Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3235502 Постинги: 6936 Коментари: 4324
Постинги в блога от 23.05.2018 г.
  1.  Първо. В България средствата за здравеопазване не са 10 милиарда, а 90 милиона. За цяла година, за профилактика са предвидени само 90 милиона лева. АКО НАИСТИНА ИСКАМЕ ДА ИМАМЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, КОЕТО ОЗНАЧАВА ДА ОПАЗВАМЕ ЗДРАВЕТО, ТО ТРЯБВА ДА ИМА ПРОФИЛАКТИКА. Нали? Другото е болнолечение, а не здравеопазване. На тази приказка ме отвори мой близък, който ги разбира тези работи, не по-зле от мен. Да не кажа - по-добре. Не мога да споменавам името му, за жалост. Та питам аз докторите: НАЛИ САМИТЕ ВИЕ ТВЪРДИТЕ, ЧЕ ЕДИН ЛЕВ, ДАДЕН ЗА ПРОФИЛАКТИКА, СПЕСТЯВА 8 ЛЕВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ. ЗНАЧИ, АКО ДАДЕМ 500 ЛЕВА ЗА ПРОФИЛАКТИКА, НЯМА ДА ИМАМЕ НУЖДА ДА ПЛАЩАМЕ 4 МИЛИАРДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ. Ама тогава какво ще правят болниците и цялата тази пасмина от бели престилки? Мая веднага се намеси и ме прекъсна. ТОВА ЩЯЛО ДА СЕ РАЗГЛЕЖДА ПРИ ПРИЕМАНЕТО НА БЪДЕЩИЯ БЮДЖЕТ. СЕГА НЕ БИЛО ТЕМА НА РАЗГОВОР. ДА, НЕ Е ТЕМА, ЗАЩОТО ЗАСЯГА ПАРИТЕ НА ХИЛЯДИ ХОРА, КОИТО НЯМАТ СМЕТКА
  2. Второ, как е възможно държавата да допуска стотици хиляди хора да са без здравни вноски? Как е възможно, аз като обикновен гражданин да плащам над 200 лева здравна вноска всеки месец, а министърът на здравеопазването да плаща с пъти по-малко? Тук проблемът е, че или самите държавни чиновници трябва да си платят целия размер на вноската - 8% от дохода или държавата трябва да им ги плати. Но тогава пак ще ги вземе от нас, данъкоплатците, които създават първичния БВП на страната и които на пракитка осигуряваме всички пари в бюджета на държавата, общините, касата, НОИ и т.н. Така наречените скрити пари от неплащането на здравни вноски и от намалените здравни вноски на държавните служители са около 1,5 милиарда лева всяка година;
  3. Дянков приватизира парите на касата. Става дума за едни 2 милиарда лева. Говореха за този случай.
  4. Според чл. 94 от Закона за здравето, "Пациентът е длъжен да се грижи за собственото си здраве". Колко българи се грижат за здравето си и колко изпълняват препоръките на лекарите? Аз не познавам такива. Пушачите, тези които консумират алкохол, наркоманите и дебелаците, взети заедно превишават всички българи в страната и чужбина. Ако самият гражданин не иска да се грижи за себе си, докторите ли да се грижат за него? Това не беше обект на дискусията, но е изключително важна тема. Казаха ми, че в Германия, ако не спазиш предписанията, веднага ти увеличават здравата вноска. Ако искаш. Тук също има заложени наказания, но кой ли ги спазва.
  5. Говори се затова, че разликата в заплащането на лекарите в България е в рамките на 90 пъти. Някой взема 700 лева заплата, а друг 60 000 лева. Как става ли? Ами както се източват болниците, така се и получава разликата в заплащането. Мой служител получава проблем. Отива в окръжната болница и заявява проблема, но оттам го изпращат "да се поразходи и да пие едно кафе". Съпругата му е много притеснена и не се примирява с това положение и настоява да отидат в съседната клиника, при турците, Аджи Бадем. Там установяват съсирек, веднага го оперират и му слагат стенд. Спасяват го и вземат разбира се хилядарките. Той е жив, защото не се е доверил на държавната болница. А същата болница има към 2016г. над 16 милиона нетни задължения към доставчици. Чакам отчета за 2017г., като моите очаквания са за над 20 милиона задължения. Така се източват държавните болници и парите отиват в частните. Но в случая се спасява и човешки живот. Разбира се в тази конкретна болница заплащането няма да е такова, каквато е при турците.
  6. ПРИВАТИЗИРАЙТЕ ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ. Сега те за търговски дружества, с държавно участие. Всяко едно назначение на член на управителен съвет или на директор на болницата, зависи от държавата. Тоест от политическите партиии. Партийните назначения са навсякъде. Как си мислите, че се пълнят партийните каси и личните джобове на политиции бюрократи? Чрез крадене. Чрез надписване на лечение, чрез надписване на цените на доставено оборудване, лекарства, консумативи - чрез всичко. Да не си мислите, че доставките, като се започне от скенер за 100 000 евро, до тоалетна хартия, която е 50 стотинки, се извършва на принципа на пазарната икономика и търсенето и предлагането, демек на най-ниската възможно цена? Има да чаката. Краде се яко и като за световно. Защото болницата не е тяхна. АКО Е ТЯХНА, НЯМА ДА СЕ КРАДЕ. Направете така, че всеки доктор, администратор и медицинска сестра, че даже и чистачките, да имат глас в ОС на акционерите и да могат да определят политиката на болницата чрез гласа си. Направете така, че ако някой от тях реши да напусне работата си в болницата, неговите акции да бъдат изкупени от друг, който постъпва на работа, за да няма концентрация на акции в отделни лица. Да не стане като РМД - работническо мениджърската приватизация преди години. Работниците и служителите искат пари и си продават акции. Те си чакат заплатите и не искат да са собственици, защото собствеността е и ОТГОВОРНОСТ. Те не искат да се занимават с друго и си искат РАХАТА, така да се каже. Така работите няма да вървят напред. Какво си мислите, че работниците и служителите на болниците в Ловеч и Враца не са отговорни, че болницата се източва цяло десетилетие. И сега какво - искат си заплатките, които ние, данъкоплатците трябва да плащаме. Защо? Я вървете на майната си, ако не искате да вземете и да се оправите. ПОЕМЕТЕ ОТГОВОРНОСТ НАЙ-ПОСЛЕ И НЕ СЕ ДРЪЖТЕ КАТО ЖЕРТВИ. НЕ СИ МИСЛЕТЕ, ЧЕ НЯКОЙ ДРУГ ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ВАС. ПОГРИЖЕТЕ СЕ ВИЕ, САМИТЕ. С МНОГО МАЛКО ИЗКЛЮЧЕНИЯ, ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ СА ЗАКЪСАЛИ - ИМЕННО ПОРАДИ ТЕЗИ ПРИЧИНИ. За да се избегнат технически затруднения, направете така, че акции да има право да се закупуват от новопостъпили служители, едва след като работят поне една година в съответното заведение. Акциите на напусналите да стоят на "изчакване" и да не участват в гласовете на ОС. Просто като фасул и ще работи, гарантирам ви;
  7. За Бърза помощ какво да ви кажа - АМИ ИДЕТЕ В РУМЪНИЯ, ВИЖТЕ КАК Е ОРГАНИЗИРАНА И НАПРАВЕТЕ СЪЩОТО В БЪЛГАРИЯ. ТОЛКОВА ЛИ Е СЛОЖНО. РУМЪНЦИТЕ ПОЛУЧИХА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ, ЗА ДА НАПРАВЯТ БЪРЗАТА ПОМОЩ. ТОЛКОВА ЛИ НЕ МОЖЕМ И НИЕ ДА НАПРАВИМ СЪЩОТО. НЯМА СМИСЪЛ ДА ОТКРИВАМЕ ТОПЛАТА ВОДА. АМА ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ КРАДЕНЕТО, ПРЕДВАРИТЕЛНОТО УГОВАРЯНЕ НА АДРЕСИТЕ С ЛИНЕЙКИТЕ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ, РАЗКРИТО ОТ ВСИЧКИ НАС, ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, КАТО ПОРОЧНИ ПРАКТИКИ;
  8. Учене и образование. Децата ни могат да съберат две плюс две, а не знаят къде е черният им дроб и за какво им служи. Допускаме хора, които хабер си нямат понятие от устройство на човешкото тяло и от елементарна медицина, да раждат, отглеждат и възпитават деца. Държавата не прави практически нищо, за да образова здравно хората. И резултатът е налице.
  9. Ако има сериозен акциз на цигарите и алкохола, защо да няма акциз и на захарните изделия и на всички боклуци, които се продават в супермаркетите и които карат нашето ДНК да стене от ужас, когато му даваме такова хранително "чудо". При тези храни какво очакваме! Ако се наложи 30% ДДС на такива стоки, какво толкова ще се получи? Колата 2 литра ще поскъпне с 20 стотинки. Голяма работа. Мен ако питате и с 5 лева да поскъпне, пак ще е малко. Казва ви го човек, който близо 50 години гълта такива боклуци като за световно. Ако струваше 5 лева бутилката, със сигурност щях да пия по-малко.
  10. Правителството не изпълнява своите ангажименти за осигуряване на чиста среда за живот, залегнали в Закона за здравето. Всички, които замърсяват с гадните си печки, въздуха през зимата, нека да бъдат санкционирани. Бедността не е оправдание да допускаме да ни отнемат въздуха. Много пъти съм давал пример за кв. Бояна в София. Това е богат квартал, в който не може да се диша през зимата от работещите с какво ли не печки. Там бедността ли е причината или нещо друго? Според мен, навсякъде виждаме неработещата държава. Навсякъде.
  11. И всъщност, защо Мая организира тази сбирка? Тя е с висок рейтинг, нещо, с което Корнелия не може да се похвали. Нищо чудно да видим Мая на мястото на Корнелия, когато си завърши мандата. Пъки защо нещо по-голяма. Кеворкян лансира тезата, че Бойко гласи Мая за президент, след години. Нали са от една партия. То където БСП, там и е и Герб.
Сега видях, че има линк към сайт, който отразява срещата. http://czpz.org/index.php?option=com_content&view=article&id=8017:2018-05-23-14-38-19&catid=19:2014-01-24-20-55-47&Itemid=869

Изказванията на няколко души от присъстващите, в това число и на моя милост, не са отразени в стенограмата. Така са решили началниците, така са направили.

Вече има информация и на страницата на омбудсмана - http://www.ombudsman.bg/news/4727

Там е отразена главната тези на Мая Манолова, която тя изказва при всеки възможен случай - БЕЗЛИМИТНО ФИНАНСИРАНЕ НА БОЛНИЦИТЕ. МИСЛЯ СИ, АКО ИМА БЕЗЛИМИТНО ПИЕНЕ В КРЪЧМИТЕ, БЕЗ ПЛАЩАНЕ, КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ!!!

Като цяло - в сайта е отразено само мнението на омбудсмана. Другите - кучета ги яли. Тогава за какво ни събира, като нашето мнение не е отразено? Мая си е такава. Важното е тя да изпъкне.

Категория: Политика
Прочетен: 175 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 24.05.2018 09:48
 
Към този час, все още на сайта на омбудсмана няма информация как е протекла срещата и какви са изводите от нея. Затова ще ги споделя накратко.

Срещата започна точно в 11 часа и завърши някъде малко след 14 часа.

От официалните лица бяха - Мая Манолова - омбудсман или омбудсумън, както искате го казвайте, Жени Начева, зам. министър на здраопазването, Бойко Пенков - зам.министър на здравеопазването, Дариткова - председател на комисията по здравеопазването към НС, д-р Грозев, председател на УС на БЛС, д-р Кацарски, представители на съюза на личните лекари, представители на пациентски организации, представителят на СЗО за България, д-р Пенкова от НЗОК и т.н., двама, които бяха в качеството си на граждани. Нямаше представители на ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ.

Трябваше да има дискусия, ама нямаше дискусия. Изказа се Мая Манолова. И вместо набързо да си каже приказката и да даде думата за дискусии, тя отнесе едни 16 минути общи приказки. Каза, че има проблеми, нещо, което всички знаем, на не каза какво според нея трябва да се направи.

След това даде думата на д-р Стойчо Кацаров, да бъде медиатор на срещата. Той изрично помоли, на тази среща да не се говори за пари. Като цяло, не се справи много добре, защото имаше дълги и отегчителни изказвания, НО НЯМАШЕ ДИСКУСИЯ. НЯКАКЪВ МОНОЛОГ БЕШЕ ВСИЧКО ТОВА.


Изказа се д-р Грозем и каза, че няма как да не се говори за пари, защото системата е недофинансирана. Каза, че бюджетът на касата е 3,8 милиарда лева и тези пари не стигат да се предложи качествено образование. Все пак намекна, че още толкова пари се вземат от пациентите, защото за България е най-висок процентът на дофинансиране на здравеопазването от самите пациенти и той е приблизително 50%. Тогава не се стърпях и го попитах: КАЖЕТЕ КОЛКО ПАРИ СА ВИ НЕОБХОДИМИ. Водещият ме погледна кръвнишки. На Мая също не й стана добре. Но аз продължих да провокирам д-р Грозев и той накрая каза: Абе дай ми ти на мене едни 7 милиарда, аз знам какво да направя. Тогава се опитах да го попитам, дали това са пари, които иска да влязат в НЗОК, но водещите не ми дадахо повече шанс. След като завърши срещата, аз говорих с д-р Грозев и го поздравих за смелия му тон. Доста беше гръмогласен наистина. Тогава се разбра, че той иска тези 7 милиарда само за НЗОК. Останалите близо 4 милиарда, които сега доплащат пациентите са отделно. Значи иска бюджет за здравеопазване в размер на 11 милиарда лева. Като се включат и онези половин милион, които даваме за функциониране на Министерството на здравеопазването, общата сума ще стане 11,5 милиарда лева. Като включим и онези разходи, които правим като покупка на лекарства, без те да минават през сметките на касата, онези, които сами плащаме от джоба си по рецепти, които не се осребряват от касата и като включим всичките разходи, които даваме допълнително за лечение, извън лечебните заведения, сумата може да отиде и към 13 милиарда лева. Д-р Грозем ми каза, че на Запад:" Онези си знаят работата. Искат и получават 9-10% от БВП на страната и се оправят". Но г-н Грозев, 13 милиарда лева са 13% от БВП на България. Единствената страна в света, която има по-висок дял на разходите за здравеопазване към БВП на страната това е САЩ - 17%, но страната е класирана на незавидното 38-мо място по качество на здравеопазването и дори жителите на бедна Куба, които получават по 50 долара заплата, живеят по-дълго от американците.

ЗНАЧИ ПАРИТЕ НЕ СА НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО, ЗА ДА ПОЛУЧИМ КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. ПАРИТЕ СА ВАЖНИ ЗА ТЕЗИ, КОИТО ПЕЧЕЛЯТ ОТ НАШАТА ПРОСТОТИЯ, НЕОБРАЗОВАНОСТ...ПАРИТЕ СА ВАЖНИ ЗА ДОКТОРИТЕ, ЗА ФАРМАЦЕВТИТЕ, ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ, ЗА БЮРОКРАТИТЕ, КОИТО СЕ ПРЕПИТАВАТ С ПРЕРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ, ЗА ДОСТАВЧИЦИТЕ НА АПАРАТУРА, КОИТО ЗАВИШАВАТ С ПЪТИ ЦЕНИТЕ, ЗА ДА ИМА И ЗА ВСИЧКИ В СХЕМАТА, И Т.Н.

В края поисках думата, но Кацарски не ми я даде. Тогава нахалсвах с вдигане на ръка и казах, че в цялото ПРЕДАВАНЕ има съществен пропуск. Станах и за разлика от всички, които преди това благодаряха на Мая и на другите, че са ги поканили, аз навлязох направо в темата. Бях много кратък, защото Мая ме отряза, вероятно, обидена, че не съм я споменал в благодарностите си и не можах да си кажа ПРИКАЗКАТА, както се казва. Но ето накратко какво казах и какво още трябваше да кажа:




Категория: Политика
Прочетен: 88 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 24.05.2018 08:36
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3235502
Постинги: 6936
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Май, 2018  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031