Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187120 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Март, 2016 г.
2 3 4  >  >>
 Всичко зависи от политиката на правителството. Цялата икономика, животът ни - всичко. Преди години корейците решиха, че от най-бедната страна в света, ще произвеждат и продават на света индустриални стоки. Всичко изглеждаше много наивно, на фона на разсипаната страна, след войната на полуострова през 1953г. Но правителството имаше ясен поглед върху това, какво иска да постигне. По същото това време, българското правителство провеждаше все още насилственият процес на колективизацията на селското стопанство, което докара гладни години за страната. Имах колега, с който работехме в една известна българска обществена институция, който ми разправяше, че неговото семейство са оцелели, като са яли сланина и каквото намерят в полето - лапад, коприва и т.н. Българското правителство се е занимавало тогава с ПОЛИТИЧЕСКА ИКОНОМИЯ в нейния грешен вариант - убийство на дребния собственик на земя. Няколко години преди това, индустриалните предприятия са били национализирани, тоест откраднати от собствениците - 1947г. И въпреки целият ентусиазъм на комунистическата партия, първите 15 години от преврата през 1944г. са били икономическа катастрофа за страната ни. Индустриализацията на България е започнала с няколко години след тази в Южна Корея. Големи мастодонти, енергоемки и трудоемки, захранвани от труд, който не е бил нито свободен, нито производителен. За разлика от Корея, България до този момент е имала макар и малко предимство в областта на индустрията, което предимство е било изгубено след преврата през 1944г. Да не забравяме, че когато Добри Желязков е направил своята фабрика в началото на 19-ти век в Сливен, когато българските търговци са продавали българска продукция, произведена от български земеделски и занаятчийски задруги, из пазарите на империята, от Цариград, до Измир или Александрия, корейците са живеели в колиби от слама. Но това е минало. Комунистите никога не са могли да организират нито производство, нито търговия като хората. Режимът в Корея също не е бил демократически, както и в България. И там основните производствени мощности в областта на металургията, например, са били държавни. Но за разлика от България, там не са управлявали комунисти. Да не забравяме кой ти е съюзник. Едно е да те подкрепя Америка, друго е СССР, където една ютия не можаха да направят като хората.

След провалът на социализма в България, защото това си беше провал, породен именно от невъзможността на еднопартийната система и комунистическата партия да се променя съобразно пазарната среда, която иска мигновенни реакции, в зависимост от изискванията на клиентите, се отиде към разграбване на съществуващите производствени мощности и предаването им за отпадъци. 

Каква икономика създадоха. Казвам СЪЗДАДОХА, защото това нашето е икономика, която е създадена от комунистическата партия, при нейното разпадане на други партии и партийки, която основна цел по време на техните управления на страната е да откраднат колкото се може повече, опирайки се на властовия ресурс.

  1. Икономиката ни не е достатъчно конкурентноспособна;
  2. Икономиката ни е много ресурсоемка, в това число енергоемка;
  3. Икономиката ни е на практика монополизирана в продължение на времето след преврата срещу Живков. Политическият монопол създаваше икономически монопол и обогатяване на близките до властта хора;
  4. Постоянно пада потенциала на човешкия ресурс, от гледна точка на образователно и квалификационно ниво. Икономиката има нужда от квалифицирани кадри в областта на информационните технологии, а държавата ни харчи парите, за да създава никому ненужни икономисти.
  5. Задълбочаване на демографския проблем. Опитайте се да намерите хора за работа и ще разберете за какво говоря;
  6. Създаване на прослойка от "болни" и "страдащи" хора, които имат нужда от "помощ". Всеки седми е инвалид, а всеки трети разчита на парична или друга помощ от обществените фондове. Мераклиите за работа са вече по-малко от тези, които са мераклии да получават пенсия.
  7. Няма съществени инвестиции в експортно ориентирани производства. Чуждестранните инвестиции, ако това са чуждестранни инвестиции, са насочени в това, да контролират местния пазар - енергоносители, банки и застрахователни компании, търговски вериги и по-голямата част от туристическия бизнес и т.н. Като изключим това, че изнасяме ток, всички изброени други компании разчитат на това, да вземат парите на българина, като все още нямат капацитет да вземат парите на чужденците.
  8. Създадоха икономика на "ХОТЕЛИТЕ, ЗАВЕДЕНИЯТА, ФУРНИТЕ, ФРИЗЬОРСКИТЕ САЛОНИ И САЛОНИТЕ ЗА МАСАЖИ, РЕСТОРАНТИТЕ, КРЪЧМИТЕ И БАРОВЕТЕ. Създадоха икономика, която ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ ВЕЧЕ СЪЗДАДЕН ПРОДУКТ. СЪЗДАДОХА ВТОРИЧНА ИКОНОМИКА. Това е характерно за бедните държави, за простия бизнес модел за развитие. Но такива са възможностите на българското правителство, което иска всичко да контролира и в това си желание, СЪЗДАВА ТОКСИЧНА СРЕДА ЗА РАЗВИТИЕ НА БИЗНЕСА. И СЛЕД ТОВА ЗАЩО НАРОДЪТ МРАЗЕЛ БОГАТИТЕ. ЧЕ КАК ДА ГИ ОБИЧА, КАТО СЪЩИТЕ ТЕЗИ БОГАТИ СА ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО - ОТ НЕГОВОТО ДЕЙСТВИЕ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЕ.

Необходима е съществена промяна, която да ни направи конкурентноспособни и жизнени. Да ни направи търсени на международния пазар на стоки и услуги и то на такива, с висока принадена стойност. За тази цел е необходимо да се създаде високо-образована и възпитана работна сила, на която да й се обезпечи възможности за развитие тук в България, а не някъде навън, както е сега. Необходимо е такава политическа икономика, която да гарантира свободата на конкуренцията, демонополизацията на пазара, прилагане на пазарните принципи за развитие на икономиката, като неизменно в основата стои изискването ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДА ПРИТЕЖАВАТ БЪРЗ Е ЕФЕКТИВЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА КОРЕКЦИЯ НА ВЗЕТИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ МЪЖЕ РЕШЕНИЯ. МЕХАНИЗЪМ НА ОТЗОВАВАНЕ НА ВСЕКИ ЕДИН ВАЖЕН ПОЛИТИК ИЛИ УПРАВИТЕЛ НА ДЪРЖАВЕН ИЛИ ОБЩЕСТВЕН БИЗНЕС И ПРЕКЪСВАНЕ НА ЗАВИСИМОСТИТЕ, КОИТО СЕГА СЪЩЕСТВУВАТ, В ТОЗИ ОТВРАТИТЕЛЕН ПАРТИЕН МОДЕЛ НА ПОЛИТИКА И ИКОНОМИКА. ТОГАВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В РОЛЯТА НА ИКОНОМИЧЕСКИ, ПОЛИТИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН ФАКТОР В ЕВРОПА

ВСЯКА ЕДНА ИКОНОМИКА ЗАВИСИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО. АКО ЮЖНА КОРЕЯ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА ВЪВ ФАБРИКА НА СВЕТА, ТОВА Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. АКО БЪЛГАРИЯ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ЕВТИНА АЛКОХОЛНА ДЕСТИНАЦИЯ ЗА БЕДНИ ТУРИСТИ, ТОВА СЪЩО Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. АКО ЕДНА СТРАНА ПРОИЗВЕЖДА И ПРОДАВА ЛЕКИ АВТОМОБИЛИ, А ДРУГА ПРОИЗВЕЖДА И ПРОДАВА ЖИТО, ТОВА СЪЩО Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. АКО ЕДНА В ЕДНА ДЪРЖАВА ДОЙДАТ ТАКИВА ФИРМИ КАТО  IBM И EMC, ТОВА СЪЩО Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО - ВИЖ ПРИМЕРА С ИРЛАНДИЯ. АКО ФИРМИ НАПУСКАТ ЕДНА ДЪРЖАВА, ТОВА СЪЩО Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.  


НЯМА КАК ДА СЪЩЕСТВУВА ЗДРАВА БИЗНЕС СРЕДА, КОЯТО ДА ОСИГУРИ ЕФЕКТИВНО ПРОИЗВОДСТВО НА СТОКИ И УСЛУГИ, КОИТО ДА ПРОДАВАМЕ В ЧУЖБИНА, АКО НЯМА ЗДРАВА АДМИНИСТРАТИВНА СРЕДА, ОСВОБОДЕНА ОТ ИЗЛИШНИ ФОРМАЛНОСТИ, КОИТО ПОЧТИ ВИНАГИ ВОДЯТ ДО КОРУПЦИЯ И СУБЕКТИВИЗЪМ. ПОЛИТИЦИТЕ И БЮРОКРАТИТЕ СА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НА КОРАБА, НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ И ТОЙ ЩЕ ОТИДЕ В ТАЗИ ПОСОКА, В КОЯТО ТЕ Я КАРАТ ДА ВЪРВИ. НО НИЕ, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, КРАЙНО ВРЕМЕ Е МАЛКО ДА СЕ ОГРАМОТИМ И ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ УДОБНОТО ОПРАВАТЕЛНО СЪСТОЯНИЕ НА ОТРИЦАНИЕ И НЕГАТИВИЗЪМ, ЧЕ НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НАС И ДА СИ КАЖЕМ, КАКВО НИ Е НА СЪРЦЕТО, БЕЗ ДА ОЧАКВАМЕ, ЧЕ НЯКОЙ ИЗРИЧНО ЩЕ НИ ПИТА ЗА ТОВА. НИЕ СЪЩО ТРЯБВА ДА ПОЕМЕМ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ, КАТО КОНТРОЛЕН МЕХАНИЗЪМ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЗАЩОТО АКО НЕ ГО НАПРАВИМ, ЩЕ СИ ОСТАНЕМ В ТОЗИ СЕЛСКИ, В ГРУБИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ, В КОЙТО И СЕГА СЪЩЕСТВУВАМЕ - ДА РАЗЧИТАМЕ НА ПЕНСИЯТА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ И НА ТОВА, КОЕТО ТЕ СА ПРОИЗВЕЛИ В ГРАДИНАТА НА СЕЛО.
Категория: Политика
Прочетен: 1738 Коментари: 8 Гласове: 2
Последна промяна: 30.03.2016 13:27
 Сега се връщам от провинцията. Бях в един град, който има население от 30 хиляди души. Ползвам дребни услуги от местен занаятчия. Питам го как е бизнесът, а той ми отговаря, че не може да смогне с работата.

Казвам му, да наеме хора, за да се справи, а той ми каза: НЯМА ХОРА ЗА РАБОТА. ТЪРСЯ, ПУСКАМ ОБЯВИ, ПИТАМ...НЯМА ХОРА ЗА РАБОТА. Гледам кафенетата пълни. Висят там на едно кафе по цял ден, говорят глупости, но не им се работи. Родителите им дават някакви пари, за да се шляят насам натам и това е.



И тъй като "няма хора за работа", впрегнал е дъщеря си да му помага. Имат малка работилничка и никак не работят евтино. Да, но качеството е много добро и затова клиенти има от почти цялата област, че и извън нея. ТЕЗИ ХОРА НЕ ИЗПИТВАТ ЗАТРУДНЕНИЯ ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ФИНАНСИРАНЕ. НЕ ИЗПИТВАТ НУЖДА ОТ ТОВА ДА "УСВОЯВАТ" ДЪРЖАВНИ ПАРИ. ТЕ ПРОСТО ИМАТ НУЖДА ОТ РАБОТНА РЪКА, КОЯТО ДЪРЖАВАТА Е УСПЯЛА ЕДНА ЧАСТ ОТ НЕЯ ДА ИЗГОНИ ОТ СТРАНАТА, А ДРУГАТА  ДА НАПРАВИ ТАКА, ЧЕ ЗА НИЩО ДА НЕ СТАВА. СЛЕД КАТО СЕ РАЗДЕЛИХМЕ С ТОЗИ МАЙСТОР, СТАНАХ СВИДЕТЕЛ, КАК ЧЕТИРИМА ЦИГАНИНА, ТРИ ЖЕНИ И ЕДИН МЪЖ, КАК СЕ ПОДПИРАХА НА ЛОПАТИТЕ И НА МЕТЛИТЕ СИ, ПРАВЕЙКИ СЕ, ЧЕ ПОЧИСТВАТ ЦЕНТРАЛНИЯ ПАРК НА СВИЩОВ. НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ, АКО СА НАЕТИ ПО ПРОГРАМА ЗА СПРАВЯНЕ С БЕЗРАБОТИЦАТА. ДЪРЖАВНА РАБОТА. И ЧЕТИРИМАТА ПУШЕХА ЦИГАРА СЛЕД ЦИГАРА И НИЩО НЕ РАБОТЕХА. ТЕ РАБОТАТ ВЕРОЯТНО ЗА МРЗ ИЛИ ТОВА Е 420 ЛЕВА. ЗА ТАЗИ РАБОТА ВЕРОЯТНО ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ МНОГО ПОВЕЧЕ КАНДИДАТИ, ОТКОЛКОТО ЗА ПОМОЩНИК НА МОЯ МАЙСТОР. ЗАЩОТО ЗА "РАБОТАТА", КОЯТО РАБОТЯТ, АКО ТЕЗИ ЦИГАНИ СА ПРИ НЕГО, НЕ ВЯРВАМ ДА ИМ ДАДЕ И 50 ЛЕВА НА МЕСЕЦ, КАМО ЛИ 420. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО. ОТ ДЪРЖАВНОТО И ОБЩИНСКОТО НАЙ-ЛЕСНО СЕ КРАДЕ - ПАРИ, РЕСУРСИ, ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, РАБОТНО ВРЕМЕ И Т.Н.


Та това е един от проблемите на малкия бизнес в България. На народа вече не му се работи. Ако е работа в банка или в държавната администрация или в МВР, кандидати колкото искат. По 60 или 70 души кандидатстват за едно работно място. Най-търсени са онези места, където се работи на чисто и топло и където всеки може да си вземе чантичката, когато му свърши работното време. През последните десетилетия, правителството окончателно изхайлази народа. Колко трудно ми е да видя онова прословуто българско трудолюбие, за което толкова много се е говорило в миналото. Всеки може да има свое обяснение за случващото се. Ето моето обяснение:


ДЪРЖАВАТА ОПОРОЧАВА ВСИЧКО, ДОРИ И ЧАСТНИЯ БИЗНЕС. ВСИЧКО, ВСИЧКО Е ОПОРОЧЕНО, ЗАЩОТО НЕ ПАЗАРЪТ Е ОЦЕНИТЕЛЯТ НА ТРУДА И КРИТЕРИЯТ ЗА ТОВА, КОЙ Е СПОСОБЕН И КОЙ НЕ Е. ЗАЩО ТОЛКОВА СА ТЪРСЕНИ ИМЕННО ДЛЪЖНОСТИТЕ ОТ ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ПОЛИЦИЯТА, ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ И ВСЯКАКВИ ХРАНТУТНИЦИ? ЗАЩОТО ПАРИ С ЧЕСТЕН ТРУД В ТАЗИ СТРАНА СЕ ПРАВЯТ МНОГО ТРУДНО. ТАКАВА Е СИСТЕМАТА. В ЕДНА ДЪРЖАВА, КЪДЕТО НЯМА ДОСТАТЪЧНО ИКОНОМИЧЕСКА И ПОЛИТИЧЕСКА СВОБОДА, ПАРИ ТРУДНО СЕ ПРАВЯТ. ВСИЧКО Е ПОД КОНТРОЛАТА НА ВЛАСТТА - ДЪРЖАВНА И ОБЩИНСКА. ВСИЧКО Е ПОД КОНТРОЛА НА ПАРТИЯТА ИЛИ НА НЕЙНИТЕ ПРОИЗВОДНИ. ПОГЛЕДНЕТЕ КЛАСАЦИИТЕ - ДЪРЖАВИТЕ, В КОИТО АДМИНИСТРАЦИЯТА ТОРМОЗИ БИЗНЕСА, А ТОВА Е ПРИМЕРЪТ С БЪЛГАРИЯ, С ГЪРЦИЯ И С ДРУГИ ТАКИВА СТРАНИ, СА ОСНОВНИ ДОНОРИ НА РАБОТНА РЪКА ЗА ДЪРЖАВИТЕ, В КОИТО ТАКАВА СВОБОДА Е НАЛИЦЕ, А ОБИКНОВЕНО ТОВА СА БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ. БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ ДАВАТ ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА НА ГРАЖДАНИТЕ СИ, А БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО БЪЛГАРИЯ, ОГРАНИЧАВАТ ИКОНОМИЧЕСКАТА СВОБОДА. ЗАТОВА СЪЩЕСТВУВА ТАКЪВ ПАРАДОКС - ВИСОКА БЕЗРАБОТИЦА, А КАТО ПОТЪРСИШ ХОРА ЗА РАБОТА, РАЗБИРАШ ЧЕ Е ТРУДНО ДА НАМЕРИШ ТОЧНИТЕ ХОРА. 

СВОБОДАТА Е ВАЖНА ПРЕДИ ВСИЧКО ЗА ТАКИВА ДРЕБНИ БИЗНЕСИ, КАТО НА МОЯТ ПОЗНАТ, ЗАНАЯТЧИЯТА. ГОЛЕМИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ, КРУПНИТЕ БАНКИ, ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ КОМПАНИИ, КОМПАНИИТЕ В ЕНЕРГИЙНИЯ СЕКТОР И ВСИЧКИ ДРУГИ, КОИТО РАБОТЯТ В НЕЗАПАРНА СРЕДА, НЯМАТ НУЖДА ОТ ТАЗИ СВОБОДА.

ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ МОНОПОЛ И НАШАТА ДЪРЖАВА ИМ ГО ОСИГУРЯВА, ВЪПРЕКИ, ЧЕ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НЕ ГО ПОЗВОЛЯВА. НАМИРА НАЧИН ДА ОБЕЗПЕЧИ ПРЕКРАСНИ УСЛОВИЯ ЗА РАБОТА НА ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ. ГОЛЕМИТЕ НЯМАТ НУЖДА ОТ СВОБОДА. ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ КОНТРОЛ. ОТ КОНТРОЛ ВЪРХУ ОНОВА НЕЩО, НА КОЕТО МУ ВИКАТ ПАЗАР, ВЪПРЕКИ, ЧЕ ПАЗАР С ТАКЪВ КОНТРОЛ НЕ Е ПАЗАР.  ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ СА КАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО. ИСКАТ ДА КОНТРОЛИРАТ НЕЩАТА, ОТ ПОЗИЦИЯТА НА ГОЛЕМИЯ, НА СИЛНИЯ, НА БОГАТИЯ. ЗАТОВА СИМБИОЗАТА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВО И ГОЛЕМИ КОРПОРАЦИИ Е ЗЛОБОДНЕВНА ТЕМА НА РАЗГОВОР ОСОБЕНО В КОРПОРАТИВНА АМЕРИКА, КЪДЕТО РЕШЕНИЯТА НА ПРАКТИКА СЕ ВЗЕМАТ ИМЕННО ОТ КОРПОРАЦИИТЕ, СПОСОБНИ ДА ОТДЕЛЯТ МИЛИАРДИ ЗА ДА КУПЯТ МЕДИИТЕ, СЛУЖБИТЕ И ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ. ПРИ НАС СИТУАЦИЯТА Е ОЩЕ ПО-ЗЛЕ. ЗАЩОТО В АМЕРИКА КОРПОРАЦИИТЕ ПРИТЕЖАВАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, А ПРИ НАС МАФИЯТА ПРИТЕЖАВА ПРАВИТЕЛСТВОТО. А ПРИ ЛИПСА НА СВОБОДА, СВОБОДНО МОЖЕМ ДА КАЖЕМ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е МАФИЯТА, КОЯТО В СЛУЧАЯ ИГРАЕ РОЛЯТА НА МАФИЯТА НА ЕДРО.


Категория: Политика
Прочетен: 702 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 30.03.2016 11:29
 Много често спорим за практическите аспекти на закона за привличането. Опитвам да открия, къде е границата между идеята за оценката на рисковете и действието на закона за привличането, според който няма нужда да планираш рискове, защото така предизвикваш събития.


Може би народът ни не е бил запознат с този закон, след като е измислил такива поговорки като: "Покрий млякото, за да не го лочат котките" или "Лошото куче пази къщата" или "Вържи попа, за да ти е мирно селото" и други такива.


Ето една случка от вчера, която ме изкара от равновесие. Бяхме в Крива Паланка по работа. Това е малко градче в съседна Македония. Направихме срещата. Беше супер. Хем работа, хем и приятно изкарване. Смяхме се от сърце на вицове и на различни шеги, които бяха съществена част от срещата. По едно време си тръгнахме към България и пристигнахме на границата в рамките на половин час след срещата.

Там гледаме има опашка от автомобили. А от толкова преминавания по границите знам, че ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА ОПАШКИТЕ ПО ГРАНИЦИТЕ ТОВА СА ЛОШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ - И ОТ БЪЛГАРСКА И ОТ МАКЕДОНСКА. НА ТЕЗИ ХОРА НЕ ИМ ПУКА ДАЛИ БЪРЗАШ ИЛИ НЕ И КОЛКО ЧАСА ВИСИШ ТАМ КАТО ПРАНИ ГАЩИ. НА ТЯХ НЕ ИМ ДАВАТ ЗАПЛАТА ЗАТОВА, ЧЕ СА ПРОПУСНАЛИ ПОВЕЧЕ АВТОМОБИЛИ В РАМКИТЕ НА ЕДИН ЧАС.


Та като видяхме опашката от леки коли, взехме решение да се наредим зад тировете, защото бяха само два /като никой път/ и да ги изчакаме тях, да им уредят документите за преминаване и след това да дойде нашият ред. Съзнавахме, че това не е правилно от гледна точка на поставените знаци, защото леките коли и автобусите преминаваха по друга лента. Както и да е, тировете минаха и дойде нашия ред. Минахме митницата без проблеми и след това отидохме към македонската гранична полиция. С ужас установихме, че полицаят е същият онзи гадняр, който многократно за тези години ни е правил проблеми и ни е задържал неоснователно. Преди години ни задържа повече от час и натрупа невероятна опашка от коли, защото ни броеше на ръка дните, през които сме престояли в Македония, случайно да не са повече от 180 дни за една година. Ако е така, отиваме на съд в най.-близкия град на Македония и се разделяме с 800 евро минимум. Да не говорим за административните бъркотии, които следват от това. Та същият човек ни изгледа така, все едно сме му изяли десерта и направи забележка на нашия шофьор, че се е правил на "много умен". Накара ни да се върнем назад, да минем отномо през митницата и да се наредим там, където са колите. Извинихме се и се върнахме назад. Каква била работата? РАБОТАТА БИЛА В ТОВА, ЧЕ ТОЙ СЕ Е ДОГОВОРИЛ С ШОФЬОР НА АВТОБУС ДА ГО ПУСНЕ ДА МИНЕ ПО СЪЩАТА ЛЕНТА, ПО КОЯТО НЕ ПУСНА НАС. ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ Е ВЗЕЛ ПАРИ ЗА ТАЗИ УСЛУГА, ИНАЧЕ НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНЯ ДЕЙСТВИЕТО - ДА СПРЕ ДВАМА ЧОВЕКА, ЗАЩОТО СА В НАРУШЕНИЕ И ДА ОБРАБОТИ 22-МА, ЗАЩОТО И ТЕ СА В НАРУШЕНИЕ.
Примирихме се с това, че в Македония полицейщината или милиционерщината са на много по-високо ниво от тези в България. Имам приятел, който имаше конфликт с македонец, който след това зае висока функция в системата на тяхното МВР и на няколко пъти го събличаха на границата и му разглобяваха колата, за ОТМЪЩЕНИЕ. Такива са там някои хора.

Наредихме се зад колите и точно тогава същият този ПЕДЕР полицай обработи паспортите на автобуса и излезе от кабинката. Отиде на опашката, на която ние бяхме спрели, подмина нашата кола и още няколко коли и накара цялата останала опашка да се нареди на същото това място, откъдето ни изпъди и където пусна автобуса. Може би за да измие съмнението, че е взел пари, за да обработи автобуса по-бързо от обикновеното. Както и да е и това го преглътнахме. Пред нас бяха останали две коли и точно тогава по лентата за дипломатическите коли спря един над 30 годишен димящ на нафта албански мерцедес, с 4-ма души пътници вътре. Държаха се нагло, все едно гранична полиция е тяхна. Дори и не спряха на митницата и подминаха митницата, че се наложи единият албанец да се връща пеша назад, за да каже на митничарите, че нямат нищо за деклариране. Нямаха обозначителни знаци, че са дипломати, за да минават оттам. И като се започна едно чакане....Съседната колона минаха 6 автомобила, докато албанците продължаваха да стоят и да задръстват нашата колона. По едно време се изнервих и обмених информация с пътуващите в нашата кола, дали да отида и да им се навикам, както аз си знам. Имаше мнение, че могат да ни арестуват, както често се е случвало в Македония и без много приказки да ти почернят живота. Така се прави в държава, която формално е демокрация, но на практика е диктатура и никой не смее да шавне, за да не го погнат службите и да не му съсипят бизнеса и живота. Има много приказки в общесвото, че този или онзи е премахнат физически, защото е бил против властта в определен период от време.

Докато си приказвахме на тази тема и се "страхувахме" взаимно, как можем да пострадаме от тяхната полиция, дойде още една смръдлива албанска кола - някакво мъничко дизелово старо пежо. Спря зад смръдливия мердецес и по същият арогантен начин, албанец излиза от колата и се насочва към полицеската будка, за да му уредят документите. И той пропуска да спред преди това на митницата и даже и не поглежда към митничаря, който пък от своя страна го гледа, с надеждата да му привлече вниманието. Тогава в едно и също време излизаме двама човека от колите си - колегата, който е пред мен и аз. Отиваме на гишето и той си подава документите, но не му ги приемат - албанците са с предимство. Тогава аз задавам въпроса, какво се случа? ПИТАМ, ДАЛИ ИМА НЯКАКВА ПРИЧИНА, КОЯТО АЗ НЕ ЗНАМ, ЗА ДА МОГАТ ТЕЗИ ХОРА ДА СЕ ТРЕТИРАТ КАТО ДИПЛОМАТИ, СЛЕД КАТО Е ВИДИМО, ЧЕ КОЛИТЕ НЕ СА С ДИПЛОМАТИЧЕСКА РЕГИСТРАЦИЯ, НИТО ТЕХНИТЕ ПАСПОРТИ СА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ. Полицаят беше жена. Грозна и гадна, все едно излиза от ада. Погледна ме с поглед, който значеше: БИХ МОГЛА ДА ТЕ УНИЩОЖА, ЗА ПРОЯВЕНОТО НЕПОКОРСТВО. Но аз съм си ренде и продължавам на чист македонски, ако има такъв език де. Продължавам да питам. КАЗАХ Й, ЧЕ НАС НИ ВЪРНА ПОЛИЦИЯТА, ЗАЩОТО БЯХМЕ В ГРЕШНАТА ЛЕНТА, ПО КОЯТО СЛЕД ТОВА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО ПРОПУСНАХА АВТОБУС И ПРЕНАСОЧИХА ПОНЕ 20-ТИНА ЛЕКИ АВТОМОБИЛА И ТОВА НЕ МИ ИЗГЛЕЖДА ЧЕСТНА ПОЗИЦИЯ.

Тя ме попита, ако съм в България, дали ще искам обяснения от полицията при такива случаи и аз троснато й отговорих, че ЩЕ ПОИСКАМ И ИСКАМ ОБЯСНЕНИЯ, НО ТАМ Е РАЗЛИКАТА, ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ, ВЪПРЕКИ СВОИТЕ НЕДОСТАТЪЦИ, ПОНЕ НА МЕН СА ДАВАЛИ ИНФОРМАЦИЯ, НА КОЕТО ТЯ МИ ОТГОВОРИ, ЧЕ В МАКЕДОНИЯ НЕ СЕ РАБОТИЛО ТАКА. Аз й казах, че знам за този факт, но това не ме прави по-щастлив.

И тъй като се разправяхме известно време, полицайката не посмя да започне да обработва документите на третата албанска кола - микробус, който се подготвяше да мине границата по позната вече схема. Корупция, това мога да кажа.


И ОЩЕ НЕЩО - ЗАКОНЪТ, АКО СЕ ПРИЛАГА, ТО ТОЙ СЕ ПРИЛАГА С ПОМОЩТА НА ТЕЛЕФОНА. ТАКА НАРЕЧЕНОТО ТЕЛЕФОННО ПРАВО - ОБАЖДА СЕ НАЧАЛНИКА И НАРЕЖДА - НАПРАВИ ТОВА И ТОВА И ТАЗИ ТЪПА И БРАДАТА ПОЛИЦАЙКА, ГО ПРАВИ, БЕЗ ДА РАЗСЪЖДАВА, КАТО КУЧЕ, КОЕТО ИЗПЪЛНЯВА КОМАНДИТЕ НА СТОПАНИНА. 

ПОИСКАХ Й ДОКУМЕНТ, КОЙТО ДА Й НАРЕЖДА ДА ПРАВИ ТЕЗИ НЕЩА, А ТЯ МЕ ПОГЛЕДНА ЗЛОБНО И МЕ ПОПИТА НАИСТИНА ЛИ ИСКАМ ДА СИ ИМАМ ПРОБЛЕМИ С ПОЛИЦИЯТА. НАГЛА, ТА НАГЛА...


СЛЕД ТОЗИ СЛУЧАЙ, НАШИТЕ ПОЛИЦАИ НА ГРАНИЦАТА МИ ИЗГЛЕЖДАХА ТВЪРДЕ ЕВРОПЕЙСКИ. НИКАКВА КОЛОНА ОТ АВТОМОБИЛИ, ВСИЧКО СПОКОЙНО. УСМИХНАТИ, ДОБРО ОТНОШЕНИЕ.


ТА ВЪПРОСЪТ МИ Е, КАК Е ДЕЙСТВАЛ ЗАКОНЪТ ЗА ПРИВЛИЧАНЕТО, СЛЕД КАТО ВСИЧКО ДОТОГАВА БЕШЕ ДОБРО НАСТРОЕНИЕ И ШЕГИ. ВСИЧКО ВЪРВЕШЕ КАТО ПО ВОДА. КАК ИЗВЕДНЪЖ СРЕЩНАХ ТЕЗИ "ТУПАНИ" В ЖИВОТА СИ, ЧЕ МИ РАЗСТРОИХА НЕРВНАТА СИСТЕМА, ЧЕ И НА ОЩЕ ПОНЕ 100 ПЪТНИКА, ЧАКАЩИ ЗАД МЕН В ПОНЕ 40 -ТЕ КОЛИ, КОИТО СЕ БЯХА НАРЕДИЛИ В ДВЕ КОЛОНИ.
Категория: Политика
Прочетен: 639 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 29.03.2016 18:30
 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5379609



Това значи, че производствената цена на сиренето не би трябвало да превишава 4 лв. за кило. Хайде, 5 лева да е. И въпреки това, по-изгодно е да произвеждаш боклуци и след това да ги продаваш на невежите потребители за 8 лева килото.


В тази държава нищо не е по реда си. Със сигурност нито сиренето ни е сирене, нито кашкавалът - кашкавал. Съмнявам се, че и бирата ни е истинска. Изобщо кажете ми, кое нещо, което е масово производство и може да бъде класифицирано като "добра практика"?

Наистина е прав г-н Зоров, като предлага да се забрани производството на всякакви млечни заместители. Сиренето трябва да се прави само от мляко и то прясно мляко. 


Ако все пак се реши да се произвеждат тези боклуци, заместителите на сирене и кашкавал, то нека да бъдат обложени с акцизи, както се облагат цигарите. Това ще направи тяхното производство по-малко атрактивно.

Също така необходимо е да се санкционира и методът "претопяване" на вносни сирена и кашкавали или поне да се регламентира. Това е практика от началото на 90-те години, когато българския народ изяде хиляди тонове претопено масло и кашкавал, с наближаващ срок на годност, дошло от складовете на Запад.

Наистина българинът иска да си купи сирене за 3 лева, но трябва да разбере, че такъв филм няма. И друго, което ме учудва много в нашия сънародник. Той купува евтини боклуци и се тъпче с тях и когато му кажеш, че това са заместители със съмнителни качества, той те гледа умно и ти казва нещо от рода на: Аз ям такова сирене и виж ме - жив и здрав съм. Може би той очаква веднага да падне и да умре, след ядене на такива боклуци. Това да не е цианкалий все пак. Организмът се бори известно време, преди да "поддаде". И понеже българинът има най-лошата хранителна култура на Балканите от всички други народи, той не е научен да избира и купува качествени продукти. Особено това се отнася поне за половината от населението. Страни като Македония и Сърбия, например, където БВП на глава от населението е по-малък, отколкото е в България, практиката да се ядат такива боклуци почти не съществува.
Категория: Политика
Прочетен: 789 Коментари: 0 Гласове: 1
 Сега размишлявам по темата.

 
Мога да защитя и двете тези. Едната е тази на популистките партии като БСП и Атака, особено последната, а другата е на всички работодателски организации.


Популистите казват - държавата да определя все по-високи нива на минимална работна заплата, за да се преодолеят крайните ефекти на бедността и неравенството. Ако си спомняте, навремето Русо и написал, че неравенството е най-лошото нещо на света и от него идват всички беди. А собствеността пораждала неравенството. Жалкото е, че Маркс след това не го е цитирал, може би защото му е взел думата от устата, както се казва.

Работодателите казват, че постоянното увеличаване на минималната работна заплата довежда до това, че част от българската индустрия и услуги стават неконкурентноспособни. И имат известно право. Ако например се приеме тезата на г-н Сидеров, минималната работна заплата да стане 1000 лева, това моментално ще затвори не само онези производства, които съществуват, заради ниската цена на труда в България, а това са шивашките предприятия и услуги като туризма, където такива заплати като цяло за обслужващия персонал, който е най-голям, са просто немислими и би оскъпило много крайния продукт. 

Ако МРЗ в България стане 500 евро, как българската продукция ще се конкурира с продукцията на една фабрика от Бангладеш или Китай, където заплатите не превишават 150 долара на месец. Гледай едно предаване за трансформацията, която е преживяла Ямайка за последните 20 години и там се споменаваше, че шивашки фабрики са затворили, защото собствениците прехвърлили производството в Малайзия, където плащали средно по 50 долара по-малко на работник, отколкото в Ямайка.


Така, ако това пожелание на Сидеров се осъществи мигновено, това означава, на улицата да излязат стотици хиляди безработни и да фалират десетки хиляди фирми, които разчитат на продукт, произвеждат от нискоквалифициран труд.


Има производства и услуги, за които това определение не са много важни. Като изключим чистачките и още няколко служители на административно ниски нива, повечето от служителите в ИТ сектора например, получават възнаграждения, често пъти с пъти над това, което изисква Сидеров като минимално. Но тези предприятия не са мнозинство в българската практика.


От друга страна, вижте какво правят Швейцарците. Те и сега имат най-висока минимална работна заплата в света, което автоматично предполага, че там няма шивашка индустрия или нещо, което изисква ниско платен труд. Това принуждава бизнеса да се занимава с нещо, което носи висока принадена стойност. Всичко там е скъпо, включително и тези отрасли като туризмът, който е твърде евтин в България. Дори и не могат в много отношения да предложат такъв продукт, какъвто има в България, но въпреки това продължава да е скъпо. Ако искаш ползвай техните услуги, ако не искаш - прав ти път. Това могат да го кажат швейцарците, които са накарали света да им плаща скъпите продукти. Една кифла там е 10 лева, но никой не протестира. Като няма шивачки има предприятия за часовници, сложна електроника и софтуер, банкови и финансови услуги, химическа индустрия и т.н. и т.н. Те са преминали прага на бедния бизнес, където се намираме ние сега.


Не съм сигурен дали мина референдумът в Швейцария, на който беше зададен въпроса, дали да се въведе базисен минимален доход от 2200 франка на всеки, независимо от това дали иска да работи или не, дали е осигурен или не. Ако си швейцарец и искаш "да си клатиш" краката и да не работиш, веднага ти дават 2200 франка. С тази уговорка, че с тези пари едва ще си платиш квартирата в който и да е град на страната. Трябва да отидеш на село и да се храниш с храната на кравите или да емигрираш в някоя друга държава и там да си харчиш парите спокойно. Настроенито на швейцарците беше негативно към този референдум и вероятността да "мине" беше оценена като малка.


Този пример го давам, да да покажа, че и швейцарците си имат граници на "социалността". Защото там направо си е комунизъм, в някои отношения. 


Ако изучим, образоваме и възпитаме добре младите, които идват след нас, ако правителството си върши работа и осигури справедлива пазарна среда и свобода за развитието на възможностите на всеки един гражданин на тази страна, няма как да не се стигне до значително увеличаване на ПРОИЗВОДИТЕЛНАТА СИЛА НА ОБЩЕСТВОТО, А ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ И ДО ЗНАЧИТЕЛНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДОХОДИТЕ.  Нация, която произвежда машини, съоръжения, софтуерни решения и изобщо стоки и услуги с висока принадена стойност, е икономически по-състоятелна от нация, която произвежда дрехи ширпотреба и обслужва пияни бедни западни туристи, които идват да се налочат с алкохол по нашето крайбрежие.


Виждате ли колко простичко звучи и вместо сега да спорим колко да бъде минималната работна заплата и да разчитаме на гласовете на париите, нека да направим онова, за което стана дума в тази статия. Ще са необходими едно 10-20 години, но след това икономиката ни ще бъде турбо, както се казва на уличен жаргон.
Категория: Политика
Прочетен: 802 Коментари: 0 Гласове: -1
Последна промяна: 24.03.2016 23:17
 Ходих да видя седалищата на някои от тях. Много благородно нали. Едни лъскави сгради, струващи стотици милиони долари. Едни скъпи коли, спрени пред тях. Оттам излизат едни добре облечени, охранени, лъскави дами и господа, със скъпи дрехи и с вид на хора, които яко плащат за външния си вид. Някои от тях си потичваха в съседните на тези институции, паркове и градинки.

Видях в какви жилища живеят, а след публикации в пресата, разбрах, че шефовете им вземат заплати, все едно че са премиери или президенти на Германия, Великобритания или САЩ. И каква работа вършат? Едните защитавали децата, а другите - историческите паметници.


Нито децата са станали по-защитени от това, че има УНИЦЕФ, нито паметниците, от това, че има ЮНЕСКО.


Като видях сградата на УНИЦЕФ в Женева реших, че няма да им дам нито една стотинка дарение. Просто така, дойде ми отвътре. И моля ви, не ме съдете. По добре помогнете на едно случайно дете, отколкото да давате пари на тези чиновници, които получаат по 10 хиляди франка заплати на месец и то не на високо ниво.


В крайна сметка на децата ли ще даваме пари или на чиновниците? Аман от бюрокрация! Тя е толкова нагла, че се е намърдала навсякъде, дори и там, където си мислим, че каузата е благородна.
Категория: Политика
Прочетен: 826 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 24.03.2016 22:10
НИЕ, ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ ОБАЧЕ, ИМАМЕ ПРОБЛЕМ С ВСИЧКИ ТЕРОРИСТИ - С ДЪРЖАВНИТЕ, С ЧАСТНИТЕ, С РЕЛИГИОЗНИТЕ, С ПСИХОПАТИТЕ. КАКТО КАЗАХ - С ВСИЧКИ ТЪПАНИ И ТЪПУНГЕРИ, КОИТО СА РЕШИЛИ ДА ПРАВЯТ "БИЗНЕС" СЪС СИЛАТА НА ВЛАСТТА, ОРЪЖИЕТО И НАСИЛИЕТО.


 Нас ни цакат и двете страни - държавните органи и терористите. И едните и другите са замесени с незаконни и милиардни сделки и правят пари, без ние да знаем нито колко, нито какви. Само предполагаме.


Едните воюват с другите, защото са противници. Едните си врат гагата, както се казва, навсякъде. Другите не им харесва тази практика и са готови да се бият, за да запазят територията си. И при едните и при другите, демокрацията е утопия. И едните и другите биха убили, вместо за запазят живота. Ей така, без съд и без присъда. И правителството убива без съд и присъда и терористите правят същото. Но тъй като държавните ръководители се пазят добре, терористите все пак нещо трябва да утрепят и като нямат възможност да утрепят някой президент или премиер, карат наред. Слагат бомби и взивяват. Който загине, загине. Важното е да има патардия и сделките да вървят. Какво биха наистина правили онези хора, нарамили автоматите? Ще произвеждат софтуер ли или какво? Какво ще прави един специален агент от ЦРУ или от ФСБ или от МИ-6? Ще отиде да пази на някой портал ли, след като се пенсионира? Хайде моля ви се, да бъдем сериозни.


Защо казвам, че няма голяма разлика между действията на терористите и действията на държавните органи. Ето ви няколко въпроса:
  1. Колко алжирци убиха французите, за годините на съпротивата срещу колониалното господство в Северна Африка? Те със съд и присъда ли бяха убити? Това чиста или мръсна форма на тероризъм ли е?
  2. Германци и англичани също могат да се похвалят с убийството на десетки хиляди жители на Африка, които не са се подчинили на техните нареждания. Това не е ли терор и тероризъм? Да не изброявам и други "хуманни" постъпки на така нареченият цивилизован свят, които могат да бъдат окачествени като абсолютен тероризъм през годините. Сега реват, че били загинали 20 човека от бомби.
  3. Колко законно избрани президенти и премиери са избили тайните служби на САЩ и Франция през последните 100 години? Това тероризъм ли е или напротив?
  4. Не беше ли форма на чист тероризъм онова, което направиха съветски, германски и български войски през 1968г., окупирайки Чехословакия? Нима не беше тероризъм факта, че съветски танкове излязоха на улицата на Будапеща 12 години по-рано?
  5. Нима не е тероризъм това, което Сталин и Мао направиха, убивайки физически десетки милиони свои съграждани? Кой е по-голям терорист - Сталин или Осама бин Ладен?
  6. Не е ли тероризъм това, в един презадоволен с храни свят, стотици хиляди свои съграждани да умрат от глад, заради глупостта на един диктатор, който е единственият дебел гражданин в страната? Знаете за коя Корея става дума.
  7. Преди няколко години, когато френските правителствени самолети бомбардираха Либия, това законно ли беше или си беше чист тероризъм, на основание, че Саркози не искаше да се докаже, че Кадафи му е давал пари за президентската кампания във Франция. Лесно е така да убиеш донора си, вместо да му върнеш парите. Това не е ли тероризъм?
  8. Не беше ли тероризъм това, което направиха американците в Ирак? Не е ли тероризъм да държиш 15 милиона кюрди в своя орбита на влияние, без те самите да го желаят? И след това защо се взривявали по площадите в Истанбул и Анкара. Много е трудно да се досетите нали?
  9. Не е ли тероризъм това, което прави носителят на нобеловата награда за мир - американският президент Обама, изпращайки дронове, които наред с неприятерите си избива и мирни жители, в това число и деца? Какво очаква в замяна - любов и уважение ли?
  10. Защо Обама нареди на "тюлените" да убият Осама бин Ладен? Не можеше ли да го арестува и да го изправи пред американското правосъдия и да го обвини за смъртта на хиляди американски граждани в Световния търговски център, през 2001г.? Не е ли тероризъм да заповядаш на своите специални части не да заловят един предполагаем терорист, какъвто е Осама, а да им заповядаш да го убият? Страхотно и много демократично, нали!
  11. Някой може ли да ми каже, че службите, свързани с правителствата по целия свят не са замесени в незаконна търговия с наркотици, оръжие, проституция, роби и какво ли още не? Това не е ли тероризъм? С какво например тези държавни структури, които си затваряха преди години или направо покровителстваха международния наркотрафик и печелеха от него, се различават от муджехидините или талибаните в Афганистан, които използват хашиша за да финансират дейността си?

Тероризъм идва от терор.Ако терористите при своите актове убиват десетки хора, правителствата по света убиват милиони и то напълно съзнавайки, че го правят. Самият факт, че правителствата по света вземат решения, които струват милиарди и трилиони долари, без да питат собствените си народи преди това, говори за крайни форми на тероризъм, които обаче някак си се премълчават и от анализатори и от журналисти и от масовата аудитория. 


АКО УСПЕЕМ ДА ОЗАПТИМ ПРАВИТЕЛСВАТА СИ, КОИТО ТЕРОРИЗИРАТ НЕ САМО ЧУЖДИ НАРОДИ, НО И СОБСТВЕНИТЕ СИ НАРОДИ, НЯМА ДА ИМА НУЖДА НЯКОЙ НА НЯКОГО ДА ОТМЪЩАВА. НИКОЙ НЕ Е КАРАЛ ФРАНЗУЦИ, АНГЛИЧАНИ, ГЕРМАНЦИ, БЕЛГИЙЦИ, ИСПАНЦИ, ПОРТУГАЛЦИ, АМЕРИКАНЦИ, ЯПОНЦИ И КАКВИ ЛИ ОЩЕ НЕ НАРОДНОСТИ ДА СЕ РАЗХОЖДАТ ПО СВЕТА ВЪОРЪЖЕНИ И НЕКАНЕНИ И ДА УБИВАТ ВСЕКИ ПО ПЪТЯ СИ, КОЙТО ИМ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ ИЛИ ОТКАЖЕ ДА ИМ СЕ ПОДЧИНЯВА. ТАКА ЧЕ, ТЕРОРИЗМЪТ ИМА ДЪЛБОКИ КОРЕНИ И НЕКА НЕ ВЯРВАМЕ, ЧЕ ТЕЗИ, КОИТО ВЗРИВЯВАТ, САМО ТЕ СА ТЕРОРИСТИ.  ТЕРОРЪТ ИМА ДВЕ СТРАНИ, КАТО МОНЕТАТА. НЯМА КАК ДА НИ ПОКАЗВАТ САМО ЕДНАТА ЧАСТ НА МОНЕТАТА И ДА КРИЯТ ДРУГАТА. НИЕ НЯМА ДА СЕ ОБЕДИНЯВАМЕ СРЕЩУ ТЕРОРИСТИТЕ.

НЕКА "НАШИТЕ" ТЕРОРИСТИ ДА СЕ РАЗБЕРАТ С "ТЕХНИТЕ" ТЕРОРИСТИ, ПЪК АКО НЕ ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА И НА ДВЕТЕ СТРАНИ, ТОГАВА НИЕ, ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ЩЕ ВЗЕМЕМ НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ И ЩЕ ИЗМЕТЕМ И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ ОТ ЖИВОТА СИ.


Не е необходимо задължително да имаме армия и полиция, че да си пазим границите. Да не забравяме, че Америка е отбелязала най-големият си възход през 19 век, когато всички са изпълнявали ролята на армия и полиция, когато гражданите сами са си избирали шерифа, когато вече са се установили в определени райони на страната и сами са определяли кой да отсъжда при спорове. Няма по-голям терорист от недемократичната държава. Няма по-голяма спирачка на човешкия прогрес от терористичната, тоест недемократичната държава. Понастоящем разликата е в степента на "терористичност" на административните формирования. Ислямска държава е по-терористична държава от американската държава. в това е разликата. Руската държава е по-терористична от финландската държава. Нали разбирате разликата?


КАКВО ВСЪЩНОСТ ИСКА ДА НИ ВНУШИ НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ ПРАВИТЕЛСТВАТА НА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ? АКО НЕ НИ СЕ ПОДЧИНЯВАТЕ, ЩЕ ДОЙДАТ ОНЕЗИ ОТ ИДИЛ. НИЕ СМЕ ЛОШИ, АМА ТЕ СА ПО-ЛОШИ ОТ НАС, ЗАТОВА СЛУШАЙТЕ НИ, ФИНАНСИРАЙТЕ НИ, ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ СВОБОДАТА СИ, ОТ ПРАВАТА СИ И НИ СЕ ПОДЧИНЕТЕ!

И ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ДЕЙСТВАТ, А НЕ САМО ПЛАШАТ, НИ СПРЕТВАТ ЕДНИ ЕМИГРАНТСКИ ВЪЛНИ, КАТО НИ КАРАТ НИЕ ДА ФИНАНСИРАМЕ ТОЗИ ПРОЦЕС, С ВСИЧКИТЕ ПОСЛЕДИЦИ ОТ НЕГО.


НИЕ НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ТЕРОРИСТИ - ОТ НАШИ И ОТ ЧУЖДИ. ИМАМЕ НУЖДА ДА ОСЪЗНАЕМ, ЧЕ ЖИВЕЕМ В ПОСТАНОВЪЧЕН СВЯТ И КОЛКОТО ПО-БЪРЗО ГО НАПРАВИМ, ТОЛКОВА ПО-ЛЕСНО ЩЕ СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ИКОНОМИЧЕСКАТА, СОЦИАЛНАТА, РЕЛИГИОЗНАТА, ДУХОВНАТА И КАКВАТО СИ ОЩЕ ИСКАТЕ ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА ЕДНИТЕ И НА ДРУГИТЕ ТЕРОРИСТИ, ЗА КОИТО ВИ ГОВОРИХ В ТАЗИ СТАТИЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 24.03.2016 21:33
 
Изхожда се от правилото, колкото по-млад научен работник си и колкото повече "опъваш каиша" да вземаш часове - лекци и упражнения, толкова по-малко пари вземаш.

Колкото по-одъртяваш и колкото по-малко се вястваш в университета, толкова повече пари вземаш.

Не ме разбирайте неправилно - не става дума толкова за парите, а за много фактори, които обуславят тяхното появяване на сцената.


Не е тайна, че нивото ни на образование е плачевно. Нито средното ни е средно, нито висшето ни е висше. Показателите на международни институции го доказват и това не буди никакво съмнение. Как обаче един професор в институт, който произвежда "джънк", може да взема 100 пъти или 120 пъти повече пари, отколкото един асистент?


И това е при положение, че финансирането на института или на тези институти е предимно обществено финансиране, по утвърдени критерии. Вярно е, че тези институти, по силата на закона имат право да "правят" пари и извън обществените поръчки и финансиране. Но нека да не се заблуждаваме - никой от тях не функционира без обществено финансиране.

Та, как е възможно да има такива диспропорции на финансирани с обществени средства институции, каквито няма да видите нито в най-реномираните висши учебни заведения, дори и там, където те се славят с огромни за нашите представи възнаграждения - Харвард, Станфорд, Йейл, Кембридж, Оксфорд и др. Повечето, да не кажа всичките от изброените университети са частни и въпреки това, нямат такива диспропорции в получаваните възнаграждения като нашите институти. Тук разбира се не говоря за ЗАПЛАТИ, а за ДОХОДИ. Заплатите и при нашите не се различават повече от 10 пъти. Тук говоря за ДОХОДА.

Тези доходи се формират от преподаватели, които са част от университетската общност и в повечето случаи заемат и административни позиции в университетите, които им дават възможности да следят и участват в различни програми по крадене на пари, било по европейски програми /как по друг начин да се каже "усвояването" на стотици хиляди левове, за изучаване на галактиката Млечния път, ако професорът  или доцентът притежава телескоп, с който не може да изучава и майския бръмбър/, било по платени магистърски програми, от продажбата на какви ли не дипломи със съмнително качество и съдържани и т.н.



ПРОЦЕСЪТ НА ОБМЯНАТА ВЪРВИ С ПЪЛНА СИЛА - КЪМ УНИВЕРСИТЕТИТЕ СЕ ВТУРВАТ РАЗНИ КАРИЕРИСТИ И ТЪПУНГЕРИ, КОИТО ИСКАТ ДА СИ КУПЯТ ДИПЛОМИ, ЗАЩОТО РАЗПОЛАГАТ С НЕОБХОДИМИТЕ ВРЪЗКИ И ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО, КОЕТО ИМ ЛИПСВА В ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ПОРТФЕЙЛ, ТОВА СА ДИПЛОМИТЕ - КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ. СЛЕД КАТО СЕ СНАБДЯТ С ТЕЗИ ДИПЛОМИ И ИЗПОЛЗВАЙКИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ ВРЪЗКИ, ВЕЧЕ ИМАТ ФОРМАЛНИТЕ ПРАВА ДА УПРАВЛЯВАТ ВСИЧКИ НАС - ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, ЗАЕМАЙКИ ОТГОВОРНИ ПОСТОВЕ В ДЪРЖАВНАТА И ОБЩИНСКИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ. ТОЛКОВА ВСИЧКО СЕ Е ИНФЛАИРАЛО, ЧЕ НЯМА ПОВЕЧЕ НАКЪДЕ.


Сега да се върнем на темата. Нашата икономическа наука е стигнала дотам, че създателите на тази наука, важни професори и хора с какви ли не титли, да представляват едно голямо НИЩО. Защо казвам НИЩО. ЗАЩОТО ТЕ СА НЕЩО, НЕ ЗАРАДИ КАЧЕСТВАТА СИ НА НАУЧНИ РАБОТНИЦИ И НА ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ ХОРА. ТЕ СА НЕЩО, ЗАРАДИ МАФИЯТА, В КОЯТО УЧАСТВАТ И ЗАРАДИ КОЯТО МОГАТ ДА ИЗКАРВАТ ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ. АКО ИЗЛЯЗАТ ОТ ТАЗИ МАФИЯ, РАЗБИРАЙ ВИСШЕТО УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ, ТЕ СА НИЩО. НИКОЙ НЯМА ДА ИМ ДАДЕ ПАРИ НИТО ЗА ЛЕКЦИИ, НИТО ДА ИМ КУПУВА ИЗМИСЛЕНИТЕ УЧЕБНИЦИ. Учебниците се купуват от хора на зор - студенти, които трябва да си вземат изпитите. Никой друг не купува учебниците им. Няма пазарност в тези сделки. Има насилие. ИМА МОНОПОЛ. ДОРИ СТУДЕНТЪТ НЕ МОЖЕ ДА "ПРИКАЗВА", ПОЛЗВАЙКИ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ. ТРЯБВА ДА ПОЛЗВА САМО ОНЕЗИ ИЗТОЧНИЦИ, КОИТО СА НАПИСАНИ ОТ КОНКРЕТНИЯ ПРЕПОДАВАТЕЛ, ЗА ДА ИМА ШАНСА ДА СИ ВЗЕМЕ ИЗПИТА. За каква пазарна икономика говорим. 


ОТ ЕДНА СТРАНА ИНСТИТУТИТЕ СА КАТЕГОРИЗИРАНИ ДА ОЦЕНЯВАТ И ДА ДАВАТ ДИПЛОМИ, ЗА КОЕТО ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА. ОТ ДРУГА, СЪЩИТЕ ТЕЗИ ИНСТИТУТИ ИМАТ ПРАВО ДА ПРОДАВАТ И ДРУГИ ДИПЛОМИ, НА БАЗА НА СВОБОДНОТО ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ НА ДИПЛОМИ - КАТО НА СЕРГИЯ. ОТ ТРЕТА, ТЕЗИ ХОРА УЧАСТВАТ АКТИВНО В УСВОЯВАНЕТО НА ВЪНШНИ РЕСУРСИ, ИЗПЪЛНЯВАЙКИ СЪМНИТЕЛНИ ПРОЕКТИ. НА ЧЕТВЪРТО, УЧАСТИЕТО В ЗАВЕРКИ ПОД РАЗЛИЧНА ФОРМА, КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ОДИТОРСКИТЕ ЗАВЕРКИ, КОИТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ, ЧЕ СА ЕДИН КЬОРФИШЕК И СЕ СТИГНЕ ДО ЗАВЕРКИТЕ ЗА ОЦЕНКИ НА КАКВО ЛИ НЕ. ДОРИ ОДИТОРИТЕ СИ ИМА И МИНИМАЛНИ ЦЕНИ, ПОД КОИТО НЕ РАБОТЯТ. СЪЩИТЕ СА КАТО АДВОКАТИТЕ, НОТАРИУСИТЕ И Т.Н. - МАФИЯ, ОТВСЯКЪДЕ.


ИЗПОЛЗВАЙКИ МОНОПОЛА НА ИНСТИТУТИТЕ, ТЕЗИ ХОРА НАИСТИНА ПРАВЯТ ПАРИ И ФОРМИРАТ БЕЗСРАМНО ГОЛЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ НАЙ-НИСКИТЕ ДОХОДИ В СЪЩИТЕ ТЕЗИ ИНСТИТУТИ И НАЙ-ВИСОКИТЕ. Не става дума за популизъм. Аз съм против комунистическите принципи на формиране и разпределение на благата. Против съм това да се случва с обществен ресурс, с монополно положение и с политически протекции. Такава е действителността в българските икономически вузове. Това трябва да се промени, защото в противен случай те ще продължават да произвеждат "джънк", а държавата щедро да ги възнаграждава за това.


Ако наистина маститите научни работници желаят да получават много пари, нека да напуснат институтите и да започнат частна практика. Да пишат учебници, да пишат анализи, да консултират и т.н. Някой да го е направил това - НИКОЙ. И ЗАЩО? ЗАЩОТО СА ВЪН ОТ МАФИЯТА, ЗАТОВА. НИКОЙ ИЗВЪН МАФИЯТА НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ГОЛЕМИ ПАРИ. НИКОЙ ИЗВЪН МОНОПОЛА НА ИНСТИТУТИТЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДАВА УСПЕШНО УЧЕБНИЦИ, ПОМАГАЛА И КАКВИ ЛИ НЕ ПИСАНИЯ.

НАКЪДЕТО И ДА СЕ ОБЪРНА В ТАЗИ ДЪРЖАВА, ВИЖДАМ МОНОПОЛИ, КРАЖБА НА ОБЩЕСТВЕН РЕСУРС, НЕДОБРЕ СВЪРШЕНА РАБОТА, ПРОИЗВОДСТВО НА "ДЖЪНК", ВСИЧКО ТОВА СВЪРЗАНО И ПРЕПЛЕТЕНО В ЕДНА МРЕЖА НА ВРЪЗКАРСТВО И ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТРИГИ.
Категория: Политика
Прочетен: 630 Коментари: 0 Гласове: 1
 http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/03/22/142837/%D1%88%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89--%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/


Нали знаете далаверката му, разкрита от репортажа на Генка Шекерова от "Нова". Разпоредил се човека, всички линейки от София да зареждат само на една определена бензиностанция, независимо от това колко са отдалечени от София. Гръмва скандал и министърът отправя последно предупреждение към началника на службата - доктор Гелев. Дано и докторлъкът да не му е такъв - крадлив.


И сега как предлагам аз да се процедира? Това, кой да бъде шеф на центъра за спешна медицинска помощ в едно населено място, зависи от волята на избирателите. Преди в публикации съм предлагал как да се организира всичко това, но все пак накратко ще го повторя.
  1. За всички важни длъжности на държавно ниво и на общинско ниво, ЦИК формира отделна страница, прикрепена към своята страница. За всяка длъжност са описани критериите, на които трябва да отговаря всеки кандидат, за да се кандидатира за определена длъжност;
  2. Всеки, който отговаря на критериите да бъде държавен шеф, шеф на държавно или общинско предприятие или агенция или висш общински служител, може напълно безплатно да подаде документация по електронен път в ЦИК и ако всичко е наред, ЦИК да му отвори страница като кандидат за определена длъжност;
  3. И така, тези, които искат да бъдат шефове на ЦСМП в София, предполагаме, че са си подали своите документи в ЦИК и съгласно правилника, ЦИК ги регистрира, ако всичко е наред с документацията;
  4. Сега разбираме от пресата, че д-р Гелев прави далаверки. Всеки избирател, който е жител на столицата, може да инициира подписка в страницата на шефа на ЦСМП, с инициатива, той да бъде освободен от поста и да бъде назначен друг служител. Когато се съберат 1000 души, които подкрепят тази идея, в срок от една седмица се инициира електронно гласуване за смяна на д-р Гелев и за назначаването на нов шеф. Всеки избирател може да влезе в страницата на ЦСМП, част от страницата на ЦИК и да си избере един от кандидатите, които си стоят онлайн там;
  5. В деня на избора, ако някой кандидат набере повече гласове от д-р Гелев, бива избран и след това трябва да бъде назначен за ръководител на центъра. Простичко е като фасул. 
  6. Не е необходимо министърът или кметът или което и да е лице, да избира и назначава ръководителите на такива ведомства, агенции или държавни или общински фирми. Всеки кандидат за такъв ръководител се избира на местно ниво от гражданите, както всеки кандидат на републиканско ниво - примерно - министър, премиер, президент, шеф на агенция, шеф на АЕЦ и т.н. се избират от всички избиратели. Сядаме на компютрите и натискаме клавишите. Необходимо е една седмица, за да се даде шанс на избирателите да се запознаят с кандидатите и да си изберат такъв.

Какво цели системата. Всеки избран чрез гласа на народа, ще се подчинява на закона и на волята на народа. НЯМА ДА ИМА ДРУГ НАЧАЛНИК, ОСВЕН ИЗБИРАТЕЛИТЕ. МИНИСТРИТЕ НЯМА ДА СЕ ПОДМАЗВАТ НА ПРЕМИЕРА. ВИЦЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ НЯМА ДА СЕ ПОДМАЗВА НА ПРЕЗИДЕНТА, А ЩЕ ИМА СВОЕ МНЕНИЕ. ДИРЕКТОРЪТ НА АГЕНЦИЯ НЯМА ДА СЕ ПОДМАЗВА НА МИНИСТЪРА, А ЩЕ СЕ ПОДМАЗВА НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ. НАЛИ РАЗБИРАТЕ КАК ЩЕ СЕ РАЗБИЯТ ВСИЧКИ ЗАВИСИМОСТИ, КОИТО ЗАДУШАВАТ БЪЛГАРИЯ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ.

Категория: Политика
Прочетен: 449 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 24.03.2016 21:25
 http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/03/24/143003/%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B5%D0%BB-/

В Овча купел, София, изникна поредното циганско гето. "Изникна" в продължение на години. Години, на нехайство на държавна и общинска администрация - нехайство на цяла една държавна система. Система, която отдавна е доказала, че трябва да я натирим на бунището в Сухиндол. Система, която не заслужава даже да се изпрати в завода за преработка на боклука, защото тя ДОРИ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА БОКЛУК. БОКЛУКЪТ ПОНЕ ИМА НЯКАКВА СТОЙНОСТ И МОЖЕ ДА СЕ ДОБИЕ ОТ НЕГО ЕНЕРГИЯ. ДЪРЖАВНАТА СИСТЕМА, В КОЯТО ЖИВЕЕМ, ДОРИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРИЛИЧИ НА БОКЛУК. 


Поредното циганско гето, разрастнало се така, както растат гъби след дъжд. Какво е пречело на общинското ръководство да предприеме мерки, още веднага, след като първата циганска колиба започне да се изгражда на някое място? След първата колиба следва втора и т.н. и т.н., докато нещата станат нетърпими. Не стига друго, ами държавата регистрира тези хора на адреси, на които не са построени законни жилища и така задълбочава още повече проблема.



УВАЖАЕМА ДЪРЖАВО, ТЕЗИ РАБОТИ СА КАТО НАВРЕМЕННОТО ЛЕКАРСТВО. АКО НЕ СЕ ДАДЕ НАВРЕМЕ И ПАЦИЕНТЪТ ВЗЕМЕ ЧЕ "РИТНЕ КАНЧЕТО", СЛЕД ТОВА ДА ГО ПОГРЕБЕШ В ЛЕКАРСТВО, ТОЙ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ НАЗАД.


СЪЩОТО Е С ЦИГАНИТЕ. АКО ИМ ПОЗВОЛИШ ДА ИЗДИГВАТ ЕДНА НЕЗАКОННА КОЛИБА, СЛЕД ТОВА ЩЕ ПОСЛЕДВАТ НОВА, А ОТНАМ ПРОБЛЕМИТЕ ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ Е ПОВЕЧЕ. ЩЕ СЕ ВЪРЖАТ НЕЗАКОННО КЪМ ТОКА И ВОДАТА И НЯМА ДА ГИ ПЛАЩАТ. И АКО ВСЕ ПАК ТИ, ДЪРЖАВО, СЕ УСЕТИШ ДА ИМ ВДИГНЕШ КОЛИБИТЕ, ВЕДНАГА ЩЕ ДОВТАСА НЯКОЙ НЕЩАСТНИК ОТ ХЕЛЗИНГСКИЯ КОМИТЕТ, КОЙТО ЩЕ ТВЪРДИ, ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА СЪБАРЯТ ЕДИНСТВЕНО ЖИЛИЩЕ, ПЪК БИЛО ТО И НЕЗАКОННО ПОСТРОЕНО.


ЗАТОВА, ДАВАЙ ЛЕКАРСТВОТО НАВРЕМЕ, ЗА ДА НЕ СЕ ГЪТНЕ ПАЦИЕНТА!!!
Категория: Политика
Прочетен: 497 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 24.03.2016 12:05
 САМО В ГЕРМАНИЯ, ЕДИН ЧУЖДЕНЕЦ, КАТОЛИК, НЕВЗРАЧНА ЛИЧНОСТ С ЕФРЕЙТОРСКИ НАШИВКИ, МОЖЕ ДА НАКАРА СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО ЕДИН НЕМСКИ ПРОТЕСТАНТ, С ЧИН ФЕЛДМАРШАЛ, ДА МУ КОЗИРУВА.




ТОВА, КОЕТО ПРАВИ МЕРКЕЛ, СЪЩО МЕ УЧУДВА.


СТАРА, БЕЗДЕТНА СОЦИАЛИСТКА, НАТРАПВА УСПЕШНО ТОЛЕРАСТИЯТА НА ГЕРМАНСКАТА НАЦИЯ ИЛИ НА ТОВА, КОЕТО Е ОСТАНАЛО ОТ НЕЯ.

КРУП, ТИСЕН, СИМЕНС, БАЙЕР, МЕРЦЕДЕС, ФОЛСВАГЕН И БОШ, МЪЛЧАТ И ЧАКАТ ПОРЪЧКИ.
Категория: Политика
Прочетен: 673 Коментари: 0 Гласове: 2
 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384814

Виждате ли за какво говоря и пиша от толкова години? Имате дълг към тъпата Топлофикация и могат да ви осъдят да си го платите, но няколко стотин повече, като се включи и таксата за съдебните изпълнители.


МОЯТ ВЪПРОС Е, КОЙ И КОГА ЩЕ "ПОГНЕ" ДЪРЖАВАТА НИ, ЗА ДЪЛГА ОТ НАД 20 МИЛИАРДА, КОЙТО НАТРУПА, БЕЗ ДА НИ ПИТА.

Сега разбирате кой кой е в този живот, нали? За 5 лева те съдят, а държавата няма кой да я осъди за 20 милиарда.
Категория: Политика
Прочетен: 375 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 24.03.2016 00:18
2 3 4  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187120
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Март, 2016  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031