Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196437 Постинги: 6870 Коментари: 4297
Постинги в блога от 29.04.2014 г.
Участвах в предизвикан от мен разговор с жена, която се възмущаваше от цените на агнешкото месо преди майските празници.

Стана ясно, че тя получава месечен доход малко под 300 лева. Пенсионерка естествено и след 40 години усилена работа е стигнала дотам, че да получава по-малко пари, отколкото е минималната работна заплата за страната! Жалка картина, която е повсеместно явление, щом стане дума за възрастните хора.


Та аз се опитвам да й кажа, че аз не купувам агнешко месо точно в този период, защото въпреки, че получавам многократно повече пари от нея, считам, че в този период от време мога да се лиша от него ей така, за да видя какво толкова аджеба ще се случи, ако не си купя агнешко точно на 5-ти май. Защо да не ям леща, вместо агнешко? А агнешко ще ям, след като мине Гергьовден. Тя ме погледна така, все едно виждаше марсианец, а не землянин. Не можеше да разбере, какво се случва.

Малкият и и скапан от бедността мозък, леко се е поразтърсил от напиращото изневиделица все още останало его, което от своя страна  нарежда, агнешко да се яде точно на 5-то число на месец май, пък ако ще и "турско да стане" и не може да възприеме друго мнение, освен това, с което той е живял цял живот.

За такъв мозък и Ленин е положителна фигура в историята и без Сталин, надали "руснаците щяха да спечелят войната".

Малък, оскотял от държавната намеса мозък. Няма как в този мозък да има място за ценности като "свобода", "национално достойнство", "защита на национални интереси" и т.н. За този мозък е важно, на трапезата на 5 -ти май всяка година да има едно кило агнешко месо!!! И ако цените са се вдигнали с цели 20 %, което означава 3 лева, това е тематиката, която ще вълнува до края на месеца този ограничен и смачкан от държавата в продължение на десетилетия човешки мозък...

Представяте ли си, това в голяма степен отразява картината на масовия гласоподавател в България. Ако му гарантират с 2 лева по-евтино месо за Гергьовден, веднага ще си даде гласа за правилната партия.
Категория: Политика
Прочетен: 385 Коментари: 0 Гласове: 0
Ако аз трябва да остава фирмата си на някой от моите служители да я управлява, докато аз отсъствам поради някакви обстоятелства, в чии ръце бих я оставил?  В ръцете на хигиенистката, която взема 500 лева заплата или в ръцете на този служител, който взема 1 500 лева заплата? Кой от тези две личности има по-голям шанс да управлява фирмата без мен?

Ако това е хигиенистката, защо тогава да плащам 1 500 лева заплата? С радост бих спестил тези 1 000 лева месечно, ако можех. Да, ама не мога. И затова плащам на някой три пъти повече пари, защото този, който взема 500 лева заплата в продължение на почти целият си съзнателен живот, може да прави чудеса с ръцете си, но никога няма да достигне дотам, че да му възложа управлението на фирмата по време на мое отсъствие.

Нека сега да се върнем в нашата политикономическа действителност.

Всички, с изключение на кохортата юпита, които ни управляваха по времето на Симеон, бяха хора със сравнително ниски заплати и доходи - бяха обикновени служители или научни работници от софийски университети, които видяха огромните възможности хем и да получат по-големи заплати като управници, хем и да се облажат от правата, които им даваше властта.
Юпитата пък доказаха, че можеха да "паднат" в доходите си десетки или стотици пъти, само формално, като получат властта. И след това с няколко хода стигаха до резултат, който никога нямаше да достигнат, ако продължаваха да са дори и високоплатени юпита.


Тогава каква стана тя? От една страна, да не допускаме хора с ниски доходи във властта, а в същото време не прокопсахме и като допуснахме и хора с високи доходи в същата тази власт. Симеон за беден ли го имаме? Да, той стана много по-богат, след като стана премиер, но в никакъв случай не беше беден и от самото начало.

Значи другият призив, ако мога така да се изразя е: Допускайте до властта само заможни хора, които по безспорен начин са направили успешен бизнес и този безспорен начин е признат от голяма част от избирателите. Нали разбирате, че ако човек е направил пари с игра в казиното няма как да попадне в добрия списък. Ако си финансов спекулант - също. Ако като мнозина от българските олигарси получаването на бизнесмощ се е осъществило заради връзките с българските политици и за сметка на данъкоплатците, също няма как да стане. Ако не можеш да докажеш милионите си, в това число и първият, също нямаш шанс да управляваш тази страна. Оттук разбирате ли колко са стесни кръгът на потенциалните кандидати за властта. Ние всеки път трябва да си задаваме този въпрос, когато избираме. Искаме ли да ни управлява беден човек или искаме ли да ни управлява богат човек, в който имаме съмнение, че е направил богатството си на наш гръб, като е присвоил бюджетни пари чрез държавни поръчки или по друг неприемлив начин.

Ако един човек е направил пари като е бил пазвантин на някой мафиот, защо нямаме достатъчно воля и решително да го изхвърлим от нашия списък? Ами обикновено хората казват, че като няма друг и "наш Пеньо ке люби хубава Рада". Така я караме вече няколко десетилетия. Е, работили ефективно този наш избор? Всички виждаме, че не работи. Наситихме се на приказливци, на университетски преподаватели, на адвокати, на хора, които не са работили и един ден през живота си и не са допринесли с нищо за това общество.


ВРЕМЕ Е ДА ПРЕСТАНЕМ ДА КУПУВАМЕ СТОКА С ИЗМИНАЛ СРОК И С НЕДОКАЗАНО КАЧЕСТВО ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ СУПЕРМАРКЕТ. ВРЕМЕ Е ДА СИ ПРИГОТВИМ САМИ ХРАНАТА И ДА НЕ РАЗЧИТАМЕ НА ВСИЧКИ ИЗМАМНИЦИ, КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ ОТ НАС, КАТО РАЗЧИТАТ НА НАШИЯ МЪРЗЕЛ ДА СИ ПРИГОТВИМ САМИ ХРАНАТА, ТАКА, КАКТО РАЗЧИТАМЕ НА ДРУГ ДА ВЗЕМА ПОЛИТИЧЕСКОТО РЕШЕНИЕ ВМЕСТО НАС. ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНЕМ САМИ ДА СИ ПРИГОТВЯМЕ ПОЛИТИЧЕСКАТА ХРАНА И ДА ОСТАВИМ БОКЛУЦИТЕ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ МАГАЗИНИТ И ДА СИ ГИ ЯДАТ САМИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ТЕЗИ МАГАЗИНИ. ЗА ТЕЗИ БОКЛУЦИ ТРЯБВА ДА ПРЕСТАНЕМ ДА ДАВАМЕ ПАРИ И ВЛАСТ.
Категория: Политика
Прочетен: 787 Коментари: 2 Гласове: 4
Последна промяна: 29.04.2014 01:08
Това е много интересна тема. Ако ние знаем, кой е собственик на тази фирма, със сигурност ще знаем кой какви права има по отношение на формирането и разпределението на паричните потоци, крайния баланс, печалбата, дивидентите.


Тъй като тук отсъства вещно право, което да засяга интересите на всички български граждани, приемам, че фирмата "България" със сигурност не може се определи, кой всъщност е нейният собственик.

Значи на практика фирмата приключва всяка година и финансовият резултат е публичен, след приемането на Закона за бюджета от Народното събрание. Но нека пак да се върнем на въпроса. Народното събрание одобрява нещо, което министърът на финансите предлага. Нито Народното събрание е собственик на фирмата "България", нито министърът на финансите е управител на тази фирма.

Какво формирование е фирмата "България" тогава?   Не се знае кой е собственикът, защото собственикът е вложил капитал в тази фирма, назначил е управители, извършил е някаква дейност и в края на годината би трябвало финансовата страна на тази дейност да бъде оформена в Баланс и Отчет за приходите и разходите.

Вижда се някакъв баланс и се знае държавата какво получава и какво харчи, какъв е излишъкът или дефицитът, но това все още не отговаря на въпроса кой е собственикът и по какъв начин след като няма собственик, се назначават и освобождават упправители на тази фирма?


Очаквам и вашите мнения по този въпрос, защото ако успеем да си отговорим на него, много неща в цялостният ни политически, социален и икономически живот ще ни станат ясни.

Категория: Политика
Прочетен: 391 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.04.2014 14:32
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196437
Постинги: 6870
Коментари: 4297
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Април, 2014  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930