Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187225 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Април, 2010 г.
2 3  >  >>
Не, че се заяждам, ама преди няколко дни гледах видеоматериал, в който Бащицата каза категорично, че Белград го заобикаля, дори и като лети със самолет. Нещо беше във връзка с делото, което се водеше в Белград срещу Сретан Йосич.

Мисля си за паметта - точно тази, късата...
Нашата и неговата!

И какво като е там? Основно от пресата разбрах, че се застъпвал българската литература по-лесно да минава границите. Ако ме беше питал, щях да му кажа, че аз всеки път нося българска литература, когато влизам в Сърбия и никой не ме е тормозил заради това. Ако иска да ползва за тази цел тирове, това е друг въпрос. Или ако иска толкова много да свърши работа, нека да обясни на сънародниците ни зад граница, че има интернет и ако толкова искат да четат българска литература нека ползват интернет. Ако нямат компютри, толкова можем да им купим 100 компютъра за читалищата там. Ама да го правим на проблем в тази технологична ера... 


Според мен трябва да пита сърбите следното: "Защо бе братя сърби, държавата ви изглежда по-добре от нашата, след две десетилетия изолация, граждански войни и немалко надупчени с американски ракети правителствени сгради и мостове? Защо Белград е с пъти по-подреден, урбанизиран, устроен и асфалтиран. Нека да им "отвори" очите на сърбите, че могат да ползват услугите или на Вълка или на Титан, като подчертае, че вторите излизат по-евтино и да убеди белградската управа да се откаже да си прибира боклука сама. Толкова ли са прости тези там, че не знаят - в боклука е основната далавера на една столица. Ама хак да им е, нека си теглят теглото. Да не забравим за фирмите, които пълнят дупките. Ехаа, ама май за тях няма работа в Белград. Нищо, изложих се с това предложение.

Всъщност той е трябвало да зададе тези въпроси още когато беше кмет на София. Щом не ги е задал тогава, няма да ги зададе и сега.
Категория: Други
Прочетен: 680 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 27.04.2010 09:37

1.       Отиваме в ресторанта и гледаме - супата за един струва 2 лева, за друг 5 лева и за трети 10 лева. Интересуваме се от сервитьора защо е така. Той отговаря „Нашият ресторант не е подчинен на икономическа логика, а на принципите на социалната справедливост. Който има повече, ще плаща повече, няма значение че ще яде същият буламач”.

2.       Добре казвам, съгласен съм да плащам повече, ама не може ли и да получа малко по-качествена супа, че като гледам тази, даже и не сте си направили труда да измиете шкембето. Отговаря ми „Господине, нима не знаете, че като се измие шкембето, не става хубава супа”. И още „Пак ли да ви разправям, че така ще нарушим принципа за социална справедливост. Не ви ли е срам да искате нещо повече от другите. Не мога да ви позволя да ядете по-качествена супа, въпреки, че плащате повече пари. Какво ще кажат другите?”

3.       Тогава проявявам поредната доза свободомислие „Господин сервитьор, не се ли страхувате, че ще останете без част от клиентите си, особено без тези, които плащат повече пари за буламача, който вие наричате супа”. И за това има отговор – „Не се притеснявайте за нашето финансово състояние, гарантирам ви, че в рамките на държавата, ние сме ЕДИНСТВЕНИЯТ РЕСТОРАНТ. Ако искате яжте при нас, ако не искате, недейте. Нали живеем в СВОБОДНА СТРАНА?”

4.       Е, срещу такъв аргумент нищо не мога да кажа и защото съм един от хилядите путьовци, ще ям от бъркоча и ще платя повече от това, което бих платил, ако ми стискаше да се възползвам от алтернативата да потърся друг ресторант, някъде далеко, далеко, далеко…


Категория: Други
Прочетен: 798 Коментари: 1 Гласове: 1
27.04.2010 06:45 - Бля, Бля, Бля...

Българинът най-много се възмущава от собственото си икономическо състояние и от това на държавата. Ще кажете "Е, супер, значи ще запретне ръкави и ще свърши работа. Като личност ще работи повече и в същото време ще изисква повече и от политиците". Да, логично е, ама не е така. 

Само за пример: Ако някоя курва си покаже циците по телевизията, милиони ще се изтрепят да я гледат и да я коментират. В същото време българите не си мърдат и пръста за да подобрят собственото си физическо, духовно и материално състояние, както и това на държавата, в която живеят.
Не, че имам нещо против циците, ама по-добре е вместо да се гледат, да се стискат. Това само потвърждава мнението ми, че сме "перде кириз" народ. Само гледаме сеир...

Не знам само докога, всички ние ще бъдам ЗРИТЕЛИ, а не УЧАСТНИЦИ. Политиците ни имат сметка да сме зрители и засега те печелят битката с нас.


Категория: Други
Прочетен: 751 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 27.04.2010 06:47

Господин Полицай,

По колко страници на ден четете? Нещо, било какво! Чудя се от толкова показване по телевизиите, а вероятно и гледате телевизия, защото обичате да се гледате и когато разпускате в къщи, дали ви остава време да попрочетете по нещо, за да не се излагате и да не ръсите бисер след бисер. Плюс това може и да ви е от полза.

 

СЕГА ВИЕ ЛИЧНО НЯМАТЕ ИДЕИ КАК ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ КРИЗАТА. Вие се ослушвате като прасе в тикви и чакате някой друг да ви каже какво да правите. Доверявате се на инстинкта си дали едно нещо ви харесва или не. Но тъй като нямате познания за това, как се управлява държава, постоянно се лутате от една идея към друга и давате на всички нас поредната доза уверение, че около вас има много шум и малко ефективност.

 

За сега най-много ви харесва идеята, дадена ви от някой хитър съветник – МНОГО СЕ КРАДЕ. КАТО СПРЕМ ДА СЕ КРАДЕ, ЩЕ СЕ ОПРАВИМ.

 

По-голяма лъжа от това не съм чувал. Пък и по-голямо крадене. Сега вие крадете от времето ни, от нашето време Господин Полицай. Времето, което неумолимо си тече, а ние сме си във все същия батак. Сега пак ще ви кажа за кой ли път:

 

1.       Господин Полицай, ВИНАГИ ЩЕ СЕ КРАДЕ И ТО С МИЛИАРДИ, ДОКАТО ТАЗИ ДЪРЖАВА И ТЕЗИ ОБЩИНИ СЕ ЗАНИМАВАТ ПРЯКО С ИКОНОМИКА. ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРОМЕНИТЕ ТОЗИ ПРОЦЕС, ТЪЙ КАТО НЕ КОНТРОЛИРАТЕ П Р И Ч И Н А Т А. За бога толкова ли сте тъп, че да не можете да разберете това?

2.       Вместо да разчитате на свободната воля на всеки един от нас, вие разчитате на страха от наказание, който да ни накара да бъдем по-добри. И няма как да бъде обратното, нали сте полицай все пак, за каква свободна воля говорим, я раздавайте шамари и толкоз…

3.       Вместо да отстраните ВЪЗМОЖНОСТИТЕ за крадете, вие като Батмат искате да участвате във всяка сделка от името на народа. Ама Господин Полицай, ние не сме ви избрали, за да бъдете търговец, а да бъдете Полицай, пардон, Премиер. Вашата работа не е да търгувате и да „спестявате” пари на народа. Нямам нужда от такива „спестители” като вас. Нямам нужда от никакви „спестители”. Не ви плащам данъци, за да изграждате строежите на живота си!

4.       Ще ви дам само един показателен пример – Клинтън и Блеър станаха богати, след като напуснаха властта, докато нашите изроди политици стават богати само тогава, когато са на власт. В цивилизованите държави ставаш политик, за да може да използваш създаденото вече име, когато напуснеш властта. При нас всеки идва с идеята ДА КРАДЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА, КАКВИ СА ДЕКЛАРИРАНИТЕ НАМЕРЕНИЯ. ЗАТОВА НЕ ВЯРВАМ НА СЕГАШНИТЕ УПРАВНИЦИ, КАКТО И НЕ ВЯРВАХ И НА ПРЕДИШНИТЕ И НА ПО-ПРЕДИШНИТЕ. Защото не променят системата, а само сменят „техните” фирми със „свои”.

5.       Стотици хиляди хора са хвърлени да се борят с последствията, вместо да се изкорени причината. Какво правите сега – броите изпушените цигари на цигарджията, изпитите чаши на алкохолика или погълнатите дози на наркомана и ги заплашвате с пръст, че ще ги накажете. В същото време чиновниците изяждат всеки ден по 2 километра магистрала! Да всеки божи работен ден, излишната част от българското чиновничество ни струва 2 километра магистрала. Това не са ли повече от 500 километра на година? За какви 30 километра ни говори Премиерът за тази година? Това не е ли лицемерие. „ Давам ви повече от тези, които са управлявали преди мен – на ви 30 километра магистрала, ама няма да ви кажа, че заради мен не са построени още 500”. Баси и логиката! Да не говорим за бъркотията и трудностите, които създават на бизнеса. Ще върнете в бюджета 20 милиона за 1 година от полицейските си акции и ще загубите повече от 2 милиарда, като храните за наша сметка армия от чиновници. Много ефективно, няма що! Това как ще го наречете по друг начин, ако не най-голямата кражба. И тя се извършва пред погледа ни ВСЯКА ГОДИНА. В Същото време вие ни спирате за превишена скорост, за неправилно паркиране… Много удобно е да се дискутират несъществени въпроси, за да може през това време някой чиновник или най-вече политик да краде милиони, като разпределя нашите пари на свързани с него фирми.

6.       Господин Полицай, никой досега в България не е контролирал чиновниците и политиците в такава степен, че да минимизира кражбите в някакви обществено приети рамки.  И това е така, защото СИСТЕМАТА поражда толкова много ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КРАДЕНЕ, че не вие, даже и Батман и Супермен да дойдат с обединени усилия нищо няма да могат да направят. Нали си спомняте от филмите – тези двамата се борят с престъпността на улицата, както вашите полицаи, ама доста по успешно. Въпреки това те нямат МОЗЪК да се борят с другата престъпност – тази на милиардите, не тази на кокошкарите. Или може би възможностите на режисьорите са такива или на зрителите. То, ако не им говориш за улична престъпност, а за нещо друго, я те разберат я не.


Категория: Други
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове: 1
1. Не искаме от себе си
2. Не искаме от властта
3. Не искаме да работим
4. Не искаме да полагаме твърде много усилия
5. Не искаме да пазим чисто вътре в себе си и около себе си
6. Не искаме да признаем, че не ставаме нито за работници, нито за работодатели
7. Не искаме да спазваме правилата на Съюза
8. Не искаме да реформираме здравеопазването, образованието и социалната сфера
9. Не искаме да се разделим с държавното вмешателство в икономиката
10. Не искаме да почистим около жилището си
11. Не искаме да боядисаме за наша сметка общите части
12. Не искаме да се прекараме
13. Не искаме да ни прекарат
14. Не искаме да учим
15. Не искаме да се преквалифицираме
16. Не искаме да сменим работата си
17. Не искаме да ходим пеша
18. Не искаме да спортуваме
19. Не искаме да спрем да пием алкохол, да пушим цигари и да ядем като прасета
20. Не искаме да прочетем нещо повече от заглавията на вестниците
21. Не искаме да спрем да гледаме тъпа телевизия
22. Не искаме да ставаме рано
23. Не искаме да лягаме рано
24. Не искаме да ни дават ъкъл
25. Не искаме да даваме друго, освен съвети
26. Не искаме да ни критикуват
27. Не искаме нито да се наведем, нито да се изправим - ако се наведем - ще ни прекарат, ако се изправим, ще ни издухат
28. Не искаме бюрократи, но и не правим нищо за да ги нямаме
29. Не искаме да ни лъжат и да ни крадат, а ние лъжем и крадем
30. Не искаме да се разболяваме, ама правим всичко възможно да сме болни
31. Не искаме да сме свободни, защото нямаме достатъчно интелигентност да преценим какво е това свобода
32. Не искаме да ни се бъркат в живота, но не правим нищо, за да предотвратим това вмешателство
33. Не искаме, не искаме, не искаме....

Какво всъщност искаме ние българите? Да лежим до обяд, да имаме пари, а да не работим и да си позволим всяка седмица ново гадже. Искаме всичко наготово, без да положим усилия да го постигнем. Искаме някой друг да се грижи за нас, защото и за това не ставаме. Толкова много ни мързи...


Всъщност можем ли да направим нещо със себе си и с държавата си? Поне малко да се срамувахме от това, което сме като народ и държава!  Можеше да подобрим нещо...от кумова срама.
Категория: Други
Прочетен: 510 Коментари: 0 Гласове: 0

Икономическата активност се определя от букет от фактори – национални, социални, етнографски, религиозни, физиологически, административни и т.н. Два от тях обаче са безспорни:

 

1.    1. Енергията на обществото като цяло

2.    2. Административните решения на правителството и прилагането на върховенството на закона, нивото на свобода на икономическата активност, защитата на собствеността и правата на гражданите и т.н.

 

И двете са толкова преплетени и толкова необходими, че е трудно да се определи, кой от тях е по-важен. Например в Кения може да има и повече енергия в хората, отколкото в Германия, но тичането по кравите явно не дава съществен икономически резултат.

Затова аз давам предимство на административните решения. Държавите, в които има административна бъркотия и липса на върховенство на закона, икономиката не върви както трябва, независимо от енергията, с която разполага населението. Типичен пример в това отношение е Нигерия. Друг пример е Северна Корея. В цифрово отношение доходът на глава от населението в тази държава изостава от дохода в Южна Корея повече от 15! – пъти, като до 70-те години се е приемало, че Северът е по-развит от Юга.

ВИНАГИ, КОГАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЗЕМА РЕШЕНИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ И ТО ПРЕДИ ВСИЧКО НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ, СЕ ПОЛУЧАВА ПОДЕМ В РАЗВИТИЕТО НА ИКОНОМИКАТА. Примери в това отношения могат да бъдат дадени като се започне от Ирландия, Нова Зеландия, Чили, Сингапур и Хонг Конг, Тайван и Южна Корея, които постигнаха забележителен ръст през последните 30-40 години и се стигне до държавите, които отбелязаха напредък в последните 10 години – Словакия, Естония, че даже и една Грузия.

 

Сега къде сме ние? Жив зян сме. В Европа сме физически, а  материално сме в Азия и то по средата между Близкия и Далечния Изток. Някъде малко по-напред от Афганистан и по-назад от Тайланд. За духовното няма изобщо да говоря.

Вчера четох в пресата, че за да отвориш магазин, кафене, ресторант или нещо подобно като бизнес трябва да получиш 31 разрешителни. Минах през този ад преди 13 години и тогава си казах, че БЮРОКРАЦИЯТА Е СПОСОБНА ДА ИЗГАСИ И МАЛКОТО ПЛАМЪЧЕ, КОЕТО Е ОСТАНАЛО В НАРОДА НИ ДА РАБОТИ И ДА СЪЗДАВА. ВСИЧКО ТУК СТАВА ТОЛКОВА ТРУДНО И МЪЧИТЕЛНО. То не стига, че 65 години социализъм ни направиха и мързеливи и тарикати и безотговорни и към собственото и към чуждото имущество и права, ами и чиновниците допълнително деморализират желанието за бизнес. Единственият начин да накараме чиновниците да разберат на какво ни подлагат, ако те самите минат по нашия път.

 

Решението: Първо премахнете законово всички привилегии, които съществуват на професионален принцип и след това намалете бюрокрацията наполовина. Ако не спазите последователността, бюрократите ще искат обезщетение за това, че държавата се „отказва” от техните услуги, което разбира се ще бъде за сметка на нас, данъкоплатците. Това, че държавните служители се ползват с привилегии пред частните си е чисто нарушение на конституционните ни права.

 

1.       Българската бюрокрация харчи в повече от необходимото толкова много пари, с които да се построят 1000 километра магистрали. ВСЯКА ГОДИНА. Какво искаме тогава? Нито произвеждаме, нито продаваме на света някакви стоки и услуги, а на всичко отгоре и малкото, което изкарваме, го изплюсква гладната ни бюрокрация.

2.       Трябва обаче да се инвестират средства в електронна система за управление на базата данни на държавата, която ще ни струва десетки пъти по-малко пари от чиновническите заплати.

3.       Какво е това - 31 административни изисквания за да започне да функционира един обект? Това са месеци разтакавания от една служба към друга. Дали изискванията налагат да има толкова бюрократи, за да се обслужат всичките тези документи или обратното, многото бюрократи трябва да оправдаят заплатите си и тормозят бизнеса, като измислят нови и нови „правила” и „регулации”? Мисля, че е второто.

4.       По-добре е да нямаме администрация, отколкото да имаме и да е недобре работеща.

5.       Направете прости и ясни за спазване закони. Така нито ще имаме нужда от армия от адвокати и консултанти, нито ще имаме нужда от толкова чиновници, че да прилагат толкова много правила и решения на правителството. Сега законите са толкова много и толкова дълги, че на практика няма човек, който да е чел даже и 1/3 от тях, пък камо ли и да е запомнил нещо. Всеки може да спре случаен минувач на улицата и да го попита – „Извинете, дали сте чели Конституция на страната или ГПК или Законът за етажната собственост или Законът за ДДС и ще разбере за какво става дума. Ще получи виновни или глупави усмивки или попържване на майка. Какво излиза, че живеем в държава, без да познаваме законите. Или може би някой така е направил системата, че да сме постоянни уязвими от нея и да си траем!

6.       И не на последно място, да се приеме закон, с който да се забрани на държавата да притежава фирми и да развива стопанска дейност. Това се отнася и за общините.

Ако това се направи, сигурен съм, че ще бъдем класирани поне с 20-30, а защо не и с 40 места напред в класациите за икономическа свобода и в рамките на следващите няколко години ще имаме съществен икономически ефект от реформите. Ако направим това, в следващите 5-6 години можем да настигнем Словакия и Полша в икономически план и да си поставим следваща цел - Словения и Гърция?

 

И нещо друго. След като премахнем бюрокрацията като пречка за развитието на бизнеса, трябва да направим нещо и ние – всички, които работим за създаването на обществения продукт. В България дойдоха инвестиции в банки, застрахователни дружества, в търговията и туризма. Нямаме обаче съществени инвестиции в производството на хардуер и софтуер. Не е случаен фактът, че машиностроителните фирми избраха Словакия, Чехия, Полша, Унгария, та дори и Румъния, пред България. Хем сме се изтарикатили и не ни се работи на струга или на конвейра, хем много претенции имаме за заплати. Само с банки, хотели и молове нещата в България няма да се оправят. Хотелите, ресторантите и моловете са „прост” бизнес, такъв, който не създава скъп продукт или услуга. Светът има повече нужда от техника и технологии и от софтуерни решения, а не от ядене и пиене, производство на „парцалки” или от проста търговия. Има откъде да си купим евтино и качествено и яденето и пиенето и „парцалките”. Другото обаче ни струва твърде скъпо – техниката и технологията и софтуерът за тях. България не произвежда нито транспортни средства, нито компютърни технологии или комуникационни средства, нито има съществен принос в софтуерните технологии и в организацията на процесите. А там са големите пари. Това прави една нация богата, а не доматите и краставиците и моловете.  Но за да участваме в този бизнес се иска, след първата крачка - премахване на излишната бюрокрация, да направим и следващата – съществено да реформираме образованието, така, че то да ни дава подготвени физически, духовно и интелектуално кадри, с които да участваме в това международно състезание, където засега отсъстваме. Необходимо е полагането на усилия за физическото и умственото израстване на поколенията след нас, като тези усилия да бъдат възприемани като върховна ценност в нашата страна. Нека никой да не си мисли, че прочутите лозунги от комунистическото минало и от нацистките лагери трябва да се възродят. Разликата е там, че освен труд, ум и правилна посока на полагане на човешките усилия се иска и СВОБОДА, за да се реализират на практика и труда и ума и посоката… Иначе ще приличаме на Северна Корея. Ще се утрепем от работа и ще мрем от глад.

Засега нещо свободата я няма. Свободата да не влачиш на гърба българския чиновник. Няма как да тичаме с по един бюрократ на гърба. Трудно е…, пък е и унизително.

Особено за този, който го осъзнава.


Категория: Други
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 25.04.2010 04:59
"Със сто тридесет и шест мерки за облекчаване на бизнеса, одобрени от правителството, държавата ще намали административната тежест за инвеститорите с двадесет на сто до края на 2012 г., съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в четвъртък."

Цитат от в-к "Сега".
За да се намали административната тежест с 20%, правителството ще трябва да работи повече от година и половина. Простичката сметка показва, че за да се премахне напълно административната тежест за инвеститорите ще трябва да се изпълнят към 700 административни мерки и да чакаме 8 години! И то при най-добрия случай на изпълнена воля от страна на управляващите.

Разбирате ли за каква МАНИПУЛАЦИЯ СТАВА ДУМА?

УСЕЩАТЕ ЛИ КОЛКО ТРУДНО ЧИНОВНИЦИТЕ ДАВАТ "ЛЪЖИЧКА" СВОБОДА? Тя, свободата не се вписва в чиновническото разбиране за живота, защото обезсмисля "работата" им.

Категория: Други
Прочетен: 448 Коментари: 0 Гласове: 1

 

В дългосрочен план, НАЙ-ВАЖНИЯТ СЕКТОР ЗА постигането на благоденстващо общество е ОБРАЗОВАНИЕТО!

Образователната ни система продължава да „пътува” в грешна посока, като съсипва физическия и духовния потенциал на нацията. „Съсипва” е най-точната дума. Като се започне от детската градина, чак до завършване на университета – на какво учеше системата нас и след това и нашите деца?

1.      1. На геометрия и висша математика, която използват само 1 % от всички нас

2.      2. На безкрайни химични уравнения, които също използват 1 % от всички нас

3.      3. На сложните физични процеси в природата

4.      4. На минали събития в човешката история

5.      5. На научаване на куп ненужни факти

 

Само си помислете – хипотенузи, тангенс, котангенс, синус, косинус, интегрално смятане, теория на вероятностите, разпадане на уран 235, аксиоми, теореми… Кому е нужно всичко това, ако човек е земеделски производител, съдържател на хотел, магазинер, работник в сервиз за поправка на коли, спортист, артист, художник, икономист, учител, лекар, барман, сервитьор, готвач, строителен работник и т.н.? Толкова много енергия отива за научаването на неща, които почти никой след това не използва в живота си. Светът не се нуждае от всичкото това знание. Човешката глава има някакъв потенциал и ако се запълни с толкова излишна информация, няма да остане място за по-важните неща. В цялото това напъване да учим по тази тъпа програма наистина пропускаме да учим за много по-важни неща, от които зависи качеството на живота ни в бъдеще. Училището в голяма степен пропусна и продължава да пропуска да учи децата ни на това:

 

 

1.      1. Какво представлява човешкия организъм, как функционира, от какви органи и системи е съставен, какво трябва да правим и какво не, за да бъдем физически и духовно по-добре. За какво ни е да знаем как се разпада урана, след като не знаем за какво ни служи далака, например? Учим химия и биология, но пропускаме нещо много по важно – БИОХИМИЯ. За какво ни е да знаем какво е клетката, след като не знаем как „работи” тя, след като я натъпчем с консерванти? Как, с какво, колко и кога да се храним;

2.      2. Какъв спорт да упражняваме. Ако накараш човек с Вата отклонения /той си е жив скелет/ да хвърля медицински топки или човек с Кафа  отклонения /та той си е едно малко слонче/, да играе на халки, смятайте, че нищо не сте направили – просто сте „утрепали” всичко в тези хора и сте ги смачкали окончателно;

3.      3. Да учим децата, че свободата е нещо, което трябва да отстояваме всеки ден и всеки миг. Да ги научим да се преборят със страховете си, с фобиите си, както и да ги поощрим да се борят за мечтите си. Да ги научим, че положените усилия за тяхното усъвършенстване рано или късно ще дадат плодове и че те трябва да изпитват радост от полагането на усилия. Страната ни няма нужда от мързеливци и тарикати, които да вегетират на гърба на данъкоплатците;

4.      4. Как да общуваме помежду си така, че и ние и другите, с които общуваме да имаме сработване, полза, синхрон, търпимост и толерантност. Как да се впишем в различни колективи. Как да уважаваме и себе си и другите;

5.      5. Как да постъпваме в ситуации, които могат да възникнат в населено място или сред природата – ток, облъчвания, радиация, превозни средства, природни стихии;

6.      6. Как да пазим и съхраняваме околната среда;

7.      7. Едновременно изучаване на родния език и един основен световен език с едно и също натоварване;

8.      8. Мащабно изучаване на информационните технологии още от детските градини;

9.      9. Логика и разсъждения, които спомагат за намиране на ефективни решения, които могат да направят живота ни по-добър и по-лесен.

10.  10.Как да участваме по-ефективно в обществения живот на страната, за да имаме усещането, че нашият глас е важен за нейното развитие.

ДА СТЕ ЧУЛИ ТАКОВА НЕЩО ДА СЕ УЧИ В УЧИЛИЩЕ?

С този „материал”, който бълва българското училище, по поръчение на Министерството на образованието, какво очаквате да постигнат в живота тези деца? Някои успяват да се пласират в по-богатите държави, но това е въпреки „усилията” на българското училище. Другите попълват редиците на физически и духовно болния ни народ.

Така по-голямата част от народа ни става лесна плячка на различни манипуланти – производители и търговци на храни и медикаменти, политици и чиновници. ИЛИ МОЖЕ БИ ТЪКМО ЗАТОВА НИЕ И СЛЕД НАС, ДЕЦАТА НИ, СМЕ БИЛИ ПОДГОТВЕНИ ДА БЪДЕМ.

ХОРА, ЛЕСНИ ЗА ОБРАБОТКА, НЕОСВЕДОМЕНИ, С ЛОШИ ЗДРАВНИ, СОЦИАЛНИ И ТРУДОВИ НАВИЦИ.

Та това е продуктът на българското образование, за което всяка година отделяме десет цифрена сума. Плащаме за скъп… боклук.


Категория: Други
Прочетен: 800 Коментари: 0 Гласове: 1

Евалла Бойко! БЛАГОДАРЯ, ЧЕ НИ ИНФОРМИРА, НИЕ НЕ ЗНАЕХМЕ. МИСЛИХМЕ СИ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА НИ НЕ Е „СХЕМА ЗА ОГРАБВАНЕ”. КАКВИ ИДИОТИ СМЕ БИЛИ, ЧЕ ЧАКАХМЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ ТИ ДА НИ ГО КАЖЕШ!

За разлика от теб, аз зная в какво се състои „системната грешка” на нашата държава. Ти си полицай и си мислиш, че като раздаваш шамари, работите ще се оправят. То Хитлер и Сталин с раздаване на шамари не оправиха работите, та ти ли! Значи подходът трябва да бъде друг.

 

ДЪРЖАВАТА НИ Е СХЕМА ЗА ОГРАБВАНЕ ЗАЩОТО СМЕ ДОПУСНАЛИ ТЯ ДА СЕ БЪРКА ТАМ, КЪДЕТО НЕ Й Е РАБОТАТА – В БИЗНЕСА НА ЧАСТНИТЕ ЛИЦА.

 

По-скоро частните лица имат право да се бъркат в работата на държавата, защото я издържат, а не обратното.


В икономиката има две състояния, които не се наблюдават в чистата им форма, но важното е кое е преобладаващото:

1.       1. Частните лица преобладават над икономическата роля на държавата.

2.       2. Държавата е водеща икономическа сила.

Там, където частните лица са си извоювали повече права, страната като цяло е по-просперираща от тези, където държавата играе ролята на кърмилница.

Примерът с двете части на Корея. На север има повече „държава” от юг. Не казвам, кое е по-хубаво и кое е по-лошо. Всеки сам да прецени. Само, че светът кара южнокорейски коли и гледа южнокорейски телевизори и купува южнокорейски компютри.

  

РЕШАВАНЕТО НА ТОЗИ ПРОБЛЕМ НЕ СТАВА С ПОЛИЦЕЙСКИ МЕТОДИ. ПОЛИЦИЯТА НЕ МОЖЕ ДА ДАДЕ СВОБОДА, А МОЖЕ САМО ДА Я ОТНЕМЕ. ПОЛИЦИЯТА СЕ ЗАНИМАВА ПРЕДИ ВСИЧКО С МИНАЛИ РАБОТИ. НЯКОЙ ОТКРАДНАЛ, ХАЙДЕ ДА ГО ПРИБЕРЕМ И ДА СИ ОТМЪСТИМ. Както много пъти съм казвал, винаги има възмездие. Няма значение дали то се получава на земята или на друго място.

В СЪЩОТО ВРЕМЕ обаче, докато се занимаваме с това да търсим начин да вкараме в затвора крадците от миналото, ПРОПУСКАМЕ ДРУГИ, КОИТО СЕГА, А НЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ, КРАДАТ НЕОБЕЗПОКОЯВАНО. ЕНЕРГИЯТА НИ Е НАСОЧЕНА КЪМ МИНАЛОТО, НЕ КЪМ НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО. И така до безкрай. Пилеем обществена енергия, натрупваме отрицателна енергия в себе си и винаги гледаме в миналото – преди всичко за лошо.

 

Има два подхода:

1.       1. Търсим начин да махнем „лошите” и да ги заменим с „добрите”.
2.Просто изтегляме държавата от бизнеса и ограничаваме поне наполовина разходите й.

Не съм баба Ванга, ама знам какво ще се случи! Бойко ще избере т. 1, защото, ако избере т. 2 минимизира възможността да се краде, което е всъщност основната идея на всеки управляващ в тази страна. Говоря по принцип. Може и да има добри намерения, но ако избере 1, няма да се различава от предишните управници.


Категория: Други
Прочетен: 554 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.04.2010 12:05
НАЦИЯТА НИ Е БЕДНА, ЗАЩОТО Е ЗАТЛЪСТЯЛА. НАЦИЯТА НИ Е ЗАТЛЪСТЯЛА, ЗАЩОТО Е БЕДНА. СЪЩОТО Е И С ДЪРЖАВАТА. НЕКА ДА Я ПОСТАВИМ НА ДИЕТА – 50 % ОРЯЗВАНЕ НЕ НА РАЗХОДИТЕ, А НА ПЕРСОНАЛА. ОРЯЗВАНЕТО НА РАЗХОДИТЕ Е СЛЕДСТВИЕ НА ОРЯЗВАНЕТО НА ПЕРСОНАЛА. ДРУГОТО Е „ПУНТА МАРА”, БУРЯ В ЧАША ВОДА – НИЕ СМЕ ДОБРИТЕ, НИЕ НЕ КРАДЕМ, НИЕ СМЕ ЧЕСТНИ, НИЕ СМЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ – ВСИЧКО ТОВА Е ПОРЕДНАТА ПОРЦИЯ ЛЪЖИ, НА КОИТО ТЕ РАЗЧИТАТ ДА СЕ ХВАНЕМ. ЕДИНСТВЕНИЯТ ДОБЪР ЧИНОВНИК ТОВА Е УВОЛНЕНИЯТ ЧИНОВНИК. НЕЩО КАТО ПРИКАЗКАТА С ИНДИАНЦИТЕ, АМА НЯМА ДА Я КАЖА, ЗАЩОТО СЪМ ВЪЗПИТАН И ИНТЕЛИГЕНТЕН. ВИЕ СИ Я ЗНАЕТЕ.
Категория: Други
Прочетен: 462 Коментари: 0 Гласове: 2
Нашият Премиер също страда от излишна Кафа – и той е тежък и муден, често сменя мнението си и решенията си. Иска да угоди на всички и всеки. Той също има нужда от лечение на излишната кафа. Ако реши този проблем при себе си, със сигурност ще помогне повече на държавата, тя да се освободи от излишната тежест. Същата е работата и с другите пороци – ако шефът ти пуши, няма как да се спазва закона за забрана за пушене в обществени места. В община Витоша служителите си имат до себе си скрит пепелник, за да се отдават на страстта по време на работа. Не заради закона, заради началника им, който също пуши, се правят тези компромиси. Същото е и с Премиера – ако има прекомерна тежест в него, това го прави повече майка и по-малко мащеха. Децата стават прекалено дебели и мудни. В природата и обществото трябва да има БАЛАНС. Но хората в света умират повече от преяждане, отколкото от глад. Дори и Африка не може да преобърне тази тенденция, ако се гледат цифрите в световен мащаб.

12.

Категория: Други
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове: 1
Така, както е в човешкото тяло, през първите ден, два, тялото изхвърля излишна вода и какви ли не боклуци, докато мине на автономно хранене, така и преходът на Държавата към едно друго ниво няма да е лесен. Човек лесно не може да промени кармата си, но това не означава, че не трябва да се опита. Същото е и с държавата – лесно няма да стане. В това отношение държавата ни има нужда както от Майка, така и от Мащеха.

11.  


Категория: Други
Прочетен: 641 Коментари: 0 Гласове: 1
2 3  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187225
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Април, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930