Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3219607 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 26.03.2014 г.
  1. Да дадеш още пари за МВР;
  2. Да дадеш още пари за МО;
  3. Да дадеш още пари на българската администрация;
  4. Да дадеш още пари за социалните фондове;
  5. Да дадеш още пари за здравеопазването;
  6. Да дадеш още пари за образованието;
  7. Да дадеш още пари на топлофикация;
  8. Да дадеш още пари на ЕРП-тата;
  9. Да дадеш още пари за "изучаване" на Млечния път;
  10. Да дадеш още пари за "изучаване" на пътят на дивите животни;
  11. Да дадеш още пари за обществения градски транспорт или БДЖ.

  1. Дай пари на МВР и ще ти създадат още повече престъпност;
  2. Дай пари на МО и ще ги откраднат чрез поставени търгове за снабдяване, разпродажба на имущество или по друг неизвестен ни начин;
  3. Дай пари на българската администрация и ще стане още по-тлъста и голяма и неефективна;
  4. Дай пари на социалната система и наред с циганите и българите ще спрат да работят;
  5. Дай още пари на здравеопазването и вместо 100 000 души на година, преждевременната смърт ще настигне 150 000 българи на година;
  6. Дай пари на образованието и вече няма да ни има в класациите на  първите  5 хиляди университета в света.
  7. Дай пари на топлофикация София и догодина ще дължи вместо 550 милиона, цял милиард;
  8. Дай пари БДЖ и след 2 години като фалира, ще разберем, че е погълнала бъдещето на поне 1 милион българи;
  9. Дай пари, дай пари, дай пари....КОГАТО ДАВАШ ЧУЖДИ ПАРИ Е ЛЕСНО. ДАЙ СВОИ И ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕШ БЪЛГАРСКИ БЮРОКРАТЕ КАКВО Е ДА ДАДЕШ. СЕГА "ДАВАШ", АМА ПО ПРЪСТИТЕ ТИ ОСТАВА ТВЪРДЕ МНОГО ОТ МЕДЕЦА, НАРЕЧЕН ОБЩЕСТВЕН ФОНД. ЗАТОВА ПЛЕДИРАШ ДА СЕ ДАДАТ ОЩЕ ПАРИ, СЛЕД КАТО И ТИ САМИЯТ ЗНАЕШ КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ РЕЗУЛТАТЪТ. ЗА ДА ИМА И ЗА ТЕБ. ЗАЩОТО АКО ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕШ НЕЩО ЧАСТНО - ЖИВ СИ УМРЯЛ.


Плевнелиев нещо се е развихрил  и иска още пари за БНТ и БНР. Не им стигали повече от 100 000 000 лева, които им даваме ние, данъкоплатците. А какво получаваме в замяна? Глупави забавни програми, които да ни отвлекат вниманието от основните проблеми на обществото. Вместо да помагат те да бъдат решени, националните медии ги замазват едно хубавичко. И затова искат пари от нас.


Мислите ли, че ако все пак се намерят "още" пари за всичките тези системи, които са или държавни или общински, те ще заработят ефективно?

КАЖЕТЕ МИ КОЕ НЕЩО, КОЕТО Е ДЪРЖАВНО ИЛИ ОБЩИНСКО Е ЗДРАВО, ЕФЕКТИВНО, РАЦИОНАЛНО, ДОБРО И УСПЕШНО?


КОГА НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ НИ ДОЙДЕ АКЪЛЪТ В ГЛАВИТЕ. КЪДЕТО ИМА ДЪРЖАВНО И ОБЩИНСКО ИМА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ И РАЗХИЩЕНИЯ НА ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА. Колкото пари да им дадеш на гореизброените системи, при тази система на собственост, организация и контрол, ефектът ще е несъразмерен на вложенията.
НЕ СЕ ЛИ НАУЧИХМЕ НАЙ-ПОСЛЕ, ЧЕ НИТО СОЦИАЛИЗМЪТ НИТО ПОСТСОЦИАЛИЗМЪТ, В КОЙТО СЕ НАМИРАМЕ ПРОСТО НЕ РАБОТЯТ КАТО ИКОНОМИЧЕСКИ СИСТЕМИ?



ПРОСТИЧКО КАЗАНО - НИКОЙ НЕ ХАРЧИ ТОЛКОВА БЕЗОТГОВОРНО СОБСТВЕНИТЕ СИ СРЕДСТВА, КОЛКОТО МОЖЕ ДА ПОХАРЧИ ПРИ РАВНИ ДРУГИ УСЛОВИЯ ЧУЖДИ СРЕДСТВА.
Категория: Политика
Прочетен: 223 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 27.03.2014 09:42
Задавам си много въпроси напоследък.
  1. Ако Путин е демократично избран президент, защо Обама изразява постоянно съмнение, заради неговите действия?
  2. Ако Парламентът на Русия вземе някакво решение, защо американската администрация може да не го одобри и да предприеме санкции срещу Русия?
  3. Не би ли трябвало, ако някой наложи санкции на руските политици, това да бъде руският народ?;
  4. Ако американците, европейците или азиатците са признали избора на един държавен ръководител и на парламентът на тази страна, защо не признават правото този ръководител да взема решения, както и този парламент?
  5. Ако някой правителствен ръководител не се хареса на САЩ, това достатъчно основание ли е да се изпратят самолетоносачите, морската пехота и "тюлените", за да се реши проблема?
Основните бъркотии по света идват от липсата на демокрация. Представителната демокрация не е никаква демокрация при тази система на нагласяване на резултатите, на промиване на мозъци от страна на пропагандната машина, на открити манипулации с вота и при тази пошла система за измислено "предоставяне на компетенции за вземане на решения". Кой е упълномощил президентът на САЩ да коментира действията на президента на Русия? И обратното също е в сила. Ако президентът на Русия вземе някакво решение след допитване до народа, защо той трябва да отговаря за това? Той е просто технически изпълнител на това решение.
Ако Буш беше направил допитване до народа на САЩ дали да нападне Ирак, щеше да отхвърли от себе си всички упреци и подозрения, че служи на лоби, което наистина направи големи пари покрай всичките тези измислени усилия за "борба с международния тероризъм" - една толкова явна политика на източване на обществени ресурси в хора, които нямат нищо общо с просперитета на обществото като цяло.
Ако народът на Крим желае да се присъедини към Русия, някой питал ли е народът на Русия, дали иска народът на Крим да се присъедини към него? Толкова ли е трудно, руснаците да седнат на компютрите, да включат интернета, да влязат в сайта на централната избирателна комисия или на правителството и да дадат своя глас, а президентът Путин само да изпълни народната воля?
Какво му пречи на американския народ да седни пред своите компютри и да гласува "за" или "не" за санкции спрямо Русия? Но тогава ще гласува срещу руския народ, а не срещу Путин.
Затова казвам, че в света няма демокрация, а има игра на нерви, интриги, политически уйдурми, лични нападки и накрая, народите плащат сметката. Какво всъщност й пука на Америка, дали Русия анексира Крим? По-скоро трябва да й пука, ако Русия анексира Аляска, защото преди 140 години е броила пари за тази територия на Русия и няма да я даде без бой или без пари. В Аляска и сега живеят рускоговорящи хора, които са запазили културните си обичаи от преди толкова много години. Но сделката си е сделка. Тогава е нямало интернет, та да може руският цар да пита руснаците, дали да продава Аляска или не. Но какво щеше да стане, ако местните жители искат едно, а повечето руснаци искат друго. Нали е голяма боза, когато някой те накара да изпълняваш решения, които не са по твоята воля. Когато мнозинството на общността, налага на мнозинството на по-малката общност решения, които не и оттърват.
Лидерите на големите държави трябва да престанат да се изявяват като малки богове, от които зависят съдбите на милиони хора. Време е да искат тяхното мнение, за да засилят и дадат по-голяма значимост и тежест на политиките, които провеждат. Иска се само желание и минимални инвестиции за осигуряване на технологическа поддръжка на тази идея. Но всъщност се иска много повече от това, ако човек се вгледа по-надълбоко. ИСКА СЕ ДА СЕ ОТКАЖЕШ ОТ БОЖЕСТВЕНИЯ СИ ПРОИЗХОД И ДА ПОПИТАШ ЗЕМЛЯНИТЕ ДАЛИ ИСКАТ ИЛИ НЕ, НЯКОИ РАБОТИ ДА СЕ СЛУЧВАТ. ТОГАВА НАИСТИНА ЩЕ БЪДЕ ДЕМОКРАЦИЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 234 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 26.03.2014 19:30
И обратното, огромен проблем е, ако се основава на политическите фактори.

Опростенчески погледнато с неравенството може да се процедира по два начина:
1. Бедните да си дадат повече "зор" и да се замогнат;
2. Богатите да отделят голяма част от дохода си на бедните.

Както знаете, нито бедните си дават кой знае колко зор, защото като гледам че и куцо и кьораво и сакато ходи да почива на море, дори и безработни познавам, които ходят на почивка, нито от друга страна, богатите горят от кой знае какво желание да даряват богатството си. Поне в България е така. Годините, в които такива родолюбци като братята Георгиеви или Димитър Ценов, са правили милионни дарения за държавата отдавна са минали. Нямам спомен някой да е направил дарение от 50 милиона златни лева. Пошлостта е на власт, както се пее в една песен. Аз бих казал, че властта е пошлост, която осигурява благополучие, благодарение на властващата позиция на държавата в икономиката и социалния живот.

По-задълбоченото разглеждане на проблема ни отвежда до друга трактовка. Нали не си мислите, че можете да играете баскетбол като Майкъл Джордан, Шак или Леброн Джеймс? Нали не си мислите, че можете да играете футбол като Роналдо или Меси? Нали не си мислите, че можете да победите на тенис Федерер? Нали не си мислите, че сте толкова природно надарени и сте уцелии мястото и времето като Брад Пит? Жалкото обаче в случая е, че повече от половината от холивудските "хубавици" отстъпват поне визуално на мадамите, които можеш да видиш в някой нощен клуб на София. Просто няма кой да ги пласира на подиума.

Да кажем, че икономиката ни е като бягането на 100 метра. Има си правила, които да се спазват. На финала могат да стигнат само най-добрите. Може да има интриги. Може някой малко по-добър от друг да не успее да се класира на финала, защото не му е бил ден или е ял развалено мляко, но това са изключенията, които потвърждават правилото. Състезанието е относително честно. Има правила за заемане на позиция преди старта. Правила за старт, за тичане в точно определен коридор и за финал. Там споровете, които предизвикваше преди години фотофинишът вече са преодолени със сложни електронни системи за измерване на резултатите.
ЗАЩО ТОГАВА ЗА БОГА НЕЩАТА В ИКОНОМИКАТА НЕ ВЪРВЯТ ТАКА, КАКТО В АТЛЕТИКАТА?

По-задълбоченото разглеждане на неравенството изисква да се направят правилните изводи, изхождайки от  природните закони. Каквато и тренировъчна система да се приложи, каквито и храни, добавки и разрешени химикали да се използват, ако човекът няма генът на Александър Карелин в борбата, той няма да може да го победи. Проблемите в икономиката идват оттам, дали политиците, държавта, бюрократите, чиновниците или администрацията ще позволи на бъдещият Александър Карелин да се изяви. Ако природните качества на един такъв човек останат незабелязани от обществото, той със сигурност ще сменя гумата на трактора в някой колхоз без крик, но какво от това? Някой по-слаб от него ще бъде шампионът, защото е получил възможност да се прояви.
СПРАВЕДЛИВОСТТА В ИКОНОМИКАТА ИЗИСКВА ВСЕКИ ДА ПОЛУЧИ РАВЕН ШАНС ДА СЕ ИЗЯВИ. КАТО ИЗКЛЮЧИМ КЪСМЕТЪТ, БЕЗ КОЙТО НИЩО НЕ СТАВА, ВСЯКАКВА ДРУГА АКТИВНОСТ И РЕЗУЛТАТ ОТ ТАЗИ АКТИВНОСТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОДЧИНЕНА НА ПРИРОДНИ ЗАКОНИ.
Разбира се, обществото не може да стигне до крайност и да убива недъгавите и сакатите, но не може да си позволи ДА ПРОИЗВЕЖДА НЕДЪГАВИ И САКАТИ ХОРА ВЪВ ФИЗИЧЕСКИЯ И ДУХОВНИЯ СМИСЪЛ НА ТЕЗИ ДУМИ. Ако едно циганско семейство осакати умишлено някое от децата си, за да може да получава по-голяма социална помощ или повече милостиня от улицата, това как да го тълкуваме?

Ако държавата осакати населението си в ментален смисъл на думата и го накара да не разчита предимно на своите сили, това как може да го тълкуваме?

Ако въпреки усилията, познанията, амбициите, силата и хвърлените инвестиции работата все не става и не става, година след година, това на какво може да се дължи? На неумение, на лоша преценка, на недостатъци в образованието?

Много е важно всеки един да получи пълните възможности за изява. Нали никой не се съмнява, че талантите на Никола Тесла, Джон Атанасов, или на такива като тях биха се изявили, ако живееха и работеха в родните си страни? Нима можеха да направят тези открития, ако живееха примерно в село Веселиново, община Ямбол или в някое село в окръг Лесковац в Сърбия? Ако икономическият басейн е дълбок 20 сантиметра, няма как да излъчим качествен спортист в дисциплината "плуване свободен стил", просто защото никой талант не може да се изяви при тези условия.

Единствената организация, която може да създаде условия, при които да се проявяват индивидуалните таланти, това е държавната организация. В същото време, тя може да наложи правила и нормативи, които да ограничат свободната изява на тези таланти и да наложи механизъм за определяне на "шампиона", който механизъм да съществува десетилетия наред, без самата общественост да осъзнава, че е обект на огромна манипулация. Държавата прави всичко необходимо, хората да не осъзнаят своето призвание и своите възможности. Държавата винаги се опитва да налага виждането си за развитието на отделния човек, като се опитва да го вкарва в свои калъпи, от които излизат само физически и умствено недоразвити индивиди.
По света има много държави, които предлагат различни калъпи, в които да се развиваш. Калъпът за Афганистан е един, за САЩ е друг. Вероятността в Афганистан да напишат приложение за Епъл е значително по-малка, отколкото в Хонг Конг и то не защото там няма умни и надарени мозъци, а защото самата политическа системата там не позволяват тези мозъци да се изявяват. Кой би помислил преди време, че системата за писмена кореспонденция през нета What is up може да се произведе от един украинец или Скайп ще се роди в главите на хора от Естония?

Нима, ако украинците имаха свободата да управляват живота си както намерят за добре, нямаше някой от тях да напише това приложение в Украйна? Но тъй като там няма "живот" , образно казано, човекът е емигрирал и е отишъл там, където е написал въпросното приложение. Години на усилия и последователни реформи доведоха страната до положението на технологичен тигър на Балтийския регион. Политиците там разбраха, че с отглеждането на овце и с хотелиерство няма да направят своята страна просперираща и наложиха политиката на пълна електронизация на администрацията, образованието, здравеопазването и социалните дейности. Това даде на бизнеса още по-големи възможности, вместо да си губи времето да се бори с административната бюркотия, създадена от администрацията, да се концентрира върх у конкретния бизнес. Именно затова след 20 години упорити реформи, Естония е единствената страна в региона, в която участието на технологичния сектор в БВП е над 15 %. След като в първи клас децата там учат програмиране, няма да се учудя, ако в следващите години този процент значително се увеличи.
Ако условията за всички са еднакви, социалното неравенство няма да е никакъв проблем, защото хората ще са възприели позицията, че са имали възможността да покажат талантите си и са ги показали. А ако не са, то е заради тяхното собствено нежелание за самоусъвършенстване, а не заради чужда намеса или чуждо ограничение.

Знаете ли какво означава "икономическата простотия"? Икономическата простотия е наложена насила политическа платформа, с която трябва да се съобразяват обективните икономически закони. Но тъй като те са обективни, на тях изобщо не им пука за икономическата простотия и рано или късно, тези, които са я наложили отиват по дяволите.

Икономическа простотия беше да се опитваш със силата на оръжието да правиш икономика.
Икономическа простотия беше да отнемеш собственост от хората, само защото имаха собственост.
Икономическа простотия е да СЕ ОПИТВАШ ДА СМАЧКАШ ИНТЕРЕСИТЕ, КАТО НАЛАГАШ НА ТЯХНО МЯСТО ИДЕИТЕ.
Икономическа простотия е да се опитваш да унифицираш разнообразието, вместо да го подкрепяш.
Икономическа простотия е да загубиш живот, здраве, любов, доверие, природа и хармония, като цена за постигане на определени цели.
Икономическа простотия е да се опитваш да промениш коритото на една река и да твърдиш, че така ставала по-красива.
Икономическа простотия е административно да определиш кой какъв да бъде в икономиката.
Икономическа простотия е да вземеш от един, без неговото съгласие и да дадеш на друг, без да получиш нещо в замяна.
Икономическа простотия е да си помислиш, че като разпределяш чужди пари, това е също толкова ефективно, колкото ако разпределяш свои пари.
Икономическа простотия е да направиш така, че всички "сергии" на образно казания "пазар" са разпределени по административен път.
Икономическа простотия е да разчиташ на краткосрочни финансови интриги, като си мислиш, че ще имаш дългосрочни положителни ефекти.
Икономическа простотия е да си мислиш, че неравенството е нещо, с което можеш да се справиш. С него трябва да се съобразяваш, но никога не можеш да се справиш. Ако всеки има шанса да опита, поне ще си отиде от този свят с мисълта, че никой за нищо не му е попречил и не е виновен и че всичко е зависило само от него и от Всевишния.
Категория: Политика
Прочетен: 275 Коментари: 0 Гласове: 0
Опитвам се да отворя сайта на министерството, в раздел собственост на имоти, но нищо не се получава.
В отворен файл с названието: "НА ИМОТИ СЪС СТАТУТ НА ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, С ОТПАДНАЛА НЕОБХОДИМОСТ ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, ПРЕДВИДЕНИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА РАЗПОРЕДИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ ПРЕЗ 2014 ГОДИНА" не е дадена информация за искана цена на всеки един имот и друга информация, която е важна, за обществеността. Можеха да снимат поне имотите, ама явно нямат бюджет и за един телефон с камера.

Сайтът  е пълен с обяви за вакантни места или за някакви курсове. Възможно ли е бизнес активностите на МО да се разграничат от научните активности, обучението или професионалната квалификация, защото трябва да прегледаш десетки обявления затова, какви вакантни места има, за да стигнеш до това, кои имоти се продават?

Мисля, че МО ни поставя при свършен факт. Има публикувани сделките, но няма публикувани публичните покани за подаване на оферти или с други думи казано - бъдещите сделки.

Не видях да има публикувана информация за спечелените конкурси за доставка - фирми, условия и т.н. Може би от МО са сметнали, че тази информация не ни е необходима. По-важното е, че са ни съобщили, че търсят хоноруван доцент за някакво висше заведение, отколкото да ни кажат, кой печели поръчки за доставки за милиони левове.


Категория: Политика
Прочетен: 340 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 26.03.2014 17:26
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3219607
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Март, 2014  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31