Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3194652 Постинги: 6869 Коментари: 4294
Постинги в блога от 25.05.2015 г.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4783916

Изследване показва, че 70% от работните места се заемат с връзки.


По-долу в статията е казано, че "Критикуваната и подлагана на гонения по времето на соца практика на ходатайства и връзкарство при устройване на работа след четвърт век реформи буквално е разцъфнала в условията на пазарната икономика. Над 70% от българите, които кандидатстват за работа, разчитат на съдействие от роднини и познати, показва проучване на Българска стопанска камара, цитирано от „Преса”.


Разбира се, че казаното е вярно отчасти - в делът, според който връзкарството е най-важното условие, за да си намериш работа. Но пропуска, че НЕ МОЖЕ В УСЛОВИЯТА НА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, ДА "РАЗЦЪФНЕ" ВРЪЗКАРСТВОТО, ЗАЩОТО ТЕЗИ ДВЕ ПОНЯТИЯ СА НЕСЪВМЕСТИМИ. НЯМА КАК ДА ИМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА И ДА ИМА ВРЪЗКАРСТВО И НЯМА КАК ДА ИМА ВРЪЗКАРСТВО И ДА ИМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА.

ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА Е СПРАВЕДЛИВО И ЧЕСТНО СЪСТЕЗАНИЕ МЕЖДУ СТОПАНСКИТЕ ОБЕКТИ. АКО РАБОТАТА НИ ЗАВИСИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ КОНТАКТИ, ЕГА ТИ И ПАЗАРЪТ Е ТОВА. СЪС СИГУРНОСТ ПАЗАРЪТ ТОГАВА Е ПАЗАР - МЕНТЕ. ТОВА Е НАШАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ. НЯМА РАЗЛИКА ОТ СОЦИАЛИЗМА ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ПРИНЦИПИТЕ. РАЗЛИКАТА Е, ЧЕ ГОСПОДАРИТЕ НИ ОТ ВРЕМЕТО НА ЖИВКОВ ВЕЧЕ ИМАТ НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ ЗА СОБСТВЕНОСТ, А НИЕ СМЕ ТЕЗИ, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА РАБОТИМ ЗА ТЯХ.
Категория: Политика
Прочетен: 473 Коментари: 0 Гласове: 2
Колко добри примера имаме по света:

  1. Свободата на икономиката на Швейцария и Ирландия - държави в Европа, съпоставими с нас като големина;
  2. Начинът на организация на бързата помощ в Румъния;
  3. Отношението към бизнеса в държави като Сингапур и специалната територия Хонг Конг - Китай;
  4. Електронното правителство в Естония и начинът на организация на образованието там;
Както се казва, имаме положителни примери, които можем да даваме. Вчера гледах една съпоставка за стандарта на живот между Русия и Казахстан. Клипът беше подготвен от руската телевизия. Установява се, че в Казахстан, със средната работна заплата може да се купи два пъти повече хляб и два пъти повече яйца, отколкото в Русия. А Русия има с 30% по-висок БВП на глава от население от нас. А знаете ли колко може да се купи в Казахстан със средната работна заплата? Над 6000 хляба или също толкова яйца!!! Кога българинът може да си позволи това? Може би след 100 години.


И примерът е от държава, която не е свободна като Сингапур, Швейцария и Ирландия. Държава, в която Нурсултан Назърбаев така е хванал властта за гушата, че никой не смее да гъкне. И въпреки диктатурата,  държавата е много добре подредена, а народът богато платен. Да не давам пример с Беларусия. Мой приятел ми казва, че там нямало клечка кибрит, хвърлена на площада. Идете и вижте в центъра на София, колко фасове има хвърлени. Като погледнах вчера икономическите показатели на Бъгария и Беларус, направо да те хване срам.

Ето, дадох предложение за две системи - на свободната пазарна икономика - Швейцария, Ирландия, Сингапур и на тоталитарни, но в същото време, подредени обществени системи, които разбира се не могат да се сравняват по доходи със свободните пазарни системи, но в сравнинеи с нас са далеко напред - Казахстан и Беларус, имайки предвид БВП на глава от населението. Още повече, че особено в Беларус, разпределението на богатството е сравнително пропорционално, за разлика от силното разслоение при нас.


Защо добрите примери "НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРИЛОЖАТ У НАС"?  ЗАЩОТО, АКО СЕ ПРИЛОЖАТ, НЯМА ДА ИМА ТАКИВА НЕОБЯТНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КРАДЕНЕ. НИМА ЛУКАШЕНКО НЕ КРАДЕ? НИМА НУРСУЛТАН НАЗЪРБАЕВ НЕ КРАДЕ? КАК Е ВЪЗМОЖНО ЕДИН ДИКТАТОР КАТО НИКОЛА ГРУЕВСКИ В СЪСЕДНА МАКЕДОНИЯ ДА НАПРАВИ МНОГО ЗА ДЪРЖАВАТА, ВЪПРЕКИ СТОТИЦИТЕ МИЛИОНИ, ХВЪРЛЕНИ ЗА ГЛУПОСТИ И ВЪПРЕКИ СВРЪХПОЛИТИЗАЦИЯТА НА ИКОНОМИКАТА И ДЪРЖАВАТА ИЗОБЩО?

НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ ЖЕЛАЯТ НИТО ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА НА ИРЛАНДИЯ, НИТО ДЪРЖАВНИТЕ РЕГУЛАЦИИ И ДИКТАТУРАТА НА ЛУКАШЕНКО. НЕ ИСКАТ НИТО ЕДНОТО, НИТО ДРУГОТО. А И ДВЕТЕ СА ДОКАЗАНИ ПО-ДОБРИ РЕШЕНИЯ ОТ НАШЕТО.




НАШИТЕ НЕ ИСКАТ, ЗАЩОТО ТАКА ИМ Е ДОБРЕ - БЕЗ РЕФОРМИ, БЕЗ ПРОМЕНИ, В УСЛОВИЯТА НА МЪТНАТА ВОДА, КЪДЕТО НАЙ-ДОБРЕ ЛОВЯТ РИБА, СКРИТИ ОТ НАШИТЕ ПОГЛЕДИ, НАПЪЛНО БЕЗНАКАЗАНО РАЗПРЕДЕЛЯТ МИЛИАРДИ ОТ НАШИТЕ ПАРИ. ЗАТОВА НЕ ИСКАТ.

Не си мислете, че Московски знае какво прави, че правосъдният министър е наясно с това, какво е това реформа. Не си мислете, че военният министър или министърът на вътрешните работи знаят и разбират накъде вървим. Всичко е толкова измислено и толкова задкулисно, че чак прозира. И НИЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ТОВА ДА СЕ СЛУЧВА. ПОЗВОЛЯВАМЕ ТОВА ДА НИ СЕ СЛУЧВА. Е, АКО НИЕ СПИМ, НЯМА ДА ИМА УПРАВИЯ. ЩЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ И С НАС И С НАШИТЕ ПАРИ. А НИЕ ЩЕ ДУХАМЕ СУПАТА.

Моника Маковей, сегашен евродепутат и бивш министър на правосъдието на Румъния /тя започва реформата в сектор "Сигурност преди малко повече от 8 години/, нарича нашия премиер "лъжец", заради думите му, че бил в Румъния и там нищо не се случвало.
http://www.mediapool.bg/monika-makovei-shte-uchastva-v-debat-za-pravosadna-reforma-v-bulgaria-news234457.html

А истината е, както казва тя, че Борисов не иска да се бори с корупцията. Че защо да се бори. Така  му  е изгодно.
http://www.mediapool.bg/monika-makovei-shte-uchastva-v-debat-za-pravosadna-reforma-v-bulgaria-news234457.html


Категория: Политика
Прочетен: 382 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.05.2015 16:54


Държавата ни предлага пенсионно осигуряване - толкова е объркано и толкова е сложно. Ние сме роби на държавното пенсионно осигуряване. Не ни дават право сами да се осигуряваме. Нямаме такива права. За да сме роби дълго време. Почти до смъртта ни.


Държавата ни предлага образование - само си помислете, повечето учители са на повече от 50 години. Държавата се опитва да ни заблуди, че образованието не е стока и не се подчинява на пазарните условия. Патернализъм в действие. Ако държавата беше на мястото си, щеше да даде основни знания на всички и щеше да финансира допълнително само тези, които имат способности и желания в същото време за развитие, независимо от това дали са богати или бедни. Но да финансираш обучението и образованието на всички - това е загубена кауза.


Държавата ни предлага да ни лекува. И така ни лекува, че ти идва да викаш от безсилие. Следствие на такова лекуване, преди години загубих почти всичките си зъби. Защото здравеопазването беше "безплатно" и трябваше да си уреждам час при зъболекар с месеци напред, давайки рушвети под масата. Това беше социалистическото здравеопазване. И тук държавата се опитва да ни убеди, че услугите по здравеопазването не е стока и не се подчинява на пазарните условия. И тъй като няма истинска конкуренция в здравеопазването, цялата система е настроена така, че да УСВОЯВА СРЕДСТВА ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ И ОТ БЮДЖЕТА НА КАСАТА, ТОЕСТ СРЕДСТВАТА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. Целта не е да се постигне обществено здраве. Не се плаща за ЛЕЧЕНИЕ на пациентите, а се плаща за ПРИЕМАНЕ на пациенти. Тотална корупция се шири в тази област. И тотално разминаване в доходите на докторите. Някои получават петцифрени заплати, а други не могат да вземат и 1000 лева. И никой не пита пациентите дали са доволни или не. Потоци от пари, целта на които не е да ни донесат здраве, а да ни създават проблеми, заради които да плащаме още и още. Това е държавното ни здравеопазване.


Държавата ни осигурява спокойствие, за което ни събира такса "сигурност". Потоци от пари, които не ни осигуряват нито спокойствие. Хората, на които плащаме заплати, за да ни осигурят спокойствие, получават пари и от друго място, за да не си върши работата както трябва. Взаимовръзката между началниците, които оперативно въртят този бизнес с политици и лица от задкулисието, довежда тотам, че системата е тотално развратена, корумпирана и неефективна. ЗАЩОТО Е ДЪРЖАВНА И ЗАЩОТО ИЗБИРАТЕЛИТЕ НЯМАТ НИКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВЛИЯЯТ НА ТАЗИ СИСТЕМА. Тази система работи в полза на политици и бюрокрация и в своя полза естествено, но не и в полза на обществото. Тази система пази ТЯХ, но не и НАС.

Държавата ни оказва какви ли не услуги, свързани с административни нужди - като се започне от разрешения за строителство и се стигне до получаването на различни справки, които да ни послужат пред същата тази държава, която ги иска и ги издава.

Има ли някой, който да е доволен от качеството на административните услуги, които ни предлагат държавата и общините? Естествено че няма. Всеки, който се е опитал да получи някакво разрешително е разбрал какво е да си има работа с администрацията. Защото е държавна.

Може да се дават и много други примери, но изводите са ясни и без тях.


Добре, че държвата не произвежда и не ни продава коли, защото още щяхме да се возим на москвичи и жигули и трабанти и още щяхме да чакаме по 10 години, за да си ги купим.
Категория: Политика
Прочетен: 412 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194652
Постинги: 6869
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Май, 2015  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031