Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3222134 Постинги: 6928 Коментари: 4323
Постинги в блога от 11.04.2010 г.

1.       Приоритет №1 ЗДРАВЕ

2.      1. Има ли някой разумен човек, който да отрече, че здравето – физическо и психическо, да е наш приоритет №1. Няма разбира се.

3.      2. Сега да видим правим ли ние като личности и като общество и държава необходимото, за да следваме този приоритет.

4.       3. В България 50 % от населението пуши цигари, 10 % опитва от другите „цигари”, 50 % употребява алкохол и 50 % употребява повече храна, отколкото е необходимо. Приблизително 90 % от населението знайно или не консумира храна, в която има добавени дълга палитра от Е-та, показващи научното название на някакви консерванти, добити в някоя корпоративна лаборатория. Като гледам статистиката ние сме два пъти повече и то само в България!!! Накратко - ние сме болни хора. Или деликатно казано, народ в недобра кондиция.

5.       4. В България едва всеки 10-ти потичва и то нередовно. На 100-на човека на плажа, я видиш 2-ма, 3-ма с хармонично оформени фигури.

6.       5. В същото време стоим като зомбирани пред телевизорите и гледаме как богати и добре изглеждащи момчета ритат топка, вместо ние да отидем да ритаме навън.

7.      6. Да сте чували за система за здравна просвета в детската градина, училище и университет? Учим децата си на какви ли не глупости, само не и на най-важното - здравето. Не ми приказвайте, че основната клетка за възпитанието на децата ни е семейството. При такова „потребление” от страна на семейството, мисля че е по-добре, здравната профилактика на децата ни да се извършва по утвърдени програми в детските градини и училищата и това да е основния предмет за изучаване. След което децата да възпитават нас - родителите. Звучи убедително, ако детето ти направи забележка, поне да не пушиш в стаята, а да излезеш на терасата. Все пак е нещо, първа стъпка към превъзпитанието.

8.       7. Опаааа, ами кой да напише програмите – измислените ни доктори, които на практика са рекламни агенти на фармацевтичните компании и които умират преди нас, като доказателство за „правилните” им теории. Липсата на конкуренция в медицината е родила една уродлива представа за защита на общественото здраве, която е по-скоро медицински геноцид, а не грижа. Забравих да кажа, че като капак на всичко, сме на първо място в Европа по сърдечно-съдови заболявания и по други болести също. Ако е някоя свястна класация няма да я оглавим, ама тези – дума да няма, първи сме!

9.       8. А какво да кажем за духовното здраве – имаме его, да удавим света в него. Имаме завист и злоба също в излишество. Заради глупави разбирания и неуравновесеност сме способни да посегнем и на ближния. Кога за последно сме казали „благодаря”, „желая ти успехи” или едно простичко „моля те”? Да не говорим за „извинявай”. Думи като „браво” използваме само в театрите и то заради общия интерес, който ни кара да бъдем по-отзивчиви в оценките си. Кога за последно сме признавали, че някой е „по-добър” от нас и че „има още какво да учим”? Програмата за позитивно мислене и действие също е наложително да влезе в действие във всяка детска градина, в училищата и университетите. Дано след това научим нещо и от децата си. Взаимен процес. Всеки учи от всеки. Само трябва да използваме по-пълноценно това огромно по значимост средство за възпитание - УЧИЛИЩЕТО.


Категория: Други
Прочетен: 900 Коментари: 0 Гласове: 1
Преди 20 години, когато посетих Федералната Република станах свидетел и в същото време и участник в куриозна случка. На немско-чешката граница ми направиха забележка, че имам само една чистачка на предното стъкло на колата. За хората, които помнят 1991г. това ще им прозвучи като нещо естествено. Да, ама германецът се заяде с мен. В същото време го попитах дали мога да обменя долари за марки, за да мога евентуално да си платя глобата и да имам немска валута под ръка и ето, далаверата стана. Полицаят ми предложи той да ми направи смяната и така ме изръси с курса, ама нямаше накъде. Не ме глоби официално, но ме глоби неофициално. Бях много изненадан, защото това ми се случи на територията на ФРГ, а не в България. Значи и там имало "такива работи".

Е сега там няма граници, няма чиновници – няма и корупция. Не си играем на играта – „добър чиновник” – „лош чиновник”, а играем на играта „няма чиновник”. Тази игра е добра за гражданите и за фирмите, но е лоша за чиновника, който трябва да замени бариерата с друго поприще. Все пак някой трябва да се "жертва", за да бъдат щастливи други. И тук има два варианта:

1. Един се жертва, за да бъдат по-свободни хиляди;
2. Хиляди се жертват, за да бъде "по-свободен" един.

Вие преценете как е сега и как искате да бъде.

Категория: Други
Прочетен: 321 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 11.04.2010 23:50

1.       Държава, в която пъдарите и кучетата са повече от стадото не може да бъде богата държава. Един от основните икономически лостове, който движи бизнеса в Китай е обстоятелството, че на 1 работещ се пада по-малко от 1 неработещ. За разлика от нашите 1 към 3.5. Това е истинската криза у нас. По-голямата част от тези 3.5 – ма са неработещи, но имат и друго важно „качество”, те са гласоподаватели и ще гласуват за този, който им осигури или поне обещае по-голяма част от обществената баница, сега и веднага. Това е най-тежката задача на правителството. Не разни там измислени „октоподи” и други определения. Някой трябва да каже на народа – „Слушайте, ние ще ви гарантираме, че поне няма да ви пречим да работите и да печелите, оправяйте се сами – на държавната ясла имат място само минимален брой чиновници, които да наблюдават спазването на законите, а така също и сакатите и лудите, които не могат да се грижат за себе си. От друга страна, очакваме вие хората, по-активно да се включите в процеса на управление на страната и общината, за което ще ви предложим пакет от промени в Конституцията”.

2.        Ето това е рецептата за икономически просперитет – толкова години слушам за идеи за минимално участие на държавата в икономическите процеси и така и не видях тя да се реализира на практика. Живеем в район, в който патернализма и „обгрижването” на гражданите от страна на държавата е основна политика, зад която прозират истинските цели на политиците и чиновниците – да крадат необезпокоявано и в големи размери. Държавата е прекалено много намесена в икономиката и на практика отнема основното право, а именно – гражданите да градят сами своето съществуване на базата на онова, което Природата и Съдбата са дали на всеки един от нас. На Балканите е нормална практика привилегированото законодателно третиране на едни групи от населението, обикновено по професионален признак, деформирания пазар на труда, следствие на обстоятелството, че основен играч в предлагането на основни услуги на населението е държавата, хаоса при формирането и разходването на обществените средства, както и липсата на адекватен контрол върху целия този процес и като резултат на всичко това -  ниското качество на живот. Това е характерно за лъжесоциалните държави като нашата, които „грижейки” се за бедните успяха доста успешно да ги увеличат през последните години.


Категория: Политика
Прочетен: 334 Коментари: 0 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3222134
Постинги: 6928
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930