Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3220054 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 12.04.2014 г.
Нека малко да поговорим за омразата в източните части на Европа.

Всички, с изключение на народите на Балканите мразят руснаците. Нека да не си кривим душата, ако се направи една анкета, най-много позитиви Русия ще набере от няколко балкански държави - България, Гърция и Сърбия. И трите държави дължат независимостта си от Турция именно на войните, които Русия води с Турция на Балканите. Като се разхождаш по центъра на Белград, няма да видиш хотел Берлин, но няма как да пропуснеш помпозната сграда на хотел "Москва". Спомнете си кой е най-хубавият манастир в Атон - руският, естествено. Гърция купува от Русия значителна по размер и суми военна техника. За България да не говорим - страната ни е осеяна от паметници, свързани с Руско-турската война от 1877-78г. Понякога съм си задавал въпроса, защо Русия не е постъпила с Балканите така, както е постъпила с Полша. Просто са се договорили с прусаците и са поделили полските територии. Засега логичен отговор нямам.

От няколкото ми посещения в Полша знам, че руснаците меко казано не са долюбвани в тази част на Европа. Да не кажа откровено - мразят ги, че пушек се вдига. Обратно, от моето дълго посещениа на Русия преди години, не останах с впечатление, че тази обратна омраза е факт. Може би защото руснаците са свикнали да ги мразят всички западни и северни съседи и не им пука от това.

В историята на тези земи показателно е въстанието на Богдан Хмелницки. Поляците се разправят жестоко с въстаналите казаци. Тази народност е проявила претенции да бъде третирана от поляците като равна на тях в границите на Жечпосполита, но явно поляците и литовците не са били съгласни. Казаците се вдигат на бунт и правят големи поразии на държавата. В крайна сметка въстанието е смазано, а остатъците от казашката гордост се опитват да получат онова, което им е отказано от поляците - да го получат от руснаците. Както се казва, от трън, та на глог, че е по-висок. После нещо са се отментали и са застанали против руснаците, като се наредили до редиците на шведската войска при Полтава.
След като са яли пердах и от Петър Велики, те са се навили да му слугуват в буквалния смисъл на думата. Русофизирали са се, вместо да се полякизират. Изтощени от столетията противопоставяне с татарите от Крим, турския султан, поляци и руснаци, в крайна сметка казаците са загубили в голяма доза националната си определеност и статута си на някакво държавно формирование, което са имали столетия наред - сечта.

След столетия войни между руснаци и поляци се е стигнало до размяна на превземане на столиците. Поляците са владели известно време Москва, а след това руснаците са им го върнали тъпкано, като са изтеглили западните си граници до Прусия. По време на "руския" период на Полша, няколкото въстания на поляците са били смазвани с такава бруталност от такива известни военачалници като Суворов и Гурко, че поляците и досега ги пустословят в молитвите си.

Значи след като казачеството е привлечено на руска страна през последните 300 години, е останала само една пречка - многочисленото татарско население на полуостров Крим и някои околности до него. Това не е проблем за Сталин - на вагоните и право в Средна Азия, където им е мястото, според него.

Тоест на тези земи остават да живеят руснаците и потомците на полско-литовската държава. Няма как тези два народа да живеят заедно и да забравят миналото си. Опитите на Съветския съюз да направи държавно формирование, което да противопостави на поляците като го озаглави Украйна, завърши с пълно фиаско. И за да бъде всичко все пак под контрол, индустриалният Изток на Украйна, както и военното пристанище на Севастопол ще се "държат" от руснаците, като за по-голяма сигурност са докарани хиляди руснаци, които да заменят татарите на полуострова. Така и базата става по-сигурна, пък и контролът на Черно море от страна на новото държавно формирование, наречено Украйна, остава несигурен за тях. Скрит ход на руското ръководство преди години. Вероятно са предвиждали какво ще се случи след години. Ако е имал възможност, Сталин със сигурност би населил с руснаци цялото крайбрежие, но откъде да ги вземе толкова, след като е трябвало да бъдат заселени и други области с тях -  Източна Литва и Естония, Кьонингсберг и т.н., а голяма част от тях е избил по лагерите, ей така, защото не са му харесвали достатъчно. Получената нова държава - Украйна на практика хем има излаз на морето, хем и няма.

Новите поляци, така наречените украинци, пък са си повярвали, че тази голяма държава е тяхната държава. Но ето, има избори и техните кандидати губят властта. Идват рускоговорящите на власт. Това не е изгодно за поляците и те протестират. Свалят правителството и си назначават свое. Извършили са грубо погазване на волята на мнозинството украински граждани, като са свалили един законно избран президент. Той пък един президент, крадец и измамник като другите преди него, ама карай да е весело. Сега самозванците окупатори претендират, че действията на измислената власт в Киев е законна. Откъде се е взела тази законност, след като гражданите на страната не са се произнесли, не знам. Просто така се твърди и както самият Гьобелс е отбелязал, че ако една лъжа се повтори сто пъти, тя става истина.

Западът като цяло е толкова объркан в ситуацията и както се очаква реагира първосигнално - всичко, което е против Русия е нещото, което ние подкрепяме. А украинските граждани са в доста окаяно положение. И Полша и Русия са два пъти по-богати от Украйна, ако критерият е БВП на глава от населението. Дори и в Русия толкова много не се е крало и разсипвало, колкото в Украйна, независимо дали президентът е бил протеже на поляците или на руснаците. Западните части си мечтаят за полските заплати и пенсии, а източните за руските. И така, всеки дърпа чергата си към себе си. Народите на тази държава имат бъдеще. Въпросът е дали има бъдеще самата държава в този й вид.

Ако някой ми каже, че руснаци и поляци могат да направят заедно силна държава, това ще изглежда като да участват в едно богослужение или накратко, католическите попове да нямат нищо против православните свещеници и обратно. Дали сте разговаряли с полски католик и източно православен руски свещеник? Не съм сигурен дали омразата един към друг не е по-силна дори и от омразата, която казаците изпитват към мюсюлманите. Така че, няма шанс там всичко да продължи така, както беше, в тези общи граници, с тези общи институции. Чудя каква ще бъде съдбата на Киевско-.печорската ларва.
Категория: Политика
Прочетен: 2811 Коментари: 10 Гласове: 7
Последна промяна: 12.04.2014 00:42
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3220054
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2014  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930