Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3197101 Постинги: 6872 Коментари: 4298
Постинги в блога от 15.05.2017 г.
 Могат да бъдат забелязани и други оперативни програми, по които изтичат милиарди евро от джобовете на данъкоплатците:
  1. Оперативна програма "Изследване на галактическото пространство, използвайки микроскоп, вместо телескоп".
  2. Оперативна програма "Намиране на интелектуална работа на неграмотни цигани"
  3. Оперативна програма "Сбижаване на хората, които стотици години се мразят, заради естествени причини"
  4. Оперативна програма "Социализация на хора, които не подлежат на социализация"
  5. Оперативна програма "Подпомагане на райони и градове, които са били цветущи в миналото, като Никополис ад Нестум, Местум и Искрум"
  6. Оперативна програма "Опазване на лалугерите, чрез изграждане на къщички за тях, по метода на едропанелния кофраж"
  7. Оперативна програма "Опазване на грабливите птици, които се хранят с лалугери, чрез осигуряване на свободен достът до лалугери, които се припичат на слънце, пред новоизградените им къщи, по оперативна програма "Опазване.....
  8. Оперативна програма "Осеменяване на кафяви и черни мечки и получаване на хибрид - кафяво-черна мечка, която да подпомогне горските служители, за опазване на горите от набезите на бракониерите"
  9. Оперативна програма "Осигуряване на нелайняна градска среда, чрез осигуряване на специални памперси за кучета, които да предпазват от изкушения домашните любимци, да се изхождат с кеф на плочките пред блока"
  10. Оперативна програма "Дръж ми шапката, когато и двете ти ръце са заети"
  11. Оперативна програма "Намиране на млади и хубави секретарки, с цел животински секс на бюрото на началника"
  12. Оперативна програма "Икономика на връзките и връзки в икономиката", която да допълни безсмислените науки, усвоявани в българските университети.
  13. Оперативна програма "Осеменяване на млад пръч"
  14. Оперативна програма "Мижи да те лажам, че имам да крадам"
  15. Оперативна програма "Придобиване на практически умения на младите майки, да произвеждат по половин кило кърма на ден в процес на кърмене, който да продължава поне 3 години"
  16. Оперативна програма "Интелектуализация чрез махленски събор в селските кръчми"
  17. Оперативна програма......................Повече неам нерви.
Само болни бюрократични мозъци могат да измислят цялата тази пъклена схема на разграбване на милиарди евро от обществените фондове. Хиляди и хиляди алчи бюрократи, които иначе биха умрели от глад, ако трябваха сами да си изкарват прехраната в частния бизнес, са ангажирани да разпределят на свои близки и познати, приятели и различни кръгове, парите на европейските данъкоплатци, с крайно съмнителен ефект, независимо дали става дума за програми за трудова заетост, субсидиране на селското стопанство или директно финансиране на потребностите на отделни граждани на обществото.

Като положителен пример за използването на средства по европейските фондове, това е създаването на кадастрална карта на България - нещо, от което наистина има нужда и ще бъде от полза на цялото общество. Друг положителен пример е създаването на ГИС Базирана електронна система "Единна информационна точка", която ще "дефинира изисквания относно прозрачността и достъпността на информацията по отношение на физическата инфраструктура, притежавана или оперирана от „Мрежови оператори“ и „Оператори на съобщителни мрежи“, която може да се преизползва за ускорено разгръщане на електронни съобщителни мрежи". Това ще даде информация за цялата физическа инфраструктура на България, което е особено важно за обществото. Изграждането на публичен регистър на недвижимите културни ценности е също важен елемент в провеждането на политиката на Министерството на културата. Никой не поставя под съмнение въвеждането на интегрирана система за ЕЛЕКТРОННИ ТЪРГОВЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ. 

По отношение на изготвянето на програми нямаме равни на себе си. До 2020г. са предвидени изграждането на 31 големи информационни проекта, които, ако се осъществят, биха дали видим напредък на електронното управление на БГ. Позволете ми обаче да бъда скептик, защото НАПИСВАНЕТО НА ПРОГРАМИТЕ И ТЯХНОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ СА ДВЕ МНОГО СЪЩЕСТВЕНИ РАЗЛИЧНИ ПО СВОЯ ХАРАКТЕР ДЕЙНОСТИ. ИЗПЪЛНЕНИЕТО НИ Е ПРОБЛЕМА НА НАС, БЪЛГАРИТЕ. ВСЕ СТАВА НЕЩО, ЧЕ РАБОТАТА, КОЯТО ИЗВЪРШВАМЕ, НЕ Е КАКТО ТРЯБВА. Погледнете информационния портал на правителството и ще разберете за какво става дума. https://opendata.government.bg/dataset/finansovo-izpulnenie-skf-2007-2013/resource/e1803324-e9d0-4065-9bc4-05b009bf0f11

Огромно количество излишна и неподредена информация. Кому е нужно всичко това?

Категория: Политика
Прочетен: 272 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 16.05.2017 09:37
 Нали знаете как се прави новина и какъв е замисълът. Няма новина без замисъл за влияние.

Ето ви една публикация от преди 2 години, в която се казва, че Дания забранява плащанията в брой. https://money.bg/finance/daniya-zabranyava-plashtaniyata-v-broy.html

Преди две седмица оттам се върна мой служител, който ми се оплака, че на две места се е опитвал да плати с карта, но не е успял. На едното  място му казали, че терминалите били развалени, а на другото, че изобщо няма ПОС терминал. Първият обект е представете си: Бъргър кинг, а не някаква селска кръчма и то в Копенхаген. Вторият обект е местен ресторант за бързо хранене, с окол 50 броя седящи места. Как е решил проблема? Поръчал е стока и като не е намерил начин да плати, последвала е разходка от няколко километра, за да намери банкомат. Значи хем нямат банкомати като хората, хем и не приемат карти. 



Та вижте какво се получава - може народът да не иска, но правителството натиска и рано или късно ще постигне целите си - ще контролира всеки харч на своите граждани. Спомням си едно изказване на високопоставен служител на швейцарската централна банка, който препоръча на швейцарските граждани да спестяват....в едри купюри. Според мен няма друг народ и друго управление в Европа, което да надмине швейцарския народ и управление, по практичност. Нито приеха абсолютната забрана за тютюна, въпреки отвратителната му миризма, нито се подлъгаха по такива забрани, каквито северните страни се опитват да наложат на гражданите си. Швейцарците се опитват да живеят практично, без да насилват икономиката. И затова им се получава.


Та, ако вярваме на патилото, а не на журналята, по-добре е да си вземете мангизи в кеш и да не разчитате, че картите ви ще влязат в употреба навсякъде.
Категория: Политика
Прочетен: 255 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 01.06.2017 19:19
 Тези дни се ровя в документация, свързана с електронното управление. Както ви е известно, има специален закон за електронно управление.

В този закон са упоменати правата и задълженията на ДА "Електронно управление". Това е агенция, която е на пряко подчинение на МС и която агенция, координира държавната политика в тази област.


В същото време, всички знаем, че ИТ бизнеса на държавата е съсредоточен като политика в Министерството на транспорта, съобщенията и информационните съобщения. Нали последните две думи на заглавието на министерството са именно "информационни технологии". По политики това са:
  1. Цифрова България
  2. Интернет управление
  3. Широколентова свързаност
  4. Киберсигурност
  5. Свободно движение на данни
  6. Информационни и комуникационни технологии /ИКТ/ за обществото
  7. Платформа за ИКТ стандарти
Има и обществен съвет за ИТ и интернет. 

Сега ще се изненадате ли, ако ви кажа, че в този Обществен съвет, на който се дискутират на практика политиките за ИТ бизнеса в страната, НЕ ПРИСЪСТВАТ ЧЛЕНОВЕ НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ "ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ"!!!!

Прегледах Решението на Министерството на транспорта, съобщенията и ИТ, подписано от министър Московски, на 29.12.2016г., за създаването на експертен Обществен съвет  към министерството, в което НИКОЙ НЕ СЕ ДОСЕЩА ДА ВКЛЮЧИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДА"Електронно управление". Ето, вижте тук: http://www.saveti.government.bg/web/cc_701/1


Имам усещането, че в тази държава, всеки работи сам за себе си. Спойка или лепило както се казва, няма.

Има създаден Съвет за електронно управление, в който го няма най-важния член - Председателят на ДА за електронно управление. Само забележете - в този съвет все още фигурира името на Румяна Бъчварова, в качеството й на зам. министър председател по коалиционната политика и държавната администрация!!! В този съвет участва и министърът на транспорта, съобщенията и ИТ - Ивайло Московски. Само дето шефът на специализираната агенция, която отговаря за електронното управление го няма. Има някакви членове от Съвета за електронно управление, които не са на нивото на министрите, докато Председателят на ДА "Електронно управление" е първостепенен разпоредител на държавни средства и е на подчинение директно на МС, а не на някое министерство. Самата конструкция и на този съвет показва формалност и нежелание за свършване на работа. Има информация за работата на този съвет от 2015г., значи само си помислете, каква заинтересованост за работа има там. Дори и не са успели да форматират съвета съобразно с появата на ДА"Електронно управление", както се казва, поне от кумова срама да го бяха направили.


Та в тази държава, министерства, агенции, комисии, съвети, комитети и какво ли още няма, само работата нещо не ходи. Твърде много разводняване на права и отговорности и твърде малко резултати за обществото. 

И както винаги съм казвал - НЯМА ОТЧЕТИ ЗА ПРЕД ОБЩЕСТВОТО, КОЙ КАКВО Е ЗАВЪРШИЛ. НЕЩО НА ХАРТИЯ. САМО СЪЗДАВАТ АДМИНИСТРАТИВНИ ЗВЕНА И УСВОЯВАТ ПАРИ - НАШИТЕ ПАРИ.

Категория: Политика
Прочетен: 251 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 15.05.2017 11:01
 Добитък си имаме достатъчно. Даже и предостъчно.


Сутрин рано. Един прекрасен пролетен ден. Слънцето е огряло с лъчите си центъра на София. Паркове, зелено - приказка. Опитвам се да бъде положителен. След тази студена зима и пролет, най-после няколко хубави слънчеви дни. Обаче трябва да внимаваме с рисковете навън. С рисковете, които произтичат от добитъка, с който живеем заедно в центъра на столицата. Дали става дума за хора или животни - важното, че става дума за добитък. За едни 10-тина процента от населението, което създава основната мизерия по улиците.

Излизам от кооперацията, в която живея и се натъквам на първото ми откритие - да внимавам, за да не настъпя някоя "мина", оставена от кучето на добитъка. Добитъкът разбира се се е направил на ударен и не е прибрал фъшкията на кучето. Ама то как да я прибереш, като е рядка - хайванчето нещо ко е напънало и се е стискало цяла нощ и се е изцвъкало точно по средата на тротоара. Рядко разбира се. Хайде, че го почисти. Трябва ти вода. А откъде вода?


Нататък някой непризнат от обществото пубер си е оставил ръцете, напръсквайки със спрей една от малкото сгради в центъра, останали неоризилени от неговото творчество.

Плочките по тротоарите - какво да ви кажа - все едно, че са слагани веднага след деветоюнския преврат през 1934г. и оттогава никой не ги е ремонтирал. Оставам с чувството, че тези хора наоколо, не плащат общински данъци и затова няма пари, общината да им направи тротоара. А плащат, вЕрвайте ми! От собствен опит знам - плащат и то такива, че косите ти да се изправят. И въпреки това, нямат тротоари. Къде са парите? Разбира се, или са откраднати от политици и чиновници или са отишли за други "по-приоритетни" за обществото цели.

НДК  и околностите. Едно от най-хубавите места на столицата. Простор, зеленина, шадравани- радост за очите. Стига да не забелязваш детайлите. А детайлите се изразяват в храчки, изплюти на плочките, остатъци от семки покрай някои от пейките и видими следи от ЛИПСА НА ВЪЗПИТАНИЕ, ДА ПАЗИМ ОНОВА, КОЕТО ИМАМЕ КАТО ОБЩЕСТВО. И прах, колкото си искате. По улиците, по тротоарите, по площадите. Общината минава един път в годината да почисти основните булеварди, но толкова.

Поне имаме паркове. Парковете на София са уникални. Наистина се чудя, как досега не сме ги съсипали. Може би защото в парковете не ходят лумпените и слава богу.. Има някои неща в градоустройството на парковете, което малко ме натъжава. Например, пропуснали сме възможността, да свържем Витоша с парковата зона на столицата, като Южният парк се продължи до Ботаническата градина. Същото важи и за Ловния парк, след който в посока на Витоша е толкова безразборно застроено, без добра планировка и осигуряване на необходимата инфраструктура, че само можем да констатираме това.


Да завършим оптимистично: Хората преобладават в София. Наистина, без съмнение. Добитъкът обаче мърсува навсякъде. Колкото и малко да е добитъкът, ако го оставим да мърсува наоколо, няма да можем да се насладим на това, което предците и ние сме направили. Че сме бедни - няма спор, но това не ни оправдава да мърсуваме или да оставим безнаказано онези 10% от населението да мърсува.

Сега гледам една от служебните си коли. Помляна е от добитъка. Стояла е на улицата и някой добитък е решил, че е в реда на нещата, да я блъсне и ощети. Това е положението. Малко е добитъкът, но не можем да го контролираме и всички ние трябва да му търпим лайната.
Категория: Политика
Прочетен: 149 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3197101
Постинги: 6872
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Май, 2017  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031