Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3219054 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 15.05.2015 г.
Толкова много мастило се изхаби по тази тема. Колкото обаче повече се рови, толкова повече се вижда ОЛИГАРХИЧНИЯ ХАРАКТЕР НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА. Никой не може да ме убеди, че това е частен случай. НЕ, ТОВА Е ПРИНЦИПЪТ В РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА. ПРИНЦИП НА СОЦИАЛИЗЪМ, ПАТЕРНАЛИЗЪМ, ЧЕНГЕДЖИЙСТВО, ЗАДКУЛИСИЕ, ПРОДАЖНИ ИЛИ НАПРАВО КУПЕНИ МЕДИИ И ИКОНОМИЧЕСКА И СОЦИАЛНА СРЕДА, ОТРОВЕНА ОТ ДЪРЖАВНА, ПОЛИТИЧЕСКА ИЛИ БЮРОКРАТИЧЕСКА НАМЕСА. Е КАК ДА ДИШАШ СВОБОДНО ТУК, СЛЕД КАТО ЗАТОВА СЕ ИСКА ДА ПОЛУЧИШ РАЗРЕШЕНИЕ. ТО КАКВА СВОБОДА ЩЕ Е ТОВА, АКО ТРЯБВА ДА ИСКАШ ТАКОВА РАЗРЕШЕНИЕ?



Задавам си въпроса - ТОЛКОВА ЛИ Е КАДЪРЕН НАИСТИНА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ, ЧЕ ДА ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ МИЛИАРДЕР? КАКВО Е ПРОИЗВЕЛ И КАКВО Е ПРОДАЛ ТОЙ, ЗА ДА СТАНЕ ТОЛКОВА БОГАТ? ВСИЧКИ ЗНАЕМ, ЧЕ БИЛ ГЕЙТС Е ПРЕЦАКАЛ НЯКАКЪВ СОФТУЕРИСТ И Е ПРОДАЛ НА ИБМ СОФТУЕР ЗА КОМПЮТРИ И ТАКА Е ТРЪГНАЛ В БИЗНЕСА. ВСИЧКИ ЗНАЕМ ИСТОРИЯТА НА ПОКОЙНИЯ СТИВ ДЖОБС, НА ЛАРИ ЕЛИСЪН, ТА АКО ЩЕТЕ НА ИЗМАМНИКА МАДОФ, КОЙТО ЗАВЛЕЧЕ МИЛИАРДИ ОТ НАИВНИ ИНВЕСТИТОРИ. ВСИЧКИ ЗНАЕМ ПАРИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ МИЛИАРДЕРИ ОТКЪДЕ СА ДОШЛИ.

ОТКЪДЕ ИДВАТ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МИЛИАРДЕРИ? ДАЛИ ТЕ СА НАПРАВИЛИ ПАРИ С ТРУД, УМЕНИЯ И МОЗЪК, КОЙТО ВСИЧКИ НИЕ ВКУПОМ НЯМАМЕ?


НЕ, КАПАНИТЕ НА ПОСТСОЦИАЛИЗМА СА ПОСТАВЕНИ ТАКА, ЧЕ ТАМ ДА СЕ ХВАЩАТ ОНЕЗИ, КОИТО НЕ СА ИМАЛИ ВЛАСТ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА И НЯМАТ ВЛАСТ И СЕГА. НЕКА ДА СИ ПРИЗНАЕМ, ЧЕ ЦЯЛАТА ТАЗИ НЕЛЕПА ИКОНОМИКА, КОЯТО СЪЩЕСТВУВА В БЪЛГАРИЯ Е СЛЕДСТВИЕ НА ПОССОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО РАЗГРАБВАНЕ, КОЕТО СВЪРЗАНИТЕ С ВЛАСТТА ПОЛИТИЦЕ И БЮРОКРАТИ СА НАПРАВИЛИ. НЕКА ДА СИ ПРИЗНАЕМ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ЗАБОГАТЕЕ ПО НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО СТИВ ДЖОБС Е ЗАБОГАТЯЛ ИЛИ ПО НАЧИНА, ПО КОЙТО РИЧАРД БРАНСЪН Е ЗАБОГАТЯЛ.


ТУК МОЖЕ ДА СЕ ЗАБОГАТЕЕ ПО СЪЩИЯТ НАЧИН, ПО КОЙТО СА ЗАБОГАТЕЛИ РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ. ЗАЩОТО СМЕ СИ ЛИКА ПРИЛИКА И КАТО НАРОДИ И КАТО УПРАВЛЕНИЕ НА ТЕЗИ НАРОДИ. ТУК НЯМА ПАЗАР И ПАЗАРНИ ОТНОШЕНИЯ. ТУК ВСИЧКО СЕ РЕШАВА В НЯКАКВИ КАБИНЕТИ, А НЕ НА ПАЗАРА. РЕШАВА СЕ ТАКА, ЗАЩОТО НАРОДЪТ ДОПУСКА ТОВА ДА СЕ СЛУЧВА. ДОРИ И МАКЕДОНЦИТЕ СА ПО-МАЛКО ОВЧЕДУШНИ ОТ НАС.


През тези две десетилетия и половина гледах как се трансформира комунистическият капитал в посткомунистически капитал. По времето на Живков всички бяхме ужким собственици, но никоя нямаше нотариален акт. Правото на собственост се упражняваше от тези, които имаха властта - висшия комунистически елит и техните слуги на по-ниските етажи от властта. Тези и свързаните хора с тях по времето на Прехода, материализираха тази власт в нотариални актове и други права върху собственост. Нека да си признаем, че материализация на собственост НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ БЕЗ ВЛАСТОВА ОТОРИЗАЦИЯ. ЕСТЕСТВЕНО ВЛАСТОВАТА ОТОРИЗАЦИЯ БЕШЕ ПРИ ТЯХ.

Спомням си 1990г. Уж ставаха промени, но те не бяха в наша полза. Тогава проблемът беше, че нямаше стока. Стоката я държаха партийните величия и свързаните с власта хора. Когато дойде онзи нещастник, Димитър Попов на власт, цените се "освободиха" и стоките донесоха голяма печалба на собствениците. Тогава нямаше никакво значение дали имаш визия, какви идеи имаш, дали си готов да работиш по 15 часа на денонощие. Нямаше значение дали си умен като Нобелов лауреат. Всички, които бяха планирани да осъществят формалното прехвърляне от "общонародната" собственост към частната, го направиха. Само такива като внукът на Тодор Живков, който я кара на принципа "Каквото изчука, изпука", само такива не успяха "в живота". Само пияниците и несретниците сред тогавашния елит не успя. Всички други успяха. Между капките се промъкнаха и други, такива като Василев и сие. Но те също "успяха" благодарение на политици и чиновници, а не благодарение на "гениалните" си способности.


В България досега има само една фирма, на която наистина собствениците са успели, преди всичко благодарение на собствените си способности и това е Телерик, която се помещава в една сграда в Младост в София, на няколко етажа. Та тази фирма се продаде за цена, два пъти по-висока от цената на която Иван Костов продаде Нефтохим преди 15-тина години. Нали разбирате за какво става дума. Нещо, в което е вложено милиарди от нашите спестявания се продава за сума, която е два пъти по-ниска от цената на една софтуерна фирма, създадена от 4-ма младежи, току що завършили Американския в Благоевград!!!

През годините видях много неща, но чак в последните години виждам хора, които правят пари, които нямат много общо с държавната и политическата подкрепа на политици и чиновници или въпреки тяхната подкрепа.


Всичко това позволихме да се случи и затова сме най-бедната страна от Съюза, защото обществото не участва в управлението на страната. Лошото обаче е, че ние, българите, отказваме да участваме в общата си собственост в която живеем - в кооперацията, в блока, пък камо ли и да участваме в управлението на държавата. Това е нашата трагедия. А след това се оплакваме. Наистина как можем да бъдем полезни за себе си и за държавата си, като едно свястно събрание в блока не можем да направим. Толкова сме зле...И кой очакваме да ни направи свободния пазар? Държавата ли? Тя няма сметка от това. Защото сега има набелязани хора, за които ние всички работим. Ако има свободен пазар, няма да сме нито бедни, нито толкова нещастни, колкото сме сега. Но сме конформисти и малкото, което имаме ни стига. Нали знаете приказката - бедният се бори за хляба, а свободният - за съвършенство. Засега се борим за хляба и не ни пука за съвършенството.
Категория: Политика
Прочетен: 282 Коментари: 1 Гласове: 4
Но както се казва философски, което е трябвало да загине, то е и загинало. Какво можеш да направиш?

НАРОД, КОЙТО БАВНО И МЪЧИТЕЛНО СЕ САМОУБИВА. НАПЪЛНО СЪЗНАТЕЛНО ВЪРВИ КЪМ ПРОПАСТТА.




Политиците през годините след Освобождението, вече повече от 137 години успяха тотално да лумпенизират народа си и да го превърнат от народ с преобладаващо младо население, работливо и инициативно, в население, където овчедушие и равнодушие са едно и също нещо. Ние сме народ от стари и болни хора - физически и душевно. Народ, който не ражда, но плаща на други народи да раждат.


Европейската комисия излезе с доклад за това, какво ще представлява България след няколко десетилетия. Очакванията са да паднем под 6 милиона души. Всъщност има и по-малки народи, които отстояват територия, култура и правото си да бъдат на географската карта, дори и с по-малко хора. Княжество Люксембург например, което е голямо, колкото Пловдив. Но това отстояване е благодарение на силата, интелигентността и организираността на хората там.

При нас сме организирани само в краденето. Така, както крадат политиците, така крадем и ние. Дали това ще бъдат вещи, пари или работно време - яко се краде в България. Така ни е възпитала държавата. Яко да крадем. И в същото време да мърсуваме наоколо. И досега не мога да разбера, какво ни пречи, фасовете от цигарите да ги изхвърляме в кошчетата за боклук, а като отидем на Карадере, да не оставяме след себе си бутилки от бира и опаковки от вафли. Но това сме ние - оскотял народ. Умишлено доведен до оскотяване. Лъган и грабен от собствените си правителства повече от столетие.


Няма по-добър пример за приложение на римската максима: Разделяй и владей, прилагана от българските управници в продължение на повече от 100 години. Какво всъщност се е променило след Освобождението? Променили са се господарите - преди турците са били господари, а след Освобождението - българските политици. Сменил се е само този, който шиба народа с пръчката. Той пък горкия, през цялото си съществуване през тези години е доказвал, че си заслужава шибането - покорен, с наведена глава, продаващ се за късче хляб, неорганизиран и раболепен. Това е българският народ. Кой го е направил такъв - политиците или той самият, вече няма толкова голямо значение. Този народ си отива.


И така, ако през 2050 година сме под 6 милиона, нека да видим, дали това ще бъде народ от българи или това ще бъде народ от цигани, азиатци и африканци. Не е необходимо да четете и да следите статистиката. Идете в Румъния и ще забележите, че циганите са толкова малко, че просто не се забелязват, за разлика от България. Това е непроизводително население, което прави само проблеми - необразовани, с толкова много културни различия спрямо нас, че няма кой да ме убеди, че сме един народ. НЕ, НЕ СМЕ ЕДИН НАРОД С ТЯХ. РАЗЛИЧНИ СМЕ. Но заради овчедушие и простотия, те стават все повече, а ние намаляваме. Те стават все повече благодарение на нашия труд, усилия и пари - за жалост. Произвеждаме непроизводителна тълпа, която се продава на избори за 30 лева и определя насоките в политиката на България.
Идете в който и да е град в провинцията. Посетете Ихтиман, Казанлък, Сливен, Мъглиж. Да не говорим за селата. Идете в Розино и се огледайте, дали ще видите нещо различно от циганин. Социалната мрежа е пълна с клипове за цигански сватби, които траят по 3 денонощия, ФИНАНСИРАНИ ОТ НАШИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ. Всички знаят, че ние можем без циганите, но циганите не могат без нас, защото имат нужда от донори, от приемници, като паразитите, за да съществуват. И никоя политическа партия няма силата да промени това. Няма силата да ограничи прахосването на парите на българските данъкоплатци, за да финансира циганската раждаемост и циганската престъпност. Но циганите са опасни от гледна точка на промяна на демографската картина на страната. От гледна точка на икономическата картина, циганите се възползват от една малка част от обществения ресурс. Огромната част се краде от политици и бюрократи, които измислят неща, които ние да купуваме - ненужни услуги, които ние да плащаме. Машина за пари. Машина за милиарди.

На какво можем да разчитаме като народ сега? На нищо. Мисля, че каузата за формиране на свободна нация и държава е почти загубена. Имаме на разположение милиони пенсионери, които ще се продадат за 10 лева увеличение на пенсията. Имаме на разположение един милион инвалиди, половината от които измислени. Имаме на разположение повече от един милион цигани и още един милион от други малцинства, които в голяма степен също съществуват благодарение на средствата на данъкоплатците, отглеждайки субсидиран тютюн. Тези хора също са различни от нас - не говорят езика ни, нямат образование и гледат повече на изток, околкото на запад. Каквито и защитници да правата на малцинствата да се появят, те няма да ме убедят, че тези малцинства са особено полезни за страната ни, особено циганите. Нека оставим турското малцинство настрана - тези хора поне работят и създават БВП. ЗА ЖАЛОСТ НИЕ НЯМАМЕ КАТО РУМЪНЦИТЕ НЕМСКОЕЗИЧНО МАЛЦИНСТВО, НИТО УНГАРСКО МАЛЦИНСТВО. ТЕ ДОРИ СИ ИЗБРАХА И ПРЕЗИДЕНТ ГЕРМАНЕЦ. Идете в Румъния  и вижте напредъка на този народ - преди повече от 20 години нямаха хляб да ядат и се продаваха за кутия цигари. Идете и вижте какво е станало там. Не само в столицата, която е един великолепен град. Прехвърлете Карпатите и вижте символите на германското, австрийското и унгарското присъствие по тези земи столетия наред. И въпреки, че много от тяхните потомци са напуснали Румъния по времето на Чаушеску, духът е останал. Имах усещането, че ако те спрат да се развиват, ние можем да постигнем това, което видях в района на Карпатите след най-малко 100 години. Като гледам как се развиваме, може и повече да ни трябва. И имайки предвид цялата ни дезорганизираност, политическа проституция и дебилен народ, с който разполагаме.

Явно е, че не можем да направим реформи като народ, защото очакваме политиците да направят реформи. Явно е, че българският народ е безхарактерен и ако не бяха примерите за саможертва на българската войска край Сливница, Драгоман, Дойран и Добруджа, бих препоръчал на всички ни, просто да си сложим въжето или да станем роби на чужд владетел, както сме били през половината от съществуването си. Все още някаква изкрица надежда има. И НЕ МОГА НАИСТИНА ДА СИ ОБЯСНЯ - КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ НАРОД ДА РОДИ ЛЕВСКИ, БОТЕВ, БЕНКОВСКИ, ФИЛИП ТОТЮ, РАКОВСКИ, МАЙОР УЗУНОВ, ГЕНЕРАЛ ВАЗОВ, ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ, КАРАДЖАТА, ПАИСИЙ, ВАЗОВ, СОФРОНИЙ!

И КОГАТО ТРЯБВА ДА КАЖА НЕЩО ХУБАВО ЗА НЯКОЙ УПРАВНИК - ПОЛИТИК, ОСВЕН ЗА Г-Н ИВАНОВ, КМЕТ НА СОФИЯ, НАЗНАЧЕН ОТ ПРЕВРАТАДЖИИТЕ КИМОН ГЕОРГИЕВ И ДАМЯН ВЕЛЧЕВ, ЗА ДРУГ НЕ СЕ СЕЩАМ. ВСИЧКИ СА ИЗРОДИ, КОИТО СА ОТНЕМАЛИ СВОБОДАТА НА ДРУГИТЕ, ЗА ДА УДОВЛЕТВОРЯВАТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ АМБИЦИИ.  КАКВА ИРОНИЯ НАЛИ? НАЙ-УСПЕШНИЯТ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК НЕ Е ИЗБРАН ОТ НАРОДА, А Е НАЗНАЧЕН ОТ "ВЕЧНИТЕ" ПРЕВРАТАДЖИИ В ИСТОРИЯТА НА 20-ТИ ВЕК!!!


КАК Е ВЪЗМОЖНО ПРИ ТОЛКОВА МНОГО ПОБОРНИЦИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ, КОИТО СА УМИРАЛИ ЗА ИДЕЯТА ЗА БЪЛГАРСКОТО ОСВОБОДЖЕНИЕ, ПРИ ТОЛКОВА МНОГО ВОЙНСКА ДОБЛЕСТ, ПОКАЗАНА ОТ НЕУКИ ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ БЪЛГАРСКИ КОМАНДИРИ И ВОЙНИЦИ, ПРИ ТОЛКОВА МНОГО КУЛТУРА В НАШАТА ИСТОРИЯ, ПРИ ТОЛКОВА МНОГО ПОЕТИ, ПИСАТЕЛИ, МУЗИКАНТИ..., КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА ТЪРПИМ ТАКАВА ПОЛИТИЧЕСКА ПЛЯВА, В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПОВЕЧЕ ОТ 137 ГОДИНИ? НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА И ТОВА Е. КАК Е ВЪЗМОЖНО ЕДИН НАРОД ДА ВИЖДА, ЧЕ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ГО ПРЕЦАКВАТ И ДА ТЪРПИ ТОВА ПРЕЦАКВАНЕ? КАТО РАБОТЕН ДОБИТЪК. КАТО СКОТ. КАТО МАЗОХИСТ.

ВИНАГИ ДАВАМ ЗА ПРИМЕР ШВЕЙЦАРЦИТЕ. ТЕ ГОРКИТЕ НЯМАТ НИКОЙ ДРУГ, ОСВЕН ВИЛХЕЛМ ТЕЛ. НЯМА ДРУГ ШВЕЙЦАРСКИ ГЕРОЙ. ДОРИ И ВИЛХЕЛМ ТЕЛ Е МИТОЛОГИЗИРАНА ФИГУРА, БЕЗ ЗАД НЕЯ ДА СЪЩЕСТВУВА РЕАЛЕН ЧОВЕК. ТАМ НЯМА ГЕРОИ. ГЕРОЙ Е ЦЕЛИЯТ НАРОД, КОЙТО СЛЕД НАПОЛЕОН НЕ Е ПУСКАЛ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ НЕКАНЕНИ ГОСТИ. ЗА ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАЗЦВЕТ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА НЯМА ДА ГОВОРЯ. ВСИЧКИ СА СВИДЕТЕЛИ НА ТОВА. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ЗАПОМНИ ИМЕТО НА ТЕХНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪВЕТА НА МИНИСТРИТЕ. ПРОСТО ЗАЩОТО ТОЗИ ЧОВЕК НЕ Е ВАЖЕН. ВАЖЕН Е НАРОДЪТ. ТАМ НАРОДЪТ Е УСПЯЛ ДА СИ ИЗВОЮВА ПРАВОТО НА ИЗБОР. ЗА РАЗЛИКА ОТ НАШИЯ НАРОД, КОЙТО Е ГОТОВ ДА СЕ ПРОДАДЕ ЗА ПАРЧЕ ХЛЯБ.
Категория: Политика
Прочетен: 320 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 15.05.2015 15:15
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3219054
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Май, 2015  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031