Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3219031 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 07.05.2014 г.
Можете ли да изброите хотелите, които бихте посетили отново, защото сте останали впечатление от обслужването, обстановката, храната и всичко останало?

Знаете ли, този въпрос си зададох днес, след поредното ми посещение в хотел. Представете си, че става дума за 4 звезден хотел. Първото впечатление от персонала е меко казано отчайващо. Нито усмивка, нито добро отношение. Като се загледаш по-внимателно и ти се набиват типично български "черти" - небръснати мъже, прехвърлили 50-те, които толкова много си обичат косите, че не са ги постригвали от поне 8 месеца поне. Обрасли вратове с косми, черни ризи и панталони, непрани от доста време. Свършат някаква работа и тичат отвън пред хотела да пушат цигари. За да не се набиват много на очи, пушат клекнали или седнали по стъпалата отвън.

Въпреки изхвърлянето си, собственикът разчита на евтини пластмасови /в рамките на 3 лева/ телефонни душчета, които така са разбрицани, че се чудиш как да ги установиш на едно място, че да използваш след това и двете си ръце, за да се изкъпеш. Сапунчетата имат мириз от едно време, когато съществуваше Балкантурист. Шампоанчето, можеш да го ползваш само за идно измиване на глават и нищо повече. На следващия ден, разчиташ да ти оставят второ.

Любимата тема на българина - първият ден - страхотно - количество и качество. През следащите дни разбираш, че изяждаш остатъците от първия ден, че и по-лошо става, защото на трапезата се появяват от онези кашкавали и "сирена", които са в ценовия диапазон от 2 до 3 лева.  Ако си бил в хотела през първия ден, оставаш с впечатлението, че това не е България - тавите пълни с храна и виждаш как всички лапат и са доволни. Но това е първият ден и първият път.


Преди години габровските абаджии се опитали да излъжат с качеството на стоката си Бата, знаменитият чешки производител на обувки. Ама онзи не е будала и ги съдил до дупка и габровци плащали компенсации заради нечестните си търговски практики.

Това е българинът. Гледа да те прецака на дребно. Ако мине - мине. Ако не, здраве му кажи.
Дали сте яли от онзи изкуственият кашкавал - нарязан на парчета за сандвичи, с неустановен изкуствен произход. Това имаше за закуска. И смотани кренвирши. И пържени филийки. На закуска само як изкуствен въглехидрат.
И не могат българските хотелиери да разберат, че е по-добре да имат само едно ястие, но да е направено като хората - да има качество, за да го ядеш не защото си го платил, а защото ти харесва. Да ме извинявате за израза.

Имаме си проблем с персонала. Способните са изчезнали навън. Тук са останали само тези, които за нищо не стават. Имаме си проблеми с възпитанието. По едно време гледам обслужващия персонал - имах чувството, че ми броят хапките, но чудно защо не забелязваха празните чинии по масата, които би следвало да приберат навреме. Имаме си проблеми и с хигиената и с физическата и с духовната. Пак повтарям - няма значение на колко години е сервитьорът - важното да е чист и спретнат, обръснат и постриган и най-накрая - усмихнат. Но нали си го признаваме - възпитание, образование - всичко това ни липсва. И накрая се учудвам, как хотелът не е фалирал още. Ако аз се отнасях така с клиентите си, отдава да бяха ме разкарали от бизнеса.

Да не забравя - 4 звезди хотел, а вътре чалга и то гръцка. Питам, няма ли нещо местно като музика, а сервитьорът ми отвръща, че това бил дискът, който днес ще слушаме. Гледам наоколо, гърци няма, не сме и в Гърция. Защо слушаме гръцко и то ЧАЛГА, която прилича на нашенската? Ама това е положението, такива са ни и хотелиерите  - без стил и маниери. Ами като е такава музиката, как иста аз да отида с костюм в ресторанта - разбира се, че ще отида със стортен екип и маратонки. Така пада нивото - и на хотела и на клиентите. Пусни ми веднъж класическа музика за обяд. Пусни нещо по-игриво за вечеря, но пак да е стилно. Не може 4 звезди хотел да бъде озвучаван от чалга. В края на краищата си изкарахме добре, защото ние си направихме така, че да сме добре, въпреки "усилията" на хотела.
Категория: Политика
Прочетен: 308 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 07.05.2014 23:28
Вижте само как ни го представят проблема: Банките са институции, които събират пари от граждани и фирми, чрез публична изява. Значи правителството няма как да остави този процес без контрол и трябва да направи всичко необходимо, че да опази интересите на гражданите и фирмите, които са депозирали парите си в тези институции от лоши собственици и лоши управители.

Идеално казано и всеки би се съгласил. На практика обаче какво се случва? Спомняте ли си какво стана през 2006г., когато 16 банки фалираха? И дали правителството си изпълни обещанието, да защити интересите на гражданите и фирмите? Естествено, че не. Всичко е лъжа и измама, но от онези префинените, сложно устроените и друдно доказуемите. Банките си фалираха, а всики обикновени депозатни бяхме прецакани.


Какво ще се случи сега, ако се появи такъв проблем? Отново ще духаме супата, както се казва в една приказка. Имаме депозирани 40 милиарда лева, а във Фонда за гарантиране на депозити има 20 пъти по-малко пари. Тоест на всеки 20 депозирани лева в банките имаме един лев сигурен.

Този проблем не е само български проблем. Какво стана преди малко повече от 5 години в Ирландия?  Нито правителството, нито централната банка успяха да спасят банките от фалит по начин, без да набъркват данъкоплатците в своята манджа. Бюркратите гледаха в продължение на години, как банкерите вземаха все повече и повече пари от цял свят, за да ги управляват и на никой не му пукаше от това, че привлечените пари от банковата система на Ирландия превишаваха нуждите на местната икономика повече от 30 пъти!!! Банките печелеха добре и всички бяха доволни - политиците пеелеха изборите, икономиката цъфтеше. Докато не увяхна всичко в един ден. Защо тогава правителството гарантира дълговете на банките? И с какви пари ги гарантира? С бъдещите пари на данъкоплатците.

Никой не оспорва необходимостта да има регулация и контрол от страна на държавата и централните банки. Но нека да си зададем така въпроса и да се върнем към 1996г. в България. Кой даде лиценз на всички тези банки, които фалираха? Кой одобри тези собственици? Кой даде лиценз на директорите на банките да правят глупости? Кой позволи на правителството да се намесва в търговски отношения между клиенти, като заради тази пряка политическа намеса, фалираха не тези, които дължаха пари на банките, а самите банки!!! Ако наистина правителството има право да се намесва, така ли трябва да го направи?

Истината е, че зад красивите обещания и приказките за защитата на влоговете се крие една нечестна икономическа политика, водена десетилетия наред. Истината е, че няма нищо пазарно в банковата система. Тя не работи съобразно изискванията на пазара. Ако някой ми каже, че в банковото дело има истински пазар, аз бих го попитал каква е разликата между банката и нотариуса? И едната страна и другата има гарантирани приходи и не всеки може да стане банкер или нотариус. Това са ЗАТВОРЕНИ БИЗНЕСИ И ЗАТВОРЕНИ ПРОФЕСИИ. Там няма истински пазар.


А там, където няма истински пазар, най-големият проблем е доколко той да бъде регулиран и доколко не. Като погледне човек банковото законодателство, ще си помисли, че банкерите "няма накъде повече да мърдат". Аз го тълкувам по-разширено - да, по принцип, трябва да си много некадърен, трябва да си крадец и пълен икономически профан, АКО НЕ МОЖЕШ В ТОЗИ РЕГУЛИРАН ПАЗАР КАТО УПРАВИТЕЛ ИЛИ КАТО СОБСТВЕНИК НА БАНКА ДА ПРАВИШ ПАРИ. Бизнесът ти е гарантиран. Спазвайки правилата, наложени от правителството и централната банка,  би трябвало всички да печелят и да са щастливи. Това е банковата система, независимо къде се намира тя - дали във Великобритания, САЩ или България. Принципите на формиране и администриране на системата са едни и същи. От една страна, централните банки и правителствата са призвани да контролиат и регулират този процес, така, че банкерите "да не правят глупости". Когато обаче нещата излязат извън контрол, същите тези бюрократи обвиняват банкерите, че правят глупости. Но знаете ли защо няма нито един осъден банкер? Защто банкерите правят това, което им позволят централните банки и правителствата. Ако системата не работи, това е заради факта, че бюрократите няма как да контролират цялата система така, че всичко да е ОК. Просто няма такава сила, която да контролира всичко и всички. СССР навремето се опитваше това да прави и всичко се разпадна. Държавният и общественият контрол, що се отнася за производители, търговци и изобщо хората на бизнеса е проварена кауза. Единственото нещо, което може да осъществи този контрол е пазарът.

Държавните регулации са продължение на един по-задълбочен процес - това е процесът по профанизация на населението и превръщането му в "добър пациент" - ще прави това, което каже правителството и като благодарност в края на трудовия живот, ако е оцелял след всичките тези експерименти, ще получи някаква мизерна пенсия, която да узаконява по някакъв нереален начин десетилетния грабеж, на който е бил подложен същият този индивид от страна на правителството.

Затова няма да има никога свободен банков пазар и изобщо свободен пазар, освободен от политическата опека на политици, бюрократи и правителства, защото този пазар ще обезсмисли съществуването на тези бюрократи, политици и правителства. Няма кой да позволи това да се случи. Така че, те ще продължават да ни лъжат, ЧЕ НЯКОЙ СЕ ГРИЖИ ЗА НАШИТЕ ДЕПОЗИТИ, ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ, ЗА НАШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ, ЗА НАШЕТО СОЦИАЛНО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ И ДОКАТО НИЕ ЖИВЕЕМ С ТЕЗИ ЗАБЛУДИ, ЩЕ БЪДЕМ ОСНОВНИЯ ИЗТОЧНИК ЗА БОГАТСТВО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА И НА БЮРОКРАТИТЕ.

И нека да си го признаем, ние вече сме толкова смачкани във всяко едно отношение, че даже и да получим мечтаната от мен свобода, няма да знаем какво да правим с нея.
Категория: Политика
Прочетен: 356 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 07.05.2014 23:16
МВР иска да има доносници. Колкото повече, толкова по-добре.

Като при социализма. Стотици хиляди доносници донасяха против ближния. НО СИСТЕМАТА ТАКА И НЕ СТАНА ПО-СИГУРНА, ПО-ДОБРА И ПО-ЕФЕКТИВНА.


Също така, чуват се приказки, че полицията щяла да бъде няколко "вида" - "криминална", "пътна", "безпътна" и не знам си още каква.

Сега ще ви кажа един виц, който го чух някъде през 1991г. Един човек вижда, че се опитват да му откраднат колата. Стои горе на балкона и вижда, как няколко души се увъртат около нея и се опитват да я отключат. Звъни на полицията и им казва: Ало, опитват се да откраднат колата ми. Адресът ми е.....Тогава онзи отсреща го пита: Колко души са? Гражданинът отговаря - трима. Ааааааааааааааааа, не е за нас, обърнете се към службата за борба с организираната престъпност и за да оправдае това свое държане му казва, че след като са повече от един човек, значи това е организирана престъпна група и в МВР си има специална служба за тях. Докато се водят тези разговори, колата на човека е открадната.

Жалко, но факт - така работи българската полиция.

Ето още един случай, този път истински. Появява се на нашата улица полицейска кола и аз съм във възторг - ПОЛИЦЕЙСКА КОЛА НА УЛИЦАТА. Такова нещо не съм виждал от години. Нашата улица е забутана и това е събитие. Отивам при полицая и му казвам: Господин полицай, преди няколко вечери се опитаха да влязат в офиса, като са повредили дограмата и вратите. Ще дойдете ли да видите?

Онзи пишеше нещо, погледна ме изпод вежди и ми каза: Обадете се на кварталния полицай, той ще дойде и ще напише протокол.

Аз обаче му казвам, че съм се обадил на кварталния полицай и той ме вика в кварталното управление, което се намира на пичка си майчина, на 6 километра от мен и че не иска да дойде да види за какво става работа. Полицаят отговори, че кварталният е човекът, който ще ми свърши работа и едва тогава видях, че полицейската кола е преследвала в нашата малка и скромна уличка една кола, собственост на известна спедиторска фирма, която направила на булеварда някакво елементарно пътно нарушение. Попитах шофьора на буса какво се е случило и той ми каза буквално: Преследваха ме за едни 10 лева. Жалка картинка. В същото време, на мен някои пишман бандити ми бяха направили поражения за минимум 3000 лева. Но на кой полицай му пука от или за това?


Та да се върнем на въпроса. Защо на полицията им трябват доносници? Ами за политическа разправа. Някой да не си мисли, че институцията "доносник" ще доведе до намаление на битовата престъпност? Нищо подобно. Само си помислете - 57 хиляди служители на МВР, ако ги разпределиш правилно по градове и села, няма да можеш да откъснеш очи от тях - толкова са много. А като погледниш и ти потрябват - НИКАКВИ ГИ НЯМА.

Ако трябва ти вземат пари и да те глобят за някакво дребно нарушиние - там са, но ако трябва да ти защитят конституционните ти права - моля, отговарят ти, има си съд за тази работа. Не е наша работа. Тяхната работа е да се скатават до към 50 годишна възраст, след това да вземат пенсия, която ще я получават минимум 30 години и през това време ще използват познанията си, натрупани по време на работа да заработят и нещо странично. МЛАДИ ПЕНСИОНЕРИ  - това произвежда държавата ни откакто се помня.

Вместо да мислят как да върнат комунистически измишльотини в практиката си, като институцията доносник, трябва да мислим затова, как да накараме тези десетки хиляди служители да служат на нас, а не на себе си и на мафията.


Докато съществува тази централизирана система на управление на сигурността, нищо не може да се промени в положителна посока. Защото централизираната система работи за нуждите на отделни личности, политици, бюрократи и мафията. Тази система е създадена да се подчинява на волята на ЕДИН ЧОВЕК, било той премиер, шеф на партия или трето лице, за което обществото не подозира, че управлява този апарат. Когато започнем да избираме шерифите си по места, тогава те ще започнат да служат на нас и тогава няма да ме ника на 6 километра, че да пиша жалба, която още от сега знам, че няма да има никакви последствия, най-малкото защото, кварталният полицай не зависи от мен, а зависи от началника си. Какво тогава му пука затова, че имам проблем? Защо да ми се натяга на мен - аз не го избирам на избори. Той трябва да се натяга на онзи, с чието ходатайство е станал ченге. Ще целува ръка на този, който го е назначил на работа. Защото за едно полицейско място кандидатстват повее от 100 човека. Толкова е трудно да станеш полицай, колкото и кмет. Затова полицаите служат на тези, които са ги избрали да бъдат полицаи. ЗАСЕГА ТОВА НЕ СМЕ НИЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 866 Коментари: 2 Гласове: 2
Гледам българина. Хитър човек, не можеш лесно да го излъжеш. В сравнение с тъпите американци - образован. И въпреки беднотията, все още не е откачил, като някои почитатели на бързата храна отвъд океана, които за разнообразие на скучния си живот, могат да изтрепят едни 10 човека.


Обаче десетилетия не мога да разбера откъде за бога се е взела тази негова политическа инфантилност.

Чета историята, различни автори, говоря с хора, които са преживели годините след преврата на 09.09.1944г. И си мисля, наистина ли всичко това, което се е случило тогава, се е случило, ЗАЩОТО КОМУНИСТИТЕ СА БИЛИ МНОГО ОРГАНИЗИРАНИ И СПОСОБНИ ДА НАСИЛВАТ ДРУГИТЕ, ДА НАПРАВЯТ ТОВА, КОЕТО ТЕ ИСКАТ?

Нали разбирате въпроса? Колкото и да е жестока една власт, тя няма как да просъществува, ако не се подкрепя от голяма част от населението. Или поне голямата част от населението да се скатава и да проявява политическата си инфантилност, че това не го засяга. Огромните митинги, на които "трудещите се" искат смътно наказание за този или онзи фашист. Германия е била истински фашистка държава, а там съдът е наказал със смърт по-малко хора, отколкото в България. И нека да си припомним, че България е била парламентарна монархия и по времето на преврата.


Толкова ли е политически инфантилен този народ, за да отива като стадо и да поддържа едно управление, което му надява намордника и като някакво животно го кара да работи за държавата и тези, които я управляват? Независимо от това каква пропаганда и колко е била силна тя, толкова ли този народ е нямал доблест и да се противопостави срещу отнемането на свободата му?


Сега ще ви разкажа една случка от преди няколко дни. Отивам в един хотел за две вечери. Попълвам бланките, дадени ми от рецепцията и когато свърших с тези отекчителни процедури ми казват, че ТРЯБВА ДА СИ СЛОЖА ЛЕНТА НА РЪКАТА И ДА Я НОСЯ ДО НАПУСКАНЕ НА ХОТЕЛА. ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ КЪПЯ С ТАЗИ ЛЕНТА, ДА СПЯ С ТАЗИ ЛЕНТА, ДА НОСЯ ТАЗИ ЛЕНТА ПО ВРЕМЕТО, КОГАТО ПРАВЯ СЕКС, КОГАТО ЯМ, КОГАТО УРИНИРАМ И КОГАТО СЕРА В КЕНЕФА!

Попитах на рецепцията: Уважаеми, това хотел ли е или концлагер? Казах им, че аз за нищо на света няма да сложа тази лента на ръката си, защото само номер нямаше на лентата, за да повярвам, че сънят на бюрократа се сбъдва, дори и тогава, когато става дума за частен бизнес. Настана смут, защото трябваше или да ме загубят като клиент или да се придържат към тъпите си правила. Съгласиха се да не си слагам лентата. Но знаете ли какво забелязах през тези два дни. ВИДЯХ ДОСТА ХОРА, КОИТО ВЪПРЕКИ НЕУДОБСТВОТО СЕ ДВИЖЕХА С ЛЕНТИ НА РЪКАТА НАВСЯКЪДЕ В ХОТЕЛА - ВЪВ ФИТНЕСА, В РЕСТОРАНТА И Т.Н. В последния ден, видях как един господин на възраст над 50 разкъса лентата, която вече на нищо не приличаше, следствие на мокренето по време на къпане и с облекчение и с видимо нараснал гняв я смачка в ръката си, че се е оттървал от този натрапен ангажимент.

ПИТАМ СЕ, ЗАЩО ТОЗИ ЧОВЕК И ДРУГИТЕ КАТО НЕГО, ТРЯБВАШЕ ДА ТЪРПЯТ ТОВА УНИЖЕНИЕ? ЗАЩО НЕ УДАРЯТ ПО МАСАТА НА РЕЦЕПЦИЯТА И ДА ПОТЪРСЯТ ПРАВАТА СИ, КОИТО НЯКОЙ ЕЙ ТАКА, МИМОХОДОМ ОТНЕМА?

Това е политическата инфантилност за която ви говоря. Повече от 130 години откакто руснаците ни освободиха от турско робство, този народ участва в маскарада, наречен "избори". Отива като стадо овце и се оставя да го стрижат и доят различни измислени политици. Жалкото е, че този народ знае, че пак ще се прецака и като някакъв мазохист отива и пак гласува, вместо ясно и открито да заяви на своите управляващи: ПОВЕЧЕ НЕ ИСКАМ ТАКОВА УПРАВЛЕНИЕ. ИСКАМ ДА УЧАСТВАМ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ПРЯКО И НИКАКВИ ПРИКАЗКИ ЗА ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕЧКИ ИЛИ ДРУГИ ПОДОБНИ НЯМА ДА МЕ ОТКАЖАТ ОТ ПРАВОТО МИ ДА ОПРЕДЕЛЯМ ПОСОКИТЕ НА РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА, ЗАЩОТО ТАЗИ ДЪРЖАВА Е МОЯ, А НЕ ВАША, ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ.

Защо робството е продължило толкова дълго? Ами защото кораборационистката същност на този народ е в основата на всичко. Това е като при социализма - кой ли не е поискал да стане партиен член, че да не работи и кой ли не е искал да стане таен агент, че да се възползва от облагите на властта. Това е в кръвта на нашия народ. Ако може да има келепирец, няма значение откъде ще го получи - от поробителя или от партията майка, важното е да го получи. Но разбира се става дума за келепирец, а не за СВОБОДА. Той тази дума не я обича и за свободата не би жертвал малкия си пръст, а камо ли живота си. Язък за Ботев и Левски. 
Категория: Политика
Прочетен: 585 Коментари: 3 Гласове: 1
Последна промяна: 07.05.2014 21:41
Сега кредитите трябвало да бъдат нотариално заверени и вписани в Агенцията по вписването. Едно вписване в Агенцията струва 65 лева. Интересно как установиха, че едно вписване трябва да бъде 65 лева? Ами утре могат да кажат, че струва 1000 лева? Кой може да контролира държавата и кой може да ни спаси от нея?


Нотариалната мафия. Страшна работа. За нея няма пазарни отношения, няма честна игра. Има предварително определени тарифи, които им позволява да приключат месеца с поне 10-20 хиляди лева. Те за какво са учили, ако не направят тази далавера да бъде законна, с помощта на продажните политици и бюрократи. Значи за мен има пазар и аз трябва със зъби и нокти да се боря за клиенти и да нямам почивен ден и да работя по 14 часа на ден, а за нотариусите има гарантирана от държавата и закона норма на печалба.

МАШАЛЛА НА ДЪРЖАВАТА НА СПРАВЕДЛИВОСТТА, КАКВАТО Е БЪЛГАРИЯ.

Утре ще ви кажа точно за каква далавера става дума, ама приблизително в следващите години ще се предоговарят кредити и ще бъдат отпуснати нови 500 000 кредита. Ако разходите за всеки кредит /изключвам ипотечните кредити, че там направо е "майка плаче", имайки предвид разходите/ ще струват минимум 100 лева, това не правят ли едни 50 000 000лева? Кой има сметка от всичко това, освен юридическата мафия в България?

Изключвам разкарването насам натам, както и загубеното време.
Категория: Политика
Прочетен: 255 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3219031
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Май, 2014  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031