време, какво ще го накара да направи тази промяна. Рахат му е работата, учи някакви деца, къде запомнили, къде не, няма нужда всеки ден да се бори за работата си. Защо да прави тази трансформация? Да не е луд. Държавата всичко му осигурява. Колко от вас са чували за уволнен учител, заради некадърност? Все едно е аптека на кръстопът да фалира.

Та изводът е колкото повече сигурни професии има една държава и колкото повече хора са привлечени от тази сигурност, толкова по-малко конкуренция има за работните места и толкова по-нискокачествен продукт се предлага като резултат от тази сигурност. Не става дума да отидеш в другата крайност и да опънеш петълата от стрес. Ама си помислете, за да изкараш 700-800 лева като работник в частния бизнес, трябва наистина да опъваш каиша и не ти се полагат два месеца почивка през лятото и половин месец през зимата. Нито пък имаш време за частни уроци. Някои се оправдават с любов към професията, аз добавям и доза тарикатлък. Ама така стоят работата с държавните сигурни професии.
Категория: Други
Прочетен: 1122 Коментари: 1 Гласове: 1

Това е технически речник. Става дума за "забравени" пари, след като си наредил теглене от банкомат. Случва се. Задремеш, блееш нанякъде, липса на концентрация, минат 15 секунди и хоп, машината си прибира парите. На теб ти остава да отидеш в банката и да кажеш - "Съжалявам много, бях пълен кретен и не си взех парите". След което следва процедура и си получаваш парите обратно в определен срок. Ама заради невнимателността си отваряш работа и на себе си и на банката.

Така както често не успяваме да си дръпнем парите,навреме, за което са предвидени 15-те секунди, така и не успяваме навреме да се оттървем от тези, които сме избрали да ни ръководят. Българският избирател тотално е на режим "забравени пари". Не реагира бързо, да си вземе своето навреме. Но за разлика от банката, която връща на блямбата парите, чиновниците и политиците нищо не връщат назад.
Затова нека да реагираме навреме и не чакаме 4 години, за да си вземем своето, защото пропускаме възможности, набутваме се с разходи и си губим времето да се разправяме.

Категория: Други
Прочетен: 1471 Коментари: 0 Гласове: 1

Виж за това не съм се досетил. Конституцията не била готварска книга, за да може всеки да се рови в нея, когато има нужда от рецепти.

1. Кой има правото да се рови в конституцията?
2. Трябва ли някой да има право, за да се рови в конституцията?
3. И защо ни е конституцията, ако там няма наистина РЕЦЕПТИ за по-добър живот?

Там е проблемът, че конституцията НЕ Е ГОТВАРСКА КНИГА. Ако беше такава, щеше всичко да е ясно описано с права и задължения. Да ама българската конституция не е готварска книга. Де да беше така. Готварските книги са много полезни, дават рецепти, за удовлетворяването на нашите вкусови потребности.

Конституцията обаче е вредна, защото деформира общественото възприятие и отнема свободата на личността, като предоставя свобода единствено на държавата. СВОБОДАТА ДА СЕ „ГРИЖИ” ЗА ВСИЧКИ НАС.

Интересно ми е, само аз ли виждам това или хората са наистина слепи и не виждат, че конституцията ограничава основните права на гражданите – правото да бъдат свободни – и икономически и политически, правото да получат физическа защита и защита на собствеността си, правото да участват пряко в управлението на страната. Ние не даваме нотариално заверени пълномощни, когато пращаме свои пратеници в парламента и това е лицемерието на конституцията. Те решават вместо нас, без да сме ги упълномощили изрично за това. И правят какво си искат, в собствена изгода, разбира се.

А резултатът от всичко това е известен – отчуждение на народа от управлението на страната, икономически проблеми, изостаналост…

Във всяка една международна класация се мъкнем като някакви ОТРЕПКИ на опашката. Ако не се лъжа само по свобода на финансовите транзакции сме някъде под 50-та позиция. Всичките други "постижения" са в категорията "Африка".

Дотам ни докара ПАРТИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ И ЧИНОВНИЦИ. Станахме разногледи - десните са леви, левите са десни, центристите са и леви и десни. Десните не правят друго освен да продават имущество на държавата. Левите намаляват данъците. Десните ги вдигат. Центристите са като някакви арбитри на целия този цирк. И въпреки това продължаваме да ходим на избори, като някакви мазохисти.


Категория: Политика
Прочетен: 1715 Коментари: 0 Гласове: 1
След толкова много глупави предложения, които чух от правителството искам отново да кажа на тези, които явно не са учили икономика, а нещо друго, може би някаква антиикономика.


1. УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ДАНЪЦИТЕ Е МЯРКА ЗА О Г Р А Н И Ч А В А Н Е  НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАСТЕЖ. ТОВА Е МЯРКА СРЕЩУ П Р Е Г Р Я В А Н Е Т О НА ИКОНОМИКАТА. НИМА НАШАТА ИКОНОМИКА е П Р Е Г Р Я Л А? На Борисов не можем да вземем дипломата по икономика. Той няма такава. Ама на Дянков и на Трайков, със сигурност трябва да си я поискаме обратно.

2. Ако от всички работници, 27% са на бюджетна издръжка, това е АНТИПАЗАРНА ИКОНОМИКА, а не пазарна икономика. Това е икономика, доминирана от държавата. Само за пример, в една Турция едва под 10 % от заетите са платени от държавата. Да не говорим за източните икономики, където имат 5-6 пъти по-малко служители, платени от държавата, отколкото у нас.

3. АКО ЗАЩИТАВАТЕ БЕДНИТЕ, СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ГИ УВЕЛИЧИТЕ. АКО ЗАЩИТАВАНЕ СРЕДНАТА КЛАСА, СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ Я УВЕЛИЧИТЕ. КАКВОТО ПОСЕЕТЕ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ, ТОВА И ЩЕ ПОЖЪНЕТЕ. Другото е социална демагогия. Там където постоянно се говори за социална справедливост не се постига нищо друго освен СОЦИАЛНА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ. Какво по-ярко доказателство за това от онова, което се нарича "български" преход?

4. Престанете да ни пробутване некачествени услуги, само и само защото вие сте държавата. Плащаме ви прекалено много за това, което получаваме. И ви плащаме, защото вие, държавата сте монополът, който задушава всякаква инициатива в тази страна. Не можем себе си да издържаме, пък камо ли и такива търтеи като вас, държавните чиновници и хората на държавна заплата. ОСВОБОДЕТЕ НИ НАЙ-ПОСЛЕ ОТ ВАС САМИТЕ.  Заради вас, бившите ни поробители, турците, ни изпревариха по икономически показатели. И това е страната, която всички посочваха през целият 20 век като критерий за етническа, социална и икономическа нетолерантност. Тази страна ни изпревари в началото на 21-я век. Срам ме е от вас държавни чиновници. По-страшни сте от чумата и от пиявиците, взети заедно. Така сте се впили в гърдите на държавата ни, че от тях са останали само две провиснали кожи, като на  кучка, която е родила повече от 50 кученца през живота си.

5. Нищо друго да не направи правителството, достатъчно е последователно да намалява процентът на заетите, на които плаща заплата. Като се започне първо от чиновниците и се премине през учителите, лекарите и социалните служби. Докато този процент не падне до и под 5 %, няма да има икономически просперитет в тази страна. Ще бъдем в дъното на всички класации в Съюза. Нашият път е точно обратен на пътя на норвежците. Ако те имат 30 % заети, на които държавата плаща, при нас те не бива да надвишават 5 %.  При нас държавен служител се става заради това, защото за друго не ставаш. И това е трагедията ни.И тъй като са некадърни, е необходимо да се назначават още и още и още, докато станат толкова много, че и най-богатата икономика трудно би ги издържала. Да не говорим за това, че основната им работа е да пречат на бизнеса, което изключва възможността да станем богата икономика.
Категория: Други
Прочетен: 881 Коментари: 0 Гласове: 1
Надявам се Премиерът да прочете тази статия. Ако е необходимо - няколко пъти. Не му трябват никакви специализирани познания, за да разбере, защо България крета: комбинацията между продажни политици и огромен чиновнически апарат е смъртоносна за икономиката. Сега правителството замисля увеличение на данъците. Ако другите министри са жив зян в познанията си по икономика, поне Дянков не е ли научил в Световната банка, че държава, която не произвежда и не продава на света нищо технологично и в която чиновниците са толкова много, не я чака добро бъдеще.

Изглежда господа управляващи, липсва ви най-важното - СМЕЛОСТ ДА ПРАВИТЕ РЕФОРМИ. СТРАХЛИВИТЕ НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ МНОГО ОТ СОЦИАЛИСТИТЕ. АКО БЯХТЕ ЖЕНА, МЕЖДУ КРАКАТА СИ ЩЯХТЕ ДА ИМАТЕ ПЕЩЕРА. ТОЛКОВА СТЕ ЗАГРИЖЕНИ ДА УГОДИТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО НЕ СЪЗДАВАТ, А САМО ПОТРЕБЯВАТ СЪЗДАДЕНОТО ОТ ДРУГИ. ДОНЯКЪДЕ ВИ РАЗБИРАМ - ТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ, А ВСИЧКИ КАКТО ЗНАЕМ СМЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ. ИЗЛИЗА, ЧЕ ВАС ВИ ИЗБИРАТ НЕРАБОТЕЩИТЕ, ЗА ДА ИМ ОСИГУРИТЕ СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ.

Публичният сектор у нас е двойно над средното за света image 26 Март 2010 | 15:51

По последни данни на НСИ към декември 2009 г. заетите в обществения сектор у нас са 609 хил. души (по трудово и служебно правоотношение). При обща заетост от 2.254 млн. души у нас това представлява 27% дял (1.65 млн. в частния сектор), сочи проверка на Profit.bg.

Получава се, че един зает в частния продуктивен сектор носи на гърба си четирима - било пенсионери, държавно наети, непълнолетни или безработни.

Ще се запитате това много ли е?

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие средното ниво на публичния сектор в 26 държави членки възлиза на 14.3%, или почти 2 пъти по-малко спрямо България.

Дори съседна Гърция, известна със множеството си публични харчове на кредит, попада в средните нива с 14.1% публична заетост.

Единствените държави, които са преди нас, са социалните северни държави - Норвегия и Швеция.

Повечето членки на ЕС варират в средните стойности около 14-15 на сто, като Словакия пада дори под 10 на сто. Даваната навсякъде за пример Германия също е в долната част на таблицата с 10.4 на сто публично наети.

През последните дни бяхме свидетели на публични дебати относно така наречените антикризисни мерки. В случая явно не ставаше въпрос за кризата в икономиката, а за кризата в бюджета - с експлодиращи държавни разходи за януари и срив на приходите.

Най-интересното при тези мерки е, че се набляга на допълнително отежняване на населението и бизнеса с данъци, а не на сериозни съкращения на раздутата и корумпирана публична машина.

Както се вижда една средно статистическа икономика от Европа успява да извършва публичните си задължения към обществото (управление, правосъдие, образование, здравеопазване) с два пъти по-малко хора... Но уви, при нас ще се вдига ДДС, или здравната вноска беше...

  Публичен сектор
ОИСР 14.3%


Норвегия 28.8%
Швеция 28.3%
България 27.0%
Франция 21.9%
Финландия 21.3%
Унгария 19.2%
Белгия 17.1%
Канада 15.6%
Ирландия 14.7%
Великобритания 14.6%
Италия 14.2%
САЩ 14.1%
Гърция 14.1%
Австралия 13.6%
Португалия 13.4%
Полша 13.4%
Испания 13.0%
Чехия 12.9%
Холандия 12.8%
Мексико 11.1%
Германия 10.4%
Австрия 10.2%
Словакия 9.5%
Турция 9.2%
Швейцария 7.1%
Корея 5.5%
Япония 5.3%
Източник: ОИСР (Данните са към 2005 г., представени в доклада Government at a glance 2009)

Павлин Петков

Браво на автора!


1. Норвегия - толкова много нефт, газ и технологии за добиването им. Една от най-богатите и технологично най-развити държави в света
2. Швеция - родината на Ериксон и Волво. А, щях да забравя, преди 20 години АББА, бяха по-богати и от акционерите на Волво
3. България - "Гола вода и по гърба - кал" - родината на продажните политици, кърмилница на чиновници и социално слаби. Липса на "социално силни"
4. Франция - социализъм в действие, но продават Пежо, Рено и Ситроен, Елф и Мотул и могат да си позволят това
5. Финландия - ако една марка като Нокиа държи 30 % от пазара на мобилни телефони и е основен играч в производството на круиз кораби и какво ли още не, също може да си го позволи
6. Унгария - сега разбирам, защо са зле. Преди година и половина бях в Будапеща - пътищата в града изглеждаха по-зле от 1977г., когато го посетих за сефте. Откакто чехите и словаците им откраднаха заводите за автомобили, унгарците не са толкова добре
7. Белгия - на тях им стигат заводите на Волво, пристанището Антверпен и заплатите на бюрократите на Евросъюза, които си харчат парите в белгийските магазини. Не говоря за такива неща като шоколада и други вкусотии, които белгийците продават на света
8. Канада - няма смисъл да коментирам. Всяка година е в челото на всички класации за икономически просперитет, свобода, качество на живота и производителност на труда
9. Ирландия - за 30 години на икономически възход, бедната бивша колония на англичаните изпревари по заплащане самата Велика Британия!

В края на класацията се намират източните икономики - Корея и Япония. Тези икономики са едни от най-конкурентно способните. Те могат да си позволят голям чиновнически апарат и услуги, които държавата да осигурява на гражданите, като плаща на свои служители. НО НЕ ГО ПРАВЯТ. ЗАЩОТО ЗНАЯТ, ЧЕ ТОВА ЩЕ Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ. Там се намират и двата най-големи мегалополиса на света - Токио и Сеул.
Категория: Други
Прочетен: 862 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 09.05.2010 23:53
Сега вече знам точно какво правят българските чиновници - 1/3 от времето пият кафе, чай, приказват си помежду си на тема кой къде ходил или кой къде ще ходи, дъра-бъра общи приказки. След това 1/3 от времето играят игри на служебните компютри, чатват си по интернет или нещо друго, което няма нищо общо с работата им. И най-после 1/3 от времето отделят да тормозят нас, гражданите с глупави и несинхронизирани правила, като превърнаха живота ни в ад и то не какъв да е ад, а документален ад.



Проблемът е обаче в това, ако началниците им - министри, ограничат "шетането" в интернет. Тогава прогнозирам, на нас, обикновените граждани ще ни се разкатае фамилията. Ако чиновниците не увеличат времето за "дъра-бъра" приказки, ще отделят повече време да ни малтретират.

Така че, господа министри. Дайте им на чиновниците да играят не само част от работното си време, а да играят ПРЕЗ ЦЯЛОТО РАБОТНО ВРЕМЕ. Само и само да не ни малтретират. Дори и тогава ще им плащаме заплати.

Е тогава ще има икономически прогрес в България. Или казано по друг начин: ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОГРЕС Е ИМАЛО В БЪЛГАРИЯ И ЩЕ ИМА, ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА НА ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ.
Категория: Политика
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове: 1

В пресата излезе съобщение: България е на 71-во място по телекомуникации. Турция и Египет били пред нас, ама ние сме били пък пред Македония и Шри ланка.

Страхотна компания си имаме! Едната държава, която сме изпреварили имаше граждански конфликт, който едва не доведе до разпадане на държавата, а другата държава е в перманетна гражданска война. За първата имам известно съмнение, дали е след нас, като знам колко е нестабилен GPRS-сът в БГ и колко е по-добър той в Македония. Все пак, мисля, че Македония е на крачка от България по този показател и единствено надутите цени на интернет услугите пречи секторът да напредне по-бързо.

Турците са пред нас. Защо ни трябваше да се освобождаваме, толкова зор, толкова жертви, сега да им дишаме прахта?

Явно политиците и чиновниците на падишаха са по-добри от нашите.

Категория: Политика
Прочетен: 432 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 26.03.2010 15:12

1.       Бюджетните приходи са 17 000 000 000 лева. От тях 4 500 000 000 са от акцизи или ј от бюджетните приходи са предимно от акциза върху тютюневите изделия и акциза върху алкохола. Като се вземе предвид, че тези стоки се облагат и с ДДС, картината става още по-интересна. Със сигурност можем да твърдим, че те осигуряват приблизително 30 % от бюджетните приходи.

2.       Нашата държава е нещо като майка Тереза. На нея изобщо не й е пукало, че парите, които й дарява Жан Клод Дювалие – диктаторът на Хаити, са кървави пари. Той вероятно е искал да изкупи част от своите грехове, за мародерствата, които е извършил над собствения си народ, но вместо да помогне на него, е помагал на практика на прокажените в Индия. Шантава работа.

3.       Държавната власт ни струва приблизително 5 000 000 000 лева. Сумите са занижени, защото това е нето „финансиране”. Държавните институции ни товарят със стотици милиони левове такси и глоби, които за целите на регистъра на бюджета се приспадат от общите разходи на администрацията и така се получават въпросните нето 5 милиарда лева. Всъщност за да се получат истинските разходи на държавата към тази сума трябва да се прибавят и парите, които тя взема от нас, под формата на такси и глоби.

4.       Какво получаваме срещу тези близо 6 милиарда лева, дадени от нас на чиновниците? Никой не ти дава обяснение, защо точно толкова трябва да се харчи, а не примерно два пъти по-малко, няма критерии за ефективност и за оценка на извършената от чиновниците работа.

5.       Още 5 милиарда лева ние данъкоплатците ще плащаме на пенсионерите, защото през десетилетията социализъм след Втората световна война, та до наши дни, социалистическата държава е профукала парите, които надлежно им е начислявала към заплатите в продължение на трудовия им стаж. И сега социалистическата ни държава прави същото.

6.       Държавата ще плати на собствените си доктори, които се водят на щат при нея, 1 милиард лева, за да ни предлагат на нас, данъкоплатците същата некачествена услуга, която вече имаме „щастието” да ползваме десетилетия наред. В същото време същите тези държавни доктори ще продължават да ни извиват ръцете за още пари, които трябва да им даваме на ръка, ако искаме да свършат нещо за нас.

7.       500 милиона лева правителството ни е заделило за субсидиране на такива пропаднали структури като БДЖ, защото изпълнявали „социални функции” и имали „стратегическо значение”, а така също и защото и другите правителства преди това са го правили. Чудна логика.

8.       500 милиона са заделени и за земеделските производители, защото „иначе щели сме да стоим гладни”, и защото и „в Европа така правят” – само какви аргументи имат чиновниците!

9.       100 милиона ще дадем за да гледаме и да слушаме тъпите предавания на националните държавни медии, където безплатна реклама си правят същите тези политици.

10.   2.3 милиарда лева ще дадем на общините, пари, които преди това държавата е акумулирала от същите тези общини, само че като ги дава, ще ги дава по преценка на чиновниците в централата, за да не „отиде” някоя община прекалено „далеко” в икономическото си развитие.

11.   Ще дадем 400 милиона лева, за да произведем поредната порция „недостатъчно добре подготвени” висшисти, подготвяни по глупави програми, с уредени изпити или при занижени критерии, само и само висшите училища да си запазят бройката, за да вземат държавната субсидия.

12.   Ще дадем и 75 милиона на БАН да произведе един куп ненужни научни проекти, които никой не иска да купи;

13.   Ще дадем 300 милиона на съдебната система, за да отсъди след това, че 154 изстреляни патрона от Калашников в 4-звезден хотел, са изстреляни от „играчка”, че заловеният крадец на автомобили просто е объркал колата си и е „влязъл по погрешка в друга” или че взломаджията в апартамента, просто се е почерпил и се е заблудил по пътя към дома, а взетите от него вещи са защото е „искал да се премести в ново жилище”, следите от взривни вещества по ръцете на криминалните типове показват, че те са си „играли с пиратки” и т.н. и т.н. Заради постоянните оплаквания, че доказателствата на полицията и на прокуратурата не ставали за нищо. Та те какво очакват, националната телевизия директно да излъчва по време на всяко престъпление, че да се приеме като доказателство? Вероятно и тогава ще намерят някакво оправдание. Само няма оправдание, когато вземат 300 милиона от нас, данъкоплатците. А съдиите са се откупили от престъпниците. Да сте чули, някой съдия да е пострадал? Те си имат своето „джентълменско споразумение”. Нашите съдии не са като италианските и нямат нужда от охрана, за да си „вършат” работата.

14.   Време е да преустановим практиката един човек да решава, кое е справедливо и кое не. За това в световната практика си има институцията „съдебни заседатели”.

15.   И накрая ще дадем 100 милиона на една институция, на която основната работа е да следи какво правят тези, които не са с нас, а са против нас. И за това също трябва да бъде натоварен данъкоплатецът.

16.   Има и други неща, но не ми се влиза в големи подробности – интересуват ме само цифри по-големи от 100 000 000 лева.

 

И сега да видим какво можем да спестим.

1.       2 500 000 000 лева от издръжката на държавния апарат;

2.       500 000 000 лева от спиране на субсидиите за държавни предприятия;

3.       100 000 000 лева от спиране на субсидиите на държавните медии;

4.       1 000 000 000 лева от продажбата на държавните медии;

5.       500 000 000 лева от спиране на субсидиите на земеделските производители;

 

Значи 4 600 000 000 лева могат да бъдат икономисани и при това без изобщо да променя сега действащата система на формиране на приходите и запазване на нивата на разходите на такива важни обществени сфери като:

1.       Социалното обезпечаване на пенсионерите;

2.       Подпомагане на крайно нуждаещите се;

3.       Здравното осигуряване;

4.       Началното, средно и основно образование;

5.       Съдебната система.

Тези излишъци от пари ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ОСИГУРЯТ преминаването на социалното обезпечаване и здравното осигуряване от разходно покриващи към индивидуално спестяващи системи, както и да се помогне частично за реформиране на системата на образование, като държавата постепенно се изтегли или ограничи до минимум своето участие в нея.

 

Подпомагането на крайно нуждаещите се и съдебната система не се нуждаят от допълнително средства, за да се реформират. Дори има и значителни резерви за икономии, при едно добро планиране. В България се плащат над 700 000 000 лева за подпомагане на социално слаби хора. Трябва да се прецизира до каква степен е налице професията „социално слаб”, която дава възможност на едно цяло малцинство да живее на гърба на данъкоплатците и да се сложи в ред системата на изсипване на пари, само заради доказване на нужди. ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОСВЕДОМЕНИ ЗА ТОВА, ЧЕ С ТЕХНИТЕ ПАРИ, ЦИГАНИТЕ СИ КУПУВАТ ЦИГАРИ, АЛКОХОЛ И ДРОГА.  Да сте чули за циганин въздържател и в същото време да сте чули за циганка, която не получава детски надбавки и в същото време да е въздържателка. Първото нещо, което си купуват тези хора са цигари и алкохол – после мислят за други работи. Да сте чули циганин или циганка да си купи кондом или друго предпазно средство? Как и защо, след като там им е далаверата.  И за да бъде далаверата пълна, повечето циганки си живеят семейно, но се ползват от правата, които им дава „званието” самотна майка. Чудя се само, как необразованите цигани успяват да прекарат образованите българи да им плащат сметките и да им издържат децата. Да, докато на власт са продажни политици, които се интересуват предимно от циганските гласове, а не от това, че икономиката не върви, така ще бъде.

Тук не споменавам и другите огромни по значимост възможности за набиране на пари от държавата, като отдаване на концесии на летища, пристанища, пътища и какво ли още не. Само някой трябва да освободи икономиката от  гнета на чиновниците, като на първо време редуцира значително техния брой и създаде надежден механизъм на контрол върху тяхната работа.

 
Категория: Политика
Прочетен: 897 Коментари: 1 Гласове: 2
Препоръка към управляващите:

1. Не правете глупостите, които обикновено правят "демократите" и социалистите - НЕ УВЕЛИЧАВАЙТЕ ДАНЪЧНАТА ТЕЖЕСТ, ЗАЩОТО ТОВА ВОДИ ДО УВЕЛИЧАВАНЕ НА БЕЗРАБОТИЦАТА, ДО ПОДТИСКАНЕ НА ЖЕЛАНИЯТА НА ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ ДА ПРАВЯТ БИЗНЕС И ДО ФИНАНСОВИ ПРОБЛЕМИ НА ДЪРЖАВАТА КАТО ЦЯЛО. Картър загуби заради бедността, която донесе на Америка, заради левите си убеждения и после трябваше Рейгън в продължение на два мандата да сваля данъците, за да се оправи икономиката. Сега Обама прави същата грешка като Картър. Тези пакети за стимулиране на икономиката са пълна глупост. Стимулира се потребителската същност на държавата - нищо друго; 
2. Поставете се на мястото на предприемачите и икономическите агенти като цяло - ако държавата ви изземва по-голяма част от печалбата или дохода, дали ще имате по-голямо желание за инвестиции, за наемане на персонал или за започване на нова работа?;
3. Съобразявайте се с тези, които плащат сметките ви, а не толкова с онези, които получават помощи. Икономиката зависи от тези, които плащат данъци, а не от тези, които получават помощи;
4. Премахнете административните пречки за правенето на бизнес - лицензни и ограничителни режими;
5. Съкратете държавната администрация поне наполовина. В това число и репресивният апарат;
6. Започнете реформата в здравеопазването и социалната сфера, като постепенно премахнете разходопокривната система;
7. Реформирайте образованието, защото сега само се наливат пари, без да има резултат;
8. Работете за промяна на конституцията и дайте повече права на гражданите по места да участват в управлението на общината и държавата;
9. Ограничете до минимум държавните разходи в това число и инвестиционните такива. Инвестиции от типа "спортна зала" са най-малко нужни на България и то точно в този момент. Освен ако нямате лична изгода от това;
10. Осигурете тотална прозрачност на държавните разходи, за да не се чуства данъкоплатецът преебан. /Какъв хубав икономически термин/;
11. И престанете с този патернализъм - министрите вземат по-малко пари от шефа на охраната на някоя банка. Вземете, ако искате и по 20 000 лева заплати, само свършете за Бога работата, за която сме ви избрали - премахнете най-после този икономически социализъм, който ни тормози в продължение на повече от 65 години.

АКО НЕ НАПРАВИТЕ ТОВА, ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ, ЗА МЕН ЩЕ Е ЯСНО, ЧЕ ВИЕ НЕ ИСКАТЕ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЛИЧА НА ШВЕЙЦАРИЯ, ЗАЩОТО ТАКА НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА КРАДЕТЕ ЛЕСНО. И престанете вече да се оправдавате. Знам тежко ви е, ама ако не можете да свършите работата, просто си вървете. Все ще се намери някой, който няма да плаче като ощипана мома и да търси виновни, а ще запретне ръкавите и ще свърши необходимото за да се излезе от тази дупка.
Категория: Други
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 22.03.2010 11:26
Относително най-лесно може да се направи реформа в образованието. И това е така, защото има всички необходими предпоставки за да се извърши трансформация от държавно към друг вид обществено образование, без съществени катаклизми. Какво се има предвид? Каквото и да стане, по-лошо от това не може да бъде. Ефектите от образованието могат да се търсят доста далеко във времето, така, че процесът няма как да трае по-малко от един пълен образователен цикъл, приблизително 10-15 години.

1. Има материална база, колкото и остаряла и занемарена да е тя;
2. Има кадри, на които трябва да им се промени само "посоката", в която вървят, за да станат по-ефективни;
3. След като има и база и персонал, чисто организационно всяко учебно заведение може да работи на принципа на работата на една фирма. Да си формира собствен бюджет, приходи, разходи и все по-малко да разчита на обществените фондове, освен ако не става дума за деца, изпреварили средното равнище на интелигентност. Всеки има право да си купи акции - учители и родители или лица, които дори нямат нищо общо с учебния процес;
4. Лесно могат да се определят целите, задачите и финансирането на всеки един проект. Така поне ще намалее вероятността да плащаме, както сега,  два пъти за едно и също нещо;
5. Постепенно, в рамките на няколко години, държавата и общините ще се изтеглят от процеса на финансиране на образованието. Учителите трябва вече да изработват парите си, които получават, а родителите, след като правят лични вноски за обучението на децата си, ще проявяват по-голям контрол върху тях;
6. Съществена промяна в приоритетите на образователния процес - Кое е най-важното нещо в живота? Разбира се - здравето! Какво учат в училище нашите деца? Всичко друго, само не и за здравето. Колко часа са отделени в дневната програма на училището за физическо и колко часа за духовно здраве на децата ни? За какво им е на децата да могат да четат и пишат, ако са физически и духовно неразвити? Колко часа обучаваме децата си на екологично възпитание? За какво ни са частично образовани деца, които си хвърлят бирените бутилки по парковете или боклуците на улицата?


Та, образователната ни система сега не струва кой знае колко много. Държавни училища, незаинтересовани учители, ученици, които пушат повече от учителите си, ниско качество на образование, претоварени и неефективни програми, които продължават да акцентират върху научаването на факти, а не на използването им в реалния живот, липса на ясна визия за основните приоритети, които трябва да следва образователния процес. И не на последно място - тъпи служители в министерството на образованието. Всички на тях чакат, та да се промени нещо. Ама ако те са достатъчно тъпи и нерешителни, скоро няма да имаме реформа в образованието. Който от вас е имал случай да се сблъска с администрацията в Министерството на образованието, вероятно знае какво е чиновническо безхаберие и бездушие. И от тях чакаме реформи!
Категория: Други
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове: 1
Няма да пълня постинга с цитати на велики личности. Само искам да припомня, че не можем да имаме и двете - сигурност и свобода. Колкото и да искаме. Говоря само и единствено за сигурността на работните ни позиции и свободата като цяло.

Във всички постинги точно това казвам: АКО ИСКАМЕ В СЛЕДВАЩИТЕ 20 ГОДИНИ ЗА БЪЛГАРИЯ ДА ГОВОРЯТ С ВЪЗХИЩЕНИЕ, ЩЕ ТРЯБВА ВСИЧКИ НИЕ ДА ИЗБЕРЕМ СВОБОДАТА И ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СИГУРНОСТТА.

1. Сега избираме сигурността и не получаваме никаква сигурност;
2. Време е да опитаме и нещо друго;
3. Но за да изберем свободата, някой трябва да й направи РЕКЛАМА;
4. Сега обикновените медии /радио и телевизия/ ни продават стоки и нямат нито желание, нито време, нито пък разбират значението на думата СВОБОДА;
5. Те я използват само тогава, когато трябва да защитят собствените си интерени;
6. Сигурността и свободата са нещо като брака и безбрачието. Обикновено след 10-20 години брак, хората така се занемаряват, че започват да приличат на торба л...а. Не казвам, че трябва да се живее без брак, а само, че бракът дава прекалено голяма сигурност. Не се бориш за човек така, както би го направил извън брака.


И сега един въпрос: Колко човека познавате, които са казали - Аз вече не издържам да работя тази скучна работа, започвам нов живот и друга работа, която да ми носи повече удовлетворение, повече предизвикателство, повече пари, повече достойнство - и да си сменят работата, ама да започнат нещо, каоето нито са го учили досега, нито са го правили. И сега ще ви изброя някои професии, а вие ми кажете, колко от тези хора познавате, които са си сменили професията, освен ако някой насила не ги е изритал от топлото местенце:
1. Държавни или общински чиновници
2. Служители на ведомства, които не са държавни или общински чиновници, но получават заплата от бюджета;
3. Учители;
4. Лекари;
5. Университетски преподаватели;
7. Полицаи;
8. Военни служители;
9. Съдии, прокурори, следователи, тайни служби и други "независими" от никого власти.

Прави ли ви впечатление нещо общо между тези професии. Преобладаващо тези категории служители получават пари от нас - данъкоплатците. В огромното си мнозинство тези хора са избрали СИГУРНОСТТА. За да я получат обаче, те посягат на СВОБОДАТА на другите. Всичко е като в скачените съдове. Това е най-организираната част от обществото. В един момен те отказват да ни "учат" и предявяват права за по-високи заплати. Да рекетът мина успешно, те получиха своето, но ние, останалата част от обществото бяхме отново прекарани, защото не получихме НИЩО В ЗАМЯНА. И в краткосрочен план и в дългосрочен, нашите деца продължават да бъдат също толкова не добре подготвени, колкото и преди. Няколко години след повишаване на учителските заплати какво се промени в системата на образованието?
Да давам ли и други примери? Няма смисъл.

Големият проблем е, когато всички тези хора, изброени от 1 до 9 станат прекалено много и прекалено организирани. Както е у нас. Как ще му "вземеш" хляба от ръцете и ще му кажеш, че държавата няма нужда повече от него. Да ходи да се спасява. Ако са няколко хиляди човека, няма проблем. Ама, ако са стотици хиляди?

Е това е трудното в нашият преход. От една страна икономиката ни е нископроизводителна и неконкурентноспособна и от друга, принудена е да издържа твърде голям апарат, който я "пази", "подкрепя", "стимулира", "насърчава".


КАЖЕТЕ МИ - ВИЕ, КОИТО НЕ СТЕ ЧАСТ ОТ ТАЗИ ВЕЛИКА ДЕВЯТКА, ДАЛИ СТЕ ДОВОЛНИ ОТ ТОВА, КОЕТО ХОРАТА ИЗБРОЕНИ ПО-ГОРЕ ВИ ДАВАТ? ТОВА СА ХОРАТА, КОИТО СА ИЗБРАЛИ СИГУРНОСТТА ИЛИ ПО-СКОРО СА НАЛОЖИЛИ СВОЯТА СИГУРНОСТ, ЗА СМЕТКА НА ОГРАНИЧАВАНЕТО НА НАШАТА СВОБОДА.

КОЛКОТО ПО-ГОЛЯМ КРЪГ ОТ ХОРА В ЕДНО ОБЩЕСТВО ПОЛУЧАВАТ СИГУРНОСТ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ДРУГ ГОЛЯМ КРЪГ ОТ ХОРА ГУБЯТ СВОБОДАТА СИ.
Категория: Други
Прочетен: 500 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 19.03.2010 18:41

Днес обиколих Студентски град. Пред висшите учебни заведения – няма място за паркиране. Фрашкано от коли. Брей, богати студенти. Тук образованието е безплатно и затова, студентите могат да си купят коли и с тях да ходят на лекции и на изпити. Ходил съм във висши учебни заведения в западна от нас посока. Ами не видях такова нещо. Нито пък толкова купони и пиене и цигари, пък и „кошчета”. Намират се пари и за маркови дрешки. Как ще отидеш на лекции с някакъв евтинджос? За качеството на образованието – какво повече да кажа. Нито младите хора са заинтересовани нито преподавателският състав е на ниво. Всичко опира до едната ДИПЛОМА. И така за всичко има пари, само няма пари за ТАКСА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ. Това ние го приемаме като даденост, че някой го е платил и сега на нас не ни остава нищо друго, освен да предявим претенции за диплома.

 

1.       Държавата дава за висше образование 550 000 000 лева. Въпреки това продуктът, който създават висшите учебни заведения не е добър. Няма ни в нито една листа на престижни университети в света.

2.       С малко изключения, висшето образование в държавните висши училища /то другите са несъществено малък дял от цялата система на висше образование/ е безплатно.

3.       И като всяко нещо, получено безплатно, то е некачествено. Повярвайте ми, мечтата ми преди години, когато бях преподавател във висше учебно заведение е да видя напористи и желаещи млади хора да усвояват знания, да задават въпроси и да търсят отговори. Но това са едва около 5 % от всички студенти. В повечето случаи студентите гледат да се придържат към максимата „каквото изчука - изпука” и „как да си взема по-лесно изпита”.

4.       Тази тотална деморализация на българското студентство е именно заради безплатното висше образование. Вярвам в максимата, че докато не си платиш, никога няма да оцениш истински това, което вземаш. След като намираш пари за купони, за алкохол и цигари и за коли, с които да отидеш на лекции, предполага се, че ще намериш пари и за такса за висше образование. Със сигурност младите мъже студенти, които притежават коли се грижат по-добре за тях, отколкото си четат уроците. За студентките какво да кажа – вероятно за тях тоалетите и грима и показността пред младите самци е също по-важна от доброто представяне в учебните програми.

5.       Когато си плащаш, ти ИЗИСКВАШ. ОТ СЕБЕ СИ, ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ, ОТ СИСТЕМАТА. КОГАТО СИ ПЛАТИШ ТИ ИСКАШ ДА ПОЛУЧИШ МАКСИМАЛНО, ЗА ПАРИТЕ, КОИТО СИ ДАЛ. КОГАТО ПОЛУЧАВАШ НЕЩО ДАРОМ, ТИ Е ВЗЕ ЕДНО КАКВИ ЩЕ БЪДАТ ЗЪБИТЕ НА ХАРИЗАНИЯ КОН.

6.       В последните десетилетия упоритата като магаре държава успя да ни отучи да си плащаме за тази услуга, наречена висше образование – резултатът е налице. Голямо производство, ниско качество – типично за всяко едно държавно или „безплатно” нещо.

7.       Колкото е по-скъпо едно образование, толкова е по-качествено и толкова по-лесно после можеш да продадеш този продукт на бизнеса. Не напразно завършилите Харвард имат от 30 до 50 % по-високо стартово възнаграждение от тези, завършили „по-евтини” университети.

8.       Да, разбира се. Господ ни е направил различни и като генетика и като възможности. Колкото е по-скъпа една кола, толкова по-рядко се среща по улиците, за разлика от масовите автомобили. Същото е и с университетите.  Харвард прилича на Майбах, а Свищов, например на фиат Уно или нещо подобно. Това е положението искаме или не.

9.       Можете ли да си представите, ректорът на Харвард, човек който получава 10 000 000 долара заплата да урежда фирми на приближени, при реконструкцията на помещения в университета? Да, абсурдно звучи. Да ама при нас държавата плаща, а се знае и от децата, че там където плаща тъпата ни държава – куче влачи, диря няма.

10.   Друго, можете ли да си представите, да платите толкова пари за обучение, няма значение, дали сте взели кредити, дали баща ви е богат /но независимо от всичко, няма да ви приемат, ако не отговаряте на определени критерии, наложени от училището/ да се опитвате да минете „тънко” като си уредите изпитите? Да, звучи нелепо. Защо да плащаш толкова пари, същевременно да си се подложил предварително на толкова сложни тестове през последните години и да се опитваш ДА СИ УРЕЖДАШ изпитите?

11.   Мои бивши колеги, продължават да твърдят, че и сега, не повече от 5 % от студентите четат и се готвят с хъс за изпитите и са съзнателни в изучаването на материала. Интересно е, ако се направи това проучване в Харвард, какво ще се получи! Сигурен съм, че процентът ще бъде по-близо до 100, отколкото до 5.

12.   Това е общо взето жалката българска действителност в областта на висшето образование – безплатно, евтино, иху, аху, купони, безкраен празник и търсене на начини за леко минаване на изпитите и най-накрая, получаване на този толкова бленуван документ – дипломата, която според стари български представи служи като някакво доказателство, че „не сме чак толкова тъпи” и ни осигурява формален достъп до държавни и общински институции, стига да имаме и малко връзки, разбира се.

Та моето предложение е, държавата да предостави на регистрирана от съответните преподаватели фирма във всеки университет, материална база под наем, да ги лицензира и да им даде права за самостоятелно формиране на бюджети и дотук. Нека да се потрудят малко за парите си, които получават. Те да договарят таксата за обучение, съобразно пазарните принципи. И нека знаем – не е възможно нито икономически нито социално нито технически всички да са студенти. За да си студент е необходимо да имаш две задължителни условия – ДА СИ ПЛАТИШ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО И ЯКО ДА НАЛЯГАШ ВЪРХУ МАТЕРИАЛА.

Тогава вместо на дискотека, ще трябва да се поработва, за да се изкарат пари за таксите – както мнозина студенти в САЩ и Англия. И НАЙ-ВАЖНОТО, САМИТЕ СТУДЕНТИ ЩЕ ТЪРСЯТ И ЩЕ ИЗИСКВАТ КАЧЕСТВО ЗА ПАРИТЕ, КОИТО ДАВАТ. СЪЩОТО Е КАТО В МАГАЗИНА. АКО ВИ ПОДАРЯТ ХЛЯБ И СТЕ ГЛАДНИ, НЯМА ДА ИМАТЕ ПРЕТЕНЦИИ, ХЛЯБЪТ ДА Е ДНЕШЕН. АКО ПЛАЩАТЕ ОБАЧЕ, РАБОТАТА Е ДРУГА. ЩЕ ЛАЗИТЕ ПО НЕРВИТЕ НА ВСИЧКИ ПРОДАВАЧКИ, САМО И САМО ДА ПОЛУЧИТЕ НАЙ-ДОБРОТО ЗА ПАРИТЕ СИ. Вероятно този процес ще направи така, че все пак да се намери някое друго място за паркиране пред нашите университети, защото парите ще отидат приоритетно за такси за обучение, а не за леки коли.

Намалението на финансирането на висшето образование от страна на държавата ще се отрази благотворно върху качеството на българското висше образование. Това ще донесе известна несигурност в преподавателския състав, ама къде има сигурност – нима в бизнеса има нещо сигурно и стабилно? Все пак те предлагат услуга, която може и да не се търси от страна на обществото. Трябва да бъдат на ниво, за да оцелеят. Тогава и ще разберат как се чувстваме всекидневно ние, хората на заплата в частния сектор. Преди години такива като нас направиха избора си – избраха свободата пред сигурността. Сега е време и тези, които досега са били на държавната ясла и са предлагали услуги на гражданите, също да станат като всички нас – всички трябва да се борим всеки ден за клиентите си. Тогава държавата ни ще бъде разтоварена от тази непривична за нея функция и ще може да се съсредоточи в други типични за нея дейности – вътрешна и външна сигурност, законодателство и т.н.

Категория: Други
Прочетен: 1116 Коментари: 3 Гласове: 3
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187143
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Март, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031