Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3220150 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 16.03.2014 г.
Интересно ми е какво ще отговорят швейцарците.
Категория: Политика
Прочетен: 364 Коментари: 1 Гласове: 3

Обичам хубавото на Америка, Русия, Европа и целият свят.

Не обичам грозното в Америка, Русия, Европа и целият свят.

При мен няма "черно" и "бяло". През последните години се нагледах на "законни" действия на великите сили.

Преди 13 години американците бомбардираха сгради на правителството на тогавашната югославска федерация съвсем "законно". Искаха и съвсем законно да бомбардират мостът "Газела", но напълно законно там се събраха 10 хиляди жители на Белград и американците прецениха, че не си струва да се убиват тези хора. Те не бяха военни. И постъпиха съвсем законно.

След това напълно законно подкрепиха отделянето на Косово от Сърбия. Там живеели 80% етнически албанци и това било достатъчно основание да се приеме, че имали право на самоопределение. След това напълно законно силите на реда допуснаха албанците да разрушат стотици църкви в Косово.

Да ви напомня, как миротворците от Холандия допуснаха сърбите да изколят 7000 жители на Сребреница. Напълно законно.

После САЩ се противопоставиха на Русия, защото с нейно влияние се формира така наречената Днепропетровска република в Молдова, която според Русия е формирана законно, а според САЩ - незаконно.

Нека да споменем колко законни действия имаха президентите на САЩ - Буш старши и Буш младши.

Единият изгони Садаам от Кувейт съвсем законно, докато синът му така се развихри, че създаде още по-голямо напрежение в района. И го направи съвсем "законно", защото твърдеше, че разполага с информация за притежавано от Садаам оръжие за масово унищожение. Накрая всичко излезе кьор фишек, ама нали знаете - битият си е бит, а ебаният си е ебан.
Преди години съвсем законно СССР води какви ли не войни - като се започне с Финландия през 1939г., та се мине през анексиите на Прибалтийските държави, Беларус, Украйна, Молдова. В същото време Хитлер съвсем законно защитаваше немците извън Германия.
След войната СССР напълно законно изпрати танковете си в Унгария и Чехословакия. Български части съвсем законно помагаха на съветските братя.

Цяла Британия гледа пелтеченето на Тони Блеър по въпроса, защо е участвал и е въвлякъл страната си в тази война, но той твърдеше, че всичко е законно.

Преди няколко години, Грузия съвсем законно навлиза в един анклав, който смята за своя територия. Руснаците напердашиха грузинците и те съвсем законно, защото там живеят руснаци, а не грузинци.

Азерите преди години навлязоха в Нагорни Карабах с надеждата, че арменците ще се огънат. Но не стана както планираха. И двете страни постъпваха съвсем законно.

САЩ води мръсна война в Индокитай съвнем законно и отрови за десетилетия напред горите с химикали, също така напълно законно. Руснаците помагаха на виетнамците също така законно.
САЩ свалиха законно избран президент в Чили и ако съм достатъчно голям циник ще кажа, че това е бил законен и добър жест, след като Чили сега е зона на икономически просперитет, невиждан не само в Латинска Америка, но и в по-голямата часто от света.

САЩ напълно законно държат набедени терористи в Гуантанамо. И базата там е напълно законна.

Единственото законно нещо може би е продажбата на Аляска от Русия на САЩ през далечната 1876г. С взетите милиони, руският цар е финансирал поредната война с Турция за контрола над протоците.

За едни референдумът в Крим е напълно незаконен. За други е законен. Брей да му се не види. Един път на този народ да му дадат право да избира - може и да греши, може и да не греши - никой не знае, но за пръв път някой го пита за нещо и това било незаконно.
Могат да се дадат много други примери. Пиша от прима виста и не редактирам. Нямам време, за което се извинявам. Доста е разхвърлен тексът.

Може ли някой все пак да ми каже какво е това ЗАКОННО и какво не?
Или е законно това, което можеш да направиш и можеш да наложиш на света.
Категория: Политика
Прочетен: 536 Коментари: 2 Гласове: 1
Не ме съдете, ако не харесате това, което ще напиша. Нали всеки има право на мнение?

НИЕ ПРАВОВА ДЪРЖАВА ЛИ СМЕ ИЛИ НЕ?

Ако сме правова държава, това влизане оторизирано ли е от съдия или не? Доколкото разбрах, била информирана прокуратурата.

Ако има такава оторизация, тя законна ли е или не? На какво основание е издадена? Доколкото знам, на свобода има десетки редицивисти, да не кажа стотици, извършили многократно престъпления, много от тях лежали зад решетките... Не съм чул такава акция да е извършена срещу тях. Защо мишена е станал човек, който към момента има чисто съдебно досие?

Това, че човекът е бил нервак, прави ли го автоматично престъпник? То в тази държава половината от населението са нерваци. Това основание ли е да изпратим в населените места бронирани мотострелкови дивизии, за да се справят с проблема? 

Ако неговото разрешително за оръжие е изтекло, къде са дремали онези от КОС?

Защо мълчи министър Йовчев?

Къде се ската главният секретар - ами аз мога да кажа, че главният секретар "гледа лошо", както беше написал един прокурор по делото на братя Галеви и това да е доказателство за пред съда, че той е бандит. Баси и правораздаването имаме, ако поискам той да бъде задържан заради такова обвинение. Нали е тъпо, да се изтъкват такива доводи и някой да им вярва?

Но като имаш тъп персонал, който прави всичко и то не както трябва, за какво повече да говорим. Въпреки, че тъпият персонал не върши работа и прави проблеми, нещата не се променят. Керванът си върви, а кучетата си лаят.

Сега задавам най-провокационния въпрос: ДАЛИ ЩЕШЕ ДА ИМА ПОСЕГАТЕЛСТВА НАД ИМУЩЕСТВОТО И ЖИВОТА НА БЪЛГАРИНА, АКО НЕКАНЕНИТЕ ГОСТИ ГИ ПОСРЕЩАХМЕ ПО НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО ОНЗИ ЧОВЕК ОТ ЛЯСКОВЕЦ Е ПОСРЕЩНАЛ СПЕЦ ЧАСТИТЕ? МИСЛЯ СИ, ЧЕ НЯМАШЕ ДА СМЕ БИЛИ 500 ГОДИНИ ПОД ТУРСКО РОБСТВО, ЗАЩОТО ТУРЦИТЕ СА НЯМАЛИ НИКАКЪВ ШАНС ДА НИ ПОРОБЯТ. ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ ДЪРЖАВА, КОЯТО ДА НИ СЛУЖИ НА НАС, А НЕ ДЪРЖАВА, НА КОЯТО НИЕ ДА СЛУЖИМ. ДЪРЖАВАТА Е ПОСТЪПИЛА КЪМ ТОЗИ ЧОВЕК НЕ КЪМ ЧОВЕК, КОЙТО ИМА ПРАВА, А КЪМ ЖИВОТНО, КОЕТО Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ УКРОТЕНО. НО ТОВА ЖИВОТНО НЕ Е УХАПАЛО НИКОГО ДОСЕГА. ТО ХАПЕ, ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ НЕГОВИТЕ ЕСТЕСТВЕНИ ПРАВА НЕ СА ЗАЩИТЕНИ. Какво си мислите, че ще направи една змия, ако я настъпите? Ще се опита да ви ухапе, разбира се. Това означава ли, че трябва да избием всички змии? На някой може и да му хареса идеята, но не знам на природата дали ще й хареса. Преди време американското правителство имало глупостта да позволи да се избият вълците в Йелоустоун и следствие на това добрите еленчета така изгризкали горите, че почвата започнала да ерозира с невиждани темпове за тази област. Така че нека да внимаваме с определенията кой е лош и кой е добър.
Гледахте ли възрастната жена, която Карбовски показа, онази, която циганите я изнасилили и ограбили. Сега се учи да стреля. Това е заради българската полиция, която никаква я няма, когато ни трябва. А когато се появи, осира всичко...Къде бяха спецчастите или жандармерията или полицията или тайните служби, за да я защитят от това безчестие?





Хайде поставете се на мястото на този човек от Лясковец. Някой нахлува в къщата му в 6 часа сутринта. КАК ИСКАТЕ ДА ГО ПОСРЕЩНЕ - С ХЛЯБ И СОЛ ЛИ? ДА ГО НАЕБАТ, ДА МУ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ И ДА МУ ТРЕСНАТ ЕДНА БРАДВА В ГЛАВАТА. КАКВИТО СЛУЧАИ ИМА В СЪЩАТА ТАЗИ ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ. Или може би първо е трябвало да се обади на тел. 112?



КОЙ Е НАРЕДИЛ ДА СЕ ВЛЕЗЕ СЪС СИЛА В ЖИЛИЩЕ НА ЧОВЕК, КОЙТО ДОРИ Е НЯМАЛ И КРИМИНАЛНО ДОСИЕ И НЕ Е ИЗВЪРШИЛ НИКАКВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДОСЕГА?

И вместо да бъдем лицемери и да раздаваме награди за измислени герои и да строим след това паметници, каквито идеи има, нека  честно да си признаем - ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ Е БИЛА ТЪПО ЗАМИСЛЕНА И ТЪПО ИЗПЪЛНЕНА. И ВСИЧКИ ПО ВЕРИГАТА НОСЯТ ВИНА - ОТ МИНИСТЪРА, ДО ПОЛИЦАЯТ, КОЙТО ЗАГИНА, лека му пръст, че за мъртвите или истината или нищо.

НЕКА НЕ ГО ОПРАВДАВАМЕ, ЧЕ ТОЙ Е ИЗПЪЛНЯВАЛ ЗАПОВЕД. АКО МУ ЗАПОВЯДАТ ДА УБИЕ МАЙКА СИ, ЩЕ ГО НАПРАВИ ЛИ?АКО МУ ЗАПОВЯДАТ ДА ИЗВЪРШИ НЕЩО НЕЗАКОННО, ЩЕ ГО НАПРАВИ ЛИ?

АКО Е ЧОВЕК - ПЪРВОТО ЧОВЕШКО КАЧЕСТВО Е ДА РАЗСЪЖДАВА И СЛЕД ТОВА ДА ДЕЙСТВА. А АКО НЕ Е ЧОВЕК, А Е МАШИНА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ТЪПИ ЗАПОВЕДИ, НЕ Е ИМАЛ МЯСТО ТАМ, КЪДЕТО ИМАШ ПРАВО ДА НОСИШ ОФИЦИАЛНО ОРЪЖИЕ И ДА ГО ИЗПОЛЗВАШ.
Категория: Политика
Прочетен: 282 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 16.03.2014 21:58
Трябва ли хората, които получават заповеди от своите началници, да ги изпълняват, ако смятата, че заповедите са тъпи?

Първото нещо е, човекът който е получил заповедта, да може да прецени дали тя е тъпа или не. Ако той е обучен да изпълнява и да не мисли, нищо не може да се направи. Той ще бъде едно оръдие в ръцете на някой. Ще бъде "облъчен" в достатъчна степен и ще бъде машина за убиване. Ще се погрижат той да има силни мускули, да се бие и да стреля. Едно от малкото удоволствия, които ще изпитва е да чувства силното си тяло и това, че при някаква екстрена ситуация в живота ще е по-подготвен от 99 % от хората, за да се справи с тази ситуация и да подчини волята на другите на своята воля.

Поставям се на мястото на специален агент от тайните служби или спец частите. Получавам нареждане да се кача в автомобила и да отида на някакъв адрес. Казва ми се, че там има въоръжен и особено опасен човек, когото трябва да задържа. Заповядва ми се да го неутрализирам, без да го убивам.

Аз нямам ли право да поискам да видя профила на този човек? Да попитам кой е, в какво е обвиняван? Какви проблеми е правил досега? Дали е криминално проявен. Кого е насилвал, кого е убивал, какви страдания е причинил на трети лица? Защо аз трябва да отида там, след като той не държи заложници, няма данни да е извършил сериозно престъпление, с което обикновените полицаи да не могат да се справят. Защо трябва да се изпращат специални части, за да се обезвреди този човек. АКО СЕ ИЗПРАЩАТ ТЕЗИ ЧАСТИ, ЗНАЧИ ВСИЧКИ ДРУГИ СРЕДСТВА И ВЪЗМОЖНОСТИ НА МВР СА ИЗЧЕРПАНИ ДОСЕГА И СЕ НАЛАГА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА СУПЕРПРОФЕСИОНАЛИСТИ ЗА РЕШАВАНЕ НА СЛУЧАЯ. Колко удобно е нали - цялата бюрократична система на МВР спи или дреме и изведнъж някой дебелосерко от министерството решава, че трябва да изпрати "тежката" артилерия за решаването на проблем, който от години е съществувал и никой от местното МВР не си е мръднал пръста да реши!!!

И ако на мен ми се каже: Не бе, не е убивал никого, но ние смятаме, че е опасен и може да убие някого, какво да правя тогава?

Ако имам малко мозък в главата си и той проработи по някакъв чуден начин, ще си кажа, ами то всеки шофьор може да убие някого, като кара колата си. Това оправдание ли е да изпратим спец частите, за да го задържим? ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЛИ Е?


АЗ ЛИЧНО БИХ ОТКАЗАЛ ДА ИЗПЪЛНЯ ТАКАВА ЗАДАЧА, ДОРИ И С РИСК ДА МЕ УВОЛНЯТ ОТ РАБОТА. БИХ ИМ КАЗАЛ: НЕКА РАЙОННИЯТ ПОЛИЦАЙ СИ СВЪРШИ РАБОТАТА. ОСВЕН НЕГО ТАМ ИМА ЕДИН КУП ИНСТИТУЦИИ, ЧИЕТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ Е ДА НАПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО, ПРЕДИ ДА ИЗПРАТЯТ МЕН ДА РЕША ПРОБЛЕМА. НЕКА ТЕ СИ СВЪРШАТ СВОЯТА РАБОТА, А АЗ ЩЕ Я СВЪРША СЛЕД ТЯХ.


ЗАТОВА УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ, КОЙТО ПРОИЗВЕЖДА ПРОСТИ ХОРА, ГО ПРАВИ, ЗА ДА МОЖЕ ЛЕСНО ДА ГИ УПРАВЛЯВА И МАНИПУЛИРА. АЗ ИСКАМ ДА СТИГНЕМ ДОТАМ, ЧЕ ПОЛИЦАИТЕ ДА ИМАТ МОЗЪК ДА АНАЛИЗИРАТ ГОРНАТА СЛУЧКА И ДА МОГАТ ДА КАЖАТ НА ШЕФА СИ СЛЕДНОТО: ШЕФЕ, МОЯТА РАБОТА Е ДА ХВАЩАМ ТЕРОРИСТИ. ЧОВЕКЪТ КОЙТО МЕ ИЗПРАЩАШ ДА ЗАДЪРЖА, НЕ Е ТЕРОРИСТ, НЕ Е ДОКАЗАН УБИЕЦ И ДОСЕГА НЕ Е ИЗВЪРШИЛ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. В ТАЗИ ДЪРЖАВА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПОВЕЧЕ ОТ 24 ГОДИНИ БАНДИТИ СИ РАЗЧИСТВАТ ПАЗАРА НА ДРОГА, НАРКОТИЦИ И ПРОСТИТУТКИ. МИЛИАРДИ ДОЛАРИ СА ИЗПРАНИ ОТ ТЕЗИ СТРУКТУРИ. ИЗВЪРШЕНИ СА СТОТИЦИ ПОКАЗНИ УБИЙЦИ, КОИТО НИКОЙ НЕ Е РАЗКРИЛ И НЯМА ДА РАЗКРИЕ, А ВИЕ МЕ ИЗПРАЩАТЕ ДА ЗАЛОВЯ НЯКОЙ ЛОВДЖИЯ, ВМЕСТО ДА ЗАЛОВЯ ШЕФ НА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ. АЗ НЕ СЪМ РАЙОНЕН ИНСПЕКТОР И МОЯТА РАБОТА Е ДА ХВАЩАМ ДОКАЗАНИ МАФИОТИ, УБИЙЦИ, РЕЦИДИВИСТИ И МАФИОТИ. ДРУГОТО НЕ Е МОЯ РАБОТА И ОТКАЗВАМ ДА Я ВЪРША. ОТКАЗВАМ ДА СЪМ ОРЪДИЕ В РЪЦЕТЕ НА ТЪПИ ШЕФОВЕ КАТО ВАС, ЗАЩОТО ЗНАМ, ЧЕ НЯМА ДА МИ ПАЗИТЕ ЗАДНИКА, АКО СТАНЕ НАПЕЧЕНО.

ТОВА Е...
Категория: Политика
Прочетен: 712 Коментари: 4 Гласове: 3
Последна промяна: 16.03.2014 13:31
Имам един познат. Дядо Симеон се казва. Виждам се с него няколко пъти в годината - 3-4 пъти, когато пътувам в този район на провинцията - на север, към Дунава.

Човекът се придвижва много трудно. Възрастта на прощава. Прегърбил се е на две и с голямо усилие изминава 50-60 метра. Но паметта му е запазена и е като бръснач. На няколко пъти се опитвам да му правя "проверки", дали едни и същи факти и събития ги интерпретира по един и същ начин, но поне досега не ми се е случвало да го хвана на тясно.
Обича да говори за личните си премеждия. Но аз гледам да отклоня темата, защото толкова много излишна информация за лица и хора не искам да складирам и в без това препълнената ми от информационна гледна точка глава. Затова умело го отклонявам в посока на анализиране на факти и събития от гледна точна на българската история, гледана през очите на един интелигентен възрастен човек, който си е изкарвал хляба като учител, журналист и общественик. Въпреки това имаше от така наречените "межднинни" теми, които в един момент не знаех дали представляват истински интерес за мен, защото бяха нещо средно между лични преживявания и обществено значими теми, но при всички случаи едното се оглеждаше в другото. Тези познанства с хора, от които на средно управленско ниво е зависело бъдещето на страната ни - военни, полицаи, служители от администрацията и т.н. са важни, за разбирането на това, как е функционирала системата след като "отгоре" се определят приоритетите и се спуснат задачите. Толкова много имена на хора, които са вземали решения или по-скоро са провеждали решенията на висшето ръководство на БКП, та се чудя как дядото ги е запомнил, десетки, ако не и стотици...

Говорихме за времето след 1944г., защото предишното време той го познава от детските си представи за това, как са пасели воловете край село, как са тичали по къра, как са прибирали реколтата и какви детски спомени от това време е имал.

Спомените му са от времето на колективизацията. Насилствена естествено. След това гладът, породен от секвестирането на хранителните продукти от държавата. Казваше ми, как се е молил за парче хляб. Нещото, което е имало за ядене това било качамакът. Царевица е имало за разлика от пшеница. Плюскали са качамак и това е. Най-лошо е било по времет она Червенков. Казваше ми как новата власт е правила така, че всички на практика са били доносници. Всеки е "клепал" другият.  За дребни прегрешения или изявления веднага изпращали в лагерите. Някои от тях комични, други нелогични. Но каква логика търсиш в комунистичесеки режим.
При Живков нещата поомекнали. Новите кооперативи започнали да функционират и доста стока се е появила по нивите. Гладът бил забравен.
Пътищата - ужас. Натрошен чакъл или обикновен коларски път. Пък и къде да пътуваш. Отиваш в големия град и милиционерите те спират и те питат каква работа имаш там. Марш веднага обратно на село.
През 70-те страната дръпнала напред, въпреки че интригите на партийците продължаваали в някаква степен. Това е време, което и аз си спомням в детайли.
Тогава на дневен ред беше да се докопаш до някаква стока - на практика нямаше нищо за обикновените хора. Ако се уредиш с някаква панелка и след 12 години чакане до теб стигне щастието, наречено Лада, това е върхът на живота. Всичко е на принципа на дейстиве "под масата". Дори и хлябът беше с уреждане, защото беше евтин и селяните го купуваха да си хранят с него прасетата. Бензинът беше по 20 стотинки за литър, но имаше достатъчно, защото коли нямаше. Чакълът беше сменен с паваж, а много от пътищата видяха за пръв път и асфалт. Спомням си и армията от стотиците хиляди контролиращи - от тайните служби, милицията, органи за държавен, народен и незнам си какъв контрол, ревизьори и общинари и всякаква друга измет. Четири милиона проверяващи, проверяваха дали останалите четири милиона дали крадат. И въпреки това, яко се крадеше, предимно от онази, "общонародната" собственост. Както казва дядо Симеон, ами тя е вика общонародна и аз имам участие, защо да не си взема от нея. Ако някой се опитва да ме спре, значи собствеността не моя, аз нямам участие. Нещо не се връзва тогава. Нещо ме будалкат.

Та да не навлизам в подробности, които са известни на обществото. Накрая на вчерашния ни разговор го попитах следното: Ти си пенсионер от вече 20 години. Стар си, но гледам, че имаш инфомация за това кой ти обработва земите, имаш някакви пари в банката и си запознат с функционирането на тези институции. Абе грамотен си отвсякъде, нали цял живот с четмо и писмо си се занимавал, кажи ми, в твоето село има ли хора, които срещу примерно 20-30 лева на ден ще наемат да работят някаква селска работа - да орат, да копаят, да сеят? Дори и да се абстрахираме от парите, могат да са и повече, могат да са и по-малко, кажи ми - желание има ли. Той ми отговори доста лаконично:

ГЛАДУВАТ, МЪРЗЕЛУВАТ, ХАЙЛАЗУВАТ, НО РАБОТА НЕ ХВАЩАТ. УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИЗХАЙЛАЗИХА НАРОДА.

Оставам това изказване без коментар. Само погледнах двора пред къщата. Дядото повикал тракторист да му изоре градината. Така я изорал, че ми идеше да го намеря и да го провеся с главата надолу за известно време, белким му стигне кръв до мозъка. Тези хора наистина ли не виждат какво вършат или правят всичко машинално, в очакване да свърши работното време и да седне на ракийка в селската кръчма. Беше оставил такива окопи следствие на оранта, че с малко повече въображение можеш да си ги представиш като отлични фортификационни съоръжения за водене на отбранителни военни действия. Това е то българска работа. Това е то ефектът от държавната ни политика десетилетия наред. Ако някой все пак се хване да работи нещо, трябва да го гледаш в ръцете какво прави. Просто политиците нямат сметка да сме точни, прецизни, отговорни и след нас "никой да не минава", както се казва приказката. Не са ни научили на това. Научиха ни да "гладуваме, мързелуваме, хайлазуваме, но работа да не хващаме".
Категория: Политика
Прочетен: 442 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 16.03.2014 10:31
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3220150
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Март, 2014  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31