Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195707 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 16.03.2010 г.

Днес обиколих Студентски град. Пред висшите учебни заведения – няма място за паркиране. Фрашкано от коли. Брей, богати студенти. Тук образованието е безплатно и затова, студентите могат да си купят коли и с тях да ходят на лекции и на изпити. Ходил съм във висши учебни заведения в западна от нас посока. Ами не видях такова нещо. Нито пък толкова купони и пиене и цигари, пък и „кошчета”. Намират се пари и за маркови дрешки. Как ще отидеш на лекции с някакъв евтинджос? За качеството на образованието – какво повече да кажа. Нито младите хора са заинтересовани нито преподавателският състав е на ниво. Всичко опира до едната ДИПЛОМА. И така за всичко има пари, само няма пари за ТАКСА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ. Това ние го приемаме като даденост, че някой го е платил и сега на нас не ни остава нищо друго, освен да предявим претенции за диплома.

 

1.       Държавата дава за висше образование 550 000 000 лева. Въпреки това продуктът, който създават висшите учебни заведения не е добър. Няма ни в нито една листа на престижни университети в света.

2.       С малко изключения, висшето образование в държавните висши училища /то другите са несъществено малък дял от цялата система на висше образование/ е безплатно.

3.       И като всяко нещо, получено безплатно, то е некачествено. Повярвайте ми, мечтата ми преди години, когато бях преподавател във висше учебно заведение е да видя напористи и желаещи млади хора да усвояват знания, да задават въпроси и да търсят отговори. Но това са едва около 5 % от всички студенти. В повечето случаи студентите гледат да се придържат към максимата „каквото изчука - изпука” и „как да си взема по-лесно изпита”.

4.       Тази тотална деморализация на българското студентство е именно заради безплатното висше образование. Вярвам в максимата, че докато не си платиш, никога няма да оцениш истински това, което вземаш. След като намираш пари за купони, за алкохол и цигари и за коли, с които да отидеш на лекции, предполага се, че ще намериш пари и за такса за висше образование. Със сигурност младите мъже студенти, които притежават коли се грижат по-добре за тях, отколкото си четат уроците. За студентките какво да кажа – вероятно за тях тоалетите и грима и показността пред младите самци е също по-важна от доброто представяне в учебните програми.

5.       Когато си плащаш, ти ИЗИСКВАШ. ОТ СЕБЕ СИ, ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ, ОТ СИСТЕМАТА. КОГАТО СИ ПЛАТИШ ТИ ИСКАШ ДА ПОЛУЧИШ МАКСИМАЛНО, ЗА ПАРИТЕ, КОИТО СИ ДАЛ. КОГАТО ПОЛУЧАВАШ НЕЩО ДАРОМ, ТИ Е ВЗЕ ЕДНО КАКВИ ЩЕ БЪДАТ ЗЪБИТЕ НА ХАРИЗАНИЯ КОН.

6.       В последните десетилетия упоритата като магаре държава успя да ни отучи да си плащаме за тази услуга, наречена висше образование – резултатът е налице. Голямо производство, ниско качество – типично за всяко едно държавно или „безплатно” нещо.

7.       Колкото е по-скъпо едно образование, толкова е по-качествено и толкова по-лесно после можеш да продадеш този продукт на бизнеса. Не напразно завършилите Харвард имат от 30 до 50 % по-високо стартово възнаграждение от тези, завършили „по-евтини” университети.

8.       Да, разбира се. Господ ни е направил различни и като генетика и като възможности. Колкото е по-скъпа една кола, толкова по-рядко се среща по улиците, за разлика от масовите автомобили. Същото е и с университетите.  Харвард прилича на Майбах, а Свищов, например на фиат Уно или нещо подобно. Това е положението искаме или не.

9.       Можете ли да си представите, ректорът на Харвард, човек който получава 10 000 000 долара заплата да урежда фирми на приближени, при реконструкцията на помещения в университета? Да, абсурдно звучи. Да ама при нас държавата плаща, а се знае и от децата, че там където плаща тъпата ни държава – куче влачи, диря няма.

10.   Друго, можете ли да си представите, да платите толкова пари за обучение, няма значение, дали сте взели кредити, дали баща ви е богат /но независимо от всичко, няма да ви приемат, ако не отговаряте на определени критерии, наложени от училището/ да се опитвате да минете „тънко” като си уредите изпитите? Да, звучи нелепо. Защо да плащаш толкова пари, същевременно да си се подложил предварително на толкова сложни тестове през последните години и да се опитваш ДА СИ УРЕЖДАШ изпитите?

11.   Мои бивши колеги, продължават да твърдят, че и сега, не повече от 5 % от студентите четат и се готвят с хъс за изпитите и са съзнателни в изучаването на материала. Интересно е, ако се направи това проучване в Харвард, какво ще се получи! Сигурен съм, че процентът ще бъде по-близо до 100, отколкото до 5.

12.   Това е общо взето жалката българска действителност в областта на висшето образование – безплатно, евтино, иху, аху, купони, безкраен празник и търсене на начини за леко минаване на изпитите и най-накрая, получаване на този толкова бленуван документ – дипломата, която според стари български представи служи като някакво доказателство, че „не сме чак толкова тъпи” и ни осигурява формален достъп до държавни и общински институции, стига да имаме и малко връзки, разбира се.

Та моето предложение е, държавата да предостави на регистрирана от съответните преподаватели фирма във всеки университет, материална база под наем, да ги лицензира и да им даде права за самостоятелно формиране на бюджети и дотук. Нека да се потрудят малко за парите си, които получават. Те да договарят таксата за обучение, съобразно пазарните принципи. И нека знаем – не е възможно нито икономически нито социално нито технически всички да са студенти. За да си студент е необходимо да имаш две задължителни условия – ДА СИ ПЛАТИШ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО И ЯКО ДА НАЛЯГАШ ВЪРХУ МАТЕРИАЛА.

Тогава вместо на дискотека, ще трябва да се поработва, за да се изкарат пари за таксите – както мнозина студенти в САЩ и Англия. И НАЙ-ВАЖНОТО, САМИТЕ СТУДЕНТИ ЩЕ ТЪРСЯТ И ЩЕ ИЗИСКВАТ КАЧЕСТВО ЗА ПАРИТЕ, КОИТО ДАВАТ. СЪЩОТО Е КАТО В МАГАЗИНА. АКО ВИ ПОДАРЯТ ХЛЯБ И СТЕ ГЛАДНИ, НЯМА ДА ИМАТЕ ПРЕТЕНЦИИ, ХЛЯБЪТ ДА Е ДНЕШЕН. АКО ПЛАЩАТЕ ОБАЧЕ, РАБОТАТА Е ДРУГА. ЩЕ ЛАЗИТЕ ПО НЕРВИТЕ НА ВСИЧКИ ПРОДАВАЧКИ, САМО И САМО ДА ПОЛУЧИТЕ НАЙ-ДОБРОТО ЗА ПАРИТЕ СИ. Вероятно този процес ще направи така, че все пак да се намери някое друго място за паркиране пред нашите университети, защото парите ще отидат приоритетно за такси за обучение, а не за леки коли.

Намалението на финансирането на висшето образование от страна на държавата ще се отрази благотворно върху качеството на българското висше образование. Това ще донесе известна несигурност в преподавателския състав, ама къде има сигурност – нима в бизнеса има нещо сигурно и стабилно? Все пак те предлагат услуга, която може и да не се търси от страна на обществото. Трябва да бъдат на ниво, за да оцелеят. Тогава и ще разберат как се чувстваме всекидневно ние, хората на заплата в частния сектор. Преди години такива като нас направиха избора си – избраха свободата пред сигурността. Сега е време и тези, които досега са били на държавната ясла и са предлагали услуги на гражданите, също да станат като всички нас – всички трябва да се борим всеки ден за клиентите си. Тогава държавата ни ще бъде разтоварена от тази непривична за нея функция и ще може да се съсредоточи в други типични за нея дейности – вътрешна и външна сигурност, законодателство и т.н.

Категория: Други
Прочетен: 1116 Коментари: 3 Гласове: 3

Цитат на ББ от вестник "Сега".

"Това, че имаме ходове, в които тръгваме и се връщаме, по-точно ги оптимизираме, се дължи на това, че никой няма рецепта във финансово-икономическата криза как да действа", коментира вчера и премиерът Бойко Борисов. "Да, има непопулярни мерки, които въвеждаме, но по смисъла на закона всички са равни. Ще се опитаме впоследствие да компенсираме там, където може, след като държавата тръгне нагоре", обясни той по повод опасността от протести.

Разбираме че:

1. Никой няма рецепта как да се действа;
2. Има непопулярни мерки, но всички са равни пред закона;
3. След време някой ще получи компенсация, ако сега го ощетят.

Коментарът ми е: Ужас!!!

1. По точка 1 съм наясно - Премиерът няма рецепта и това е;
2. По точка 2 - непопулярните мерки са - КРИЗА Е, НЕКА БИЗНЕСЪТ ХОРАТА НА ЗАПЛАТА  ДА СТЕГНАТ КОЛАНИТЕ, ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ПОДСИГУРЯТ ПАРИТЕ ЗА ЧИНОВНИЦИТЕ, ЗА ХАРЧОВЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА, КАТО НАДЕЖДЕН ИЗТОЧНИК ЗА ДАЛАВЕРА НА ТОЗИ, КОЙТО РАЗПИСВА ТЕЗИ ХАРЧОВЕ  И ЗА ВСИЧКИ, КОИТО НЕ РАБОТЯТ. ЩЕ ГЛЕДАМЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА ИЗСТИСКАМЕ ОТ ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ, ЗА ДА ДАДЕМ ТЕЗИ КОИТО ПРЕЧАТ НА ДРУГИТЕ ДА РАБОТЯТ /ЧИНОВНИЦИТЕ/, НА ТЕЗИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛЯТ ОТ СДЕЛКИТЕ С БЮДЖЕТА /НАШИТЕ МОМЧЕТА/  И НА ТЕЗИ, КОИТО НЕ РАБОТЯТ /БЕЗРАБОТНИ, ПЕНСИОНЕРИ, ПОЛУЧАТЕЛИ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ И ДРУГИ/. А ЗА РАВЕНСТВОТО – НЕКА ПРЕМИЕРЪТ ДА НЕ НИ ХВЪРЛЯ ПРАХ В ОЧИТЕ. ВСИЧКИ ШИВАЧКИ, КОИТО ГРЪЦКИТЕ ФИРМИ МАСОВО ОСВОБОДИХА ОТ РАБОТА НЕ ПОЛУЧАВАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ КАТО БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННИ, ПОЛИЦАИ ИЛИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ. ТАКА ЧЕ, ПО-СПОКОЙНО С ИЗКАЗВАНИЯТА ЗА РАВЕНСТВОТО. ТОВА, ЧЕ ВИЕ СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ВСИЧКИ СА РАВНИ, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ СА. НЕПОПУЛЯРНИТЕ МЕРКИ НЕ ДОВЕДОХА НИТО ДО НАМАЛЯВАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР, НИТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, ОБРАЗОВАНИЕТО И ТАКА НАТАТЪК. ГОСПОДИН ПРЕМИЕР, ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ ЕДНА КРАВА МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ИЛИ ЗА МЛЯКО ИЛИ ЗА МЕСО. НЕ СТАВА ДА СЕ ПОЛУЧИ И ОТ ДВЕТЕ ЕДНОВРЕМЕННО. ТАКА, ЧЕ КАТО ГОВОРИТЕ ЗА НЕПОПУЛЯРНИ МЕРКИ, ВИЕ ВЕРОЯТНО РАЗЧИТАТЕ ДА ВЗЕМЕТЕ И ОТ МЛЯКОТО И ОТ МЕСОТО НА ГОРКАТА КРАВА, ЗА ДА ПЛАТИТЕ ЗАПЛАТИТЕ НА ВАШИТЕ, ПОВТАРЯМ ВАШИТЕ, ЧИНОВНИЦИ И ДА ОСИГУРИТЕ ПРОЕКТИТЕ, ОТ КОИТО НАДАЛИ ДРУГ ЩЕ ИМА ПОЛЗА, ОСВЕН ВИЕ И БЛИЗКИТЕ ДО ВАС ХОРА. КАКТО СЕ ДОСЕЩАТЕ КРАВАТА Е БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС, ДОКОЛКОТО ВСЕ ОЩЕ ГО ИМА, КАКТО И ТЕЗИ, НА КОИТО ТОЗИ БИЗНЕС ОСИГУРЯВА ЗАПЛАТИ.

ЗА ПРЕД БАЛЪЦИТЕ НИЕ ЩЕ РАЗПРАВЯМЕ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ИМА СОЦИАЛНИ ФУНКЦИИ, ЧЕ ТАКА СЕ ПОНИЖАВА СОЦИАЛНОТО НАПРЕЖЕНИЕ /НАПРИМЕР КАТО СЕ СТИМУЛИРА РАЖДАЕМОСТТА НА ЦИГАНСКОТО МАЛЦИНСТВО, ЗА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ ЕДИН ДЕН В МНОЗИНСТВО И БАЛАНСЪТ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ И Т.Н./, ТРЯБВА ДА СЕ ПОДПОМАГАТ МЛАДИТЕ МАЙКИ, ЦЪРКВАТА, БОЛНИЦИТЕ, УЧИЛИЩАТА И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ.  В СЪЩОТО ВРЕМЕ, СКРИТИ ЗАД ТОЗИ ПАРАВАН НИЕ ЩЕ СИ ВЗЕМЕМ И НАШЕТО. ВСЯКО МИНИСТРЕСТВО ЩЕ ПРАВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ НАШИТЕ ХОРА, ЩЕ ИМА И ЗА НАС И ЗА ПАРТИЯТА. ЗА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ ВЪОБЩЕ НЯМА ДА ГОВОРИМ.


НЯМА КАКВО ДРУГО ДА КАЖА, ОСВЕН ЧЕ ПРЕМИЕРЪТ, КАТО ВСИЧКИ ДРУГИ ПРЕМИЕРИ ДОСЕГА ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА НАЙ-СИЛНАТА ПАРТИЯ - ПАРТИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЧИНОВНИЦИ. ЗАРАДИ ТАЗИ ПАРТИЯ НЯМАМЕ НИТО СВЯСТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, НИТО СВЯСТНО ОБРАЗОВАНИЕ НИТО СОЦИАЛНО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ СЛЕД НАВЪРШВАНЕ НА ТРУДОВИЯ СИ СТАЖ. ЗАРАДИ ТАЗИ ПАРТИЯ НЯМАМЕ НИТО ИНФРАСТРУКТУРА КАТО ХОРАТА НИТО ЗАЩИТА НА СОБСТВЕНОСТТА НИ.

ПАРТИЯТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ! СТИГНАХМЕ ДОТАМ, БИЗНЕСЪТ НИ ВСЕ ПО-ТРУДНО ДА ОЦЕЛЯВА ЗАРАДИ ОТКРИТИЯТ РЕКЕТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЧИНОВНИЦИ. ХА ПОЗНАЙТЕ СЕГА, УВЕЛИЧЕНИЕТО НА БЕЗРАБОТИЦАТА ЗА СМЕТКА НА ЧИНОВНИЧЕСТВОТО ЛИ Е ИЛИ ЗА СМЕТКА НА БИЗНЕСА?

ТОВА ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕ БОЙКО. ВСИЧКО ДРУГО СА ДРЪН ДРЪН ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.

ДОКАТО ПРЕМИЕРЪТ НЕ РАЦИОНАЛИЗИРА ДЪРЖАВНИЯ И ОБЩИНСКИ АПАРАТ НЯМА ДА ИМА НИТО СПРАВЕДЛИВОСТ НИТО СВОБОДА НИТО ИКОНОМИКА.


1. НЯМА ДА ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ ЗАЩОТО СЕГА ТЯ СЕ "РАЗДАВА" ОТ ХОРА, КОИТО НЕ СА ИЗБРАНИ ОТ НАС, А ОТ НЯКОЙ ЧИНОВНИК, ПОЛУЧИЛ ТЛЪСТ ПОДКУП СРЕЩУ ТОВА;
2. НЕ МОЖЕ ДА ИМА СВОБОДА ТОГАВА, КОГАТО ПРИОРИТЕТ НА ДЪРЖАВАТА Е ОСИГУРЯВАНЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ НА ЧИНОВНИЦИТЕ И ВЕДНАГА СЛЕД ТОВА - ПОДПОМАГАНЕТО НА НЕРАБОТЕЩИЯ, А НЕ СТИМУЛИРАНЕ НА РАБОТЕЩИЯ. НЯМА ДА ИМА СВОБОДА, КОГАТО СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЧИНОВНИЦИ, НА КОИТО ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИ, ТИ ПРЕДЛАГАТ НАСИЛА ЕДИН НЕКАЧЕСТВЕН ПРОДУКТ, КОЙТО ТИ СИ ЗАДЪЛЖЕН ДА КУПИШ ЗАРАДИ ОТНЕТАТА СИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИМАШ П Р А В О   Н А   И З Б О Р.  ДЪРЖАВАТА ТИ ПРЕДЛАГА ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И НЕЩАСТНО БЪДЕЩЕ НА ЖАЛЪК ПЕНСИОНЕР. НЯМАШ ДРУГ ИЗБОР. ТОВА Е ОГРАНИЧЕНИЯТ СВЯТ, КОЙТО ТИ ПРЕДЛАГА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА. ТЯ РАЗПОЛАГА С ДОСТАТЪЧНО СИЛОВИ И ИКОНОМИЧЕСКИ МЕРКИ, ЗА ДА ТЕ ВКАРА В ТОЗИ КАПАН, ОТ КОЙТО УВИ, ТОЛКОВА ДЕСЕТИЛЕТИЯ НЯМА ИЗЛИЗАНЕ. ДЪРЖАВАТА НА ЛИЦЕМЕРИЕТО И НА ФАЛШИВАТА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ, КАТО УДОБНА ПЛАТФОРМА ЗА ЯКО КРАДЕНЕ ЗА СМЕТКА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ФИНАНСИ.
3. РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ТАМ, КЪДЕТО ИМА МНОГО ЧИНОВНИЦИ И ТО ДОКАЗАНО ВЪВ ВРЕМЕТО КРАДЛИВИ И НЕРАБОТЕЩИ ЕФЕКТИВНО, КАКВА ИКОНОМИКА ИСКАТЕ ДА ИМА? НАЙ-ПОКАЗАТЕЛЕН ПРИМЕР ЗА ТОВА, КАКВО Е НАТВОРИЛО БЪЛГАРСКОТО ЧИНОВНИЧЕСТВО ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ Е АНАЛИЗЪТ НА ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ. САМО ВИЖТЕ КАКВИ ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ ИМАМЕ И ЗА КАКВО ДА ДОШЛИ - ДА ВЗЕМАТ ОТ МАЛКОТО, КОЕТО ИМАМЕ. КОЙ ОТ ТЯХ Е ПРОИЗВЕЛ НЕЩО И ГО Е ИЗНЕСЪЛ ЗА ДОБРИ ПАРИ НАВЪН? НЯМА ТАКОВА НЕЩО. ВСИЧКИ СА ИЛИ БАНКЕРИ ИЛИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ ИЛИ БРОКЕРИ ИЛИ ТЪРГОВЦИ НА ЕДРО И ДРЕБНО ИЛИ СОБСТВЕНИЦИ НА ИМОТИ. САМО ТОВА МОЖА ДА "ДОКАРА" БЪЛГАРСКИЯТ ЧИНОВНИК ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ. НИТО ЕДИН СЕРИОЗЕН ИНВЕСТИТОР СЪС СЕРИОЗНА ЕКСПОРТНА ЗНАЧИМОСТ ЗА СТРАНАТА. И ТОВА Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЗАСЛУГИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ И ПОЛИТИЦИТЕ. УСПЯХА ДА „СЪЗДАДАТ” ТОЛКОВА ДОБЪР ИКОНОМИЧЕСКИ КЛИМАТ У НАС, ЧЕ УСПЯХА ДА ДОКАРАТ САМО КАПИТАЛ, КОЙТО ДА ПЕЧЕЛИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ НИ РЕСУРСИ.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА – В СЛЕДВАЩ ПОСТИНГ.


Категория: Други
Прочетен: 330 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 08.07.2011 01:10
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195707
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031