Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195306 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 25.05.2017 г.
Разбира се, има голяма доза ирония в заглавието. Тази сфера на дейност в България, както много други, също е прекалено регулирана и в същото време - недостатъчно регулирана. Резултатът е както навсякъде - въртят се едни огромни пари, а информацията от одиторските доклади не става за нищо.



Спомням си времето, когато в България фалираха 16 банки. Тези банки бяха одитирани от известни имена и фирми. Никоя от тези фирми не беше лишена от правото да извършва одити, заради нагласени одиторски доклади, което само потвърждава правилото за формалността на задачата - машината за пари работи, а информацията за обществеността и инвеститорите - голяма работа, ако е пълен булшит.


Когато един инвеститор иска да купи едно предприятие, да не си мислите, че чете доклада на одиторите. Той знае, че докладът е проформа и е заради изискването на закона. Той знае, че докладът не струва и си назначава сам одит, който да му даде информация, какво се случва в проверяваната фирма. Оттук изводът:


Единственият истински одит е този, който съответният инвеститор назначава, за да разбере дали си струва да даде еди колко си пари за тази фирма или не.


 Ако предположим, че такива одити се извършват в не-повече от 1-2% от българските фирми, които подлежат на задължителен годишен одит по закона, значи останалите 98-99% одити на фирми са загуба на време, ресурс и най-важното, мъгла в очите на обществеността, ако иска да разбере, какво аджеба се случва в една фирма.

Витиеватите слова, с които започва всеки един доклад за одит на фирма е потвърждение за това, което казвам. Все едно, че различните одиторски фирми преписват едни и същи стандартни фрази, с които се опитват и успяват, да снемат всякаква отговорност от себе си, ако се случи нещо лошо с фирмата.


За да формираш едно одиторско предприятие е необходимо 3/4 от управителното тяло трябва да са регистрирани от Института за дипломирани експерт-счетоводители. одитори.  Това означава, че управителното тяло на една такава фирма не може да бъде по-малко от 4 души, от които 3-ма трябва да са одитори. Получаването на сертификат от Института също е доста дискутирана тема, като съмненията за корупционни практики варират в размер на 5 цифрени суми, за да се получи сертификат. Така се формират затворени професии, една от която е професията на експерт-счетоводителя. Определи ли са си долна граница и по такъв начин показват среден пръст на конкуренцията, като обективна среда за работа в една пазарна икономика. Но кой ти гледа обективизма!!! Важното е да се докопат до парите и то по законен начин. Удобна формулировка нали? Задавам въпроса, защо няма хиляди и хиляди експерт-счетоводители? Защо умишлено, без да може да се докаже естествено, се ограничава техния брой? За да имат повече работа и повече лапане. Ето затова. Как хубавичко със законови средства и методи са си направили една ЗАТВОРЕНА ПРОФЕСИЯ, която от една страна им носи страхотни доходи, а от друга страна - НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ.


И какво излиза - няма обективни критерии, затова, кой може да стане експерт-счетоводител. Няма обективни критарии, на които трябва да отговаря една одиторска фирма. Няма обективни критерии затова, на фирма или на одитор да се отнема правото за практикуване на тази професия или дейност.


Какво трябва да се случи, за да може един експерт-счетоводител и една одиторска фирма, да загубят право да практикуват тази дейност? НА ПРАКТИКА В БЪЛГАРИЯ - НИЩО. КОТЕРИЙНОСТТА, БАДЖАНАЩИНАТА, ВРЪЗКАРСТВОТО, ПОЛИТИКАНСТВАНЕТО, УРЕЖДАНЕТО И НАГЛАСЯНЕТО ПРОЦЪФТЯВАТ. Когато Енрон фалира в САЩ, съответните институции отнеха лиценза на Артур Андерсън, защото тази фирма беше одиторът, който не само, че скри от обществеността информация за истинското състояние на компанията, но се доказа, че съзнателно е ликлидирала доказателства, която я уличават в съучастничество.

Какво стана след фалита на КТБ? НИЩО. Какво се случи с КПМГ, които бяха одитори на КТБ. НИЩО. Това е България - ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.


Сега си спомням за одитори, които бяха одитирали банки, без да споделят в докладите си мислене, че има проблеми и след това банките фалираха. За награда им дадоха големи постове в държавната администрация. Това е България - едно голямо НИЩО.



Какво да се направи. Трябва да има обществена институция, която да хване за гушата ОДИТОРСКАТА МАФИЯ. Тази институция трява да се ръководи от Председател и двама заместници, които да се избират пряко от Суверена и да се отчитат пряко на Суверена всеки месец. Иначе няма да се оправим.


Категория: Политика
Прочетен: 352 Коментари: 0 Гласове: 1
България е на 46-то място по икономическа свобода.


Македония е на 32-ро място по икономическа свобода.


Косово е едно място преди нас - 45-то място.

За тези, които не са много добри в тази материя, ще кажа, че колкото по-дълги години една държава поддържа много добри показатели за икономическа свобода, толкова е по-голяма вероятността по-бързо да се стигне до икономически възход, който да класира страната сред най-развитите държави на света. Така например, може Македония в момента да "прави" по-нисък БВП на глава от населението на България, но в дългосрочна перспектива, ако се задържи тази разлика във възможностите за правене на бизнес, тя няма как да не доведе до сравнително по-бърз растеж в Македония, спрямо България.




Защо политически нестабилната Македония е по-добро място за правене на бизнес от България? Защо правителството на Македония, въпреки цялата контроверзност на неговото съществуване, политически натиск върху опонентите си, включително физическа разправа, юридическа разправа и т.н., та защо тази държава бележи за последните 10 години по-голям напредък от България?


Ето някои факти за Македония за последните 10 години:
  1. Правителството осъществява инвестиционна програма за близо милиард евро за преустройство на центъра на столицата - Скопие, пари, които биха могли да допринесат за икономическия растеж на страната по-добре, ако бяха инвестирани да кажем по-умно - например в инфраструктурата
  2. Но като гледам какво става в държавата, тя е една строителна площадка, въпреки разсипията на обществен ресурс, съсредоточен в центъра на Скопие - магистралата от Скопие към Охрид се строи, магистралата от Демир Капия до връзката с магистралата към Гевгелия вече е изградена - 23 километра в много тежък терен с множество виадукти и два големи тунела. Строи се и магистралата от Скопие към Щип. Разшири се трасето от Велес към Щип. Планира се високоскоростен път от Градско към Прилеп и от Струга към албанската граница. Направи се магистралата от Куманово до сръбската граница. Да не споменавам по-малките пътища, които са проектирани или са в процес на реконструкция. Да не ви споменавам строителството на спортни площадки и зали по градове и села, въпреки, че страната няма тази подкрепа, която ние имаме от Съюза в това направление. Спортната зала в Скопие беше построена преди Бойко да направи зала Арена в София. Още с влизането в малкото градче Крива Паланка, веднага след българската граница в посока Скопие, може да се види новата спортна зала на градчето и обекти, на които гражданите мога да спортуват. Много пъти съм казвал, че обектите за свободен достъп в жилищни райони, каквито правителството направи в градовете, лично на мен ми липсват в София. Тук такива съоръжения нямаме и се принуждаваме да ходим в дворовете на училищата, за да поиграем баскет, примерно.
  3. Тези промени, които наблюдавам там са и в областта на подобряване на административното обслужване. Обслужването на едно гише там е отдавна. Дори имат програма, наречена "Няма грешна врата", която има задача да упъти гражданите, които искат някаква услуга от държавата и са почукали на грешната врата. Администрацията е длъжна да ги упъти в правилната посока.

И ето моят въпрос - въпреки простотиите, които се правят там - и политически и в областта на неразумното, направо престъпно харчене на обществен ресурс, македонските реформи са забележителни. Какво да кажем ние. Ако македонците правят всичко това, въпреки както казах, простотиите на правителството си, как ние не можем дори и да се доближим до техните успехи? И защо? Значи македонските простотии са незначителни спрямо нашите, българските простотии, за да успеят въпреки това да ни надминат. Светът е състезание. И не само със себе си, но предимно с другите. Явно другите ни надминават, а типичните балкански страсти и мръсотийки, които си правим един друг и на правителствено и на лично ниво, ни докарват дотам, че да сме постоянно лошият пример на Европа. След като дори и Косово се класира на по-предно място от нас!!! Какво друго ни остава? Босна и Молдова са след нас. Хвала богу.
Категория: Политика
Прочетен: 333 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 01.06.2017 19:39
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195306
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Май, 2017  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031