Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3235399 Постинги: 6936 Коментари: 4324
Постинги в блога от 17.03.2017 г.
 Доста елементарна и по партийному закостеняла изборна система.


Как Стефан Данаилов ще защитава интересите на избирателите от Варна? Та нали българският парламент прави закони, които да важат както за жителите на Варна, така и за тези във Видин, Благоевград и Смолян? Защо са тези листи и това чудо? Защо регионализирахме изборите и защо на хората от определен район им натрисат хора "отгоре", първо без да имат никаква връзка с този район, пък защо трябва да има такава връзка. 


Ако някой избирател харесва Стефан Данаилов, но този избирател живее в Дулово или Алфатар, той няма да може да гласува за него.


Същата работа е и с Елена Йончева. Какво я свързва с Хасково, освен, че е ходила няколко пъти в града? Нищо. Тогава защо се мъдри в списъците на БСП там?

Ако някой от Стара Загора иска да гласува за Елена, как да го направи? Защо отнемате правото на жителите на Монтана и Якоруда да гласуват за Елена. Може да я харесват и в Самоков и Вълчедръм. Там за кого да гласуват? За някого, когото не харесват. 


Разбирате ли простотията на избирателната ни система. Няма нужда да избираме депутат, само защото е от някакъв избирателен район. За нас е важно колко гласове е събрал определен депутат, независимо от коя част на България са дошли гласове за него. Пак казвам, гласуваме за български парламент, а не за кмет. Когато избираме кмет на някое населено място, тогава е хубаво кметът да е местен, да е живял там години наред, да познава града, хората в него, проблемите му и както се казва, да е готов да си даде душицата за града, в който е роден, живял или живее.

За парламент обаче са нужди широкоскроени хора, такива, които да защитават личността от държавата, такива, които да приемат закони, които да закрилят личните свободи на гражданите, личните им интереси и възможностите за личностно развитие. Стига сме подчинявали личността на някакви общи, измислени цели. Ако самата личност има желание да направи нещо за общността, нека го направи. Време е най-после да разберем, че тялото съществува като сбор от клетки и че тялото не може да съществува без клетките, тоест без нас. Няма значение къде сме родени, къде живеем, коя партия поддържаме и в кое населено място сме се кандидатирали за дейност, която засяга цялото общество. Важното е да се изберат достойни хора, законодатели, които да сложат ред в хаоса, чрез своето законотворчество, чрез своята визия за бъдещето, чрез възможността да бъдат обединители на идеи и концепции, които да се приемат от гласоподавателите и оформени надлежно в законова форма.

И нека не ме разбирайте погрешно - няма значение, дали става дума за кандидати на БСП, ГЕРБ, ДПС или друга партия. Принципът трябва да бъде един. Трябва да изберем 240 достойни пратеници на народа. Нека първите 240 кандидати, които са получили най-много гласове от избирателите, да станат пратеници. Може някой да получи 599 хиляди гласа, може десетият да получи 199 хиляди гласа, може някой да получи 59 хиляди гласа, а може 241-вият да получи 1000 гласа, ако това е решението на гласоподавателите, нека така да бъде. И нека гласът на всеки пратеник да тежи толкова, колкото гласове е получил, защото този, който е получил 500 хиляди гласа, ако има такъв, не може да "тежи" в събранието колкото този, който е получил 5 хиляди гласа. Нека гласуваме за личности, а не за партийни листи. И аман от политическа реклама, че ни продъниха главите от плямпане и надлъгване, от партийни клишета и изтъркани фрази, от лицемерие и лъжлив патернализъм.
Категория: Политика
Прочетен: 266 Коментари: 0 Гласове: 0
 http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/39288622/tiny-london-house-sells-in-chelsea-for-700000---100000-more-than-expected

Какво излиза на квадрат? Това са 31 739 паунда на квадратен метър жилищна площ. Разбирате ли за какво става дума? В София, цената на квадратен метър  в добър район на София на къща е не повече от 1000 паунда на квадрат или 31 пъти по-ниска! Къща в Челси, Лондон, средно "върви" по 1,9 милиона паунда.


Защо Лондон "струва" толкова скъпо, а "София" струва толкова евтино? 

Защото София е скапан град, населен със скапаняци, на които не им дреме какво се случва с града им, управляван от скапаняци, на които също не им пука за града, а си гледат собствените интереси, охраняван от скапаняци, които също не им пука за града, а им пука затова, какво ще им кажат началниците и кои бандити ще охраняват днес и т.н. и т.н.

Яд ме е като знам, че тъпият Лондон, със смотаните му тесни улици, раздрънкани и смърдящи стари къщи, от които 90% плачат за ремонт отвътре и при отсъствието на тази перла, наречена Витоша, може да има такива високи цени на имотите и хората да се тълпят да купуват там имоти, а не в София. Какво не й достига на София? Какво им пречи на собствениците на жилищни кооперации да вземат и да си ремонтират фасадите на сградите отвън? Какво им пречи да си поддържат в добро състояние вътрешно-блоковото пространство и входовете? Имаше даже такава програма за външни ремонти на сгради, финансирана по европейски проекти, но като гледам в централната част, виждам само една сграда с направена фасада по тези проекти. Хайде две да са, не съм бил наблюдателен. Десет да са...

Има и такива, които сами са се справили, но те са толкова малко, че се губят на фона на олющените фасади, при това надраскани с грозни графити!

Какво пречи на общината вместо да субсидира скапания градски транспорт, който, като се изключат часовете пик за отиване и връщане от работа, се разхожда полупразен почти денонощно из София и за който транспорт се дават повече от 120 милиона лева от бюджета, та какво пречи тези пари да се дадат, та най-сетне да имаме някаква свястна инфраструктура, която подхожда на европейски град. Да можем да ходим повече пеша и да караме веросипеди. Имаме такива хубави паркове, които на практика не използваме ефективно. Градът не става нито за пешеходци, нито за велосипедисти нито за колички за деца. Като гледам и за автомобили не става. Какво пречи на общината да не дава строителни разрешителни там, където няма изградена инфраструктура? Какво е това нещо, в столица на европейска държава, да дадеш разрешително за строеж до място, докъдето няма дори улица покрита с чакъл, пък какво остава за асфалт! Върви се по земя, през локви и кал! И това в едни от най-скъпите райони на столицата.

Сега малко за сигурността.
Когато бях в Лондон, гледах предаване по телевизията, което продължи с часове. Тогавашният кмет на града, Борис Джонсън, заедно с шефа на полицията в града, бяха разпъвани от обществения съвет по сигурността и от граждани, на открити телефонни линии и в интернет пространството, във връзка с проблемите на сигурността в града. Кога сте видели Фандъкова и шефа на СДВР да дават отчети за проблемите на сигурността пред някакъв си измислен обществен съвет и пред гражданите. Хайде моля ви се, не искате ли твърде много! А ТОВА Е ТОЛКОВА ВАЖНО И СЕ ОТРАЗЯВА ПРЯКО ВЪРХУ ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В ГРАДА. Защото цените са високи там, където всичко не само, че е уредено от материална гледна точка, но е и СИГУРНО място за живеене. В Лондон има и камери и полиция. В София, като се изключат някои основни улици и институции в централната част, забравете на друго място да е така наситено с камери и полиция. В повечето случаи - нито камери, нито полиция.


Природата
Преди няколко дни се качих на Витоша. Каква зимна приказка. Беше невероятно. Дори и ми мина през главата следната мисъл: Вярно е, че в ЕС няма такава столица като София, с такова разположение и с такъв парк до нея, като Витоша. Планината е перлата в огърлицата, наречена София. Представяте ли си, ако Лондон имаше Витоша до себе си, така да се каже? Представяте ли си колко щяха да се вдигнат цените на имотите там?

Само знам, че природните забележителности са важно нещо в оценката на един град. Важно нещо е и бизнес климата и възможностите на икономиката, сигурността, състоянието на градската среда, географското разположение и т.н. ТОЕСТ, ПО-ВАЖНО Е ДАЛИ ДАДЕНА ТЕРИТОРИЯ Е НАСЕЛЕНА С ОВЧИ НАРОД ИЛИ НЕ И ДАЛИ СЪЩИЯТ ТОЗИ ОВЧИ НАРОД Е ДОПУСНАЛ ОВЧИ УПРАВИТЕЛИ ДА ГО СТРИЖАТ И ДОЯТ КАКТО СИ ИСКАТ.

Затова ме е яд. Защото при толкова природни дадености, ние, жителите на тази страна, показвайки на показ повече отрицателните си страни и избирайки и поддържайки с гласа си боклучави политици, направихме така, че който може и поне на който малко му стиска, бяга от България, като че ли тук е пустиня. Да, пустиня е! Човешка пустиня! Такава пустиня се получава тогава, когато народът допусне, ДЪРЖАВАТА ДА МУ СЕ КАЧИ НА ГЛАВАТА. ТОГАВА СЪЩИЯТ ТОЗИ НАРОД СВИКВА С ЛОШИТЕ ПРАКТИКИ И ПОКАЗВА ЛОШИ ПРАКТИКИ НАВСЯКЪДЕ В ЖИВОТА СИ - НА УЛИЦАТА, НА РАБОТАТА, В ОТНОШЕНИЯТА СИ С ПОЗНАТИ И НЕПОЗНАТИ....САМО С ДЪРЖАВАТА ТОЗИ НАРОД ВНИМАВА МНОГО, ЗАЩОТО ЗА НЕГО, ТЯ ДАВА ХЛЯБА И ТЯ ДЪРЖИ НОЖА. ТОЙ Е СВИКНАЛ НА ПОДЧИНЕНИЕ. И ПОНЕЖЕ СЕ СТРАХУВА ДА СЕ ОПЪЛЧИ НА ДЪРЖАВАТА, ТОЙ ИЗБИРА НАЙ-ТЪПИЯ НАЧИН ДА СИ ГО ИЗКАРА НА НЯКОЙ - ТАКА НАРОДЪТ ЗАПОЧВА ДА СЕ ИЗЯЖДА САМ СЕБЕ СИ. ПО-ЛЕСНО Е ДА ВЛЕЗЕШ В КОНФЛИКТ СЪС СЪСЕДА СИ, С БЛИЗКИТЕ СИ, С НЕПОЗНАТИ...ТЪРСИШ НА КОГО ДА СИ ГО ИЗКАРАШ.

Това са моите притеснения. Имам какво да ям. Имам какво да пия. Имам къде да живея. Нямам дългове. Осигурен съм. И въпреки това ме е яд, защото отборът, в който участвам е отбор от лузъри. Играем в селската лига. И не защото не можем, а просто защото сме такива - неорганизирани лузъри тарикатчета.

Имам приятел, който вложи доста пари в общите части на кооперацията, в която живее. Знаете ли кой друг е дал пари за това начинание? НИКОЙ. Знаете ли кой друг е участвал поне с труда си, след като не му се дават пари? НИКОЙ. А знаете ли когато обявяват жилищата си за продан в интернет пространството какво пише под обявата? Пише, че апартаментът, който продават, разполага с луксозни общи части и уредено околно пространство, въпреки, че те не са дали и една стотинка от джоба си и не са работили и една минута време, за да се наслаждават после на тези общи  части и това уредено пространство. ЗНАЧИ ОСВЕН ОВЦЕ, ТЕЗИ ХОРА СА И ТАРИКАТ-ОВЦЕ. ГЛЕДАТ ДА ПРЕЦАКАТ БЛИЖНИЯ И ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ НЕГО. ТАКИВА СМЕ СИ И ТОВА, ЧЕ НЕ СИ ГО ПРИЗНАВАМЕ  И НЕ ПРАВИМ НИЩО, ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИМ В ПОЛОЖИТЕЛНА ПОСОКА, НИ ОТДАЛЕЧАВА ОТ РЕДА И ХАРМОНИЯТА КАТО ИДЕЯ....
Та толкова за цените в Лондон и в София. Говорихме за безценните неща, които формират цените около нас...Всичко е човешка направия - и хубавото и лошото.
Категория: Политика
Прочетен: 398 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 17.03.2017 17:21
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3235399
Постинги: 6936
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Март, 2017  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031