Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195923 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 06.04.2017 г.
 Всички знаят за прецакването, което американците и българските им подлоги направиха и вече второ десетилетие ни точат парите, чрез неизгодните гарантирани от държавата договори за изкупуване на енергия от така наречените "Марици". Затова тук пристигнаха такива мастити политици като Джон Кери  и сенаторите Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън. Да не си мислите, че идваха тук, за да ядат фасул, да гледат нестинарски танци и да преценят колко пари да отпусне Държавният департамент, за развитие на демокрацията или колко пари да дадат на грантоедите техните фондации. Всяко действие при тях е премерено и цели да ни прецакат, защото ако ти дадат 50 милиона долара, трябва да знаеш, че ще вземат под различна форма най-малко десет пъти повече. Иначе няма да са американци, а ще са зимбабвийци.


При братушките работата е същата. Преди повече от 15 години г-н Лостов им подари за 130 милиона долара бургаската рафинерия. И досега са на загуба. Демек не плащат на държавата корпоративен данък. А къде отива този данък? Познайте от един път. Да, в матушка Рус, разбира се. Няма да остане тук я. Как става врътката. Лесно. Путин вика шефа на Лукойл и му казва. Пазар, мазар, няма такова нещо. Направи така, че вместо твоите фирми в България да плащат данъци там, парите да постъпват в руския бюджет. И ето ти схемата: От цялата компонента на цената на един литър произведено гориво в бургаската рафинерия, разходите за доставката на суровия нефт, неговата преработка и реализацията в търговската мрежа, съставлява около 49% от цената. Държавата си взема нейното, облагайки това гориво с акциз и ДДС и такси, в размер на 51% от крайната цена на продаваното гориво. Дотук нищо лошо, нали. Но ако сравним тези показатели с една Австрия, която е приблизително равна на България, както и рафинерията на ОМВ във Виена, която също е приблизително равна на бургарската рафинерия, какво се получава? Получава се така, че компонентата на акциза и данъка за държавата там е 61% от цената, а производствените и търговките разходи за реализацията на същия този литър е 39% от цената.  И като краен резултат - Лукойл, като корпорация, "прави" печалба от близо 8 милиарда долара всяка година, но в България "работи" на загуба. Хайде холан, ние да не сме толкова прости, че да не можем да вържем кънките и да не разберем, как така централата в Москва ще има печалба, а нейното дъщерно дружество в България ще работи на загуба вече 15 години. Защо тогава не е фалирало, след като работи на загуба? Ето задачка за икономисти. Коя друга фирма ще работи 15 години на загуба и ще продължава да разширява позициите си и да става все по-голяма и по-голяма? Хайде сега дружно да си зададем няколко въпроса:
  1. Защо при тази висока компонента на разходи за суров петрол, директно разтоварване на пристанището в Бургас и ниските заплати на работниците и служителите, спрямо тези на австрийските работници, защо производствената компонента в рафинерията край Бургас са по-големи от тези в рафинерията край Виена? Да не би някой големец да е определил каква да бъде доставната цена на нефта за нашата рафинерия, а друг големец на висока държавна позиция, да се е съгласил, държавата да отстъпи едни 10 процентни пункта при формирането на цената? А колко са тези 10 процентни пункта от цената, ако рафинерията произвежда 5 милиарда литра гориво, а крайната цена е 10 милиарда лева? Не е ли приблизително някакъв си неврачен 1 милиард на година?
  2. Как американските и руските братя могат да правят такива печалби тук, единият, директно чрез цените на изкупуваната от НЕК електроенегия, а другият, чрез надуване на производствените и търговските разходи, без да имат подкрепа на българските големци - дупедавци?  В същото време, ние, обикновените хора, сме се съсредоточили да слушаме празните приказки за "фили" и "фоби", ровейки се ненужно в историята и забравяйки, че сме подложени на икономически терор за милиарди, всяка година!!!
  3. Както ще стане, ако дойдат отговорни големци да ни управляват, които ще си поискат например тези 10 процентни пункта, под форма на данъци, които да постъпват всяка година в бюджета и да поискат и получат преразглеждане на неизгодните договори за изкупуване на енергия? Ще можем ли да ги опазим физически от КГБ и ЦРУ? С наличните служби, пълни с уредени връзкари, подкупна администрация и продажни политици, едва ли. Интересно ми е, докога ще продължава тази кражба на века. Кога ще назреят онези обществени условия, които да докарат нашето общество дотам, че да можем чрез пряк натиск върху политиците, да ги накараме да вземат решения, които биха били от полза на българското население, а не от полза на руското население и американското население? Затова мили мои сънародници - нека да престанем да се дърляме за това кой коя държава обичал, защото изписахме тонове с мастило и изхарчихме много терабайтове памет в сървърите по света, да доказваме емоционалните си пристрастявания, без да можем да се усетим, че ни водят за носа и насочват енергията ни в неправилната за нас посока. Това е една от причината за ниските ни доходи, за недостатъчните постъпления в бюджета, за ниските пенсии, за лошата ни инфраструктура и т.н. Когато разберем тези простички наглед неща и осъзнаем, че нищо няма да се промени, докато не излезем на улицата и не започнем да налагаме волята си като Суверен, за постигането предимно на ИКОНОМИЧЕСКИТЕ си цели, тогава неусетно ще сме постигнали и ПОЛИТИЧЕСКИТЕ си цели, а именно - контрол над действията на онези, които сме ги изпратили там, горе, да защитават на всяка цена нашите, а не чуждите интереси.
Категория: Политика
Прочетен: 601 Коментари: 2 Гласове: 3
Последна промяна: 06.04.2017 17:16
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195923
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Април, 2017  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930