Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195804 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 04.04.2018 г.
 Тези дни се заговори за предучилищно възпитание и затова, че от Министерството на образованието смята да го направи задължително от 5 годишна възраст. Като резултат от това решение, сме свидетели на вълна от родителско негодувание. Десетки НПО-та, които работят в това направление, излизат с декларации, че са против тези промени. Страшна работа, все едно им изнасилват децата. Така излиза.


Френският президент Макрон обяви планове, предучилищното образование да започне от 4 годишна възраст. Но там протестите не последваха. Там си протестират за привилегиите на затворените професии като машинист на влак или кондуктор. Там се възмущават тогава, когато някой се опитва да отнеме ПРИВИЛЕГИИ на някого. Нали знаете - Великата Френска Революция е именно заради това - да се отнемат привилегиите на аристокрацията. Резултатът обаче е - отнемаш привилегиите на един и даваш прилилегии на друг. Или както се казва "Стани да седна".

Но да се върнем на  детското възпитание и образование. Какви случаи има по света?

Както всички знаем, на Изток много се работи. И резултатите са налице. Най-прогресиращия район на света в последните 30-40 години, като се изключат някои случаи като Дубай, Израел, Ирландия и т.н., е Източна и Югоизточна Азия. И това никак не е случайно. Поколенията, които идват едно след друго, са все ПО-.ОРГАНИЗИРАНИ, ОБУЧЕНИ И ВЪЗПИТАНИ. 
  1. В Южна Корея, можеш да оставиш детето си на ясла, когато навърши ...3 дни!!! Шокирани ли сте? Аз също бях шокиран, като разбрах, че това е възможно. Направено е всичко, за да може родителят или родителите да ходят на работа и появата на дете, да не промени съществено техният статус като ангажименти. В Корея никой не се оплаква, че децата им са много натоварени. Ние наистина сме много ПРОСТИ ХОРА. АКО ДЕЦАТА СА ДОВОЛНИ ОТ ТОВА НАТОВАРВАНЕ, АКО ОБУЧЕНИЕТО Е ПОД ФОРМАТА НА ИГРА, ЗАЩО ДА СЕ ОПЛАКВАМЕ ОТ НАТОВАРВАНЕТО.
  2. В Япония, и малки и големи деца са на едно място. Ако това стане в България, големите ще малтретират малките, просто защото така сме възпитани или защото сме невъзпитани. Спомняте ли си в резултат на едно такова възпитание или невъзпитание, какво се случваше в родната казарма, който е ходил на казарма - отвратителна работа на малтретиране на "новодошлите" от "старите". И в Корея и в Япония, с децата се занимават така, все едно са на училище - учат. Като навършат 4 години, всички могат да четат и да възприемат света, макар и елементарно, с неговата материалност. Обучени са да изхвърлят боклука на правилното място. Обучени са да общуват помежду си, а не да се дърлят, да се бият и да налагат егото си над другите, каквито примери имаме с хиляди у нас.
  3. В Германия има градини, където можеш да си оставиш детето да преспи, ако имаш ангажименти - работа, пътуване или нещо друго. Това ти дава възможност да се чувстваш по-свободен и да вземаш решения, които не би могъл да вземеш, ако я нямаш тази възможност. Как се чувства детето ли в този случай? Учителката събира децата, които ще пренощуват в градината и преди за заспят ИМ ЧЕТЕ ПРИКАЗКИ, за да са максимално близко до дома. Доколкото разбрах, тази услуга струва на родителите допълнително 100 евро месечно.
  4. Китай - учуди ме обстоятелството, че в китайските детски градини е сравнително скъпо. Очаквах да са безплатни. Но сега разбирам защо китайските влакове и детски градини са на такова високо ниво. Защо китайското БДЖ /шеговито казано/ е на космически висоти, за разлика от българското? Защото за 120 километра с влак в Китай платих 10 пъти, отколкото за същото разстояние в България. Защото тук е мизерия и политика натрупана на едно място. Защото се лъжем, че безплатното и евтиното е по-добро. Защото не е.
  5. Сингапур - няма обществени детски градини и ясли. Всичко е частно. Струва около 1000 сингапурски долара на месец. Цял ден - игри, забавления, обучение. Сгъваеми легла, когато трябва да се осигури почивка на децата. След това се събират на едно място и пространството се освобождава за физкултурен салон.
  6. Финландия, Швеция, Норвегия - допирът с природата е много важен. На децата се осигурява специално облекло за дъждовно време. Цапат в локвите и се калят, газят снега и се забавляват.

Всичко, което описах рефлектира на обществото след като децата пораснат. Затова у нас МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ ДА ПИЯТ БИРА, ДА ПУШАТ ЦИГАРИ, ТА ДОРИ И МАРИХУАНА, АКО СЕ ПОРАЗХОДИТЕ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА НА СОФИЯ, ДА ЛЮПЯТ СЕМКИ И ДА ПЛЮЯТ ПО ПЛОЧКИТЕ, ДА СЕДЯТ НА ОБЛЕГАЛКИТЕ НА ПЕЙКИТЕ, А КРАКАТА ИМ ДА СТЪПВАТ НА СЕДАЛКИТЕ...

НИКЪДЕ НЕ СЪМ ВИДЯЛ ТАКОВА ЧУДО В РАЗВИТА ДЪРЖАВА. В Макао видях стотици хора, които тичат в парка. Като че ли там не видях дори и пейки да има, пък камо ли някой да седне да пие бира, да пуши цигара и да люпи семки. В Хонг Конг - също. В Китай, там, където бях - също. В Европа - в Австрия, Швейцария, Германия, Испания, Франция, Британия, Италия, Холандия, Белгия, Люксембург...

Как ще пиеш бира и ще пушиш цигари в парк в Хонг Конг!!!! Ами ще те разкостят от глоби, като се започне от 1200 долара. Ха пуши и пий де. Нали на публични места се забраняваше пушенето и консумацията на алкохол? Къде са ченгетата в България? В РПУ-тата, правят се на писатели или в храстите, дебнат някой балама, че да му вземат парите.

Та това е. Имаме хубави приказки, измислени от народа. КАКВОТО ПОСЕЕШ, ТОВА ЩЕ ПОЖЪНЕШ. НА КАКВОТО ПОСТЕЛЕШ, НА ТОВА И ЩЕ СЕДНЕШ.

КАКВОТО ПОКОЛЕНИЕ СЪЗДАДЕМ, ТАКОВА БЪДЕЩЕ И ЩЕ СЪЗДАДЕМ.

Сега какво гледат очите ми? Нагласени, натъкмени, със скъпи дънки и маратонки, с коли, паркирани пред общежитията, кръчми, кафене и дискотеки пълни, все едно са отишли не да учат, а да се правят на велики по заведенията. И като стане време за УЧЕНЕ, се разбира, че са склонни да си уреждат изпитите, че вече си знаят цената, че ако ги изгонят от училище или от университета, тези институции няма да получат субсидията, която ги следва и се започва една страшна картина на МОРАЛНО ПАДЕНИЕ НА НАЦИЯТА. Професори и доценти се подмазват на студентите, защото техните заплати зависят от това, НЕ КОЛКО ЗНАЯТ СТУДЕНТИТЕ, А ДАЛИ ИЗОБЩО ЩЕ ИМА СТУДЕНТИ, ЧЕ НА ТАЗИ БАЗА ДА СИ ПОЛУЧАТ ЗАПЛАТИТЕ В КРАЯ НА МЕСЕЦА.

А всичко започва още преди зачеването на детето, след това бременността, раждането, кърменето, "срането и пикаенето" в гащите и т.н. и т.н., докато детето влезе в контакт с институциите. И накрая виждаме нашия продукт, излизайки учен и недоучен от университетите, с голямо самочувствие и малко основание за това самочуствие. И след като толкова много е учил и недоучил, като отиде някъде на работа, РАБОТОДАТЕЛЯТ ЩЕ ТРЯБВА ДА ГО УЧИ НАНОВО, ЗАЩОТО СЕ ВИЖДА, ЧЕ Е "ПРЕЖИВЯЛ" НЯКАК СИ В УЧИЛИЩЕТО, А НЕ СЕ Е НАУЧИЛ НА ЕЛЕМЕНТАРНИ ХИГИЕННИ И ТРУДОВИ НАВИЦИ И ВЪЗПИТАНИЕТО Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА. ЗАЩОТО ТАКА СМЕ ГО НАУЧИЛИ НИЕ, ПО-ВЪЗРАСТНИТЕ И НЯМА НА КОГО ДА СЕ СЪРДИМ, ОСВЕН НА НАС, САМИТЕ.

П.С. Изключение от гореописаното правило правят около 10-20 % от младежите. Добре, че ги има все пак и тях.




Категория: Политика
Прочетен: 205 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 05.04.2018 14:57
Вече прехвърли полунощ, а продължават да ме връхлитат мисли. За живота, който водим, за обществото, в което живеем, за държавата, за страната, за родината, за общността и т.н. и т.н. За нашето място в това общество.


Излязох малко на разходка в парка на Студентски град. Навън беше вече тъмно. Лампите в парка светят. Пренаселено е с млади хора. почти всички пейки поне в началото на парка са заети. Млади, хубави момичета и момчета, навлизащи в живота. Чува се смях и всички ....ГОВОРЯТ. Говорят така, все едно не се интересуват от това, какво казва другия. Надприказват се или както казва единият от брятата Прошек,  ГРЪМОГЛАСЯТ.


Всички чоплят семки и плюят на плочките пред и около пейките. Така се оформя килим от слънчогледови семки около всяка пейка. И пушат. Пушат яко, като за световно. И пият. Пият яко, като за световно. Бира преди всичко. Вдигат се наздравици. Чуват се тракане на бутилки. Аха, тракането не било само от наздравиците, а и от клошаря, който събира разхвърляните от студентите и студентките бирени шишета, за да изкара някой лев. Нашите младежи са толкова богати, че не им пука за стотинките, които изхвърлят, изхвърляйки празните бутилки от бира. Те стоят над тези неща. Мама и тате дават достатъчно пари, за да не се излагаме и да връщаме бутилките в супермаркета. Това е под нашето достойнство.

Гледам и нашарените стени и входове на сградите в центъра на София. Навсякъде младите нереализирали се "художници" са оставили своя отпечатък върху частните домове на гражданите, без дори и да им пука затова, дали на същите тези собственици има харесва или не.


Аха, двама бандити избягали от затвора. Вероятно с помощ "отвътре". Иначе няма как да стане. С активната помощ или пасивната, това няма значение. Избягали са. Къде са избягали? На улицата, разбира се. Добре де, защо на улицата е нямало полицай, който да предотврати това бягство? Защо е нямало полицай тогава, когато "художниците" са шарили по някоя сграда в центъра? Защо нямаше полицай в парка, който да санкционира пиенето на алкохол, пушенето на цигари и замърсяването на публични места? Защо нямаше полицай на улицата, когато преди дни заляха с киселина собственичка на сладкарница в София? Защо няма полицай на Женския пазар в София, където невръстни деца на видима възраст 3, 4 и 5 години се шлаят насам натам, без никакъв контрол? Защо няма полицаи, които да санкционират двойка мургави съграждани, които 20 минути след полунощ са решили да отидат до кафемата, с алибито, че искали да си купят кафе? Какво кафе бе мургавелко, та ти нямаш 13 години, а искаш да си купиш кафе и то в полунощ, когато трябва да си в леглото, защото на другия ден се предполага, че трябва да ходиш на УЧИЛИЩЕ, а не да гледаш какво можеш да откраднеш, подтигван от безотговорните ти родители и заплащан от нас, идиотите данъкоплатци!!! Защо няма полиция тогава, когато влизат неканени в домовете ни, пребъркват ни джобовете в трамвая или просто ни обират мазетата от кооперациите, в които живеем? А онази отвратителна работничка от СОЦИАЛНИТЕ служби, която си позволи да малтретира физически деца с недъзи в едно плевенско заведение за деца със специални потребности! А онази отвратителна "учителка", която си позволи по най-безцеремонен начин да използва неприлични думи по адрес на децата, които би трябвало да възпитава и обучава за времето, през което ние й плащаме заплатат!!! Понякога не си ли казвате, че някои от учителите си ЗАСЛУЖАВАТ ПЕРДАХА, КАКТО И НЯКОИ ОТ ДОКТОРИТЕ, КАКТО И НЯКОИ ОТ ДРУГИ НАШИ "СЛУЖИТЕЛИ"! Обаждам се на "Бърза помощ" за случай на човек, който получава инсулт пред очите ми. Идват след 35 минути, а жилището е само на 1 километър от Пирогов! Ами ако беше на 2 километра, колко време им трябваше да дойдат? Ами ако бяхме в някое умряло село в Североизтока, кога щяха да дойдат? Имали много работа. Ами елате тогава на другия ден бе, тъпаци такива! Тогава ти идва наистина да раздаваш шамари. Щели да изпращат екипите от спешна помощ заедно с полицаи. Смятайте за какво става дума - И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ РАБОТА НЕ ВЪРШАТ. САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ, КОГАТО ГИ СЪБЕРАТ НА ЕДНО МЯСТО.



Както казва един съфорумец - СОПАТА ТРЯБВА ДА ИГРАЕ ЯВНО. Та, заслужаваме си и камерите и липсата на полиция на улицата в същото време и нахалните бюрократи и подкупните политици и смачканите учители и измислените доктори. НАВСЯКЪДЕ СЕ УСЕЩА НЕРАБОТЕЩАТА ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ДЪРЖАВНА МАШИНА, ПРЕГРЯЛА, БЕЗОТГОВОРНА И ЗАДЪХВАЩА СЕ ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ТЕЛЕСА. ЛИПСАТА НА ДЕМОКРАЦИЯ, СВОБОДА И РЕД СЕ ЗАБЕЛЯЗВА ВЪВ ВСЕКИ АСПЕКТ ОТ ЗАОБИКАЛЯЩАТА НИ СРЕДА. 

Но да се върнем на децата, които сме възпитали някак си, доколкото можем и сме изпратили да "ЗЕМАТ" КЕТАП, учейки  "ВИШО", визирайки преди всичко макроЕкономика, международни отношения, "манагемент" и разни там управленски тъпотии, преподавани от професори, които не могат да управляват жените си, а камо ли нещо друго..

Не е свобода, да замърсяваш околността и да пушиш цигари и се наливаш с алкохол във време, в което се очаква да учиш "ВИШО" и да полагаш изпити. А, да не забравя. Спрях да си вържа обувките до една пейка и се заслушах в разговора на тези млади пушачи, пиячи, чоплещи семки и плюещи наоколо люспите им. Баси и простотити наистина си говореха. Обсъждаха трети лица. Кой какъв бил, какво направил, какви пари имал, как се държал пред професора, как си взел изпита.. Правеха се на велики, каквито не бяха. Човешка слабост. А БЯХА МЛАДИ И ХУБАВИ. И ПРАВЕХА ВСИЧКО, ЗА ДА ИЗГЛЕЖДАТ НЕВЪЗПИТАНИ. ПОКАЗВАХА СЛАБОСТИТЕ СИ НАЯВЕ, С НАСЛАЖДЕНИЕТО НА ХОРА, КОИТО ОБЪРКВАТ В ГЛАВИТЕ СИ ПОНЯТИЯТА СВОБОДА И СЛОБОДИЯ И ПРОСТОТИЯ, ВЗЕТИ ЗАЕДНО. ЗАЩО ЗА БОГА БЪЛГАРИНЪТ ОТ МЛАДИ ГОДИНИ ВМЕСТО ДА ДЕМОНСТРИРА СТИЛ И ЖЕЛАНИЕ ЗА УСПЕХ, ДЕМОНСТРИРА ПРОСТОТИЯ? ТЕ РАЗСЪЖДАВАХА ЗА СВОБОДАТА, КАТО СВОБОДА ДА ПРАВЯТ ПРОСТОТИИ. ТАКА Я РАЗБИРАТ. ЗАЩОТО ТАКА СА ГИ ВЪЗПИТАЛИ ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ И ОБЩЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО, КОЕТО НЕ КОРИГИРА ДОСТАТЪЧНО ЯСНО И КАТЕГОРИЧНО, НЕГАТИВНИТЕ ИМ ПРОЯВИ. ИЗТЪРВЕМ ЛИ ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕЦАТА, СТРАНАТА НИ ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ. ЩЕ ИМАМЕ СЛЕД ВРЕМЕ СЪЩИТЕ ДОКТОРИ, КАТО ТЕЗИ, КОИТО НЕ НИ ВЪРШАТ РАБОТА, СЪЩИТЕ ПОЛИЦАИ, КАТО ТЕЗИ, КОИТО НЕ НИ ВЪРШАТ РАБОТА, СЪЩИТЕ ЧИНОВНИЦИ, КОИТО СЕ ПОДИГРАВАТ С НАС, СЪЩИТЕ ПОЛИТИЦИ, КОИТО НИ ПРЕЦАКВАТ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД, СЪЩИТЕ....


Много ми липсва Иван Хаджийски. Как хубаво е изтипосал българина в неговата "Оптимистична теория", която всъщност никак не е оптимистична, но това е задявката на автора и е въпрос на друг разговор.
Категория: Политика
Прочетен: 167 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 04.04.2018 00:51
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195804
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Април, 2018  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30