Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187033 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Юни, 2014 г.
2 3  >  >>
Днес си зададох няколко въпроса:
  1. Кой има интерес да има повече идиоти на земята?;
  2. Кой има интерес, да има повече бедни на земята?;
  3. Кой има интерес, да имо повече неграмотни на земята?;
  4. Кой има интерес, да има повече роби на земята?;
  5. Кой има интерес, да има повече болни на земята?;
  6. Кой има интерес, вместо да се решават проблемите, да се отварят нови?

Днес бях на ресторант. В София. На "китайско", както се казва. Седнахме навън. Прохладно време. На сянка. Върхът. След толкова натоварен работен график през последните няколко дни и излишни емоции, че чак и на национално ниво, реших за половин час да "успокоя топката".  Огледах се наоколо и си направих поредното социологическо проучване.
  1. Преброих 15 човека. От тях само 3-ма имаха вид, че се нуждаят от храната, която ядяха. Всички останали пълниха бузите и примляцкваха от удоволствие, но бузите им бяха пълни и без да слагат нищо в устите си;
  2. Аз веднага се причислих към "грешниците". Такъв съм си. Приех, че заслужавам почивка, но не заслужавам обяд, защото имам достатъчно излишъци, че да си слагам други. А то трудно се устоява на предложение, да се натъпчеш с вкусна храна само за 5 лева. Огромна порция ориз, пилешки хапки - направо трепач;
  3. Помислих си колко богата нация сме. Най-бедни сме в ЕС, с пъти по-бедни от германци, шведи, финладци... И въпреки всичко можем да си позволим да се храним, да даваме пари, за да трупаме излишества, които след това да влияят негативно на психиката ни и на физиката ни;
  4. Вършим го доброволно, с ясното съзнание, че правим грешки след грешки. Оплакваме се, че парите ни не достигат. Защо тогава харчим толкова много пари за храна?;
  5. Излизам от ресторанта и само на няколко десетки метра виждам една черница. До нея друга черница. Едни хубави "дуди" или "брабонки", както някои ги наричат. Сладки, наляти с природна захар. Така си капят по земята и няма кой да се просегне и да ги откъсне. Също като във филма "Идиокрация". Там поливаха растенията с някаква течност и на никой не му минаваше през ума да ги полее с обикновена ВОДА;
  6. Всяка година си мисля, колко плодове има само на територията на един град като София и колко от тях се съсипват. Джанки, круши, дуди, ябълки...Есента на Витоша видях толкова много дренки, които така и няма кой да обере, че биха могли да осигурят витамин С на всеки, който положи поне малко труд, за да си набере за зимата. Научиха ни да не мислим. Научиха ни да си купуваме храната. Отучиха ни да си я приготвяме сами. Говоря предимно за градското население, което е над 70% от населението на страната. Вървим към "Идиокрация";
  7. Освен секса, превърнахме и яденето в удоволствие. Цяла една индустрия за милиарди се хвърли да ни угажда и да ни предлага какви ли не боклуци в различна форма и ние приехме ролята на добрия потребител и на опитното зайче и се съгласихме с нас да правят този зловещ експеримент. ПРИЕХМЕ ЗА БЕЗОПАСНО ВСИЧКО, ОТ КОЕТО НЕ СЕ УМИРА ВЕДНАГА;
  8. Бях на обяд с човек, на който държа много. Обясних му, че в храната, която ни поднасят, китайците слагат МНГ - мононатриев глутамат. Той знае затова. Знае и за възможните негативни реакции, които могат да се появят в процеса на неговото натрупване. И въпреки това сме слаби и се оставяме не мозъкът, а устата ни да се ръководи. ТАКА СЕ СЪЗДАВАТ ИДИОТИТЕ И ЗАТОВА ДЪРЖАВАТА НЕ ПРАВИ НИЩО, ЗА ДА НИ ЗАЩИТИ, ДА НЕ СТАНЕМ ИДИОТИ. ТЯ ИСКА ДА СТАНЕМ ТАКИВА. Ако не чрез МНГ, то чрез аспартама или всякаква друга там гмеж. ДОКАТО В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ, БЕЗПЛАТНАТА ХРАНА ПАДА НА ЗЕМЯТА И НЯМА КОЙ ДА Я ВЗЕМЕ И ДА Я ИЗЯДЕ.


Не сме възпитани правилно. Ако все пак в някое семейство се случи нещо добро като възпитание, ВЪЗПИТАНИЕТО НА МАСАТА ГО СМАЧКВА С ТАКАВА СИЛА, ЧЕ ЧОВЕК СЕ ПИТА КАКВА МУ Е СМЕТКАТА ДА БЪДЕ ВЪЗПИТАН. 

Живеем в чудно общество. Вместо да произвеждаме политики, които да предпазват хората от болести, ние произвеждаме скъпа хирургия, че да ги спасяваме, тогава, когато СЪВМЕСТНИТЕ УСИЛИЯ НА БЕЗХАБЕРНАТА ДЪРЖАВА, ЛОШОТО ВЪЗПИТАНИЕ И НА НАШАТА ПРОСТОТИЯ КАТО ЦЯЛО НИ ДОКАРАТ ДО ДЕРЕДЖЕТО, ЧЕ ТРЯБВА НЯКОЙ ПРОФЕСИОНАЛИСТ ДА НИ "ЗАКЪРПИ" ОБРАЗНО КАЗАНО, ЗА ДА МОЖЕМ ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА ЖИВЕЕМ. НО ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИМ СКЪПО И ПРЕСКЪПО.

Нали знаете, то е като профилактиката на заболяванията. Казано е, че един похарчен лев за профилактика спестява 8 лева за лечение. Но трябва да има държавна политика в тази област, политика, която не се съобразява нито с лобито на хирурзите, нито с което и да е лоби в тази област, а се съобразява единствено с главната цел - постигане на общоприемливо добро здраве на населението.
Но ако държавата иска смотан народ, тя със сигурност ще си го произведе, както и го прави. Народ, който чака държавните мъже да решават важните дела. Народ, който казва, че нищо не зависи от него. Народ, който се примирява със съдбата си на модерен роб. Роб, но модерен.

Защо държавата има нужда от бедните. Защото бедните лесно можеш да ги купиш. И лесно можеш да ги изманипулираш. Ако хората вземат поне по 1000 лева заплати, трудно можеш да ги купиш на едни избори с 30 лева. Затова политиката е да ги държиш на въженце, като кученце, което ще джавка по твоя команда...



И ето резултатът. Аз съм открито дясно ориентиран човек в икономическата област, но виждам, че "Щирлиц" прекалява, както се казва в общоприет виц.

Социалното разслоение по време на криза става още по-голямо. Най-богатите стават още по-богати, а средната класа се превръща в нещо като "по-заможните бедни".

Всичко, което държавата прави в областта на образованието, здравеопазването и социалното дело и всичко, което прави в областта на икономиката е да СЪЗДАВА РОБИ, ДА СЪЗДАВА ХОРА, ЗАВИСИМИ ОТ НЯКАКЪВ ГОСПОДАР - БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКЪВ Е. ВАЖНОТО Е МАСАТА ДА Е ЗАВИСИМА. ЗАЩОТО ЗАВИСИМИЯТ ЧОВЕК Е ПОСЛУШЕН. 

Винаги съм казвал, че ако искаш послушание, вземи си куче. Държавата е постигнала заветната мечта. Вместо да си вземе куче, тя си има нас - НИЕ СМЕ ПО-ПОСЛУШНИ И ОТ КУЧЕ.

Затова държавата има сметка от идиотите. Гледайте "Идиотокрация" и ще разберете какво бъдеще ни очаква, ако не вземем мерки и не започнем да изискваме повече КАКТО ОТ НАС САМИТЕ, ТАКА И ОТ ОНЕЗИ, НА КОИТО ИМ ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИ, ЗА ДА НИ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ, ДОКАТО ВСЪЩНОСТ ТЕ СА ЧАСТ ОТ ПРОБЛЕМА.
Категория: Политика
Прочетен: 466 Коментари: 0 Гласове: 1
Мислех си, че дори и когато има недоверие в политиците, една банкова система, която изпълнява всички изисквания на Базелския комитет за банковите стандарти, би трябвало да работи безпроблемно.
Да, ама не. Явно едно са мислите ни, друго е действителността.

Като гледате оценките на банките, дадени от международни оценителски фирми, ще забележите, че оценките не са по-различни от оценката дадена на България. Няма как крушката да избяга по-далеко от дървото. Като човек, който познава добре функционирането на банковата система, мога да кажа, че показателите й са много по-добри от която и да е банкова система в по-развитите от нас държави. Всички знаят, че банковата ни система има излишъци от пари, които образно казано се чуди на кого да даде под формата на кредити, защото липсата на добри проекти при стагнираща икономика пречи на този процес. Показателите за капиталова адекватност и ликвидност в българските банки са на такова ниво, че поставят под съмнение ефективността от тяхната дейност. Те компенсират необходимостта да поддържат голяма ликвидност с високи лихвени проценти в актива и ниски лихвени проценти в пасива. Което означава, че примерно по годишните депозити, привлечени от фирми и граждани предоставят годишна лихва от приблизително 3 %, а активните си операции извършват при лихвени нива минимум 6%, като не е тайна, че потребителските кредити за граждани са при нива над 10%.

В тази нелогична ситуация в България всяка една институция носи своята вина. Държавата, че за толкова години преход, освен, че обезпечи малко хора да станат свръхбогати, а много - бедни, друго не можа да постигне в своите си напъни. Основният проблем обаче е в липсата на демокрация в политически и икономически план. Никой от големите разпоредители на бюджетни средства не е пряко избран от народа и никой не може да бъде сменен заради неговото неприемане от народа. В тази среда, всяко едно назначение е обвързано с поемането на определени ангажименти и правенето на компромиси, които в никакъв случай не се припокрива с обществените интереси. В това е главната причина затова, работите в България да не вървят. И никой от държавниците ни не е носил никога никаква отговорност. И затова тези държавници знаят, че местата им се осигуряват от политическите партии, на които те служат. А на кого служат политическите партии? На определени кръгове, които всички знаем кои са. Естествено е да има разминаване на интересите между тях и народа. Без да правя преки асоциации, само си помислете на кои администратори разчитаме да защитават нашите интереси - няма нито един от тях, който да зависи пряко от нашия глас - нито като избор, нито като отзоваване.
Категория: Политика
Прочетен: 419 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 27.06.2014 15:46
Ето ви истински случай от моята практика:
  1. Получаваме обаждане, че трябва да отидем да поправим един банкомат в Карлово;
  2. Качваме се на колата двама души и отиваме. Правим оглед - счупена клавиатура и фесия. Да не ви казвам колко пари струват - в хиляди и то в евро;
  3. Тъкмо започваме работа и пристига полицай от Транспортна полиция. Представя се. Започва да ни разпитва затова, какво сме констатирали. Каза ни, че знае кой е направил щетата и срещу него собственикът на банкомата - банката, ако прецени може да заведе дело. Правим протокол за интервенцията, пускаме банкомата в работен режим и си тръгваме.
  4. Полицаят ни каза следната случка - един от местните пияници, рекрутирал тип, няма 50 кила с напикани гащи, решил да изтегли от банкомата 10 лева от социалните си помощи за бедност, за да си купи...мастика. Парите изглежда са закъснели и той не може да си вземе парите и да си купи така желаната мастика. Разбеснява се и удря няколко пъти машината, която въпреки, че е немско производство, се поддава на българският социален вандализъм;
  5. Наоколо хората го виждат, по някакъв начин съобщават на полицията и тя съставя протокол за установяване на нарушение на обществения ред;
  6. Банката завежда дело срещу него за нанесени щети и ние получаваме покана от полицията в Пловдив, за да ни разпитат. След няколко отлагания от наша страна, сме заплашени, че ще ни заставят насила да отидем до Пловдив, за да дадем показания. Поискахме да дадем показания в София в Транспортна полиция, а те да си придвижат документите, вместо да се разхождаме до Пловдив и да загубим един ден. Не, не става. Трявало да отидем до Пловдив;
  7. Нямам как, определяме един ден, качваме се на колата и отидохме в Пловдив. Там единият от нас го разпитваха 3 часа. Той им обяснявал затова, колко струват частите и ремонта, а полицаите се противели, че не може да е толкова скъпо и би трябвало тези части да подлежат на ремонт. Нашият човек им обяснява, че клавиатурите са специално производство, което се контролира от Виза и Мастеркарт, от гледна точка на сигурността, че се зареждат ключове и че не подлежат на ремонт, а полицаите му казват, че техният оценител, който оценявал автомобили, казвал, че може да се ремонтират. Тогава нашият човек вдига ръце от тях и им препоръчва да правят каквото си знаят, само да му разписват командировъчното и да си ходи. Представя и второ командировъчно за мен, който чакам чинно пред канцеларията отвън. Не можело да има за мен командировъчно, защото това щяло да натовари бюджета на полицията, пък и аз не съм бил на разпит. Луда работа. На излизане, полицаите му казват на моя човек, че може да претендира за някаква парична компенсация от МВР, защото е пътувал по нареждане на полицията от София до Пловдив и назад, за да си покрие пътните. Но формалностите са толкова много, че свят да ти се завие. Документи, молби, потвърждение от някакви отдели на полицията в София и т.н. Махнахме с ръка по същия начин, както махаме с ръка и не съобщаваме на полицията, дори ако става дума за похищение на собственото ни имущество, защото да чакаш, че полицаите ще ти върнат нещо, което ти е откраднато е все едно да чакаш от умрял писмо. Загуба на време.
  8. Сега анализирам цялата ситуация. Държавата и политиците се правят на много добри и дават едни 110 лева пенсия за бедноност на някакъв нещастен пияница. Това са нашите пари, парите на данъкоплатците. Той отива на банкомат, за да си изтегли парите. Разбива имущество за 4 000 евро, защото в момента трепери за алкохол и трябва да удовлетвори нуждите си за сметка на българския данъкоплатец. Сега банковите юристи защитавайки правата на банката, завеждат дело. Значи ангажират се хора от банката, които получават заплата. След това се ангажира служителят на Транспортна полиция в района на Карлово, който и той получава заплата. След това други полицаи оформят документите в РПУ Карлово. Тези документи отиват в Пловдив, където други полицаи - 2 души се заемат с това нарушение. Извикват ни от София за показания. Пътуваме, харчим пари, амортизация, време от служебното си време, за да пишем показания. След това тази документация се изпраща някъде в София или в РПУ Пловдив, за да се оформи някакво следствие, което след няколко години ще стигне до съда. Дотогава пияницата ще е с изяден черен дроб и ще е умрял. Пък и да е жив, няма кой да вземе нещо от голият му гъз.
ТОВА Е ПРИМЕР КОЛКО ВРЕДНИ СА СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, ОСОБЕНО, КОГАТО СЕ ИЗПЛАЩАТ В ПАРИ. ПЪРВО, ТОЙ СИ КУПУВА МАСТИКА С НАШИТЕ ПАРИ. ВТОРО, АКО НЕ БЯХМЕ МУ ДАЛИ ОТ НАШИТЕ ПАРИ, ТОЙ НЯМАШЕ ДА СЧУПИ БАНКОМАТА И ДА СЪЗДАДЕ ТОЛКОВА МНОГО ПРОЛЕМИ. ЗНАЧИ ЗА ЕДНА БУТИЛКА МАСТИКА, КОЯТО СТРУВА 7 ЛЕВА, Е НАПРАВИЛ ЩЕТИ ЗА НАЙ-МАЛКО 20 000 ЛЕВА. КАЗВАМ НАЙ-МАЛКО, ЗАЩОТО, АКО ТОВА ДЕЛО СЕ ПРОТОЧИ ВЪВ ВРЕМЕТО, МОЖЕ ДА СТРУВА И ПОВЕЧЕ. ПОСЛЕ СЕ ЧУДИМ, ЧЕ ИМАЛО В БЪЛГАРИЯ НАД 700 000 ВИСЯЩИ ДЕЛА. ВЕРОЯТНО ИМА МНОГО ТАКИВА ДЕЛА. ЗНАМ, ЧЕ ДА СИ ГЛАДЕН НЕ Е ДОБРЕ. ЗНАМ, ЧЕ ДА СИ БЕДЕН СЪЩО. А КОМБИНАЦИЯТА МЕЖДУ ДВЕТЕ Е УБИЙСТВЕНА - ЗНАМ ГО ОТ МОЙ ОПИТ. ЗАТОВА Е ДОБРЕ  НА ЗАКЪСАЛИТЕ ХОРА ДА ИМ ОСИГУРЯВАМЕ ПО ЕДНА СУПА И ПАРЧЕ ХЛЯБ НА ДЕН. ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ, НО ДА ДАВАМЕ ОТ НАШИТЕ ПАРИ, ЗА ДА МОГАТ НЕЩАСТНИЦИТЕ ДА СИ КУПУВАТ АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ - ТОВА Е ЦИНИЗЪМ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗАТОВА, КОЛКО ПРОБЛЕМИ И КОЛКО ХОРА ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ, ЗА ДА РЕШАВАТ ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ ПРОБЛЕМИ. В ТОЗИ СЛУЧАЙ НИТО ПОЛИЦАИТЕ ЩЕ СА НИ ДОСТАТЪЧНИ, НИТО ТЕХНИЯ БЮДЖЕТ, НИТО СЪДИИТЕ ЩЕ СА ДОСТАТЪЧНИ, НИТО ТЕХНИЯ БЮДЖЕТ. ПРОБЛЕМИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕШАВАТ ПРЕДИ ДА ВЪЗНИКНАТ. СТИГА ПОЛИТИЦИТЕ ДА ИСКАТ. НО ТЕ НЕ ИСКАТ, ЗАЩОТО ТОВА ПИЯНДЕ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ВСЕКИ, КОЙТО МУ ОСИГУРИ БУТИЛКА МАСТИКА. А НИЕ, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗДЪРЖАМЕ ЦЕЛИЯТ ТОЗИ АПАРАТ И ЦЯЛАТА ТАЗИ БУМАЖЩИНА, МЕСТО ДА СИ ЖИВЕЕМ ЖИВОТА.
Категория: Политика
Прочетен: 1132 Коментари: 2 Гласове: 6
Последна промяна: 24.06.2014 15:25
Коста Рика нямат армия. Какъв е резултатът? Някой да е нападнал страната?

Резултатът е, че Коста Рика е най-развитата страна в региона.


Когато в една страна хора се оторизират от държавата да ползват оръжие, за да защитават трети лица, тази държава отива към гибел. Примери много по света.


Коя е най-боеспособната армия в Европа? Швейцарската. И знаете ли защо? Защото е три пъти по-малка от българската. Лудост е нали? Швейцария е със същото население като България, а има три пъти по-малка армия от България. В същото време армията там има и граждански функции - примерно охранителни. Защо тогава тя е най-боеспособната армия, въпреки, че в миналото столетие на Швейцария й се размина войната, слава богу? Защото швейцарците УЧАСТВАТ в своята армия, а ние само ГЛЕДАМЕ. Ние, българите, както и останалите страни от ЕС сме само ЗЯПАЧИ. Ние не УЧАСТВАМЕ. Може би е неудачен примерът който ще дам, но друго се се сещам засега. Афганистан. Най-високотехнологината армия в света - не можа да победи едни дрипльовци, които се криеха в пещерите на планините. Изсипаха стотици хиляди тона бомби, използваха безпилотни самолети, убиха лидера им, какво ли не стана и накрая се установи, че сме там, където бяхме в началото. Получи се същото, което стана и по време на съветското присъствие там. Накрая всеки трябваше да си получи урока.

Какво направи най-високотехнологичната армия във Виетнам. Също абсолютен провал. Защо. Защото виетнамците УЧАСТВАХА, а американците ГЛЕДАХА. Над Виетнам са хвърлени повече бомби, отколкото САЩ са хвърлили по време на ВСВ и накрая какво? Пак нищо.

Значи УЧАСТИЕТО в една кауза е толкова по-силно, колкото по-национална е каузата. Затова американското общество "участва" във виетнамската война само със 250 хилядна армия. Всяка една велика страна става опасна, когато има КАУЗА, за която да се бори. Съветският съюз се провали във войната с Финландия през 1939-1940г. Загинаха повече от 250 хиляди красноармейци и малката Финландия излезе морален победител, въпреки, че отстъпи Карелския провлак и 3 острова в Балтика на Съветите. Как същата тази насрана в боевете с финладците армия успя да спре Хитлер? Имаше КАУЗА, която изискваше УЧАСТИЕ не само на професионалните бойци, а ВСЕНАРОДНО УЧАСТИЕ.

Затова често давам за пример Швейцария. Защото там хораа УЧАСТВАТ както в правенето на политиката на страната, така и в защитата и от вътрешни и външни неприятели. И тъй като УЧАСТВАТ, а не ГЛЕДАТ като нас, постигат успехи.

Стабилността на швейцарската държава се основава на принципа, че швейцарците не си пъхат носа там, където не им е работа. Не раздават социална и демократична справедливост по света, не се месят в чужда работа и си гледат собствената държава. В същото време те никога не са крили тайната на своя успех, а той е защото швейцарците УЧАСТВАТ в изграждането, опазването и развитието на своята държава чрез политическата система, която са наложили и чрез съзнанието си, че нямат нужда от дори и една педя чужда зема, но не дават на никого и една педя от своята земя.

Наемната армия никога не ме е вдъхновявала. Единственият пример в световната история, когато наемна войска е свършила голямо добро за национална кауза, това е участието на 2000 наемници в отбраната на Виена, при първата турска обсада в началото на 16-ти век.

Спомнете си примера с китайските наемници, които са били изпратени да спрат монголите на северните граници на Китай. Те са свалили оръжието и са се предали на волята на Чингиз хан.

Наемниците са добри, когато трябва да отидат да убият някого. Примерът с убийството на Бин Ладен е показателен пример. Някой управник на света решава, че е по-добре да убие един човек, вместо да говори с него и изпраща подготвени наемници да свършат тази работа, но когато трябва да се защитават по-значителни национални каузи, наемниците не вършат работа в дългосрочен план. Те просто изсмукват ресурсите на обществото и се специализират в префинения рекет на същото това общество, което ги храни и издържа, като те имат най-голям интерес по света да има огнища на напрежения, за да могат да участват в тях.


Спомних си думите на един от нашите рейнджъри, участвал в мисията по омиротворяването на Камбоджа. След като службата му там е приключила, той се хванал на работа в едно стрелбище. Когато го попитах как се е чувствал в Камбоджа и как се чувства тук, у дома, той ми каза следното, цитирам по памет: "ТАМ БЕШЕ ДРУГО - КУРШУМИ ЛЕТЯТ, А КОГАТО СПРАТ - РАЗНИ ХВЪРЧАЩИ И ПЪЛЗЯЩИ ТВАРИ НИ ДОВЪРШВАХА И НИ ИЗЯЖДАХА ЖИВИ. Тук е ебаси и скуката".

Обществото трябва да намери друг отдушник на авантюристите, които искат куршуми да свистят около тях и гадини да ги ядат живи. Може да станат гидове в джунглите или нещо такова, за да си изкарват хляба с необходимото за тях и жизненоважно напрежение.

Така ще спестим пари за бюджета и ще направим света по-мирен и спокоен, защото надявам се, повечето хора не искат да свистят куршуми покрай главите им. Поне на мен така ми се струва.



Категория: Политика
Прочетен: 909 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 30.06.2014 15:02
ЗА ЖАЛОСТ НАШАТА ДЪРЖАВА НИКОГА НЕ СВЪРШВА И В ЖИТЕЙСКИЯ И В ИКОНОМИЧЕСКИЯ И В ПОЛИТИЧЕСКИЯ И В СЕКСУАЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА.


ТОЕСТ НЯМА КАК ЧОВЕКЪТ ДА ЗАПОЧНЕ, СЛЕД КАТО ДЪРЖАВАТА НЕ СВЪРШВА.

НАКРАТКО, СЛЕД КАТО ЧОВЕКЪТ НЕ МОЖЕ "ДА ЗАПОЧНЕ", ЗНАЧИ СТАВА ДУМА НЕ ЗА ХОРА, А ЗА ЧОВЕКОПОДОБНИ СЪЩЕСТВА. ДЕМЕК НИЕ.

ЧОВЕКОПОДОБНИТЕ СЪЩЕСТВА НЯМАТ ОСОБЕН ШАНС ДА ПРАВЯТ ЕФЕКТИВНА ИКОНОМИКА.

Категория: Политика
Прочетен: 872 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 23.06.2014 10:49
Дали сте се концентрирали как пада вашата бюлетина и колко време пада. На всичките няколко избори през последните години, аз пусках моята бюлетина с благозвучно написаното собственоръчно от мен - Fuck you! и следях как пада бюлетината. Аз изживявах тази секунда свобода по мой си начин. Знаех, че моето послание лежи върху много лъжливи други послания, които са пуснати или за БСП или за ГЕРБ, ДПС или за която и да е друга корпоративна мафиотска партия, създадена през последните 25 години в България. Но всеки път си мисля, че моето Fuck you! е докоснало други заблудени бюлетини, които всеки път оправомощаваха нашите политици да ни чукат отзад, отпред в устата и на всички други места напълно безплатно. Не само, че ни чукаха безплатно, но и им плащахме, за да ни чукат. Като пълни неудачници си плащахме за чукането - не ни харесваше, бунтувахме се в нас самите, но това беше буря в чаша вода. Приехме системата за детерминирана. Приехме я за завършена. Отказахме се от свободата, от възможностите, които ни предоставяше свободата. ИЗБРАХМЕ КОНФОРМИЗМА.


ИСКАМ СЕКУНДИТЕ СВОБОДА СА СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ.  И ТЪРСЯ И ДРУГИ ХОРА, КОИТО ДА СПОДЕЛЯТ ТОВА ВИЖДАНЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 417 Коментари: 0 Гласове: 1
Днес говорих с колега, който ми напомни една наша стара идея, която ни дойде на ум през 1996г. Събрахме достатъчно опит, за да направим следните заключения.

  1. Изборът на ръководството на БНБ, както всеки един друг избор в държавата не е оторизиран от избирателите;
  2. Което означава, че това са политически назначения. Същите, като на шефа на БДЖ, шефа на железопътната инфраструктура, шефа на топлофикацията на София, на ръководството на НЕК, на ръководството на АЕЦ Козлодуй, където през последните години видяхме назначение на деца за шефове на управителния съвет, на общинските фирми, на съда, на прокурорите и на всички шефове на държавни агенции и дружества.
  3. Нищо лично, но всяко едно политическо назначение носи със себе си политически задължения от страна на тези лица. Не става дума за професионализъм. Никой не оспорва професионализма на тези лица. Подчертавам - става дума за друга зависимост - същата, която тотално е разградила държавата и е довела дотам, че държавата е най-голямата мафия - мафия, която ние, избирателите, не можем да контролираме. Мафия, на която ние, избирателите, робуваме;
  4. Имаме нужда от хора с яйца. Професионалисти с яйца.  Хора, доказали, че са едновременно и честни, смели и в същото време - професионалисти. Високоплатени професионалисти. Такива няма кой да допусне при сегашната политическа система. Тези хора са аут от системата, защото те няма да правят политически договорки с когото и да е;
  5. Всички знаем, защо фалираха банките през 1996г. Нито правителството си беше на мястото, а се бъркаше в работата на икономиката, нито БНБ я свърши както трябва. Сега случаят с КТБ е нещо подобно. Колко време й трябва да БНБ, за да разбере, че Цветан Василев кредитира собствените си фирми? И кой друг, ако не БНБ трябва да свърши тази работа? Защо БНБ се намесва тогава, когато стомната е счупена? Това струва твърде много на обществото. Всички знаем, че Цветан Василев държи капитала на банката, но в същото време оперира с десетки пъти повече пари, именно защото е собственик на банката. След като има банков надзор и той работи по американски и европейски правила, защо има такъв пропуск в системата? Защото имаме нужда от смяна на системата.
  6. Имаме нужда всички отговорни фактори от БНБ да бъдат избирани пряко от избирателите и да се отчитат на избирателите. Тогава няма да има задкулисие;
  7. Ако това не стане имаме нужда от частен банков надзор, който професионално да направи оценка на рисковете в банковата система и да ги оповести публично. Такива измислени работи като стрестестовете на банките, наложени от ЕЦБ не работят в една коруумпирана и гадна система като България. Всичко тук може да бъде изманипулирано и опорочено, та камо ли някакви тестове;
  8. Има институции, които могат да направят анализ на всяка една банка. Това са одиторските къщи. Но те не влизат в такава дълбочина на оценката на рисковете, както това го прави банковия наздор. Одиторите просто копират докладите си от предишната година, сменят датите, правят козметични промени и представят старите си доклади на банката, БНБ и обществеността. Имал съм такива случаи преди години. Направих забележка на една одиторска фирма, че е забравила да смени годината на одита. Толкова са прозрачни. Те не могат да вършат работата по оценката на рисковете, защото са концентрирани върху вярното и точно представяне на отчетите - тоест счетоводна формулировка, която не че не е свързана с оценката на рисковете, но всъщност е толкова далеко от системния риск, който може да носи една банка и системата като цяло, колкото сравнението между река Тунджа и Дунав;
  9. Надзорът е друго нещо. Но в последните 20 години надзорът като че ли се е оставил повече събитията да го водят, отколкото той да определя събитията. Не че няма успехи - самият факт, че гръцката криза беше в голяма степен овладяна чрез регулациите, които БНБ наложи на банковата система, за да предотврати разпространяването на системния риск от Гърция към България, но е твърде жалко на повърхността да излизат процеси, които си мислехме, че сме ги разбрали и овладели в далечната 1996г;
  10. Лицензионният режим е основанието да търсим отговорност от БНБ, защото само и единствено централната банка може да "пусне" определен играч на банковия пазар. Това, че един играч на този пазар се е издънил, вина носи БНБ. Няма друг. И ако сегашното ръководство на централната банка е наследило вече ситуацията, защото не е то предоставило лиценз на КТБ, то това не е оправдание, за да не се видят простичките неща - твърде много приказки по отношение на една банка, твърде много политика в нея и т.н. Това трябваше да е сигнал, който БНБ да прихване преди години;
  11. Наздорните политики са ясни и твърде прости. Това не е 1993г., когато се учехме какво е това наздор и как да го правим. Сега всичко е ясно. Липсва само човекът, който може да постави системата в пълен порядък. Човек, който не е зависим от политическите партии, а е зависим от волята на избирателите. Защото каквото и да направят инспекторите по отношение на написването на един доклад, шефът е този, който може или да направи "дупката на баницата" и да сложи ред във всяка една банка или да потули случката и да я остави на милостта на времето, заради страх, нерешителност или недай си боже, икономическа обвързаност или корупция.
Категория: Политика
Прочетен: 416 Коментари: 0 Гласове: 0
Засега Николов води. Преди 3 години разликата между двамата беше огромна, в полза на Николов. Портних изглеждаше доста по-неопитен от бургаския кмет. Но въпреки приказките срещу него, той се хвана здраво за работа. Поне така ми изглежда на мен, като външен за Варна човек.
В края ня мандата си той показа, че сме го подценявали. Варна е на път да вземе реванш на Бургас. Явно той е скритата лимонка, която избухна през последните 2 години. Доста неща се направиха във Варна. Разбира се, че централната власт помогна да влязат външни пари във Варна, но все пак не можем да пренебрегнем и ролята на кмета.


Може би жителите на Варна имат по-друго мнение от моето, което с радост бих чул.
Категория: Политика
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 03.11.2015 15:36
http://btvnews.bg/video/bulgaria/ikonomika/ekskluzivno-tsyaloto-intervyu-s-tsvetan-vasilev-zapisano-dni-predi-ktb-da-poiska-nadzor.html


Нямаше коментари на сайта на медията, може би заради изискването за регистрация...

Интересно ми е как оценявате интелектуалната мощ на Цветан Василев и дали виждате в него лице, което не е получавало политическа подкрепа за бизнеса си?
Категория: Политика
Прочетен: 593 Коментари: 0 Гласове: 0
https://www.youtube.com/watch?v=-baY3qdZ1tQ


Извънземното казва: Защо не спрете да плащате на правителството за лошите неща, които прави и да му плащате за добрите?

Земният човек отговаря: Не можем просто да спрем да плащаме данъци, защото правителството ще ни накаже. На нас ни е позволено да помолим правителството, да не прави глупости.

Извънземното:"Вие изглежда се страхувате от това нещо. Май правителството е голямо чудовище, което може да ви смачка всеки момент, ако не му се подчинявате".

Изгледайте клипчето докрай. Накрая извънземното казва нещо от рода на:  Заради малко хора, които могат да убиват и насилват, избирате политици и ги оторизирате с власт, която може да направи повече бели, отколкото малкото хора, които могат да убиват и насилват. Нещо такова беше.


Остава да допълним, че няма значение къде е осъществен изборът - в САЩ или в България, той не е демократичен, след като избирателите нямат право да свалят във всеки един момент този, който са избрали. Защо е необходимо да страдат 4 години, че са избрали грешния човек?


Направо без коментар.



Категория: Политика
Прочетен: 399 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.06.2014 21:11
В Швейцария.

Защо?

Защото ако има някакво политическо или социално напрежение, то се освобождава чрез демократичната система за контрол над дейността на политиците, чрез десетки федерални и местни референдуми.


В Рим стотици хиляди хора излизат на протест на улиците. Във Франция и Испания е същото. Можете ли да си спомните, колко пъти средствата за информация са ви уведомявали за големи синдикални или други протести в Швейцария?

Ако стане някакъв проблем, то е във връзка с някаква среща на лидери на великите сили и антиглобалисти от цял свят вдигат малко шум, счупват някоя витрина на Макдоналдс и всичко свършва дотук.

Мислите ли се гаднярът Владимир Улянов нямаше да направи революция в Швейцария, вместо да ходи в разкапаната Русия да буни народа и да прави преврат? Как да се вдигнат на революция тези с хубавите къщи и подредените градини, които всеки месец трява да отговарят на някакъв значим въпрос, трябва да отхвърлят или приемат закон или някакво правило и как да направиш революция там, където няма натрупани излишни емоции?
Категория: Политика
Прочетен: 452 Коментари: 0 Гласове: 0
Където и да потърся за отчет. Просто няма.

В сайта на Столична община има отчет за това колко тротоари са направени, колко квадрата асфалт са положени но няма елементарен отчет за, примерно:
  1. Колко пари сме дали на общината жителите на квартала, в който живея и колко пари под каква форма са се върнали - улици, тротоари и други такива. За 20 години, в които живея в този квартал, има асфалтирани две вътрешно квартални малки улици, по които трудно се разминават две коли. Всъщност колко и къде отиват нашите пари?
  2. Защо за изхвърляне на боклука общината плаща два пъти над пазарната цена?
  3. Защо на 12 хиляди гласоподаватели, ни е отнето правото да си изберем кмет на квартала?
  4. Защо в 20 хиляден квартал нямаме една детска общинска градина, а автобусите, които общината ни изпраща да ни обслужват са пълна кочина? Защо нямаме общинско болнично заведение, нямаме районен полицай, който да има канцелария в квартала. Всъщност май само задължения имаме...

Потърсих отчет за дейността на ДАНС. Как мислите, има ли някаква отчетност, за какво ДАНС харчи 112 милиона лева всяка година? Познахте, няма. Сега разбирам, че на ДАНС правителството отпуска допълнително 4 милиона лева. За какво? Познайте някой дали се е притеснил, да ви информира за какво се отпускат тези пари? И това е при положение, че ДАНС има най-голямо увеличение на бюджетните средства за последната година. А какво е свършила тази агенция? Според мен нищо. Защото няма отчет. Като няма отчет, приемам, че нищо не е свършила. Само знам, че там заплата под 2000лева няма. За нищовършене.

Потърсих отчет и по разни там министерства. Отново няма. Че за какво да има? Те началниците не се отчитат на нас. Не са подчинени на нас. Не сме ги избирали ние. Не зависят от нас. За какво да се отчитат пред нас?
Категория: Политика
Прочетен: 479 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 22.06.2014 22:52
2 3  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187033
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Юни, 2014  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30