Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3217831 Постинги: 6920 Коментари: 4320
Постинги в блога от 30.03.2016 г.
 Всичко зависи от политиката на правителството. Цялата икономика, животът ни - всичко. Преди години корейците решиха, че от най-бедната страна в света, ще произвеждат и продават на света индустриални стоки. Всичко изглеждаше много наивно, на фона на разсипаната страна, след войната на полуострова през 1953г. Но правителството имаше ясен поглед върху това, какво иска да постигне. По същото това време, българското правителство провеждаше все още насилственият процес на колективизацията на селското стопанство, което докара гладни години за страната. Имах колега, с който работехме в една известна българска обществена институция, който ми разправяше, че неговото семейство са оцелели, като са яли сланина и каквото намерят в полето - лапад, коприва и т.н. Българското правителство се е занимавало тогава с ПОЛИТИЧЕСКА ИКОНОМИЯ в нейния грешен вариант - убийство на дребния собственик на земя. Няколко години преди това, индустриалните предприятия са били национализирани, тоест откраднати от собствениците - 1947г. И въпреки целият ентусиазъм на комунистическата партия, първите 15 години от преврата през 1944г. са били икономическа катастрофа за страната ни. Индустриализацията на България е започнала с няколко години след тази в Южна Корея. Големи мастодонти, енергоемки и трудоемки, захранвани от труд, който не е бил нито свободен, нито производителен. За разлика от Корея, България до този момент е имала макар и малко предимство в областта на индустрията, което предимство е било изгубено след преврата през 1944г. Да не забравяме, че когато Добри Желязков е направил своята фабрика в началото на 19-ти век в Сливен, когато българските търговци са продавали българска продукция, произведена от български земеделски и занаятчийски задруги, из пазарите на империята, от Цариград, до Измир или Александрия, корейците са живеели в колиби от слама. Но това е минало. Комунистите никога не са могли да организират нито производство, нито търговия като хората. Режимът в Корея също не е бил демократически, както и в България. И там основните производствени мощности в областта на металургията, например, са били държавни. Но за разлика от България, там не са управлявали комунисти. Да не забравяме кой ти е съюзник. Едно е да те подкрепя Америка, друго е СССР, където една ютия не можаха да направят като хората.

След провалът на социализма в България, защото това си беше провал, породен именно от невъзможността на еднопартийната система и комунистическата партия да се променя съобразно пазарната среда, която иска мигновенни реакции, в зависимост от изискванията на клиентите, се отиде към разграбване на съществуващите производствени мощности и предаването им за отпадъци. 

Каква икономика създадоха. Казвам СЪЗДАДОХА, защото това нашето е икономика, която е създадена от комунистическата партия, при нейното разпадане на други партии и партийки, която основна цел по време на техните управления на страната е да откраднат колкото се може повече, опирайки се на властовия ресурс.

  1. Икономиката ни не е достатъчно конкурентноспособна;
  2. Икономиката ни е много ресурсоемка, в това число енергоемка;
  3. Икономиката ни е на практика монополизирана в продължение на времето след преврата срещу Живков. Политическият монопол създаваше икономически монопол и обогатяване на близките до властта хора;
  4. Постоянно пада потенциала на човешкия ресурс, от гледна точка на образователно и квалификационно ниво. Икономиката има нужда от квалифицирани кадри в областта на информационните технологии, а държавата ни харчи парите, за да създава никому ненужни икономисти.
  5. Задълбочаване на демографския проблем. Опитайте се да намерите хора за работа и ще разберете за какво говоря;
  6. Създаване на прослойка от "болни" и "страдащи" хора, които имат нужда от "помощ". Всеки седми е инвалид, а всеки трети разчита на парична или друга помощ от обществените фондове. Мераклиите за работа са вече по-малко от тези, които са мераклии да получават пенсия.
  7. Няма съществени инвестиции в експортно ориентирани производства. Чуждестранните инвестиции, ако това са чуждестранни инвестиции, са насочени в това, да контролират местния пазар - енергоносители, банки и застрахователни компании, търговски вериги и по-голямата част от туристическия бизнес и т.н. Като изключим това, че изнасяме ток, всички изброени други компании разчитат на това, да вземат парите на българина, като все още нямат капацитет да вземат парите на чужденците.
  8. Създадоха икономика на "ХОТЕЛИТЕ, ЗАВЕДЕНИЯТА, ФУРНИТЕ, ФРИЗЬОРСКИТЕ САЛОНИ И САЛОНИТЕ ЗА МАСАЖИ, РЕСТОРАНТИТЕ, КРЪЧМИТЕ И БАРОВЕТЕ. Създадоха икономика, която ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ ВЕЧЕ СЪЗДАДЕН ПРОДУКТ. СЪЗДАДОХА ВТОРИЧНА ИКОНОМИКА. Това е характерно за бедните държави, за простия бизнес модел за развитие. Но такива са възможностите на българското правителство, което иска всичко да контролира и в това си желание, СЪЗДАВА ТОКСИЧНА СРЕДА ЗА РАЗВИТИЕ НА БИЗНЕСА. И СЛЕД ТОВА ЗАЩО НАРОДЪТ МРАЗЕЛ БОГАТИТЕ. ЧЕ КАК ДА ГИ ОБИЧА, КАТО СЪЩИТЕ ТЕЗИ БОГАТИ СА ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО - ОТ НЕГОВОТО ДЕЙСТВИЕ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЕ.

Необходима е съществена промяна, която да ни направи конкурентноспособни и жизнени. Да ни направи търсени на международния пазар на стоки и услуги и то на такива, с висока принадена стойност. За тази цел е необходимо да се създаде високо-образована и възпитана работна сила, на която да й се обезпечи възможности за развитие тук в България, а не някъде навън, както е сега. Необходимо е такава политическа икономика, която да гарантира свободата на конкуренцията, демонополизацията на пазара, прилагане на пазарните принципи за развитие на икономиката, като неизменно в основата стои изискването ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДА ПРИТЕЖАВАТ БЪРЗ Е ЕФЕКТИВЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА КОРЕКЦИЯ НА ВЗЕТИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ МЪЖЕ РЕШЕНИЯ. МЕХАНИЗЪМ НА ОТЗОВАВАНЕ НА ВСЕКИ ЕДИН ВАЖЕН ПОЛИТИК ИЛИ УПРАВИТЕЛ НА ДЪРЖАВЕН ИЛИ ОБЩЕСТВЕН БИЗНЕС И ПРЕКЪСВАНЕ НА ЗАВИСИМОСТИТЕ, КОИТО СЕГА СЪЩЕСТВУВАТ, В ТОЗИ ОТВРАТИТЕЛЕН ПАРТИЕН МОДЕЛ НА ПОЛИТИКА И ИКОНОМИКА. ТОГАВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В РОЛЯТА НА ИКОНОМИЧЕСКИ, ПОЛИТИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН ФАКТОР В ЕВРОПА

ВСЯКА ЕДНА ИКОНОМИКА ЗАВИСИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО. АКО ЮЖНА КОРЕЯ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА ВЪВ ФАБРИКА НА СВЕТА, ТОВА Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. АКО БЪЛГАРИЯ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ЕВТИНА АЛКОХОЛНА ДЕСТИНАЦИЯ ЗА БЕДНИ ТУРИСТИ, ТОВА СЪЩО Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. АКО ЕДНА СТРАНА ПРОИЗВЕЖДА И ПРОДАВА ЛЕКИ АВТОМОБИЛИ, А ДРУГА ПРОИЗВЕЖДА И ПРОДАВА ЖИТО, ТОВА СЪЩО Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. АКО ЕДНА В ЕДНА ДЪРЖАВА ДОЙДАТ ТАКИВА ФИРМИ КАТО  IBM И EMC, ТОВА СЪЩО Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО - ВИЖ ПРИМЕРА С ИРЛАНДИЯ. АКО ФИРМИ НАПУСКАТ ЕДНА ДЪРЖАВА, ТОВА СЪЩО Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.  


НЯМА КАК ДА СЪЩЕСТВУВА ЗДРАВА БИЗНЕС СРЕДА, КОЯТО ДА ОСИГУРИ ЕФЕКТИВНО ПРОИЗВОДСТВО НА СТОКИ И УСЛУГИ, КОИТО ДА ПРОДАВАМЕ В ЧУЖБИНА, АКО НЯМА ЗДРАВА АДМИНИСТРАТИВНА СРЕДА, ОСВОБОДЕНА ОТ ИЗЛИШНИ ФОРМАЛНОСТИ, КОИТО ПОЧТИ ВИНАГИ ВОДЯТ ДО КОРУПЦИЯ И СУБЕКТИВИЗЪМ. ПОЛИТИЦИТЕ И БЮРОКРАТИТЕ СА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НА КОРАБА, НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ И ТОЙ ЩЕ ОТИДЕ В ТАЗИ ПОСОКА, В КОЯТО ТЕ Я КАРАТ ДА ВЪРВИ. НО НИЕ, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, КРАЙНО ВРЕМЕ Е МАЛКО ДА СЕ ОГРАМОТИМ И ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ УДОБНОТО ОПРАВАТЕЛНО СЪСТОЯНИЕ НА ОТРИЦАНИЕ И НЕГАТИВИЗЪМ, ЧЕ НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НАС И ДА СИ КАЖЕМ, КАКВО НИ Е НА СЪРЦЕТО, БЕЗ ДА ОЧАКВАМЕ, ЧЕ НЯКОЙ ИЗРИЧНО ЩЕ НИ ПИТА ЗА ТОВА. НИЕ СЪЩО ТРЯБВА ДА ПОЕМЕМ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ, КАТО КОНТРОЛЕН МЕХАНИЗЪМ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЗАЩОТО АКО НЕ ГО НАПРАВИМ, ЩЕ СИ ОСТАНЕМ В ТОЗИ СЕЛСКИ, В ГРУБИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ, В КОЙТО И СЕГА СЪЩЕСТВУВАМЕ - ДА РАЗЧИТАМЕ НА ПЕНСИЯТА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ И НА ТОВА, КОЕТО ТЕ СА ПРОИЗВЕЛИ В ГРАДИНАТА НА СЕЛО.
Категория: Политика
Прочетен: 1743 Коментари: 8 Гласове: 2
Последна промяна: 30.03.2016 13:27
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3217831
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Март, 2016  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031