Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187248 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Май, 2014 г.
2 3 4 5  >  >>

 ПИТАЛИЛИ СТЕ СЕ ДАЛИ БИХТЕ СИ КУПИЛИ КОКА КОЛА, в която няма никаква добавена сладост? Ако трябва вие да добавите някакви други добавки в колата, колко от вас биха го направили? Това е ПОЗИТИВНИЯТ МЪРЗЕЛ, който в момента работи против самите нас. Държавата може да направи така, че този мързел да започне да работи за нас. Ние като потребители ще бъдем много доволни, защото това ще се отрази положително на общественото здраве. Какво ще правят производителите и търговците на храни и напитки? Първоначално ще имат проблеми, защото драстично ще спадне производството на много стокови групи.  Много фабрики и магазини, които досега съществуваха  на основата на създаването на свръхпотребление, ще се наложи да спрат работа. Възможно е да се увеличи безработицата за период от около 10 години, докато производството се преструктурира и докато се формират и утвърдят новите вкусове. Логично е през този период да се увеличи значително домашното производство на храна, което да задоволява по-значителен дял от нашите нужди. По естествен начин значително ще спадне консумацията на такива продукти като газирани напитки, всички продукти на сладкарската индустрия,  чипсове и подобни залъгалки.

 

 

Бихте ли  купили безсолен чипс, който след това сами да подсолите и да ядете? Малко вероятно. Няма да се разхождате със солница в джоба я!

 

Бихте ли си купили салам, който да подсолите и овкусите с всичките тези консерванти, за да получите "любимият" вкус? Малко вероятно, защото в този смисъл ПОЗИТИВНИЯТ МЪРЗЕЛ ще работи за нас, а не против нас? А какво да правят производителите на вафли? Ами да произвеждат нещо по-полезно - например пресни зеленчуци и плодове, ако искат да останат в бизнеса с храните. Ако не - да произвеждат компютри, коли или нещо подобно. Ще бъде по-безопасно за общественото здраве и по-добре за личните ни финанси.

 

 

ПИТАЛИЛИ сте се колко хора за зарибени да пушат цигар, след като гадните производители са добавили различни допълнителни аромати в цигарите? Ако го няма ментоловия вкус, ако ги няма подсладителите в бирата? Този, който си пие обикновена бира няма да я замени с подсладена, но този, който не обича бирата заради горчивия вкус, вероятно ще бъде съблазнен да опита. Аз например не обичам бира, но си позволявам да пия ПОДСЛАДЕНА БИРА. Производителите обаче играят мръсни номера. Подсладените бири миналата година бяха със захар, а тази година са с онази гадост, която Кока Кола я измисли, за да печели повече от наивните потребители - глюкозо-фруктозен сироп, извлечен от ГМО царевица.

 

 

Не обичам и енергийни напитки, но си позволявам да пия  ПОДСЛАДЕНИ ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ. Докога ще живеем в лъжа и то при ясното съзнание, че хем ни лъжат, хем ни и тровят? Хората сме слаби да се противопоставим сами на този заговор на хранителната индустрия и ще трябва нормативно да ограничим тази вакханалия, на производителите на измислени от тях храни.

 

Кому са нужни всичките тези хиляди марки бисквити, вафли, сладки в лъскави опаковки, хилядите марки газирани напитки, хилядите марки пържени и пресолени чипсове и снакс? Кому са нужни подсладените бири, ароматизираните цигари или подсладените или осолени  пуканки и оризови чипсове?

 

 При всички случаи ТЕЗИ БОКЛУЦИ НЕ СА НУЖНИ НА НАС ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, ЗАЩОТО ОСВЕН ПАРИТЕ НИ, ТЕЗИ ПРОДУКТИ ОГРАБВАТ ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НИ. Тук е ролята на държавата, да налага добри производствени и търговски практики, които да са полезни за общественото здраве. А какво прави сега тъпата ни държава? За да осигури "работа" на едни хора, съвсем съзнателно позволява да се тровят други хора. Не е социална онази политика, която е насочена към съзнателното разрушаване на общественото здраве. И никакви брътвежи за осигуряване на заетост не могат да оправдаят съществуването на порочната практика да се произвеждат и продават продукти, които деформират естествените човешки вкусове, да не говорим за порочната практика да се субсидира производството на отрова и после да се чудим защо сме на първо място в Европа по брой на инсулти и инфаркти.

АКО ДЪРЖАВАТА НЕ ВЗЕМЕ НЕЗАБАВНИ МЕРКИ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ, НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ, АКО В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ НИ ПОДНЕСАТ НА ТРАПЕЗАТА ПОДСЛАДЕНИ ИЛИ ОСОЛЕНИ ЛАЙНА, КОИТО НИЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ЩЕ КОНСУМРАМЕ СЪС СЪЩИЯ ТОЗИ ПЛАМ, КОЙТО НИ КАРА СЕГА ДА ПУШИМ ЦИГАРИ. А АКО ПРЕВКЛЮЧА НА СУПЕР ИСТИНСКИ ПОЗИТИВИЗЪМ БИХ КАЗАЛ, ЧЕ ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ВЕРОЯТНО ЩЕ ИМА ПО-МАЛКО ИНФАРКТИ И ИНСУЛТИ И ЩЕ РАЗРЕШИМ СВЕТОВНИЯ ПРОБЛЕМ С НЕДОХРАНВАНЕТО. Лайна има колкото си искаме, сол също. Само захарта дето е по-скъпа, ама както се казва ПЪЛНО ЩАСТИЕ НЯМА.

 


Категория: Политика
Прочетен: 393 Коментари: 0 Гласове: 1
В икономиката движението на парите следва движението на стоките и обратно. Това е неоспорима истина.

Какво става тогава, когато един субект, който няма аналог в един пазарен свят, се намеси в тези отношения от позицията на силата? Всичко отива по дяволите. Става дума за държавата. Заради силната си позиция - държавата е администрацията, която раздава разрешителните за бизнеса, тя притежава армия и полиция и тайни служби - тя е над закона и може да прави каквото си поиска.

В последните години, държавата е решила да харчи повече, отколкото събира като данъци. Всички правила и регулативи, създадени от държавни институции, дават причина банките да приемат празните приказки на държавните институции като обезпечение за предоставените им кредити. Сега държавните дългове превишават 60 трилиона долара. Само за 20 години те са се утроили. Държавите по света са разбрали, че могат да харчат пари, колкото си поискат и че никой не може да ги принуди да върнат тези пари. Най-големите длъжници в света са именно 20-те най-развити в икономичeско и военно отношение държави. Кой смее да постави въпроса за техните дългове? Правото на силния е правото,  което тържествува в международните отношения. Останалото е лицемерие и политическо пустословие.

Държавата има оправдание да взема все повече и повече дългове и заради нея да се печатат все повече и повече пари. В повечето случаи, държавата сама печата тези пари. Тя открито лумпенизира населението си, като му обещава по-високи пенсии, работни места и "справедливо" разпределение на доходите. Истината обаче е в това, че държавата не може да създава ефективни работни места и не трябва да раздава пенсии. За да стане още по-сложно, държавата използва точно тези ужким социални мерки, за да може цялата политическа върхушка - политици и бюрократи, да живеят на гърба на производители и търговци. За да могат да правят всичките тези глупости в икономиката, държавните мъже и бюрократите имат нужда от примитивна форма на демокрация, която се купува с бюджетни пари. Създаването на лумпенизирано общество е проект, който се осъществява както в богатите държави като Дания, Норвегия, Британия, САЩ, така и в бедни страни като България. Навсякъде политиците имат нужда от бедни, които да купуват лесно, за да може примитивната демокрация да тържествува. Кръгът е порочен и от него трудно се излиза. Средната класа и богатите движат обществото напред. Държавата и бедните го дърпат назад.  Средната класа и богатите "произвеждат" кораба, а държавата го управлява, като задължава собствениците на кораба да превозват бедните за без пари. Бедните са доволни от подаянията и гласуват за държавата. А икономиката отива по дяволите.

Големият проблем в следващите десетилетия е как обществата в различните страни, ще се справят с държавното управление. Колкото повече е лумпенизирано населението на една страна, толкова по-малки са шансовете за успех. Ако държавата вземе превес, това означава, че огромни средства от бизнеса ще отиват за издръжка на държавния апарат, за военни цели, за измислени социални програми, целта на които е да замажат очите на електората, а икономиката ще тъпче на едно място. Ще стане простичко казано онова, което социалистите направиха преди една година. Вдигаха врява, че щели да подкрепят социалните програми, а накрая се установи, че парите, с които щяха да осигурят бъдещето ни са заемни, а от тях 10% отидоха за  социални програми. Останалите отидоха за правене на бизнес, от който политици и бюрократи очакват своите комисиони. Защото като дадат пари на майките с деца, от тях не могат да вземат комисиони.

В заключение - истинската пазарна икономика има тогава, когато стоките и парите вървят ръка за ръка. В нашия случай държавата прави пари, без да предлага стоки в замяна. Това е антиикономика и рано или късно всичко се проваля. Основното качество на пазарната икономика е справедливата размяна. Докато държавата държи монополната функция в икономиката, не може да съществува справедливост в размяната и оттам и пазарна икономика. Ако няма пазарна икономика, развитието на обществото е поставено на карта.

Категория: Политика
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 31.05.2014 22:36
Вероятно я мързи да отскочи до Румъния, за да види как е организирана там "Бърза помощ". Ама и затова се иска акъл.
Категория: Политика
Прочетен: 324 Коментари: 0 Гласове: 0
Ето какво съдържа Карловската рецепта, по която се прави лимонадата на "Нова Трейд" ЕООД, гр. Съединение, ул. Шипка № 3:
  1. Вода;
  2. Въглероден диоксид;
  3. Лимонена киселина;
  4. Аспартам;
  5. Ацесулфам К;
  6. Цикламат;
  7. Захарин;
  8. Ароматизанти;
  9. Оцветител;
  10. Тартразин /може да има неблагоприятни последици върху дейността и вниманието при децата/
  11. Калиев сорбат;
  12. Съдържа източници на фелаланин;
Цитирам дословно, какво пише на етикета и просто не ми се коментира всяка една гмеж, която "изгражда" този високотехнологичен "хранителен" продукт, който на всикото отгоре е налят в шише, произведено от най-долнопробната пластмаса, която можете да си представите.


За хранителните качества на тази "лимонада" говори енергийното съдържание - няма и 1 калория на 100 грама.

Агенцията по храните приема, че в съдържанието на "материала" в така наречената лимонада няма нищо смущаващо, а народът лочи като прасе и е на принципа, пия всичко, от което не се умира веднага и на момента. След като не съм се трупясал от пиенето на тази лимоната веднага, значи е безвредна за организма.


Категория: Политика
Прочетен: 1433 Коментари: 0 Гласове: 2
Всеки ден през ума ми минава фразата "Тоз който падне в бой за свобода, той не умира" - част от стихотворението, което е чувал всеки истински българин и което няма как да не ни развълнува, освен ако не сме се превърнали вече в безчувствени дървени талпи или сме твърде млади, за да го изучаваме все още.


Какво е българското Възраждане всички знаят. Разкапващата се Турска империя започва да се реформира - вярно, бавно и мудно с много упорства от страна на консервативната част на населението, но все пак процесът е започнал. Българите работят здраво и се забелязва икономически възход. Двукатните къщи, които са останали от тази епоха в Пловдив, Копривщица, Мелник по Родопите и в други места показват, че нашите прадеди са правели пари по това време, тоест не са били чак толкова за оплакване, от гледна точка на икономическият им статус. Не напразно някои автори цитират възхищението, да не кажем учудването на руските мужици, влезли с армията на Александър ІІ в пределите на българските земи, от уредените къщи и стопанства на българите.

Започналият процес на самоосъзнаване на българското във всяка сфера на обществения живот, довежда и до идеята за национално освобождение и самоопределение, в границите, населявани от българите по това време. Знаем имената на десетки и стотици поборници за делото за независимост от империята. Разхождайки се веднъж в Борисовата градина в София, се вгледах в паметниците на героите, които са поставени там. Повечето поборници са загинали толкова млади, че не са успели не само да направят семейство и да дадат поколение, но и данъци не са плащали. Ентусиазмът им е бил в много повече, отколкото разумното възприятие на действителността.

Преди да продължа, нека само да кажа нещо за националния герой на Хелветия - Вилхелм Тел. Какви ли не приказки са се изприказвали за него, повечето, които приличат на детските приказки за принца, който бил благороден, можел да стреля като Робин Худ и улучвал ябълка, поставена на главата на врага, за всеки случай, ако не улучи, да улучи когото трябва. Шегувам се разбира се, но приказките за Вилхелм Тел показват някаква идея, че става дума не за реална личност, а за МИТ.

Ние имаме реални личности, но те не успяват да въвлекат народа в своята авантюра и са дали "фира" млади и зелени. Швейцарците нямат толкова герои, ако изобщо имат някакви, но там народът е герой и не дава възможност някой индивидуалист да се прояви и да изяви своя индивидуализъм в неговото егоистично проявление.

Какво е направил Левски? Какво е направил Ботев? Какво са направили Георги Бенковски, Панайот Волов, Караджата. Няма какво друго да направят, освен да констатират, че народът не иска да си дава зор. Само че е било твърде късно за тях, защото да дали фира. Швейцарците са водили битки срещу чужди завоеватели - Хабсбургите, с околните владетели, с които граничи конфедерацията и с по-далечни неприятели като шведския крал. Но така и нямат толкова герои, колкото имаме ние.
Не съм влизал в швейцарско училище и затова си нямам идея какви портрети видят там по стените. В нашите училища, това е задължителен атрибут, по коридорите да има портрети на нашите герои.

Кое всъщност е по-добре - да нямаме герои, а героят да е целият народ или да имаме много герои, които са си отишли ей така, бадева, станали са зян, заради заспалия си народ.

Парадоксът е, че народ от мърши може да роди герои, а геройски народ не може да роди герои. Кое според вас е за предпочитане?

Категория: Политика
Прочетен: 601 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 28.05.2014 14:01
Нямаме нужда от каквито и да са операции от подобен тип. Като се започне още с операциите, които правеше бившия вътрешен министър от кабинета Иван Костов - Богомил Бонев, че се свърши с показните операции по времето на Цветанов. В крайна сметка - нищо.


НИЩО Е, ЗАЩОТО ТЕЗИ ОПЕРАЦИИ НЕ ПРОМЕНЯТ СИСТЕМАТА НА МВР И НА ОРГАНИТЕ ЗА СИГУРНОСТ И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА. ПРОМЕНЯТ САМО ВОДАЧИТЕ НА ТЕЗИ СИСТЕМИ И ПОЛИТИЦИТЕ И БИЗНЕСА, НА КОИТО ТЕЗИ ВОДАЧИ СЛУЖАТ.


ЕДИНСТВЕНАТА ОПЕРАЦИЯ, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ Е ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА МВР И ФОРМИРАНЕ НА ДВЕ ОСНОВНИ СТРУКТУРИ - МЕСТНИ СТРУКТУРИ, ПОДЧИНЕНИ И ИЗБИРАНИ ОТ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ И ФБР, КОЕТО СЕ ЗАНИМАВА С КРУПНИ ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ.


КОГАТО ЗАПОЧНЕМ ДА ИЗБИРАМЕ ЧЕНГЕТАТА И ДА ИМ ТЪРСИМ ПРЯКА ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕСВЪРШЕНАТА РАБОТА, ТОГАВА ТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА РАБОТЯТ ИСТИНСКИ ЗА НАС, А НЕ ЗА СВОИТЕ НАЧАЛНИЦИ. И ЧАК ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, КАК СА ВИ ЛЪГАЛИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДЕСЕТИЛЕТИЯ, ЧЕ ОТДЕЛНИ ЛИЧНОСТИ, ПЪК ДОРИ И МНОГО ДОБРИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ В СВОЯТА ОБЛАСТ, МОГАТ ДА ПОДОБРЯТ СЪЩЕСТВЕНО РАБОТАТА НА МВР, БЕЗ ПРЕДИ ТОВА ДА Е РАЗГРАДЕНА ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ, КОЯТО ДЕМОТИВИРА ОТДЕЛНИЯ СЛУЖИТЕЛ И ГО ПРАВИ НЕЕФЕКТИВЕН, ЗАРАДИ НЕГОВОТО ПОДЧИНЯВАНЕ ИМЕННО ОТ ТАЗИ СИСТЕМА НЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, А НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ОТДЕЛНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФИГУРИ И ИЗОБЩО НА ЗАДКУЛИСИЕТО В ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ ЖИВОТ.

ОПЕРАЦИЯ "ЧИСТИ РЪЦЕ" ЗА БАРЕКОВ Е ПОЗНАТАТА ПРИКАЗКА: "СТАНИ ДА СЕДНА, ЧЕ МИ ОТЕКОХА КРАКАТА".

БАРЕКОВ ЗНАЕ, ЧЕ АКО СЛОЖИ РОСЕН НАЧЕЛО НА МВР, НИЩО СЪЩЕСТВЕНО НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ, НО ВЪПРЕКИ ТОВА УПОРСТВА, ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА СЕ ОТЧИТА НЕ ПРЕД ИЗБИРАТЕЛИТЕ, А ПРЕД ТЕЗИ, КОИТО ГО ФИНАНСИРАТ. ТОЙ СЪЩО КАТО ДРУГИТЕ ПРЕДИ НЕГО НЯМА ИНТЕРЕС ОТ СМЯНА НА СИСТЕМАТА. ЗАЩОТО СЕГАШНАТА СИСТЕМА ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ КРАДЕ С МАЩАБ. ПРИ ТАЗИ, КОЯТО АЗ ПРЕДЛАГАМ, НЯМА ТАКАВА ВЪЗМОЖНОСТ.
Категория: Политика
Прочетен: 396 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 28.05.2014 15:55
Преди 3 десетилетия имахме икономика, която може да се оприличи с едно или няколко определения:
  1. Икономика на партийния секретар;
  2. Икономика на стоковата размяна, опосредствана от фалшиви книжни пари, гарантирани от партийния секретар;
  3. Икономика на връзкарството и моделът - ти на мене, аз на тебе;
  4. Тогава  вместо да казваме за някой - "Той пари не дава", казвахме - "Той работа не върши". Разбирате ли огромната разлика. Парите, като средство за осъществяване на размяната бяха на втори план. На първи план беше "вършенето на работа", което означава, че въпросният другар може да ти осигури да си купиш телевизор или хладилник или портокали за Нова Година;
  5. Икономика на идеологическата измама - всички бяхме собственици на нещо, което го виждахме и което знаехме, че не е наше - общонародната собственост. Нямахме документ за собственост и това още повече ни озлобляваше. Затова се отдадохме на яко крадене, след като режимът на Сталин, който убиваше за едното нищо, падна;
  6. Икономика на връзкарството - който имаше връзки, беше цар. Имаше достъп до важни услуги и материални блага. Позицията на властта беше всичко. Нещо да ви напомня за сегашно време?
  7. Тъй като откровени партизани и бандити ни управляваха тогава, няма как те изведнъж да изчезнат от "пазара на труда". Едните партизани се смениха с други партизани след преврата през 1989г. Така икономиката преди 30 години беше "икономика на партизаните" или "партизанската икономика".
  8. Кои бяха много силни по време на партизанската икономика? Партизаните естествено и техните деца. Те ставаха служители, препасваха пистолети и имаха право да ги използват, а ние имахме право да им се подчиняваме. Използвайки властовите възможности, които им се предоставиха, тези хора разпределиха по "законно установен ред" същата онази, общонародна собственост, която ние създавахме в продължение на десетилетия;
  9. Истината лъсна изведнъж, когато трябваше наистина да я получим, това не се случи. Получиха я тези, които дотогава вземаха решенията в държавата - партийни и комсомолски секретари, ченгета и соц бюрократи. Значи са ни лъгали толкова години! Би трябвало след като лъсна тази лъжа и откровена измама, народът да ги отлъчи от управлението, но не би. Скапаната част на народа продължи да ги подкрепя, въпреки, че дължеше състоянието си именно на тази хора;
  10. И сега продължаваме по-нататък. След като са се докопари до тази общонародна собственост с помощта на партийния елит, ченгета и видни политици и бюрократи, новите собственици трябва да започнат да преустройват тази собственост да работи съгласно променящата се реалност. А тя е, че наред с шуробаджанащината, връзкарството, политическите протекции и откритото точене на бюджетни средства, все пак трябва и да се съобразяват и с настъпващите пазарни отношения;
  11. За да съществуват успешно в тази среда, се създадоха така наречените "полупазарни отношения", "имитационни пазарни отношения", "приличащо на пазарни отношения" или още "пазар-менте;
  12. Тези хора не можеха да управляват откраднатите от нас структури, които въплъщаваха в себе си общонародната собственост, в открито пазарна среда. Затова те нарочно задържат РАЗВИТИЕТО НА ПАЗАРНАТА среда, използвайки лостовете на властта. Защото пазарната среда ще убие над 90% от тези пишман бизнесмени. Те имат нужда от "бюджетна подкрепа", за да съществуват. Имат нужда от създаването на "собствена икономика", за да съществуват;
  13. Образно казано, имат нужда да печелят обществени поръчки за милиони или сфери на влияние в икономиката, които са под закрилата на лицензионните държавни практики, като банки, финансови институции, застрахователни фирми, енергийни дружества и т.н.. Те имат нужда, някой друг да умножава парите им, защото в повечето случаи, ТЕ НЕ СА УЧИЛИ КАК СЕ ПРАВИ ТОВА. Учили са да слухтят, да "служат" на държавата, демек на себе си, да правят доноси, да натопят някого, да откраднат нещо от някого, да спечелят политическа поддръжка и т.н.;
  14. И сега си помислете, колко от героите на прехода сега имат някакъв преуспяващ бизнес, който в някаква степен да не зависи от волята на политиците и държавните и общинските бюрократи. Аз лично не се сещам за нито един от тях. Едва в първото десетилетие на 21 век се появиха технологични фирми, които правеха пари на база на професионализма на собствениците и управителите си, като някои от тях дори успяха да продават продуктите си и в чужбина. Но аз лично не мога да изброя повече от 5 големи такива фирми, които да не са се възползвали от подкрепата на партизаните или техните наследници, за овладяването на една или друга пазарна ниша;
  15. Защо икономиката на България е икономика на финансовите услуги, хазарта и моловете? Ами това бяха основните полета за изява на новите партизани. Финансовите услуги и хазарта е пряко зависим от политически решения, а моловете са имоти и търговия - от какво друго ще разбират тези хора, освен от хубав имот, пълен с парцали и от алъш вериш. Няма да направят автомобилен завод я. Е все пак направиха, но с нашите пари - с парите на данъкоплатците, които държавата услужливо предостави на човек с открито ченгесарско минало, да ги управлява "най-ефективно";
  16. Затова казвам, че пазарни отношения в тази страна няма. Има странна смесица между държавно регулиране и пазар, в което преобладаващото нещо е държавното регулиране и след това пазарът. Единствено в търговията на дребно бившите и настоящите партизани не успяха да овладеят основните потоци, защото по едно стечение на обстоятелствата, чуждите инвеститори само за някакви си 10 години така наситиха този пазар с конкурентни стоки и услуги и технология на търгуване, че за нашите пишман търговци им се стъжни небето. Като изключим една партийна фирма, която държи една от най-известните вериги за търговия на дребно, всичко друго по-мащабно в тази сфера се контролира от чужденците. Та въпросната партийна верига предлага такъв професионален управленски нюх, че се чудя, дали все пак партийните секретари не са се понаучили вече да правят бизнеси  да е дошло времето, в което пазарното поведение ще бъде с по-голяма тежест от подкрепата на политиците и държавата като цяло;
  17. Ако няма свободен пазар има поробен пазар. Единственото нещо, което казва кое е справедливо и кое не е пазарът. Единственият съдник на нашите усилия трябва да бъде пазарът. Не знам обаче кога ще се случи това в моя живот и изобщо дали ще се случи, защото партизаните раждат партизанчета, а те от своя страна нови партизанчета...Единствената възможност за прекъсване на този порочен кръг е, обществото да се вземе в ръце, първо в политически план и след това в икономически и личностен план и да започне да изразява непримиримост към недемократичните форми на управление на политиката и икономиката. Но както се казва - народът създава партизаните и партизанщината и само той може да ги ликвидира. Стига да иска. Засега явно не иска.
Категория: Политика
Прочетен: 320 Коментари: 0 Гласове: 1
И ВЪПРЕКИ ТОВА, ХОДЯТ КАТО ОВЦЕ ПРЕД УРНИТЕ И ГЛАСУВАТ, "ЗАРАДИ СПОРТА".

Само прочетете тази статия и ми кажете, дали разбрахте логиката на СИСТЕМАТА.
http://www.dnes.bg/evroizbori-2014/2014/05/26/15-iiat-nekov-na-pyt-da-izmesti-stanishev-v-listata-za-ep.226817


Ето част от текста на статията:
"Пренареждането при "Коалиция за България" се състои в това, че 15-ият в листата на БСП Момчил Неков може да измести лидера Сергей Станишев от първото място за Европарламента. Причината е, че 28-годишният политолог от Силистра е събрал по-висок преференциален вот от президента на ПЕС. Номерът на БСП в бюлетината беше 15, но той беше отбелязан в квадратче, а в кръгче от избирателите се посочваше преференцията.

Според наблюдатели мнозина от левите избиратели са се презастраховали, като са отбелязали номера на партията и в отрязъка за преференциален вот."

Вие разбрахте ли нещо? И ако сте разбрали, защо са го направили толкова сложно?
Категория: Политика
Прочетен: 812 Коментари: 4 Гласове: 2
http://www.dnes.bg/world/2014/05/26/barozu-zagrijen-ot-zagubata-na-doverie-v-elita.226832

И дава доста изгодно обяснение затова:
"Но факторите, довели до възхода на евроскептиците, стигат отвъд дълговата криза, каза той и посочи безработицата, неприязънта към чужденците и свързаните с имиграцията проблеми като "плодородна почва за възхода на  популизма и национализма".


Никъде обаче не казва, че лично него, гражданите на същата тази Европа, която не харесват политиците си, не са го избирали с пряко гласуване.

ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, КАКВА Е ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В ЕВРОПА. ОБРАЗНО КАЗАНО, ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИ, НА НАС НИ КАЗВАТ, ЗА КОГО ДА СЕ ОЖЕНИМ. НЕ ТРЯБВАШЕ ЛИ ДА СЕ ОЖЕНИМ ЗА КОЙТО НИЕ ИСКАМЕ? НЕ Е ЛИ ТОВА НАШЕ ИЗКОННО ПРАВО?

ТА Г-Н БОРОЗУ НЕ ИЗГЛЕЖДА ДА Е ПРОСТ ЧОВЕК, САМО ЧЕ НЕ ЗНАМ ДАЛИ СИ ВЯРВА, КАТО ПРАВИ ЕДНО ТАКОВА ИЗКАЗВАНЕ.

Когато няма демокрация, няма и доверие.
Категория: Политика
Прочетен: 298 Коментари: 0 Гласове: 0
http://news.ibox.bg/news/id_1757425070

Абе братя американци. Нямате ли ЦРУ и различни други агенции, че да не се излагате така като подкрепяте Сульо и Пульо, Атанас и аз,  по света? Изберете един свястен човек и тогава го подкрепете.
Ако не, време е американският народ да опита от бонбоните на Порошенко. Често напоследък си задавам въпроса, това ли е стожерът на свободния свят? Да стигнат дотам, че шибаната им политика да е причина, Путин да е политик №1 в света.

И в Украйна наистина има дефицит на политически кадри. Хвани единият, удари другия. Същата работа като в целият "демократичен" свят, в който демокрацията е само украса за осъществяване амбициите на политически лумпени и олигарси. Не сме много по-далеко и ние от тази ситуация. Време е да изберем Ковачки за президент. Понякога безпросветието, манипулативността и лудостта са така преплетени, че трудно е да ги разделиш и оприличиш. Но най-страшното нещо е народното политическо пиянство, подклаждано от агресивен национализъм.
Категория: Политика
Прочетен: 355 Коментари: 0 Гласове: 0
Народ, който е сменял навреме лидерите си, е проспериращ народ.


Помислете си за руската история. Въпреки, че Русия в продължение на 2 века е най-голямата в териториално отношение държава, руският народ никога не е живеел добре. Царят си е цар и сега, а демокрацията е заменена с демагогия, патриотични речи и национализъм, който става толкова по-силен, колкото повече тъпата американска и европейска дипломация "натиска" Русия, за да може да сложи правителство, което ще продаде природните й богатства на приемлива цена. Та нали това стои в основата на разрива между Русия и Запада през 20-те години. Тоест колкото повече западните правителства и монополи натискат Русия, толкова по-силна става тя. Пък и ако случи на лидер...И каква огромна способност има този народ да се подчинява на лидерите си, независимо от това колко варварски са управлявали същият този народ. Колко милиона жертви трябва да даде един народ в гражданска война, във вътрешно политически чистки, в гладомор и в откровено изтребление, да да може да се обедини в един извод, че е позволил на един диктатор да го изтребва, защото същият този диктатор е обичал да гледа как се "сменят" поколенията?

Ами немската история. Империя се създава чрез обединение. И затова съм скептичен към понятието "обединение". Обединената държава може да стане лесно оръжие за постигането на експанзионистичните цели на отделни личности. Винаги ли пътят към Рая е постлан с добри намерения  и обратното, отсъстват ли добри намерения по пътя към Ада?

Помислете си за Тито. Въпреки просперищата държава, която създава за кратък период от време, на фона на неуспехите на толкова много федерации и държави, основани на тоталитарните методи на управление, народът не е успял навреме да се освободи от него и е, образно казано, потънал с него.

Вижте Чаушеску, Ярузелски... По колко години трябва да управлява един диктатор, преди да бъде сменен? Защото те не си отиват сами.

Вижте Южна Корея. Колко народ трябва да измре от глад /там дебел е само лидерът/, за да може народното недоволство да помете тази комунистическа издънка от властта?

Преди време двама диктатори в Камбоджа се бяха забравили до такава степен, подкрепяни от шайка разбойници, узурпирали властта, че това омръзна дори и на други комунистически диктатори в региона, които свалиха тези диктатори от власт. Безгранична е понякога степента на търпимост на един народ към собствените си сатрапи.

Овцете не могат да контролират действията на овчара, ако наистина са овце.


ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е В ТОВА, ДА МОЖЕШ ДА СМЕНЯШ НАВРЕМЕ ЛИДЕРИТЕ СИ. ЗАЩОТО В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, ТРЯБВА ДА БЪДЕШ ГОТОВ ДА ПЛАЩАШ СКЪПО И ПРЕСКЪПО ЗА ГРЕШКИТЕ СИ.

ЗАСЕГА ИМПИЙЧМЪТНА КАТО ЯВЛЕНИЕ В СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА Е ЕКЗОТИЧНО ЯВЛЕНИЕ И ЗА НЕГО СТАВА ДУМА САМО ТОГАВА, КОГАТО ЕДИН ВИСШ ПОЛИТИК СИ ПОЗВОЛИ ЗА ЧУКА ЗА ДЪРЖАВНА СМЕТКА, КАКТО ТОВА НАПРАВИ КЛИНТЪН. НАРОДИТЕ ПО СВЕТА ОЩЕ НЕ СА ДОЗРЕЛИ ДОТАМ, ЧЕ ДА ОСЪЗНАЯТ, ЧЕ ИМА И ДРУГА ПРИЧИНА, ЗА ДА ПОИСКАШ ОСТАВКА НА ЛИДЕРА СИ И ДА Я ОСЪЩЕСТВИШ. ДОТОГАВА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ РИСКОВЕТЕ, ДА УМИРАТ МИЛИОНИ ЗАРАДИ НЕСПОСОБНОСТТА НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ МИЛИОНИ ДА НАМИРАТ ПО-ДОСТОЙНИ ОПРАВДАНИЯ, ЗА ДА СМЕНЯТ ЛИДЕРИТЕ СИ ОТ ТОВА НЯКОЙ ДА КАЖЕ НА СЕКРЕТАРКАТА СИ - ДУХАЙ МИ.
Категория: Политика
Прочетен: 462 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 27.05.2014 03:05
Да й го начукам на държавата, защото позволява това.

Да й го начукам на Агенцията по храните, защото се грижи, храните ни да са чистички и добре пакетирани;

Да им го начукам на производители и търговци, които използват тези лоши практики и пожелавам на собствениците на фабриките, където забъркват тези бъркочи, да ги дават на децата си. И сложили едни етикети, че без лупа в ръка не можеш да прочетеш, каква гмеж са сложили в техните продукти.

Стигна се дотам, че да ходя в магазина с лупа в ръка.

Какво ли има в черешите, ягодите, марулите, салатите, които ядем тази пролет. Вероятно ще счупят гайгеровия брояч, ако ги доближат.  Но за държавата и за Агенцията по отровите е все тая с какво ще ни отровят производители и търговци. Важното е все пак да успея да ни отровят.
Категория: Политика
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове: 1
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187248
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Май, 2014  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031