Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196853 Постинги: 6870 Коментари: 4298
Постинги в блога от 01.03.2017 г.
 Другият начин е да крадеш от света. Как се краде от света ли? По най-различни начини. Ето ви няколко начина на крадене, които могат да ви се сторят елементарни, но натрупвайки се в големи мащаби дават ясната картина какво се случва по света.


Примерите, които са пред очите ми са следните:
  1. Имаше време, когато на мястото на сегашния хотел Хилтън в София, беше поляна. Не знам дали си го спомняте. Да, ама поляната стана хотел. Нали нямаше да строим в парковете и градинките? И защо баба Стоянка не си направи там къща за гости?
  2. Вторият пример е близо до Хилтън - Макдоналдс. Пак на зелени площи, една голяма корпорация за продажба на хранителни боклуци получи правото да продава своите боклуци там. Абстрахирам се от националните си пристрастия, но защо там да не се продава лесковачка скара или нещо подобно,  което може да се купи по улиците на Белград и Скопие? Хем хубаво, хем и по-евтино от боклуците на Макдоналдс? Да, ама не, както се казва. Ха сега кажете, че бизнесът не е политика и политиката не е бизнес;
  3. Третото нещо, за което се сещам са така наречените Марици. Защо американския собственик получи възможност, държавата да му гарантира печалби, каквито не може да получи нито един местен доставчик на ток? И за да им се запази бизнеса от политическа намеса на българското правителство, в София пристигна държавния секретар Джон Кери, че и сенатори от републиканската партия. Ако не ставаше дума за едни 500 милиона евро на година, за какъв чеп тези хора да идват тук? И след това кажете, че те лично нямат интерес от идването си тук. Така, както Хилари получаваше милиони за всяко свое появяване на публично място. Така ли се прави велика Америка, чрез политическо, военно и друго въздействие върху политическия живот на една страна и пазара, доколкото това може да се нарече пазар? Приказвайте после, че политиката не е бизнес и бизнесът не е политика;
  4. Четвъртото нещо това са популярните марки - Кока кола и Пепси. Милиарди печалби, продавайки отрова и то доказана. Тези корпорации са причинили повече смърт от всички продадени наркотици по света. Ама трудно се доказва, за разлика от наркотиците. Нима няма българска или някаква балканска фирма, която да пържи пилешки крила, че трябва да купуваме продукцията на Кентъки?;
  5. Ами всички ГМО продукти, продавани на света, субсидирани от американския бюджет, с напечатани и негарантирани с нищо долари? Толкова са алчни за пари и капитали, че накараха производителите на картофи в Ямайка да фалират, за да могат да внасят американски картофи там;
  6. Как ще накараш американците да работят за под 10 долара на час? Те вече са свикнали на големите пари, които харчат по безумен начин - да стават все по-дебели и все по-болни, като ирония, уж отричаща богатството, но ненамираща сила в себе си, за да се пребори с отрицателните му страни. Как ще накараш Епъл или Дел, да върнат производството на компютри в САЩ? Ние свикнахме да купуваме един добър компютър за 500 евро. Ще ни накарате да плащаме по 1500 евро за брой, защото трябва да осигурим още милиони тонове храна на дебелите американци, че да не умрат от глад, плащайки им големите заплати? От кога Америка не произвежда нито компютри, нито стоки за битова употреба в големи размери? Там не остана един завод за производство на тениски, пък какво остава за други неща. Останаха скъпи и комплексни производства, свързани с високите технологии, които все още не могат да се изместят в Китай и Малайзия или производство, свързано с националната им сигурност.
  7. Да, може бизнесът да бъде притиснат и да се постигнат някакви резултати, но глобално погледнато, една държава може да просперира само ако успее да продава стоки и услуги на всички нива на икономическото равновесие - и скъпа апаратура, която изисква висококвалифициран труд и по-евтини стоки, които се произвеждат от по-нискоквалифициран труд. Засега Америка печели само от първите нива, а вторите изнася навън. Другият начин за печалба е постоянното печатане на пари. Така се плащат социалните помощи на онези 50 милиона бедни американци, които получават купони за храна от правителството. Така се поддържат всички социални програми, предлагайки на света хартия, под формата на парични значи и купувайки срещу тази хартия реални стоки и услуги. Въпросът ми е, докога ще продължава всичко това. Един поглед на справката за дълговете на различните държави показва, че най-скапаните държави по света имат най-малко външен дълг, с изключение на Либерия, може би. Всички развити и цивилизовани страни са се набълбукали с дългове, които реално не могат да изплатят. Значи техният прогрес е за сметка на баламите, които държат в ръцете си тези необезпечени с нищо парични знаци! Много честно, няма що. И какво последно трябва да се направи, за да стане Америка велика, както иска Тръмп? Може би вместо нормалните 17 тона храна за цял живот и изяжданите от сегашните американци по 77 тона храна, трябва да бъдат доведени до 100 тона храна. Може би средната телесна маса на американците трябва да стане 150 кила и разходите за здравеопазване да се покачат от 17 на 20% спрямо БВП на страната? Така ли страната ще стане велика? Като изядат и останалата част от света и си мислят, че ще им се размине.
  8. Бях в Америка и бях в Китай. Видях как е станала велика едната страна и как е става велика другата. Когато Китай започне да ни пробутва боклуци като кола и пепси, макдоналдс и чикън фрайд и когато изпраща самолетоносачи, за да раздава правосъдие по света, подкрепяйки своите икономически интереси навсякъде, тогава ще изразя публично своето насъгласие. Вместо да строи магистрали и пътища, Америка дрънка оръжие, защото така свикна да печели пари през последните десетилетия. Китайците работят яко и променят страната си с невероятни темпове. Само за 1 десетилетие, китайците направиха така, че дължината на магистралите им надхвърли 140 хиляди километра - ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ МАГИСТРАЛИТЕ НА САЩ И ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ В ЕВРОПА. Така се прави велика една държава - без много приказки и с много работа. Като се появят синдикатите и като започнат да плащат и там по 10 долара заплата на час минимум, тогава и китайците може да разчитат на самолетоносачите, че да осигурят този стандарт на жителите си. Ще поживеем и ще видим. Надявам се, че ще бъдат по-умни от американците.
  9. Америка може да стане по-велика само ако работи повече, за по-малко пари и ако яде по-малко и ако престанат да харчат пари за глупости. Простичко е. Но трябва да сменят философията си. Ако продължават да изповядват философията, че трябва да се избият индианците и да им се вземат земите, това ще им даде икономически предимства и растеж десетилетия наред, но в дългосрочна перспектива, такъв модел на развитие крие подводни камъни и невиждани айсберги по пътя си, които рано или късно ще катурнат кораба, защото губи най-важното нещо - хармонията между човека, неговите желания, потребности и заобикалящата го среда и природа.
Категория: Политика
Прочетен: 358 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196853
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2017  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031