Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187250 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Март, 2015 г.
2 3 4  >  >>
Референдумът в Шотландия беше един от примерите. Шотландците умело използваха създалата се политическа ситуация и оттъргуваха добре своята независимост. Имат си парламент, правителство, бюджет... Когато цената на барела надхвърли отново 100 долара, а това е въпрос на време, тогава отново ще се чуват ясно гласовете за независимост на Шотландия. Дотогава и в Обединеното Кралство им е добре.

Каталуня ще измине пътят много по-бързо. Богатата испанска провинция не иска повече да споделя икономическия си живот с останалата част на Испания. Настроянията за сепаратизъм в Каталуня са толкова силни, че според много политически наблюдатели, въпрос на време е да се осъществи формалното отделяне от Испания. След това със сигурност ще я последват богатите северни провинции но Испания.


Има много други примери за сепаратизъм, като дори се надигат гласове и в една толкова тоталитарна страна като Русия, където остатъците от социализма са толкова силни, колкото никъде другаде по света. Чуват се гласове за повече автономия на губерниите. Такова движение, макар и в зародишна форма има дори и в Сибир, където местните смятат, че центърът привлича прекалено много пари и власт, за сметка на изолация на провинциите и превръщането им в суровинен придатък на столицата.

Как стоят нещата в САЩ? Независимо от голямото разнообразие на раси и религии, засега американците могат да бъдат спокойни. Увеличеното настроение за щатски патриотизъм за сметка на федерален патриотизъм засега не е опасен за страната като цяло, защото и сега всеки щат има парламент и управител, който се избира от местните жители, както и местно законодателство, което да прагматизира в някаква степен желанията на местните общности, съобразно спецификите на региона. Като пример в това отношения са законите на такива щати като Юта и Тексас, където настроенията за повече самостоятелност са значителни, като в първия щат, специфичната култура на населението е довела дотам, че в някои отношения местното законодателство е в силен контраст с федералното, особено по отношение на някои битови аспекти на живота. Въпреки, че федералното законодателство забранява многоженството, то е масова практика в щата Юта и централната власт просто се е примирила с тази ситуация, за да не предизвика допълнително напрежение.

Така че, САЩ са пример затова, как една толкова многолика страна, може да съществува като договореност между федералното централно ниво на властта и местните органи на властта, които са много по-независими от централната власт, отколкото е на други места по света. Това е един много добър пример за избягване на такива ситуации, като едно потенциално бъдещо разпадане на Испания. ПО-ДОБРЕ Е ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ ДА ПРЕДОСТАВИ НЕОБХОДИМИТЕ СВОБОДИ НА МЕСТНИТЕ ОБЩНОСТИ, КОИТО В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ЩЕ БЪДАТ ДОРИ И ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ДА ВНАСЯТ СВОЕТО УЧАСТИЕ В ОБЩИЯ ПРОЕКТ, ТАКА, КАКТО Е ПРИМЕРЪТ НАРЕЧЕН ШВЕЙЦАРИЯ. ТАМ ЦЕНТРОБЕЖНИТЕ СИЛИ СА СЪЩО ТОЛКОВА ГОЛЕМИ, КОЛКОТО ЦЕНТРОСТРЕМИТЕЛНИТЕ, КОЕТО ОТ СВОЯ СТРАНА ПОКАЗВА НАГЛЕДНО КАК ТРЯБВА ДА СЕ "МЕНАЖИРА" ЕДНА ДЪРЖАВА. ДЪРЖАВА, В КОЯТО ЗАЧИТАЙКИ ПРАВАТА НА МАЛКИТЕ ОБЩНОСТИ, ПОСТИГА СТЕПЕН НА ПРИВЪРЗАНОСТ КЪМ ОБЩОТО ДЕЛО, НЕДОСТИЖИМА ЗА НИКОЯ ЦЕНТРАЛИЗИРАНА СИСТЕМА.


Знаете много добре, че колкото повече е централизирана една държава, толкова повече има възможности за злоупотреби с властта. Силната централизация на държави като скандинавските или като Франция и техния успешен проект засега, не ни дават основание да вярваме, че това може да стане и у нас. Страни като балканските, които столетия са били под чуждо владичество, не могат да харесват и обичат своята държава поради чисто исторически причини, защото историята показва, че няма как да се прескочат столетия хайдутлък и да заприличаме на Европа, поради липсата на целенасочета политика за възпитание и образование на населението. Така липсата на критична маса за правене на позитивни промени и защита на свободата е основната причина за апатията на народите на Балканите. По тези географски ширини инатът отстъпва на желанието за борба за свобода, а скритата съпротива на действията на центъра продължават да напомнят годините на хайдутлъка, но в префинената му стойност.

И ние, българите искаме свобода, както всяко нормално човешко същество. Но нямаме нито образованието, нито възпитанието да се борим за тази свобода и да я отстояваме. Нямаме нито образованието, нито възпитанието да защитаваме правата си и да поставим под контрол управителите си - независимо дали са чужди или наши, собствени. Дори изглежда, че повече нямаме контрол над нашите управители, отколкото над чуждите. Ние също разбираме, че централизираната система ограбва всички нас, защото така се краде централизирано, а колкото по-централизирана е една власт, толкова по-трудно е да й поискаш сметка. Но все отнякъде трябва да се тръгне. След като не можем да тръгнем от общото към частното, трябва да се ориентираме да тръгнем от частното към общото. Лошото обаче на нашата икономическа система е това, че е прекалено много политически обвързана. Кой регион от България може да поиска независимост от централната власт? В Испания това е най-богатият регион на страната - Каталуня. Разбирате ли колко объркано е при нас. Заради липсата на икономическа свобода и свръхцентрализация на страната, има такова драстично разминаване в икономическото развитие на различните региони. Там, където е политиката - София - има пари. Там, където са морските курорти - също. Примерът за този асинхрон е Пловдив. Когато е станало Съединението на България с Източна Румелия, Пловдив е бил с класи над София. И като икономически просперитет и като население и като културен живот. Политиката и централизирането на икономиката, следствие на тази политика обаче прави София предпочитана икономическа дестинация. И така 130 години след Съединението, София е вече  4 пъти по-голяма от Пловдив.

У нас може да се стигне наистина до феномен. Централизацията е направила така, че регионите да са бедни и зависими от субсидиите на центъра. Няма как да не се натрупа негативно отношение на бедните региони спрямо центъра именно заради този икономически грабеж. В Испания богатите народи мразят центъра, а в България е обратно - бедните части на страната мразят София и се чувстват окрадени.

Това още веднъж показва многоличието на целият този процес. Мисля си, защо няма такова нещо в Швейцария. Защо там няма бедни райони, които да контрастират с богати райони? Как щеше да изглежда Странджа или Североизточна България, ако имахме тяхната политическа система? Но това "ако имахме" не ни върши работа. ТРЯБВА ДА ИМАМЕ, АКО ИСКАМЕ ДА ИМАМЕ. ТРЯБВА ДА СИ ИЗВОЮВАМЕ СВОБОДАТА ДА ОПРЕДЕЛИМ КОЛКО ДА СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ И КОЛКО ДА СМЕ НЕЗАВИСИМИ ОТ НЕЯ. ТРЯБВА ДА ИМАМЕ СВОБОДАТА ДА ОПРЕДЕЛИМ КОЛКО ДА СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ НАШИТЕ УПРАВНИЦИ И КОЛКО ДА СМЕ НЕЗАВИСИМИ ОТ ТЯХ. ИНАЧЕ ЩЕ СИ ОСТАНЕМ ТОВА, КОЕТО СМЕ И СЕГА И НЯМА ДА ИМАМЕ ОСНОВАНИЯ ДА ОБВИНЯВАМЕ ТУРЦИТЕ, ЧЕ СА НИ ЗАДЪРЖАЛИ РАЗВИТИЕТО СТОЛЕТИЯ НАРЕД. СЕГА КОЙ ДРУГ НАРОД НИ ПРЕЧИ ДА СЕ РАЗВИВАМЕ ПЪЛНОЦЕННО? НИКОЙ ДРУГ НАРОД, ОСВЕН НАШИЯТ, СОБСТВЕН НАРОД.
Категория: Политика
Прочетен: 671 Коментари: 0 Гласове: 2
Америка подкрепяше шиитското правителство в Багдад. Тя открито се обяви срещу остатъците от сунитските бунтовници, наследници от армията на Саддам.

В същото време подкрепя същите тези сунитски бунтовници, които воюват срещу Башар Асад в Сирия.

Тези дни Барак Обама се обяви в подкрепа на военната операция на Саудитска Арабия срещу бунтовниците шиити в Йемен. Обяснението е, че Америка има ангажимент за поддържа сигурността на Саудитска Арабия. Страхотно обяснение нали? А защо няма ангажимент да поддържа сигурността в Йемен?

Така американците на едно място подкрепят шиитите /Ирак/ заради простия факт, че против режима в Ирак воюват много джихадисти, но ядрото е на бившата армия на Саддам, която остана "без работа", след като американците подкрепиха шиитско правителство в Ирак. Така войната с армията на Саддам "продължава" при други обстоятелства. Получи се парадоксална ситуация, че американците бомбардират сунитските бунтовници от ИДИЛ, като в случая са съюзници с Иран и Асад, срещу когото въоръжаваха  други подобни бунтовници, които водят война с Асад вече няколко години, довели до бежанска вълна от милиони сирийци в Европа.

В случая само Израел има някаква полза. Нека мюсюлманите да се избиват един друг, което отклонява вниманието от вечния проблем на противопоставянето между Израел и арабския свят като цяло.


Много хора не знаят, че арабите са имали променлив успех при усвояването на Йерусалим в продължение на столетия, именно благодарение на постоянното вътрешно противопоставяне в рамката на мюсюлманската религия между сунити и шиити, което датира от преди повече от 1300 години.

Явно е, че сунитите не могат да живеят заедно с шиитите. Така както евреите не могат да живеят заедно с арабите като цяло. Относително хомогенните в религиозно отношение държави като Саудитска Арабия и Иран са и сравнително стабилни в политическо отношение. Там обаче където има силни малцинствени общности, независимо дали става дума за сунити и шиити, има голямо напрежение. Опитите на американците да лавират в тези отношения и опитите да се създават мултиетнически общества в ислямския свят са пълен провал. Дори и в богати държави като Либия и Катар, това противопоставяне изхвърля на повърхността много отрицателна енергия и конфликти. Ако американците бяха малко по-умни, отколкото са сега, биха били радетели за поддържане на "профилирани" мюсюлмански държави, та ако има някакво противопоставяне, то да бъде на държавно ниво, а не на "ниво" граждански конфликти. А може би тъкмо обратното, те са прекалено умни, защото това, което правят, са го правили преди тях и римляните, използвайки фразата: Разделяй и владей. Наистина не е никак демократично да подкрепяш една монархия, която не разрешава на жените да управляват автомобил и да си против режим, в който християни и мюсюлмани живеят в мир десетилетия наред и в който никой не оспорва светския характер на държавата. Още повече, че в Сирия се провеждат все пак някакви избори, за разлика от Саудитска Арабия. Ама това е, интересите преди всичко. Поне да не ни лъжат, че защитават някакви ценности.
Категория: Политика
Прочетен: 656 Коментари: 0 Гласове: 4
Преди десетилетия ни учеха, че НАТО е създаден, за да се справи с комунистическата заплаха, идваща от социалистическите страни. По цялата граница на Източна и Западна Европа стояха хиляди танкове, ракети, кораби и самолети. Стотици хиляди войници стояха едни срещу други. Комунистите твърдяха, че онези на запад са мръсни капиталисти и иска да унищожат социализма. Онези от запад твърдяха същото за тези от изток.

Но дойде време и социализмът се разпадна. Няма го вече Варшавският договор, а като изключим Русия, изглежда всички други страни са в НАТО.

Но играта продължава. Преди ни казваха, че НАТО се бори за демокрация и за защита на демокрацията. Защо НАТО продължава да противостои, но вече не на Варшавския договор, а на Русия. Нима Русия е комунистическа страна? Нима нейната идеология продължава да притеснява НАТО? Преди основанието беше тоталитарния режим на социализма. Сега и в Русия демократичността е не по-малка от тази в САЩ. И в едната и в другата страна се избира президент чрез пряко и тайно гласуване от народа. И в едната и в другата страна има пазарна икономика. И в едната и в другата страна, олигарсите управляват делата на държавата.

Всичко опира не толкова до плюса и минуса, тъй като капитализма и социализма принципно се различаваха по правата на държавата над частната собственост, защото в руската форма на социализма, гражданите можеха да притежават ограничени права върху средства за производство, за разлика от гражданите на САЩ. Вярно е също така, че Русия не може като с магическа пръчка да премине от социализъм към истинско пазарно стопанство. То такова истинско пазарно стопанство няма дори и в САЩ, та камо ли това да се случи в Русия. И в едната и в другата страна вождовете имат повече права, отколкото една демократична система може да позволи. Дори се стига до такива парадокси, че Путин не може да започне война в Украйна, без оторизацията на Държавната Дума, за разлика от Обама, който може да си позволи, скривайки се зад Патриотичния закон, да бомбардира когото си ще по цялото земно кълбо.



Явно нещо ни мотаят. То че социализмът си беше тъпа работа, стана ясно на всички. То че сега живеем в някакъв постсоциализъм, целта на който е другарите социалисти да прилапат икономиката за себе си и това е ясно. Значи какво излиза - НАТО пак противостои на социализма, защото ние продължаваме да сме социалистически страни, независимо от това, че повечето сме членове на НАТО. Всъщност като погледна, то и по-голямата част от НАТО е съставена от социалистически страни. Какъв капитализъм има в Италия например - няколко богати фамилии и социализирано трудово законодателство, закрилящо повече правата на трудещите се, вместо да отстоява пазарните принципи. Испания и Португалия също са социалистически страни, управлявани от група олигарси. Много пари, концентрирани в малко ръце и социални програми за масите.


Вече няма противопоставяне между идеологии. ИМА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ МЕЖДУ ОЛИГАРСИ. ИМА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВА ЗАРАДИ ОТСТОЯВАНЕ НА ГЛОБАЛНИ ИНТЕРЕСИ. ИМА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА НАРОДИ.

Затова са толкова нелепи твърденията на американците например, че защитават демокрацията по света. Когато специално подготвени хора от Десен сектор направиха преврата в Киев срещу Янукович, Америка подкрепи превратаджиите. На правителството на САЩ изобщо не му пукаше затова, че Янукович беше избран на честни избори, които бяха признати от правителството на САЩ. Просто обстановката беше променена и трябваше да се действа. Сега шиитските бунтовници са погнали президента сунит на Йемен, който също е избран на избори. Но американците застанаха зад законно избрания президент на Йемен и позволиха на техните съюзници от Саудитска Арабия да бомбардира позициите на бунтовниците. Е, не трябва ли да се използва единен аршин при различните ситуации? Как да вярваме тогава, че НАТО и Америка са честни и справедливи?

Не казвам, че Янукович беше стока. Точно обратното. БЕШЕ ЕДИН КРАДЛИВ БОКЛУК, НО ТОЗИ КРАДЛИВ БОКЛУК БЕШЕ ИЗБРАН ОТ НАРОДА. След като е избран от народа, независимо, че е крадлив боклук, би трябвало да се приеме постановката, че гласът на народа е глас божи и да се остави страната сама да се оправи, без външна намеса. Украинският народ явно иска управителите му да са корумпирани и крадливи. Защо да не оставим този народ да си изживее детството, преди да премине в пубертета?

Та толкова за НАТО. Колкото по-далеко остава спомена за Варшавския договор, толкова НАТО става все по-голяма и все по-голяма организация. Защо за бога НАТО расте? Срещу кого се противопоставя? За жалост, противопоставя се на другомислещите държави. Започвам наистина да си мисля, дали създаването на тази организация преди толкова десетилетия, наистина искаше да опази демократичния свят от социализма.
Категория: Политика
Прочетен: 483 Коментари: 0 Гласове: 0
Винаги съм бил против централизма. За мен ЦЕНТРАЛИЗМА Е РАВЕН НА ДИКТАТУРА. Не става дума за централизираните закони, които да важат за всички малки общности и които да дават посоката на развитието на страната. Става дума ЗА ПОШЛАТА И КРАДЛИВА ЦЕНТРАЛИЗИРАНА СИСТЕМА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА И СЪДЕБНА ВЛАСТ, КОЯТО УБИВА ИНИЦИАТИВНОСТТА И СВЕЖДА ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК ДО РОЛЯТА МУ НА ПРОСТ ИЗВЪРШИТЕЛ НА ЦЕНТРАЛИЗИРАНИТЕ ЗАПОВЕДИ. ЦЕНТРАЛИЗМЪТ ИСКА И СЪЗДАВА РОБИ. ЦЕНТРАЛИЗМЪТ НЕ ОБИЧА СВОБОДАТА И ИЗЯВАТА НА ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК.


Имах няколко случая, в които "опряхме" до полицията. Веднъж дойде полицай, който живееше в Обеля и хабер си нямаше от криминалния контингент в моя квартал. Че и защо да си им хабер. Той изпълнява НЕ ЗАКОНА, А ЗАПОВЕДИ. Най-неефективен при равни други случаи може да бъде един служител на закона, който живее на друго място, но съгласно изискванията на централизираната политическа система, се озовава да раздава правосъдие на място и на  хора, които изобщо не познава.

Някой ще каже, че той трябва да познава закона, защото познаването на хората може да му създаде неприятност и да се излъже да прояви чувства и субективност. Но това са празни приказки, които в нашия живот са претърпели пълен крах. Работих в една съседна държава и знам, че ако не останеш в нея и в извънработно време, няма да разбереш нито нравите, нито обичаите, нито ще познаваш добре хората. А това неминуемо ще попречи на работата.


Затова говоря за интегритет на полицая към определен квартал. Местният най-добре знае какви са проблемите, за разлика от пришълеца, който трябва да отбие номера за половин час и след това си отива...


Но този интегритет неминуема преминава през прекият избор на жителите на квартала за своя полицай. Те са хората, които трябва да изберат кой да ги пази и кой да защитава интересите им. Стига централизираната система да ни позволи да направим това, защото като гледам какво мухльовци сме ние българите, от позицията на политическата ни съвест, морал и активност, дълбоко се съмнявам, че нещо съществено ще се промени в тази страна и наистина ще започнем да говорим за интегритет не само за кварталния полицай, но и за другите служители като прокурора, съдията, секретарят на кметството, главния архитект и т.н.
Категория: Политика
Прочетен: 564 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 29.03.2015 20:45
/Тази статия не дискутира и не поставя под въпрос грижите на общността за онези хора, които е доказано, че не могат да се грижат самостоятелно за себе си - физически силно увредените хора и психически болните хора/



Много пъти съм констатирал, как човек е като електричеството. Движи се по силата на най-малкото съпротивление, но за разлика от електричеството, което все пак върши някаква работа, то при такова проявление на човешко "отношение" към действителността се получава някаква форма на паразитизъм и на влошаване на генетичния материал на общността, което води до деградация - физическа и духовна.


Обществото така е създадено от политическата класа, че хората да бъдат зависими един от друг. Самото общество създава представата за взаимопомощта, която същото това общество ИЗРАЖДА В ТАКИВА УРОДЛИВИ ФОРМИ, че се подронват самите устои на общността. Интересно нали, вместо обществото да бъде общество на свободни и изявени хора, които са показали своите физически, морални и духовни качества, както и качествата на интелекта като цяло, то се оформя като общество на НУЖДАЕЩИ СЕ ОТ ПОМОЩ ИНДИВИДИ, НЕСПОСОБНИ НА САМОСТОЯТЕЛНОСТ В ЖИВОТА.

Много пъти съм се замислял, защо учениците, като се започне от първи клас, се намират всички в така наречения "кюп"? И слаби и силни са на едно място. Учителите "чакат" слабите да се научат, като в същото време силните скучаят и тъпчат на едно място. Кое налага силните да чакат слабите? Изкривеното обществено съзнание, комунизирано и социализирано в продлъжение на десетилетия от селско-чергарска-патерналистическа прослойка на интриганти и мързеливци, докопали се до властта, благодарение на нашето равнодушие и безучастност. Това е истината.


Започва се още от училищния процес. Връзкарство и урежданен и нагаждачество - това е нашата система. Учение на безсмислени неща и пропускане на най-важното - създаването на свободни хора, които сами да управляват живота си, чрез цялостно развитие и себеотдаване както в своя полза, така и в полза на обществото.

Спомням си уреждането на оценките в училището. Постоянно проявен субективизъм, който граничи с истинска ненормалност. Оценки, дадени за ПОСЛУШАНИЕ, А НЕ ЗА ПРОЯВЕНА НЕЗАВИСИМОСТ И ХАРАКТЕР. Оценки дадени за механично ЗАПАМЕТЯВАНЕ НА ГЛУПОСТИ, вместо оценки за МИСЛЕНЕ.

След това следва университетът - сега разни там бакалавърски и магистърски програми, направени за точене на обществени и частни фондове, без никакъв реален смисъл и пригодност в живота. И въпреки това се надпреварваме да плащаме за измислени дипломи, измислени от измислени от статуквото професори, които не могат в реалния живот да разделят купа сено да две магарета.


Мислех си наскоро, дали съм постъпил правилно, че съм помогнал на толкова много хора да получат добри оценки. Не защото съм им уреждал самите оценки, а защото съм положил много усилия да им покажа правилния път, по който  да вървят и съм "компресирал" много знания, предавайки ги на въпросните хора. Да, те постигнаха успехи и получаваха добри оценки, които в никакъв случай не биха получили, ако сами трябваше да се преборят за тях. Сега вече си мисля, че съм грешал. Това не е помощ, а антипомощ.

Ще ви дам няколко примера, които потвърждават, че това е лоша практика:
  1. Инвидът Х. Решава да учи, ама не му се учи. Но трябва, защото "кетапът" е важен за успеха в живота. Дори и връзки да имаш, ако нямаш кетап, не можеш да вървиш нагоре. Ако пък имаш кетап, няма значение как си го добил, вече нататък са важни връзките. Това е пошлостта на нашата система, в която живеем. Та да се върнем на инвидидът Х. Трябва да подготвя дипломна работа. Сеща се в посления момент. Иска помощ. Давам помощ, но не като консултант, а като човек, който направо свършва работата. Остава само да се защити. Индивидът Х все пак не е толкова тъп, иначе не бих си мръднал и малкия пръст. Отива и защитава разработката и получава отлична оценка. Сега ги дават по-лесно, не е като през 80-те. Сега трябва да направи следващата стъпка в живота си. Трябва да доразвие тезата, за да получи нови ниво на квалификация. Но как да я развие, като той самият не е изработил въпросната теза. Той само я е защитил. И следва нова молба за помощ. В същият момент, за период от почти една година, същият този индивид не е написал и една страница. Просто си мисли, че животът му предоставя възможност, която той отново трябва да използва. Нещо като паразитите. Когато приемникът умре, паразитите търсят друг приемник. Ако не свършиш работата в конкретния пример, значи ставаш лош. Ако свършиш, следва едно кухо "благодаря" и животът продължава. Защо тогава да го правиш? Единственото обяснение е, защото съм ГЛУПАК. Умен, но ГЛУПАК. Защото аз на практика създавам тази лоша практика. Вместо да оставя всеки да плува колкото може, аз плувам вместо някой и лъжем обществото, че плува някой друг;
  2. Втори пример. Индивидът У. Мързи го, не му върви учението. Шлае се и не на няколко пъти го късат на изпит. Само си помислете, колко некадърен трябва да е някой, за да го скъсат на изпит в наши дни. Спомням си как четяхме като халтави преди 30 години, за да си вземем изпитите. Не че нямаше и тогава уреждания и нечестност, но такова чудо никога не е имало. Сега студентът е цар, защото носи пари на университетите. Даскалите мислят само за пари и правят какви ли не компромиси, за да привлекат студенти. Сега университетите станата толкова много, че недостигат студенти. А студентите са пари, които безхаберната ни държава с лека ръка пръска, без да иска никаква възвръщаемост. Питам въпросният индивид, кога е бил за последно на изпит. Установява се, че преди половин година. А какво прави през това време, задавам следващ въпрос, а той ми отговаря - нищо, чакам да дойде следващата дата на изпита. Как така да дойте, питам пак, недоумявайки какво се случва. Не полагаш ли усилия, за да не те скъсат пак? Не, отговаря ми той, има време до изпита. Като останат 15 дни, тогава ще чета. Тогава хвърлям бомбата - какво искаш - да ти уредя изпита и да не се мъчиш или да си го вземеш сам. Той се прави на мъж и иска сам да си го вземе, но цялата му рода иска да се уреди изпита, за да не се мъчи чадото. Ето това е положението драги читатели.

Ако тези тези ги екстраполираме върху други дейности на обществото, ще видите колко нуждаещи хора имаме у нас. Нуждаещите са повече от ненуждаещите се. А ненуждаещите са нищо друго, освен ПОТЕНЦИАЛНИ НУЖДАЕЩИ СЕ.

Нека така да разсъждаваме - някой мислил ли е с главата си, когато е направил незаконната си къща в дерето на кв. Аспарухово, Варна? Защо обществото трябва да мисли, когато водата отнесе къдата и удави някой от жителите й?

Нека да си кажем, че институциите не работят - и държавните и общинските. Но нека да кажем, че народът ни, превърнат от политиците в някакво стадо, няма способността да се справя с живота си. Народът ни е слаб и зависим, такъв, какъвто го искат политиците. И хората се научиха да ИСКАТ и да ЧАКАТ.

Много пъти се сещам за приказката за НЕВОЛЯТА, която учихме в училище. Учили сме я, но явно не сме я научили достатъчно добре. Защото се превърнахме в общество, което постоянно чака НЕВОЛЯТА.

Изродили сме се отвсякъде. Вчера стоях 2 часа на главната улица на Пловдив. Да ме извиняват пловдивчани, но не видях нито една хубава жена, която да излъчва и хубост и сила. Дребни, трътлести, грозни и невзрачни жени. С мъжете не е по-различно - или виждаш едно рахитично поколение, което го мързи да излезе на разходка, пък камо ли и да спортува или дебели и занемарени мъже. Нацията ни умира.


През 1980г. /мразя социализма, но фактите са си факти - сега е по-голям социализъм от 1980г./, една статистика показваше, че ако Пловдивски окръг участва на олимпиадата в Москва през 1980г. като държава, е щял да бъде класиран на 8-мо място в света. Сега всичко се разпада и то НЕ ЗАЩОТО НЕ Е ВЕЧЕ СОЦИАЛИЗЪМ, КАТО ПРЕЗ 1980Г., А ЗАЩОТО ПРОДЪЛЖАВА ДА Е СОЦИАЛИЗЪМ И ТО ОЩЕ ПО-ЛОШ, ПЛОДОВЕТЕ НА КОИТО БЕРЕМ СЕГА. НАРОДЪТ НИ СЕ СКАПВА И ПОГРОЗНЯВА. ЧЕРНОТО И ГРОЗНОТО ВЗЕМАТ МАЛКО ПО МАЛКО ПРЕДНИНА, ПРЕД БЯЛОТО И КРАСИВОТО.

Та дотам ни докара идеята за помощта. Също като идеята за демокрацията. Колкото се говори повече за едно нещо, толкова по-малко го има. Така няма реална помощ и няма реална демокрация. Реална помощ има там, където личността е свободна. Там хората се нуждаят по-малко от помощ, защото се справят сами. Но когато се налага да си помагат, си помагат истински. Това е примерът със Швейцария, Норвегия, Ирландия...За жалост, ние не сме в този списък като народ.
Категория: Политика
Прочетен: 391 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.03.2015 14:12
Накратко, правителството реши да ги използва, за да лъсне имиджа на столицата. Като резултат, центърът се изпълни с паметници, целта на които е да "запознаят" обществеността с историята, тъй като четенето на история от една страна е трудоемко занимание, а от друга, представете си, че в процеса на самото четене, някой стигне до нежелани изводи! По-добре е да се учи историята от паметниците. Набързо построените паметници за няколко години, които засега могат да ошашавят гражданите, които надали са предполагали, колко много "герои" са се подвизавали по тези земи, имат по-дългосрочна перспектива. Да се увеличи така наречената национална "свест". Нещо като българското " И ний сме дали нещо на света", но в много по-гротескна форма.



А иначе икономиката на страната, като изключим в някаква степен столицата, е в капана на кризата. Инфраструктурата е доста поизносена и на практика почти няма положен асфалт за последните10-15 години, като изключим 20-тина километра магистрала, от Куманово към сръбската граница и преди Демир Капия, която всъщност е толкова увредена, че участъкът по Тракия преди Пазарджик изглежда в доста приемливо състояние.


Кризата се усеща осезаемо и в Западна Македония. Транспортен хаос в Тетово и Гостивар, мръсно и неподредено. Стотици незаконни сметища за строителни отпадъци и какво ли още не. Страната е потънала в мръсотия. Много хора се шлаят по улиците и в кафенетата. Въпреки, че по официални данни, безработицата е спаднала, то тя все още е най-висока в Европа - над 30%.

Преди 15 години страната можеше да се похвали с една добра пътна инфраструктура. Сега настилките навсякъде са съществено повредени. Вижда се, че и събраните такси за преминаване по магистралите не се използват за тяхното възстановяване, а отиват в общия кюп - типични финансови потоци от времето на социализма. Някои от второстепенните пътища са в окаяно състояние, особено тези, които дублират магистралата до Гевгелия. Има села, в които нямаш възможност да караш на по-голяма скорост от 1-ва и 2-ра. Преди време беше доста трудно да намериш дупка в Македония. Сега вече това не е никакъв проблем.

Незаконното строителство и изобщо строителният хаос продължава да се набива в очи. Явно администрацията все още не може да контролира процеса по издаване на строителните разрешителни. Най-голямата промяна за страната през последните 12-13 години е постоянното увеличаване на броя на "ракетите" /джамиите/, като че ли това е полето за състезание в тази страна - коя религия ще засечни другата. Глупаво състезание, но няма как - такъв народ, такива приоритети.


Бизнесът ходи назад. Чудно, но жители на страната ми казаха, че според тях, кризата се засилва и заради стегнатият процес по контрол над контрабандата. Те казват, че когато има контрабанда, има повече възможности за бизнес. Сега този процес се контролира по-добре от държавата, но на самата страна това не се отразява добре. Те не знаят, че повишеният контрол над "шверца", както те самите се изразяват, трябва да бъде съчетан с подобряване работата на администрацията и повишаване на свободата на икономиката. Наблюдава се обаче обратен процес - на политизация на бизнеса, което е обратното на свободата на икономиката и въпреки, че Македония е по-добре класирана по този показател, усещането е, че има проблеми и то не малки.

Няма да говоря за градоустройството в Западна Македония, което на практика не съществува. Всеки строи едно към гьотьоре и с малки изключения хаосът е достатъчно видим. За паркове и градини в тази част на страната не може да се говори. На хората тук явно не им трябват нито паркове, нито градини. Важното е да имат "куки" и "дукани", от които могат да правят пари. Дисхармонията, която се е настанила наоколо наистина е впечатляваща. Ако се поразходите в тази част на света, градове като Благоевград, Пазарджик, Хасково, че и Видин, ще ви се сторят хубави и благоустроени.

И както е във всички недемократични страни, правителството реши да похарчи едни 400 милиона евро, за да придаде кичовски вид на центъра на столицата, без и най-малко да се интересува от мнението на гражданите на страната. Правителството прецени, че тези разходи са по-належащи от разходите за поддръжка на инфраструктурата, от разходите за подобряване на инвестиционния климат, чрез подобрение на работата на държавната и общински администрации, от разходите за образование или от разходите за подобрение на здравния статус на гражданите. Няма да изброявам всички шосета, които се нуждаят от спешен ремонт, но най-главните са:
  1. Магистралите "Александър Македонски" и "Майка Тереза";
  2. Пътят от Скопие към Драчево;
  3. Пътят от Скопие към Гюешево;
  4. Целият участък от Велес до Катланово е от години в ремонт и краят му не се вижда;
  5. В село Марвинци се кара само на 1-ва и 2-ра;
  6. В Тетово и Гостивар цялата пътна мрежа е под всякаква критика и асфалт там не е имало от десетилетия;

Като цяло, парите на македонската държава се харчат в Скопие и района на града. Всички останали - кучета ги яли. Такова разслоение между столица и провинция не съм виждал в нито една друга държава.

Като цяло, единственото нещо, което страната произвежда и като количество и като качество, това е храната. Голямата безработица "насища" селските и приградските райони, които произвеждат земеделска продукция, с достатъчно работна ръка. На практика друго препитание няма. Това "натиска" надолу цените на земеделските продукти и ожесточава конкуренцията между производителите.
Струва си да се отиде на гурме туризъм. Пазарите са пълни с местна продукция, каквато отдавна не познаваме в България. Само в Сърбия и Македония ще видите нестандартизирани от ЕС краставици, например. Ние отдавна не ядем български лук, картофи, домати, краставици, зеле... Само марулата ни остана, но и тя не е хубава. Където и да отседнете в Македония, ще ядете по-хубава храна от тази, която ще ви сервират в България. Пък е и по-евтино. Обслужването е близо до перфектното.
Категория: Политика
Прочетен: 512 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 24.03.2015 14:13
Дебатът затова, колко права да се дадат на народа не е от вчера. Общоприетото правило е, че стадото няма акъл за големи работи. Елитът управлява, а играта на демокрация и лъжедемокрация е безспирна.


Връщайки се назад във времето, изглежда най-чистият вид на демокрацията е бил по времето на Перикъл в Атина. Оттогава тези принципи вървят назад. Редува се период на открита диктатура и на прикрита диктатура. Но важното е, че в основата е диктатурата.



Когато един народ не е трениран да прилага демокрацията, може да върши глупост след глупост. Идването на Хитлер на власт е показателен пример. Изобщо съществуването на диктатурите по света е показателен пример за "нетрениран" народ.


Но все отнякъде трябва да се започне. Желателно е от нещо по-дребно и несъществено, но достатъчно, за да се тренира народът ни на демокрация. Можем да започнем от жилищната си кооперация, от селото, в което живеем /ако изобщо има някой там по-млад от 60 години/, в квартала, в общината. Да проявим активност и на първо време да обсъждаме и да се научим да генерираме идеи, около които да се обединяваме и отстояваме.
Категория: Политика
Прочетен: 945 Коментари: 4 Гласове: 2
Ако шофьорите не пазеха пешеходците, вместо по 600 смъртни изхода годишно на пътищата, щеше да има поне 100 000. Толкова шматки има на улицата, че повече няма за къде. И толкова нехайни са към собствената си безопасност и към живота си...Немалко хора се мъкнат по пътищата и тротоарите, все едно че влачат тяло тежащо по един тон. Толкова тежко и тъжно стъпват, без да се оглеждат. Та те не гледат напред, а камо ли да се оглеждат и настрана. Откъде накъде такова усилие!


Напомня ми една друга статистика. Около 100 000 българи си отиват всяка година от този свят, заради НЕХАЙНОСТ, НЕПОЗНАВАНЕ, МЪРЗЕЛ, ОТДАВАНЕ НА ПОРОЦИ И ПРОСТОТИИ. ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ УМИРАТ ОТ БОЛЕСТИ, ПРИЧИНЕНИ СЪЗНАТЕЛНО ИЛИ НЕСЪЗНАТЕЛНО ОТ САМИТЕ ХОРА. В ТАЗИ ДЪРЖАВА СЕ ИЗЯЖДА НЕВЕРОЯТНО ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО И ТО НЕКАЧЕСТВЕНА, ОТРОВЕНА С ХИМИКАЛИ ХРАНА.  НАПИТКИ, ПЪЛНИ С БОКЛУЦИ, ЦИГАРИ, АЛКОХОЛ И КАКВИ ЛИ НЕ ДРУГИ НАРКОТИЦИ. ХОРАТА СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ПОМИЙНИ ЯМИ. ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ХОРАТА ВЪРВЯТ С ТАКАВА МЪКА ПО ПЪТЯ, ЧЕ ВСЕ ЕДНО МЪКНАТ НА ГЪРБА СОБСТВЕНИТЕ СИ КОВЧЕЗИ. ТО БИВА БИВА УМРЯЛА РАБОТА, АМА ЧАК ТОЛКОВА НЕ БИВА.


И КАТО ГЛЕДАМ КАК СЕ ДЪРЖАТ НА ПЪТЯ, СТАВА МИ ЯСНО. ТОЗИ НАРОД НЕ Е СВИКНАЛ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА СЕБЕ СИ. СВИКНАЛ Е НЯКОЙ ДРУГ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА НЕГО. ПРЕДОСТАВИЛ Е ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ НА ДЪРЖАВАТА СИ.  ТЯ ПЪК СЕ ВЪЗПОЛЗВА САМО ОТ ПАРИТЕ МУ И ГО ОСТАВЯ ДА МРЕ ОТ БОЛЕСТИ И ПРОСТОТИИ. ТОВА Е.
Категория: Политика
Прочетен: 395 Коментари: 0 Гласове: 2




Всички следим какво става в тази част на света. Много наблюдатели и журналисти, които следят събитията в Украйна и около нея, понякога изтъкват използването на двойния аршин от страна на Запада, когато трябва да се вземе страна по един или друг наболял въпрос, при който има противопоставяне на една народност на друга или една държава на друга.

Често се чува приказката: Защо за Косово може, а за Крим и Донбас не може.


Включително и аз съм я използвал, защото наистина се вижда двоен стандарт във вижданията на Запада по тези въпроси. Но нека да се вгледаме внимателно - Косово поиска НЕЗАВИСИМОСТ, А НЕ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ!

ТОВА Е ВСЕ ПАК МЪНИЧКА РАЗЛИКА, НАЛИ. НИКОЙ НЕ ЗНАЕ, ДАЛИ ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ, В КОЕТО КОСОВО ЩЕ СЕ ОБЕДИНИ С АЛБАНИЯ ИЛИ И ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ ЩЕ СТАНАТ ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, КОГАТО ТОЗИ ВЪПРОС НЯМА ВЕЧЕ ДА СТОИ НА ДНЕВЕН РЕД. Който познава поне малко разликите между Косово и Албания ще знае, че въпреки, че говорят един език и са един народ, това са толкова различни хора, че трябва да минат поне едно или две поколения, за да се намалят разликите дотам, че двете албански общности да започнат да СИ ПРИЛИЧАТ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО СЕ РАЗЛИЧАВАТ. Силното противопоставяне между сърби и албанци, включително и на религиозен принцип, доведе до силна верска омраза, която в Албания на практика не съществува. Това е една от причините. Втората е, че все пак Косово е живяла в условията на Югославия, а Албания си беше Енвер Ходжа и нищо друго. По-възрастните знаят разликите. Необходими са както казах поне две поколения. След тях или в Косово ще се появят църкви, каквито ги има навсякъде в Албания, с изключение на най-северната част или в Тирана ще се появат повече джамии и ще заприлича повече на Скопие, отколкото на Тирана. Толкова за Косово и Албания.


Крим НЕ ПОИСКА НЕЗАВИСИМОСТ. НАРОДЪТ НА КРИМ НЕ Е ПО-РАЗЛИЧЕН ОТ НАРОДА НА РУСИЯ ИЛИ УКРАЙНА. ТАМ ХОРАТА СА СВИКНАЛИ НА ДИКТАТУРА. Не са свикнали на демокрация, защото не са видяли демокрация. Какво ще стане, ако те искат да са независими. ТА ТЕ ЦЯЛ ЖИВОТ, ЖИВОТЪТ НА НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ РУСНАЦИ И УКРАИНЦИ Е ЖИВОТ ЗАВИСИМ ОТ ВЛАСТТА И ОТ ДИКТАТОРИТЕ!!! КАК ТАКА ЩЕ ПОИСКАТ НЕЗАВИСИМОСТ! КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ С ТАЗИ НЕЗАВИСИМОСТ? КОЙ ЩЕ ИМ ПЛАЩА ТОГАВА ПЕНСИИТЕ, КОЙ ЩЕ ИМ ПЛАЩА ЗАПЛАТИТЕ? ТЕ СА СВИКНАЛИ ТОВА ДА ГО ВЪРШИ ДЪРЖАВАТА. НЕ СА ПОДГОТВЕНИ ЗА БЪДАТ НЕЗАВИСИМИ И СКОРО НЯМА ДА БЪДАТ. ТОВА СИ Е ОТКРИТА АНЕКСИЯ НА ТЕРИТОРИЯ ОТ СТРАНА НА РУСИЯ. ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ, АКО И ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ - УКРАЙНА И РУСИЯ СА ЕДНИ ТОТАЛИТАРНИ ИЛИ ПОСТТОТАТАРНИ ДЪРЖАВИ, КЪДЕТО НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ И ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ЦЕННОСТИ СА САМО ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ, ТО КОЙ ИМА ПОВЕЧЕ ПРАВА НАД КРИМ И НАД ДОНБАС? ПОВЕЧЕ ПРАВА ИМА РУСИЯ РАЗБИРА СЕ, ЗАЩОТО ТОВА Е РУСКОЯЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ. ТОЕСТ СТАДОТО ОТ ХОРА В КРИМ И ДОНБАС ПРИНАДЛЕЖИ НА ПУТИН, А НЕ НА ПОРОШЕНКО. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ВЪПРЕКИ САНКЦИИТЕ, РУСИЯ Е ПО-БОГАТА ДЪРЖАВА ОТ УКРАЙНА, ПРОСТО ЗАЩОТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ РУСНАЦИТЕ СЛУЧИХА НА ЯК ДИКТАТОР, А НЕ НА СМОТАНИ ДИКТАТОРИ, ПРИ ТОВА КОРУМПИРАНИ, КАТО КУЧМА, ТИМОШЕНКО, ЮШЧЕНКО ИЛИ ЯНУКОВИЧ.

А АКО НА НЯКОЙ МУ КАЖЕШ, ЧЕ КОГАТО ТЕРИТОРИЯТА НА КОЯТО ЖИВЕЕ, СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ РУСИЯ ЩЕ ИМА И ПО-ВИСОКИ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ, САМО ЛУДИТЕ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ. КАЗАНО ПО-ПРОСТО - И В УКРАЙНА НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ И В РУСИЯ НЯМА - ПО-ДОБРЕ Е ТАМ, КЪДЕТО ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ.


ТА ОТГОВОРЪТ НА ВЪПРОСА В ЗАГЛАВИЕТО НА СТАТИЯТА Е: НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ, ЗАЩОТО НАРОД, КОЙТО Е ЖИВЯЛ В УСЛОВИЯ НА СИЛНО ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ДЪРЖАВА, ОТДАВНА Е ЗАГУБИЛ ЧУВСТВОТО СИ ЗА СВОБОДА И НЕЗАВИСИМОСТ. ТОЗИ НАРОД СИ ИСКА "СИЛНАТА РЪКА" И ТОВА Е. ВИЖТЕ САМО ПОСЛЕДНИТЕ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ - ТЕЗИ, КОИТО СЕ ИЗКАЗВАТ ПОЛОЖИТЕЛНО ЗА СТАЛИН СА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ НЕГАТИВНО МНЕНИЕ. САМО СИ ПОМИСЛЕТЕ - ТОЗИ САТРАП Е ВИНОВЕН ЗА СМЪРТТА НА ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ХОРА В СССР И ТОЙ Е ОСНОВНИЯТ ВИНОВНИК ЗА КАСАПНИЦАТА, КОЯТО НЕМЦИТЕ УСТРОИХА В СССР ПРЕЗ 1941г., СЛЕД КАТО ЛИКВИДИРА ФИЗИЧЕСКИ ЦЕЛИЯТ РЪКОВОДЕН СЪСТАВ НА АРМИЯТА ПРЕДИ СБЛЪСЪКЪТ С ГЕРМАНИЯ, ДОВЕЛО ДО ОРГАНИЗАЦИОНЕН ХАОС И МИЛИОНИ ЖЕРТВИ ОЩЕ В ПЪРВАТА ГОДИНА НА ВОЙНАТА. ЗА ГЛАДОМОРА И КОЛЕКТИВИЗАЦИЯТА ДА НЕ ГОВОРЯ. И ВЪПРЕКИ ТОВА, РУСНАЦИТЕ СИ ГО УВАЖАВАТ. ОСТАВАМ С РАЗБИРАНЕТО, ЧЕ ТОЗИ НАРОД ОБИЧА ДА ГО НАСИЛВАТ. ИМА ТАКИВА ХОРА, НАЛИ ЗНАЕТЕ? ЗАЩО ДА НЯМА И ТАКИВА НАРОДИ?
Категория: Политика
Прочетен: 746 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 18.03.2015 20:10
СТИГНАХМЕ ДОТАМ, ЧЕ ТОЗИ СТАТУС ВЗЕ ДА НИ ХАРЕСВА. ПРИМИРИХМЕ СЕ С НЕГО. НАЛИ ИМА ХЛЕБЕЦ ОСИГУРЕН. КАКВО ДРУГО МУ ТРЯБВА ДА ЧОВЕКА, НАЛИ? ПОКРИВ НАД ГЛАВАТА, МАЛКО ТОПЛИНА ЗА ЗИМАТА, КОПРИВА И ЛАПАДЕЦ НА ПРОЛЕТ....КАКВОТО БОГ ДАЛ.

Не е лошо да сме скромни и да не материализираме света по начина, по който го правим сега. Наистина е добре пролетно време да се разходим извън града и да си наберем и лапад и коприва. Да не ви казвам, че дори и в столицата има лапад и коприва. Не е нужно да излизаме извън града. Но тук внимавайте - ще ви дам пример с Драгалевци, Симеоново, Бистрица, Бояна и Княжево - онези южни райони, които са познати на българите със скъпите къщи и в същото това време, с отвратителната си инфраструктура - лоши пътища, липса на канализация на много места, отсъствието на добри училища и детски градини и т.н. Та в тези квартали, близо до градската част има колкото си искате коприва. Но, НИКОЙ НЕ СЪМ ВИДЯЛ ДА Я БЕРЕ? ДАЖЕ И ТОВА ВЕЧЕ НЕ ПРАВИМ. ЧАКАМЕ НАГОТОВО. СЛУЧАЙНО ДА НЕ СЕ СЧУПИМ, КАТО СЕ НАВЕЖДАМЕ ДА БЕРЕМ КОПРИВА. ДА НЕ ГОВОРЯ, ЧЕ ВЕРОЯТНО МНОГО ОТ ХОРАТА НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ТОВА НЕЩО СЕ ЯДЕ И Е ПОЛЕЗНО. РАЗБИРАТЕ ЛИ, КОЛКО МНОГО СМЕ ЗАКЪРНЕЛИ КАТО НАРОД? ХЕМ ИМАМЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ, ХЕМ И НЕ СИ МЪРДАМЕ ПРЪСТА, ЧЕ ДА ГИ РЕШИМ В НЯКАКВА СТЕПЕН. ПЪК И ЩЕ ПОДКРЕПИМ ЗДРАВЕТО СИ...


ЕСТЕСТВЕНО ВСИЧКИ ЗНАЕТЕ, ЧЕ ОСНОВНИЯТ УПРЕК ГО ОТПРАВЯМ КЪМ ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА И БЮРОКРАТИТЕ. Те имат сметка да сме такива смотаняци и те имат сметка ние помежду си да се караме. Но от друга страна нека да не освобождаваме себе си от отговорност, защото ние самите допускаме политиците и бюрократите да правят това с нас и то напълно безнаказано. Дори и им плащаме затова, че създават в наше лице едно ЗАВИСИМО, СТРАХЛИВО, МЪРЗЕЛИВО И БЕЗОТГОВОРНО СТАДО.


Нека първо да "подкараме" политиците и бюрократите.

Сега видяхте затрудненията, които изпитаха хората от Родопите, във връзка с падналия сняг.  Констатацията е, че ВЪПРЕКИ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА КОНЦЕНТРИРА В СЕБЕ СИ НАШИТЕ ПАРИ, ТЯ Е НЕАДЕКВАТНА В ТАКИВА МОМЕНТИ, ЗАЩОТО САМА ПО СЕБЕ СИ ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ДЪРЖАВА Е ДОБРА САМО ТОГАВА, КОГАТО ТРЯБВА ДА УБИВА, А НЕ ДА СПАСЯВА. ВИЖТЕ ПРИМЕРИТЕ С ТОТАЛИТАРНИ В МИНАЛОТО ДЪРЖАВИ КАТО СССР, КИТАЙ, КАМБОДЖА И ДРУГИ, ЧИИТО НАРОДИ ЯДОХА ПОПАРАТА НА ИЗМИСЛЕНИТЕ И ТЪРПЕНИ ОТ САМИТЕ ТЯХ ДИКТАТОРИ И ТЕХНИТЕ ПРИБЛИЖЕНИ. НО КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ СПАСЯВА, ТОТАЛИТАРНАТА ДЪРЖАВА Е АУТ ОТ ИГРАТА.


Спомнете си примера с подводницата "Курск" преди около 15 години. Тогава Путин остава над 100 души моряци да умрат за нищо. Не нареди спасителна операция, първо защото се беше договорил с Буш младши, да не отвръща на удара на американската подводница, която торпилира "Курск" и я потопи и второ, защото РУСКАТА ДЪРЖАВА, КАТО ЕДНА ТИПИЧНА ТОТАЛИТАРНА ДЪРЖАВА, НЯМА СРЕДСТВА ЗА СПАСЕНИЕ, НО ИМА СРЕДСТВАТА ДА УНИЩОЖИ ЦЕЛИЯТ СВЯТ. Нали разбирате разликата - може да унищожи живота на земята, НО НЯМА КАПАЦИТЕТ ДА СПАСИ 100-тина моряка в една подводница.  Още повече, че Северно море е плитко море, не е някакъв океан, че да се оправдават с природни трудности, като голяма дълбочина например. И накрая какво стана? СТАНА ТАКА, ЧЕ ЕДНА ДЪРЖАВА, КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА СТРОИ ТАКИВА ОГРОМНИ СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА СЕЕНЕ НА СМЪРТ, КАТО НОРВЕГИЯ, ИЗВАДИ "КУРСК" ОТ ДЪНОТО НА МОРЕТО И Я ЗАКАРА В МУРМАНС!!! ЗАЩОТО ПОЛИТИКАТА НА НОРВЕГИЯ Е ПО-СКОРО ДА СПАСЯВА, А НЕ ДА УБИВА. ЗАЩОТО НОРВЕЖКИЯ НАРОД УСПЯВА ДА КОНТРОЛИРА ПОЛИТИЦИТЕ СИ И ЦЕНТРАЛНАТА СИ ВЛАСТ КАТО ЦЯЛО. ЗАТОВА.




Да се върнем в БГ. Получи се едно свлачище на пътя Асеновград- Смолян, в района на Юговското ханче. Въпрос на време беше да се случи, защото още от прокарването на този път преди столетия, всяка власт досега е гледала да мине тънко с разходите по строежа и като следствие въпрос на време е да стане свлачище по цялата дължина на участъка от Бачково до Хвойна. И това няма да е последното свлачище разбира се. Няма да ви кажа как е направен пътят от Пирот до Ниш, където сложността на участъка е по-голям от този на пътя Асеновград-Смолян. Сърбите по-добри ли са от нас? Като гледам общо икономическите показатели - не са по-добри, но като гледам пътищата им - по-добри са. Та на въпросния сръбски път никога не съм видял свлачище. Всичко е добре измислено и направено. Но както и да е, станалото - станало. Сега какво правим..



Отива Лиляна Павлова, в качеството си на министър и започват едни обяснения. Нямало тежка техника, много скална маса била паднала, трябвало да се взривява и т.н. Досещам се за една сентенция от Библията: Не го слушай какво говори, а го гледай какво върши. Засега сме на темата говорене.Защо се получава всичко това:
  1. Защо трите общини взети заедно - Асеновград, Лъки и Чепеларе нямат ресурса, за да се справят с този проблем. Отговор, защото парите са централизирани в държавата, демек в София;
  2. Защо двете области взети заедно - Пловдивска и Смолянска, нямат ресурс, да се справят с такова бедстиве? Отговор, защото парите са в София;
  3. Защо Южна България няма ресурс да се справи с това бедствие? Защото парите са в София.
ВСИЧКИ ЧАКАМЕ НА СОФИЯ. А КОГАТО СТАНЕ ПРОБЛЕМ, УСТАНОВЯВА СЕ, ЧЕ СОФИЯ СЕ ОПРАВДАВА. НЯМАЛО ТЕЖКА ТЕХНИКА, НЯМАЛО НЕ ЗНАМ СИ КАКВО СИ. ГЛУПОСТИ. МНОГО Й ПУКА НА СОФИЯ КАКВО СТАВА В СМОЛЯН ИЛИ АСЕНОВГРАД. НА СОФИЯ Й ПУКА ДА ВЗЕМЕ ПАРИТЕ. И ТЪЙ КАТО ВСЕ ОЩЕ ИМА НЯКАКВИ ЖУРНАЛИСТИ, КОИТО ОТРАЗЯВАТ, ЧЕ НЯКЪДЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ПРОБЛЕМ, ТРЯБВА ДА СЕ ИЗМИСЛЯТ ОПРАВДАНИЯ.


Защо един министър трябва да отиде да огледа едно свлачище? И Лиляна и Бойко са като някакви шматки - търчат като невидели от единия край на България до другия. Сега им е паднало да се разходят и няма да пропуснат това. Ако се съберат разходите на всичките тези техни пътувания, ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ЩЕ УСПЕЕМ ДА СЕ СДОБИЕМ С ТЕЖКАТА ТЕХНИКА, КОЯТО СЕГА Я НЯМАМЕ, ЗА ДА ПОЧИСТИМ СВЛАЧИЩЕТО. ПЪК НЕ САМО НЕГО. НО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ЗАЛОЖИЛИ НА РЕКЛАМАТА. ПОСТОЯННО СЕ ПОЯВЯВАТ ПО ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ, ЗА ДА НИ ОБЯСНЯВАТ, КОЛКО МНОГО УСИЛИЯ ПОЛАГАТ ЗА НАС. В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПАРИТЕ ГИ НЯМА. ПОХАРЧЕНИ СА ЗА ГЛУПОСТИ - ИЛИ ЗА ЧИНОВНИЧЕСКИ ЗАПЛАТИ ИЛИ ЗА ИЗМИСЛЕНИ ХАРЧОВЕ ОТ СЪЩАТА ТАЗИ ДЪРЖАВА. ЧУДНА РАБОТА - НАМИРАТ ПАРИ ДА СЕ ШЛЯЯТ НАСАМ НАТАМ, НО НЯМАЛО ПАРИ ЗА ТЕЖКА ТЕХНИКА.

КРАЖБА, ТОВА Е ИСТИНСКАТА ДУМА. НЕ САМО ПАРИТЕ, ДУШИТЕ СА НИ ОТКРАДНАЛИ ТЕЗИ, ЗАЩОТО СЕ ВРЪЗВАМЕ НА ДУМИТЕ ИМ, ВМЕСТО ДА ГЛЕДАМЕ ДЕЛАТА ИМ.


Ето ви още примери - военен хеликоптер спасил родилка. Но проблемът бил, че ефективността на тяхната работа като цяло била ниска. Защо? Ами защото този хеликоптер е ПОДГОТВЕН ДА УБИВА, А НЕ ДА СПАСЯВА. И КАТО НЯМА ЗА УБИВАНЕ, ТЕ СТОЯТ НЕИЗПОЛЗВАНИ, А ВОЕННИТЕ, КОИТО ГИ УПРАВЛЯВАТ, ИГРАЯТ КАРТИ ОТ СКУКА, ДОКАТО ЮЖНА БЪЛГАРИЯ Е ОБХВАНАТА ОТ СНЕЖЕН АД. Ето това е централизираната държава - пълно безхаберие и крадене на парите на индивидуалните лица, общините и населените места. И лоша организация. Всеки се оправдава, че това не е негова работа, като в същото време бездейства. Какво прави родната ни армия? Ами ако по време на военна криза, не дай си Боже, се наложи да се прави такова разчистване, какво ще каже родната ни армия? Кой ще разчисти свлачището, че да минат военните машини? Защо сега армията ни няма техника, която да разчисти това свлачище бързо и без много приказки? КАКЪВ ПО-ДОБЪР ШАНС АРМИЯТА НИ ДА СЕ ПРОЯВИ В МИРНО ВРЕМЕ ОТ ТОЗИ? ДА, АМА НЕ. ТОВА НЕ Е ТЯХНА РАБОТА. ТЯХНАТА РАБОТА Е ДА СИ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ И ДА СЕ ОПРАВДАВАТ, ЧЕ ТОВА НЕ Е ТЯХНА РАБОТА. АРМИЯТА НИ НЯМАЛА РАБОТА В МИРНО ВРЕМЕ. ПО-ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ НЕ БЯХ ЧУВАЛ ДОСЕГА. АМИ ПРОМЕНЕТЕ ШИБАНИТЕ ЗАКОНИ И НАМЕРЕТЕ РАБОТА НА ТЕЗИ 30 000 ЧОВЕКА, НА КОИТО ИМ ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИ. АКО НЕ ДРУГО, ПОНЕ ДА НЕ ДЕБЕЛЕЯТ ОТ БЕЗДЕЙСТВИЕ.

Защо областите Пловдив и Смолян да нямат ресурс за един хеликоптер, оборудван за спасителни дейности? Тази част на България е населена с повече от половин милион българи. И никой да не ми казва, че тези хора не могат да отделят пари за оборудван в спасителните дела хеликоптер! Тази машина може да бъде оборудвана и за контрол върху незаконната сеч в региона. Там всеки сече едно към гьотьоре, а контролът е занижен. Особено в циганската зона на Ракитово. Но откъде пари, след като центърът е взел парите на регионите.


От времето на Живков се говори за децентрализация на управлението, но баницата никой не иска да я дели с друг. НЯМА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО, БЕЗ ФИНАНСОВ РЕСУРС И БЕЗ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ, КОИТО ДА ДАДАТ ПОВЕЧЕ ПРАВА НА ОБЩИНИ И НАСЕЛЕНИ МЕСТА ДА ПРИВЛИЧАТ ИНВЕСТИЦИИ, КАТО ПРЕДЛАГАТ ПО-ДОБРИ УСЛОВИЯ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ. ДОКАТО ВСИЧКО ТОВА СЕ РЕШАВА НА ЦЕНТРАЛНО НИВО - И РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ И РУШВЕТИТЕ, НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ. А ТО НЯМА И КАК ДА СЕ ПРОМЕНИ. ВИЖТЕ ЗАГЛАВИЕТО - НИЕ СМЕ ТЪЛПА ОТ ОПЛАКВАЩИ СЕ ЧОВЕКОПОДОБНИ ИНДИВИДИ. И ВМЕСТО ДА КОНТРОЛИРАМЕ ТЕЗИ, КОИТО НИ КРАДАТ, НИЕ СМЕ СЕ ОСТАВИЛИ ТЕ ДА НИ КРАДАТ. ЗАТОВА НЯМАМЕ ПАРИ. ЗАЩОТО НЯМАМЕ СВОБОДА ДА ВЗЕМЕМ ЖИВОТА СИ В СВОИТЕ РЪЦЕ И ДА НЕ РАЗЧИТАМЕ НИТО НА ЛИЛЯНА ПАВЛОВА, НИТО НА БОЙКО БОРИСОВ. ЗАЩОТО КОГАТО РАЗЧИТАМЕ НА ДРУГ, ВМЕСТО НА НАС САМИТЕ, СЕ СТИГА ДО СЕГАШНОТО НИ РАЗКАПВАЩО СЕ СЪСТОЯНИЕ НА МОРАЛНА, ИКОНОМИЧЕСКА И ДЕМОГРАФСКА ДЕГРАДАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ. САМОУБИВАМЕ СЕ И ТОВА Е.
Категория: Политика
Прочетен: 810 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 18.03.2015 09:48
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2015/03/17/3-godishno-romche-zahapa-cigara-che-i-mu-se-radvat.257540


Нямам кой знае какъв коментар на това. Много пъти съм казвал, че паричните помощи не са най-добрият начин да помогнеш на някого. Паричните помощи в този и много други случаи отиват за покупката на цигари и алкохол.


НЯМА ЦИГАНСКО СЕМЕЙСТВО, КОЕТО ДА СЕ ЛИШИ ОТ ЦИГАРИ И АЛКОХОЛ И ДА ПРЕДПОЧЕТЕ ДА ДАДЕ ПАРИТЕ ОТ ПОМОЩИТЕ ЗА КНИГИ ЗА ДЕТЕТО.
Категория: Политика
Прочетен: 595 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 17.03.2015 14:23
Но както се казва, хората и държавите правят, това, което им се позволи. Ако им се позволи да харчат безотчетно, те ще го направят, няма значение дали става дума за отделен индивид като цяло или държавата като цяло.


Вярно е, че има национални особености, защото едно е манталитетът на естонците, а друг е на гърците, но като цяло принципът, че всеки прави това, което му се позволи е валиден, независимо от националните особености.


Простичко защо Гърция е в криза:
  1. Дългът достигна нива от 320 милиарда евро. От тях около 220 милиарда са държавните дългове;
  2. Дългът малко по малко се преструктурира - преди години беше преобладаващо дълг към частни институции - банки, пенсионни фондове, инвестиционни къщи и т.н. Сега Тройката влиза в тези дългове, защото каквото и да си говорим, Тройката е защитник на интересите на същите тези кръгове, които са предоставили кредити на Гърция. Някой трябва да плати сметката, а както е известно, наднационалните институции са "надлежни" затова, защото никой няма да им държи сметка след това как са похарчили парите на данъкоплатците. Отговорността се размива;
  3. Гърция отбелязва понижение на БВП с около 6%, но това е нищо в сравнение с онова, което я чака. Единственото спасение, гърците да задържат този стандарт на живот, който са имали или единствената възможност той да спадне незначително е, светът да се откаже от вземанията си от тази страна. Гърция няма икономика, която да може да плати това задължение. Социализацията и комунизацията на страната са толкова вкоренени в гръцкото съзнание, че нито им се иска да намалят доходите си, а в същото време не искат и да си платят дълговете;
  4. Ако все пак гърците бъдат принудени да си платят дълговете, а това не е никак трудно, ако световната финансова общност се обедини в своята твърдост по отношение на тези дългове, то те трябва да приемат факта, че доходите им трябва да намалеят съществено, но не с проценти, а с пъти, защото те ще искат да запазят комунистическата си система за защита. Така няма да загубят работните си места, но ще трябва да работят за 400 евро заплата и да получават по 150 евро пенсия, както е при нас. Хората обаче свикват много по-бързо с увеличенията на доходите, отколкото с намаленията. Последните могат да предизвикат революция, а революцията е най-добрият начин да се изчистят дълговете и да се започне на чисто. Само че ни кой не знае какви ще бъдат глобалните дългосрочни политически и икономически последици за страната.  Да не стигне дотам, че гърци да идват да работят в България, за смях на всички, които сега ни се смеят;
  5. Не може да има конкурентна икономика, ако държавата е основният участник в нея. Примерът с Германия не е много удачен, защото там държавният дял в общата икономика се дължи главно на големи енергийни мастодонти, като НЕК, но по-добре управлявани, които не оказват съществено влияние на конкурентноспособността, чрез манипулиране на енергийните цени. Влаковете също работят и печелят добре, заради високите цени на билетите. Така че, гръцката икономика няма какво да предложи на света в замяна на дълговете си. Гърците не искат да продават държавни фирми и имущества, не искат да реформират пазара на труда, не искат да свикнат с мисълта, че държавата не може да продължава да бъде голям работодател и че държавата няма да се намесва пряко в икономиката, не искат и това е. Сега всички са в очакване, докъде ще доведе твърдоглавието на гърците, не само самата Гърция, но и Европа, като редовен член на еврозоната и ЕС.

Остава открит един въпрос, който никой не задава. ЗАЩО СЛЕД КАТО ВСИЧКИ СА ЗНАЕЛИ, ЧЕ ГЪРЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА ПРОИЗВЕЖДА ТОЛКОВА БВП, ЧЕ ДА СИ ВРЪЩА ЗАЕМИТЕ, ЗАЩО ЧАСТНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ СА ПРОДЪЛЖАВАЛИ ДА ДАВАТ КРЕДИТИ НА ГЪРЦИЯ. ИМА И ОЩЕ - ЗАЩО ЕЦБ И ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ НА МНОГО ДЪРЖАВИ ДЪЛГО ВРЕМЕ СА ДОПУСКАЛИ, ГРЪЦКИТЕ ЦЕННИ КНИЖА ДА СЕ ВОДЯТ КАТО БЕЗРИСКОВИ? ЗАЩО АГЕНЦИИТЕ ЗА КРЕДИТЕН РЕЙТИНГ НЕ СА РЕАГИРАЛИ НАВРЕМЕ И НЕ СА СВАЛИЛИ ГРЪЦКИЯ РЕЙТИНГ ОЩЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ, ИМАЙКИ ПРЕДВИД ТЕНДЕНЦИЯТА НА НАРАСТВАНЕТО НА ДЪЛГА? НИМА НЕ СА ВИЖДАЛИ, ЧЕ ГЪРЦИТЕ СА ИЗПЛАЩАЛИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ С НАТРУПВАНЕТО НА НОВ ДЪЛГ? И ДАЛИ ЗАТОВА МЕЖДУНАРОДНИТЕ КРЕДИТОРИ ИЗКУПУВАТ ЧАСТЕН ДЪЛГ, ЗАЩОТО ИМЕНТО ТРОЙКАТА Е ОСНОВНИЯТ ВИНОВНИК, НА ГЪРЦИЯ ДА Й БЪДЕ ПОЗВОЛЕНО ДА НАТРУПА ДЪЛГОВЕ, КОИТО НЕ МОЖЕ ДА ПОГАСЯВА?

И ЗАЩО МЕРКИТЕ НЕ ДАВАТ РЕЗУЛТАТ. ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 3 ГОДИНИ, ВЪПРЕКИ НАМЕСАТА НА ТРОЙКАТА, ДЪЛГЪТ СПРЯМО БВП НА ГЪРЦИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ. ВИНАГИ СЪМ КАЗВАЛ, ЧЕ В ЕДНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ВСЕКИ САМ СИ ПЛАЩА СМЕТКАТА. АКО НЕ МОЖЕ, ПОТЪРПЕВШИ СА ТЕЗИ, КОИТО СА СИ ПОВЕРИЛИ ПАРИТЕ ИЛИ СА СЕ ДОВЕРИЛИ НА ТАКИВА ПАРТНЬОРИ. СВЕТОВНИТЕ ФИНАНСИ ОБАЧЕ СА ТОЛКОВА ГЛОБАЛНИ, ЧЕ СА ИЗВЪН ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ДЪРЖАВИТЕ ДА ГИ КОНТРОЛИРАТ. И ЗАТОВА ВСИЧКИ ПРИЕМАТ, ЧЕ НЯМА ПАЗАРНИ ОТНОШЕНИЯ, А ИМО РЕГУЛИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА И НАДНАЦИОНАЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ОТНОШЕНИЯ. НО ТЪЙ КАТО ТЕ НЕ МОГАТ ДА РЕГУЛИРАТ ВСИЧКО И ВСИЧКИ, НАКРАЯ СЕ ПОЛУЧАВА ТОВА, КОЕТО СЕ ПОЛУЧИ С ГЪРЦИЯ.


СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ТИП УПРАВЛЕНИЕ, ПЪЛНО БЕЗХАБЕРИЕ И ОТСЪСТВИЕТО НА ПАЗАРНИ ПРИНЦИПИ В ИКОНОМИКАТА ПЛЮС АЛЧНОСТ НА БАНКЕРИ, КОИТО ДАВАТ КРЕДИТИ, ВЪПРЕКИ РИСКОВЕТЕ И ВСИЧКО ТОВА Е ПРАВЕНО ПОД БЛАГОВИДНИЯ ПОГЛЕД НА ЦЕНТРАЛНИ БАНКЕРИ И ШЕФОВЕ НА МЕЖДУНАРОДНИ ИНСТИТУЦИИ И ИНСТИТУЦИИ ЗА КРЕДИТЕН РЕЙТИНГ. ВСИЧКИ СА В КЮПА СТАНА НЕЩО КАТО БДЖ, НО В ГОЛЯМ МАЩАБ. НАКРАЯ ПАК НИЕ ПЛАЩАМЕ СМЕТКАТА. КАКТО ВИ КАЗАХ - ПРИ ОТСЪСТВИЕТО НА ИСТИНСКИ ПАЗАРНИ ОТНОШЕНИЯ, НИКОЙ НЕ СИ ЗНАЕ СМЕТКАТА.

Категория: Политика
Прочетен: 346 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 18.03.2015 09:21
2 3 4  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187250
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Март, 2015  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031