Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195894 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 11.04.2014 г.
Само за познавачи на Аюр Веда.
  1. Гледам навън времето /днес е 10.04.2014г./ е дъждовно, влажно и ветровито. Леко хладно, но вятърът увеличава усещането за хладно. Време - вата;
  2. Мой приятел ми приготвя коктейл - сок от моркови, един изстискан лайм и джинджър /джинджифил/. Около 300 грама;
  3. Интересно усещане, пие се на глътки, поради по-силното усещане на джинджифила. Лаймът не се усеща;
  4. В следващите няколко часа, топлината от напитката ми идва в повече. От една страна морковът произвежда пита, защото самият морков е пита - увеличава вътрешната температура, а от друга, това увеличение става още по-голямо заради добавеният джинджифил;
  5. Резултатът е повишено влечение към студени напитки в следващите часове - студена вода, безалкохолни напитки, студено кисело мляко, целта на които е да намалят малко увеличената пита;
  6. Заключение - въпросната напитка е предназначена за по-студено време,  което да компенсира повишението на вътрешната пита. Ако ли не, трябва сериозно да се намали количеството на джинджифила или ако трябва дори и да се изключи и да се остави на сокът от моркови да увеличи питата.

Вкусовите усещания играят огромна роля във ведическата наука. Когато те са балансирани на ниво "усещане", тяхното влияние върху поведението на дошите в организма е толкова фино и елегантно, че не преминава границата на деликатните и щадящи нива. Но когато вкусовете се предозират /не е задължително това да води до съществено повишение на калориите, но като косвен резултат и това може да се получи/, тогава се получава дошово разстройство в организма, като една или две доши се повишават за сметка на третата или дори има случаи, когато и трите доши едновременно излизат от баланс и трябва да се успокоят по някакъв начин.

Балансираните вкусови усещания трябва да бъдат удовлетворявани по най-елементарен естествен начин, а той е чрез отдаването им, като в този случай трябва да внимаваме особено със всички вкусове, да не би да се получи дебаланс на някоя от дошите, за сметка на увеличение на приетите калории.

Какво се има предвид? Ако имаме влечение към сладкото, например, това в някаква степен означава, че питата или ватата или и двете заедно, искат да бъдат успокоени. Но ако приемането на сладко действа като с магическа пръчка за успокояването на вата и след това на пита, прекомерното употребяване на сладки продукти влияе деструктивно на кафа, което рязко се влияе в посока на увеличение, когато самата конструкция на човек е преобладаващо кафа. Ако конструкцията е кокалеста и суха, количеството на сладкото има повече положителен ефект. Защото това е вата конструкция, която не усвоява добре хранителните вещества и по-голямото количество сладко и калории няма да й навредят. Междинната доша - пита, също ще се повлияе добре от сладкото, но количеството тук трябва да бъде два пъти по-малко от това, което приема човек, с преобладаваща вата конструкция, защото пита усвоява по-добре хранителните продукти. Докато, ако става дума за човек с ярко изразена кафа конструкция, тук имри калаш препоръчва преди всичко УСЕЩАНЕ за сладко, но не и самото сладко. Какво се има предвид. Ако преобладаващо кафа конструкция има някакво притеснение /вата отклонение/ или се е превъзбудил /пита отклонение/, тези две състояния могат да бъдат балансирани с лъжица мед, примерно, като всеки може сам да предеци, дали да се отдаде на калориите или само да усети вкуса на сладкото и да пренебрегне калориите. Разбирай, да се държи меда в устата колкото се може по-дълго време...

Предозиране на вкус например, означава да добавим сол в яденето. Няма оправдание, че храната не е вкусна без сол, че животните ближели сол или че лекарите препоръчвали от 1 до 2 грама сол дневно. Първо, не съм видял бяла мечка да ближе сол, нито сомът, който плува в Дунав, нито мечката в Родопите или вълкът в Стара планина. И дори ако някое животно ближе сол, в този случай солта не е поръсена на тревата, която пасе в момента. Да добавиш сол на салатата е неестествено упражнение. Никъде в природата няма поляна наръсена със сол, олио и оцет. Ако имаше такова нещо, какви ли крави щяхме да имаме!!!

И оттук: ВКУСОВЕ МОГАТ ДА СЕ ПРЕДОЗИРАТ САМО ТОГАВА, КОГАТО СЕ СМЕСЯТ С ОСНОВНО ЯДЕНЕ.
Ако ближем сол, това не е страшно. Ако сдъвчем зърно от черен пипер - също. Ако изпием една лъжица оцет, също е нормално поведение. Но да наръсим яденето със сол и да го полеем с мазнина и оцет, това е поведението, което предполага "предозирането на вкусовете". Когато наръсим храната със сол, ще ядем повече, отколкото има нужда организма. Когато сложим достатъчно сол и оцет в супата, много няма да се интересуваме от качеството на супата. Значи ако не можем да понасяме вкуса на супата без да я овкусяваме, тя не става за ядене или нашите рецептори са толкова увредени с годините, че те не приемат тази супа за нормална, без да е овкусена.

Особено драстичен случай на предозиране на вкусовете са изделията от брашно, в които има добавена захар. Само си помислете, дали ще си купите безалкохолна напитка, ако в нея няма подсладители? Дали ще си купите торта, паста, някакви курабии или каквото и да е, ако няма добавена захар.

Същото е и със солта. Ще си купите ли солети, ако няма добавена сол в тях? Те затова му викат солети, защото имат сол. Солетите без сол са такава отврат, че никой няма да посмее да ги яде.

Предозирането на вкусовете може да се извърши само, ако участват така наречените лъжци на вкусове. Захарта, подсладителите и солта са основните лъжци на вкусове, което ни кара да ядем все повече и повече.
Примерът със сока е показателен. Ако искаш питието ти да има пита характеристики, достатъчно е това да е сокът от моркови. Добавянето на допълнителна пита към сока - топлина, предизвикана от допълнителен източник, може да ни изиграе лоша шега, като това се случи с мен. Но животът е дълъг, има какво да се научи още от него.

Категория: Други
Прочетен: 342 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 27.12.2019 09:40
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195894
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Април, 2014  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930