Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195869 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 28.03.2016 г.
 Много често спорим за практическите аспекти на закона за привличането. Опитвам да открия, къде е границата между идеята за оценката на рисковете и действието на закона за привличането, според който няма нужда да планираш рискове, защото така предизвикваш събития.


Може би народът ни не е бил запознат с този закон, след като е измислил такива поговорки като: "Покрий млякото, за да не го лочат котките" или "Лошото куче пази къщата" или "Вържи попа, за да ти е мирно селото" и други такива.


Ето една случка от вчера, която ме изкара от равновесие. Бяхме в Крива Паланка по работа. Това е малко градче в съседна Македония. Направихме срещата. Беше супер. Хем работа, хем и приятно изкарване. Смяхме се от сърце на вицове и на различни шеги, които бяха съществена част от срещата. По едно време си тръгнахме към България и пристигнахме на границата в рамките на половин час след срещата.

Там гледаме има опашка от автомобили. А от толкова преминавания по границите знам, че ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА ОПАШКИТЕ ПО ГРАНИЦИТЕ ТОВА СА ЛОШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ - И ОТ БЪЛГАРСКА И ОТ МАКЕДОНСКА. НА ТЕЗИ ХОРА НЕ ИМ ПУКА ДАЛИ БЪРЗАШ ИЛИ НЕ И КОЛКО ЧАСА ВИСИШ ТАМ КАТО ПРАНИ ГАЩИ. НА ТЯХ НЕ ИМ ДАВАТ ЗАПЛАТА ЗАТОВА, ЧЕ СА ПРОПУСНАЛИ ПОВЕЧЕ АВТОМОБИЛИ В РАМКИТЕ НА ЕДИН ЧАС.


Та като видяхме опашката от леки коли, взехме решение да се наредим зад тировете, защото бяха само два /като никой път/ и да ги изчакаме тях, да им уредят документите за преминаване и след това да дойде нашият ред. Съзнавахме, че това не е правилно от гледна точка на поставените знаци, защото леките коли и автобусите преминаваха по друга лента. Както и да е, тировете минаха и дойде нашия ред. Минахме митницата без проблеми и след това отидохме към македонската гранична полиция. С ужас установихме, че полицаят е същият онзи гадняр, който многократно за тези години ни е правил проблеми и ни е задържал неоснователно. Преди години ни задържа повече от час и натрупа невероятна опашка от коли, защото ни броеше на ръка дните, през които сме престояли в Македония, случайно да не са повече от 180 дни за една година. Ако е така, отиваме на съд в най.-близкия град на Македония и се разделяме с 800 евро минимум. Да не говорим за административните бъркотии, които следват от това. Та същият човек ни изгледа така, все едно сме му изяли десерта и направи забележка на нашия шофьор, че се е правил на "много умен". Накара ни да се върнем назад, да минем отномо през митницата и да се наредим там, където са колите. Извинихме се и се върнахме назад. Каква била работата? РАБОТАТА БИЛА В ТОВА, ЧЕ ТОЙ СЕ Е ДОГОВОРИЛ С ШОФЬОР НА АВТОБУС ДА ГО ПУСНЕ ДА МИНЕ ПО СЪЩАТА ЛЕНТА, ПО КОЯТО НЕ ПУСНА НАС. ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ Е ВЗЕЛ ПАРИ ЗА ТАЗИ УСЛУГА, ИНАЧЕ НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНЯ ДЕЙСТВИЕТО - ДА СПРЕ ДВАМА ЧОВЕКА, ЗАЩОТО СА В НАРУШЕНИЕ И ДА ОБРАБОТИ 22-МА, ЗАЩОТО И ТЕ СА В НАРУШЕНИЕ.
Примирихме се с това, че в Македония полицейщината или милиционерщината са на много по-високо ниво от тези в България. Имам приятел, който имаше конфликт с македонец, който след това зае висока функция в системата на тяхното МВР и на няколко пъти го събличаха на границата и му разглобяваха колата, за ОТМЪЩЕНИЕ. Такива са там някои хора.

Наредихме се зад колите и точно тогава същият този ПЕДЕР полицай обработи паспортите на автобуса и излезе от кабинката. Отиде на опашката, на която ние бяхме спрели, подмина нашата кола и още няколко коли и накара цялата останала опашка да се нареди на същото това място, откъдето ни изпъди и където пусна автобуса. Може би за да измие съмнението, че е взел пари, за да обработи автобуса по-бързо от обикновеното. Както и да е и това го преглътнахме. Пред нас бяха останали две коли и точно тогава по лентата за дипломатическите коли спря един над 30 годишен димящ на нафта албански мерцедес, с 4-ма души пътници вътре. Държаха се нагло, все едно гранична полиция е тяхна. Дори и не спряха на митницата и подминаха митницата, че се наложи единият албанец да се връща пеша назад, за да каже на митничарите, че нямат нищо за деклариране. Нямаха обозначителни знаци, че са дипломати, за да минават оттам. И като се започна едно чакане....Съседната колона минаха 6 автомобила, докато албанците продължаваха да стоят и да задръстват нашата колона. По едно време се изнервих и обмених информация с пътуващите в нашата кола, дали да отида и да им се навикам, както аз си знам. Имаше мнение, че могат да ни арестуват, както често се е случвало в Македония и без много приказки да ти почернят живота. Така се прави в държава, която формално е демокрация, но на практика е диктатура и никой не смее да шавне, за да не го погнат службите и да не му съсипят бизнеса и живота. Има много приказки в общесвото, че този или онзи е премахнат физически, защото е бил против властта в определен период от време.

Докато си приказвахме на тази тема и се "страхувахме" взаимно, как можем да пострадаме от тяхната полиция, дойде още една смръдлива албанска кола - някакво мъничко дизелово старо пежо. Спря зад смръдливия мердецес и по същият арогантен начин, албанец излиза от колата и се насочва към полицеската будка, за да му уредят документите. И той пропуска да спред преди това на митницата и даже и не поглежда към митничаря, който пък от своя страна го гледа, с надеждата да му привлече вниманието. Тогава в едно и също време излизаме двама човека от колите си - колегата, който е пред мен и аз. Отиваме на гишето и той си подава документите, но не му ги приемат - албанците са с предимство. Тогава аз задавам въпроса, какво се случа? ПИТАМ, ДАЛИ ИМА НЯКАКВА ПРИЧИНА, КОЯТО АЗ НЕ ЗНАМ, ЗА ДА МОГАТ ТЕЗИ ХОРА ДА СЕ ТРЕТИРАТ КАТО ДИПЛОМАТИ, СЛЕД КАТО Е ВИДИМО, ЧЕ КОЛИТЕ НЕ СА С ДИПЛОМАТИЧЕСКА РЕГИСТРАЦИЯ, НИТО ТЕХНИТЕ ПАСПОРТИ СА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ. Полицаят беше жена. Грозна и гадна, все едно излиза от ада. Погледна ме с поглед, който значеше: БИХ МОГЛА ДА ТЕ УНИЩОЖА, ЗА ПРОЯВЕНОТО НЕПОКОРСТВО. Но аз съм си ренде и продължавам на чист македонски, ако има такъв език де. Продължавам да питам. КАЗАХ Й, ЧЕ НАС НИ ВЪРНА ПОЛИЦИЯТА, ЗАЩОТО БЯХМЕ В ГРЕШНАТА ЛЕНТА, ПО КОЯТО СЛЕД ТОВА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО ПРОПУСНАХА АВТОБУС И ПРЕНАСОЧИХА ПОНЕ 20-ТИНА ЛЕКИ АВТОМОБИЛА И ТОВА НЕ МИ ИЗГЛЕЖДА ЧЕСТНА ПОЗИЦИЯ.

Тя ме попита, ако съм в България, дали ще искам обяснения от полицията при такива случаи и аз троснато й отговорих, че ЩЕ ПОИСКАМ И ИСКАМ ОБЯСНЕНИЯ, НО ТАМ Е РАЗЛИКАТА, ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ, ВЪПРЕКИ СВОИТЕ НЕДОСТАТЪЦИ, ПОНЕ НА МЕН СА ДАВАЛИ ИНФОРМАЦИЯ, НА КОЕТО ТЯ МИ ОТГОВОРИ, ЧЕ В МАКЕДОНИЯ НЕ СЕ РАБОТИЛО ТАКА. Аз й казах, че знам за този факт, но това не ме прави по-щастлив.

И тъй като се разправяхме известно време, полицайката не посмя да започне да обработва документите на третата албанска кола - микробус, който се подготвяше да мине границата по позната вече схема. Корупция, това мога да кажа.


И ОЩЕ НЕЩО - ЗАКОНЪТ, АКО СЕ ПРИЛАГА, ТО ТОЙ СЕ ПРИЛАГА С ПОМОЩТА НА ТЕЛЕФОНА. ТАКА НАРЕЧЕНОТО ТЕЛЕФОННО ПРАВО - ОБАЖДА СЕ НАЧАЛНИКА И НАРЕЖДА - НАПРАВИ ТОВА И ТОВА И ТАЗИ ТЪПА И БРАДАТА ПОЛИЦАЙКА, ГО ПРАВИ, БЕЗ ДА РАЗСЪЖДАВА, КАТО КУЧЕ, КОЕТО ИЗПЪЛНЯВА КОМАНДИТЕ НА СТОПАНИНА. 

ПОИСКАХ Й ДОКУМЕНТ, КОЙТО ДА Й НАРЕЖДА ДА ПРАВИ ТЕЗИ НЕЩА, А ТЯ МЕ ПОГЛЕДНА ЗЛОБНО И МЕ ПОПИТА НАИСТИНА ЛИ ИСКАМ ДА СИ ИМАМ ПРОБЛЕМИ С ПОЛИЦИЯТА. НАГЛА, ТА НАГЛА...


СЛЕД ТОЗИ СЛУЧАЙ, НАШИТЕ ПОЛИЦАИ НА ГРАНИЦАТА МИ ИЗГЛЕЖДАХА ТВЪРДЕ ЕВРОПЕЙСКИ. НИКАКВА КОЛОНА ОТ АВТОМОБИЛИ, ВСИЧКО СПОКОЙНО. УСМИХНАТИ, ДОБРО ОТНОШЕНИЕ.


ТА ВЪПРОСЪТ МИ Е, КАК Е ДЕЙСТВАЛ ЗАКОНЪТ ЗА ПРИВЛИЧАНЕТО, СЛЕД КАТО ВСИЧКО ДОТОГАВА БЕШЕ ДОБРО НАСТРОЕНИЕ И ШЕГИ. ВСИЧКО ВЪРВЕШЕ КАТО ПО ВОДА. КАК ИЗВЕДНЪЖ СРЕЩНАХ ТЕЗИ "ТУПАНИ" В ЖИВОТА СИ, ЧЕ МИ РАЗСТРОИХА НЕРВНАТА СИСТЕМА, ЧЕ И НА ОЩЕ ПОНЕ 100 ПЪТНИКА, ЧАКАЩИ ЗАД МЕН В ПОНЕ 40 -ТЕ КОЛИ, КОИТО СЕ БЯХА НАРЕДИЛИ В ДВЕ КОЛОНИ.
Категория: Политика
Прочетен: 639 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 29.03.2016 18:30
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195869
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2016  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031