Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195386 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 06.06.2016 г.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5557768 


Някой сръчен, не казвам мангал, е успял да открадне телената ограда на моя парцел. Сега чета, че са успели да откраднат част от оградата, която е предназначена за монтаж на границата. 


ТОВА НЕ Е НИЩО. ЩЕ ПРИЗНАЯ КРАДЦИТЕ ЗА ИСТИНСКИ РАЗБОЙНИЦИ, АКО УСПЕЯТ ДА ДЕМОНТИРАТ И ДА ДАДАТ ВЕЧЕ МОНТИРАНА ОГРАДА НА ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ. КАТО ГЛЕДАМ КАК ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ ПУСКА ЕМИГРАНТИ, КОИТО ВИЖДА НА ТЕРМОКАМЕРИТЕ, ЧЕ ПРЕСИЧАТ ГРАНИЦАТА И НЕ ПРАВИ НИЩО, ЗА ДА ПРЕДОТВРАТИ ВЛИЗАНЕТО ИМ В БЪЛГАРИЯ, НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ, АКО СИ ЗАТВОРЯТ ОЧИТЕ И ЗА ОТКРАДВАНЕ НА САМАТА ОГРАДА. ВСИЧКО ОПИРА ДО МАТЕРИАЛНИЯ ИНТЕРЕС, КАКТО СЕ ВИЖДА. 


В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ, ПАРЛАМЕНТЪТ РАЗГЛЕЖДА АНТИТЕРОРИСТИЧНИТЕ ЗАКОНИ. ДАВАТ СЕ ПРАВА НА ПОЛИЦАИ, ТАЙНИ СЛУЖБИ И ВОЕННИ, ДА НИ ПРЕТЪРСВАТ КОГАТО НАМЕРЯТ ЗА ДОБРЕ, ДА ВЛИЗАТ В КЪЩИТЕ НИ БЕЗ СЪДИЙСКА ЗАПОВЕД.... ПРЕДИ ГОДИНИ СЕ ГОРДЕЕХ С ТОВА, ЧЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ ЕДНА МАКЕДОНИЯ, В БЪЛГАРСКА КЪЩА НИКОЙ НЕ МОЖЕШЕ ДА ВЛИЗА НЕКАНЕН, ОСВЕН РАЗБИРА СЕ ЦИГАНИТЕ, КОИТО ЯВНО ИМАТ ПОВЕЧЕ ПРАВА ОТ НАС В КАЧЕСТВОТО СИ НА КРАДЦИ. НО СЛЕД ОНОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧИ С ПЕТКО ОТ ЛЯСКОВЕЦ, КОГАТО СПЕЦИАЛНИТЕ ЧАСТИ ЩУРМУВАХА АПАРТАМЕНТА МУ, ВСЕ ЕДНО НЕ СТАВА ДУМА ЗА ПЕТКО, А ЗА КАРЛОС ЧАКАЛА, ВСЯКАКВО ДОВЕРИЕ, КОЕТО ОЩЕ ХРАНЕХ КЪМ ВЛАСТТА, СЕ ИЗПАРИ КАТО ДИМ.

Категория: Политика
Прочетен: 949 Коментари: 3 Гласове: 2
 Има ли сме Възраждане през 19-ти век. Икономическо възраждане. Няма значение, дали това е възраждане, заради занаятчийското производство, захранващо турската войска. Няма значение, че това в някаква степен се дължи на реформите на султана, който дава повече икономически права на жителите на империята. Интересно нали, българските занаятчии, произвеждат продукция, която захранва турската армия, а в същото време, бунтовническото движение се издържа именно от същите тези занаятчии, търговци, земеделци и ханджии, които получават пари, заради издръжката на турската армия. Важното е парата да се върти, както казват икономистите.


Тогава е започнало формирането на българската нация. Идеята за обединението на българите, независимо от това в коя част на Балканите живеят е било лепилото, което е споявало различните частици на българското племе, като е достигнало своите върхове при боевете на опълченците ни край Стара Загора и Шипка, а след това на българската войска край Драгоман, Сливница, Одрин, Дойран... Може и да е било грешно изпълнението на тази КАУЗА, която тогава е съществувала. Може и да е коствала на българския народ три национални катастрофи, но все пак от българската войска се се страхували всички правителства и народи на Балканите. Сега кой се страхува от нас? Никой. Сега е време за друга КАУЗА - ИКОНОМИЧЕСКА КАУЗА, КОЯТО ЩЕ НИ СПЕСТИ БЪДЕЩИ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ И ЩЕ НИ ОТВЕДЕ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ И УСПЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ. ПРЕДИ СА НИ ВИКАЛИ "ГЕРМАНЦИТЕ НА ЕВРОПА". СЕГА КАК НИ ВИКАТ? 


Опитвам се да видя в нашето съвремие лица като Левски, Ботев, Каравелов, Раковски, Волов, Хитов, Караджата, Петко войвода...Опитвам се да видя и лица като Андрешко и бай Ганя. Опитвам се да видя народни будители и дейци на просветното дело като Тодор Икономов. Не виждам нито будители, нито революционери...Виждам Ганьовци и Андрешковци. Виждам неписана Кауза, която е подвластна на антиморала и дребната тарикатщина, себеунищожаването и самоомразата. Системата произвежда Ганьовци - нагли и тъпи селяндури, движени от келепиреца или такива като Андрешко, на които умственият капацитет е да оставят данъчния в блатото.


Имаме нужда от ясна и точно определена ИКОНОМИЧЕСКА КАУЗА. ЕТО ЕДИН ПРИМЕР ЗА НАЦИОНАЛНА КАУЗА И ЗА НАЧИНИТЕ ЗА НЕЙНОТО ДОСТИГАНЕ. ПЪРВО, КАКВО ИСКАМЕ ДА ПОСТИГНЕМ:
  1. ИСКАМЕ ДА ПОСТИГНЕМ СПРАВЕДЛИВА ПАЗАРНА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА НА НАШИЯ ТРУД, ВЪЗМОЖНОСТИ, СПОСОБНОСТИ И ТАЛАНТИ.

КАК ДА ГО ПОСТИГНЕМ?
  1. ЧРЕЗ СИСТЕМАТА НА НАДПАРТИЙНОТО ОБЩЕСТВО, КЪДЕТО ВСЕКИ ЩЕ ИМА ПРАВО ДА ИЗБИРА И ДА БЪДЕ ИЗБИРАН БЕЗПЛАТНО, АКО ОТГОВАРЯ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ОБЩОПРИЕТИ И ПРИЗНАТИ УСЛОВИЯ. ИЗБОРИ НА ВСЕКИ 3 МЕСЕЦА И ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАН ФИНАНСОВ И УПРАВЛЕНСКИ МОДЕЛ НА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ. ИКОНОМИЧЕСКА, СЪДЕБНА И ОРГАНИЗАЦИОННА РЕФОРМА И КОНЦЕНТРИРАНЕ НА РЕСУРС И ПРАВА В ОБЩНОСТИТЕ ПО МЕСТА, ЗА СМЕТКА НА ЦЕНТРАЛНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ. ПЕРМАНЕНТНА ДЕМОКРАЦИЯ - ТОВА Е РЕШЕНИЕТО.

КАКВИ РЕЗУЛТАТИ ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ПРИЛАГАНЕТО НА ПАЗИ СИСТЕМА?
  1. ИКОНОМИЧЕСКИ ГОДИШЕН РЪСТ НА БВП НА СТРАНАТА ОТ НАД 10%, НА НЕТНА БАЗА, КОЙТО ЩЕ Е СЛЕДСТВИЕ НА ЗНАЧИТЕЛНОТ ОПОДОБРЕНИЕ НА ПОКАЗАТЕЛИТЕ ЗА СВОБОДА НА ИКОНОМИКАТА, СИГУРНОСТ, РЕД И ЗАЩИТА НА СОБСТВЕНОСТТА И ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ.
  2. ИКОНОМИЯ В РАМКИТЕ НА СЕГАШНИЯ НИ БЮДЖЕТ, В РАЗМЕР НА ОКОЛО 20% ИЛИ ТОВА СА ОКОЛО 5 МИЛИАРДА ЛЕВА, ЧРЕЗ ПРЕНАСОЧВАНЕ НА ХИЛЯДИ СЛУЖИТЕЛИ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА, В ЧАСТНИЯ СЕКТОР; 
  3. ПОСТЕПЕННО ПОВИШАВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО;
  4. ПРОЦЕС НА ВРЪЩАНЕ НА БЪЛГАРИ ОТ ЧУЖБИНА, ЗАРАДИ ПЕРСПЕКТИВИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ОТВАРЯТ ПРЕД СТРАНАТА;
  5. ПОДОБРЕНИЕ НА ВСИЧКИ ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ.
Категория: Политика
Прочетен: 391 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 06.06.2016 09:31
 Преди няколко месеца бях на площада, където онзи ден гледахме лепнатата огромна реклама на Безусловния базисен доход. Още тогава различни агенции за изучяване на общественото мнение твърдяха, че само 2% от работещото население на Швейцария би се отказало от работа, заради един такъв подарък, а малко под 10% обмислят една такава постъпка.

Месеци наред в Швейцария се водеше агитация и от двете страни - противници на идеята и защитници. Правителство, парламент, бизнеса и огромната част от населението гласува с "Не" на тази социалистическа идея. Не че в Швейцария няма социализъм - има си и то истински социализъм, а не като нашият живковски социализъм. Там социалната система струва на държавата над 70 милиарда франка, а това е 10 пъти повече от нашата социална система, която обхваща пенсии и здраве, доплащани от бюджета и социални помощи, също плащани от бюджета.

Но идеята да не се работи шокира в известна степен Швейцария. Ако Калвин знаеше за тези идеи, би се обърнал в гроба. Швейцарец без работа е като французин без вино и руснак без водка.
За какви пари става дума? За 2500 франка за възрастен човеки  малко над 600 франка за дете. Някои анализатори тогава твърдяха, че тези пари не били много за швейцарските разбирания. Да, не са много, ако живееш в Женева, Цюрих, Берн или Базел и ако плащаш там наем и ако се храниш в ресторант. Ако обаче пазаруваш в местните супермаркети и си приготвяш храна, не излиза кой знае колко по-скъпо от България. В някои отношения дори цените са по-ниски, ако става дума за хубавите сирена и шоколада. Така че, тези пари за един човек, който знае цената на парите и не е разсипник са страшно много пари.

В същото време, хиляди млади хора, с дипломи от престижни университети, ходят месеци, а някои и с години на работа, за която не им се плаща нищо - просто стажуват и родителите им ги издържат. Хвалят се, че работят за големи и утвърдени компании в областта на банките и финансите, но какво от това. Обикновено швейцарските младежи получават някакви пари, колкото да си платят наема, а за останалите им се полага съвременно швейцарско робство. Ако искаш! Ако не ти харесва, прав ти път.

Такива са швейцарците - практични, практични, практични. И ако там "работата" с ББД не е станала, няма защо такива нации като финладците и холандците да си правят подобни експерименти. Досега швейцарците не са сгрешили в решенията си, поставени на референдум, нито един път. Трябва да се учим от този народ, който в известна степен живее в условията на комунизъм, особено що се отнася за възрастните хора и в същото време гласува против комунизма, особено, що се отнася до реализацията на задълженията на можещите да работят, наистина да работят, а не да разчитат на обществените ресурси.


Защитниците на ББД трябва да ни кажат, както се случва със сегашната система за социално подпомагане. Доколкото ми е известно, ние не плащаме такси, за да учим в държавните училища. Не плащаме, за да ни окажат първа помощ. Какво ще стане с тези, които получават пенсии, по-големи от ББД? За България идеята е да се дадат по 500 лева на възрастен и по 250 лева за деца. Нека да се изчистят всички тези, а и други въпроси и тогава да се хвърлят такива приказки в пространството. ЗАЩОТО В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ПОПУЛИСТКАТА ВОДЕНИЦА ЩЕ БЪДЕ ЗАВЪРТЯНА ТАКА, ЧЕ ДА СЕ ОБЕЩАВА БРАШНО, БЕЗ ДА СЕ ОСИГУРИ ЗЪРНО. ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ДАВАМЕ УМНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ. НЕ МОЖЕ ДА ДАДЕМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ, БЕЗ ДА ДАДЕМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЕ. ЕДНОТО НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА, ТАКА КАКТО НЕ МОЖЕ ДА РАЗДЕЛИМ ДОБРОТО ОТ ЗЛОТО, БЯЛОТО ОТ ЧЕРНОТО И Т.Н. ВСЯКО ЕДНО ТАКОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЯСНА ИКОНОМИЧЕСКА ОБОСНОВКА. ИНАЧЕ СИ ГУБИМ ВРЕМЕТО И СЕ НАГНЕТЯВАМЕ ИЗЛИШНО.
Категория: Политика
Прочетен: 854 Коментари: 8 Гласове: 0
Последна промяна: 06.06.2016 09:56
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195386
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Юни, 2016  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930