Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195745 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 11.05.2017 г.
 Дали някой от вас е проверил нормативната база, която обхваща процесът на субсидиране на земеделската продукция? От няколко дни съм "потопен" в хиляди страници проекти, програми и политики, виждам как хиляди чиновници се занимават да определят на кой колко субсидия да дадат. Заявленията са стотици хиляди, получателите са десетки и стотици хиляди. Страшна организация за нищоправене и получаване на бюджетни пари.

Такава бъркотия и неяснота с данните, въпреки привидно изчерпателните доклади, които дават разходите на МЗХ по различни политики. Разходите на МЗ са около 230 милиона лева, в това число административните разходи и разходите за провеждане на различните политики.

Разходите на фонд Земеделие са около 330 милиона на година.

В същото време, страната ни разполага с близо 2,2 милиарда лева за земеделие, по линията на ЕС. Всъщност, над 40% от всички пари, които получаваме от Европа, са за земеделие. Къде са вложени тези пари, поне до този момент така и не разбрах. Утре ще пиша писмо до министерството, за да ми отговорят.

От различни публикации в пресата и от оценки на Европейската комисия, субсидиите на селскостопанско производство облагодетелстват големите играчи в схемата. По-малко от 10% от фермерите усвояват над 90% от субсидиите. И това не е само патент за България, но в нашата страна концентрацията на площите и стопанствата върви с най-бързи темпове. В Германия обаче е точно обратното - няма такава голяма концентрация и субсидиите стигат до по-голям кръг фермери.

Нека да се върнем на България. Ако ЕС ни предоставя 2,2 милиарда лева за субсидиране на земеделието и още няколко стотин милиона лева се предоставят от нашия бюджет /спомнете си, че около 100 милиона лева отиват всяка година за субсидиране на тютюнджиите/, какво ще се случи с цените на стоките, ако спрат субсидиите? Нищо съществено. Субсидиите обогатяват "зърнарите" - тези, които имат огромни масиви земя и произвеждат зърно и други култури, които позволяват да се обработват десетки хиляди декари с няколко души работници. Обикновено тези производители произвеждат пшеница, която освен че задоволява вътрешното търсене, за производството на хляб и хлебни изделия, немалка част от нея се изнася навън. Значи, ако премахването на субсидиите за земеделските производители доведат до някакво увеличение на цените, то няма да е значително и ще бъде предимно върху цената на хляба и хлебните изделия. Е какво пък - няма да ядем хляб - и без това е вреден, дори само заради прекомерната преработка на житото, за да се превърне на хляб. Още повече, тази преработка довежда до пристрастяване, до дебелини и здравословни проблеми. Вижте българското население - уж сме бедни, а сме дебели, тъпчейки се с евтин хляб. Та дотам ни докараха субсидиите - до болести и физическо падение.

Помислете си какъв ресурс губи обществото. Това са поне 3 милиарда на година - размера на субсидиите, разходите за администрирането им, милионите часове, загубени от страна на производителите, свързани с подготвянето на документацията, във връзка със субсидиите, в това число и по изготвянето на кредитната документация, там, където е необходимо. Вместо всичките тези стотици хиляди хора да работят в полза на обществото, те се занимават с документация, за да усвояват пари от Европа. Какво би се случило, ако всичките тези хиляди земеделски стопани ВМЕСТО ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С АДМИНИСТРИРАНЕ НА ПРОЦЕСА ПО УСВОЯВАНЕ НА СУБСИДИИ, ПРОСТО СЕ ЗАНИМАВАХА С ПРОИЗВОДСТВО НА ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОДУКЦИЯ. МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ, АКО ТОВА ВРЕМЕ И РЕСУРСИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И РУШВЕТИ ДАДЕНИ ЗА ДА СЕ ДОКОПАТ ДО СУБСИДИИ, СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ПРОИЗВОДСТВО, КАК ТОВА ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА ПРОИЗВЕДЕНАТА ПРОДУКЦИЯ?

Но както казах, дори и да се увеличат цените на хранителните стоки, следствие на премахването на субсидиите, какво пък, това затлъстяло население може да си позволи ограничение на приема на храни, за да влезе във форма и да престане да се оплаква, че животът е тежък. Помислете как могат да се използват тези милиарди така, че наистина обществото да има полза от тях. С тези пари може да се осигури 100 процентна издръжка на всички ученици в България, така, че да не тежат финансово на семействата И НА ПРАКТИКА ЗА ЕДНО ИЛИ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ДА СЕ ПРОИЗВЕДЕ МНОГО ПО-КАЧЕСТВЕН НАРОД ОТ СЕГАШНИЯ. Могат да се гарантират и по-добри грижи за възрастното население. Просто не мога да повярвам, как бюрократите деформират със своите глупави решения целият обективен и природен икономически процес, като се намесват грубо в едни отношения, които сигурен съм, ТЕ НЕ ПОЗНАВАТ. Те познават само своя интерес - да вземат заплатата, да получат комисионните или рушвета от уреждането на усвояването на тези пари. Това ги интересува, а не добруването на обществото като цяло.

Някой може да ме попита: Имате ли разчети за това,  как ще се отрази на цените на земеделските продукти, спирането на субсидиите? На този не лош въпрос, аз бих отговорил с въпрос: А вие спомняте ли си някой да ни е давал информация или обосновка, как ще се отрази на цените на земеделските продукти, предоставянето на субсидии? Вие бихте ли ми отговорили, как ще се отрази на цените на химикалките за еднократно ползване, ако държавата ги субсидира? Ами ако субсидира производството на детските пелени или субсидира услугата "Пий, а ние ще караме колата ти"? Субсидирането нарушава не само принципите на пазарното общество, но и принципите на демократичното общество. Всяко нещо си има стойност и тази стойност трябва да се определи от свободния пазар, а не от държавата, а принципът на демократичност изисква, тези, които пълнят бюджета, да бъдат питани, дали са съгласни техните пари да отидат в джобовете на зърнената мафия или за нещо по-полезно за обществото.



П.С. Хайде да зададем и други въпроси - защо, след като толкова милиарди се изсипват в земеделието всяка година, тази година в януари месец, когато беше студено, купувахме марулата на 8 лева килото, а салата "Айсберг" струваше 4,7лв. парчето, при положение, че тежи по-малко от половин кило? Благодарение на субсидирането купувахме въпросната салата на над 10 лева, колкото струва пилешкото филе!!! Защо купувахме доматите на 5 лева килото и то не от най-доброто качество? Защо купувахме краставиците на 6 лева килото? Да ви го начукам на субсидираното селско стопанство, ако храната ни струва толкова скъпо. Добре, че тези цени бяха само в януари, защото какво щяхме да правим, ако не беше така. Нещо ни лъжат и на всички хора с малко акъл в главата това им е ясно. Зърнарите станаха мултимилионери, благодарение на тези субсидии и това е признание на самата Европейска комисия. Само ние, обикновените граждани и селяни останахме с пожеланието "Да го духаш", защото вместо тези пари да отидат В ПОЛЗА НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО, ОТИДОХА И ОТИВАТ В ДЖОБОВЕТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ МОНОПОЛИ.


И още един въпрос - как аджеба се оправят без субсидии фермерите от Нова Зеландия?
Категория: Политика
Прочетен: 368 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 01.06.2017 19:55
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195745
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Май, 2017  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031